Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Η φυλή των gourmet, μια “μπουρζουαζία” χωρίς καμιά ...κρυφή γοητεία

Αγροίκος πλούτος vs tredy νεοπλουτισμού.
Πατιτσολάτρες vs Πατιτσοεξολοθρευτών
Δυο τόσο ίδιες φυλές που πιάστηκαν μαλλιά με μαλλιά. Για να γελάσει το χείλι του κάθε πικραμένου.

Και στις δύο φυλές, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, οι κώδικες επικοινωνίας , το στήσιμο, οι ατάκες, η σκέψη, η γνώση, το είναι και το φαίνεσθαι, έχουν άγραφους μεν, αλλά πολύ αυστηρούς κανόνες. Και την απαρέγκλιτη τήρηση τους, θα την ζήλευε ακόμα και παλαιάς κοπής γυμνασιάρχης.

Ο αγροίκος πλούτος ξεχείλισε προσφάτως στα τηλεπαράθυρα. Η κ. Πατίτσα τον ανέδειξε με …περηφάνια, στις χαρές του παιδιού της. Εκείνη η ξανθιά καούκα ντυμένη με τον μωβ λιλά ταφτά του maitre Ares Mares Koukounares, έκανε το χειλάκι μας και γέλασε.
Μπορείτε να με πείτε και ασεβή αλλά δεν πιστεύω ότι ο Κουντουριώτης ....σοκαρίστηκε, εδώ αντέχει άλλα κι άλλα η ψυχούλα του, σιγά μην τον πείραξε ο ...Λεό που παντρεύτηκε την Σταχτοπούτα των τηλεσκουπιδιών με φόντο τα κανόνια...

Αλλά πεδίον δόξης λαμπρό στάθηκε η κ. Πατίτσα, για την άλλη φυλή. Τη φυλή του κ. Σταύρου Θεοδωράκη, του κ. Πάσχου Μανδραβέλη, του κ. Κασιμάτη, της κ. Όλγας, του κ. Χατζηνικολάου, του κ. Γεωργελέ, κάτι Athens Voice, κάτι Lifo, κάτι protagon, όλος αυτός ο συρφετός της... δημοσιογραφίας, που επιδόθηκε σε εμπεριστατωμένες μελέτες για το …καυτό θέμα. Ο δε κ. Άρης Δαβαράκης, το πήρε πολύ βαριά, κόντεψε να ξαναπέσει στα ...βαριά από το σοκ και κατέφυγε στον πνευματικό του.

Και μόλις συνήλθε η φυλή, από το πολιτισμικό σοκ που τους προκάλεσε η κ. Πατίτσα, νάσου ο εθνικός κώλος να ...διεισδύει στο Πολεμικό Μουσείο. Λες και είναι η πρώτη πουτάνα που διάβηκε τις πύλες στρατώνα. Πωπωπω, εξεμάνη η φυλή των Πατιτσοεξολοθρευτών...τα άγια τοις κυσί!!!
Τώρα τον κώλο της εθνικής πουτάνας – πάντα εξαιρετικός, α, τα καλά να λέγονται- τον έχουμε δει ανφάς, προφίλ, ¾ , δεν μπορώ να πω ότι μας εξέπληξε, κατα την εισοδο του στο Πολεμικό Μουσείο. Αλλά η καρώ σωβρακιά-ροζ-μωβ-λαχανί-με λεπτή άσπρη ρίγα- του υιού Ζαγορίτη... όλα τα λεφτά. Συνδυασμένη με Cayenne…έργο τέχνης. Pas possible!!!!...ανέκραξε και έκραξε η φυλή των gourmet.

Την ώρα λοιπόν, που η φυλή του αγροίκου πλούτου, απολαμβάνει με το παρά της, τα «όσια και τα ιερά» αυτού του τόπου, η φυλή των trendy νεόπλουτων, η φυλή των Bourgeois με την πιο χυδαία Μολιερική έννοια του όρου, που υποδύονται ανεπιτυχώς τους Gentilshommes, κανιβαλίζει ΕΞΙΣΟΥ τα πιο όσια από τα όσια και τα πιο ιερά από τα ιερά αυτής της χώρας. Τους ανθρώπους της, την αξιοπρέπεια τους, την εργασία τους, το μεροκάματο τους. Αυτή η φυλή που ξανακάνει τόσο επικαιρο τον Ψαθά και την Μαντάμ Σουσού του, φιλοδοξεί να φτάσει εκεί που οι πραγματικοί μπάτσοι δεν μπορούν να εισχωρήσουν, στο μυαλό και στην συνείδηση των ανθρώπων. Βαποράκια ηλιθιότητας, πιτσαδόροι άσπρης...δωρεάν.

Τα πιο μικρά ψαράκια της φυλής, αναπαράγουν όλο αυτό το κιτσαριό, μάλλον αθέλητα. Στην πλειοψηφία τους, γεροντοφρικιά μιας χαμένης γενιάς που σέρνονται στο συρμό παλεύοντας αποτυχημένα, να παπαγαλίσουν, να αναπαράγουν με γκροτέσκο τρόπο την αστική κουλτούρα του Ζάχου Χατζηφωτίου ...αλλά στον 21ο, ...αλλά στην πιο...εναλλακτική της μορφή. Και μαϊμουδίζοντας, αγοράζοντας φτηνιάρικα μια κουλτούρα που ποτέ δεν ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα, παρά μόνο στους αυλικούς, απλά καταλήγουν στην αηδιαστική κατηγορία των χυδαίων γενίτσαρων. Μια μπουρζουαζία χωρίς την παραμικρή...κρυφή γοητεία.

Την φυλή αυτή των ξαναμμένων φαν της νεωτερικής Αθήνας, περιγράφει εξαιρετικά ο Νικόλας Σεβαστάκης βαφτίζοντας τους, «νέους φιλελευθέρους», και εξίσου καλά ο Πανταζόπουλος χαρακτηρίζοντας τους, «εξτρεμιστές του κέντρου».
Απλούστερα: Οι «αν δεν είσαι αυτό που είσαι, τι θα ήθελες να είσαι».

Η φυλή αυτή έχει πολλά παρακλάδια, πολλούς groupies και υποτακτικούς. Ίσως όχι τόσο αναγνωρίσιμους, αν και αυτοί πιστεύουν ότι είναι, τουλάχιστον στα ...γκαρσόνια.

Η φυλή διαθέτει την ψευτοεστέτ «κομψότητα» του γαστρονόμου- η μαγειρική έχει αναδειχθεί σε μέγα θέμα των απανταχού μελών της φυλής, αλλά έτσι στο πιο glamorous στο πιο extravagant, από ότι η κυρία Βέφα, με το ταγιέρ κλαρωτό καναπέ και το animal print μαγιο.
Η φυλή διαθέτει την καλλιέργεια μπαρμπουνιού (ναι η γνωστή και αιώνια απορία για τις φυσιολογικές λειτουργίες ...το κόκκινου αυτού ψαριού) και dress code που επιβάλει στολή αγορασμένη μεταξύ Paramour και Eponymo και κινούμενη απο Yamamoto μέχρι Sonia Rykiel. Παπούτσι κλασικά Ferragamo. Αντε ένα Bally,για κάτι πολύ casual. Ας πούμε σε κανένα ένα πανηγύρι, απο αυτά που γίνονται στην Αγια Φανερωμένη, στο Λιόπεσι και η φυλή συμμετέχει χαρακτηρίζοντας τα έθνικ. Όχι, τα Laboutin και τα Manolo, τα παραχωρούν στις Πατίτσες

Η φυλή έκανε ευαγγέλιο το editorial του «Ευ ζην», με... ευαγγελιστές τον Πεσκιά και τον Λαζάρου, ανέδειξε με φανατισμό νεοφώτιστου το σταμναγκάθι, τη σελινόριζα, το κόλιαντρο, το φιλέτο πάπιας, ελαφιού ή παγωνιού, η φυλή παραγγέλνει ...φαγητό ή ποτό, με φωνή αποφασιστική και επιβλητική- να ακούν και οι δίπλα- δίνοντας τις ακριβείς- αλλά μιλάμε για ακρίβεια χειρούργου- οδηγίες στο γκαρσόνι. Τα μέλη της φυλής ανταλλάσσουν μεταξύ τους συνταγές με τον ενθουσιασμό που υποθέτω ότι θα είχαν ο Crick και ο Watson, όταν ανακάλυπταν την διπλή έλικα του DNA. Ταράζεσαι συνειδητοποιώντας τι χάνεις, μη εντρυφώντας στο εξαιρετικό ενδιαφέρον που μπορεί να έχει ένας γαύρος ή μια αγκινάρα.


Η φυλή που ξόρκισε τη ρετσίνα και το κοκκινέλι της ταβέρνας του παππού, η φυλή που φρικάρει με το χύμα, και που έπεσε με τα μούτρα στη Rioja- θεωρώντας έγκλημα καθοσιώσεως το ...λάθος ποτήρι και την ...λάθος θερμοκρασία-, βρήκε επιτέλους πολιτική πλατφόρμα να εκφραστεί. Την πλατφόρμα του Γιωργάκη. Θα μου πεις γιατί η πολιτική πλατφόρμα του Κωστάκη ήταν διαφορετική; Όχι βρε συχωριανοί μου, αλλά άλλο ...classe. O Κωστάκης πολύ παϊδάκι ρε παιδί μου, πολύ Μπαϊρακτάρης, πολύ ρετσίνα, πολύ vulgaire για τα γούστα τους. Μη μου πεις τώρα ότι η Νατάσσα, η νηπιαγωγός αγγειοχειρουργος, δεν είναι η μέλουσα ...Πατίτσα αλλά στο πιο όμορφο;
Ενώ ...η μεσογειακή διατροφή; Επιτέλους μακαρίτη Λάσκαρη, ΖΕΙΣ. Τώρα δικαιώνεσαι, η πάλη των τάξεων επιτέλους καταργήθηκε. Σήμερα έχουμε την τάξη του ...οργανικού αυγού, της bio σοκολάτας και της αγγινάρας baby. Μπορεί να είναι και junior θα σας γελάσω.

Διότι συχωριανοί μου, άλλη αισθητική αυτή της η κ. Πατίτσα που σέρνει τους καλαματιάνους στο κατάστρωμα του Αβερωφ για να γιορτάσει το γάμο του Λεό της , κι άλλη της κ. Τσόκλη που βγάζει τις κορασίδες να μοιράζουν στα λιμάνια βιολογικές μαρμελάδες μούσμουλου, από τα ...χεράκια των ιθαγενών. Η φυλή που έφτανε σε διαδοχικούς οργασμούς με τον εθελοντισμό στους Ολυμπιακούς, μόνο αυτόν τον ακτιβισμό- της μαρμελάδας- θεωρεί κοινωνικά αποδεκτό.

Η φυλή των νεωτερικών νεόπλουτων, ευαισθητοποιείται ισχυρά από ασυνάρτητη «οικολογία» της προστασίας του πουά καλαμαριού, του ποδηλατοδρόμου και του υβριδικού αυτοκινήτου. Πάντως ο Λεό και οι φίλοι του, θα μείνουν σταθεροί στην Porsche τους, γεγονός που θεωρείται εξωφρενικά κιτς από την κ. Χαραμή.

Η φυλή χρησιμοποιεί πάντα οικολογικές λάμπες και αρωματικά χειροποίητα κεριά, και συγχύζεται ...μέχρι εγκεφαλικού με τον σκουπιδιάρη που ανακατεύει τα ανακυκλωμένα σκουπίδια της με τα συμβατικά. Η φυλή απαιτεί άμεσα την διακοπή της σύμβασης του, και αυτοδικαιώνονται μεταξύ τους, για τις βλαβερές συνέπειες του Κράτους, άλλωστε κάτι τέτοιοι άθλιοι τύποι σαν τους συμβασιούχους σκουπιδιάρηδες, διαδηλώνουν στην Αθήνα και δυσκολεύουν τη ζωή τους. Υποβαθμίζουν το petit café, το petit gâteau, το brunch, το shopping…την πόλη τους, ρε αδερφέ.

Η φυλή θα ...υπερασπιστεί τον μετανάστη...αλλά σαν φολκλόρ. Το ...σκούρο δεν τους ενοχλεί, αντίθετα αν η φτώχεια και η ανέχεια του μετανάστη, ακουμπάει στο περιθώριο και έχει και κάτι πιο ...εξωτικό, πιο ποιητικό, θα γείρουν στοργικά το κεφάλι, αλλά το πενηνταευρο τους δεν θα το δώσουν ποτέ στο δίκτυο μεταναστών. Το χρήμα ...διαφθείρει, θα σου πουν. Αρκεί...που τον καταλαβαίνουν. Και βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην ζητιανεύει ο μετανάστης την ώρα που διαπραγματεύονται με τον maître για την ακριβή ποσότητα μαϊντανού και σπυριών ρόδιου στο πιάτο τους, να μην περιφέρεται ασκόπως στην Πειραιώς απέναντι από το ανακαινισμένο Εθνικό και ...ασφαλώς να μην φτύνει το παρμπρίζ του αυτοκίνητου τους, αν δεν του δώσουν το ένα ευρώ. Γενικώς μακριά και αγαπημένοι.


Θα αγανακτήσουν με το γεγονός ότι ο Πετρίδης είναι συμβασιούχος 35 χρόνια, αλλά θα συνομιλήσουν ...χαλαρά για το αναπόφευκτο της ανεργίας των ...ατάλαντων, και θα πωρωθούν άγρια με τους stagiaires των 500 ανασφάλιστων ευρώ. Αν και κοσμοπολίτες, η πατρίδα είναι σήμερα très à la mode, και η φυλή τους υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια την εθνική κουζίνα. Άλλωστε μαγειρεύουν πατριωτικά και «επικοινωνούν» στους φίλους τους στο Μανχάταν-παράδεισο της γαστριμαργίας- το αυγοτάραχο Μεσολογγίου...

Τα μέλη της φυλής, έχουν καυλώσει σαν νεαρά πουλάρια με την οικονομική κρίση, την οποία θεωρούν μια κατ’ εξοχήν γόνιμη περίοδο για να κάνουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι μια ουσιαστική ενδοσκόπηση. Και καλούν τα πλήθη, να ξεπεράσουν τις πληγές που δημιουργεί, η μείωση έως και η απώλεια εισοδημάτων, ανακαλύπτοντας τις μικρές και παραγνωρισμένες χαρές της ζωής, που ο άγριος πλουτισμός των 1500 ευρώ μηνιαίως καθώς και ο υπερκαταναλωτισμός στο Zara, στέρησε από τους συμπολίτες τους.

Οι νέοι ιεραπόστολοι έχουν βρει το φάρμακο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Καλούν τα πλήθη, να ανταλλάσσουν χαρούμενες καλημέρες, να γνωρίζουν τους γείτονες τους, να φυτεύουν στις γλάστρες ρόκες και iceberg, πλατύφυλλους βασιλικούς και δεντρολίβανα, να καλούν ολημερίς και ολονυχτίς φίλους στο σπίτι, να μαγειρεύουν, να βγάζουν τα λινά τραπεζομάντιλα – που σημειωτέον καλό θα ήταν να πλένονται με αλισίβα και ποτάσα, γιατί το πλυντήριο καίει ρεύμα. Άλλωστε , η Τίνα έκλεισε και μια λιγνιτική και ώσπου να βρούμε πως θα μοιραστούν οι μίζες για τις ανεμογεννήτριες, καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε το ρεύμα με φειδώ.

Επίσης οι άνεργες μπορούν να πάνε να ξεστραβωθούν και να μάθουν να φτιάχνουν κανένα χειροποίητο κεράκι, να στολίζουν τα τραπέζια που θα τρώει η περιχαρής πια οικογένεια με τα γελαστά παιδιά της. Μπορούν επίσης τις μακριές νύχτες του χειμώνα να κάνουν οικογενειακώς εξαιρετικά έργα τέχνης με τα καύκαλα από τις χελώνες που ...θα κουρεύουν τις μέρες, γιατί πρέπει επιτέλους οι άθλιοι συμπολίτες της φυλής να εκπολιτίσουν τον ουρανίσκο τους, άσε που μια χελωνόσουπα συνδυάζεται άνετα με την σύνταξη επίδομα. Ζητούν από τον άνεργο να μην κατσουφιάζει γιατί χαλάει το mood της πόλης, και να αισιοδοξεί γιατί επιτέλους σε αυτήν την χώρα είχε παρατραβήξει το βιολί, ...αφεντικά και δούλοι, σκατά γινήκαμε ούλοι.

Κατόπιν όλων αυτών, δηλώνω υπευθύνως και με γνώση των συνεπειών, ότι το πατσουλί της κ. Πατίτσα και των φίλων της, ήταν μια ανάσα δροσιάς από άλλο αυτό το...Mandragore που μποχάει στη πόλη μας. Όσο για την Εθνική Τζούλια, αυτό που η μεγαλόψυχη φύση, της χάρισε γενναιόδωρα το πουλάει μάλλον πιο έντιμα, και σίγουρα λιγότερο υποκριτικά και σουσουδιστικα– ακόμα και στους υιούς χλιμίτζουρες- από όλους αυτούς τους γελοίους Πάσχους, Σταύρους, και λοιπούς συγγενείς των «εξτρεμιστών του κέντρου». Η φυλή που, για πέντε δεκάρες και ένα ελάφι με σουφλέ μπαχαρικών και juniper sauce, διαλαλεί με χυδαιότητα την ευτελή νεοπλουτίστικη πραμάτεια της. Μολιέρο...πέθανες νωρίς.

40 σχόλια:

Swell είπε...

Nα σου πω ότι είχα άγνωστες λέξεις, πάντα είχα. Αλλά τόσες πολλές σε ένα κείμενο, ποτέ. Αμάν με όλα αυτά τα ξωτικά για τον ουρανίσκο, βρε Κατερίνα. Τί θα κάνουμε εμείς με την πρωτόγονη γεύση, ε; Που δεν πήγαμε και στο gourmet εστιατόριο του Σταύρου.

Από τους κιτσοβλαχοπλούσιους δεν θα γλιτώσουμε. Να έχουμε γερό στομάχι και χιούμορ να αντιμετωπίζουμε τις δηθενιές τους. Αυτών και του προβληματικού Γιωργάκη και της σκατοπαρέας του.

b|a|s|n\i/a είπε...

μην σε διαβάσει μόνο η τζούλια και σου κάνει μήνυση καθώς τις έχει πρόχειρες και τις μοιράζει δεξιά και αριστερά στον καθέναν που την αποκαλούν με οτιδήποτε άλλο πέρα από το όνομά της.
και η αλήθεια είναι ότι αγανάκτησα με την μεταχείριση του πετρίδη. που είναι παράλογο αφενός μεν να είναι κάποιος συμβασιούχος 35 χρόνια, αφετέρου δε είναι μύθος ο άνθρωπος. μεγαλώνοντας και μορφώνοντας γενιές και γενιές. και είναι παντελώς αχαρακτήριστο το γεγονός να μεταχειρίζεται η ερτ τέτοιους μύθους με αυτόν τον τρόπο.
πολύ καλό σου βράδυ!

monahikoslikos είπε...

Εγώ ένας απλός λύκος είμαι τι να πω, τι άποψη να έχω για gourmet και άλλες τέτοιες αηδίες.
Τις μόνες γαστρονομικές αλλαγές που επέτρεψα στον εαυτό μου είναι να μαγειρεύω το αρνί στη γάστρα ενίοτε και με καμιά πατατούλα τριγυρω αντί να το τρώω με την προβιά σαν τους προγόνους μου.
Πάντως θεωρώ πιο ειλικρινείς τους ορίτζιναλ πλούσιους (με τα λεφτά μου πηδάω την κυρά μου ακόμα και στη βάρκα του Κουντουριώτη) από όλο εκείνο το συρφετό που πλούτισε γλύφοντας δεξιά κι αριστερά και σήμερα το παιζουν ανεξάρτητοι και ανένταχτοι τιμητές των πάντων.

katerina είπε...

Μα Swell μου, αυτο ειναι απο τα σημαντικά του concept του μολιερικου αρχοντοχωριάτη. Να έχεις και καμια άγνωστη λέξη.

Αντιγράφω...
«Ανηφορισα προς την Μεγάλη Βρετανία να δω το καινουργιο καπνιστηριο. Αποικιακού ύφους, προσηκόντως υποφωτισμένο,καλου γουστου. Ένα ήρεμο μέρος να ξαποστάσουν οι καπνιστές. Κια αν μην ήσουν γινεσαι με τόσα γυρω μας.
Ζητάω να δω τα εδεσματολογια και τι έκπληξη!Τα λαχανικά προερχονται απο το δικό τους περιβόλι. Εξοχα! Καλωσοριζω την οικολογική και νόστιμη ευιασθησία. Προκειται για μια νικη. Μια παρηγορία. Όταν μάλιστα η Μεγάλη Βρετανία που τόσο δοκιμάζεται απο τις ταραχές, θα εδικαιολογείτο σε έναν βαθμό,αν έκανε μιζερες τσιγκουνιές. Τα ΜΑΤ στέκουν στο απεναντι πεζοδρόμιο και χαζευουν το θέαμα. Όταν σπάσει και το τελευταίο τζάμι διασχιζουν τον δρόμο και έρχονται στην εισοδο του ξενοδοχείου.
Αν αυτό λογιζεται ώς οριο του μη παρέκει, τι άλλο περιμένει η κυβερνηση για να ενεργήσει τα προφανή.
Συμμεριζομαι τον Πρωθυπουργό. Τι μοιρα! Καλειται να διορθώσει τα κουβαρνταλικια, την λαικιστικη ανοχή του πατερα του. Αμαρτιες γονέων. Ο κόσμος συναισθάνεται το δυσκολο έργο του, προσδοκά τομές. Θα φανει όμως πολυσθενής; Το momentum τον ευνοεί για αν περάσει στην ιστορία. Τον στηριζουν οι καλοι Ελληνες. Οι δουλευταραδες,οι επινοητικοι, οι υσιωδώς προοδευτικοι»

Μαρία Χαραμή
Προς μιμηση και προς απογυγή
Βημαgazino

Τα bold δικά μου. Swell προφανώς δεν εισαι καλός Ελληνας, δουλευταράς, επινοητικός ουτε ουσιωδώς προοδευτικός. Θα τιμωρηθείς παραδειγματικά και δεν θα ξαναφάς στο GB. Α, μα πια...

Και τι έννοείς, ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΡΟΥΝ τα γκαρσόνια στο Αλατσι; Θα σκεφτώ πολύ για το άν θα σου ξαναμιλήσω. Τετοια ξεφτιλα βρε Swell!!!!

katerina είπε...

Βασίλη μου,
εγώ την Τζουλια κορώνα στο κεφάλι μου. Και μπορεί να έχει δικιο, η Τζουλια ειναι πορνη, δεν ειναι πουτάνα (κατα τον σοφό διαχωρισμό του Λυκου). Πουτάνες, ειναι κάποιοι άλλοι.

Ασφαλώς ο Πετριδης ειναι μυθος, ειδικά ο Πετριδης ειναι κομματι απο την εφηβεια μου. Αλλά και οι άλλοι Πετριδηδες, (δεν εννοώ στην ΕΡΤ), συμβασιουχοι σκουπιδιαρηδες, στα ΚΕΠ, στα σχολεία, που δνε ειναι μυθοι, ε, το μεροκάματο τοςυ ειναι εξισου ιερό. Όταν η υφεση πλησιαζει το -5%, και η ανεργία το 15%, δεν πανηγυριζεις γιατί άνθρωποι πετιωνται στα σκουπιδια, θεωρώντας την ανεργία...παραπλευρη απωλεια και λέγοντας... αμαν πια η κλαψα σας (Θεοδωράκης Protagon… κλαψα Νο1, κλάψα Νο2).

Υ.Γ Βαριέμαι τώρα να τα ψαξω αυτά τα διαμαντια ...δημοσιογραφιας. Αν έχεις γερά νευρα και αντεχεις να τα διαβάσεις...ειναι στο protagon

katerina είπε...

Αυτο Λυκε μου ξαναπεστο. Όσο αγαπώ οτιδηποτε αυθεντικό, ακομα και τον αγροικο πλουτο της κ. Πατιτσα, τόσο μου γυρνάνε τα άντερα, με όλο αυτο τη δηθενια της υποκουλτουρας.

Α, και να μην το ξεχάσω. Χθες εκτός απο φακέλους που περιειχαν λογαριασμούς έλαβα και ένα άλλο. Απο τα Γρεβενά
«Αγαπητή Κατερίνα,
μου ειπε η Μητσαινα και οι συχωριανοί, ότι ο κ. Πασχος Μανδραβέλης ανακαλυψε επιτέλους την αιτια των δεινών που μαστιζουν την Πατριδα μας, κατελογισε τις ευθυνες στους υπευθυνους, και έδειξε με το δάχτυλο τον ένοχο για τον Τιτανικό. Εγώ υπολογιστή και σύνδεση δεν έχω, και έτσι σε παρακαλώ να δημοσιευσεις εσυ την απαντηση μου στον εγκριτο δημοσιογραφο.

Σάλτα και πηδηξου κ. Πασχο μου.
Ο μπάρμπα Μήτσος απο τα ...Γρεβενά.»

monahikoslikos είπε...

Σωστός ο μπαρμπα Μήτσος.

Χαρ. Αλβερτος είπε...

... ΣΩΣΤΟΣ Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΗΤΣΟΣ... ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ Ο ΠΑΣΧΟΣ;

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

santa maura είπε...

αντζελες , μαγιες , ζαγοριτιδες στη βουλη ,ψωμιαδηδες, φασουλες στις νομαρχιες και τους δημους , και πρωθυπουργος ...καποιος που δεν ξερει ελληνικα ! . Η βλακοκρατια και το κιτς σε ολο του το μεγαλειο . και οι ανθρωποι που παραγουν πνευμα ,που εχουν πτυχια και γνωσεις βρισκονται ειτε απομωνομενοι ειτε εκδιωγμενοι.. η γραφουν σε κανενα μπλοκ , οπως καλη ωρα οι περισσοτεροι απο εσας (ευτυχως που διαθετετε μεγαλες ποσοτητες χιουμορ) .Παντως , απ, οτι διαβαζω , αυτη η κατασταση (οι αγραμματοι και οι ανικανοι να εκτοπιζουν τους ικανους ) εχει διαμορθωθει ετσι απο παλια , απο την πρωτη κιολας εθνικη συνελευση στις αρχες γεναρη του 1844 οταν ο παλαμηδης (κολλητος του μακρυγιαννη) ειπε ΄΄Ημεις δεν στερουμε τους ετεροχθονες (εννοουσε τους ικανους και μορφωμενους) παρα την ενεργεια της εξουσιας...Ας επιχειρωσι ιδιωτικα εργα , ας καλλιεργωσι γαιας , ας μετελθωσι εμποριου και βιομηχανιας , εις τα υπουργηματα ομως δεν τους δεχομεθα...Ας τραβηχτουν δι΄ ολιγα χρονια να κανονισωμεν ημεις μονοι την υπηρεσιαν μας . Προκειται ΝΑ ΡΙΨΩΜΕΝ ΒΑΛΣΑΜΟΝ εις τας πληγας μας και οχι τρεμεντινα και ο μακρυγιαννης με την σειρα του , οπλοφορων και συγγραφευς -δηλ. εχων την αφαιρετικην δυναμη του λογου και εξησκημενος με την ακριβεια των στοχων -, συνοψιζει το ολον , ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΩΤΑΤΑ ΄΄ αν ειναι να μεινωμε ημεις νηστικοι , ας παει στο διαβολο η ελευθερια . εφαγαν αυτοι , ας φαμε και εμεις τωρα . Να λοιπον γιατι στην ελλαδα δεν χρειαζονται εξεταστικες επιτροπες ..τα παντα ειναι αρχηθεν δεδομενα..στην ελλαδα οι πληγες του παλαμηδη δεν κλεινουν ποτε

maton είπε...

Υπέροχη όπως πάντα η ανάρτησή σας.
Επί τέλους κάποιος έπρεπε να καυτηριάσει όλο αυτό το δήθεν βλαχομπαρόκ καρακιτσαριό που μας βομβαρδίζει ανελέητα, πότε με τις οικολογικές ή άλλες ευαισθησίες του και πότε με τα μυξοκλάματά του για τους δύστυχους μισθωτούς και συνταξιούχους. Εκτός από το δημοφιλές άθλημα της gourmet μαγειρικής, να συμπληρώσω και τα άψογης αισθητικής βιοκλιματικά (έξυπνα) σπίτια τους (όλα ανυπολόγιστης αξίας), που όπως λένε τα έφτιαξαν μόνο και μόνο για να σώσουν τον πλανήτη και το περιβάλλον. Και φροντίζουν να τα επιδεικνύουν στα lifestyle περιοδικά, μπας και βελτιώσουν την αισθητική των υπόλοιπων χυδαίων και απολίτιστων που ζούμε σε κοινά διαμερίσματα, χωρίς στυλ, χωρίς ενδιαφέρον για το περιβάλλον, όπως αυτοί, τρομάρα τους. Στην ίδια αυτή κατηγορία των καζαντισμένων νεόπλουτων εντάσσονται και οι μεγαλοδημοσιογράφοι της τηλεόρασης που σε μια δεκαετία από άγνωστοι ακόμη και στον κηπουρό τους μεταλλάχτηκαν σε σύγχρονους κροίσους. Οι δικές τους ευαισθησίες έχουν να κάνουν με τους μισθούς και τις συντάξεις των 500 ευρώ για τις οποίες δίνουν κάθε μέρα μάχες να τις αυξύσουν στα 510 άντε το πολύ στα 520 ευρώ! ΄Ολα αυτά τα φερέφωνα κατάφεραν πολύ μεθοδικά να πείσουν το ευκολόπιστο κοινό τους, ότι οποιοσδήποτε μισθός ή σύνταξη άνω των 500 ευρώ θεωρείται αδικαιολόγητος πλουτισμός και πρέπει να ψαλιδιστεί - και το κατάφεραν. Ποιοί; Οι κουστουμαρισμένοι φελλοί των δελτίων των 8,10, κλπ., που το ένα τους μόνο μανικετόκουμπο στοιχίζει περισσότερο από το ετήσιο εισόδημα ενός μέσου συνταξιούχου. Σε λάθος άνθρωπο (στη Τζούλια εν προκειμένω) δόθηκε ο τίτλος της πόρνης. Χιλιάδες άλλοι τον έχουν κερδίσει επάξια πολύ νωρίτερα.

maton είπε...

Υπέροχη όπως πάντα η ανάρτησή σας.
Επί τέλους κάποιος έπρεπε να καυτηριάσει όλο αυτό το δήθεν βλαχομπαρόκ καρακιτσαριό που μας βομβαρδίζει ανελέητα, πότε με τις οικολογικές ή άλλες ευαισθησίες του και πότε με τα μυξοκλάματά του για τους δύστυχους μισθωτούς και συνταξιούχους. Εκτός από το δημοφιλές άθλημα της gourmet μαγειρικής, να συμπληρώσω και τα άψογης αισθητικής βιοκλιματικά (έξυπνα) σπίτια τους (όλα ανυπολόγιστης αξίας), που όπως λένε τα έφτιαξαν μόνο και μόνο για να σώσουν τον πλανήτη και το περιβάλλον. Και φροντίζουν να τα επιδεικνύουν στα lifestyle περιοδικά, μπας και βελτιώσουν την αισθητική των υπόλοιπων χυδαίων και απολίτιστων που ζούμε σε κοινά διαμερίσματα, χωρίς στυλ, χωρίς ενδιαφέρον για το περιβάλλον, όπως αυτοί, τρομάρα τους. Στην ίδια αυτή κατηγορία των καζαντισμένων νεόπλουτων εντάσσονται και οι μεγαλοδημοσιογράφοι της τηλεόρασης που σε μια δεκαετία από άγνωστοι ακόμη και στον κηπουρό τους μεταλλάχτηκαν σε σύγχρονους κροίσους. Οι δικές τους ευαισθησίες έχουν να κάνουν με τους μισθούς και τις συντάξεις των 500 ευρώ για τις οποίες δίνουν κάθε μέρα μάχες να τις αυξύσουν στα 510 άντε το πολύ στα 520 ευρώ! ΄Ολα αυτά τα φερέφωνα κατάφεραν πολύ μεθοδικά να πείσουν το ευκολόπιστο κοινό τους, ότι οποιοσδήποτε μισθός ή σύνταξη άνω των 500 ευρώ θεωρείται αδικαιολόγητος πλουτισμός και πρέπει να ψαλιδιστεί - και το κατάφεραν. Ποιοί; Οι κουστουμαρισμένοι φελλοί των δελτίων των 8,10, κλπ., που το ένα τους μόνο μανικετόκουμπο στοιχίζει περισσότερο από το ετήσιο εισόδημα ενός μέσου συνταξιούχου. Σε λάθος άνθρωπο (στη Τζούλια εν προκειμένω) δόθηκε ο τίτλος της πόρνης. Χιλιάδες άλλοι τον έχουν κερδίσει επάξια πολύ νωρίτερα.

maton είπε...

Υπέροχη όπως πάντα η ανάρτησή σας.
Επί τέλους κάποιος έπρεπε να καυτηριάσει όλο αυτό το δήθεν βλαχομπαρόκ καρακιτσαριό που μας βομβαρδίζει ανελέητα, πότε με τις οικολογικές ή άλλες ευαισθησίες του και πότε με τα μυξοκλάματά του για τους δύστυχους μισθωτούς και συνταξιούχους. Εκτός από το δημοφιλές άθλημα της gourmet μαγειρικής, να συμπληρώσω και τα άψογης αισθητικής βιοκλιματικά (έξυπνα) σπίτια τους (όλα ανυπολόγιστης αξίας), που όπως λένε τα έφτιαξαν μόνο και μόνο για να σώσουν τον πλανήτη και το περιβάλλον. Και φροντίζουν να τα επιδεικνύουν στα lifestyle περιοδικά, μπας και βελτιώσουν την αισθητική των υπόλοιπων χυδαίων και απολίτιστων που ζούμε σε κοινά διαμερίσματα, χωρίς στυλ, χωρίς ενδιαφέρον για το περιβάλλον, όπως αυτοί, τρομάρα τους.

maton είπε...

Και συμπληρώνω.
Στην ίδια αυτή κατηγορία των καζαντισμένων νεόπλουτων εντάσσονται και οι μεγαλοδημοσιογράφοι της τηλεόρασης που σε μια δεκαετία από άγνωστοι ακόμη και στον κηπουρό τους μεταλλάχτηκαν σε σύγχρονους κροίσους. Οι δικές τους ευαισθησίες έχουν να κάνουν με τους μισθούς και τις συντάξεις των 500 ευρώ για τις οποίες δίνουν κάθε μέρα μάχες να τις αυξήσουν στα 510 άντε το πολύ στα 520 ευρώ! ΄Ολα αυτά τα φερέφωνα κατάφεραν πολύ μεθοδικά να πείσουν το ευκολόπιστο κοινό τους, ότι οποιοσδήποτε μισθός ή σύνταξη άνω των 500 ευρώ θεωρείται αδικαιολόγητος πλουτισμός και πρέπει να ψαλιδιστεί - και το κατάφεραν. Ποιοί; Οι κουστουμαρισμένοι φελλοί των δελτίων των 8,10, κλπ., που το ένα τους μόνο μανικετόκουμπο στοιχίζει περισσότερο από το ετήσιο εισόδημα ενός μέσου συνταξιούχου. Σε λάθος άνθρωπο (στη Τζούλια εν προκειμένω) δόθηκε ο τίτλος της πόρνης. Χιλιάδες άλλοι τον έχουν κερδίσει επάξια πολύ νωρίτερα.

katerina είπε...

Ταξιδευτή μου, αν κάτσω να τους βάλω όλους αυτους τους απιθανους που αυτοαποκαλουνται ...ευζωιστές και που έχουν βγει στα κάγκελα φτυνοντας τον νεοπλουτισμό τοςυ- ακομα και οι παμφτωχοι, γιατί αυτό απαιτεί το concept-,έπρεπε να γραψω τον μισό τηλεφωνικό καταλογο.
Εγραψα κάποια απο τα πιο high ονοματα της «δημοσιογραφίας» της ... κρέµας αρακά µε φουντούκια. τα ψαρακια τοςυ ακολουθούν ελπιζοντας να γινουν βεζυρηδες στην θεση του βεζυρη.

Πάντως η Τζουλια έκανε λέει μηνυση στον Θοδωράκη γιατί την προσβαλε. Εμεις όλοι άραγε νομιmoποιουμαστε να τον μηνυσουμε ότι μα ςπροσβάλει περιφερομενος σαν βαποράκι ευτελειας και υποταγής;

Ο ...Πάσχος όμως ειναι όλα τα λεφτά. Ο πιο επικινδυνος γελωτοποιός του βασιλια.

katerina είπε...

Γεια σου Γιωργο μου.

Τι να κάνουμε αυτος ο τόπος βγαζει και Μακρυγιαννηδες, βγαζει και Κολοκοτρωνηδες, βγάζει και Κωλετηδες, βγάζει και Νενεκους.

Προχθές πινωντας ένα γρηγορο καφεδάκι εκει στα καφέ πισω απο την παλια βουλή, το μάτι μου πηρε στην βάση του αγαλματος του Κολοκοτρωνη, ένα συνθημα που πιθανοτατα οι υπηρεσίες του Δημου, επιχειρησαν να σβησουν- αυτο τοςυ ενοχλησε- και αχνοφαινοταν.
Και έλεγε κάτι συγκλονιστικό...
«Μίλα και εσυ ρε Γέρο».

katerina είπε...

Γεια σου maton, και καλώς ήρθες.

Όλο αυτο τον καιρό, απο όλο αυτο τον αχταρμά που κυκλοφορεί και ακκιζεται, στις τηλεοράσεις, στις εφημερίδες, στις συζητησεις, στη Βουλή, στο διαδικτυο, σε όλο αυτο το χυδαιο life style των ευζωιστών, το μόνο «δημοσιο» προσωπο που εκτιμησα...μακραν, όλων αυτών των δήθεν, ήταν η Τζουλια.

Τουλάχιστον αυτή παιζει με μεγαλυτερη εντιμότητα –και σωματικό πονο, και προσωπικο κόστος- όλο αυτο το στημενο παιχνιδι.

Ξέρεις maton τελικά η Τζουλια, μεσα απο αυτο το γκροτεσκο προσωπειο που φοράει ή της φοράνε, μου θυμιζει τον Καραγκιοζη σε ένα απεραντο πληθος Χατζιαβατηδων.

Ο Χατζηαβάτης, ο τύπος του ραγιά, θρασυδειλος, κουτοπονηρος, αδύνατος, δειλός, κόλακας και γαλίφος, κυρίως απέναντι στους ισχυρούς. Αστός, προσποιείται τον μισοκακόμοιρο ενώ ο νους του δουλεύει και ειδικά στις βρωμοδουλειές. Το επάγγελμά του είναι τελάλης, μεσίτης και ταχυδρόμος που εκτελεί παραγγελίες του μπέη και του πασά. Παριστανει τον ευγενικό, τον αξιοπρεπη, τον αξιοπιστο. Οικογενειάρχης, αν και δεν παρουσιάζεται αυτό ποτέ στη σκηνή, είναι πιο μορφωμένος κοινωνικά από τον Καραγκιόζη και γνωρίζοντας καλύτερα τον κόσμο προσπαθεί πάντα να διορθωνει τον Καραγκιοζη...

Εκπληκτική φιγουρα ο Χατζιαβάτης. Τόσο μα τόσο επικαιρη.

Odyssey είπε...

Πάλι ληγμένα πήρες, για να το γράψεις, συντρόφισσα;

Σε καιρούς δύσκολους το σύνθημα και το αίτημα πρέπει να είναι "δικαίωμα στη χλιδή".

Αρκεί να ξέρεις να την χειρίζεσαι με μέτρο, αίσθημα και πάθος.
Κι αυτό, δυστυχώς , προϋποθέτει άλλο πολιτισμό και άλλες αξίες. Άλλη παιδεία. Την αρχαια μεσότητα.

Θέλω μια βραδιά, στην Κοπεγχάγη, στου αλβανού Ρενέ Ρετζέπι, το gourmet μαγαζί.
Μια κρουαζιέρα στα νησιά.

Ουκ επ' άρτω μόνον...

Δικαίωμα στη χλιδή, για όλους, τώρα, που ήρθε η εποχή των συσσιτίων.

Η φτώχια θέλει καλοπέραση.
Οι επιθυμίες μου είναι πολιτικά ορθές, συμβαδίζοντας με αρχαίες ρήσεις , γνωμικά και παροιμίες.


Ακόμα και όταν τους "την πέφτουμε" θέλει άλλο τρόπο. Να μη μοιάζει με ζήλια.

Ω μίζερη αριστερά!
Ούτε τώρα πείθεις κανέναν.
Φταίει το σύστημα.

Μακροπρόθεσμα θα έχουμε πεθάνει όλοι. (Εσύ αριστερούλα μου, έχεις πεθάνει προ πολλού και δεν το ξέρεις).

Μια ζωή την έχουμε κι αν δεν τη γλεντήσουμε...

Κατερίνα,
Χρειάζεσαι διακοπές. Τώρα, που μπορούμε ακόμα.
Αν στο λιμάνι, βρεις το ΠΑΜΕ, πάρε τους μαζί.
Κι αυτοί διακοπές χρειάζονται.
Δεν χρειάζεσαι χειροκροτητές, παρ' εκτός και τους χρειάζεσαι.
Την ήττα μας χειροκροτάμε. Και τον αδιέξοδο θυμό που προκαλεί.
ΥΓ Αν δεν έχω λογαριασμό στον γκουγκλη δεν μπορώ να αναρτήσω σχόλιο;

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ, ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ... ΜΗΠΩΣ ΖΗΛΕΨΕΙ Ο ΝΤΕΡΜΠΕΝΤΕΡΗΣ;
ΟΠΟΤΕ;
Ο ΜΗΤΣΟΣ ΘΑ ΤΑ... ΚΑΤΑΦΕΡΝΕ; :))

Dimitris είπε...

Εξαιρετική η ανάρτησή σας.....
Σας αποστέλλω με mail editorial της Athens Voice από 04.11.2009 σχετικά με την "φυλή των gourmet" .....Ευελπιστώ να το βρείτε ενδιαφέρον.

santa maura είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
santa maura είπε...

lykawn.blogspot.com/2010/01/30.html μια περιηγηση στην ιστορια ..με βαση τα αγαλματα

santa maura είπε...

lykawn.blogspot.com/2010/01/30.html -μια μικρη περιηγηση 30" στην ιστορια με "βαση" τα αγαλματα

katerina είπε...

Οδυσέα μου καλησπέρα,
Να σου πω την αλήθεια δνε ξέρω αν ηταν ληγμένα, δεν κοιταξα την ημερομηνία.

Δεν ξέρω τι εννοείς με την λέξη χλιδή. Εχει πολλές ερμηνείες η λέξη χλιδή και για τον καθένα διαφορετική. Ο καθενας την οριζει και την προσδιοριζει καταπως νομιζει, κατα πως χρειαζεται και κατα πως ορεγεται. Προσωπικά την δική μου την ...χλιδή και την απολαμβάνω και διεκδικώ να την απολαμβάνω.

Αλλά εγώδνε μιλησα για χλιδή, για δηθενιά μιλησα. Γαι νεοπλουτισμό μιλησα. Κια ξερεις τι ειναι ο νεοπλουτισμός Οδυσέα μου; Να μην απολαμβάνεις αυτά που εσύ ποθείς,επιθυμείς, ορεγεσαι, αλλά να ακολουθείς τον comme il faut ...μεσο όρο των «θέλω». Να μην το φχαριστιεσαι εσυ με την ψυχουλα σου, αλλά να ειναι απλά η τελετουργία που πρέπει να ακολουθησεις για να ανηκεις ...κάπου.

Οδυσεα, απο την μέρα που έφυγα απο το πατρικο σπιτι μου, απο τα 17,5 μου χρονια, σε άλλη πολη,μετά σε άλλη χωρα, μετά σε άλλα σπιτια, δοξα να έχει ο Γιαραμπής σβουρα την περασα και την περνάω τη ζωή μου, ειτε στις πιο ακραιες φτωχειες μου, ειτε στα πλουτη μου, ...καταχρησεις έκανα. Ακόμα και όσες δεν έπρεπε ή δεν μου έπρεπε. Το τελευταίο άλλωστε με το οποιο μπορεί να με χαρακτηρισει, ειναι σαν άνθρωπο του μέτρου. Μάλιστα για έλλειψη μετρου με εγκαλουν όσοι με ξέρουν. Αλλά ειναι τόσο μικρη και τόσο απροσδοκητη η ζωή για να μετρας, να ζυγιζεις τρεις το λάδι τρεις το ξυδι, σαν γερολαδας.
Αλλά έκανα τις δικές μου καταχρησεις, τις δικές μου...χλιδές,αυτές που εγώ απολαυσα και απολαμβάνω.

Και να σου πω την μαυρη αληθεια, το μόνο που πάντα μου έλειψε,το μόνο που λιμπιστικα, το μόνο που ποτέ δεν χορτασα και δεν θα χορτασω ποτε, ήταν, ειναι και θα είναι ο χρόνος. Αυτός για μένα ειναι απολυτη χλιδή. Μου πουλάς;

Όσο για χειροκροτημα, να σου πω την αλήθεια προτιμώ χιλιες φορές το φιλί.

katerina είπε...

Κοιτα τι σου έχω σήμερα ταξιδευτή μου!!! Φρεσκο πραγμα.

Μολις ειπε ο Γιωργάκης στην συνεντευξη του στην Κυριακατικη Ελευθεροτυπία, την ηλιθιοτητα (στην καλυτερη περιπτωση ηλιθιότητα, υπάρχει και το κακό σενάριο για το οποιο γραφει ο Λυκος στο blog του) «Δεν είναι προφανές για ποιο λόγο το δικό μας Σύνταγμα θα μπορούσε να εμποδίζει κάτι πολύ λογικό, το οποίο ισχύει σε πολλές χώρες». .!!!!
Κοινώς ας το απαγορευσει το δικό μας Συνταγμα,...αν ειναι λογικό (λογικό κατα τον Γιωργο βέβαια) και τι σημασία έχει;;;

Εγραψε ο μέγας Πασχος στην Αλαφουζιάδα, την επομενη μερα για το ελεγκτικο συνεδριο στο Νταρφουρ...

Βρε ταξιδευτή αν αυτοι οι άνθρωποι δεν ήτνα τόσο επικινδυνοι, θα ήταν εντελώς γελοιοι. Απιστευτοι!!!! Τρεμε Ζωιτάκη!!!

katerina είπε...

Δημητρη μου καλησπέρα και σε ευχαριsτώ για τα καλά σου λόγια. Μην με κολακευεις όμως γιατί ο φίλος μου ο Οδυσέας, θα μου την ξαναπει... Αστον να λεει Δημητρη.

Το διαβασα με εξαιρετικό ενδιαφερον... και ποσο επιβεβαιωνει ότι η μόνη διαφορά των αγροικων απο τοςυ ...trendy, ειναι στην "ποιοτητα" της χυδαιοτητας. Στην απολυτη χυδαιοτητα...

katerina είπε...

Το ειδα Γιωργο μου, πολύ καλό. Για ριξε καμμια βουτιά και για μένα. Έχω πηξει...Μετραω μέρες για να φτασουν οι διακοπές φέτος.

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΤΑ ΞΕΡΩ ΚΑΤΕΡΙΝΑ!

ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΥΚΟ ΔΙΑΒΑΣΑ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΣΧΟ ΣΤΗΝ ΑΛΑΦΟΥΖΙΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΕΓΟΠΟΥΛΙΑΔΑ!

Alexandros είπε...

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_07/07/2010_1292056

Με τα άλλα..."επικίνδυνα" άρθρα του Μανδραβέλη καταπιαστήκατε βλέπω. Μόνο που ξεχάσατε να σχολιάσετε το ανωτέρω. Γιατί βρε παιδιά κάνετε επιλεκτικό σχολιασμό;

santa maura είπε...

προς -odyssey " οταν κανεις τα βαζη με δυο-τρεις ,ενδεχεται να εχη και δικηο, οταν ομως τα βαζη με ολους τοτε ειναι τρελλος" (ο ντοστογιεφσκι το ειπε ) και κομπλεξικος και μαλακας ,συμπληρωνω εγω (χειροκροτητης)

katerina είπε...

Αλέξανδρε το γκουκλαρησα αλλά η σελιδα δεν υπάρχει. Δωσμου κάποιες λέξεις κλειδιά και ευχαριστως να συζητησουμε ότι θές.

aldebaran είπε...

Κατερίνα γεια σου .
Την 1η επαφή και πλάκα με την Gourmet κοινότητα την έπαθα όταν διαπίστωσα ότι η περίφημη και χρυσοπληρωμένη "ρόκα" δεν είναι το καλαμπόκι που έμαθα στο χωριό μου, αλλά ένα χορτάρι που παλιά το δίναμε μόνο στα πρόβατα και δεν το τρώγανε ούτε στην κατοχή.
Από κει και πέρα οι δυο προηγούμενες δεκαετίες αναλώθηκαν με τον Κωστόπουλο να διατυπώνει μέσα από τα διάφορα ΚΛΙΚ και ΝΙΤΡΟ τα 1000 πράγματα που πρέπει να κάνεις μέχρι μια ηλικία για μα μην θεωρείσαι μαλάκας ή looser. Επίσης κατέστρεψε μια ολόκληρη γενιά Ελληνόπουλων κάνοντάς τους να πιστέψουν πως στο "ότι φάμε , ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο κώλος μας" , είναι συμπτυγμένη όλη η φιλοσοφία της κλασσικής Ελλάδος και της Αναγέννησης μαζί.
Τα χρόνια πέρασαν ακούγοντας τον Ζαμπούνη να σου αναλύει για το savoire vivre και ποιο είναι το σωστό πιρούνι για την βρώση των αμελέτητων από γιακ καθώς και για τα Glamour γενέθλια της Αννα-Μαρίας-Κίτσας ντε Αεροζόλ της Μολδοβλαχίας στο Σεν Τροπέ, παρέα με την 100στη γκόμενα του Αλβέρτου του Μονακό και τον 23ο διάδοχο του Αλβανικού θρόνου.
Μπροστά σε όλα αυτά συμπάθησα σχεδόν τον Κάρολο .
Μέσα σε όλα αυτά είχες την Χαραμή, την όψιμη Πασιονάρια της λιτότητας... των άλλων , να σου εκμυστηρεύεται τα μυστικά του τέλειου δείπνου και το πως το αυγοτάραχο φλαμπέ, συνδυάζεται άψογα με τις καραβίδες τις βρασμένες σε φύκια της Ερυθράς Θάλασσας ευλογημένα από τον ίδιο τον Μωυσή.
Όντως μπροστά σε όλα αυτά οι διάφορες Τζούλιες και Μαριάνες μοιάζουν απλοϊκά αφελείς και ειλικρινείς. Αυτές απλά προσπαθούν να βγάλουν πέντε φράγκα όσο πουλάει το μ.....ί τους ακόμα.
Τι να πω άλλο ;
Ξέρεις αυτό που λένε , γελάω για να μην κλάψω ;

Sisyfina είπε...

Γράφεις (και σκέφτεσαι) καταπληκτικά, ενώ οι απαντήσεις σου στα σχόλια είναι ακόμα καλύτερες!
Αν και το μάτι στη φωτό είναι δικό σου, σε μισώ λιγάκι...
;)

Kος Μηδενικός είπε...

Λένε πολλές φορές ότι η επίδειξη πλούτου είναι χειρότερη όταν δεν τον διαθέτεις, έστω με τη παραδοσιακή έννοια. Μου θυμίζεις - όταν ήμανε πιο μικρός - τη κοινωνική διαφοροποίηση της Κηφισιάς με τη Γλυφάδα που λέγαν οι δικοί μου. Η αριστερά Κατερίνα μου θέλει προσοχή! Και δεν ξέρω αν η Πατίτσενα είναι χειρότερη από τη Ρουσοπούλενα. Ο επιχειρηματίας δεν ορκίστηκε και ποτέ για τη κοινωνική του ευθύνη...σε αντίθεση με το δημόσιο λειτουργό!

Όσο για τη μόνη παράγραφο που θα τσινίσω λίγο είναι εκείνη της προσαρμογής. Σε μια Ελλάδα που έχει κάνει οιωνεί καρτέλ σε προϊόντα που δεν θα πέρναγε ποτέ ο νου σου λόγω ζήτησης του χειρίστου είδους...νομίζω ότι αν χειριστούμε επικοδομητικά μια πλευρά της κρίσης...μπορεί να μας βγει και σε καλό!

katerina είπε...

aldebaran, να είσαι καλά, γέλασα με την ψυχή μου. Όντας ακομα κατουρημένη απο τα γέλια απο χθές που το διαβασα, διαβαζοντας και ξαναδιαβαζοντας το σχόλιο σου, δεν συμπηρώνω τιποτα, αρνουμενη να το ...χαλάσω.

Alexandros είπε...

Κατερίνα

αυτά τα λινκ δεν γκουγκλάρονται. Κάνεις κόπη το λινκ και μετά πέιστ στην γραμμή διευθύνσεων του εξπλορερ. Μετά πατάς έντερ. Το ζήτημα που θέλω να θίξω είναι άσχετο με το ποστ, απλά το ανέφερα επειδή σχολιάστηκαν κάποια άρθρα του Μανδραβέλη. Το ήξερα ότι οι κουκουέδες είναι οι χειρότεροι εργοδότες αλλά όχι και έτσι..

katerina είπε...

Mambo Tambo... καλώς ηρθες. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Οι γενναιοδωροι άνθρωποι σαν του λόγου σου, ειναι πάντα χορτασμένοι άνθρωποι, και οι χορτασμένοι είναι πάντα καλοι άνθρωποι. Συνηθως ειναι το δωρο της ζωής.

Αλοιμονο Mambo Tango, απο την μοχθηροτητα των ...νηστικών της μαγείας αυτής της ζωής καλη μου. Ακομα κι όσα αποκτουν- μπορεί και πολλά, δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Και έτσι απλά τα αφοδευουν.

katerina είπε...

Μηδενικέ μου, καλως τον μου.
Στην πρωτη παραγραφο του σχολιου σου θα συμφωνησω απολυτα. Ο μιμητισμός, η ρεπλικα ειναι ακόμα πιο χυδαία απο τό όσο χυδαίο πρωτοτυπο.
Τη δευτερη παραγραφο να σου πω την αληθεια δεν την καταλαβα. ΣΕ ποιο καρτελ αναφερεσαι;

Kος Μηδενικός είπε...

Κατερίνα μου δεν μιλάω για καρτέλ με τη παραδοσιακή οικονομική έννοια, αλλά για οιονεί καρτέλ που οδηγούνται από μια εξαιρετικά καταναλωτική ζήτηση. Οιωνεί καρτέλ στην Ελλάδα έχουμε στο καφέ, στο φαγητό, στη νυχτερινή διασκέδαση, στην εκπαίδευση και σε πάμπολους τομείς που αν κάτσουμε να σκεφτούμε μπορούμε να βρούμε!!

katerina είπε...

Αλεξανδρε νομιζω ότι ξέρω σε πιο post του Μανδραβέλη αναφερεσαι. Τον διαβαζω κάνοντας ασκησεις άντοχής, γιατί ο ...Πάσχος, ειναι ο πιο γρηγορος και ευκολος τροπος να ενημερωθείς για την κυβερνητική προπαγανδα του Γιωργάκη και των φιλων του. Τυφλα να έχει ο επισημος σχολιασμός και τα δελτια Τυπου του ΠΑΣΟΚ.

Αν λοιπόν συμπεραινω καλώς ειναι η κριτική του Πασχου γιατί περιεκοψε το ΚΚΕ, κάποιος μισθούς των εργαζομένων στην Τυποεκδοτική. Δεν τραβάω κανένα ζορι να το σχολιασω. ΟΛΕΘΡΙΟ.

Προσωπικά,εργολαβίκα δεν υποστηριζω κανέναν. Το μακιαβελικό τσιτατο "ο σκοπος εξαγιάζει τα μέσα", το έχει φτυσει η ιστορία εδώ και αιώνες. Συμμεριζομαι με κάθε μου κυταρο την αηδία της ιστορίας..για τους σκοπους και τα μεσα που ...παλευουν να τους εξαγιάσουν.
Αλλά και οι Πάσχοι,υπάλληλισκοι άλλων ηγεμονων, ειναι εξισου καταπτυστοι. Ουτε καν σάλιο. Εμετός.

katerina είπε...

Α, ναι τωρα καταλαβα. Κια έχεις απολυτο δικιο μηδενικέ μου. Κια άκου ..σατανικό. Ας κάνουμε ...μοδα, το ακριβως αντιθετο απο αυτό που ευαγγελιζονται τα καρτελ των "ευζωιστών".
Αντε πάμε να φάμε σουβλάκια και τζατζικια μεχρι να μη μπορεί να μας πλησιάσει άνθρωπος στα 3 μέτρα.

Πολλά φιλιά.