Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Στου ...Καναλιώτη

Ευτυχώς, κανένα τεχνολογικό μέσο, όσο κι αν ...αυθαδιάζει, όσο κι αν …επαίρεται, δεν μπορεί -ακόμα τουλάχιστον- να υποκαταστήσει την φυσική επικοινωνία. Κι έτσι το Σαββατόβραδο, στο φυσικό σπίτι του διαδικτυακού «σπιτιού» kanali, μέσα σε γλυκόπιοτα κρασιά, ξεσηκωτικούς μεζέδες και υπέροχη σπιτίσια θαλπωρή, πολλοί προσκεκλημένοι άνοιξαν τα ...μπαγκάζια της σκέψης τους. Λέξεις, κουβέντες, ερωτηματικά, θέσεις, ανησυχίες, προτάσεις, ακόμα και ευχές, ακόμα και αδιέξοδα, αντήχησαν και πέρα από τους δρόμους του διαδικτύου.

Η πρόσκληση του οικοδεσπότη έβαζε μια ερώτηση: Tι να κάνουμε;. Κι ίσως περισσότερο παρά ποτέ, ...Αυτή η Ερώτηση δεν ήταν τόσο σύνθετη, αλλά και τόσο επιτακτική συνάμα.

Καλεσμένοι οι Βουλευτές –σίγουρα για τους συγκεκριμένους, αξίζει το "Β" να είναι κεφαλαίο- Σοφία Σακοράφα και Θοδωρής Δρίτσας και παρόντες πολλοί ...συχωριανοί του μεγάλου πλέον χωριού του διαδικτύου, και όχι μόνον... .

Αντεπιτίθεται η κοινωνία; Αντιδρά στην πολιτική του Δόγματος του Σοκ ή μένει παγωμένη από τον τρόμο να κοιτάζει τους προβολείς της νταλίκας που έρχεται καταπάνω της;

Αντιδρά η κοινωνία στο επικοινωνιακό παπαγάλισμα της ...θεολογικής προσέγγισης του νεοφιλελευθερισμού, ξεσηκώνεται απέναντι στην ανήθικη ηθικολογία του Ιαβέρη, επιτίθεται απέναντι στα ενοχικά σύνδρομα του «σφάξε με αγά μου να αγιάσω» που καλλιεργούνται με κάθε δυνατό τρόπο; Οργανώνεται απέναντι στην καθεστωτική πολιτική που πάγια οι θύτες εμφανίζουν ως εκβιαστικό ...μονόδρομο;

Οι αντιδράσεις, οι καινούργιες συλλογικότητες που φτιάχνονται σε πάμπολλους κοινωνικούς χώρους, δουλειάς, γειτονιάς, περιοχής, σχολείου, πανεπιστημίου, στο διαδίκτυο, πάνω σε παλιά αλλά και σε καινούργια ζητήματα, οι κινηματικές απαντήσεις σε παλιές και σε καινούργιες ερωτήσεις, είναι η απάντηση στη ζωή που της στερούν;

Όσο ζόρικες οι εποχές, όσο συμπυκνωμένοι οι καιροί, όσο χρεοκοπημένες οι καταστάσεις, το Κράτος, τα καθεστώτα, τα πολιτεύματα, η οικονομία, τόσο πιο έντονες, τόσο πιο επιτακτικές οι ανάγκες να μην χρεοκοπήσουν οι ...Άνθρωποι, οι Πολίτες, η Πολιτική αλλά και οι Λέξεις.

Συλλογικότητες. Δημόσιος πολιτικός διάλογος. Αποκλίνουνες οπτικές που δημιουργούν συγκλίνοντες δρόμους. Που φτιάχνουν αυτό το πολύτιμο, όσο και επικίνδυνο για τις καθεστωτικές εξουσίες, ΜΑΖΙ. Αυτές, που ανανοηματοδοτούν τις λέξεις που σπατάλησαν όχι μόνο τους τόκους αλλά και το κεφάλαιο τους. Ενότητα. Αλληλεγγύη. Κίνημα. Δρόμος. Διεκδίκηση. Γιατί ...ορθός δρόμος, συνταγή …by the book, δεν υπάρχει…

Η ΕΛΕ, ένας ακόμα δρόμος, μια πολιτική κινηματική διαδικασία που δημιουργεί νέα δεδομένα. Μία Ιθάκη που δεν εξαντλείται στον προορισμό. Ένα ταξίδι που διεκδικεί να ανοίξει τα θεόκλειστα ντουλάπια των μυστικών της Εξουσίας, σε αυτούς που καλούνται, έκοντες άκοντες και με τυφλή υποταγή να πληρώσουν τον λογαριασμό. Με ότι αυτό σημαίνει για την αυτοκτονία της κοινωνίας.

Η ΕΛΕ, δεν είναι ούτε μια υπόθεση τεχνοκρατών, ούτε ένα ...δικαίωμα των πολιτών. Αντίθετα η ΕΛΕ, θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν δημοκρατικό καθήκον της συμμετοχής.

Πιθανότατα τα ΜΜΕ, θέλοντας να αποδυναμώσουν τον κινηματικό της χαρακτήρα θα της επιφυλάξουν το ρόλο μιας ακόμη …επιτροπής σοφών. Ρόλος όμως που αν ενστερνιστεί και η κοινωνία, θα έχει μικρύνει την δυναμική της, θα την έχει περιθωριοποιήσει σε μια καταδικασμένη, εκ των προτέρων, υπόθεση.

Όπως καταδικασμένη υπόθεση είναι ότι μπορεί να γίνεται ερήμην της κοινωνίας, από οποιονδήποτε ...πεφωτισμένο, ακόμα και των καλύτερων προθέσεων. Κι όχι μόνο γιατί...ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις, αλλά γιατί ποτέ ιστορικά κανένας δεν εξουσιοδοτήθηκε να σου χαρίσει αυτό που οφείλεις να διεκδικήσεις.

Και επειδή τίποτα δεν μπορεί να λειτουργεί ως άσπρο-μαύρο, στη Σαββατιάτικη συζήτηση για την ΕΛΕ κατατέθηκαν και επιφυλάξεις.

Υπάρχει ένα πολύ κλασικό και πάντα αξεπέραστο μέτρο του ενδιαφέροντος μιας μάζωξης. Κι αυτό είναι το πόσο γρήγορα περνάει η ώρα, πόσο γρήγορα περνάει η νύχτα. Κι η ώρα, η νύχτα του Σαββατόβραδου ...πέρασε εξωφρενικά γρήγορα

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα χαιρομουννα κοινωνικοποιηθει η ΕΛΕ.ΝΑ δουμε ποσοι μικροπρομηθευτες, μικροεργολαβοι,καθηγητες ΑΕΙ, μικροεπιχειρηματιες, μεγαλοαγροτες κλπ, συμμετειχαν μαζι με τους πολιτικους και τους μεγαλους στο παρτυ και τα εφαγαν μαζι.
Μπαι δε γουεη που θαλεγε και ο συντροφος Κιμωνας, αυτο το δογμα του σοκ, σαν την ...κοκα κολα το κανατε. παει με ολα!
ΓΣ

Ανώνυμος είπε...

ειδα καιο τη φωτο.
Γιατι αυτος ο καταπιεσμενος ζει σε τετοιο σπιτι και γω οχι?
(Η αστικη ταξη βρήκε νεα ενδιαφεροντα...)

katerina είπε...

Ο γιατρός μου ΓΣ,μου απαγορευει μετά τα μεσάνυχτα να απαντώ σε προβοκάτσιες.

Κι όπως εσείς επιδεικνυετε ευλαβικό σεβασμό στις εντολές του ιατρου Στρος Καν,εγώ σεβομαι τις ιατρικές εντολές του δικου μου του γιατρού...

Ανώνυμος είπε...

Που την ειδες την προβοκατσια?
- στο οτι θα χαιρομουν να γινει η ΕΛΕ?
- Η στο οτι η ..γιαφκα ηταν ενα σπιτι με ...γαλλικα και πιανο και πορσελανινες κουκλες στον τοιχο?

-Με συγχωρεις, αυτο δεν ειναι προβοκατσια. Το ΚΚΕ (φτου κακα) θα μιλαγε για τα εξεγερμενα μικροαστικα (οχι και τοσο)στρωματα και την παιδικη αρρωστεια του κομμουνισμου. Εμεις η λαικια Δεξιά λεμε φιλάξου απο αυτους, ειναι αριστεροι στα λόγια και δεξιοι στην τσεπη..

ΥΓ :Αφου παρεξηγησες το φιλικο "ηλιθια" που το ελεγα χιουμοριστικα σαν να τσακωνομασταν σε μπαρ, αρχισα πλεον να ειμαι τυπικος. Εξ' ου διορθωνω και τα χοντρα τυπογραφικα λαθη μου. Σου εγραφα αυθορμητα και δεν διορθωνα.
ΓΣ
ΥΓ:(παντως , επειδη όπως λες και συ, το διαδιχτυο ειναι ανοιχτο για ολους, οταν θα περναω απο δω δεν θα το βουλωνω)

MelidonisM είπε...

@Ανώνυμε :-)

Και έτσι να φαίνονται όπως
τα λες

ας μην πέσουμε τώρα
στην ρωμέηκη μιζέρια

Η ουσία της ανάρτησης
είναι άλλη , δε θα
λύσουμε το Μεσανατολικό
το Χρέος και τον Μπέο
σε μία και μόνο συνεδρία
(που λέει και ο γιατρός :-)

Αυτό που κρατάμε
είναι οτι βρέθηκαν
καποιοι bloggers
μεταξύ τους

όχι απλώς να περάσουν καλά
αλλά να συζητήσουν επιπλέον
κοινά ερωτήματα

αλλά @Κατερίνα αυτό το
Ευτυχώς, κανένα τεχνολογικό μέσο, όσο κι αν ...αυθαδιάζει, όσο κι αν …επαίρεται, δεν μπορεί -ακόμα τουλάχιστον- να υποκαταστήσει την φυσική επικοινωνία.

ooo καρφί για μένα
τον ιντερνετάκια χαχα
που νομίζω πως ασκώ
διαλεκτική πολιτική
ο επικοινωνιολόγος χαχα

Και κλείνω

Συγχαρητήρια δίνω για τη συμμετοχή ακόμα κι αν διαφωνούμε
που λέει ο λόγος ο αμφίσημος :-)

Na sai kala kai
me metro tous giatrous

Ανώνυμος είπε...

@Μιχαλης Μελιδονης
Μπλογκερς συνατηθηκαν και κινητοποιησαν τον κοσμο και κατεβηκε η νεολαια με μαυρα ρουχα στο Συνταγμα για το περιβαλλον. Εδω ομως , σε αυτο το μπλογκ, τετοιες ενεργειες μεταφραζονται ως προσκοπικου τυπου αφελειες.
Εδω επωβζεται η νεα επανασταση!!!
ΓΣ

Ανώνυμος είπε...

το " υποπτο", ας πουμε ...θα ηταν να γινοταν σε σπτι κοτετσι
τον γιο της πλυστρας να φοβασαι ,ελεγε ο μαρξ.

γιωργος-λ

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για την αναφορά, Κατερίνα. Πάω τώρα στο κοτέτσι να παίξω ένα κομμάτι στο μπουζούκι (όχι στο πιάνο, γιατί θα με κακοχαρακτηρίσουν οι λαϊκοί δεξιοί)

herrk

kanaliotis είπε...

Ευχαριστώ Κατερινάκι για τα καλά σου λόγια.
Νομίζω ότι βρήκαμε μια ακόμη αφορμή σαν αυτές που κάθε μέρα αναζητάμε για να βγάλουμε το μυαλό μας από την τρώγλη που κάποιοι το θέλουν.

Πάω τώρα από του Herr K να του ακομπανιάρω με το μπαγλαμαδάκι.

Φιλιά

MelidonisM είπε...

@ΓΣ

Εγώ για ένα Γειά πέρασα,
το ξέρω ότι δεν συμφωνούμε
όλοι σε όλα,

αλλά με τσάτισε :-)
η τεχνοφοβική
εισαγωγή

γιατί χάρηκα που κάποιοι
ιστολόγοι βρέθηκαν
και πέρασαν καλά
και κουβέντιασαν

αμα δεν ήταν το ιντερνετ,
πώς θα βρισκόσασταν;; :-)

ρε μανία με την τεχνολογία
η Αριστερά....:)

Να στε καλά

Δημήτρης Τρύπας είπε...

Αχ, βρε Γ.Σ., πόσες φορές την έχω ακούσει αυτή τη φράση: "Αριστεροί στα λόγια, δεξιοί στην τσέπη".

Ασχολείσαι, εν είδει κουτσομπολιού, με τη ...γιάφκα και τα γαλλικά, με το πιάνο και τις πορσελάνινες κούκλες, για να υπονοήσεις πως δεν επιτρέπεται να
μιλά για αδικία και απουσία κοινωνικού κράτους ένας άνθρωπος που έχει λυμένα για τον εαυτό του τα προβλήματα επιβίωσης.

Είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθείς ότι η διάθεση προσφοράς για μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία, έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία όταν δεν γίνεται από προσωπική ανάγκη;

santa maura είπε...

ετσι ακριβως οπως το λεειτο πειραχτηρι ," η διαθεση προσφορας εχει ακομη μεγαλυτερη αξια οταν δεν γινεται απο προσωπικη αναγκη"
εμπιστευομαι περισσοτερο την λιανα κανελη ,που θα μπορουσε ανετα να ηταν σε οποιο καναλι γουσταριζε και να παιρνει 10-20 χιλιαρικα το μηνα απο οποιοδηποτε πειναλεο δημοσιογραφο...που το παιζει αριστερος και μετα ξεπουλιεται.
γιωργος -λευκαδα

Ανώνυμος είπε...

@giorgos
δεν με αφορα ποιους προτιμας γιατι δεν ειμαι αριστερος.Ενας απλοικός - αλλα έντιμος - δεξιος ειμαι.
Δεν θα πω επισης τιποτα για την Κανελλη γιατι με την ανωνυμια ο καθενας λεει οτι θελει - αρα αφου απρουσιαζομαι εδω -εστω και με σχετικη- ανωνυμια, δεν δικαουμαι να αναφερθω σε καποιο προσωπο.(βλεπεις εμεις οι δεξιοι εχουμε αρχες).
ΥΓ :Η διαθεση προσφορας ελεγχεται. Υπαρχει και η διαθεση καθοδηγησης- αρα εξουσιας - στο ποπολο...
ΓΣ

santa maura είπε...

ζητω συγνωμη , δεν ηθελα σε καμια περιπτωση με το σχολιο μου να υπονοησω η να θιξω καποιον που δεν γνωριζω , ειλικρινα λυπαμαι που συνεβη αυτο.

Ανώνυμος είπε...

@giorgos
προς Θεου, Δεν εθιξες κανεναν. Αλλωστε καλα λογια ειπες για την κανελλη. Εγω δεν θα έλεγα και τοσο καλα, αλλα αφου δεν υπογραφω επωνυμως, δεν δικαιουμαι να πω κακα λογια γιαυτην
φιλικα:)
ΓΣ

katerina είπε...

Αυτη η κουβέντα ειναι ανευ νοηματος. Αυτου του ειδους τις προβοκάτσιες τις εχω φάει με το κουτάλι εδω και 4 χρόνια απο αυτό το blog,απο πολλους και διαφορους.

Θέλω να πιστευω ότι δεν επιστρεψαμε ακόμα στην εποχή των κοινωνικών φρονημάτων τα οποία ...κάποιος επιβάλλει να συμβαδιζουν και να ελεγχονται συμφωνα με την φορολογική δηλωση ή την οικοσκευή του καθενός.

katerina είπε...

Παιδιά ειδα ότι ...με τα οργανα τα πάτε καλά,αν λοιπόν δεν βγεί σαν κινημα...μπορουμε να το κάνουμε και ορχηστρα!!!!

Ανώνυμος είπε...

@Κατερινα
Εσυ, η πολυγραφοτατη και χαρισματικη στο γραψιμο, πολυ ευκολα το ξεπερνας, με την προβοκατσια (ναι!)οτι γινεται έλεγχος κοινωνικών φρονηματων.
Ποιος την κανει? δεν θα φανταζεσαι εγω, που δεν ξερω ονοματα (ουτε καν ειμαι σε θεση, αλλα αυτο εσυ δεν το πιστευεις).
Θα ηθελα όντως ενα κρατος κερβερο, να μην του ξεφευγει τιποτα σε επιπεδο φοροφιαφυγης. Δεν ποινικοποιθείται βεβαια ο πλούτος αλλα οι φοροδιαφυγή και οσοι την ασκουν. Και ουδείς μισθωτος των 1.000 και 1.500 ευρω εχει καλα σπιτια στη Ελλαδα της 30νταετιας του ΠΑΣΟΚ - εμπειρικα ξερω τους τα χαρισε η φοροδιαφυγη (γενικα μιλαω) ...

Αλλο ομως θα ηθελα να μου εξηγησεις, μια και διαβασα αναλογο σχολιο στο καναλι.
Καλεσατε μια βουλευτη που βγηκε με τις ψηφους του ΠΑΣΟΚ, και δεν παρεδωσε την εδρα.
Ποιο ηθικο ερισμα εχει η κ. Σακοραφα (καθ΄ολα συμπαθης σε μενα) να κρατα την έδρα που της την εδωσαν οι ψηφοφοροι ενος κομματος, ακριβως επειδη ειχε κατεβει με το κομμα? Δεν κατεβηκε ως ανεξαρτητη και οι ψηφοι δεν της ανηκουν. Τα περι "με εξελεξαν οι ψηφοφοροι μου και δεν πρεπει να τους προδωσω " ειναι επιχειρηματα για μικρά παιδια, καθως ξερουμε τι ψηφιζαν οι ψηφοφοροι.
Και επειδη δεν ειμαστε μικρα παιδια, θεωρω ότι ειναι επιχειρηματα "υποπτα", ανθρωπων που βολευουν θαυμαστα καιτην ατομικη αξιοπρεπεια του αγωνιστη και την βολη τους.
ΓΣ
ΥΓ : Οσο για τις ειρωνιες των οικοδεποτων ότι θα πανε στο κοτετσι να παιξουν μπουζουκι, θα έλεγα οτι δεν προλαβαινουν γιατι αυτο βρισκεται μακρια, στο χωριο του παπου τους.
Αναρωτιεμαι -τροπος του λεγειν- αν στην ομηγυρι δεν υπαρχουν ατομα που απολαυσαν (νομιμα φυσικα) την κρατικη και κοινωτικη θαλπωρη...

katerina είπε...

Καλά τωρα θα με τρελάνεις ΓΣ;;; Αντι να συζητάμε το ΠΑΣΟΚ που παραιτηθηκε απο προεκλογικές υποσχέσεις και την όποια ιδεολογία διατεινοταν ότι διαθέτει, αντι να βρει λαγουμι να κρυφτεί για όσους εκλογείς του προδωσε, θα παραιτηθεί η μόνη που έντιμα υπερασπιστηκε ΑΥΤΟ ακριβώς για το οποίο την ψηφισαν οι εκλογείς της;

Εκει που μας χρωστουσανε μας πήραν και το βόδι;;;;

Η Σακοράφα μπορεί να κυκλοφορεί στον δρόμο,ακριβώς γιατί σταθηκε έντιμα απεναντι σε αυτους που την ψηφισαν.
Οι ...άλλοι; Οι μεν μεγαλοσχημοι θα πάρουν κάτι τις απο τις μιζες του μνημονίου και οι υπολοιποι απολαμβάνουν -για όσο ακόμα- το βουλευτικό αυτοκινητο με το σωφερ ελπιζοντας και αυτοι για κάποιο ψιχουλο. Τόσο απλά!!!!

Προσωπικά αναρωτιέμαι...μα μπορεί να υπάρχουν τόσο ξετσιπωτοι όσοι οι 156 εναπομειναντες στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, για να υπερασπιζονται αυτην την κυβερνητική αθλιοτητα; Ακόμα και η ΠΑΣΚΕ,φτυσμένους έχει όλα αυτά τα ανθρωπάκια. Όσο για τον Παναγόπουλο...απλά κρυβεται...

katerina είπε...

Οι απαντησεις για τα ...υπολοιπα εδώ

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα
εχει χιουμορ η πεντανοστιμη. Κριμα που δεν μπορεσα να σχολιασω. Πρεπει νασαι ..γραμματιζούμενος ιντερνετικα για να σχολιασεις σε αυτη!

ΓΣ

ΥΓ :Οχι δεν θαμουν τοσο ...κακοριζικος οπως εδω. Υποκλείνομαι στο χιουμορ.

ΥΓ2: Κατερινα: Εισαι πολεμικος τυπος και μου δημιουργεις αναλογη διαθεση!

kanaliotis είπε...

Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος...

Ανώνυμος είπε...

@kanaliotis

Εκρηκτικος ομως ερωτας.
Μολις γραφει αυτα τα ωραια οτι στην Κερατεα γραφεται ιστορια γινομαι ασυγκρατητος (στα μπινελικια!)

kanaliotis είπε...

Πολλοί είναι ερωτευμένοι με την Κατερίνα αλλά δεν κάνουν και έτσι!!!

katerina είπε...

Να βρε Καναλιώτη ένας ακόμα λόγος που αγαπώ τους αριστερούς. Είναι πολύ - εν προκειμένω πάρα πολύ- large, εξωφρενικά γεναιοδωροι, στα κοπλιμέντα.

pentanostimi είπε...

Κατερίνα ερωτας και επανάσταση στο κονάκι σου
τις κακίες ......ριξτες στο γιαλό
καλησπέρες και Keep walking φιλενάδα

kanaliotis είπε...

σφάζονται παλικαριά στην ποδιά της.

πεντανόστιμη, μια και δεν σου άρεσε η έπαυλή μου, η επόμενη συνάντηση στο κότερο...