Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Όταν οι ..θεοί κάνουν real estate

Πως διαβάζεις την Ιστορία; Με τα μάτια καρφωμένα στο χάρτη... Σε αυτό το τόπο παράγουμε πάντα πολλή περισσότερη Ιστορία από αυτή που μπορούμε να καταναλώσουμε. Γονιδιακή πρόνοια των...θεών για τη φυλή; Όχι. Απλά, πολύ μικρό το...οικόπεδο, σπαρμένο στην πιο ενδιαφέρουσα θέση του πλανήτη.

Χαζεύω τα κυριακάτικα φύλλα του ελληνικού Τύπου κι είναι σαν να ακούω τους βρυχηθμούς από τις καμπάνες της εκκλησίας της γειτονιας μου. Τα περί χρέους μας, ευρώ μας, ελλειμμάτων μας και λοιπών ...δαιμονίων να παραπέμπουν σε συζητήσεις μεσαιωνικών θεολόγων περί του φύλλου των αγγέλων. Λες κι αυτός ο τόπος βρίσκεται ...εν κενω. Λες κι αυτός ο τόπος είναι ένα οικόπεδο κάπου στο Σύμπαν, κάπου στον Άρη, κάπου στη Νεφελοκοκκυγία, κάπου στον Ουρανό. Ε, δεν είναι... Ε, δεν ήταν ...ποτέ.

Αντίθετα ήταν ένα οικόπεδο που οι κτηματομεσίτες ...θεοί θα το πάσαραν στον κάθε ...επενδύτη ως ««perfect location but too ...noisy». Σε όλες τις περιόδους που η Ιστορία ανακλαδίζεται απο τον χρυσοποίκιλτο και κατακόκκινο- όχι απο βελουδο, αλλά από αίμα- καναπέ της, σε κάθε περίοδο που η τράπουλα ξαναμοιράζεται, που οι ισορροπίες μεταβάλλονται, που οι επιρροές και οι χάρτες ξαναζωγραφίζονται, χαζεύουν οι θεοί κτηματομεσίτες το οικόπεδο- μπαρουταποθήκη. Οι γεωπολιτικές επιδιώξεις των Μεγάλων καθόρισαν πάντα αυτό το φασαριοζικο τόπο. Απο την ..."Ανεξαρτησία", απο το Ναβαρίνο, από το φόβητρο του -έτοιμου να αποσυνθέσει την οθωμανική αυτοκρατορία- Τσάρου, απο την Αγγλία που ηθελε απεγνωσμένα να έχει πρόσβαση στη Διώρυγα του Σουέζ, από μια Γαλλία ηττημένη στους Ναπολεόντειους πολέμους, αυτός ο τόπος αναπαράγει ΣΤΑΘΕΡΑ Μαυροκορδάτους, Καποδίστριες και Κωλέτηδες σε κάθε είδος κι σε κάθε version

Δημοκρατικοί Μύθοι, Παραμύθια «δημοκρατίας», που καλούνταν πάντα να εξυπηρετηθούν σε ένα άθλια ξεπουλημένο παιχνίδι. Αίμα ηρώων να κυλάει πάνω στο πράσινο τραπέζι της τσόχας. Αυτή είναι η πραγματική ιστορία της Αριστεράς σε τούτο εδώ το οικόπεδο. Γραμμένη πισω από τις σελιδες ιστορικου κυνισμού ...Ημερολογίων (the diary of G. Dimitrov). Κυνική από τη φύση της η Ιστορία.

Κι ύστερα...Κι ύστερα μια ..Μεταπολίτευση που δεν τόλμησε καν να ακουμπήσει τη Χούντα, μιας που θα έπρεπε να χώσει τα χέρια της μέσα στα σκατά της προχουντικής περιόδου. Μια Μεταπολίτευση, μια ...μετα-χουντα, που συνέχισε ακάθεκτη την προχουντική κτηνωδία, απλά ευφυέστεροι οι...απόγονοι των ...οικων, χρησιμοποιούν τις «τεχνολογίες» της εποχής.

Φιλλέλην ο Χελμουτ Σμιτ... Ε, ρε και πόσοι φιλέλληνες και Φιλελληνικά Κομιτάτα πέρασαν απο τούτο το οικοπεδο. Ε, ρε και πόσα ...δάνεια «ανεξαρτησίας» πέσανε πάνω του.

Γερμανός ο Χέλμουτ Σμιτ. Πολύ Γερμανός. Γερμανός που γνωρίζει ότι σήμερα σε αυτόν τον τόπο βρίσκεται η πυρηνική βόμβα που δεν έχει απλά την δυνατότητα να ανατινάξει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά όλες, τις ούτως ή άλλως εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες. Γερμανός ο Σμιτ, απο αυτούς τους Γερμανούς που γνωρίζουν αυτό που κάτι τυπάκια σαν τον γενίτσαρο Ρέσλερ, τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε, τον Άκερμαν, παραβλέπουν για μια ακόμα φορά μέσα σε δύο αιώνες. Γερμανός που γνωρίζει ότι όποτε οι Γερμανοί...απαρνήθηκαν την Realpolitik, όποτε διάβασαν λάθος τον ιμπεριαλισμό του κοινωνικού Δαρβινισμού, όποτε ματοκύλισαν τον πλανήτη, ΕΧΑΣΑΝ..

Κευνσιανός ο Γκάιτνερ; Σερίφης του Μεγάλου Μπάτσου που κάνει αισθητή την παρουσία του. Προς αποφυγήν ...παρεξηγησεων.

Στο οικόπεδο «Ελλάδα» με μια ...κατά Πούτιν μετασοβιετική «Ευρω-Ασιατική Ένωση», με μια Αραβική αναδιανομή εξουσιών, με μια μετα-οθωμανική Τουρκία, με μια Κίνα με τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα, που αγοράζει χρέη αλλά ενώ ο πελάτης εχει πάντα αεροπλανοφόρα και πεζοναύτες, ο αγοραστής δεν εχει μπάτσους για να στείλει τους ...δικαστικούς κλητήρες, το τομάρι μας αξίζει πολλά. Όσο μια ανεξέλεγκτη πυρηνική βόμβα.

Στη τρίτη γενιά Παπανδρέου, ο Γιωργάκης ο Γ’, με την διάνοια των ηλιθίων, κατορθωσε να χάσει ακόμα και την εύνοια των παραδοσιακών αφεντικών των προγονών του. Των παπουδοπατεράδων του. Τώρα πια όλοι τον δείχνουν με το δάχτυλο. Με χειρότερα αντανακλαστικά ακόμα και από τον γερμανοφιλο Ιωάννη Μεταξά. Η συμμορία του, παλεύει να ...συνομιλήσει με τη Μέρκελ. Ανθύπατοι έρχονται να επιθεωρήσουν τα ...στρατεύματα τους.

Μόνο που ακόμα και οι λογής λογής Βαν Φλητ πίσω τους είχαν την Γιάλτα και το Πότσδαμ και μπροστά τους το δόγμα Τρούμαν. Οι συμφωνίες είχαν ήδη υπογραφεί. Οι ...Αγγλο-Αμερικάνοι, απλά έκαναν αλλαξοκωλιες στις συμφωνημένες αποικίες και προτεκτοράτα. Αντιθετα τώρα ...όλοι ετοιμάζουν τα στρατεύματα τους.

Ναι, η μόνη μας διέξοδος είναι το τράβηγμα της περόνης της ...χειροβομβίδας. Το ...Κούγκι. Αλλά... όποιος πιστέψει ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς ...συμμάχους, θα πρέπει να ξαναδιαβάσει καλά τον Θουκυδίδη. Να ξαναδεί, το πιο...αμοραλιστικό κείμενο της Ιστορίας, τον διάλογο Αθηναίων-Μηλίων.

Το ευρω, η δραχμή, η ...μνα, ειναι απλά στιγμές της Ιστορίας. Μικρές όσο μια αναπνοή. Λεπτομέρειες, όπως η δολοφονία του Φραγκίσκου Φερδινάνδου, ως...αφορμή .

Η πτωχή πλην τιμία Ελλας, δεν υπήρξε ποτέ ιστορικά. Όποιος φαντάζεται ότι θα πετάξει την βόμβα έχοντας τινάξει στον αέρα τα πάντα, έχοντας δώσει μια σπρωξιά να γυρίσει η ράθυμη ρόδα της Ιστορίας, και την επόμενη μέρα θα ζήσει πτωχός πλην τίμιος και πάνω από όλα ανεξάρτητος, ίσως να είναι και ιστορικά νυχτωμένος. Όσο λογιστικό είναι το χρέος τόσο οι γεωγραφικές συντεταγμένες του οικοπέδου είναι ...συγκεκριμένες. Τόσο συγκεκριμένες όσο μια καταραμένη ...Ευχή.

Οι θεοί κάνουν real estate, οι Μαυροκορδάτοι, οι Καποδίστριες και οι Κωλέτηδες, διορισμένοι...έπαρχοι, εκπροσωπούν τα συμφέροντα των κτηματομεσιτών Αφεντικών τους. Όσο για τους Λαούς...

Υ.Γ. Κυριακή σήμερα.... ας βάλω και λίγη μουσική, έτσι για να σκεπασω τα αυτιά μου απο τη βουή. Βουη απο καμπάνες "Ναων" και κηρύγματα "Παπαδων" κάθε λογής... πίστης

8 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

Φιλη μου..Αν αποτιναξεις την αναγκη, να πιστευεις μυθους ηρωικους...!!
Τραβιεσαι σε αναπαντητα μονοπατια αληθειας...Που ειναι δυστυχως παντα..Υποκειμενικη...!!
Η Πιστη...Δεν νομιζω να ειναι πετρα, που πετας ευκολα απο πανω σου...
Δεν θα το κανανε ολοι;;
Ενα καδρονι ειναι...Κρεμασμενο πανω σου..Στηριγμενο υποσυνειδητα σε αξιες, που δεν βγαινουν στο συνειδητο..Οσο το σπρωχνεις...
Αλλαζει πλευρα...
Αλλα παλι πανω σου πεφτει...
Και η απιστια..Ειναι πιστη...!!
Μηπως...
Αν εβλεπες και λιγο..Πανω απο το οικοπεδο;;
Θουκιδιδης..Πρωτη παραπομπη..!!

Ανώνυμος είπε...

απο τοτε που μπηκαν συνορα στο "οικοπεδο" ...αλωνιζουν οι καταπατητες.
γιωργος-λευκαδα

kanaliotis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kanaliotis είπε...

Να τι λένε για το οικόπεδο. Αυτοί ΟΙ ΙΔΙΟΙ που δημιούργησαν το χρέος, λένε «ξεπουλήστε το».
“Τι μπορούμε να κάνουμε για να μη χρεοκοπήσουμε; 1. Να υιοθετήσουμε, εδώ και τώρα, μια από τις 2-3 προτάσεις μαζικής εκποίησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που έχουν τεθεί υπόψη της κυβέρνησης. Θα αποφέρουν 100-150 δις Ευρώ οπότε το χρέος θα περιοριστεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ και θα αναπνεύσουμε. 2. Να περιορίσουμε δραστικά τις κρατικές δαπάνες ώστε ήδη το 2011 να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Για παράδειγμα, να κλείσουμε αμέσως τον ΟΣΕ (και, έως ότου πουληθεί, ας μείνουμε για μερικούς μήνες χωρίς σιδηρόδρομο). Δύο αποφασιστικές κινήσεις (πώληση και περικοπή δαπανών) φθάνουν για να αποφύγουμε την χρεοκοπία και τις καταστρεπτικές της συνέπειες.”

Τάδε έφη Στέφανος Μάνος

kanaliotis είπε...

Αλλά αυτό που με τσίγκλησε περισσότερο στο κείμενό σου είναι ο «θεός» του τίτλου.

Μα τι άραγε να είναι θεός; Ποιος του δίνει το δικαίωμα και την εξουσία να ενεργεί ενάντια στην βούλησή μου;

Θεός είναι αυτός που καταφέρνει να σε τρομάξει τόσο ώστε να μπορεί να σε κάνει ότι θέλει ακόμη και να σκοτώσεις το ίδιο σου το παιδί. Θεός είναι αυτός που έπεισε τον Αβραάμ να θυσιάσει το παιδί του. Θεός είναι ο αρχιερέας που χαϊδεύει το σγουρόμαλλο κεφάλι της Ιφιγένειας. Θεός είναι αυτός που θα σε πείσει να ξεπουλήσεις τα πεζούλια που είχες για ιερά τόσα χρόνια.

Έτσι αν ο θεός έχει τόση δύναμη ακόμη και πάνω στη ζωή αγαπημένων σου, σκέψου πόσο εύκολο είναι να σου ξαφρίσει τα «εμπράγματα» που έχουν γραφεί στο αρχικό ιδιωτικό συμφωνητικό και στο μεσοπρόθεσμο συμβόλαιο αλλά και στις επιπρόσθετες εξασφαλίσεις που στη συνέχεια θα ζητηθούν…

Ο θεός είναι δύναμη, είναι ανίκητος, είναι πανταχού παρών και από τους πάντες πληρώνεται, είναι τιμωρός και σου παίρνει τις υποδομές το σπίτι την εργασία, είναι ελεήμων και σου δίνει δάνεια με το αζημίωτο. Είναι ο ΘΕΟΣ που πάντα ήθελες να έχεις. Είναι η ΔΥΝΑΜΗ που σου λείπει για να γίνεις εσύ ο θεός σου.

δύναμις

Ανώνυμος είπε...

και εμείς φιλλέληνες είμαστε Κατερίνα ...
αλλά για εμάς ούτε ένα σχόλιο, καν...



σ.

katerina είπε...

σ. καλη σου μερα, δεν ειπαμε να ...απεξαρτηθουμε απο την πολιτική ορθοτητα;

Όχι,αυτό ειναι εκμέρους μου προφασεις εν αμαρτιαις. Απλά σε αυτη τη φάση βυθιζομαι σε κοινωική καταθλιψη και μετα τσουπ...πάλι επανω. Ε,στα κάτω μου, απλά χωνομαι στο τουνελ με σφαλιστα πορτοπαραθυρα.

tks είπε...

Καλα αυτοι οι Γερμανοι απο το 1870 και μετα μονο μαλακιες κανουν δυστυχως για αυτους και τον κοσμο. Μια μονο επισκεψη Βερολινο και αυτο επιβεβαιωνεται, ακομα και σημερα η πληγη της παρολιγο αυτοκρατορικης πρωτευουσας ειναι ορατη ...