Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Επαρχιώτης στην Ομόνοια ή νταβατζής;

Βρόντηξαν οι ....προστάτες τα άρματα της φιλευσπλαχνίας... αστραποβόλησαν τα φλάμπουρα....της προστασίας
Media, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι κομμάτων, και η ξανθιά Πετραλιά, υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ή Αλληλεγγύης θα σας γελάσω, όλα αυτά τα βαρύγδουπα, που αλλάζουν τόσο συχνά τίτλο-και όμως κάποτε είχαμε το θράσος να μιλάμε για Υπουργείο Εργασίας- αλλά ποτέ περιεχόμενο...

Του καταλόγισαν ότι είναι «ανάλγητος», «κοινωνικά ανεύθυνος», και αυτό το πολύ βαρύ, μα πολύ βαρύ βρε παιδί μου για τις μέρες μας... τον είπαν και νεοφιλελεύθερο τον κ. Μίχαλο.
Θυμήθηκαν τον χουντικό μπαμπά του, κάτι ποινικά αδικήματα στα νιάτα του, κάτι ..... παλιές βρώμικες ιστορίες....
Και τι σημασία έχουν όλα αυτά;;
Θεσμικά ο κ. Μίχαλος δεν έχει καμία ευθύνη να προστατεύσει τους εργαζόμενους. Και οι εργαζόμενοι δεν τον χρειάζονται. Θεωρητικά (...μα πολύ θεωρητικά λέμε) έχουν άλλους που οφείλουν να τους προστατέψουν.
.
Το αν ο κ. Μίχαλος είναι ευαίσθητος, πονόψυχος, συναισθηματικός ή ότι τέλος πάντων κλαιγόταν στα κανάλια ότι είναι, αφορά μόνο την γυναίκα του και τα παιδιά του.
Το αν ο κ. Μίχαλος είναι ακραία νεοφιλελεύθερος (κολοκύθια με την ρίγανη, ΤΣΙΡΑΚΙ είναι, δεν ξέρω πως το λένε αυτό...ιδεολογικά ) αφορά αυτούς που τον ψήφισαν και αυτούς που εκπροσωπεί. Όλους τους άλλους πρέπει να τους αφήνει παγερά αδιάφορους.
Γιατί μέσα στις ...εκκλήσεις για το γλυκό και ανθρώπινο πρόσωπο του κ. Μίχαλου, χάθηκε η ουσία. Και η ουσία δεν είναι η εβδομάδα των 3 ημερών, για τρεις μήνες, και για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πρώτα από όλα ας δούμε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις. Με νούμερα, γιατί από αμπελοφιλοσοφίες, προστασίες και δάκρυα...χορτάσαμε....
Δηλαδή μας εξήγγειλε ο κ. Μιχαλος, με τόσο στόμφο την φοβερή ιδέα του, που αφορά σε τι μεγέθη;; Για να ξέρουμε τι συζηταμε δηλαδή....
Μια ΜΜΕ στην Ελλάδα, με 40-50 εργαζόμενους που οι μισοί (γιατί εκ των πραγμάτων, σε μια επιχείρηση όλες οι θέσεις δεν γίνεται να γίνουν part time για ένα τρίμηνο) θα δουλεύουν 3 μέρες, και θα ....κερδίσει ο εργοδότης 150-200.00 €, σε ένα τρίμηνο;;
Αυτήν είναι η λύση του Προέδρου του ΕΒΕΑ;; Και αυτό για να μην χάσει κανείς την δουλειά του;; Αξίζει το ποσό, για το ρίσκο του επιχειρηματία;;
Προφανώς δεν ξέρει τι σημαίνει ΜΜΕ στην Ελλάδα ο κ. Μίχαλος;;; Και αυτό είναι η ουσία της ιστορίας Μιχαλου.

Λοιπόν ας αφήσει τα δακρύβρεχτα και ως Πρόεδρος του μεγαλύτερου Επιμελητηρίου της χώρας, ας προστατέψει τον επιχειρηματικό κόσμο, που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί.
Και είναι προφανές ότι με την προχθεσινή του πρόταση δεν το κάνει.
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο κ. Μίχαλος δεν ξέρει ότι σε αυτήν την φάση, αν κάτι χρειάζεται απεγνωσμένα η αγορά για να επιβιώσει είναι τζίρος, τόνωση της κατανάλωσης, και βέβαια δεν θα τονωθεί με τους εργαζόμενους των 500 ευρώ τον μήνα.
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο κ. Μίχαλος δεν γνωρίζει, ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο κόστος εργασίας, μετά την Πορτογαλία στην ευρωζώνη.
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο κ. Μίχαλος δεν γνωρίζει, ότι στο σκηνικό της κρίσης, ποινικοποιείται και πάλι η επιχειρηματικότητα, ποινικοποιείται και πάλι το κέρδος, και η επιχειρηματική κοινότητα καλείται να ξανααποδείξει ότι είναι ο σημαντικότερος παράγοντας της ανάπτυξης και όχι μια συμμορία λαμόγια που πίνουν το αίμα των εργαζομένων δημιουργώντας ανήθικες υπεράξιες.
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι πιστεύει ο κ. Μιχαλος ότι οι Μικρομεσαίοι έχουν τόσο ασθενή μνήμη, και δεν θυμούνται την πρόταση του, να πουλάνε ψωμί και βενζίνη τα super markets (και τα super markets, δεν είναι μικρομεσαίες κ. Μίχαλε μου). Απλά οι μικρομεσαίοι, κορμός της ανάπτυξης, μικρομεσαίο το μέγεθος, πολύ της μόδας τελευταία, και βέβαια και πολύ της μόδας η επιλεκτική χρησιμοποίηση τους. Πουλάνε κ. Μίχαλε μου, πολύ απλά η προστασία τους ...πουλάει...

Ο κ. Μίχαλος πιστεύει προφανώς ότι το μοναδικό πρόβλημα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι το κόστος των εργαζομένων....Αφελές, πολύ αφελές, πολύ επικίνδυνα αφελές!!!!!!!!!!

Και εν πάση περιπτώσει γιατί ο κ. Μίχαλος, δεν προτείνει στην Κυβέρνηση, θεσμοθετημένος συνομιλητής της είναι, γιατί δεν ζητάει από το φίλο του τον κ. Αλογοσκούφη, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου του ήταν μέχρι πρότινος, την ουσιαστική βοήθεια που οφείλει να παράσχει το Κράτος στην Μικρομεσαία επιχείρηση, όχι γιατί και αυτό είναι καλό και πονόψυχο.... όχι, άλλη καλοσύνη...φτάνει... γκωσαμε.... αλλά πολύ απλά γιατί η ΜικροΜεσαία επιχειρηματικότητα είναι αυτή που καθορίζει τον ρυθμό ανάπτυξης, πολύ απλά γιατί η ΜικροΜεσαία επιχειρηματικότητα καλύπτει το 65% περίπου της απασχόλησης στην Ελλάδα.
Αλλά δεν είδα τον κ. Μίχαλο να ζητάει μείωση του ΦΠΑ.
Αλλά δεν είδα τον κ. Μίχαλο να ζητάει αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.
Αλλά δεν είδα τον κ. Μίχαλο να ζητάει ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ.
Αλλά δεν είδα τον κ. Μίχαλο να ζητάει αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου.
Αλλά δεν είδα τον κ. Μίχαλο να ζητάει την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΤΕΜΠΕ και στην δεδομένη φάση, διεύρυνση του σε εγγυοδοσία όλων των επιχειρηματικών δράσεων και όχι μόνο για έναρξη επιχειρηματικότητας, και πλήρη επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού για αυτό το ....περίφημο τρίμηνο.
Αλλά δεν είδα τον κ. Μίχαλο να ζητάει τον εξορθολογισμό του ΙΚΑ, έτσι ώστε να μην αυξάνει υπέρμετρα το μη μισθολογικό κόστος, των αποδοχών των εργαζόμενων.
Αλλά Δεν είδα τον κ. Μίχαλο να ζητάει την αλλαγή του φορολογικού πλαισίου,
να σηκώνει το αναστημα του, στις καταπτυσες περαιώσεις
Αλλά δεν είδα τον κ. Μιχαλο να ζητά απο το Κρατος να είναι φερεγγυο, στα ιλιγγιώδη ποσά που οφείλει στους προμηθευτες του και να καταβάλει αυτα εξωφρενικά ποσά που τους οφείλει, να σταματήσει ο ιδιώτης να χρηματοδοτεί (ναι ρε μάγκες υπερτιμολογώντας, πως αλλοιως θα το κάνει;;) την ανεπάρκεια του Κράτους.
Αλλά δεν είδα τον κ. Μιχαλο να ζητάει την δημιουργία του επιχειρηματικού ΚΕΠ, αυτού του one stop shop, που εδώ και 10 χρόνια, ο κάθε ...κυβερνήτης το εξαγγέλλει με περισσή ευφράδεια....και που επιτέλους θα απαλλάξει την επιχειρηματικότητα από το τεράστιο, το τραγικό κόστος της γραφειοκρατίας και του μπαξισιού.

Αν κ. Μίχαλε είστε τόσο ανεπαρκής, αν το 2008 σε μια αναπτυγμένη Ευρωπαϊκή δημοκρατία, είστε .. ..«επαρχιώτης στην Ομόνοια» λυπάμαι όλους αυτούς που εκπροσωπείτε.
Αν και κολοκύθια με την ρίγανη, ο επιχειρηματικός κόσμος έχει παραιτηθεί εδώ και πολλά χρόνια από τις υπηρεσίες και το νταβατζιλίκι του Επιμελητηρίου.
Αφήστε τα μεγάλα και τα βαριά....για τον αριθμό των επιχειρήσεων που εκπροσωπείτε. Όχι κ. Μίχαλε, δεν τους εκπροσωπείτε.
Απλά αυτό το διεφθαρμένο, Κράτος, τους υποχρεώνει σε εγγραφή τους, στο Επιμελητήριο, για να ξεκινήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα τους.
Αν κάτι ...εκπροσωπείτε είναι το ελάχιστο ποσοστό αυτών που έρχονται να ψηφίσουν στο επιμελητήριο. Ποιο είναι αυτό το ποσοστό επί των υποχρεωτικώς εγγεγραμμένων;;; Είναι ένα 10%;;;
Και αν έχετε τα κότσια ή αλλάξτε τον ρόλο του επιμελητηρίου, ή ζητήστε να σταματήσει αυτή η κοροϊδία της υποχρεωτικής εγγραφής, που σας κάνει τον μεγαλύτερο τζάμπα παράγοντα, του επιχειρηματικού κόσμου.

Σεβαστείτε στοιχειωδώς τον κόσμο που ..."εκπροσωπειτε", γιατί ασφαλώς δεν θα δεχτώ ποτέ ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας, σας μοιάζει, δηλαδή είναι ένα μικρό λαμόγιο, που γλύφει για μια κρατικοδίαιτη θεσούλα, για μια θέση σε Δ.Σ. και συμμετοχή σε καμιά δεκαριά αμειβόμενες επιτροπές. .

Ο έλληνας επιχειρηματίας, δεν είναι ένας λαγός, που κάνει ένα χυδαίο στριπ τηζ, που παλεύει να στρέψει αλλού, τα φώτα της δημοσιότητας από τα εξωφρενικά αντιαισθητικά σκάνδαλα των πραγματικών εντολέων σας, και μάλιστα να τα στρέψει σε τρομολαγνικά σενάρια, εργασιακού μεσαίωνα.

Προσπαθείτε να αποσπάσετε την προσοχή, από αυτούς, τους νάνους τους φίλους σας, τους υπουργούς, που δείχνουν ο ένας με το δάχτυλο τον άλλον, σε ένα χυδαίο, αλισβερίσι, και που ένας, ένας γαμώτο δεν σέβεται τα παντελόνια που φοράει, δεν έχει τα κότσια να πει ...ως άλλος Παλαιοκώστας «μάγκες, μας πιάσατε, παίξαμε και χάσαμε».

Οι επιχειρηματίες, δεν είναι τζάμπα μάγκες σαν τα μούτρα σας κ. Μίχαλε. Ρισκάρουν, παλεύουν και ξέρουν ότι η παραγωγικότητα της εργασίας και η κοινωνική συνοχή, είναι ακρογωνιαίοι λίθοι μιας ανταγωνιστικής οικονομίας.
Δεν αδικείτε τους εργαζόμενους κ. Μίχαλε, αυτούς που θα έπρεπε να εκπροσωπείτε αδικείτε.

Όσο για τους εργαζόμενους....έχουν άλλους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές, συνεταιράκια της εκάστοτε εξουσίας, να τους...προστατέψουν.... Μην τους προστατέψετε και εσείς πια.... Τόση προστασία...κανείς δεν την αντέχει....

Και μην ξεχνάτε κ. Μίχαλε....και οι σωματέμποροι, όταν δεν λέγονται νταβατζήδες...Προστάτες λέγονται, προστασία πουλάνε....

Υ.Γ.Και επειδή πρέπει να δούμε και την άλλη όψη του φεγγαριού….όταν το ΠΑΣΟΚ, χρήζει υποψήφιο του, τον Γρανίτσα… ε, καλός είναι ο Μίχαλος…

23 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Σκέφτηκες μήπως και η πρόταση δεν είναι δική του;

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικό!!!
Με αφορμή τη πρόταση Μίχαλου κάνεις μια επιτυχημένη ανατομία του σημερινού κράτους και όλων των κοινωνικών,οικονομικών,συνδικαλιστικών θεσμικών οργάνων και με λίγες, μετρημένες, αιχμηρές όμως, κουβέντες φτάνεις στη καρδιά του προβλήματος. Μπράβο Κατερίνα.

Left Liberal Synthesis είπε...

Πειράζει που μας αρέσει κυρίως αυτή η πολιτική οξεία κοινωνική αριστερή συγχρονη "Κατερίνα"??
Ουτε επι των λεπτομερειών προλάβαμε να διαφωνήσουμε
Χείμαρος.......

cynical είπε...

Κατερίνα μου, τον ξεθέωσες τον άνθρωπο με τα τοσα που τού ζητησες να ειχε κανει. Που να τα προλαβει να τα σκεφτει κιολας.

Απορω ομως γιατι ασχολουμαστε τοσο μαζι του. Η πρόταση ηταν φανερο οτι δεν θα ευρισκε κανεναν να συνηγορησει υπερ της στις τωρινες συνθηκες. Δεν υπήρχε αναλογο κλιμα, ωστε να προσπαθησει ο Μιχαλος να αλλαξει τους συσχετισμους. Ειπε, ξειπε...
και δεν πιστευω οτι βολιδοσκοπουσε. Η αν οντως το εκανε, τοτε όσοι τον επεισαν να το κανει, τοσο μυαλο ειχαν κι αυτοι.
Φυσικα μιλαω σαν ενας απλος εξωτερικος παρατηρητης.

Ανώνυμος είπε...

Brrrrrrr!!!!

Ανώνυμος είπε...

"Με εκπροσωπεί". Ψηφίζει ανθ' ημών τη διοίκηση του ΟΑΕΕ. Η οποία κατάφερε να πτωχεύσει το Ταμείο, να μου βάλει αύξηση δύο φορές σε ένα χρόνο και να σχεδιάζει μείωση και καθήλωση συντάξεων.
"Με εκπροσωπεί" και γι΄αυτούς που ψήφισε και έκαμαν αυτά, για την αρμοδιότητα και υπευθυνότητα του δεν έχει πει λέξη. Και ούτε θα πει. Εκλεγμένος είναι. Και θα εκλεγεί ξανά. Εκπροσωπεί επάξια τους βιομήχανους και τους μεγαλεμπόρους, που τον ψηφίζουν. Κι ας μην μπορεί με τέτοια και με άλλα να τους λύσει το πρόβλημα.

Αλλού λοιπόν είναι το πρόβλημα.
Να το ψάξουμε σε μια ψευδοαριστερά και ψευδοαριστερούς, που δεν μπορούν να νικήσουν στο ρημαδιασμένο παιχνίδι των τάξεων. Ακόμα και όταν ο αντίπαλος είναι κολημένος με την πλάτη στον τοίχο.

Ας ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥΣ.
Για λύση δεν είναι καλοί. Είναι όμως για άλλοθι.
Και οι τσάμπα σχολιασμοί άλλοθι είναι.
(Και οι δικοί μου, παρ' όλο που το παλεύω. Και η δική μου πλάτη έχει κολήσει από χρόνια στον τοίχο.)

apos είπε...

Όπως το είπες Κατερίνα μου: ένας κρατικοδίαιτος είναι και ο κύριος αυτός. Εγώ θα τον πω και νταβατζή, όπως νταβατζής είναι το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ (σόρρυ ΟΑΕΕ) και τα πάσης φύσεως Επιμελητήρια.
Όπως κρατικοδίαιτοι είναι και αυτοί που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι ξεσηκώθηκαν για να τον κατακεραυνώσουν.
Χάρηκα όμως για ένα πράγμα Κατερίνα μου: μέχρι σήμερα λέγαμε ότι ο κόσμος καίγεται και εμείς εδώ στην Ελλάδα μιλάμε για Βατοπαίδια και παπάδες. Τελικώς, καλύτερα που ασχολούμαστε με τα ράσα.
Γιατί ακόμα και για την οικονομία, την καταιγίδα που έρχεται μέσα στο 2009, δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε.
Το αποδεικνύουν οι Μίχαλοι, το επιβεβαιώνουν και αυτοί που αντιδρούν στους Μίχαλους.

katerina είπε...

Ρε Λυκε, δεν με νοιάζει, αν είναι ο λαγός του Αλογοσκούφη.
Αυτός, αυτό μπορεί και αυτό κάνει.

Απλά θέλω μια φορά σε αυτήν την χώρα να λειτουργήσουν τα πράγματα θεσμικά. Ο καθένας να υπερασπιστεί το συμφέρον του, να κονταροχτυπηθούμε, να συνθέσουμε και όχι να ηθικολογουμε χυδαία κάνοντας μια τεράστια σουπα.

Αν ο επιχειρηματίας δεν στηριχτεί, αν δεν βγάλει κέρδος, αν δεν αυξομειώσει το κέρδος του, ανάλογα με την εποχή και την συγκυρία, θα σταματήσει την δραστηριοτητα του ή θα την μεταφέρει και ο εργαζόμενος θα χάσει την δουλειά του. Αυτό είναι νομοτελειακό. Αυτό δεν αλλάζει.
Δηλαδή τι ζητάμε να είναι ο επιχειρηματίας; Ένα είδος ήρωα, που θα θυσιαστεί, για το κοινωνικό καλό;;

Ας βγει λοιπόν ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, που οφείλει να προστατέψει τα συμφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου και μάλιστα η ευθύνη του είναι τεράστια, γιατί είναι θεσμοθετημενος συνομιλητής της Κυβερνητικής εξουσίας να αξιολογήσει τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου, να ΄καυτηριάσει το τραγικό αντιπαλο της επιχειρηματικότητας που αυτή την στιγμή(και όχι μόνο), είναι το Κράτος, να κοστολογήσει τις λύσεις, και αν χρειάζεται μειωση του εργατικού κόστους, ας πάει να κονταρροχτυπηθεί με τους άλλους άθλιους εργατοπατέρες της συμφοράς.
Κι οι εργαζόμενοι, αντί για ηθικολογικές αηδίες, ας πάνε να χτυπήσουν το κεφάλι τους, που τους εκχωρησαν, τα δικαιώματα τους.

Γιατί το παιχνίδι, δεν είναι παιχνίδι ...ηθικολογίας, είναι παιχνίδι ισορροπίας. Και ο κάθε εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα, το ξέρει πολύ καλά αυτό.

Αντ’ αυτού τι κάνει ο κ. Μίχαλος;; Σε μια εποχή, που ο λαϊκισμός έχει χτυπήσει κόκκινο, που όλοι κρύβουν τις ανεπάρκειες τους, και πολύ βολικά πετροβολάνε την επιχειρηματικότητα, αντί να απαιτήσει από το Κράτος να άρει τα εμπόδια, να κινηθεί η αγορά, ρίχνει λάδι στην φωτιά, ξεσηκώνει για ανοητες λυσεις, μηδενικού ουσιαστικά κέρδους όλο τον κόσμο, δηλαδή ουσιαστικά που ξαναγυρνάμε;;; στις εποχές του 80, ξαναποινικοποιώντας το κέρδος.

katerina είπε...

Ivain, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά ποια τελικά είναι η ουσία του προβλήματος;;; Μήπως είναι οι απίθανες στρεβλώσεις, που όλοι δημιουργούμε μη αναλαμβάνοντας τον πολύ συγκεκριμένο ρόλο που στον καθένα μας αναλογεί, αλλά αναλωνομενοι σε ηθικολογίες που αντιβαίνουν σε στοιχειώδη λογική;;
άκουσες εσύ, μια στοιχειωδώς λογική προσεγγιση ή αντιπροταση της προτασης Μιχαλου;; ή όλοι ταμπουρωθηκανε, σε αυτό που εξασφαλίζει βραχυπρόθεσμα βέβαια την θεσούλα τους και πάνω απο όλα την ηθική τους;

Γιατί εγώ θα σου πω, ότι ο βιοτέχνης με τους 7 εργαζόμενους, που το κινέζικο παρεμπόριο, τον έχει γονατίσει, θα πρέπει να διώξει τους 3 γιατί θα κλείσει.
Και αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που ακούγεται, με συνέπειες πολύ μεγαλύτερες από τους 7 εργαζόμενους και τον ίδιο.

Εδώ μπορεί να μου πει κάποιος, ποιος έχει ρόλο και τι πραγματικά πρέπει να γίνει, πέρα από τις ευχές;;;

katerina είπε...

Lls, ξέρεις ότι η Αριστερά έχει μια αλλεργία με τις διαχειριστικές λύσεις. Αντιμετωπίζει την κατασταση σαν παράσταση και όχι σαν εξίσωση.

katerina είπε...

Cynical, και εγώ δεν τον έχω για τόσο μ….. Αλλά με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια.
Γυρίζει έστω πρόσκαιρα τα φώτα της δημοσιότητας από την χυδαιότητα του Βατοπεδίου, ξέρει ότι το προβλημα είναι υπαρκτό (είπα και στον ivain πριν ένα παράδειγμα), ξέρει ότι η αντιπολίτευση με την πλάτη στον τοίχο δεν έχει πρόταση ή δεν τολμάει να την διαμορφώσει, γιατί ναι έχει κόστος, και βέβαια βάζει την Κυβέρνηση να παίξει το ρόλο του καλού προστάτη των εργαζομένων, το αναχωμα στον κακό, ανάλγητο, επιχειρηματία. Pas mal...

katerina είπε...

Οδυσέα,
λες «Να το ψάξουμε σε μια ψευδοαριστερά και ψευδοαριστερούς, που δεν μπορούν να νικήσουν στο ρημαδιασμένο παιχνίδι των τάξεων»

Να πω κάτι άλλο;;;
Ο καθένας στο μετερίζι του, τόσο απλό.

katerina είπε...

Ναι Apos, αν ο καθένας δεν παίξει τον ρόλο που του αναλογεί, αν δεν μετρήσουμε και δεν εξορθολογισουμε το κόστος, γιατί υπάρχει κόστος, δεν γίνεται να μην υπάρχει, χαθήκαμε. Και αυτές οι προσεγγίσεις του στυλ να το μοιράσουμε αναλογικά το κόστος, είναι μύθοι της Χαλιμάς. Όποιος είναι ισχυρότερος θα έχει και το μεγαλύτερο κέρδος, όποιος ασθενέστερος, την μεγαλύτερη χασούρα.

όσο για το Βατοπεδι, πέρα απο τα ράσα, και τις λαμογιές, ήθελα να ήξερα αυτά τα ανθρωπάκια, αυτά τα ανδρεικελα, πως αντέχουν το βράδυ να κοιμούντια με την γυναικα τους, πως αντέχουν να κοιτάνε τα παιδιά τους στα μάτια.
Το είχα ξαναπεί, το εντιμοτερο προσωπο της "δημοσιας" ζωής, ήταν ο Παλιοκώστας. Παιξαμε και χάσαμε.

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια έτσι είναι.Απο πολύ παλιά ακούμε για τις στρεβλώσεις της Ελληνικής οικονομίας χωρίς να έχει γίνει κάτι σημαντικό για τον περιορισμό των στρεβλώσεων αυτών,εκτός της περιόδου της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ. Κεκτημένα απο τη μια, εκβίαση απο την άλλη ,απο εργοδότες και εργαζόμενους,μας οδηγούν καθημερινά σε αδιέξοδα. Τα θύματα βέβαια γνωστά...
Με την ευκαιρία αυτή ας μην ξεχνάμε, πέραν του παρεμπορίου, η μεγάλη ζημιά προέρχεται απο τα πολυκαταστήματα που έχουν συντρίψει όλες τις μικρομεσαίες επιχηρήσεις, εμπορικές και βιοτεχνικές.Δυστυχώς στο πρόβλημα αυτό δεν τόλμησαν πολλοί να αντιταχθούν. Δικαιολογίες ότι δεν μπορούμε να αντιταχθούμε σε Κοινοτικούς κλπ κανονισμούς είναι παραμύθια της χαλιμάς.Εάν υπήρχε η βούληση υπάρχουν τρόποι να απαγορευθούν τόσο μεγάλα καταστήματα σε επιβαρυμένο δομικό περιβάλλον με αλλαγές χρήσεων γης κλπ

cynical είπε...

Katerina, αυτο που μου χτυπησε στο ματι ειναι οτι στην ευρωπη ετοιμαζονται να ψηφισουν εβδομαδα 70 ωρων και εδω εμεις προτεινουμε εβδομαδα 24 ωρων! Καπου χανει το ολο concept me ton Mavromixalo.

Ανώνυμος είπε...

O κ.Μίχαλος συγγεννής εξ αίματος της γνωστής Μιχαλούς ,στην οποία χρωστάμε όλοι, θεώρησε οτι ήρθε η ώρα να ξεπληρώσουμε τα χρέη μας ,πληρώνοντας με τις ζωές μας.

Ανώνυμος είπε...

«Τσιράκι», η απορία της Κατερίνας: Γνωστός και ως Γλύφτης, Γλίτσας, Τσίρος, Τσάτσος, Δώστης, Σπιούνος.

Οι Μίχαλοι λαγοί ξαμολήθηκαν για να καθοδηγήσουν τα σκυλιά και αυτά τους κυνηγούς που είναι πάντα φονιάδες. Τι έχουμε να ακούσουμε ακόμη από τα τσιράκια της άρχουσας τάξης.

Η ανάρτηση πάντως ήταν γεμάτη πάθος και αλήθειες.

Αν η Κατερίνα λέει τέτοια τι να πω εγώ; Εκεί που έφτασε λοιπόν η ξετσιπωσιά της άρχουσας τάξης όλοι τη πήραν χαμπάρι.

Η ανάρτηση, η ειδησεογραφία και τα σχόλια εξάντλησαν το θέμα σε γενικές κριτικές δεν χρειάζεται να πούμε πολλά.

Τη τιμή των επιμελητηρίων πήγαν να σώσουν το ΒΕΑ και ο Κασσιμάτης της Κεντρικής Ένωσης. Παρακολούθησα τη Πέμπτη 4/12 τη συνέντευξη του ΒΕΑ (μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας μαζί με το Επαγγελματικό και τρίτο το ΕΒΕΑ, σε αριθμό επιχειρήσεων) όπου ο πρόεδρός του Π. Ραβάνης είπε μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, ειδικά όταν πρόκειται για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, βρισκόμαστε στο ίδιο καράβι». Και συμπλήρωσε με δηκτικό τρόπο: «Όταν το καράβι μπάζει νερά, δεν πετάμε τους ανθρώπους στη θάλασσα, αλλά παίρνουμε μέτρα προστασίας. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μείωση των ημερών εργασίας και κάθε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων».

Δεν έχω λόγους να ασπάζομαι ως αληθινά όσα λένε άλλοι αλλά παρακολούθησα με προσοχή ότι τα κανάλια που ξεσκίστηκαν να καλούν τον Μίχαλο, αυτή τη δήλωση του Ραβάνη την έθαψαν. Αντίθεα πρόβαλαν τη θέση του για άνοιγμα μιας ακόμη Κυριακής που συγκλίνει με τον Μίχαλο! Έτσι για την ιστορία της πολιτικής των καναλιών το λέω.

Δεν έχασα την ευκαιρία να καταχεριάσω τον Μίχαλο ουκ ολίγες φορές αρθρογραφικώς. Τελευταία ήταν με την πρότασή του για τους βενζινοπώλες που προωθούσε τις προτάσεις των άλλης «ανεξάρτητης» αμαρτίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για άνευ όρων παράδοση της λιανικής καυσίμων στις υπεραγορές τις οποίες χωρίς ντροπή ονομάτισε!!! Όμως αυτοί δεν το βάζουν κάτω και οι προτάσεις επανέρχονται συνεχώς.

Όμως Κ. το πρόβλημα δεν είναι ενός ατόμου. Όπως και το 70ωρο ή η μερική απασχόληση (πραγματικό 3ήμερο) δεν ήταν απλά ιδέα κάποιου. Το έγκλημα είναι συλλογικό και διαχρονικό Κατερίνα, από το 1990 και μετά. Καλά του πέταξε του Μίχαλου στα μούτρα ο ομογάλακτός του πρόεδρος της ΕΣΕΕ ότι αυτά που λέει (στη σύσκεψη για το ΙΚΑ) είναι ήδη νομοθετημένα «από τις ως τώρα κυβερνήσεις».

Πραγματικά ο Μ. δεν εκπροσωπεί τις μικρομεσαίες με τα ελληνικά μέτρα (μικρές με τα ευρωπαϊκά) . Έχουν δοθεί ομηρικές μάχες με το ΕΒΕΑ για το θέμα ακόμα από το 1990. Η μάχη είχε σχέση με τα πακέτα των ΚΠΣ, της ΕΕ και της ΕΤΕπ. για της μικρομεσαίες και όχι τον πόνο του ΕΒΕΑ γι αυτές! Το ίδιο γίνεται και τώρα.

Κατερίνα δίνεις μάλλον υπερβολική σημασία στην επιχειρηματικότητα σαν κάτι ανεξάτρητο. Σαν η κρίση του συστήματος να μπορεί να αποφευχθεί με αυτή ενώ είναι και κρίση επιχειρηματικότητας. Δεν επεκτείνομαι γιατί δεν παίρνει ο χώρος. Σαν μικρομεσαίος δεκαετίες τώρα, και σαν άνθρωπος που ασχολείται και με τα θεωρητικά προβλήματα του χώρου, λέω μόνο ότι τα ειδικά προβλήματα (πολιτικές επιχειρηματικότητας, γραφειοκρατίας, χρηματοδότησης, φορολογίας κλπ) δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα του συστήματος σε επίπεδο πολιτικής οικονομίας (ανισοκατανομής βαρών, ανισόμετρης ανάπτυξης και ανισορροπιών επενδύσεων και κατανομών).

Δεν κάνεις λάθος για τους ψηφίσαντες στα επιμελητήρια. Σε όλη τη χώρα ανέρχονται στο 15% περίπου των ταμιακώς εντάξει και στο 8-9% των εγγεγραμμένων μελών. Στο ΕΒΕΑ το ποσοστό που ψήφισε ήταν 17,2% (9.500) και από αυτούς πήρε ο Μ. τους 7.075. Με αυτούς θέλει να κυβερνήσει τον επιχειρηματικό κόσμο (800.000) από τους οποίους οι 750.000 είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις (ως 10 ατ.). Όμως το θέμα δεν είναι εδώ αλλά στη πραγματική δύναμη εξουσίας που έχει και εκεί τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Με αυτό το πλεονέκτημα ξεπερνά σε αλαζονεία κάθε άλλον.

τσότσος είπε...

Τί ψάχνεις και συ τώρα βρε Κατερίνα μου...

Ψάχνω τα αυτονόητα θα μου πεις...
Ποια αυτονόητα όμως σε μια κλίκα ανθρώπων που τους μικρομεσαίους τους έχουν χ...ους, είτε σε κυβερνητικό είτε σε "συνδικαλιστικό" επίπεδο (τρομάρα τους).
Να νοιώσουν "καμπόσοι" ήλθαν οι διάφοροι "Μίχαλοι", "Αλογοσκούφηδες" κκαι λοιποί, Κατερίνα μου, άνθρωποι που ποτέ δεν ένοιωσαν κοντά στη ΜΜΕ, εργαζόμενο κλπ.
Το είχε πει παλιά, επί αντιπολίτευσης, ο (τελικά αξιοπρεπής) Λιάπης: "Πρέπει να κυβερνήσουμε επιτέλους, η καρδιά μας έχει στεγνώσει".
Αυτή είναι η ουσία των πραγμάτων κατά τη γνώμη μου...

katerina είπε...

Ivain, δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι η καλυτερη λύση, για να βοηθήσουμε τον μικρό, είναι να απαγορευσουμε τον μεγάλο.
Αντίθετα, ο μικρός έχει συγκριτικά πλεονεκτηματα, που δνε έχει ο μεγάλος, και αυτά πρέπει να βοηθηθεί να αναδείξει. Και εκει είναι ο ρόλος της επικουρικής βοήθειας του Κράτους.

katerina είπε...

Cynical, εγώ νομίζω ότι η προταση Μιχαλου και η εδομάδα «70 ωρών», είναι της ίδια λογικής.
Η εβδομάδα των 70 ωρών δεν δημαινει ότι θα δουλευουν κάθε εβδομάδα 70 ή 65 ώρες οι εργαζόμενοι. Απλά σημαινει ότι θα δουλευουν όχι μ εσταθερό εβδομαδιαίο ωράριο. Αναλογα με τις ανάγκες της επιχειρησης θα διαμορφώνεται το ωράριο.
Η προταση είχε περάσει απο το Συμβούλιο Υπουργών τον Ιούνιο, και τώρα ερχεται στο Ευρωκοινοβούλιο με μια τροποποίηση του Θερκας που ουσιαστικά λέει, ότι θα γίνεται ατομική συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου, για εργασία πάνω απο τις 48 ώρες την εβδομάδα, και αυτό μπορεί να ισχύσει μόνο την επόμενη τριετία.

Ουτως ή άλλως στην Ελλάδα, ασχετα αν δεν κάνουν χρηση οι εταιρίες, είναι νομοθετικά ρυθμισμένη η ελαστικοποιηση, μέχρι 138 ώρες τον χρόνο.

Να σου πω την δική μου άποψη, άλλωστε το είπα και παραπάνω. Όποιος έχει την δυναμη, θα κερδίσει τα περισσότερα. Οι συζητήσεις, για το δικαιο, και το ηθικό, ουδέποτε πρόσφεραν σε κανέναν τίποτα. Αν μπορεί το εργατικό κίνημα ας αντιδράσει.
Αλλά μπορεί;;;

katerina είπε...

De profundis, και κοίτα τι πάθαμε.
Πάνω που επιτέλους βρήκαμε δικαίωση σε αυτή την ζωή, να δουλεύουμε σαν σκυλιά, έρχεται ο κ. Μίχαλος, και μας λέει, όχι μάγκες, σας χρειαζόμαστε για πολύ λίγο.
Και εντάξει κ. Μίχαλε μου, λεφτά δεν πειράζει, έχουμε πρόσωπο, αλλά τι θα κάνουμε εμείς, πως θα περνάμε την μέρα μας;;;
Αλλά είναι ανίκανοι, αυτές οι προτάσεις γίνονται σε συνδυασμό με νέα σηριαλ, νεα ζουμερά σκάνδαλα, να ξαναπαντρευτεί ο Κουγιας, να κάνει επανάσταση ο Καρβέλας, αλλιώς το κινημα θα αντιδράσει.

Μην πάθουμε και καμιά κατάθλιψη απο την ανία, και έχουμε και υπουργό υγείας τον Αβραμόπουλο.

katerina είπε...

Στέργιε, πραγματικά χαίρομαι που συμφωνείς μαζί μου, μιας και εσύ ξέρεις πολύ καλά τα πράγματα. Εγώ πολύ θεωρητικά, όχι εργαστηριακά, σχεδόν ερασιτέχνης.

Από την άλλη συντροφε, μέχρι να γίνει η επανάσταση, την οποία σημειωτέον, μάλλον πρέπει να ξεκινήσετε χωρίς εμένα (καλά σου εχω φωτο Αλέκα...από δεξίωση άπαιχτη, επόμενη αναρτηση), ας γίνει μια προσπάθεια να επιλυθούν τα απίστευτα προβλήματα για την ανάπτυξη μιας επιχειρηματικότητας ευκαιρίας στην Ψωροκώσταινα, και μετά ...ε, θα κάνει και το Συνέδριο το Κομμα...νεες μέρες ξημερώνουν...

katerina είπε...

Λοιπόν Τσότσο, πλάκα πλακα, ο Λιάπης αποδειχτηκε ο πιο αξιοπρεπεής απο όλους.
Θα μου πεις δεν είναι και πολύ δυσκολο, χαμηλός ο πήχυς, αλλά μια χαρά τελικά σε σχέση με τους άλλους.