Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Ο Πέτερ, ο Χάραλντ, ο Μάικ, κι ο …Γιενς ήταν όλοι τους Βερολινεζοι

Ο Μάικ και ο Πέτερ θα ήταν πάνω κάτω συνομήλικοι. Θα μπορούσαν  να ήταν και φιλοι. Αν ζούσε ο Πέτερ.

Ο Πέτερ Φέχτερ, πυροβολήθηκε στις 17 Αυγούστου 1962 από δυο φρουρούς την ώρα που είχε ήδη διαβεί εκείνο το πρώτης γενιάς πλινθόκτιστο με αγκαθωτό συρματόπλεγμα Τείχος.  Έμεινε εκεί πεσμένος  εκλιπαρώντας για βοήθεια, περίπου μια ώρα.  Παγωμενοι κι από την μια κι από την άλλη μεριά, τον παρακολουθούσαν στον επιθανάτιο ρόγχο του. Κανείς, ούτε από τον Ανατολικό, ούτε από τον Δυτικό τομέα διανοήθηκε να κινηθεί προς το μέρος του.  Άλλωστε, εκείνη την εποχή, και οι Αμερικανοί και οι Σοβιετικοί συνιστούσαν … «Ψυχραιμία».  Ψυχραιμία, στο μοίρασμα των λάφυρων και των Ζωών.
Ο Μάικ είναι επιχειρηματίας. Ο Μαικ Χίνκελ είναι …επενδυτής.  Η Εταιρία του επένδυσε προσφάτως  στην κατασκευή πολυτελών διαμερισμάτων με …θέα το East Side Gallery. Πολύ …κοντινή θέα. Τόσο,  που χρειαζόταν να γκρεμίσει ένα κομμάτι περίπου 20 μέτρων της.  Στο σάλο που δημιούργησαν οι διαδηλωτές κόντρα στους γερανούς που γκρέμιζαν, το πρόσωπο του Μαικ Ούβε Χίνκελ έγινε μιντιακα γνωστό.


Ο Χάραλντ Σμούτσλερ, ο γείτονας του και κολλητός του, συνήθιζε να αφήνει περιοδικά από την Δύση που έφταναν στα χέρια του, στην σκάλα της πολυκατοικίας τους. Να τα διαβάζουν οι ένοικοι. Ο Χάραλντ συνελήφθη  το 1988 με την καταγγελία της …κατασκοπίας. Το Τείχος έπεσε πριν προλάβει να δικαστεί. Στο φάκελο του, στα αρχεία της Σταζι, βρήκε ότι ο… «Γιενς Πέτερ» ήταν ο καταδότης του, και στο πρόσωπο του αναγνώρισε τον παλιό του φίλο και γείτονα Μάικ Ούβε Χίνκελ. Κι όχι μόνο αυτός…

Το 1987 η μεγάλη συζήτηση επικεντρώνεται  στο μεγαλόπνοο  έργο «Συνοριακό Τείχος 2000».

Στις  18.57, στις 9 Νοεμβρίου 1989, σε μια συνέντευξη τύπου ο Γκύντερ Σαμπόφσκι, μέλος του ΠΓ του Κομματος, κάνει μια  συγκεχυμένη αναφορά για νέο ταξιδιωτικό …σχέδιο. Κι αμήχανη στιγμή ενός σαστισμένοι  Σαμπόφσκι γίνεται το τηλεοπτικό γεγονός του 20ου αιώνα. 

Στις 23.00 οι σαστισμενοι από την ύπαρξη του τεράστιου πλήθους  και την έλλειψη οποιασδήποτε οδηγίας οι συνοριοφυλακες της  Μπορνχολμερ Στράσε ανοίγουν την πύλη. Μέχρι το πρωί όλα τα φυλάκια είναι ανοιχτά.

Οι ερευνητές των αρχειων της Σταζι  λένε ότι οι … συνοριοφύλακες  του Τείχους ήταν υπάλληλοι της, σε ποσοστό 20%. 1 στους 5. Αρκούσε. Ήξεραν όλοι το …ποσοστό. Περιπολούσαν πάντα σε ζευγάρια. Επί ώρες. Απέφευγαν να συνομιλούν μεταξύ τους. Ακόμη κι η πιο χαλαρή κουβέντα μπορούσε να …παρεξηγηθεί. Ποτέ κανείς δεν ήξερε ΠΟΙΟΣ είναι πραγματικά ο συνάδελφος του.
Η τελευταία δουλειά που ανατέθηκε στους Τειχοφύλακες ήταν το γκρέμισμά του.

Σε ένα σημείο της East Side Gallery γράφει «Many small people, in many small places, can do many small things, that can alter the face of the world”


Ελπίζω ότι ο «Γιενς Πέτερ», κατά κόσμο Μαικ Ουβε Χίνκελ, επάγγελμα …Επενδυτής, δεν θα γκρεμίσει αυτό το συγκεκριμένο σημείο για να κτίσει τα πολυτελή του διαμερίσματα. Αν και ποιος ξέρει… μπορεί να ονομάσει την επένδυση του «Πέτερ Φέχτερ». Οι …επενδύσεις αποδίδουν υψηλοτέρα  όταν έχουν και συναισθηματικό φορτίο.   

6 σχόλια:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Τώρα και επισήμως πληρωμένα….

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Το της ΕΕ αντικομουνιστικό μνημόνιο της εξίσωσης σε υλοποίηση

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ‘Ευρώπη για τους Πολίτες, 2014-2020’: Οι δράσεις, τα μέτρα και οι προθεσμίες του νέου προγράμματος

…Τα επιδοτούμενα έργα αντανακλούν τις αιτίες της ανάδυσης των ολοκληρωτικών καθεστώτων στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία (Ναζισμός, φασισμός, σταλινισμός και ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα). Επίσης, στο πλαίσιο αυτού του σκέλους , θα επιδοτηθούν έργα που αφορούν σημαντικές στιγμές της πρόσφατης ευρωπαϊκής ιστορίας, οι οποίες υπογραμμίζουν και ενθαρρύνουν την ανοχή, την αμοιβαία κατανόηση, το διαπολιτισμικό διάλογο και τη συμφιλίωση.
Τα έργα υλοποιούνται από διάφορους τύπους οργανισμών (τοπικές αρχές, ΜΚΟ, ερευνητικά ιδρύματα κ.α.), αναπτύσσοντας διάφορους τύπους δράσεων (ερευνητικές, άτυπες μορφές εκπαίδευσης, δημόσιες συζητήσεις, εκθέσεις κ.α.) και ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ-ΣΤΟΧΟΥΣ.


Το σύνολο των έργων θα πρέπει να υλοποιούνται σε διεθνικό επίπεδο (δημιουργία και λειτουργία διεθνικών συμπράξεων και δικτύων) με ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση.
Μέγιστη επιδότηση: 100.000 - 150.000€


Επανάληψη:
ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ-ΣΤΟΧΟΥΣ.

Χωρίς άλλα σχόλια

Trifon Triantafillidis είπε...

Από ότι φαίνεται η Κατερίνα πήρε μέρος αυτών των 150.000€ (αυτό υποννοείς) και εσύ αγαπητέ symastev κατάφερες να αναγνώρισεις τον εαυτό σου στην ιστορία που διηγήθηκε και θίχτηκες.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Τι λες Τρύφων;
Λες να είμαι άσχετος με την αντικομουνιστική πολιτική που επί δεκαετίες παρακολουθώ και γνωρίζω; Λες να μην έχω διαβάσει εκατοντάδες αντικομουνιστικά κείμενα πάνω σε πραγματικά ή φανταστικά γεγονότα με την «ειδική» αντικομουνιστική ερμηνεία τους;
Μέχρι και για δολοφονίες «αθώων Γερμανών οπλιτών» στο Στάλινγκραντ έχω διαβάσει, μέχρι και μισό βίντεο του bbc για την «επιχείρηση βιασμού των ωραίων Γερμανίδων» από τους άξεστους και απολίτιστους Σοβιετικούς στρατιώτες στο Βερολίνο ως ανταμοιβή του Στάλιν στην κατάληψη, ακόμη και αποστολή στο θάνατο των Σοβιετικών στην Μάχη αυτή έτσι για τη δόξα του Στάλιν από το βίτσιο του με βαρύγδουπες αναλύσεις από δυτικούς στρατηγούς… τι δεν ξέρω;
Ατελείωτα είναι αυτά που διάβασα και άκουσα δεν μου κάνει καμία εντύπωση η αναδημοσίευση της Κατερίνας. Αν θέλεις μπορώ να συνεχίσω τα ανατριχιαστικά λυπητερά αντικομουνιστικά όπως ότι οι βασανιζόμενοι προκαλούσαμε τους βασανιστές γι αυτό αναγκάστηκαν να μας βασανίσουν…

Σε παρακαλώ.
Εγώ επεσήμανα την ένταση της προπαγάνδας για τη εξίσωση φασισμού- κομμουνισμού που μέχρι τώρα γινόταν υπόγεια ή από εθελοντές κάθε τύπου. Τώρα μπορεί να γίνεται επισήμως και με αμοιβή. Τι σχέση έχει η Κατερίνα με αυτά; Η πολιτική όμως της ΕΕ δεν παραγράφεται. Η νύξη που κάνω είναι ότι η Κατερίνα θα πρέπει να λάβει υπόψη της αυτά τα γεγονότα γιατί αν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο θα βρεθεί να είναι άνευ λόγου στο στρατόπεδο των αντικομουνιστών ενώ δεν έχει σχέση με αυτούς.

Το ότι αυτή τη στιγμή είναι νικημένοι οι κομμουνιστές δεν σημαίνει ότι η ιστορία είναι όπως τη γράφουν οι αντικομουνιστές ούτε η επιλεκτική χρήση ορισμένων πραγματικών γεγονότων και η ειδική ερμηνεία τους είναι η γενική αλήθεια. Μάλλον δεν έχεις ιδέα τι γράφονταν και λέγονταν για τους νικημένους κομμουνιστές στην Ελλάδα τη δεκαετία του ΄50. Μιλάμε για ντροπή της λογικής. Όμως 20 χρόνια μετά όλοι αυτοί λούφαξαν και η ιστορία αποκατέστησε τους κομμουνιστές και την ιστορία τους. Νομίζεις ότι κάποια στιγμή δεν θα γίνει το ίδιο; Εγώ είμαι σίγουρος ότι θα γίνει γιατί αν η ιστορία κάνει ένα βήμα πίσω όπως τώρα κάποια στιγμή κάνει πολλά βήματα μπροστά. Και ο κόσμος δεν θα πηγαίνει συνεχώς πίσω. Και αν ο πρώτος σοσιαλισμός έκανε λάθη ο δεύτερος θα τα διορθώσει αλλά ποτέ δεν θα αποκαταστήσει την ερμηνεία του από τους αντικομουνιστές.

Αυτά

Trifon Triantafillidis είπε...

"Η νύξη που κάνω είναι ότι η Κατερίνα θα πρέπει να λάβει υπόψη της αυτά τα γεγονότα γιατί αν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο θα βρεθεί να είναι άνευ λόγου στο στρατόπεδο των αντικομουνιστών ενώ δεν έχει σχέση με αυτούς."

Στο μυαλό σου μέσα έχεις ντουβάρι που χωρίζει τους ανθρώπους σε κομουνιστές και αντικουμουνιστές. Ομολογουμένως αυτά τα ντουβάρια που είναι χτισμένα μέσα στο μυαλό είναι τα πιο ανθεκτικά στο να πέσουν.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Περί πολιτικοϊδεολογικών όρων
Φίλε Τρύφων, άσε τα ντουβάρια και πιάσε το μυστρί.
Τώρα εγώ τι να σου πω; Ότι αν θέσουμε αυτό το θέμα της ανάρτησης της Κατερίνας στα δισεκατομμύρια των ανθρώπων μόνο δύο επιλογές θα μας πουν; Ή φταίνε οι κομμουνιστές που πυροβόλησαν και έκτισαν το τοίχος ή φταίει το παιδί, ο καπιταλισμός, οι πράκτορες κλπ αλλά όχι οι κομμουνιστές. Δεν υπάρχει τρίτη. Ακόμη και το «και οι δύο φταίνε» μπαίνει στην ζυγαριά της εξίσωσης καπιταλισμού - σοσιαλισμού και άρα κατατάσσεται στην αντικομουνιστική πλευρά γιατί οι κομμουνιστές το θεωρούν ύβρη. Δεν υπάρχει τίποτα ουδέτερο και να αφήσουμε τις πολυλογίες. Ο κόσμος είναι πολύχρωμος αλλά μόνο ανάμεσα στις δύο άκρες του ουράνιου τόξου, όχι έξω από αυτό.
Θέλεις ακόμη να παραδεχτώ ότι δεν υπάρχουν καθόλου διαχωρισμοί ιδεολογιών, πολιτικών, ταξικών, συνδικαλιστικών, πολιτιστικών κλπ απόψεων; Αλήθεια δεν υπάρχουν; Και δεν χωρίζονται έτσι οι άνθρωποι; Εσύ δηλαδή δεν είσαι πουθενά και ανά πάσα στιγμή μπορείς να είσαι στην ΧΑ και μετά στον ΣΥΡΙΖΑ; Έτσι, για να μη χωρίζεσαι; Και βρίσκεται προ της καταδίκης όποιος επικαλείται τους διαχωρισμούς και διαφορές; Προφανώς έχεις μια πολύ προχωρημένη πλουραλιστική σούπα όπου δεν υπάρχουν διαχωρισμοί. Και ας βοά η ζωή με όλους αυτούς του διαχωρισμούς. Σαν να μην έχουμε αντιπάλους ταξικούς ή πολιτικοιδεολογικούς και είμαστε όλοι μόνο της στιγμιαίας συμφωνίας και διαφωνίας!

Οι πολιτικοϊδεολογικοί όροι δεν είναι τεχνητή εφεύρεση, αντανακλούν πραγματικές τάσεις, στάσεις και θέσεις.

Μακριά από μένα οι δογματισμοί και οι άκριτες κριτικές. Τέτοιες θεωρίες δεν τις είχα ποτέ ούτε θα τις υιοθετήσω. Αντιθέτως κάθε περίπτωση, φαινόμενο, άποψη έμαθα να τις κρίνω διαλεκτικά στην κίνησή τους, στο τι υπηρετούν και γιατί τίθενται και να τις συσχετίζω με ευρύτερα ρεύματα γιατί κάθε άνθρωπος δεν έπεσε από τον ουρανό αλλά είναι, θέλει - δεν θέλει συνδεδεμένος με τον περίγυρο και τις απόψεις και στάσεις του. Και στο τέλος τάσσεται, πολεμάει, συμφωνεί, διαφωνεί αλλά κατατάσσεται γιατί σε όποια θέση και αν είναι συμφέροντα αντανακλά αφού κάθε ιδέα και άποψη αφορά πάντα κοινωνικές και ταξικές αντιθέσεις συμφερόντων που μεταφράζονται σε ιδέες και ας μη το καταβαίνουμε.
Διαφωνείς φίλε μου; Είμαι «ντουβάρι» δογματικό, κομμουνιστικό;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ
Αν νομίζεις ότι στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω την τάση να διαψεύσω ως ανύπαρκτο το γεγονός της ανάρτησης είσαι πολύ μακριά από μένα. Δεν αμφισβητώ αυτό, μπορεί να έγινε, μπορεί να μην έγινε, μπορεί να υπάρχει και η ακριβώς αντίθετη περιγραφή και αυτό είναι δυνατόν αφού το ξέρουμε από την Ελλάδα με τις απίστευτες ιστορίες που διαβάζαμε για τα «κομμουνιστικά εγκλήματα» πάνω σε πραγματικά γεγονότα. Όμως η ερμηνεία; Όμως η χρήση τους; Όμως η διαστροφή; Εγώ τη μόνη παρατήρηση που κάνω είναι η χρήση του κειμένου που αναπαράγει μια τάση υπόγεια της εξίσωσης φασισμού- κομμουνισμού.
Δεν θα δεις πχ ποτέ μια δακρύβρεχτη ιστορία για έναν εκτελεσμένο, που; Α, στην Ινδονησία. Γιατί; Γιατί απλούστατα εκεί «δεν έγινε τίποτα»! Αντίθετα για τους 72 νεκρούς της εισβολής των σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία το ’68 κάθε χρόνο χύνονται τόνοι μελάνι και περιγραφές.
Όμως μη βιάζεσαι Τρύφωνα. Στην Ινδονησία όταν έγινε η εισβολή στην Τσεχοσλοβακία είχαν εκτελέσει ήδη 750.000 μέλη και στελέχη του ΚΚΙ και στα επόμενα χρόνια άλλες 250.000! Σύνολο 1.000.000 εκτελεσμένοι κομμουνιστές! Καλά βρε Τρύφωνα εσύ το ξέρεις; Έχεις διαβάσει έστω μια δακρύβρεχτη ιστορία για εκείνες τις ωμές εκτελέσεις χωρίς τέλος; Νομίζω όχι. Όμως έχεις διαβάσει πολλές ιστορίες για το Τείχος, το Κατίν, την Τσεχοσλοβακία… όσο δε για τις δυτικές δημοκρατίες που χύνουν δάκρυα για τα θύματα του κομμουνισμού, ακόμη να παραδεχτούν τα εγκλήματά τους στις αποικίες. Ζήτησαν οι Άγγλοι ποτέ συγνώμη για τις εκτελέσεις όχι των άλλων εκατομμυρίων αλλά έστω των Κύπριων και για τα «Φυλακισμένα Μνήματα»;
Νομίζεις ότι ο κόσμος είναι αθώος και βγάζει τις ιστορίες έτσι για να τις μαθαίνουμε οι αμάθητοι ή είναι όλα μέσα στην προπαγάνδα και στον ιδεολογικό πόλεμο; Για πές μου λοιπόν γιατί έχεις άπειρες πληροφορίες για 1.000 σκοτωμένους στο Τείχος και καμία για το 1.000.000 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Ινδονησία; Έτσι τυχαία;
Για να μη παρερμηνευτώ, δεν κάνω συμψηφισμούς εγκληματών. Οι αναφορές μου αφορούν την σκοπιμότητα της προπαγάνδας. Τα πραγματικά γεγονότα είναι άλλο πράγμα και άλλη συζήτηση.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο και αυτό επισημαίνω και στην Κατερίνα.