Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Απαντώντας στον Γιάννη

Φίλε Γιάννη,

διαβάζοντας την ανάρτηση σου, η πρώτη έκφραση που ήρθε στο στόμα μου, είναι το «μάτια ερμητικά κλειστά». Κι ο πιο σίγουρος τρόπος για να «διαβάζεις» το μέλλον ΛΑΘΟΣ, είναι να χαζεύεις την Ιστορία θεωρώντας της γραμμική.

Η «Πλατεία Συντάγματος» κατασυκοφαντήθηκε από κάποιους ως happening και αποθεώθηκε απο άλλους ως εξέγερση με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό: είτε ότι η Ιστορία είναι είναι στέρφα, είτε ότι η Ιστορία μόλις γέννησε και τώρα είναι λεχώνα. Μόνο που η Ιστορία είναι απλά γκαστρωμένη. Ποιος ...γονιμοποιεί την Ιστορία; Μόνο ο κόσμος και οι ...εποχές. Κι αυτό λειτουργεί σχεδόν αξιωματικά μέσα στους αιώνες.

Ας καταθέσω λοιπόν η δική μου, την αυστηρά προσωπική μου άποψη. Η «Πλατεία Συντάγματος» θα καταγραφεί ιστορικά ως κάτι εξαιρετικά μεγάλο και σε μεγάλο βαθμό ως "αυτεξούσιο γεγονός". Η «Πλατεία» θα είναι η εικόνα, η φωτογραφία εκείνου ιστορικού σημείου, εκείνου του breaking point της ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας.

Στη «Πλατεία» πολλοι πληθυσμοί έγιναν Λαός. Και θα υποστηριζω πάντα ότι ειτε οι ...πάνω, ειτε οι ...κάτω, έλεγαν με διαφορετικό τροπο, με άλλες λέξεις, ακριβώς το ίδιο πραγμα. Ότι αυτη η «Δημοκρατία» τους αποκλειει. Δεν τους χωράει. Τους περιθωριοποιεί. Τους βιάζει.

Η δημοκρατία είναι διαδραστικό σύστημα, ειναι εργαλείο, είναι ένα μαχαίρι που κόβει κι μοιράζει μια πίτα. Τίποτα περισσότερο, αλλά και τίποτα λιγότερο. Η δημοκρατία αφορά ΠΑΝΤΑ, μόνο όσους εμπεριέχει. Η δημοκρατία πριν και πάνω απο όλα εχει έννοια ΜΟΝΟΝ όταν εχει επιλογή. Όχι επιλογή προσωπων, επιλογή κατανομής πλουτου. Η Πολιτική δεν ειναι ...τέχνη. Τέχνη ειναι η ΕΠΙ-κοινωνία. Και πολύ περισσότερο ΔΕΝ είναι η «τέχνη» του ...εφικτου. Αυτο ειναι ο ορισμός της χουντας, που σμιλευει στα μέτρα της το ...εφικτό. Η Πολιτική ήταν, ειναι και θα είναι πάντα η επιλογή των Αποφάσεων.

Στην «Πλατεία» με όποιες λέξεις, σημαίες, συνθήματα κι αν εκφράστηκε, αυτό που αποτυπώθηκε-όχι μόνο απο τους παριστάμενους, αλλά ΚΑΙ από τους μη παριστάμενους που κάνει τεραστιο ΛΑΘΟΣ όποιος τους θεωρει ...αποντες- η ΟΥΣΙΑ της ήταν το άγγιγμα ...της χαμένης έννοιας του Πολίτη. Η «Πλατεία» είναι η εικόνα της Πολιτείας, κοντρα στο Κρατος (τους). Η «Πλατεία» δεν είναι αυτό που είδαμε, είτε με τα μάτια μας, είτε στην οθόνη της tv ή του pc μας. Η «Πλατεία» είναι το πρελουδιο αυτού που ...δεν χουμε δει ακόμα.

Η «Πλατεία» δεν ήταν η όποια απόφαση, η όποια πρόταση, η όποια πολιτική ντιρεκτιβα, ή ...ότι. Κανείς δεν ειναι τόσο αφελής, τόσο εγκληματικά ανοητος, τόσο αδιανοητα αυτιστικός για να ...περιμένει καλό φύλλο στο τραπεζι του χαρτοκλεφτη οικοδεσποτη. Κανείς δεν κάνει καθαρή ...επιχειρηση στο τοπο που οριζει η Μαφία. Κανείς δεν πάει να κάνει ...ακομα μια ...φαμιλια. Ο Λαός δεν είναι Κομμα. Ο Λαός ειναι Στρατος.

Αυτό που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν οι μαφιόζοι κοτζαμπάσηδες πολιτικοί μας και διαλαλούν οι τηλε-ευαγγελιστές τους, το φωνάζει ο Μπαφετ, το λέει η Μπετανκουρ. Δώσε κάτι τις υπάλληλε μου πολιτικό σύστημα , πούλα το και με ένα φιόγκο, γιατι έτσι θα χάσουμε πολυ λιγοτερα. Όλοι αυτοι, αλλά και πολλοί άλλοι ευφυείς, τις στροφές της Ιστορίας τις διαβάζουν...

Αν με ρωτάς Γιάννη, αν ειμαι ...αισιοδοξη βραχυπροθεσμα, θα σου απαντησω ...ΟΧΙ. Το λέω εδω και πολύ καιρό, όταν με έλεγαν γραφική. Δεν φοβηθηκα ποτε, ουτε για το ...ευρω, ουτε για την ΟΝΕ, ουτε για την Ευρωπη, ουτε καν για την φτωχοποιηση, ουτε καν την υποτέλεια. Τον μεγάλο ΦΑΣΙΣΜΟ που ερχεται, τρεμω. Κι ελαχιστα με απασχολεί αν αυτος θα γινει με αυρες, με τανκς, με μπατσους, με καταδρομείς ή με τηλεοράσεις. Αυτοι θα ειναι το όποιο βολικό μέσο χρησιμοποιηθεί. Και προσωπικά για μένα μικρή σημασία εχει...το μέσον.

Η «αντιπροσωπευτική δημοκρατία» όπως την ξερουμε, αυτό το τεραστιο μαφιοζικο χταποδι συναλλαγής, αναμεσα στην τραπεζοκρατία, στην εταιριοκρατία, στον κορπορατισμό, στον πουλημένο συνδικαλισμό, και στην «πολιτική», ειναι ήδη προπεθαμένη. Με κάθε μέσο, με κάθε τροπο, με κάθε πιθανό ή απιθανο φονικό διχτυ, θα κάνει τα τελευταία σπαρταριστα βηματα του επιθανατιου ρογχου της. Αν ένα, μόνο ένα... "κάτι", θα αξιολογουσα ως σημαντικό σε όλο αυτο τον πυρηνικό βομβαρδισμό των ανθρωπων με...αριθμους θα ήταν η παραγωγικοτητα του κεφαλαιου σε θέσεις εργασίας. Δεν παραγει πια Γιάννη. Τα υπολοιπα ...τα φανταζομαστε όλοι. Τα υπολοιπα τα ξερουμε ΟΛΟΙ.

Η κάθε «Πλατεία» εδω, εκει, παρα περα, δεν θα κάνει αυτη τη χρονική στιγμη ...Κομματα που θα διεκδικουν την ψηφο των ανθρωπων στη ...Βουλή. Αυτο θα ήταν ιστορικά αυτοκτονικό.

Η κάθε «Πλατεία» κάνει Πολιτες. Όχι μόνο αυτους που ήταν, ειναι ή θα ειναι εκει. Οι «Πλατείες» και οι «Δρόμοι» εχουν ένα τεραστιο πολλαπλασιαστικό αποτελεσμα για όσους...δεν ήταν, ειναι ή θα ειναι εκει. Οι «Πλατείες» ειναι η χειροβομβιδα στο νου. Η επιστροφή στα κλασικά. Ο νους των ανθρωπων ξαναπροσδιοριζει με ιστορικά ΡΙΖΟΣΠΣΤΙΚΟ τροπο, τι σημαινει Νομος, τι σημαινει Δημοκρατία, τι σημαινει Εργασία, τι σημαινει Εξουσία. Ακομα και τι σημαινει Ηθική. Κι η ...Ηθική δεν ειναι ...θεοσταλτη. Η Ηθική, ειναι πάντα χρηστική, ειναι μια ισορροπια τρομου που κάθε χρονική στιγμη επιδιώκει να μειωσει το ...κοστος. Σε πλουτο, σε εξουσία, σε αιμα.

Υ.Γ. Ο Σαμαρας- δεν λέω η ΝΔ., η ΝΔ, όπως και όλα αυτα τα μορφωματα των «αστικών κομματων» της μεταπολιτευσης, ειναι ήδη όχι απλως νεκρα, σαπισμένα και άταφα-μιλάει για τους κρυφους άσσους που εχει στο μανικι του για την ...επαναδιαπραγματευση. Κι ο άθλιος Μαυροκορδάτος γελάει τριβωντας τα χερια του στο συνεφακι του. Άλλωστε αυτος θυμάται ότι όλοι αυτοι που ανεμιζουν σημαιες και πατριδες θέλουν να λησμονησουν. Ότι ΚΑΙ ο Κολοκοτρωνης έβαλε το όνομα του, την υπογραφή του, κάτω το «χαρτι της υποτελειας». Ο τόπος αυτός, όπως και ο κάθε τόπος, εχει γεωγραφικές και γεωπολιτικές συντεταγμένες. Πρωτα κοιτας το γεωγραφικό χάρτη και μετα τα ιστορικά γεγονότα. Κάποιοι ..ναυπηγουσαν Καρτεριες. Κάποιοι ...χαριζουν μετα χειρισμένα Abrams. Πάντα ...ισχυρά τα Φιλλεληνικά Κομιτατα.

Υ.Γ.2. Ότι πιο ουσιαστικό άκουσα όλο αυτον τον καιρό απο στομα πολιτικου αρχηγου - εστω και ...περι διαγραμματου μιας που η «δημοκρατία» τους, το πιο ισχυρό όπλο που διαθετει ειναι το κουφάρι των λέξεων σε συσκευασία polliticaly correct-, ειναι τα λόγια του Τσιπρα για την ...Βαρκιζα. Για αυτό τον φρικιαστικό λεκε, την χαινουσα πληγή στο κορμί αυτου του τόπου. Και θα τον χειροκροτουσα, μεχρι να χερια μου κατακοκινα να μην αισθανονται πια το ένα το άλλο, αν έλεγε δύο ακομα φρασεις. Ότι η συνθηκη της Βαρκιζας εγινε μετα την Γιάλτα. Κι ότι στη Συνθηκη της Βαρκιζας ο Σιαντος το μόνο που «διαπραγματευτηκε» ήταν η πολιτική αμνηστευση της κομματικής νομενκλατουρας. Οι συμμοριες των γερμανοτσολιάδων εγιναν οι πατριωτες και οι αγωνιστες της αντιστασης έγιναν οι απατριδες εθνοπροδότες.

Υ.Γ.3. Ο Ζιν λέει ότι η Ιστορία γραφεται απο τους νικητές. Κι ειναι τόσο μα τόσο παραδοξο, κριβώς όσο και αυτονοητο, ότι η Ελληνική Αριστερα, αυτη η μεγάλη ηττημένη, η φρικτα και ανοσια ξεπουλημένη, τελικά ειναι αυτή που κατορθωσε να γραψει την Ιστορία σε αυτο το τόπο. Για αυτο άλλωστε δεν διαμαρτυρεται σημερα απο τηλεοράσεων ο κ. Λοβερδος, αυτός ο Σκαλουμπακας του Μακρονησιου του 21ου αιώνα;

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κατερινα καλησπερα , θα αντιγραψω ενα μικρο αποσπασμα , που εχει σχεση με την τελευταια παραγραφο της αναρτησης σου σχετικα με τον εμφυλιο .
" Μεταπολεμικως η Ελλαδα απο αποψεως διεθνους δικαιου (συμφωνιες της Γιαλτας) κατωχυρωθηκε επισημα στον χωρο της Δυσης . ολα τα εκκρεμη προβληματα λοιπον επρεπε να λυθουν. Κατεφθασαν οι Αμερικανοι με τα δολλαρια τους , τα χαστουκια τους προς τους ελληνες πολιτικους του καιρου (δεν το κατακρινομε το πραγμα) και με την τεταρτη χορδη που εμπνευσθηκε να προσθεση ο Μανωλης Χιωτης στο μπουζουκι , υστερ' απ' την μεγαλη του παραμονη στην Αμερικη . Το μπουζουκι θα μπορουσε να μπη ετσι στα σαλονια , ο "χασαπικος" να μετονομασθη σε "συρτακι" και το ρεμπετικο να υποκαταστηση ως "εντεχνη μουσικη" τους οδυρμους και τα μοιρολογια των μεταμφυλιακων εκκαθαρισεων .
Διοτι ολα και μεχρι το 1967 θα διεκινουντο ευνοητως στον αποηχο του κλιματος του εμφυλιου- της μεγαλυτερης παρωδιας που παρουσιασθηκε ποτε στην ελληνικη ιστορια . Ειναι δυσκολο να αντιληφθη κανεις πως οι εκκαθαρισεις στην Ελλαδα κρατησαν πανω απο 20 χρονια μετα την ηττα του εμφυλιου πολεμου . Το πραγμα ομως καταντα απλο αν σκφθη κανεις , οτι δεν ηταν ο κινδυνος επαναληψεως ενος κινηματος στην Ελλαδα μετα απο ενα ηδη ηττημενο κινημα , την απελαση πληθυσμιακων συνολων και τις διεθνεις συνθηκες που καθε αλλο παρα κατι τετοιο επετρεπαν . Αυτο που επρεπε να επιτευχθη ηταν να απαλειφθη η "πολιτιστικη ιδιαιτεροτης" του ελληνικου χαρακτηρος που επεβαλε η ενταξη της Ελλαδος στην "δυση"...

ΑΝΤΩΝΗΣ Σ. είπε...

Σε ποιον τα λες όλα αυτά ρε Κατερίνα, στο Γιάννη?
Μα αυτός ή είναι παντελώς ανόητος ή καλοβολεμένος ΠΑΣΟΚος... γιατί χάνεις το χρόνο σου.

katerina είπε...

Καλημέρα,
Όμορφο σχόλιο… Ας μιλήσουμε για gospel, αυτό δεν λες;

Και μετά βγάλτο το gospel, αποδυμναμωσε το από τις ριζες, την ιστορία, τον πονο και το νοημα του και …καντο …"μοδα". Πουλα το. Εμπορευσου τα "παιδιά" και τα "εγγονια" του. Κάντο ...προιόν. Τους απογόνους του θα τους χρυσοπουλήσεις, θα κάνεις μια τόσο εξωφρενικά κερδοφόρα βιομηχανία που οι ...νέοι σκλαβοι θα στο αγοραζουν το αποστεωμένο ως ...παχυσαρκο.

katerina είπε...

Καλημέρα Αντωνη,
Όσο θα διατηρώ τον δικό μου «ορθολογισμό», αυτόν τον μπεκετικό … «ορθολογισμό» που λατρευω να τον υπηρετω σαν σταση ζωής, θα επιδιώκω να διατηρώ σαν κεκτημενο μου δικαιωμα, σαν υψιστη πολυτελεια το να μην μπαινω στη θέση του στρατοδικη που δικαζει πρωταγωνιστώντας σε δίκες προθεσεων.

ΑΝΤΩΝΗΣ Σ. είπε...

Δεν χρειάζεται να κάνεις το στρατοδίκη, μόνος του το φωνάζει πως είναι (αθεράπευτα) ΠΑΣΟΚος.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με όσα λες αλλά μαζί με τις πολιτικές συνειδήσεις που γεννιούνται γιατί αποκλείεις να βγει κάτι πολιτικά όμορφο από την πλατεία όπως ένα νέο σχήμα αντιπροσώπευσης του λαού στη βουλή ή ένας νέος τρόπος άμεσης συμμετοχής του λαού στην εξουσία;Δεν θέλω να πιστεύω ότι είμαστε καταδικασμένοι σε αυτόν τον αέναο δικομματισμό.

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Αν δεν δώσει πρόταση η πλατεία σε 2-3 μήνες μετά την ήττα θα έχει έτοιμη το ΠΑΣΟΚ. Εν τω μεταξύ θα έχει αλλάξει όνομα αρχηγό καταστατικό σύμβολα και ύμνο και θα έχει βάλει και τα ΜΜΕ να παίζουν όλη νύχτα και όλη μέρα το ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ… γιατί δεν θα υπάρχει άλλη πρόταση.

Αν περιμένουμε πρόταση από την Αλέκα τον Τσιπρα τον κουβέλη η το ΛΑΟΣ…
ΣΩΘΗΚΑΜΕ!!!

Η ανάγκη κάλυψης του κενού του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει σε ένα νέο κόμμα από το ΠΑΣΟΚ
Όλοι οι αντιΠΑΣΟΚΟΙ που ονειρεύονται την διάλυση του ΠΑΣΟΚ θα μείνουν με την ΠΑΠΑΡΑ του Πάγκαλου γιατί παίζουν ξανά το βρώμικο 89 γνωρίζοντας ότι χωρίς πρόταση στρώνουν το δρόμο στην ΔΕΞΙΑ. Το Αποδέχονται όμως όλο αυτό.

Το κάνουν όμως επιτιδες ζώντα την ονείρωξη τους να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ λες και ζούμε σε σοβαρή δημοκρατία… όπου θα πάρουν τον Λαό του ΠΑΣΟΚ.
ΑΝΤΙ ΠΑΣΟΚΟΙ

Μόνο αν δώσει πειστική ΑΣΤΙΚΗ πρόταση η πλατεία, αλλάζει το πράγμα

katerina είπε...

Η προσωπική μου άποψη ειναι ότι η Πολιτική ...μεσομακροπροθεσμα,θα ειναι αυτη που θα ξαναβάλει τα πραγματα στη θέση τους. Αυτα τα ...ηξεις,αφιξεις,ουκ εν ...., ειναι για εποχές νηνεμίας. Στις κρισεις,όλες αυτες οι ...σουπες καταρρεουν. Οι διαχωριστικές γραμμες γινονται σαφείς και ευδιακριτες.

Πρωτα απο όλα δεν εχουμε..δικομματισμό. Εχουμετον απολυτο μονοκομματισμό. Ας μου πει εμενα κάποιος ποιες ήταν οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγισεις όσον αφορά στην αναδιανομή του πλουτου,μεταξυ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ; Καμία. Απλά διφορετικά άτομα διαχειριζονταν μετονίδιο τροπο μιακτασταση. Με τιςμιζες μοιρασμένες,με τις μφιοζικες διασυνδεσεις ίδιες, με τηνκρατικοδιαιτη επιχειρηματικότητα ίδια.


Δεν αποκλειω τίποτα. Πιστευα και εξακολουθώ να πιστευω ότι ΟΛΟΚΛΗΡΟ το πολιτικό συστημα και σκηνικό θα καταρευσει. Δρβινικά. Τα υπάρχοντα κομματα,αμφιβάλω αν θα κρατησουν ακόμα και την...σφραγιδα τους.

Δεν κάνω ...προβλέψεις. Απλά λέω ότι προσωπικά ποτε δνε περιμενα το Κόμμα της Πλατείας ή τοΚομμα του Δρόμου ή το Κομμα...δνε ξερω τι. Το καινουργιο πολιτικό σκηνικό θα αναδειχθει.

katerina είπε...

Γιάννη,κάτσε πρωτα να υπαρχει ...μεσαία τάξη και μετα συζητάαμε για ...αστικες λυσεις.

Στοιχιματιζω Γιάννη, ότι το ΠΑΣΟΚ,αν κρατησει την ...σφραγιδα και δνε την πεταξει στα σκουπιδια της Ιστορίας γιατι σαν brand name, μάλλον θα ειναι βαριδι, θα γινει κάτι σαν τους Φιλελευθερους της Γερμανίας. Θα κινειται σε ένα 5-7%, θα τοπαιζει ... «Κέντρο»-τρομάρα του- και θα ειναι το νεοφιλελευθερο κομματι του «κοσμοπολιστισμού» ή όποιας άλλης ανοησίας. . Ότι δνε καταφερε να κάνει η Ντορα....

Θα ειναι η Δεξιά της λαικής Δεξιάς-που βεβαια ουτε η τωρινή ΝΔ μπορει να εκπροσωπησει. Για αυτό μιλησα για κομμα Σαμαρα και όχι ΝΔ. Κι αυτή... κάπου στα αζητητα θα κινηθεί. Κάποιοι τυπάκια στυλ ...Μητσοτακηδες, Χατζηδακηκες...λοιποι συγγενεις ή ότιάλλο βλασταρι προκυψει, θα ενσωματωθουν στη νεοφιλελευθερη Δεξια –που θα τολένε Κέντροή ΠΑΣΟΚ ή ...ότι,το ΛΑΟΣ ουτως ή άλλως ειναι one man show, όλοκαι κάποιον θα βρειοΚρατζαφερης να του τα ακουμπησει καιότι απομεινει πο τοΛΑΟΣ θα γινει το πολιτικό τμηματης ακτιβιστικής Χρυσης Αυγής.

Όλο αυτο το δεξιο κομματι που εκπροσωπουν το ΛΑΟΣ, η ΝΔ σαν κομμα-νεοφιλελευθεροι και πατριωτες, το ΠΑΣΟΚ,και η Μπακογιάννη, θα εχει τις διακυμανσεις του,και τις νακταξεις του,όχι τοσο σε πολιτικό καιοικονομικό πεδίο,όσο σε καθαρα επικοινωνιακό. Προσωπικά το χαζευω,αλλά δεν με αφορα...

Ασφαλώς και όλη αυτη η ανακατανομή ...συμβολων δνε προκειται να αφησει ανεπηρεαστη τηνΑριστερα. Εκει ειναι το στοιχημα...

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Όποιος έχει έστω και ελάχιστα πολυ απλά περιουσιακά στοιχεία η μια καλή δουλίτσα και δεν τα αποχωρίζεται για χάρη της επανάστασης είναι αστός. Η αστική τάξη δεν προλεταριοποιηται όσο έχει ένα σπιτάκι. Στην Ελλάδα το 90 % έχουν ένα σπιτάκι

Ο Αστός θα ψάξει αστικά κόμματα και ασφάλεια όπως κάνει από το 1945 και μετά παντού στο κόσμο. Γι αυτό και τον πάνε εμπλοκή από μέτρα σε μέτρα και από ΝΔ Σε ΠΑΣΟΚ και δεν κουνιέται φύλλο. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΗΣΥΧΙΑ ΤΑΞΗ
Τα υπόλοιπα είναι ανωριμότητα μη συνειδητοποιημένων ρομαντικών αστών
κατά βάση ενοχικών τύπων που στοχεύουν στην επι γης δικαιοσύνη, Κολοκύθια! Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα δυστυχώς...

Μόνο μια νέα αστική πρόταση θα μας ελευθερώσει όπως έγινε το 1789 και έπειτα. Πότε κανένα κίνημα που δεν γέννησε πρόταση δεν πέτυχε κάτι.

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Μέσα στην αστική τάξη και στο "μονοκομματισμό ή Μαφία" που αναφέρει η Κατερίνα όλες οι προτάσεις που θα προκύψουν θα έχουν να κάνουν με ομάδες προσώπων και μόνο.

Ιδεολογικά χάσματα και αλότριοι στόχοι δεν θα υπάρχουν για πολλά χρόνια.

Η μόνη απειλή για αυτό που λέμε σύστημα είναι 100-120 νέοι αγανακτισμένοι Βουλευτές στην Βουλή και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Βουλευτες -άμεσα ανακλητοί από το την Συνέλευση- σε περίπτωση που επιχειρήσουν συνδιαλλαγή η οτιδήποτε με την Μαφία.

Κατερίνα αν την Κυριακή γίνουν εκλογές οι πλατείες θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι για χίλιους δυο λόγους

kanaliotis είπε...

Κατερίνα μου, αυτό δεν είναι ποστ, αυτό είναι εμπνευσμένη ανάλυση.

Γιάννη, προλετάριος, σύμφωνα με τη μαρξιστική θεωρία, είναι ο άνθρωπος που ανήκει στην τάξη των μισθωτών εργατών ζει μόνο από το μεροκάματό του και δεν μπορεί να ελέγξει τα μέσα παραγωγής. Πουθενά, στην θεωρία τουλάχιστον, δεν αναφέρεται ότι επειδή ο προλετάριος απέκτησε ένα σπίτι έγινε και αστός. Στην πράξη τώρα, καταλαβαίνεις εύκολα πιστεύω, ότι αυτός που έχει σήμερα ένα σπίτι και δεν έχει εργασία δεν διαφέρει σε τίποτα από τον άλλο άνεργο που δεν έχει σπίτι. Προλετάριοι είναι και οι δύο Γιάννη, επειδή και οι δύο δεν ελέγχουν τα μέσα παραγωγής. Άντε για να σου κάνω εσένα το χατίρι να πούμε τον έναν άνεργο "προλετάριο με σπίτι" (και όχι "προλετάριο από σπίτι"), ταξικά όμως δεν αλλάζει τίποτα.

Το μεγάλο ερωτηματικό για την Ελληνική πραγματικότητα είναι το τεράστιο μικρομεσαίο στρώμα που αποτελείται από μικρά εμπορικά αυτοαπασχολούμενων, από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και από επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες.
Σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρχε η ψευδαίσθηση ότι ο εργαζόμενος ελέγχει τα μέσα παραγωγής. Μέχρι σήμερα. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και το ΚΚΕ ψάχνει συμμάχους και σε αυτό το στρώμα. Αυτό το τεράστιο στρώμα που υπολογίζεται ότι είναι περισσότερο από το 90% του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι στην ουσία προλετάριοι, εγκλωβισμένοι ανάμεσα από τους εκβιασμούς των τραπεζών και των φορομπηχτικών μέτρων της κυβέρνησης. Το σημαντικό είναι ότι για αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει “αστικό όνειρο” σήμερα. Δεν μπορεί κανένας να τους πείσει ότι θα αλλάξουν τάξη αλλά μάλλον το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Μερικοί από αυτούς αυτοπυρπολούνται έξω από τις τράπεζες, άλλοι αυτοκτονούν, άλλοι διαδηλώνουν. Τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις τέτοιες ειδήσεις; Πόσο απέχει αυτός που αυτοπυρπολείτε έξω από μια τράπεζα από το να πυρπολήσει την τράπεζα; Πόσο απέχει αυτός που αυτοκτονεί από το να πάρει μαζί του άλλους πενήντα που κατ’ αυτόν τον έφεραν σε αυτή την κατάσταση; Πόσο απέχει αυτός που διαδηλώνει έξι μήνες τώρα και η "Δημοκρατία" τους, κάνει πως δεν τον ακούει, από το να εξεγερθεί;

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Αυτές οι αναλύσεις που φτάνουν στο συμπερασμα ότι είμαστε όλοι προλετάριοι -εν ύπνο- η εγκλωβισμένοι με πεθαίνουν. Ζηλεύω καμιά φορά που δεν με κερνάτε από αυτό που πίνετε (χιουμορ).

Σπύρο η θεωρία γράφτηκε όταν ο πολύς ο κόσμος δεν είχε -όχι ένα σπιτάκι ή ένα "βιος"- αλλά ούτε καν στο ήλιο μοίρα. Από τότε οι κολίγοι απέκτησαν Γη, οι εργάτες ωράριο μισθό σύνταξη περίθαλψη και δικαιώματα, Κάποιοι έχουν καταθέσεις και έγιναν νοματαίοι. Από τότε που γράφτηκε η θεωρία πολλοί άλλοι σκέφτηκαν στα ίδια μονοπατια και ήρθε και η πειρα για να δείξει ότι την ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στην δράση δεν την φέρνει η απώλεια αλλά ο αποκλεισμός.

Ο ολικός αποκλεισμός από μια διαδικασία ατομικής εξέλιξης.

Αυτή η εξέλιξη είναι το κινούν της Ιστορία από την μεταρρύθμιση και ένθεν. Αν κάποτε ο κόσμος πήγε στα Αριστερά ήταν γιατί μέσα από εκεί θεώρησε ότι μπορούσε να εξελιχτεί ατομικά.

Τώρα στην κρίση του 21 ο αιώνα οι θεωρίες του 19ου είναι παλαιοημερολογητικές. Όλοι έχουν ένα μικρο συμφέρον να προστατέψουν στο παρών και ένα σχεδιασμένο μέλλον. Πάλι η πείρα των 30s έχει δείξει ότι σε περιόδους κρίσεων οι κοινωνίες πάνε όλο δεξιά και απλοποιούν ασύστολα τα πάντα.

Φτιάχνουν ενόχους και τους καίνε και φυσικά φεύγουν από την Δημοκρατία που εμφανίζεται ως η κύρια αιτία της κρίσης από ανεύθυνους.

Όσο για το ερώτημα της πιθανής προλεταριοποίησης του 90% του πληθυσμού που είναι αυτοαπασχολούμενοι.

Σύντροφε Υπάρχουν τεκμήρια

α) Ότι ο Αυτοαπασχολουμενος είναι σκληρά ανταγωνιστικός με τον διπλανό του.Το βλέπουμε καθημερινά στις τιμές στις βιτρίνες
β) Ο Αυτοαπασχολούμενος είναι αυτός που πέταξε στο δρόμο τους (ένα -δυο η πέντε) εργαζομένους που έχει στην δούλεψη του και παρίστανε τα αφεντικό
γ) Είναι αυτός που τους είχε υποαμοιβομενους και δημιούργησε του μισθούς των 400 ευρώ και το σπαστό ωράριο αλλά και την μαύρη εργασία για να κυκλοφορεί ο ίδιος με καγιεν.

δ Είναι αυτός ο αντικοινωνικός που δεν αποδίδει ΦΠΑ.

Δεν υπάρχει κανένα ερωτηματικό με αυτούς Σπύρο καθώς πήραν θέση στην κρίση εδώ και τρία χρόνια και έφτασαν την ανεργία στο 30%, την φοροδιαφυγή στα ύψη, την ακρίβεια στο θεό, και την κλοπή ΦΠΑ στο Έβερεστ.
Θα ψηφίσουν όποιον τους τάξει μείωση του φόρου που καταβάλουν. Όποιον του τάξει ανασφάλιστους εργαζομένους ή να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και να πριμοδοτεί το μισθό τους το κράτος. Ειναι οι ίδιοι που προσλαμβάνουν μέσω ΟΑΕΔ για να παίρνουν τα πριμ και ένα σωρό αλλα

Θα στηρίξουν οποίων καταργήσει το ΣΔΟΕ και καθε ελέγχο στα βιβλία τους, οποίον ανοίξει τα ταμεία και μοιράζει επιδοτητήσεις και αναπτυξιακά πακέτα.

Κανένα ερωτηματικό Σπύρο και δεν σε έχω για αφελή.

Ας είμαστε λοιπόν τίμιοι όλοι μας γιατί η Ιστορία γράφει. Η Άρνηση να φτιαχτεί νέο κόμμα είναι Το καλύτερο σενάριο για τα υπάρχοντα κόμματά που δεν θέλουν ανταγωνιστές. Στην παρούσα φάση

Σκορπά το ΠΑΣΟΚ και ευνοείται θεωρητικά η Αριστερά που "τσιμπάει 2-3 ποντακια τέως Πασοκων.

Μπροστά σε αυτή την κολοσιαία επιτυχία δεν μαμιέται και ο λαός και η Δημοκρατία και η κοινή λογική;

Προτιμάμε μια επανάληψη του Μάη του 68 αριστερή εξ αρχής και άρα στείρα παρά κάτι γόνιμο που θα ταράξει την βολή και την Ισορροπία και θα απεγκλωβίσει κόσμο...

Η διαφορά της αριστεράς από τα αλλά χρώματα είναι ότι η Αριστερά έχει τις απαντήσεις για κάθε πρόβλημα ακόμη και για αυτά που θα δημιουργηθούν σε χίλια χρόνια.

ΚΑΙ ΑΥΤΌ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΆ ΣΤΕΊΡΑ διότι αν η απάντηση δεν ταιριάζει στο πρόβλημα τόσο το χειρότερο για το πρόβλημα.


Έτσι δεν είναι σύντροφοι;

Ανώνυμος είπε...

κανενα ελληνικο κομμα δεν δημιουργηθηκε μεσα απο κοινωνικες και ιστορικες διεργασιες . ειναι στητες καταστασεις οπως στητη κατασταση ειναι και το ελληνικο κρατος , γι΄αυτο και τα "προγραμματα" ολων των ελληνικων κομματων ειναι ιδια ,"δημοκρατια" ,"σοσιαλισμος", "αναπτυξη" ," παιδεια", "κοινωνικη δικαιοσυνη" κλπ κλπ.

katerina είπε...

Γιάννη καλη σου μέρα,
Ακουω πολυ τελευταία το 1789. Και αναρωτιέμαι το πως θα περιγραφοταν σημερα η πρωτη γαλλική δημοκρατία. Νομιζω ότι ο ιστορικός τιτλος που επικράτησε για αυτην ήταν «η μεγάλη Τρομοκρατία». Ασε που καταλυθηκε απο την δικτατορία Βοναπαρτη.

Ακουω επισης όλους τους ...νεοχριστιανους που σημερα καταγγέλουν τον καταναλωτισμό...σαν την μεγάλη αμαρτία. Φίλε Γιάννη αν αυτα τα ...γραπτα παραμεινουν κάπου, αν τα γραφομενα των Γιωργελέδων, Μανδραβεληδων, Παπαχελάδων, κι λοιπών...συγγενών, οι ιστορικοι του μελλοντος μας τα χρησιμοποιησουν σαν βιβλιογραφικά δεδομέν, θα γελάσει το χειλακι του κάθε πικραμένου. Όλοι αυτοι οι ανοητοι αυλικοι του μεροκαματου αφοπλιζουν το πυρηνικό όπλο του καπιταλισμου. Τον καταναλωτισμό.

Το να συζηταμε σοβαρα Γαλλική ή Οκτωβριανή επανασταση ειναι σαν μια συζητηση για το φυλλο των αγγέλων. Δεν χρειαζεται κανείς να ανακαλυψει την πυρίτιδα. Όταν το παλιο πεθαινει και το νεο δεν εχει ακομα γεννηθεί .... Τόσο παλιο... Τοσο αξιωματικό...

Μιλας για την κουλτουρα του ελληνικου Λαού. Κι τον κατατασσεις στους ...νοικοκυραίους. Μόνο αυτό δεν ήταν ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ αυτός ο τόπος. Όχι γιατι ήταν καλός ή κακός, όμορφος ή ασχημος, ηθικός ή ανηθικος... ή όποια άλλα αφοριστικά και παιδαριώδη γραφονται με τόση ευκολία. Τον τοπο τον διαμορφώνουν οι γεωγραφικές του συντεταγμένες. Μόνο οι επιστημονικά αναλφαβητοι τηλε-ευαγγελιστες κροαζουν για ...εθνικό DNA.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε ΣΟΒΑΡΑ για αυτον τον τόπο-εσκεμμενα δεν χρησιμοποιώ λέξεις όπως Χωρα, Κρατος, Πατριδα, Ελλαδα ή ...ότι άλλο ριχνεται στο τραπεζι ως new speak απο τα ορνεα- πρέπει να γυρισουμε προσεκτικά το μάτι...πισω. όχι και πολυ πισω. Αρκει να «ξαναδιαβασουμε» το Ναυαρινο.

Ο κορπορατισμός Γιάννη ειναι η μεσαιωνική φεουδαρχία. Όσο δεν υπάρχει διπολο μην περιμένεις ...κοινωικό κράτος και όλα αυτα τα ιστορικά αστικά φληναφηματα. Ο Αντεναουερ...εδειχνε στον Χουβερ την ...απεναντι αρκουδα για να χτισει το «κοινωνικό κράτος» της Δυτικής Γερμανίας. Ο Μεταξας πηγε στο δικαστηριο της Χαγης και με τον ίδιο ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ τρομο της «δικαιοσυνης» των ...ισχυρών δικαιωθηκε. Τα πάντα θα παιχτουν όπως παιζονται πάντα. Στις γεωπολιτικές συντεταγμένες. Και αυτες... αναδιατασσονται. Θα το ξαναπώ... Ο Κολοκοτρωνης έβαλε την υπογραφή του κάτω απο το «χαρτι της υποτελειας» του Μαυροκορδατου και ο Σιαντος στη Συνθηκη της Βαρκιζας. Όλα ειναι ...ανοιχτα.

katerina είπε...

Καναλιωτη μου, ο Καστοριάδης έχει βάλει το μεγαλο λιθαρι του μεταξυ της «επιστημης της πολιτικής ιστορίας» και της «επιστημης της ψυχής». Τρεχει με ιλιγγιώδεις ταχυτητες ο ιστορικός χρόνος. Το μεγαλείο ειναι ότι ΤΩΡΑ τον ζουμε. Καταθλιπτικά, οργισμένα πιθανά και ανιστορητα. Ρωταγα πάντα τις γιαγιάδες μου...πως ήταν ...πριν. Τον προηγουμενο χρονο, τον προηγουμενο μηνα, την προηγουμενη μερα... Τωρα το ζω. Το ...πριν.

Y.G.Σε προσφατη εκθεση ...ανταγωνιστικότητας διεθνους οργανισμου διαβαζα ότι το δημοσιο χρεος των G-7 ειναι στο 102% του ΑΕΠ τους. Αυτο θα το βρισκουμε συνεχεια μπροστα μας...

katerina είπε...

Μα τι διαβολο Κομματα να κάνεις σε ένα προτεκτοράτο; Απλά βάζεις ωραίες λέξεις στο διαφημιστικό σου αναλογα με τις εποχές... Η δικη μου προταση εινι να καταργηθουν οι εκλογές και να γινονται δημοσκοπησεις για τον καλυτερο διαφημιστη. Καλά μπορουμενα βάλουμεκαι ...διαφανεις διαδικασίες στις ...δημοσκοπησεις. Ας πουμε αν η Civitas εχει καλυτερο δημιουργικό δ/ντη απο την Leo. Επισης μπορουμενα κά νουμε δημοψηφισματα αν ο Μαυρος εχει μεγαλυτερη φωτογενεια απο τον Θεοδωρικάκο.

Ανώνυμος είπε...

η να φτιαξουνε το ενιαιο κομμα ελλαδος ,να ξεμπερδευουμε . Αφου, ολοι ιδιοι ειναι , οπως παρα πολυ σωστα λεει ο λαος .

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Κατερίνα ξανά… καλησπέρα.
Αν πω ότι δεν κατάλαβα τίποτα από τις δυο αναρτήσεις θα παρεξηγηθώ; Και δεν είμαι από εκείνους που δεν καταλαβαίνουν. Ύμνοι και ύβρεις για τη πλατεία σαν πτώμα ιστορίας που δεν υπάρχει πια. Ένα δίμηνο πλατείας που υποτίθεται ότι έγραψε ιστορία και σήμερα πνέει τα λοίσθια. Τι είδους σπουδαίο γεγονός ήταν αυτό που δεν άντεξε ούτε στην εκκίνηση και την ώρα που οι συνθήκες είναι άκρως ευνοϊκές;

Δεν επιχαίρω για τις πλατείες γιατί δείχνουν, ως ανεμοδείκτης, νέα οπισθοχώρηση του λαού έστω και από αυτό το μετερίζι. Πάλι οι συνήθεις ύποπτοι και συνεχώς κατηγορημένοι της Αριστεράς και κάποιοι άλλοι γραφικοί, καλούνται να σηκώσουν τα βάρη και να συνεχίσουν ένα σκληρό δρόμο που η πλατεία (για να εξηγούμαι τα μορφώματα της ΛΣ εκεί μέσα, όχι όλος ο κόσμος) κατοχύρωσε ως ξεπερασμένο και παρωχημένο, ενσωματωμένο στο σύστημα.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν μπορούμε να παίζουμε. Αν δεν οργανωθεί ο λαός ο κίνδυνος είναι προ των πυλών, αν δεν μπήκε για τα καλά μέσα. Από το άρθρο σου Κατερίνα απομνημονεύω μόνο αυτό που κι εγώ φωνάζω από καιρό αλλά φωνή βοώντος… «Τον μεγάλο ΦΑΣΙΣΜΟ που έρχεται, τρέμω.» Κι αν δεν τον τρέμω τυφλά όπως πολύ για μένα τον τρέμω για τον λαό. Που ακόμη ζει στην αφέλεια του παρελθόντος… και την Αριστερά…

Λυπάμαι που δεν φωτίστηκα γιατί έγινε αυτός ο διάλογος.

ΥΓ. Πολλοί μιλάνε ευκόλως για τη Βάρκιζα τον Λίβανο, την Καζέρτα και τη Γιάλτα. Εύκολες κουβέντες εκ των υστέρων. Δεν αθωώνω όσους τα έκαναν αλλά κατά κανόνα δεν κριτικάρονται από αυτούς που πικράθηκαν πραγματικά και πλήρωσαν το μάρμαρο ακόμη και με τις ζωές τους. Κριτικάρονται κυρίως από εκείνους που κριτικάρουν το κομμουνιστικό κίνημα πάντα, εφ όλης της ύλης, για τα πάντα. Η μόνη απάντηση που θα αποδεχόμουν από αυτούς είναι: «τα έκαναν λάθος τότε οι κομμουνιστές ναι αλλά δείτε, εμείς σήμερα δεν τα κάνουμε θάλασσα, κάνουμε αυτός και αυτό και η ζωή μας δικαιώνει». Σε μια τέτοια απάντηση μάλιστα, βγάζω το καπέλο μου. Ποιος θα τη δώσει όμως και θα ρισκάρει και τη ζωή του όπως οι τότε λάθος κομμουνιστές; Σιγά μη πάρω απάντηση. Θα εισπράξω ίσως νέες θεωρίες για Γιάλτες και ξεπουλήματα του ΚΚΕ αλλά καμία πρακτική απάντηση. Και η πλατεία που υποτίθεται θα έδινε μια απάντηση δεν υπάρχει πια.

Ανώνυμος είπε...

Συμάστεβ

νομίζεις καλέ μου κύριε. Προφανώς ΔΕΝ έχεις συναντήσει ακόμα ανθρώπους που πλήρωσαν στο πετσί τους αυτά τα "λάθη" και που τη κριτική τους τη κάνουν γιατί αυτό που πίστεψαν το πόνεσαν και εξακολουθούν να το πονούν. Από ανθρώπους που δε στεγάζωνται σε μέγαρα , ιδρύματα και "Σπίτια" και ούτε τρέφονται ή ετράφησαν στα σχετικά πρυτανεία ;;;

Αν ΔΕΝ τους έχεις λοιπόν συναντήσει αυτούς τους ανθρώπους καιρός να αρχίσεις να ψάχνεις και να ρωτάς. Δεν θα κουραστείς ... υπάρχουν πολλοί...

Παπούλης

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Παπούλη,
Προφανώς θα θεωρείς πως θεωρητικολογώ. Ότι δεν ξέρω «αυτούς τόση ανθρώπους» που υπέφεραν από τα λάθη του ΚΚΕ. Μέσα σε αυτούς έζησα, ανδρώθηκα και υπέφερα μαζί τους. Πλήρωσα και εγώ ακριβά ένα λογαριασμό της ήττας. Ξέρω καλά πως κριτικάρουν, ξέρω πολύ περισσότερο απ ό,τι νομίζεις τα χρώματα της κριτικής. Αλλά οι λάβροι της κριτικής δεν είναι αυτοί που υπέφεραν. Είναι οι εχθροί, οι αντίπαλοι και όσοι προσχώρησαν σε αυτούς, δυστυχώς, και δεν είναι λίγοι. Γι αυτή τη κριτική μιλάω και όχι για τη συντροφική (όλων των χώρων της Αριστεράς) που περισσεύει αλλά έχει όρια και ευθύνη. Θα έλεγα γι αυτούς να κοιτάξουν τώρα να μη κάνουν τα λάθη γιατί δεν θα σωθούν επικαλούμενοι τα λάθη της Βάρκιζας. Έτσι έμαθα στη ζωή μου. Επαναλαμβάνω για να μην αφήσω ίχνος παρεξήγησης: [«Η μόνη απάντηση που θα αποδεχόμουν από αυτούς είναι: «τα έκαναν λάθος τότε οι κομμουνιστές ναι αλλά δείτε, εμείς σήμερα δεν τα κάνουμε θάλασσα, κάνουμε αυτός και αυτό και η ζωή μας δικαιώνει»]. Απάντηση δεν πήρα πέρα από κριτική της κριτικής.
Διατρέχω το 48ο έτος συνεχούς και αδιάλειπτης δράσης. Δεν έμαθα να γυρίζω πίσω παρά μόνο για να λαμβάνω μάθημα. Όχι για να κλαψουρίσω και να ρίξω σε άλλους ευθύνες (67 χρόνια μετά!) ενώ τα γεγονότα σήμερα τρέχουν.