Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Ο Παλιάτσος κι ο Ληστής

"Ήρθα τρεχάτος μέχρι εδώ"
είπε ο παλιάτσος στο ληστή"
κι αν σου 'χει μείνει μια σταλιά ντροπή
δώσε λιγάκι προσοχή.

Η απόδραση του Παλαιοκώστα ήταν όντως εντυπωσιακή. Ε, και;
Την απόδραση του Παλαιοκώστα περίμενε το Ελληνικό Κράτος για να δείξει την γύμνια του;
Την απόδραση του Παλαιοκώστα περίμενε η Κυβέρνηση για να επιδείξει την ανικανότητα της;
Ας ήταν μόνο ο Παλαιοκώστας το πρόβλημα.
Δεν με σόκαρε η απόδραση Παλαιοκώστα.
Με σοκάρε όμως ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ, η ….προοδευτική αντίληψη όλων αυτών που έχουν πάρει εργολαβία στα κανάλια την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μα γιατί δεν βάλατε κοτετσόσυρμα…πάνω απο τον προαύλιο χώρο, ωρυόταν ο …αριστερός….Οικονομέας; Και αν ήταν μόνο αυτός;
Τι λες ρε μάγκα….και τι είναι οι φυλακές;
Θα μου πεις …όλοι ξέρουμε τι είναι οι φυλακές… καμιά φορά …εκφράζουμε και την ευαισθησία μας, με τον γνωστό Ελληνικό τρόπο, μια μέρα, μια ανάρτηση, ένα ψήφισμα, μια λίστα υπογραφών…και μετά μακάριοι…και τι μας νοιάζει εμάς;
Είναι πιο εύκολο να διαμαρτυρηθείς για το Γκουαντανάμο…. Ε, είναι και μακριά… Είναι πιο εύκολο να διαμαρτυρηθείς για το Ιράκ…ε, είναι και πιο μακριά…Είναι πιο εύκολο να διαμαρτυρηθείς για την Γάζα....ε, είναι και πιο μακριά.

Ο Παλαιοκώστας δεν ανέδειξε την ανικανότητα μιας Κυβέρνησης, αυτήν την ξέρουμε και δεν περιμέναμε τον Παλαιοκώστα να μας δώσει τα δείγματα της ανικανότητας της.
Ο Παλαιοκώστας όμως ανέδειξε ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, αυτό που όλοι ξέρουμε.
Ότι οι φυλακές είναι ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ, χωματερές ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

Δεν με αφορά σαν πολίτη η απόδραση Παλαιοκώστα, ούτως ή άλλως κινδυνεύω πολύ περισσότερο από τα εγκλήματα όλων αυτών των λευκών κολάρων από ότι από τον όποιο Παλαιοκώστα.
Με αφορά όμως ότι σε μια φυλακή που χωράει 680 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, στο κέντρο της Αθήνας στοιβάζονται 2.500 ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Και σε όλες τις φυλακές στοιβάζονται, κακοποιούνται, εξευτελίζονται, βασανίζονται, εκτελούνται ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Δεν ξέρω αν ο Νόμος επιτρέπει να πυροβολήσει ο φρουρός το ελικόπτερο, δεν έχω την παραμικρή γνώση του Νόμου και της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά σαν απλός πολίτης φαντάζομαι, ότι το να πυροβολήσεις ένα ελικόπτερο και τους επιβάτες του…όποιοι κι αν είναι, αλλά και να το πυροβολήσεις ένα ελικόπτερο πάνω από κατοικημένο χώρο, είναι ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ.
Δεν ξέρω ούτε πως ορίζεται το τριήμερο που είθισται να δίνεται σαν προθεσμία απολογίας του όποιου κατηγορούμενου, αλλά ξέρω ότι ΔΕΝ είναι δυνατόν η όποια Κυβέρνηση να αποφασίζει, ούτε ποιοι θα παραπεμφθούν, ούτε πως θα δικαστούν, ούτε ποια θα είναι η ποινή τους.
Ο Παλαιοκώστας έγινε λαϊκός ήρωας. Και έχει έρεισμα αυτό, και δεν είναι τυχαίο αυτό.
Και δεν έγινε λαϊκός ήρωας, γιατί προίκισε 5 κοπέλες στο χωριό του, ή έδωσε πέντε δεκάρες στην φτωχή χήρα ή συντήρησε τον μύθο του με όποιον τρόπο.
Έγινε λαϊκός ήρωας γιατί σε μια κοινωνία που χρησιμοποιεί απέραντες δικαιολογίες για να καταστρατηγεί τα πάντα, σε μια κοινωνία που ανέχεται τα πάντα, σε μία κοινωνία αρσενικών και θηλυκών, αυτός μας θύμισε τι σημαίνει να είσαι Άντρας.

Και δεν μας το θύμισε, ούτε γιατί δεν σκότωσε ποτέ, ούτε γιατί απέδρασε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο την παραμονή της απολογία του για την πρώτη του απόδραση, ούτε γιατί είναι ο …Ρομπέν των χωριών των Τρικάλων. Μας το θύμισε γιατί τους Κανόνες του, έμαθε να τους σέβεται.

Μας το θύμισε γιατί ο Υπουργός ...αποφάσισε ότι είναι τόσο λίγος που φταίνε...όλοι οι άλλοι... και όχι αυτός. Και ο Υπουργός δεν είναι σήμερα ο Δενδιας, χθες ο Χατχηγακης και προχθές ο Παπαληγούρας. Ο Υπουργός....είναι Ο Υπουργός. Που οφείλει να τιμήσει τον θεσμικό του ρόλο.

Μας το θύμισε γιατί σήμερα δικάζονται, όπως δικάζονται. οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που έχουν προϋπηρεσία ενός και δύο ετών και δεν βρέθηκε ένας Προϊστάμενος τους, να πει...μέχρι εδώ. Αυτοί είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας της ντροπής.

Μας το θύμισε γιατί όλοι εμείς που καταγελούμε τους πάντες, αφήνουμε, επιτρέπουμε τα εγκλήματα των φυλακών. Ναι, ακόμα και αν στην φυλακή είναι οι χειρότεροι εγκληματίες. Αυτά θα έπρεπε τον 21ο αιώνα σε μια Ευρωπαϊκή χώρα να είναι λυμένα θέματα. Κανείς δεν έχει ΔΙΚΑΙΩΜΑ ούτε να βασανίσει, ούτε να εξευτελίσει, ούτε να σκοτώσει. Κανείς... Κανέναν.

Τον Παλαιοκώστα τον είδα σε ένα δελτίο ειδήσεων τον περασμένο Αύγουστο, όταν συνελήφθη για την απαγωγή Μυλωνά.
Σε ένα δελτίο που θυμάμαι πολύ καλά, ότι το χάζευα, μιλώντας στο τηλέφωνο, για να κανονίσω την βραδινή έξοδο. Η φωνή της τηλεόρασης χαμηλά, μαϊντανοί να εναλλάσσονται, ο επιχειρηματίας, η κυρία ...επιχειρηματίου, ο Παυλίδης να μας λέει ότι δεν είναι τόσο απατεώνας όσο υποψιαζόμαστε, η επιταγή της κομματικής επιχορήγησης για την Ηλεία, ...άσπρα κολάρα...που απλά φορούσαν ανοιχτά πουκάμισα λόγω καύσωνα, μπλα μπλα μπλα μπλα...
Όλα αυτά που και σαν χροιά φωνής, σαν λέξεις, σαν κινήσεις σώματος, όταν βλέπεις τηλεόραση, όταν δουλεύεις, όταν τρως σε ένα restaurant, όταν τρως σε μία ταβέρνα, όταν πας το παιδί σου σε παρτυ, όταν πίνεις σε ένα barακι.......έχεις πάντα το αίσθημα του déjà vu. Αυτή η ομοιομορφία του...δίκιου...της καταγγελίας ...της γκρίνιας... της μιζέριας...

Και κει προς το τέλος του δελτίου της τηλεόρασης ...προς το τέλος του τηλεφωνήματος μου ...ένα πλάνο.
Κοντός, σκαμμένα χαρακτηριστικά, το βλέμμα αδιάφορο, και εκείνο...εκείνο το μισό χαμόγελο...το πιο γοητευτικό αντρίκειο χαμόγελο που έχω δει ποτέ μου...ίσα να ανασηκώνεται το μισό πάνω χείλος....και να λέει, στα δεκάδες μικρόφωνα που ήταν κολλημένα πάνω του... «τι έγινε ρε παιδιά, παίξαμε και χάσαμε».
Αυτό το πλάνο είναι το μόνο που κρατάω από όλη αυτήν την ιστορία.
Αυτό το παίξαμε και χάσαμε. Ναι συχωριανοί. Είμαστε μία κοινωνία που έπαιξε και έχασε.


Και ένας κακοποιός του κοινού ποινικού δικαίου, μας το είπε κατάμουτρα, μας το έφτυσε κατάμουτρα. Και θεωρώ δείγμα υγείας ότι τον αποθεώσαμε.
Σημαίνει ότι ακόμα ...καταλαβαίνουμε. Σημαίνει ότι ακόμα κάτι υπάρχει που δεν είναι σάπιο σε αυτή την κοινωνία. Και αυτό... εμένα με κάνει να ελπίζω.

Σημαίνει ότι ακόμα μπορούμε να αναγνωρίζουμε το τι σημαίνει αντριλίκι, το τι σημαίνει Άντρας, όπως κι αν αυτός εμφανίζεται. Ληστής;;; Ληστής....
Και μου αρέσει που βγάζουμε το καπέλο στον Ληστή Παλαιοκώστα ....φτύνοντας τον Παλιάτσο...Υπουργό


27 σχόλια:

OnWine είπε...

Κατερίνα,

Θα θέσω κάποια ερωτήματα που προκύπτουν από κάποιες προτάσεις σου. ου δεν τις καταλαβαίνω...

"...αυτός μας θύμισε τι σημαίνει να είσαι Άντρας."

Τι σημαίνει "άντρας" κατά το πρότυπο Παλαιοκώστα, Κατερίνα?

"Μας το θύμισε γιατί τους Κανόνες του, έμαθε να τους σέβεται."

Ποιούς "κανόνες" έμαθε να σέβεται ο Παλαιοκώστας? Ποιοί είναι αυτοί οι "κανόνες" γιά τον σεβασμό των οποίων από τον Παλαιοκώστα πρέπει να τον ...θαυμάζουμε?

"Σημαίνει ότι ακόμα ...καταλαβαίνουμε. Σημαίνει ότι ακόμα κάτι υπάρχει που δεν είναι σάπιο σε αυτή την κοινωνία. Και αυτό... εμένα με κάνει να ελπίζω"

Τι ...καταλαβαίνουμε, Κατερίνα? Ποιό είναι αυτό το μη-σάπιο που το παράδειγμα Παλαιοκώστα αναδυκνύει?

"Σημαίνει ότι ακόμα μπορούμε να αναγνωρίζουμε το τι σημαίνει αντριλίκι, το τι σημαίνει Άντρας,..."

Αλήθεια, τι σημαίνει "Αντριλίκι" κατά Παλαιοκώστα? Μήπως είναι άλλη λέξη γιά την ελληνική ..."Μαγκιά"?

Γιά όλα τα ερωτήματά μου υπάρχει απάντηση που θα μπορούσα να δώσω... γιά να μην κατηγορηθώ όμως ότι προτρέχω, ή ότι δεν ...κατάλαβα, θα σε παρακαλέσω να μου τα απαντήσεις πρώτα... γιατί από το διάβασμα της ανάρτησης σε συνδυασμό με το "πτωχό" μου μυαλό, δεν προκύπτουν κατανοητές ερμηνείες...

"Και θεωρώ δείγμα υγείας ότι τον αποθεώσαμε."
"Και μου αρέσει πολύ που βγάζουμε το καπέλο στον Ληστή"


Μονο αυτές οι δυό σου φράσεις νομίζω δεν χρειάζεται απάντησή σου γιά να τις σχολιάσω... γιατί νομίζω ότι τον "αποθεώσαμε" γιά την πλάκα... την ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΛΑΚΑ πο έκανε στην Κυβέρνηση... γιά τίποτα άλλο... η Ελλάδα σήμερα δεν "αποθεώνει" ...η Ελλάδα σήμερα κρατάει την κοιλιά της από τα γέλια... το αν λέει "Μπράβο ρε Παλαιοκώστα γιά το ρεζίλεμα που τους έκανες" δεν σημαίνει αποθέωση... ή όχι?

Αναμένω απάντηση ...και επανέρχομαι.

katerina είπε...

Σχολιαστή καλημέρα,

"...αυτός μας θύμισε τι σημαίνει να είσαι Άντρας."
Όλη η φράση μου είναι «σε μια κοινωνία που χρησιμοποιεί απέραντες δικαιολογίες για να καταστρατηγεί τα πάντα, σε μια κοινωνία που ανέχεται τα πάντα, σε μία κοινωνία αρσενικών και θηλυκών, αυτός μας θύμισε τι σημαίνει να είσαι Άντρας.»

Αυτός μας είπε, ναι είμαι ποινικός, ναι παίξαμε και χάσαμε, ναι το έκανα, ναι αναλαμβάνω την ευθύνη.
Ποιο θηλυκό ή αρσενικό στην Ελλάδα σήμερα αναλαμβάνει την ευθύνη του, την ευθύνη της όποιας θέσης κατέχει; Από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο δημόσιο υπάλληλο; Φτάσαμε να χειροκροτούμε τους δύο εισαγγελείς που παραιτήθηκαν από την θέση τους, πράττοντας το ΚΑΘΗΚΟΝ τους επιμένοντας να παραπεμφθεί το θέμα στην Βουλή, για τις ποινικές ευθύνες στην υπόθεση Βατοπεδίου. Ναι και οι δύο εισαγγελείς, ήταν Άντρες και ας ήταν η μία γυναίκα.

"Σημαίνει ότι ακόμα μπορούμε να αναγνωρίζουμε το τι σημαίνει αντριλίκι, το τι σημαίνει Άντρας,..."

Περιγράφω την εικόνα, του τ. Υπουργού Αιγαίου, του Παυλίδη, που τον έπιασαν (γιατί τον έπιασαν) με το χέρι στο βάζο με το μέλι, του Υπουργού που παίζει με την ζωή χιλιάδων ταξιδιωτών, κατοίκων των νησιών, με τις περιουσίες τους, με τον τουρισμό που συνεισφέρει το 19% του ΑΕΠ… την ίδια μερα, στο ίδιο δελτίο, με την συλληψη Παλαιοκώστα, ενός κακοποιού του κοινού ποινικού δικαίου.
Όποιος είδε και τις δύο εικόνες… το λευκό κολάρο, με τις απέραντες δικαιολογίες, και έναν κακοποιό, που σεβάστηκε πολύ περισσότερο την εικόνα του, εκτιμώ ότι θα δικαιωσει την αναρτηση.
Να μιλήσω για τον άλλο Υπουργό…τον νυν Δικαιοσύνης; Τον είδαμε όλοι…
Να μιλήσω για τον προηγούμενο…τον Μαρίνο Αντυπα των τρακτερ…που κρυβόταν στην Grande Place …από τους άλλους μάγκες…Κρητικούς…που ήρθαν να παρελάσουν με τα τρακτέρ…γιατί είναι παλληκαράδες Κρητικοί… και έτσι λεει η λεβεντια τους…

Το ερώτημα είναι …τον Παλιάτσο ή τον Ληστή…

Και να μιλήσω και για εμένα, που τηρώ ευλαβικά το γράμμα του Νόμου, αλλά αγνοώ (γιατί με …ξεβολεύει) την ουσία του; Γρανάζι και εγώ ενός αναποτελεσματικού συστήματος.

Σχολιαστή αυτό που λέω, είναι ότι σαν κοινωνία παιξαμε και χασαμε, έχουμε πια να επιλέξουμε αναμεσα στην δημόσια εικόνα του Παλιατσου ή και στην δημόσια εικόνα του Ληστή.

Και εγώ, και κάθε εγώ, κρυβόμενοι πίσω από ένα πολύ ευρυχωρο «εμεις», που δικαιολογείται για όλα, που καταγγέλει …τα πάντα , που ανεχεται…τα πάντα, που ψηφίζει τους Παλιατσους του, πολιτικά και συνδικαλιστικά, που εξαντλεί τα δικαιώματα του, μεχρι εκει που το πάπλωμα σκεπάζει τα πόδια του, δεν ειμαι …Αντρας, με την ουσιαστική έννοια του όρου.

Αλλά ελπίζω ότι δεν εχω χάσει ακόμαι το αισθητήριο…του ποιος τουλάχιστον είναι αξιοπρεπής. Με τους δικούς του κανόνες, για την αξιοπρέπεια. Και θα ήθελα, ειλικρινά θα ήθελα , και εγώ να τηρω στο ακεραιο και το πιο σημαντικό στην ουσία τους, τους δικούς μου κανόνες.

Τέλος δεν θεωρώ τυχαία την στάση του κόσμου, για τον Παλαιοκώστα. Αναμφιβολα ειναι κακοποιός, αλλά πια συνηθισαμε τόσο τους ...κακοποιούς, που τουλάχιστον, ειμαστε επιεικείς με τους αξιοπρεπεις...
Καμια φορά ...τους χειροκροτούμε, εστω ναι, θα συμφωνήσω μαζί σου, και όταν δεν πρέπει.
Γαιτί έστω ...ο Παλαιοκώστας ρεζίλεψε αυτό που εμεις ...καταγγελουμε αλλά υπηρετούμε.
Απελπισμενη ειναι η κοινωνία Σχολιαστη. Απελπισμενοι ειμαστε...πιθανότατα με εμας.

βιολιστης στη στεγη είπε...

Το λαϊκό συναίσθημα δεν επιδέχεται ανάλυση Κατερινιώ μου.
Εκδηλώνεται αβίαστα και χωρίς μέτρο.
Ακόμα και χωρίς λογική.
Κι' έτσι πρέπει να είναι το λαϊκό συναίσθημα.
Αυθόρμητο και ακατέργαστο.
Και αμόλυντο απο τη "λογική του παραλόγου" την οποία κάποιοι άθλιοι "παλιάτσοι" προσπαθούν να μας την κάνουνε γαργάρα.
Στο ερώτημα απαντάω: TON ΛΗΣΤΗ!
Μήπως υπάρχει κι' άλλη επιλογή;

alex_m είπε...

ΜΠΡΑΒΟ για το αντριλίκι σου ρε Κατερίνα , έτσι και χωρίς εισαγωγικά .
ΜΠΡΑΒΟ .

Και για την βοήθεια των αναγνωστών , σας παραπέμπω στην ΑΝΆΓΝΩΣΗ , τουλάχιστον των δεκάδων γραπτών του Ηλία Πετρόπουλου , κι όποιος κατάλαβε , κατάλαβε .
ΜΠΡΑΒΟ !

Ανώνυμος είπε...

Και αν δεν εχεις καλά νέα να μας πείς καλύτερα να μην μας πεις κανένα.

katerina είπε...

Βιολιστρια μου,
Και εγώ αυτό ακριβώς ένοωσα.

Επιασα τον εαυτό μου, να λέει.... «ρε κωλοπιαδο Παλαιοκώστα... τους την έφερες»
Και μετά σκέφτηκα ...τι θα πει... «τους», ΜΑΣ την έφερες...
Και μετά ειδα την κόρη μου να με ρωτάει τί εγινε.... και ντράπηκα.... τι να της πω;

Και μετά ειδα συνεργάτες, φίλους, blogs, εφημερίδες, τον κόσμο στον δρόμο, τον ταξιτζή, τον περιπτερά, και ...ένοιωσα ότι έλεγαν το ίδιο...
Και είπα...μα είναι δυνατόν ...να χειροκροτουμε έναν κακοποιό... και μετά θυμήθηκα τι ένοιωσα όταν τον ειδα περσυ τον Αυγουστο...με το θύμα.... και τα δικά του θύματα. Τα πολλά θυματα, του θύματος....και τις αφόρητες πιέσεις του ΣΒΒΕ, για την ζώνη ελευθερης εργασίας στα σύνορα....
Και πάλι ντράπηκα...γιατί και τότε δεν μιλήσαμε....και η Δυτική Μακεδονία έφτασε εκει που έφτασε. Και τις λυσεις δεν ειναι δυνατόν να τις δίνει ένας Παλαιοκώστας. Ο Παλαιοκώστας ειναι κακοποιός...ειναι Ληστής...
Και εμεις;;; Παλιάτσοι.

Και μετά είδα και τον ανεκδιηγητο Παυλίδη, και τόσους άλλους...που ειναι δικοί μας...που ειναι σαν και μας.... και δεν ειχα δικαιολογία για την συνενοχή μου σαν πολιτης Βιολιστρια μου...αλλά το μονο που ειχα ήταν...το δίλλημα
Παλιατσος ή Λήστης;

katerina είπε...

Κακο, σε χαιρετώ.
Κάκο, δεν ειναι απο τις αναρτήσεις που μπορω να τις στηρίξω με τον ορθολογισμό μου. Μόνο με το θυμικό μου.

Αλλά σε αυτό έχεις δίκιο...και εμένα μου έκανε ...κακό ο Πετρόπουλος. Και αυτός...ο κερατάς ο Πετροπουλος, ναι...με γοητευε πολύ. Ε, μετά ...έβαλα τα καλά μου...Τον ...εξορθολογησα και αυτόν.
Αλλά φαινεται ότι άφησε πολλούς σπόρους μέσα μου.
Και κατα καιρούς φουντώνουν...και γράφω...αναρτήσεις

katerina είπε...

De profundis, σε χαιρετώ.

Ναι ο Αγγελος...δεν έχει καλά νέα να μας πει...
Και ο Νιονιος, ότι και να γίνει, πάντα κάπου κολλάει. Ίσως έχει πει περισσότερα απο όσα αντεχουμε και απο όσα αντέχει και ο ίδιος.
Τελικά θα ήταν ιντριγκαδόρικο, να κάνεις ένα blog…που να ερμηνευεις ...τα τεκταινόμενα...στην Ψωροκώσταινα, με τα τραγουδια του.

Προμετωπίδα του blog… Κωλλοέλληνες

cynical είπε...

γεια σοε βρε Κατερινα!,

να κι ενας ανθρωπος με μπεσα. εβλεπα χτες στο βιντεο τον πατερα του σε συνεντευξη στην δρουζα, δεν θυμαμαι ακριβως. ειστε υπερηφανος για τον γιο σας; τον ρωτησε ο ρεπορτερ. Οοοουυυ! απαντησε με καμαρι ο πατερας! Και βεβαια,

OnWine είπε...

Ωστε έτσι, Κατερίνα...

Ωστε ο Παλαιοκώστας μας είπε "ναι είμαι ποινικός, ναι παίξαμε και χάσαμε, ναι το έκανα, ναι αναλαμβάνω την ευθύνη."...

Και ποιά "ευθύνη" ανέλαβε ο Παλαιοκώστας, Κατερίνα? Και με ποιό τρόπο? Με τον ίδιο που ανέλαβε την ...ευθύνη του Βατοπεδίου ο Κωστακης?

Καταπληκτικά τα επιχειρήματα της απάντησής σου! Η λογική... απλή: Οι άθλιοι -πράγματι- υπουργοί, οι μή-αντρες πολιτικοί και πολιτικάντηδες, δίπλα στον "Ληστή" που χαμογελάει ελαφρά -τι εικόνα!- και λέει και την μεγάλη κουβέντα: "Παιξαμε και χάσαμε"! Και επειδή αυτός ο ληστής βρέθηκε στο ίδιο "πλάνο" με τους "μη-αντρες" υπουργούς, ..αυτός, έτσι... εξ' αντιδιαστολής... έγινε "ο Αντρας!". Το επιχείρημα αχτύπητο: Μα και ένας Γάιδαρος με μεγάλα αυτιά να ήταν δίπλα αντί του Παλαιοκώστα... εξ' αντιδιαστολής άντρας θα ήταν και αυτός. Γιατί στο ερώτημά μου -Τι κάνει άντρα τον Παλαιοκώστα- απάντηση δεν πήρα... μόνο εξ' αντιδιαστολής: Αφού δεν είναι άντρες οι υπουργοί... έ, αυτός θα είναι!

Αλλά και η όλη "σημειολογία" της ανάρτησης... αχτύπητη! Το δε τελικό δίλημμα... καταλυτικό: Τον παλιάτσο ή τον ληστή?

Ξέρεις, Κατερίνα, οι σοφοί γέροι εβραίοι της παλιάς Θεσσαλονίκης είχαν ένα ρητό: "Οταν σε αναγκάζουν να διαλέξεις μεταξύ δύο επιλογών, πάντα, ΠΑΝΤΑ διάλεγε μιά ...τρίτη"... που σημαίνει, Κατερίνα, ΟΥΤΕ τον παλιάτσο, ΟΥΤΕ τον ληστή... γιατί τι είναι αυτό που μας υποχρεώνει να διαλέξουμε ή τον ένα ή τον άλλο? Η να ...θαυμάσουμε τον άλλο επειδή σιχαινόμαστε τον πρώτο? Τι αλήθεια? Το γεγονός ότι εσύ έθεσες το ...ερώτημα?

Βέβαια... όπως ομολογείς "δεν ειναι απο τις αναρτήσεις που μπορω να τις στηρίξω με τον ορθολογισμό μου. Μόνο με το θυμικό μου"...

Αλήθεια... τι θα πεις στην κόρη σου γιά το "αντριλίκι" του Παλαιοκώστα? Γιά τα ...ιδανικά που κρύβονται πίσω από αυτό το "αντριλίκι"? Γιά τις αιτίες του ...θαυμασμού σου, γιά την ...λογική της επιλογής σου, την απάντησή σου στο ψευτοδίλημμα μεταξύ Παλιάτσου ή Ληστή? Γιά την εξειδανίκευση κάποιου που δεν έχει κανένα απολύτως ιδανικό εκτός από την "πάρτη" του... γιά την "μαγκιά" του "παίξαμε και χάσαμε"... που ουσιαστικά λέει: σας έχω, μάγκες, "γραμμένους"... και δεν το λέει στους υπουργούς, Κατερίνα... σε εσένα, σε εμένα, στην κόρη σου το λέει... και στα ιδανικά σου...

Ας μετατρέψουμε λοιπόν σε "ιδανικό" τον πηγαίο θαυμασμό του νεοέλληνα που απλά λέει "μπράβο, ρε μάγκα Παλαιοκώστα, τους ξεφτύλισες"... ας ψάξουμε να βρούμε εκεί μέσα τα ...ιδανικά του Παλαιοκώστα, ας ψάξουμε γιά "λόγους", γιά βαθύτερους συμβολισμούς... μερικά τα είδαμε ήδη στις εφημερίδες... εξ' άλλου, το ίδιο δεν κάναμε- συγγνώμη γιά τον πληθυντικό: ΕΚΑΝΑΝ και γιά τους κουκουλοφόρους, και γιά τους δεκαπεντάχρονους πριν λίγο καιρό?

Ας φωνάξω και εγώ λοιπόν:

"ΜΠΡΑΒΟ για το αντριλίκι σου ρε Κατερίνα , έτσι και χωρίς εισαγωγικά. ΜΠΡΑΒΟ ." ...μπράβο που ξεπήδησε ξαφνικά η ...καταπιεσμένη γοητεία του νεορεμπέτη Πετρόπουλου... με αυτόν να πορευτούμε... "Και αυτός...ο κερατάς ο Πετροπουλος, ναι...με γοητευε πολύ. Ε, μετά ...έβαλα τα καλά μου...Τον ...εξορθολογησα και αυτόν" ...μπράβο γιά την όπισθεν ολοταχώς... μπράβο που "έβγαλες" τα "καλά" σου...

Αλλά μπράβο και γιά τα χειροκροτήματα... -λείψανε τελευταία, ιδιαίτερα μετά από μερίκές πραγματικά γενναίες αναρτήσεις...

Μπράβο και γιά την ανάρτηση... εφάμιλλη αυτής της εξειδανίκευσης της ...Σοφοκλέους!

ΥΓ: Σκέφτηκα αρκετά πριν γράψω αυτό το σχόλιο... ιδιαίτερα επειδή, προσωπικά, το έχω ξαναδεί το έργο...

katerina είπε...

Cynical, καλημέρα,
Ο Παλαιοκώστας, είναι ο πιο πολιτικάντης, απο τους πολιτικάντες.
Υποθέτω χωρίς τυπικά προσόντα εκπαιδευσης, θα έχει δει απο παιδί πάρα πολύ τηλεόραση. Και έμαθε. Εμαθε τι πουλαει. Και μας το πούλησε, ακριβώς το ίδιο που μας πουλάνε και οι πολιτικάντηδες ...αλλά σε άλλη συσκευασία.

Και λεω στην αναρτηση ότι είμαστε μια απελπισμένη κοινωνία, όταν κρατιόμαστε πια από τον Παλιαοκώστα. Και κρατάμε, το ότι ο Παλαιοκώστας ...πολύ έξυπνα φερόμενος, στην ληστεία με ...τζίρο τα 125.000000 δρχ, μοιρασε το ένα, στους φτωχούς.

Το έγραψα στην αναρτηση, ο Παλαιοκώστας δεν ειναι ο Ρομπέν των Τρικάλων, το Σεργουντ...είναι μονο παραμύθι.
Αλλά μια κοινωνία που και επελεξε και ανέχεται τους Παλιατσους... τελικά της μέλει να κρατηθεί.. απο τους Ληστές.
Και θα επιμείνω, μεσα στα τόσα πολλά που ανεδειξε η αποδραση Παλαιοκώστα, που βέβαια όλα τα ξεραμε, το πιο σημαντικό για μενα ειναι η κατασταση των φυλακών. Και ακόμα χειρότερα, το ποσο ευκολα ...οι αριστεροί (κατ’ επαγγελμα) δημοσιογράφοι...είχαν βρεί την λύση...και μάλιστα εγκαλουσαν και τους Δεξιούς Υπουργούς. Μα γιατί δεν βάλατε κοτετσόσυρμα πάνω απο τον προαυλιο χώρο;;;;

katerina είπε...

Σχολιαστή καλημέρα,

Ναι, ντρέπομαι όσο δεν φανταζεσαι, όταν πρέπει να εξηγήσω στο παιδί μου, γιατί όλοι εγκαλούν τους πολιτικούς και τους φύλακες, δηλαδή το Κράτος, δηλαδή την Πολιτεία, δηλαδή ΕΜΑΣ, και χειροκροτούν τον Παλαιοκώστα. Και γιατί και εγώ, χαμογελάω...κρυφα έστω...αλλά χαμογελάω. Και χαμογελάω ώς μη όφειλα, τουλάχιστον απεναντι στο παιδί μου.
Και ακόμα περισσότερο ντρέπομαι γιατί τα παιδιά, καταλαβαίνουν πολύ περισσότερο την διαθεση του γονιού, παρά το όποιο λογικό επιχειρημα, ότι ναι ο Παλαιοκώστας είναι ο κακός. Μόνο που δεν υπάρχει καλός στην ιστορία.

Το είπα παρα πολλές φορές, και στην αναρτηση και στα σχόλια. Ο Παλαιοκώστας ΔΕΝ είναι ο Ρομπεν, και τα Τρίκαλα..δεν ειναι το ανυπαρκτο Σεργουντ.

Και λέω ΣΑΦΩΣ στην αναρτηση ότι ο Παλαιοκώστας «συντήρησε τον μύθο του με όποιον τρόπο μπορούσε». Το παραδειγμα με το πεταγμα του 1.000.000 δρχ, είναι χαρακτηριστικό.
Είναι το τριχιλιαρο που πεταξε ο Πρωθυπουργός στα καμένα. Ο Πρωθυπουργός, που ψηφίστηκε ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ. Από ΕΜΑΣ.

Λέω επίσης ΣΑΦΩΣ, ποιες ήταν οι ΔΗΜΟΣΙΕΣ εικόνες, που συνεκρινα.
Λεω επίσης ΣΑΦΩΣ, ότι εμεις σαν κοινωνία, φτασαμε να έχουμε την πλάτη στον τοίχο, και να εγκλωβιζόμαστε σε τετοια διλληματα.
Γιατί εμεις, η ελληνική κοινωνία είμαστε και παλιατσοι και ληστες.

Ειναι ευκολο να πούμε ...τι λεει ο Πετροπουλος, για τους αρματωλους και τους κλεφτες, και είναι και μεγάλο ζόρι, να εξηγήσεις σε ένα παιδί, τον ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ κατα Παλαιοκώστα ΜΥΘΟ, που καλειται να κάνει ποιημα ενθουσιασμού, σε κάθε Εθνική Επετειο, ένας μαθητής. Ή έχω άδικο;
Και ίσως αντί για τους ΜΥΘΟΥΣ και τα Εθνικά ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ του 21 και όχι μόνον, έπρεπε να διδασκονται (το έγραψα και παραπάνω) οι Κωλοέλληνες του Σαβοπουλου.
Και αυτό έκανε και ο Πετροπουλος και ο κάθε Πετρόπουλος, εξωραισε όλα τα άθλια που καναμε, και μας κολακεψε δίνοντας μας δικαιολογίες. Αλλά κάποτε βάζεις τα καλά σου, και εξορθολογίζεις τον Μυθο και τον κάνεις παραμύθι. Αλλά και κάποτε πάλι, όταν οι εικόνες ειναι τόσο καταλυτικές, όσο ο Υποργός και ο Ληστής, όλα τα άθλια, που πια λειτουργούν σαν ΜΥΘΟΙ στο Εθνικό υποσυνειδητο...σου παρέχουν τις ψευτοδιακιολογίες του Εθνικού Θυμικού.

Σχολιαστή, για το πόσο Κωλοέλληνες ειμαστε, θα αρκουσε μονο κάτι. Το εγραψα απο την αρχή, με bold. Αυτό που περισσότερο ΑΠΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ανεδειξε η αποδραση του Ληστή, ειναι :
«Ότι οι φυλακές είναι ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ, χωματερές ΑΝΘΡΩΠΩΝ.»
Και για το πόσο άθλιο ειναι όλο αυτό που συντηρούμε, για το πόσο μας αξίζουν και Παλιατσοι και Ληστες, ειναι ότι για το ΤΟΣΟ ουσιαστικό αυτό θέμα, για το ΥΨΙΣΤΟ θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων....κουβεντα.... ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.
Και αν θέλεις και την άποψη μου, αν και ειναι αγενεια απο μερους μου, να αυτοκολακευομαι, αυτή ειναι μια πολύ γενναια αναρτηση.
Γιατί καυτηριαζει πάνω από όλα εμενα. Που ...κανονίζω την βραδυνή μου έξοδο, αμεριμνη, για όλα όσα τραγικά γίνονται, χαζευω...στην τηλεόραση(και αυτό απο μονο του λεει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ) ....τα μονα που έχει πια να προσφερει η ελληνική κοινωνια, η ΔΙΚΗ ΜΑΣ κοινωνία, ΕΜΕΙΣ, δηλαδή, τους Παλαιοκώστες, τους Μυλωνάδες, τους Παυλιδηδες, τους Χατζηδάκηδες, τους ..λεβεντες Κρητικούς, τους κουκουλοφόρους, τις κομματικές επιχορηγήσεις στα καμένα, κλπ.

Ειμαι εξαιρετικά σαφής Σχολιαστη. Και σε αυτό το blog, δεκαδες φορές, έχω καυτηριάσει τις δικες μου ευθυνες. Τις ευθυνες μου σαν πολιτη. Τις ευθυνες μου σαν γονιού. Το ότι όντας εγώ ..αμεριμνη, όντας ο καθενας μας ...αμεριμνος, φτασαμε εδώ που φτάσαμε.

Αν θελεις να απομονώσεις το ότιδηποτε, ασφαλώς και μπορείς να το κάνεις. Αν θέλει ο καθένας να χειροκροτήσει το οτιδήποτε, ασφαλώς και μπορεί να το κάνει. Αλλά εγώ κρινομαι για το συνολο της κάθε αναρτησης μου.

Και θα ξαναείμαι...αγενής αυτοκολακευόμενη, λέγοντας, ότι έχω το κουράγιο, εδω σε αυτό το blog, να κάνω την αυτοκριτική μου, και να καυτηριάζω ακόμα και τις απολυτα λαθεμένες αποψεις του θυμικού μου.
Δεν ειπα ποτέ ότι ο Παλιοκώστας ειναι παραδειγμα προς μιμηση. Ειπα ότι ΟΛΟΙ μας έχουμε ευθύνη για το ότι φτάσαμε, ο Παλαιοκώστας να αποθεωνεται.

apos είπε...

Καλημέρα Κατερίνα μου,

αυτή η τελευταία παράγραφος στο προηγούμενο σχόλιό σου, τα λέει όλα.
όπως επίσης τα λέει όλα και η δήλωση-φτύσιμο ενός άλλου υπόδικου ότι «αν δεν μου αρέσουν οι ποινές, θα αποδράσω». Έτσι απλά.
Θα μου πεις, όταν οι άλλοι λένε «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη», αυτό δεν είναι θράσος; Ο Παλαιοκώστας μας φταίει, φίλε Σχολιαστή;
Τι είναι πρότυπο για την κοινωνία και τα παιδιά; Ο καλός δεν είναι το πρότυπο; Αυτό δεν μας μάθανε; Αυτό δεν βλέπουμε-διαβάζουμε-ακούμε από μικροί;
Πώς μεγαλώνουμε τα αγοράκια; Τα παντελόνια που φοράς να τα τιμάς. Να έχεις μπέσα, γιατί αλλιώς είσαι γυναικούλα.
Στην περίπτωση Παλαιοκώστα, το παντελόνι απλά έτυχε να είναι βερμούδα.
Και είδατε ε; Για όλα φταίνε τα κινητά. Τα καρτοκινητά τα άτιμα που δεν τα καταγράψαμε. Ενδεχομένως και τα ελικόπτερα, και οι έλικες και το κοτετσόσυρμα. Για όλα οι «καλοί» και οι «υπεύθυνοι» έχουν μια απάντηση. Αρκεί οι ίδιοι να μένουν στο απυρόβλητο.

Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, πάντα. Και το κεφάλι διδάσκει την ατιμωρησία. Διαχρονικά.

Χαίρομαι που ακούστηκε κάτι πολύ σημαντικό: πώς θα ζήσουν 5.000 άνθρωποι σε μια φυλακή για 800;

Σε αυτό τι έχει να πει το «κεφάλι»;

katerina είπε...

Απος καλημέρα,
Ειδες, έρχεται και ξαναέρχεται στην επιφάνεια, αυτή η λέξη.
Αυτήν την λέξη που την χασαμε.
Που την κάναμε λάστιχο.
Που πια δεν ακουγεται. Η λέξη «μπέσα».

Δεν ξέρω αν πληρωσε φύλακες, ο Παλαιοκώστας για να αποδράσει, πιθανολογώ ότι θα το έκανε. Αλλά και αυτό το κάναμε γαργάρα. Και ξερεις τι υποψιαζομαι; Γιατί όλοι πια ..πληρώνουμε για κάτι. Πληρώνουμε για το μικρό δικό μας.

Εχω γραψει τουλαχιστον τρεις φορές, αν εγώ έβαλα μέσον για να πάρω τις πινακίδες του αυτοκινητου μου, πιο νωρίς, αν εγώ έβαλα μέσον για να πάρει η μητερα μου ένα κρεβάτι στον Ευαγγελισμό, αν εγώ έδωσα φακελάκι, δεν μπορώ, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ να εγκαλώ τον Βουλγαράκη. Τότε ο NdN, μου είχε πει...συγκρίνεις ανόμοια... Πιστευω ότι συγκρινω ακριβώς τα ίδια. Ντρεπομαι, αλλά ΕΓΩ νομιμοποιησα τον κάθε Ληστή και τον κάθε Παλιατσο.

Με παραξένεψε πολύ, πάρα πολύ, γιατί δνε βρέθηκε να πει κάποιος το απλουστατο. Ρε κοινωνία, ο Παλαιοκώστας ειναι ΚΑΚΟΠΟΙΟΣ. Μα γιατί και εγώ ... στο μετρο που μπορώ, ...ειμαι.

Και το ακόμα χειροτερο, ακόμα και σημερα, την ύστατη ώρα μιας Χώρας που καταρεει... θα ήθελα πολύ μια ΑΠΕΡΓΙΑ, των συνδικαλιστικών φορέων της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, για αυτό το απιστευτο καταντημα της Δικαιοσύνης. Αυτής που είναι το τελευταίο καταφύγιο του καθενός μας, να βρεί το δίκιο του.

Χθες η ΑΔΕΔΥ...είχε απεργία... για τις αυξήσεις των μονων ασφαλών σε αυτόν τον κυκεώνα της κρίσης... των Δημοσίων Υπαλληλων.

Μετά ... ντρέπομαι...όταν φτάνω να λέω, ότι τουλάχιστον ο Παλιοκώστας δεν ειναι τόσο ρεζίλης όσο είμαι εγώ.

Παιξαμε και χάσαμε, αυτός το είπε. Και εμεις δνε εχουμε την μπέσα να το φωναξουμε στους εαυτούς μας.

OnWine είπε...

Φιλε Apos,

Ο Παλαιοκώστας δεν μας φταίει σε τίποτα... ο Παλαιοκώστας κάνει την δουλειά του... φροντίζει την "πάρτη" του... Οι άλλοι φταίνε, το ανίκανο κράτος, οι ανίκανοι πολιτικοί... Αλλά ρε Αpos, το ότι φταίνε αυτοί, δεν κάνει το Παλαιοκώστα ήρωα, ούτε το δικαιώνει, ούτε του δίνει κάποιο "αντριλίκι" ...επειδή απλά τους ρεζίλεψε ένας άθλιος ποινικός, δεν δίνει ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ το δικαίωμα να βγάζει "λόγους" γιά "αντριλίκια" του Παλαιοκώστα.

Αυτό το απλό λέω...


Κατερίνα,

Δεν μου απάντησες, και ούτε θα μου απαντήσεις... λόγους εκφωνείς, κατά την άποψή μου χωρίς ειρμό...

Επομένως, αδυνατώ να συνεχίσω οποιαδήποτε συζήτηση μαζί σου...

apos είπε...

Θα μπορούσαμε να συζητάμε ώρες, φίλε Σχολιαστή, για το ποιος φταίει.
Ξέρεις κάτι; Όλοι μας φταίμε. Εκείνοι δεν τηρούν το Κοινωνικό Συμβόλαιο και καταφεύγουν στην πρωτόγονη λογική «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι».
Και εμείς αφού δεν υπάρχει Συμβόλαιο, κοιτάμε να κουτσοβολευτούμε. Κατά προτίμηση στο Δημόσιο.
Σε μια απομίμηση κράτους ζούμε με ευτελή υλικά. Κλεμμένα μάλλον.

OnWine είπε...

Επειδή διαβάζω και ξαναδιαβάζω τι ρώτησα την Κατερίνα...

Επειδή διάβασα και την παραπάνω απάντηση του Apos που μου απαντάει στο "ποιός φταίει", ενώ εγώ ρώτησα τι κάνει τον Παλαιοκώστα "Αντρα"...

Παρακαλώ θερμά όποιον συμφωνεί με την ανάρτηση της Κατερίνα (και την ίδια την Κατερίνα) να μου απαντήσει στα ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΑ παρακάτω ερωτήματα. Οχι όμως με "δεκάρικους", όχι με "μεγάλα"... απλά να μου απαντήσει...

Θα μου κάνει χάρη, γιατί, πραγματικά, έχω αρχίσει και αναρωτιέμαι "τι φταίει"... εγώ δεν καταλαβαίνω ή εσείς δεν με καταλαβαίνετε?

1. Ποιά είναι τα ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ στοιχεία του Παλαιοκώστα που τον χαρακτηρίζουν "Αντρα". Δηλαδή, ποιές ΠΡΑΞΕΙΣ του ίδιου, όχι άλλων...

2. Ποιοί είναι οι "Κανόνες" που σέβεται ο Παλαιοκώστας, και λόγω αυτού του σεβασμού του ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ τους κανόνες θαυμάζουμε την ...συνέπειά του (όχι... σας παρακαλώ, μην μου εκφωνήσετε λόγο γιά την ...συνέπεια, ούτε γιά την ...ασυνέπεια της κυβέρνησης!)

3. Τι άλλο αναδεικνύει η απόδραση του Παλαιοκώστα πέρα από την ανικανότητα, φαυλότητα κλπ. του κράτους γενικά και την ...οργανωτική δεινότητα του ίδιου του Παλαιοκώστα (μην... φτιάχνεστε, την έχουν και ...άπειροι άλλοι).

katerina είπε...

Ποιά είναι τα ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ στοιχεία του Παλαιοκώστα που τον χαρακτηρίζουν "Αντρα". Δηλαδή, ποιές ΠΡΑΞΕΙΣ του ίδιου, όχι άλλων...

Tου ίδιου….καμία.

Ποιοί είναι οι "Κανόνες" που σέβεται ο Παλαιοκώστας, και λόγω αυτού του σεβασμού του ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ τους κανόνες θαυμάζουμε την ...συνέπειά του (όχι... σας παρακαλώ, μην μου εκφωνήσετε λόγο γιά την ...συνέπεια, ούτε γιά την ...ασυνέπεια της κυβέρνησης!)

Καμία πράξη του Παλαιοκωστα , πέρα από την αποδοχή του εγκλήματος του, και το ότι σε μια εποχή που οι φόνοι είναι πια ψωμοτύρι, ιδιαίτερα για ανθρώπους που πια είναι τόσο βαθιά χωμένοι μέσα στο ποινικό αδικημα…αρα τι να φοβηθούν πια….αυτός δεν σκοτωσε ποτε. ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

Τι άλλο αναδεικνύει η απόδραση του Παλαιοκώστα πέρα από την ανικανότητα, φαυλότητα κλπ. του κράτους γενικά και την ...οργανωτική δεινότητα του ίδιου του Παλαιοκώστα (μην... φτιάχνεστε, την έχουν και ...άπειροι άλλοι).

Tο μονο άλλο που αναδεικνύει η αποδραση του Παλιοκώστα, είναι ότι εμεις τον χειροκροτήσαμε.

Και η δική μου ερωτηση Σχολιαστή σε αυτήν την αναρτηση είναι μονο μια.
ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΜΕ;
Η απάντηση που εγώ έδωσα είναι ότι η κοινωνία είναι ακόμα χειρότερη από αυτόν.
Ελπίζω τώρα ότι είμαι σαφής.

Υ.Γ. Υποσχομαι στην επομενη ή μεθεπόμενη αναρτηση μου, να γράψω για κάποιον που δεν χρειαζεται καμια συγκριση, για το τι μπορεί να προσφερει ένας άνθρωπος, στην κοινωνία, στην Πατρίδα του, στο προσωπικό του, στην επιστημη, στην ερευνα, στην επιχειρηματικότητα.Που από μονος του ειναι αυτό που πραγματικά θαυμαζω. Με το μυαλό μου και με την καρδια μου. Και μπορώ πραγματικά να ειμαι περηφανη να εξηγ'ησω στο παιδί μου γιατί τον χειροκροτώ.

Αλλά αυτή η ανάρτηση συγκρίνει. Μόνο συγκρίνει.

OnWine είπε...

Κατερίνα,

Εγώ έχω ήδη -και με σαφήνεια- απαντήσει στο ερώτημά σου: Τον χειροκροτήσαμε γιατί ΞΕΦΤΥΛΙΣΕ μιά άχρηστη, μισητή κατηγορία -τους πολιτικούς- και την ανίκανη Κυβέρνηση.

Και μπορείς να συγκρίνεις ΜΟΝΟ συγκρίσιμα πράγματα... και ΔΕΝ υπάρχουν συγκρίσιμες ιδιότητες μεταξύ Κυβέρνησης-Πολιτικών και Παλαιοκώστα... κατεβάζοντας τους μεν, δεν ανεβαίνει ο δε...

Εκτός και εάν... επιστρέψαμε στην εποχή των "Βασιλέων των Ορέων"... σε εποχές Νταβέλη, Γιαγκούλα... τότε που ο λαός "θαύμαζε" τους Ληστε΄ς, τους είχε κάνει "μύθο", γιατί κάποιοι από αυτούς πέταγαν ψίχουλα στον ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟ λαό... ή επειδή σκότωναν πλούσιους (όχι βέβαια από ...κοινωνική ευαισθησία, αλλά γιατί αυτοί είχαν τα ...λεφτά!)

Εκτός και εάν αρχίσαμε πάλι να θαυμάζουμε την "Μαγκιά" του "παράνομου"... με τον ίδιο τρόπο που "θαυμάσαμε" το σφάξιμο που ο Σαββόπουλος έκανε τραγούδι... με τον ίδιο τρόπο που τελευταία ο ανεκδιήγητος Π. Παναγόπουλος "εκτίμησε" την ...καλωσύνη των απαγωγέων του... με τον ίδιο τρόπο που εσύ "θαύμασες" την "λεβεντιά" των παρεπιδημούντων της Σοφοκλέους... αν γυρίσαμε δηλαδή χρόνια πίσω... ΚΑΙ σε αυτό, όπως ΚΑΙ σε τόσα άλλα...

Τότε ναι... αν είναι έτσι, θα είχες δίκιο... να προσθέσεις και εσύ δηλαδή, την δική σου φωνή, στην ανάδειξη του "παράδείγματος" του Παλαιοκώστα...

Θα μου επιτρέψεις μιά πρόβλεψη: Σε λίγο καιρό, είμαι βέβαιος ότι θα δούμε την αναβίωση -σε μεγάλη έκταση- του "ληστή-ευεργέτη" των φτωχών...του σύγχρονου "Ρομπεν των Δασών"... αρκεί να συνεχίσουν κάποιοι το θεάρεστο έργο της "προβολής" και των "συγκρίσεων"... του "αντριλικιού", της "μπέσας" και της "μαγκιάς"...

Στην Ευρωπαική Ενωση το σωτήριον έτος 2009

NdN είπε...

Γεια σου Κατερινα,

Οταν διαφωνώ πάρα πολύ με ένα κείμενο δεν αφήνω σχόλιο συνήθως, αλλά σε σένα θα κάνω μία εξαίρεση.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Πράγματι η απόδραση του Παλαιοκώστα ήταν εντυπωσιακή και πράγματι ανέδειξε για μία ακόμα φορά την γύμνια του Ελληνικου Κράτους. Εκεί τελειώνουν και οι συμφωνίες μας.

Από εκεί και πέρα στον ορισμό του «τι είναι προοδευτικό» έχουμε την πρώτη διαφωνία. Τι ακριβώς εννοείς όταν λες ότι «δεν είναι προοδευτικό»; Λες ότι σε σοκάρε «η ….προοδευτική αντίληψη όλων αυτών που έχουν πάρει εργολαβία στα κανάλια την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Δηλαδη θα ήταν «προοδευτικό» στο όνομα της προστασίας ανθρωπινων δικαιωμάτων να τους βγάζουμε και βόλτα τα καλοκαίρια, να τους αφηνουμε να κάνουμε και τα μπανάκια τους στη Χαλκιδικη, γιατί όχι να τους κερνάμε και τις μπύρες στα beach bar; Αυτός είναι ο ορισμός του «προοδευτικού»; Να δίνουμε ένα ιδιόκτητο δωμάτιο στον καθένα, με καλωδιακή τηλεοραση, με ιδωτικό μπάνιο και air condition; Μήπως θα έπρεπε να τους επιτρέψουμε να έχουν και γυναίκες στην φυλακή; Αν δεν θεωρώ τη φυλακή ξενοδοχείο είμαι...συντηρητικός;

Κατερίνα έχουμε χάσει τον μπούσουλα. Μιλάμε για βιαστές παιδιών, εμπόρους ναρκωτικών και δολοφόνους. Δεν μιλάμε γιακάποιον που πάρκαρε παράνομα το αυτοκίνητο του στην Τσιμισκή. Τι ίδια ακριβώς απορία με σένα έχω και εγώ για τις φυλακές...και τι είναι οι φυλακές; Μπαράκι είναι Κατερίνα μου να έχουνε novasports για να βλέπουν τον ΠΑΟΚ; Καφετέρια είναι να τους διανέμουμε δωρεάν τις Κυριακάτικες εφημερίδες; Ξενοδοχείο ειναι για να έχει ο καθένας το δικό του δωμάτιο; Εδώ εγώ δούλευω 12 ώρες τη μέρα και novasports δεν εχω, επί χρόνια πήγαινα διακοπές σε youth hostels και μοιραζόμουνα δωμάτιο και μπάνιο με αγνώστους και θα απολαμβάνει αυτές τις ανέσεις ο εμπορος ναρκωτικών; Και αν ενίσταμαι θα μου φοράνε και την ταμπέλα του «συντηρητικού»;

Κατερίνα οι φυλακές είναι κολαστήρια. Δεν περιμέναμε τον Παλαιοκώστα να μας το δείξει. Και δεν είναι κολαστήρια με ευθύνη της κοινωνίας. Δεν ξέραμε ότι εκεί είναι δολοφόνοι, βιαστές, έμποροι ναρκωτικών, παιδεραστές; Γιατί όποιος δεν το ήξερε τότε ΟΚ μπορεί να πίστευε ότι οι φυλακές είναι παράδεισος. Διαφορετικά δεν νομίζω να είναι δύσκολο να αντιληφθούμε όλοι μας το τι γίνεται σε ένα μέρος που βάζεις όλους αυτούς μαζί. Εδώ ο άλλος βίαζε το παιδι του θα δυσκολευτεί να το κάνει σε έναν συγκρατούμενο του;

Να μιλήσουμε για ευαισθησία. Για ποιον όμως; Για τον φυλακισμένο ή για την μητέρα που είδε την κόρη της βιάζεται και να εξαναγκάζεται να γυρίζει τσόντες για 1 gr ηρωίνης; Μήπως κι αυτή πρέπει να βγει στο δρόμο να …εκφράσει την ευαισθησία της για τις συνθήκες κράτησεις των εμπόρων ναρκωτικων;

Θα συμφωνήσω όμως και στο «τι μας νοιάζει εμάς» που έγραψες. Ε, βεβαια ξέρουμε κανέναν που να πεθανε εξευτελισμένος από την ηρωίνη και βλέπουμε τον έμπορο να βγαίνει κάθε μήνα με 5ήμερη άδεια; Είδαμε ποτέ τον «έμπορο» (βαποράκι τον βάφτισε το δικαστηριο) να γυρνάει στη γειτονιά και να γελάει ειρωνικά στη μάνα που έχασε την κόρη της; Ε, τότε τι να μας νοιάζει;

Η απόδραση Παλαιοκώστα δεν με αφορά ούτε κι εμένα γιατί από τον ίδιο τον Παλαιοκώστα δεν κινδυνεύω. Πλούσιος δεν είμαι για να με απαγάγουν οπότε μάλλον άχρηστος του είμαι. Αλλά από τα εγκληματα ανθρώπων σαν τον Παλαιοκώστα κινδυνεύεις πολύ περισσότερο από ότι από τα εγκλήματα όλων αυτών των λευκών κολάρων. Τα λευκά κολάρα το πολύ πολύ να κλέψουν χρήματα και να οδηγήσουν την χώρα σου στο ΔΝΤ. Δεν τα υποβιβάζω, αλλά δεν μπορώ να τα συγκρίνω με τον βιασμό και το εμπόριο ναρκωτικών.

«Σε μια φυλακή που χωράει 680 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, στο κέντρο της Αθήνας στοιβάζονται 2.500 ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Και σε όλες τις φυλακές στοιβάζονται, κακοποιούνται, εξευτελίζονται, βασανίζονται, εκτελούνται ΑΝΘΡΩΠΟΙ».

Εντάξει εδώ έχω δύο ενστάσεις. Αφενός μεν δεν θεωρώ τους παιδεραστές ανθρωπους ούτε θεωρώ ότι υπάρχει περίπτωση να σωφρονιστεί κάποιος που την «έβρισκε» με παιδάκια και αφετέρου ρε Κατερίνα δεν φανταζόμουν σαν πολίτης του κράτους ότι θα έπρεπε να φροντίσω και για την διαμονή των εμπόρων ναρκωτικών. Εγώ σκέφτηκα (σαν πολίτης) ότι άντε να ξεστρατίσει 1, άντε 2, άντε 680 δεν φαντάστηκα ότι 2500 άνθρωποι θα αρχίσουν να πολούν ναρκωτικά και να δολοφονουν. Δεν θεωρώ ότι η «κακούργα η κοινωνία» εριξε στον κακό το δρόμο όλους αυτούς. Πως εμένα με έριξε στο Λονδίνο να δουλεύω 12 ώρες; Ε, κάπως έτσι τον άλλο τον έκανε να γουστάρει 2χρονα κοριτσάκια.

Λες ότι θα ήταν τραγικό λάθος να πυροβολήσει ο φρουρός το ελικόπτερο. Προφανώς δεν θα το θεωρείς και καθόλου... προοδευτικό. Δηλαδή ρε Κατερίνα αν στο ελικόπτερο δεν επέβαινε ο Παλιοκώστας, αλλά ο Δουρής τι θα λέγαμε; Οτι είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ και αυτός; Οχι ρε Κατερίνα, δεν μπορεί ΑΝΘΡΩΠΟΣ εγώ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ και ο Δουρής. Δεν έχουμε τίποτα κοινό. Τίποτα απολύτως.

Κατερίνα, επειδή έζησες στο εξωτερικό θα ξέρεις ότι ο Παλαιοκώστας έγινε λαϊκός ήρωας επειδή ήταν Ελληναράς. Εγινε λαικός ήρωας γιατί αυτός που ξεφεύγει είναι ο καλός. Ακούς κάποιον να λέει «φέτος δεν πλήρωσα καθόλου εφορία» και λες «μπράβο ρε καρντάσι και πως το έκανες αυτό;». Θελει να του μοιάσει ο καθένας. Πολύ απλά γιατί ως εκεί φτάνουν οι ικανότητες του. Νομίζει ότι αν καταφέρει να κλέψει 10 εκ με το να απαγάγει (ή ότι άλλο) κάποιον και δεν τον πιάσουν, θα γίνει «μάγκας». Οσο για τον θαυμασμό και την «αποθέωση» θα το αποδώσω στο χιούμορ των ελλήνων. Εξάλλου αυτό μαρτυρούν και τα ανέκδοτα που κυκλοφόρησαν. Δεν εκτίμησε κανένας τον Παλαιοκώστα γι αυτό που είναι, αλλά γιατί έκανε ρεζίλι το κράτος. Και η έννοια του «κράτους» στην ελληνική γλώσσα περιλαμβάνει τους πάντες εκτός από εμάς τους ίδιους.

Οσο για τον ορισμό του «αντρα» δεν θα συμφωνήσω σε τίποτα και θα χρειαστώ πολύ ακόμα χώρο οπότε θα το αφήσω για άλλη φορά. Πάντως με δύο προτασεις να σου πω ότι ο δικός μου ορισμός δεν περιέχει καμία πράξη που κάνει ένας απαγωγέας ή ένας έμπορος ναρκωτικών ή ενάς βιαστής που η θέση του είναι στη φυλακή.

Αντρας Κατερίνα δεν είναι αυτός που σέβεται τους δικούς ΤΟΥ κανονες, αλλά τους κανόνες των άλλων. Αλλιώς και ο κάθε «άντρας» που μετά τη δουλειά μπεκρούλιαζε στο καφενείο και γυρνούσε σπίτι πιωμένος, έδερνε τη γυναίκα του και μετά την πηδούσε θα ήταν άντρας. Γιατί και αυτός στους δικούς ΤΟΥ κανόνες ήταν πιστός μέχρι τέλους. Η γυναίκα είναι για να την δέρνεις και να την πηδάς.

Υ.Γ. Οσο για το σχόλιο σου παρακάτω και την αναφορά αυτού που σου είπα για τον Βουλγαράκη θα το ξαναπώ και τώρα. Μην τα ισοπεδώνεις όλα. Οταν βλέπεις να πεθαίνει η μάνα σου που σε μεγάλωσε, σε σπούδασε, σου έμαθε αρχές και που την ύστατη στιγμή την βλέπεις να βασανίζεται μπορεί να κάνεις ότι θέλεις επειδή εκεί μιλάει το συναίσθημα. Δεν εξαρτάται από σενα. Δεν έχεις δικαίωμα να μην κάνεις κάτι. Από την άλλη να εγκαλείς κάποιον τον Υπουργό ή τον γιατρό που σου ζήτησε φακελάκι για την μάνα σου δεν είναι απλά δικαίωμα σου, αλλά υποχρεωση σου. Ωραία είμαστε όλοι κακοποιοί όπως λες, αλλά άλλο να παρκάρεις το αμάξι σου στην Τσιμισκή και άλλο να την βρίσκεις με 2χρονα. Δεν είναι το ίδιο και δεν πρόκειται ποτέ να μπω στο τρυπάκι ότι «όλοι το ίδιο φταίμε». Δεν είμαστε όλοι το ίδιο και δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ. Κάποιοι ειναι καλύτεροι και κάποιοι χειρότεροι.

Τα σπορτέξ είπε...

Πολυ ωραια η προσεγγιση του θεματος.

katerina είπε...

NdN καλησπέρα,
Κατ’ αρχας σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου, μιας που αναφερεται στις συνθηκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές. Που εγώ θα φωνάζω ότι ειναι απανθρωπες.

NdN, δεν πιστεψα ποτέ ότι κάποιος γενιεται ...παραβατικός. ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑς. Δεν υπάρχει ουτε γονίδιο, ουτε ...προδιαθεση, για παραβατικές πράξεις. Γίνεται παραβατικός, ναι δικάζεται με το τεκμηριο της αθωότητας, ναι καταδικάζεται, ναι πάει φυλακή.

NdN, απο το να βάλεις τζακουζι στις φυλακές, μέχρι το να βασανίζεις τους κρατουμενους, έχει τεράστια διαφορά. Πιθανότατα στο Αφγανιστάν δεν τους δικάζουν καν, αλλά τους σκοτωνουν με λιθοβολισμό. Εδώ όμως ειναι Ευρώπη. Εδώ, η φυλακή δεν ειναι τιμωρία με βασανιστηρια, αλλά στερηση ελευθερίας και σωφρονισμός.

Υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαισιο, το όποίο σαφώς παραβιάζεται απο την Πολιτεία και για τις συνθήκες διαβιωσης αυτών των ΑΝΘΡΩΠΩΝ, και για τις συνθήκες σωφρονισμού τους.
Σωφρονισμού… Και αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, κάποια στιγμή, θα πρέπει να ξαναβγούν στην κοινωνία, να ενσωματωθούν, να λειτουργήσουν σαν πολίτες.
Αλλοιως δεν εχει και εννοια, μολις παρανομήσεις ας καταδικάζεσαι ισοβια, κι ας μενεις για πάντα στην φυλακή.

Αυτή ειναι η συμβαση, της Πολιτείας με τον καταδικασθέντα.

Τι γινεται στην πράξη... ανθρωποι που έχουν μπει φυλακή ακόμα και για μικρά αδικήματα... τελειωνουν στην φυλακή NdN. Αν μπεις...τελειωσες....(και δνε μιλάω για περιπτώσεις Κεχαγιογλου βέβαια). Ακόμα κι αν κάποτε βγουν....θα ξαναγυρίσουν. Ενα τραγικό συστημα, απανθρωπο, ντροπή για την όποια Δημοκρατία, που τους αλέθει όλους, που τους συνθλίβει όλους, ΤΡΑΓΙΚΑ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ, που τους παραλαμβάνει παραβατικούς και τους αποδίδει εγκληματίες και ...ανθρωπινα ράκη.

Αξίζει τον κόπο να δεις τι λένε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί για την κατασταση των σωφρονιστικών μας καταστηματων. Ξερεις ότι επενεβησαν οργανισμοί για να κλεισουν, ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ NdN, όλες οι φυλακές ΑΝΗΛΙΚΩΝ. Γιατί ακόμα και εκει, στους ανηλικους, στα παραβατικά παιδιά, τραγικά κολαστηρια ήταν.

Και θες να το πάω και παρακάτω; Υπάρχουν κανόνες που οφείλει να σεβαστεί η Πολιτεία ακόμα και για τους ποινικούς κρατουμενους. Τι κάνει; Αφήνει μεσα σε άθλιες συνθήκες να υπάρχει ο ..νόμος της ζουγκλας, ή μαλλον πολύ χειρότεροι...νόμοι απο αυτόν. Νομίζεις ότι κάνει κουμαντο ο Δ/ντης της φυλακής; Οχι, ο κάθε κρατουμενος ειναι ερμαιο στις ορέξεις της μαφίας των ..εκλεκτών των φυλακών. Και σε τελευταία αναλυση, αν η Πολιτεία, αν η Δημοκρατία, δεν εκπληρωνει τις στοιχειώδεις υποχρεωσεις της και σε αυτούς τους πολιτες....γιατί περιμένει αυτοί, οι ...ληστές να εκπληρώσουν τις δικές τους;

Και ναι, ο νόμος προβλέπει, και την επαφή με την γυναικα τους ή όποια γυναικα, ή αντιστοιχα με τον άντρα τους. Φυλακισμένοι ειναι δνε ειναι ευνούχοι. Αλλά ο Νομος δεν εφαρμοζεται, πολύ απλά γιατί δνε υπάρχει χωρος για τη συνευρεση των κρατουμενων.

Και όχι NdN, ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ απο στοιχειώδεις συνθήκες ανθρωπινων διακιωμάτων να τους βάλεις κοτετσόσυρμα, να κάνεις τον χώρο προαυλισμού τους κλουβί για κότοπουλα.

Συχωρεσε με αν το ύφος μου ειναι λίγο αψύ, αλλά τολμώ να πώ, και μπορεί να σε ξενίσει, αλλά θεωρησε το απολυτα ειλικρινές, για τους φυλακισμένους, έχω μεγαλύτερη ευαισθησία, απο όποιαδηποτε άλλη κατηγορία ανθρωπων που χρειαζονται βοήθεια.
Εχει τύχει να δουλέψω για 2 χρόνια στην περιοχή με την μεγαλυτερη ...μακραν, εγκληματικότητα στην Ελλαδα και το 1999 -2000, με την τεταρτη μεγαλυτερη στην Ευρωπη. Με το μεγαλύτερο ποσοστό ηπατιτιδας(και των τριών μορφών) πιθανότατα σε όλοκληρη την Ευρωπη. Και με την χειρότερη δυνατή εγκληματικότητα, με τα χειροτερα εγκληματα, εμποριο ναρκωτικών και πορνεία. Και εχω δει πολλους ανθρώπους NdN, θυματα αυτής της ζωής να μπαινοβγαίνουν στην φυλακή, και τους ...μεγάλους, τα πραγματικά καθαρματα, ...αυτούς που ΕΓΩ, αν μπορούσα θα τους σκοτωνα με τα ίδια μου τα χέρια, να ειναι έξω και να κουμανταρουν την διακινηση απο το σπίτι τους. Με την ΑΝΟΧΗ ΟΛΩΝ, και ακόμα χειρότερα με την ΣΥΝΕΝΟΧΉ όσων είχαν την ευθύνη, και όχι μονο της ...αστυνομίας.

Δεν άντεξα πάνω απο 2 χρόνια. Από μια ομάδα 7 ανθρώπων μόνο 2 άντεξαν και ειναι ακόμα εκει. Οι άλλοι...δεν αντεξαμε. Τα παρατήσαμε, παραιτηθήκαμε. Και δεν ειμαστε εθελοντες, ήταν μια πολύ καλοπληρωμενη τότε δουλειά.
Καμια φορά μαζευόμαστε, στο Ζεφύρι και στο Συνοικισμο στα Ανω Λιοσια...όλοι όσοι την κοπανήσαμε, αφήνοντας το προγραμμα στην μεση, να πιουμε καμια μπυρα με τους δύο που έμειναν. Την τελευταία φορά κάποιος αποφυλακισμένος, για πορνεία, προφανώς παλι μπλεγμενος ...ξέρεις τι είπε στο τεως συνεργάτη μου...χαμογελώντας ειρωνικά. Ρε μεσιέ, εσύ έχεις να με προτείνεις σε καμια δουλεια....
Χαμογελασε ο φίλος μου ο Μανώλης, η πραγματική απαντηση που ειχαμε να του δωσουμε, είναι... Όχι, συνεχισε αυτό που κάνεις και κάποια στιγμή θα σε φανε. Στην φυλακή ή έξω απο αυτήν. Αλλη διεξοδο δεν εχεις πια.
Και πως λες σε ένα παλληκάρι, σκάρτα 30, έστω και σε ένα νταβατζή, που όσο ήταν αγοράκι 14-15 χρονών, ήταν το ...προιόν, που εχει περάσει την μισή ενηλικη ζωή του, στην φυλακή....οκ φίλε, ειναι ζήτημα ημερομηνίας να πεθάνεις...

Και όσον αφορά στο πόσο φταιμε... ναι NdN, δεν φταιμε όλοι το ίδιο. Αλλά όλοι φταιμε, όλοι νομιμοποιούμε, τον κάθε Βουλγαράκη.
Δεν θα κατηγορήσω μονο τον αισχρό πολιτευτή που πουλαει θεση stager, θα κατηγορήσω και αυτόν που φυλαει κατουρημενες ποδιες να την πάρει. Δεν θα κατηγορήσω μόνο τον Δήμαρχο, θα κατηγορήσω εξίσου και συμβασιούχο που δουλευει με μπλοκάκι και με το κονέ στον Βουλευτή ή στον Δημαρχο...που προσλαμβάνεται παράνομα και μετα απαιτεί και να μονιμοποιηθει.
Και πάνω απο όλα δεν θα κατηγορήσω την Νιγηριανή πόρνη του 50ευρου ή την Ουκρανή των 200 ευρω. Θα κατηγορήσω εξίσου και τον ...πελάτη της....

Εν ολιγοις...το Κράτος είμαστε εμεις NdN. Δεν ειναι οι...άλλοι.

katerina είπε...

Καλησπέρα τρεχαλάκη και καλως ήρθες. όπως βλέπεις υπάρχουν πολλες διαφοερετικές αποψεις για την τοποθετηση μου, και ειλικρινά αυτό με χαροποιεί ιδιαιτερα. Μόνο έτσι διακιωνεται η άποψη ότι τα blogs ειναι δημόσιος χωρος συζητησης. Και συζήτηση δνε σημαιναι συμφωνία. Σημαινει και διαφωνία. Και για την συζήτηση η διαφωνία ειναι σαφώς σημαντικότερη απο την συμφωνία.

katerina είπε...

Σχολιαστή, ναι νομίζω ότι θα συμφωνήσω με την προβλέψη σου.
Αν η κρίση συνεχιστεί επι μακρόν, αν μεγαλη μερίδα κόσμου εξαθλιωθεί, ναι και ...Ρομπέν θα έχουμε και το ακόμα χειρότερο και τρομοκτρατία θα εχουμε.

NdN είπε...

Κατερίνα καλημέρα,

Δεν διαφώνησα σε καμία περίπτωση ότι οι συνθηκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές, αλλά και σε οποιεσδήποτε φυλακές του κόσμου είναι κακές. Μάλιστα υποστηρίζω ότι αυτό είναι απόλυτα λογικό γιατί οι άνθρωποι που μπαινουν εκεί δεν είναι και τα πιο καλά παιδιά του κόσμου.

Κατερίνα συμφωνώ μαζί σου στο ότι δεν γενιεται κανένας παραβατικός. Οι καταστάσεις τον κάνουν να παρανομήσει, αλλά γι αυτή του την πράξη πρέπει να τιμωρηθεί. Ο λόγος είναι ότι όλοι τις ίδιες καταστασεις ζήσαμε (πάνω κάτω) και πολλοί άλλοι χρόνια πριν από μας, αλλά δεν ανέπτυξαν παραβατική συμπεριφορά. Επομένως δεν μπορώ να δικαιολογήσω κανέναν.

Σύμφωνοι ότι από το να βάλεις τζακουζι στις φυλακές, μέχρι το να βασανίζεις τους κρατουμενους, έχει τεράστια διαφορά. Εγώ όμως άκουσα τον ίδιο τον Γιωτόπουλο να λέει ότι «βλέπω στις τηλεοράσεις τι συμβαίνει και διαβάζω και εφημερίδες καθημερινά». Είδα τον Κουφοντίνα να αρθρογραφεί. Είδα τον Ριτζάι να έχει touch phone, ειδα μεγαλέμπορο ναρκωτικών να βγαίνει με 5ήμερη και να τον δολοφονούν κάποιοι πριν επιστρέψει στη φυυλακή, είδα...είδα...και Κατερίνα μου είδα και πολλά ακόμα εκεί που μεγάλωσα. Η ιστορία με τον έμπορο που βαφτίστηκε βαποράκι δεν είναι φανταστική. Ούτε για την κοπελιά που έκανε τα πάντα για ένα γραμμάριο.

Κατερίνα δεν υπάρχει σωφρονισμός για την πλειοψηφία αυτών. Δεν μπορεί ο εμπορος ναρκωτικών να σωφρονιστεί. Ακόμα και αν βγει θα κάνει το ίδιο όπως λες παρακάτω. Ε λοιπόν από το να βγει και να πουλάει λευκό θάνατο προτιμώ να μην βγει ποτέ. Ούτε για μία μέρα. Δεν είμαι γνώστης του νομοθετικου πλαισιου που αναφέρεις, απλά αρνούμαι να χρηματοδοτώ φυλακισμένους να ζουν καλύτερα από τους νομοταγής. Και γι αυτούς που σέβονται το νόμο υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για μία αξιοπρεπή διαβίωση. Αν πρέπει να τηρήσω ένα, θα ταχθώ με τους απ’ έξω.

«Ανθρωποι που έχουν μπει φυλακή ακόμα και για μικρά αδικήματα... τελειωνουν στην φυλακή NdN. Αν μπεις...τελειωσες». Ναι, Κατερίνα έτσι έχω ακούσει και εγώ. Ομως και πάλι θα σου πω μην τα μπερδεύεις. Αλλο αυτός που απαγάγει και απειλεί με θάνατο κάποιον για να πλουτίσει, άλλο ο παιδεραστής, άλλο ο έμπορος και άλλο αυτός που μπήκε μέσα για χρέη στις τράπεζες. Στα 2,500 άτομα που λες εσύ στην τελευταία κατηγορία ανήκουν οι 5. Γι αυτούς είμαι μαζί σου να τους βοηθήσουμε, για όλους τους άλλους όχι.

Λοιπόν όσον αφορά τους διεθνείς οργανισμούς και το τι λένε. Εγώ δέχομαι τα κολαστήρια των φυλακών, αλλά πες μου πως το αντιμετωπίζεις. Παράδειγμα έχεις έναν παιδαραστή και ένα έμπορο. Τι τους κάνεις; Τους δίνεις από ένα κελί με ιδιωτικό μπάνιο; Τους δίνεις εφημερίδες; Τους φτιάχνεις γυμναστήριο στη φυλακή; Πισίνα; Τι εννοείς να βελτιώσουμε τις συνθήκες κράτησης; Μην μου απαντήσεις με ένα γενικόλογο «να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια τους». Πες μου τι θα φτιάξεις, ποσο θα στοιχίσει και αν θα τα πληρώσει και από τους φόρους του ο πατέρας που βίασαν την κόρη του. Ρωτάω απλά ποια θα είναι η «κοινωνική δικαιοσύνη» για την οποία παλεύουμε;


Αυτό με τους κανόνες που οφείλει να σεβαστεί η Πολιτεία ακόμα και για τους ποινικούς κρατουμενους μου μοιάζει με αυτό που λέγανε οι χουντικοί ότι πρέπει να τους σεβαστει η δημοκρατία.. Εγώ έχω μάθει να σέβομαι ότι με σέβεται. Ετσι λειτουργώ και στην προσωπική μου ζωή έτσι θα ήθελα να είναι και η κοινωνία. Οταν οι φασίστες σηκώνουν κεφάλι μία λύση υπάρχει. Να τους το κοψουμε. Δυστυχώς όταν κάποιος βιάζει ότι και να του κάνουμε είναι λίγο. Τουλάχιστον να μην του κάνουμε τη ζωή εύκολη. Είναι το μόνο που χρωστάμε ως κοινωνία στο θύμα. Η Πολιτεία και η Δημοκρατία, δεν έχει να εκπληρωσει καμία υποχρέωση στους θύτες, αλλά στα θύματα. Ας φροντίσουμε γι αυτά λοιπόν και μετά αν μείνει χρόνος και χρήμα ας ασχοληθούμε και με τους θύτες.

Οσο για τη μαφιά των φυλακών είναι ένα τελίως δοαφορετικο θέμα. Εγώ υποστηρίζω ότι κανένας φυλακισμένος δεν πρέπει να είναι ευνοημένος. Ολοι πρέπει να τιμωρούνται το ίδιο. Αν ο νόμος προβλέπει, και την επαφή με την γυναικα τους ή όποια γυναικα, αν προβλέπει φραπέ με φίλους, αν προβλέπει Champions League νύχτες, τoτε πρέπει να αλλάξει. Δεν είναι ξενοδοχείο φυλακή είναι. Αν ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ το συρματόπλεγμα πρέπει να αλλάξει και αυτό. Οι στοιχειώδεις συνθήκες ανθρωπινων διακιωμάτων ίσχυαν και για τα θύματα. Οταν θα καταφέρουμε να τους πραγματοποίησουμε για τους απ’ έξω τότε τους κάνουμε και για τους μέσα. Μέχρι τότε θέλω το κράτος που πληρώνεται και λειτουργεί από τους φόρους μου να εγγυάται ότι ο βιαστής δεν θα αποδράσει για να ξαναβιάσει.

Για τους λόγους σου καταλαβαίνω ότι για τους φυλακισμένους, έχεις μεγαλύτερη ευαισθησία, απο όποιαδηποτε άλλη κατηγορία ανθρωπων που χρειαζονται βοήθεια. Για εμένα ισχυει ακριβώς το αντίθετο. Είνια που εσύ δούλεψες σε μια τέτοια περιοχή, αλλά εγώ βοήθησα από την άλλη. Με πρόσφυγες, μετανάστες δηλαδή που είπαν να μεταναστεύσουν σε μία άλλη περιοχή για μία καλύτερη ζωή. Γυναίκες και άντρες, αλλά κυρίως κοριτσάκια (αυτό το κρατάω με ιδιαίτερη βαρύτητα) που προσπάθησαν να περάσουν από Ελλάδα Ιταλία. Οι δουλέμποροι Ελληνες και μετά τη σύλληψη τους έφεραν στη Νάπολι. Ηθελαν και διερμηνεα τα καθίκια λες και αυτοί μετέφραζαν στα κοριτσάκια αυτά που τους έκαναν μπροστά στη μάνα τους....Κανένα οικτο στους βιαστες Κατερινα, το κοριτσάκια δεν μιλούσε Ιταλικά, αλλά δεν χρειαζόταν. Τα μάτια του τα έλεγαν όλα. Οπως είπα και στον Ιταλό μπάτσο δεν έρχομαι για μεταφραστής καθοτι με τέτοια καθάρματα δεν έχω καμία σχέση.

Κατερίνα, καταλαβαίνω τις εμπειρίες που έχεις. Πάντως εγώ θα παραμείνω πιστός στις αρχές μου. Για να γλίτωνα ένα παιδάκι από τα χέρια ενός παιδεραστή θα τους ευνούχιζα όλους. Δεν θυσιάζω ούτε ένα θύμα μόνο και μόνο για να δω αν κάποιος έχει σωφρονιστεί.

Οσον αφορά στο πόσο φταιμε και το ποιον νομιμοποιούμε. Ναι Κατερίνα έχουμε μερίδιο ευθύνης όλοι μας. Κι εγώ κατηγορώ και τον αισχρό πολιτευτή που πουλαει θεση stager, αλλά και αυτόν που φυλαει κατουρημενες ποδιες να την πάρει. Απλά τον έναν θα του έκοβα τα τέτοια και στον άλλο θα του έδινα μια καρπαζιά.

Αυτό λέω και εγώ Κατερίνα, το Κράτος είμαστε εμεις. Και επειδή κανένα κράτος δεν έχει αρκετά για όλους πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κανουμε. Ποιους θα υποστηρίξουμε και ποιους θα τιμωρήσουμε. Για εμένα πρέπε πρώτα να στηρίξουμε τα θύματα, τους μεροκαματιάρηδες, αυτούς που εζησαν έντιμα, αυτούς που με τις πράξεις τους, τους φορους τους, τη δουλειά τους στήριζαν και βοήθησαν το Κράτος που είμαστε εμείς. Τους παραβάτες είτε είναι βιαστές, είτε απαγωγείς, είτε βουλευτές με άσπρα κολάρα τους δεν πρέπει να αποτελούν επιλογές μας. Στο ερώτημα σου δηλαδή τον παλιάτσο ή τον ληστή, θα έλεγα δεν έχει σημασία. Θα τους έριχνα στο πιο βαθύ μπουντρούμι αγκαλίτσα για να τα βρουν οι δυο τους.

Καλό Σαββατοκύριακο!

katerina είπε...

NdN μου, συνοψίζοντας το θέμα...νομίζω ότι εισαι πιο κοντά στην Παλαιά Διαθήκη και ειμαι πιο κοντα στην Καινή.

Χαρηκα πραγματικά που τα είπαμε.
Να περνάς καλά φίλε, στις Λόντρες.

NdN είπε...

Η χαρά δική μου Κατερίνα.

Καλή εβδομάδα να έχεις και ένα ακόμα καλύτερο μήνα!