Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Από τις προστατίτιδες.... στους προστατευτισμούς

Ουφφφφφφφ...επιτέλους, ως χώρα ανασάναμε με φοβερή ανακούφιση.
Ο κ. Μανώλης...δεν παραιτήθηκε.
Θα συνεχίσει το έργο του....φορώντας αυτό το περίφημο ....καπελάκι του, που μας απειλεί διαρκώς ως Έθνος, ότι θα το πάρει και θα πάει να καλλιεργεί λάχανα, πεπόνια και άλλα ζαρζαβατικά στο Αργος.
Ανάμεσα στη δεσποινίδα Πετρούλα και στον κ. Μανώλη, είναι προφανές ότι εγώ προτιμώ αναμφίβολα την δεσποινίδα Πετρούλα, η οποία ....τελειώνει κιόλας, ενώ τον κ. Μανώλη τον κόβω να έχει μια φοβερή δυσκολία στο να ....ολοκληρώσει.

Μην βιαζόμαστε όμως συχωριανοί να τον καταδικάσουμε ως κότα, πρόβατο, σάλιαγκα και άλλα πολλά...ο άνθρωπος μπορεί απλά, να πάσχει από προστάτη...που δεν του επιτρέπει να ...τελειώσει και να το φχαριστηθεί....

Τώρα να σας πω την μαύρη αλήθεια ο ...προστάτης του κ. Μανώλη...με αφήνει παγερά αδιάφορη.
Άλλοι είναι οι ...προστάτες που ....χαζεύω σήμερα. Και όχι, αγαπητοί μου, μην πάει το μυαλό σας... στo πονηρό. Ο κ. Μανώλης την ...προστατίτιδα του, ας την συζητήσει με τον ουρολόγο του, τον Πρωθυπουργό του.... και με τον Ελληνικό Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, ...που έδειξε να εχει πολύ μεγάλη εννοια για τα ουρολογικά προβλήματα του κ. Μανώλη... Εγώ πάλι ..καθόλου.
Αλλά ο προστατευτισμός του κ. Προβόπουλου....ε, όσο να πεις....έχει τη σημασία του.
Και δεν είναι μόνο του κ. Προβόπουλου, είναι ...γενικώς.....

Ξεκινάει πιθανότατα από το “Buy American” και την προτροπή που αφορά στον κατασκευαστικό κλάδο εν όψει των μεγάλων έργων υποδομής που προβλέπει το σχέδιο Obama, περνάει στην Γαλλία, που ο Sarko για να στηρίξει την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία με 7,8 δισ. ευρώ βάζει σαν προϋπόθεση την διατήρηση των μονάδων παραγωγής τους στη Γαλλία, περιοδευει στην Ινδία που απαγόρευσε την εισαγωγή παιχνιδιών κινεζικής προέλευσης, προχωρεί στην Κίνα που επιδοτεί τις εξαγωγές προϊόντων και περιορίζει τον ανταγωνισμό, γρατσουνάει την Βρετανία, με τις πολύ έντονες διαμαρτυρίες των απεργών, που αντιτίθενται στην είσοδο εργατών από την Ιταλία και στην Ισπανία προκειμένου να απασχοληθούν σε διυλιστήρια πετρελαίου, ε, στην Ιταλία στρογγυλοκάθεται αναζωπυρώνοντας τις αναταραχές της κοινωνίας με έντονα κρουσματα ρατσιστικής βίας, μεχρι τον δικό μας Προβόπουλο...που προειδοποιεί τις τράπεζες ότι αυτά τα ...περίφημα, πολυσυζητημένα και μάλλον ...μυθικά 28δις, δεν πρέπει να φύγουν από την χώρα.

Είναι παλιά ιστορία στην Ευρώπη και θα ειναι όσο η Ευρωπιακή πολιτική χαρασεται και στηρίζεται στις εθνικές ισορροπίες του τρόμου...Και βέβαια...ειναι ακόμα νωπές οι ιστορίες, οι υστερίες και τα φοβικά σύνδρομα για τον περίφημο...Πολωνό υδραυλικό....
Προσωπικά ...εγώ ακόμα τον περιμένω... όχι τον Πολωνό...τον όποιον υδραυλικό. Καμία εθνική συνείδηση δεν επιδεικνύω, τώρα που τα ρουμπινέτα (ή ότι στο διαβολο έχει χαλάσει), δεν ανταποκρινονται στις διαταγές μου, χαριζοντας μου την ...πολυτέλεια μιας ανέλπιστης πισίνας στην μέση του σπιτιού, ως νεοαποκτηθέν must... Προφανώς δειγμα του ότι, το κοινωνικό μου prestige, ανεβαίνει ολοταχώς.

Στην Γερμανία βέβαια, η ..γλυκειά Άγκελα αντιδρά. Και απειλεί ευθέως με προσφυγή στην ΠΟΕ.
Και αντιδρά όχι βέβαια, γιατί την έπιασε ο ....ιδεολογικός πόνος, αλλά γιατί η Γερμανία για να ζήσει...πρέπει να συνεχίσει να εξάγει. Και για να συνεχίσει να εξάγει....
Είναι όμως ο προστατευτισμός....ο δρόμος για την αντιμετώπιση της κρίσης; Και μάλιστα που; Στην Ευρωπαική Ένωση; Σε αυτήν που το όραμα της ξεφτίζει διαρκώς;
Μήπως πρέπει πια, να απεμπλακούμε από την ...επιλεκτική μνήμη και χρήση της ιστορίας ...ίσως ίσως να θυμηθούμε και εκεινη την παλια, αλλά από ότι φαινεται, όχι και τόσο ξεπερασμένη ρήση του Μιτεράν ότι ο «ο προστατευτισμός είναι ο πατέρας πολεμων»

Και η ερώτηση είναι πάντα η ίδια.
Όταν ο Λύκος δείχνει τα δόντια του, τρέχεις να ...κρυφτείς, χτίζεις άτσαλα μόνος σου το σπιτάκι σου...ως "συνετό" γουρουνάκι, ή του ...ορμάς;
Και ...η Ελλάδα κ. Προβόπουλε μου, έχει έστω και το ελάχιστο περιθώριο...να φτιάξει το αχυρένιο καλυβακι της, να κλείσει σφιχτά τα ματάκια της, και να φαντασιώνεται ότι ο Λύκος...δεν θα την καταπιεί;
Έχει η Ελλάδα την δυνατότητα και το περιθώριο, να κλείσει κι άλλο την οικονομία της ή πρέπει να την ανοίξει όσο περισσότερο μπορεί...
Αμυδρές οι γνώσεις μου περί ζωολογίας, κ. Προβόπουλε, χάνονται στα βάθη των γυμνασιακών μου χρόνων, αλλά είχα την εντύπωση ότι, σε άλλες συνθήκες επιβιώνουν τα ...σπουργίτια, και σε άλλες ...τα λιοντάρια. Αλλά σε αυτήν την ζωή, που όλα αλλάζουν τόσο γρήγορα, γιατί να μην έχει αλλάξει και η ...ζωολογία;

Αγαπητέ κ. Προβόπουλε θεωρώ τα δείγματα προστατευτισμού σας πολύ πιο επικίνδυνα από τα δείγματα ...προστατίτιδας του κ. Μανώλη. Έστω κι αν αυτή πουλάει...πολύ περισσότερο στα κανάλια, και για να πουλάει στα κανάλια, σημαινει ότι και εμεις την αγοράζουμε....
Και βέβαια ανάμεσα σε προστατιτιδες και ...γιαλαντζί μεν...επικινδυνους δε προστατευτισμούς, αναμφίβολα επιλέγω την εξαιρετικά ζωογόνα και εντυπωσιακή ...ολοκλήρωση της δεσποινίδος Πετρούλας.

Υ.Γ. Αξιόπιστες δημοσιογραφικές πληροφορίες μου, αναφέρουν ότι η επιστολή ...παραίτησης του κ. Μανώλη, προς τον Πρωθυπουργό ..Του, είχε και έντονα ...ποιητικό χαρακτήρα.
....Τελείωνε με τον στίχο του Νιόνιου, απο το γνωστό άσμα «μας βαράνε ντέφια», ως εξής:
Στο δασάκι του Ε.Ο.Τ. η συναυλία
δεν τελειώνει την κατάλληλη στιγμή
κι απ' το χώμα σηκωνόμαστε οι δυο μας
σ' ένα πεύκο ακουμπάς, το μπλου-τζιν ξαναφοράς
στο σκοτάδι κατεβαίνουμε βουβοί
μες στην πιο εφιαλτική κυκλοφορία
και μπροστά στην πόρτα ψάχνεις το κλειδί
... ο ερωτάς μας είναι σαν τη συναυλία
που είν' ανίκανη, που είν' ανίκανη
να τελειώσει και να το φχαριστηθεί
γιατί έχει ένα κόμπο απ' την αρχή

Για την αλληλογραφία πάλι, Προβόπουλου - Τρισέ....δεν έχω την παραμικρή ιδέα...και φοβάμαι ότι ουτε κανα εγώ, δεν διαθέτω την απαραίτητη φαντασία, για να την σκιαγραφήσω. Ίσως βέβαια, ο Τρισέ να απαντησε στον κ. Προβόπουλο με εκείνο το γαλλικό.... «χεσ... η Φατμέ στο Γεννι Τζαμί», κοινώς αν εσείς τα δώσετε, και αν οι τράπεζες τα απορροφήσουν....τα ξανάλεμε ...αγαπητέ μου. Μέχρι τότε...συμφωνήστε επιτέλους ποια θα ειναι ή ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ προβλέψη σας σαν χώρα για τον ρυθμό αναπτυξης σας. Όχι, ότι εμεις θα την δεχτούμε, αλλά ρε παιδιά, όχι τίποτα άλλο, αλλά να έχουμε μια βάση διαφωνίας.

34 σχόλια:

OnWine είπε...

Κατερίνα,

Εξαρτάται τι θέλει να ...προστατεύσει ο Προβόπουλος.

Αν στόχος του είναι να προστατεύσεις τις ... Τράπεζες ή την Εθνική Οικονομία (που σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις τράπεζες), τότε η απαγόρευση της διοχέτευσης των (υποτιθέμενων) 28 δις στο εξωτερικό είναι ηλίθια.

Αν πάλι, προσπαθεί να διοχετευθούν τα χρήματα στις "εγχώριες" εταιρείες (εγχώριες δεν είναι και αυτές που πλημμύρισαν τα Βαλκάνια... ή όχι?) τότε η πολιτική του είναι πάλι ... ηλίθια.

Γενικά, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι μετρα ΠΑΝΙΚΟΥ... και με πιάνουν τα γέλια όταν ακούω γιά "σχέδια ΕΞΟΔΟΥ απο την κρίση"... οταν η κρίση πάιρνει κάθε μέρα και άλλη μορφή... Το δάσος καίγεται, και οι πυροσβέστες πρέπει να σβύνουν τις φωτιές όπου προφταίνουν... οι "προβλέψεις" γιά το που θα πάει η "φωτιά" είναι αδύνατο να γίνουν... οι "αντιπυρρικές ζώνες" γίνονται ΧΩΡΙΣ ΓΝΩΣΗ της μελλοντικής πορείας του ανέμου....

Δηλαδή ...σχέδιο "ΕΞΟΔΟΥ" δεν μπορεί να υπάρξει... σχέδιο "αντιμετώπισης", αμεσο, ούτε καν μεσοπρόθεσο, ΝΑΙ... και ένα task force που σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ βάση θα αναλύει, θα εκτιμά, και θα λαμβάνει ΑΜΕΣΑ μέτρα και δράσεις...

Τώρα βέβαια... υπάρχει και η "καθαρή" αντιμετώπιση της οικονομίας της "αγοράς" με την "θεωρία της αγοράς" ...που όσο αποτυγχάνουν οι ΚΡΑΤΙΚΙΣΤΕΣ να βάλουν τάξη, τόσο διαφαίνεται ότι ΜΠΟΡΕΙ να έχει βάση (οδυνηρή, βέβαια). Δηλαδή: Αφήστε το δάσος να καεί... οτι και να κάνετε, είστε ΠΟΛΥ μικροί να αντιμετωπίσετε την φωτιά... και η φωτιά ΕΙΝΑΙ (κατά την θεωρία πάντα) το ΜΟΝΟ μέσο που ΑΝΑΓΕΝΝΑ το σύστημα... αφήστε δηλαδή τα "ξερά" να καούν, μην τα "σώζετε"... αφήστε το σύστημα να ισορροπήσει ΜΟΝΟ του....

Ειδωμεν... μόνο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ θα αποδείξει, όχι ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, αλλά τι επίδραση είχαν ότι κάναμε στον τελικό στόχο... και που φοβάμαι ότι η ...διαπίστωση θα είναι : ΚΑΜΜΙΑ!

ΥΓ: Με τη λέξη "συστημα" δεν εννοώ την παγκοσμιοποιημένη οικονομίαα, ούτε τον καπιταλισμό... αλλά αυτά σε ...επόμενη ανάρτηση.

katerina είπε...

Σχολιαστή,
Κατ’ αρχάς, θέλω να πιστευω (αν και πια τίποτα δεν με εκπλήσσει σε αυτή την χώρα) ότι τουλάχιστον ο Προβόπουλος, ξέρει για τα υποτιθέμενα (όπως λες εσύ), για τα μυθικά (πως λέω εγώ) στην πράξη….πολύ …επικοινωνιακά 28 δις. Κοινώς πολύ καυγάς για το τίποτα.

Πέρα όμως από αυτό, ο προστατευτισμός διεθνώς αλλά ιδιαίτερα για την ΕΕ(ε, για το πρώτο Ε…απαιτείται ιδιαίτερος προβληματισμός και εν όψει Ευρωεκλογών, ακόμα περισσότερος), είναι απόλυτα αποπροσανατολιστική προοπτική. Για χώρες …. σπουργιτάκια, όπως κι να το δεις …ότι κι αν προσπαθεί να …«προστατεύσει» είναι καταστροφικός ως επιλογή.

Δεν διαφωνώ μαζί σου, ότι την κρίση μόνο πολύ βραχυπρόθεσμα μπορείς να την αντιμετωπίzεις και το όποιο impact assessment (που κατα καιρούς αποθεώνουμε βλακωδώς), είναι καταδικασμένο να κινειται στα όρια του παραμυθιού.

Μιλάς για task force, και για καθημερινή λήψη μέτρων. Συμφωνώ απόλυτα αλλά δυστυχώς μόνο θεωρητικά μαζί σου.
Γιατί πέρα από το ότι αυτό, για την Κρατική Εθνική λειτουργία είναι στα όρια του ανέφικτου, για την λειτουργία Κ-Μ, είναι σχεδόν αδύνατον.
Αυτή η πολυκέφαλη ΕΕ, που λειτουργεί με μια παντελώς αυτόνομη ΕΚΤ, που λειτουργεί με λογικές σκληρής δημοσιονομικής ορθοδοξίας, ακόμα και σε αυτό το περιβάλλον κρίσης, με ένα σύμφωνο σταθερότητας, που εξυπηρετεί και μπορεί να εχει έννοια(αν έχει έννοια) μόνο για τις …καλές μέρες, που εκ της συνθήκης της, ο κεντρικός της στόχος είναι το σκληρό ευρώ και η πάταξη του πληθωρισμού, είναι εκ των πραγμάτων ασπιρίνη(που επιτεινει την αιμορραγία) στον αιμορραγούντα.

Και η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα της Commission, του Eurogroup, αλλά και της ΕΚΤ, που έτσι όπως είναι δομημένα, κινδυνεύουν να γίνει το τέρας, που θα αποστραγγίσει ακόμα περισσότερο τα …άσωτα(καλη ώρα ) τέκνα του, είναι ελάχιστη.
Αρα το ποιος είναι …τουλάχιστον πιο ευελικτος να «αντιμετωπίσει» την κρίση…νομίζω ότι είναι οφθαλμοφανές.

Και ναι…το σύστημα θα ισορροπήσει…αλλά συμφωνώ μαζί σου ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να προβλέψει το σημείο ισορροπίας του.

Τωρα γιατί εμεις, "πολιτικολογουμε" για την προστατιτιδα οτυ κάθε κ. Μανώλη, γιατί την αναγουμε σε μειζον θέμα, και δνε λέμε το πολύ απλό ...αει ....και εσύ και ο γρύλος σου...αυτή ειναι όντως η μεγάλη απορία μου.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου, η οποία πιστεύω θα πυροδοτήσει αρκετές συζητήσεις και στους «συγχωριανούς» σου και σε μας τους υπόλοιπους. Ήδη αρκετοί γνωστοί μου που τους έθεσα υπ’ όψη τους το άρθρο σου αυτό, άρχισαν να αναπτύσουν τους προβληματισμούς τους. Βέβαια χωρίς να διαφωνεί κανείς με τη θέση «Είναι ο προστατευτισμός.. ο δρόμος για την αντιμετώπιση της κρίσης;» διαρωτώνται ποιοί τρόποι υπάρχουν για την ανόρθωση της οικονομίας, ώστε να μην συμβεί ότι μέχρι τώρα δηλ.«να κοινωνικοποιείται το παθητικό και να ιδιωτικοποιούνται τα δημόσια αγαθά»;
Το δόγμα «εμιστευόμαστε την αγορά» μας οδήγησε στη σημερινή κρίση. Ενώ, πιστεύω, ότι καμία σύγχρονη οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά αν η Κυβέρνηση δεν παίζει έναν σημαντικί ρόλο.Και αν σήμερα πρέπει να σώσει τις αγορές που έχουν αποτύχει, τότε πρέπει να διασφαλίσει και ότι οι πιθανότητες να χρειασθεί να επαναλάβει κάτι τέτοιο στο μέλλον
πρέπει να μειωθούν. Αυτό θα γίνει με μεταρρύθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών που τελευταία αποδυναμωθηκαν σχεδόν ολοσχερώς.
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν το συζητώ, θα πρέπει την κρίση να την διαχειρισθεί κεντρικά η Ε.Ε. με τα αρμόδια όργανά της, γιατι δεν εννοείται σε μια ενιαία αγορά η κρίση να επιδιώκεται να αντιμετωπισθεί απο 27 διαφορετικές, ουσιαστικά, πολιτικές.

katerina είπε...

Ivain,
Κατ’ αρχάς να σου απαντήσω εκεί που …νοιώθω να έχω άποψη. Στην μάχη απέναντι στην κρίση και όχι μονο απέναντι σε αυτήν αλλά ακόμα ακόμα και τότε που ειχαμε ….καλές μέρες, έχουμε πάμπολλα παραδείγματα ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά έτσι όπως δομήθηκε η ΕΕ, και έτσι όπως διαμορφώνονται οι αποφάσεις της, αλλά και το πώς υλοποιούνται. Και έχω κάνει πολλές αναρτήσεις, με την άποψη μου, για την Ομοσπονδοποιηση της ΕΕ.
Αν θέλεις να το πάω και παρακάτω, θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να δω να ανοίγει η ΣΥΖΗΤΗΣΗ για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, αν και σε προλαβαίνω για να σου πω ότι κάτι τέτοιο είναι μια διαδικασία πολύ μακρού χρόνου και πολλών δεκαετιών. Και που πιθανά …τότε να αποδεικνυόταν και απόλυτα ή λίγο ή πολύ λανθασμένη.
Αλλωστε μοντέλο έτοιμο ΑΣΦΑΛΩς δεν υπάρχει(και καλώς δεν υπάρχει), και οι λαοί αντιδρεσαν ακόμα και στο σχεδιο Ευρωσυνταγματος.

Άρα βεβαιότητα …καλά εγώ προφανώς δεν έχω, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να έχει και κανείς απόλυτη.

Και έγραψα και προηγουμένως στον Σχολιαστή, ότι αυτό που πριν λίγα χρόνια λάτρεψε, αποθεωσε η Ευρώπη δηλαδή την μελέτη της επίδρασης νομοθετικών ρυθμίσεων, πρωτοβουλιών ή οδηγιών, τελικά αποδείχθηκαν ασκήσεις επί χάρτου και κατέρρευσαν παταγωδώς.

Αυτό το κλεισιμο, αυτός ο εθνικός προστατευτισμός που πια δείχνουν όλες οι χώρες, που στην πράξη σημαινει κλεισιμο των εθνικών οικονομιών, έχει και ιστορικό προηγούμενο. Δεν πίστεψα ποτέ στις απλοϊκές αναγωγές, αλλά ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, οποτεδήποτε επιχειρήθηκε ήταν καταστροφικός. Εμείς να προστατέψουμε τι; Ποια είναι η παραγωγική μας βάση για να την προστατέψουμε; Να πούμε στις επιχειρήσεις μας…μην επενδύετε σε αγορές πέρα από τα σύνορα; Να προστατέψουν τι; Την απασχόληση που θα καταρρεει μαζί με την επιχειρηση;
Βέβαια το ελληνικό κράτος, εχει πάντα έτοιμη την λύση...θα τους διορίσω στο δημόσιο...
Και όταν από την άλλη, αυτά τα περιφημα 28 δις, αξίζουν σήμερα που μιλάμε, όσο ακριβως αξιζει το χαρτί των μυθικών …εξαγγελιών τους …ε, εκει όλο αυτό καταντάει εξωφρενικά γελοίο.
Ποια θεωρία δούλεψε ποτέ σαν συνταγή για κεικ; Έβαλα τα υλικά…και τσακ αυτό φούσκωσε…
Απλά προσπαθείς να αποφύγεις τα πολύ χοντρά λάθη, έχοντας απόλυτη αίσθηση της βραχυχρόνιας αίσθησης του μέτρου που επεγγέλεσαι. Και το πιο χοντρό λάθος που διαρκώς γίνεται σε αυτόν τον τόπο, είναι η …al carte μίμηση(όπως μας βολευει) μετρων και πολιτικών, χωρίς ποτέ κανείς να ασχοληθεί με παραμέτρους, με δεδομένα, με κουλτούρες, με στοιχειώδη μεγέθη. Είπαμε όλοι ξέρουν…όλα…στα παράθυρα των καναλιών βέβαια.

Αν δεις τις προβλέψεις (όχι τις δικές μας…αυτές αστες να πάνε στο διαβολο), αλλά της Commission, διεθνών οργανισμών, αλλά και των πιο ευέλικτων πάντα ξένων οίκων, για τον ρυθμό αναπτυξης της Ελλάδας το 2009, θα δεις ότι αλλάζουν συνέχεια…και όχι μονο για την Ελλαδα βέβαια. Τι επικαιροποιημένο προγραμμα να καταθέσεις; Σε ποιον ρυθμό αναπτυξης θα στηριχθείς, για να …. «κάνεις πολιτική;;;». Κοροιδευομαστε και μεταξύ μας;

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η επόμενη Συνοδος Κορυφής… ή μπορεί να μην εχει και κανένα ενδιαφέρον.

Ανώνυμος είπε...

Βρε μανία πίσω από λόγια χιούμορ να γίνεται τόση θυσία για να επιβληθεί ο νεοφιλελευθερισμός στη τέλεια μορφή του σαν φάρμακο δια πάσαν νόσον…

Θυμάμαι την Αργεντινή όταν κατέρρευσε από τη συνεχή χρήση νέοφιλελεύθερων συνταγών του ΔΝΤ να δέχεται συνταγή για περισσότερο φιλελευθερισμό ως μόνο φάρμακο και να μη ληφθεί κανένα μέτρο προστατευτισμού ώστε να προλάβουν να πάρουν τα λεφτά τους οι πλούσιοι και να μείνει η Αργεντινή με το… χρέος στο χέρι. Τι ωραία και ανιδιοτελή…

«Είναι όμως ο προστατευτισμός....ο δρόμος για την αντιμετώπιση της κρίσης;» Φυσικά όχι. Είναι όμως ο νεοφιλελευθερισμός; Αυτό δεν το είδα να γράφεται. Πολύ επιλεκτική η… ερωτισιακή κλίση της ανάρτησης!

«Ο προστατευτισμός είναι ο πατέρας πολέμων», εδώ δίνουμε ρέστα! Αναρωτιόμουν τόσα χρόνια και γω γιατί γίνονται οι πόλεμοι… Το είπε και ο Μιτεράν! Όχι, αιτία δεν ήταν η απαίτηση παγκόσμιας επέκτασης (διεθνοποίησης) των κεφαλαίων του ενός κράτους σε βάρος των κεφαλαίων των άλλων (ανακατανομή σφαιρών επιρροής και πλούτου) αλλά ο… περιορισμός στο καβούκι τους. Και τώρα οι πόλεμοι που γίνονται, εξ αιτίας του προστατευτισμού γίνονται σε Καύκασο, Μ. Ανατολή, Αφγανιστάν… Όχι για την ανεξέλεγκτη ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτο όπου ανεξέλεγκτα θέλουν να κινούνται τα πολυεθνικά κεφάλαια με στήριξη κάποιων χωρών που τάχα είναι φιλελεύθερες αλλά καλού κακού κάνουν κα κανένα πόλεμο να διώξουν τη γαλλορωσικές «αδελφές» χάριν των αγγλοαμερικανικών. Ξέρω την απάντηση, κάθε σύγκρουση κεφαλαίων είναι προστατευτισμός… το είπε και ο Μητεράν αλλά τι με νοιάζουν εμένα οι ανάγκες των πολυεθνικών κεφαλαίων κατά εποχές; Πρέπει να πληρώνω τις διάφορες επιλογές τους;

Φυσικά εγώ ξέρω ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Όμως το κεφάλαιο έχει κράτη-στηρίγματα έτοιμα να χύσουν το αίμα των λαών τους για χάρη του, άλλοτε για να «ελευθερώσουν» τον κόσμο από τον προστατευτισμό και άλλοτε για χάριν του προστατευτισμού. Και τρέχουν οι οπαδοί που αύριο τα παιδιά τους θα κληθούν να θυσιαστούν για μια εκ των δυο επιλογών «να υμνούν της πατρίδας το χαμό» χάριν της ελευθερίας του κεφαλαίου.

«Έχει η Ελλάδα την δυνατότητα και το περιθώριο, να κλείσει κι άλλο την οικονομία της ή πρέπει να την ανοίξει όσο περισσότερο μπορεί...» δεν σχολιάζω τη λέξη «ανοίξει»… ούτε η πλέον νεοφιλελεύθερη πόρνη δεν το κάνει όπως το λέει η ανάρτηση!

Για χάρη της ιδεολογίας στο μεταξύ, τα κεφάλαια που θα διαθέσουν οι κυβερνήσεις από τους φορολογούμενούς τους, πρέπει να διατίθενται όχι για χρηματοδότηση έργων όπως σχολεία στη χώρα που τα πληρώνει (λέγε με ήττα Ομπάμα…) αλλά σε χρηματιστηριακά «έργα» όπου γης! Αυτός που τα δίνει θα είναι φυσικά εθνικός αλλά αυτός που τα παίρνει θα είναι διεθνικός!!! Τι γαλαντομία θεέ μου! Καλά μου ακούγεται!!!

Ή μήπως ρε επικίνδυνε προστετευτικέ Προβόπουλε που θες να δίνεις όπως ο Ομπάμα και ο Σαρκοζί μόνο για τη «γεωγραφία» της Ελλάδος έχουμε και εδώ… εθνικές πολυεθνικές με.. πατρίδα που πήγαν εδώ και κει -λέγε με Βαλκάνια- και απαιτούν τώρα από μας εθνική στήριξη και κεφάλαια για να τα διαθέσουν πολυεθνικώς μη και καταρρεύσουν;… Στα «τέτοια τους» αυτοί που τα πληρώνουν και η εθνική τους οικονομία… Και αυτό δηλ. ρε μισο-νεοφιλελεύθερη ανάρτηση δεν είναι προστατευτισμός ε; Είναι δηλ. προστατευτισμός να δίνουμε στις πολυεθνικές μόνο για τη χώρα μας και δεν είναι να δίνουμε μόνο στις πολυεθνικές της χώρας μας; Είναι και παραείναι!

Αν είμαστε σωστοί πολίτες του… κόσμου θα λέγαμε, έχουμε μαζέψει από φόρους τόσα δισεκ. ελάτε όλες οι πολυεθνικές του κόσμου να πάρετε το κάτι τις σας- σιγά το ποσό δλδ αλλά το σωστό σωστό - γιατί εμείς δεν κάνουμε προστατευτισμό δίνοντας μόνο για εθνικά έργα ή σε εθνικές πολυεθνικές. Μοιράζουμε σε κάθε πολυεθνική στα ίσα και δίκαια! Ή είσαι με το νεοφιλελευθερισμό ή όχι ρε παιδί μου, δε μπορεί να δίνεις λεφτά μόνο στις «εθνικές σου» πολυεθνικές να τα σκορπάνε όπου Γής και έτσι να… αλλοιώνεται ο παγκόσμιος ανταγωνισμός τον οποίο πρέπει να προστατεύσουμε (να ο νέος προστατευτισμός!!!) με κάθε θυσία από κάθε προστατευτισμό!

Εμένα δεν ιδρώνει τα αυτί μου από το αν μας τα πάρουν τα παγκοσμιοποιημένα ή «εθνικά» μονοπώλια, απλά να μας τα πάρουν δεν θέλω. Σιγά τη διαφορά μεταξύ τους αφού στον ίδιο κόσμο θα τα κυκλοφορήσουν. Εγώ είμαι καθαρά υπέρ του παγκόσμιου χωριού, χωρίς καπιταλιστικές πολυεθνικές για να μη με σαβουρώσει κανένας σε κανένα εθνικό ή πολυεθνικό καπιταλιστικό πάρκο ζώων. Απλά δεν επιλέγω σφαγέα του χωριού όπως μας συμβουλεύει το ΔΝΤ υποδείχνοντας και το σφαγέα που πρέπει να προτιμήσουμε.

OnWine είπε...

Παραλήρημα....

apos είπε...

Είμαι σχεδόν ανίκανος να έχω άποψη για τα οικονομικά, αλλά πρέπει να πω το εξής: αν έκανε ένα καλό όλη αυτή η κρίση είναι ότι κατάλαβα ότι και αυτοί που ξέρουν από οικονομικά (ή υποτίθεται ότι ήξεραν) δεν μπορούν να δώσουν εξήγηση για το τι γίνεται και το τι μπορεί να γίνει.
Εκτός βέβαια και αν αρχίσουμε τις γνωστές ανέξοδες μπαρούφες για τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και άλλα τέτοια.
Επειδή αναφέρθηκε ο νεοφιλελευθερισμός... Στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ νεοφιλελευθερισμός για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρξε ποτέ φιλελευθερισμός. Μην λέμε και ό,τι θέλουμε. Ένα Δημόσιο έχουμε εδώ και προσπαθούμε 11 εκατ. Έλληνες να κάνουμε μπίζνα μαζί του. Η ελληνική οικονομία έχει σχέση με το νεοφιλελευθερισμό όσο η Πετρούλα με τον γεράκο που λέει τον καιρό στον ΑΝΤ1.
Όσο για την Αργεντινή, που ανέφερε ο φίλος Στέργιος, επειδή τυχαίνει να είναι η δεύτερη πατρίδα μου: Ναι, εκεί υπήρξε φιλελευθερισμός ακραίος και μάλιστα από έναν περονιστή (τρομάρα του). Όλοι έτρωγαν με χρυσά κουτάλια για δέκα χρόνια (πίτσα με σαμπάνια, ήταν το σύνθημα). Αλλά όλοι ήξεραν ότι ο λογαριασμός θα έρθει, όπως και τελικά ήρθε. Και τώρα, αγαπητέ Στέργιε, οι περονιστές (άλλης πτέρυγας) προσπαθούν να ενισχύσουν και πάλι το Κράτος με ξένα κόλλυβα όμως, γιατί τα φράγκα έχουν λιγοστέψει, το πετρέλαιο έχει πέσει, η σόγια πάει κατά διαόλου και οι αγελάδες πεθαίνουν από ξηρασία. Και μόνη ελπίδα έχει καταλήξει να είναι ο Τσάβες με το πετρέλαιο (άκουσον άκουσον).

Κατερίνα μου, ο μόνος τρόπος να βγάλουμε κανά φράγκο είναι να το ρίξουμε στα στοιχήματα: στα πόσα «πακέτα» θα σωθεί η παγκόσμια οικονομία; Ο νικητής θα πάρει από ένα κέρινο ομοίωμα του Προβό και του Σαρκό και θα συμμετάσχει και στην επόμενη δεντροφύτευση του ΣΚΑΙ.

Για μια ακόμα φορά σε ευχαριστώ Κατερίνα που δίνεις τροφή για σκέψη.

Ανώνυμος είπε...

Κατερίνα, συμφωνώ ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η Ε.Ε. έτσι όπως δομήθηκε,ως οικονομική ένωση άλλωστε δημιουργήθηκε και η ενιαία αγορά τους ενδιέφερε. Επίσης συμφωνώ για μια ομοσπονδοποίηση,με συζήτηση βέβαια αρκετών χρόνων.Έχω την άποψη ότι οι Ευρωπαϊκοί λαοί στάθηκαν τυχεροί με την απόριψη του Ευρωσυντάγματος απο τους Γάλλους και Ολανδούς, οι οποίοι το έκαναν όμως για άλλους λόγους, να μην περιορισθούν «τα εθνικά τους συμφέροντα». Μια ακόμη απόδειξη για την αναγκαιότητα μιας πολύχρονης συζήτησης και διαβούλευσης για να ξεπερασθουν οι διαφορετικές αντιλήψεις των Ευρωπαϊκών λαών, που πηγάζουν απο τη διαφορετικότητα της πολιτικης, κοινωνικής και πολιτισμικής τους καταγωγής.
Η σημερινή κρίση ενιαία μονο μπορεί να αντιμετωπισθεί η εαν θέλεις με ενιαίους σε μεγάλο βαθμό κανόνες, προσαρμοζόμενοι στις ιδιαιτερότητες της οικονομίας κάθε χώρας, μέλους της Ε.Ε.
Η χώρα μας με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία 10-12 χρόνια, δυστυχώς δεν κατόρθωσε να αποκτήσει μια βιώσιμη παραγωγική βάση που θα έδινε προοπτική στην οικονομία μας. Και αυτό γιατί οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν πρόσκαιροι αφού οι γενόμενες επενδύσεις ήταν πέρα για πέρα αντιπαραγωγικές, και γίνονταν μόνο για να έχουν «άμεσο πολιτικό όφελος», ιδιαίτερα στις ανά διετία προεκλογικές περιόδους(εθνικές η νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές εκλογές).
Ο ρυθμός ανάπτυξης του 2009 θα εξαρτηθεί μόνο από το βαθμό απορρόφισης κονδυλίων από το 4° ΚΠΣ.Η αποκάλυψη όμως του πραγματικού δημόσιου χρέους με τον συνυπολογισμό του χρέους των νοσοκομείων, των οφειλών προς ταασφαλιστικά ταμεία κλπ θα προκαλέσει σε όλους μας ένα μεγάλο σόκ. Δεν ξέρεις.... μπορεί να αποβεί χρήσιμο ένα τέτοιο σοκάρισμα. Για να δούμε......

NdN είπε...

Ο προστατευτισμός δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε ξαφνικά λόγω κρίσης. Για παράδειγμα θυμάμαι το 2005 όταν όλη η Oil&Gas Industry μιλούσε για το αν η Αμερικάνικη Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών θα έδινε την Unocal στην κρατική κινέζικη εταιρία CNOOC που είχε προσφερει αρκετά μεγαλύτερο τίμημα από την Chevron-Texaco.Ο Alan Greenspan είχε υποστηρίξει τότε την Κινέζικη εταιρία και αντιτάχθηκε πλήρως στην επιβολή δασμών. Παρόλα αυτά την κάταληξη της προσπάθειας την ξέρουμε όλοι.

Διάβασα στο ΒΗΜΑ το άρθρο του
Jean-Marie Colombani αλλά και πολλές συνεντευξεις του Giddens και όλοι συμφωνούσαν για το ότι ο προστατευτισμός μόνο προβλήματα θα φέρει. Ακουσα επίσης και τον Brown να το λέει αν και επίσης τον άκουσα να βάζει πλαφόν στα δάνεια που μπορουν να δώσουν οι Αγγλικές τράπεζες. Επίσης παρακολούθησα τα επιχειρήματα πολλών για το τι συνέβει μετά την κρίση του 29 και που οδήγησε ο προστατευτισμός. Συζήτησα και με πάρα πολλούς εδώ στο Λονδίνο που κάτι παραπάνω ξέρουν λόγω εργασίας.

Για να απαντήσω στον Στέργιο, νομίζω πως ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι το αντίδοτο στην κρίση, αλλά από την άλλη η εμπειρία έχει δείξει ότι ο προστατευτισμός σίγουρα δεν είναι.

Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος το που θα βγει. Μπορεί και να έχει δίκιο ο Στέργιος και να μην έπρεπε να δώσουν τίποτα τα κράτη. Να αφήσουν 5-6 μεγάλους (ίσως και περισσότερους) να "πάνε κάτω" και να επιβιώσουν όσοι τα κατάφερναν. Ισως και να δείξει η ιστορία ότι αυτά που έδωσαν τα κράτη ήταν λιγότερα από όσα έπρεπε και να έπρεπε να δώσουν κι άλλα. Κάποιοι είπαν ότι θα έπρεπε να "κόψει" χρήμα η Αμερική...Ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς για να εκφράσουμε άποψη για το τι είναι σωστότερο να γίνει. Δεν ξέρω, αλλά δεν νομίζω ότι ξέρει και κανένας. Ακόμα είναι νωρις για να φανεί. Ολοι υποθέσεις κάνουνε.

Σίγουρα δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου που να προβλέπει τα πάντα. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για την αντιμετώπιση κυρίως των μελλοντικών pay back και λιγότερο για την διασφάλιση θέσεων εργασίας και της κοινωνικης συνοχής. Τουλάχιστον στην Αμερική και στην Αγγλια που μπορώ να εκφράσω μία ταπεινη άποψη.

Λίγα παραπάνω ίσως μάθω την πέμπτη που ελέω Τσικνοπέμπτης κάποιοι bankers θα προσπαθούν να με "μορφώσουν"... μέχρι τότε θα απολαμβάνω τα κειμενα του Στέργιου με τα οποία μπορεί να διαφωνώ κάθετα (εργαζόμενος γαρ σε εκείνους που κατηγορεί για όλα τα δεινά τις ανθρωπότητας), αλλά δεν παύει να είναι "η άλλη άποψη" η οποία για μένα είναι ιερή. Εξάλλου χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε λόγος συζήτησης.

Καλό βράδυ!

katerina είπε...

Στέργιε καλημέρα,
Όλη νύχτα «πίνοντας και βλαστημώντας», αναρωτιόμουν, αν θα πρέπει να αποκαλύψω τον ρόλο μου, αυτόν που τα συμφέροντα των πολυεθνικών, με όρισαν να υπερασπίζομαι, και αποφάσισα ότι πλέον πρέπει να αποκαλυφθώ. Άλλωστε, πως να το κρύψω πια, με ξεσκέπασες ...

Το δικό μου το ερώτημα για την συζήτηση ήταν πολύ σαφές.
Ο Εθνικός Προστατευτισμός, ειναι δρόμος ή ακόμα χειρότερα Ο δρόμος, για να αντιπαλαίψεις την κρίση;

Δεν απαντάς αλλά ...αλλάζεις το ερώτημα στο ... «είναι ο νεοφιλελευθερισμός ο δρόμος», για να δώσεις την δική σου απάντηση...

Μπορώ να σου δώσω μια πολύ εύκολη απάντηση. Όταν ....κάποιος θα δει το νεοφιλελευθερισμό ή τον μαρξισμό, ή ....ότι, να δοκιμάζεται ιστορικά, εργαστηριακά, ως περιγράφεται θεωρητικά, ας το πει και σε μας.
Μέχρι τότε, αντί για τα μεγάλα, τα ωραία και τα υψιπετή, ας συζητάμε με όσα τα ματάκια μας, ιστορικά έχουν δει. Με ότι βλέπουμε, με ότι έχουμε.
Αλλιώς μπορούμε πάντα να συζητάμε για το αν η Σταχτοπούτα μας πάει περισσότερο σαν παραμύθι από την Χιονάτη.

Και για να ...παίξω στην λογική σου να σου πω ότι το προστατευμένο εισόδημα των αγροτών μας, ναι μωρέ, αυτών που ...πανηγυρίζαμε την ...επανάσταση τους με τα τρακτέρ, ναι μωρέ αυτούς που οι ...κακοί, ακουσον άκουσον...δεν τους άφηναν να κλεινουν τους εθνικούς δρόμους, ε λοιπόν αυτών, το ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ εισόδημα, οδηγεί χώρες με εκατομυρια ανθρώπους στην απόλυτη πεινα και στην εξαθλίωση.

Ναι, η ...νεοφιλελευθερη Ν.Δ. που έθαψε με εντολή της ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΒΖ, τόνους πουλπας για να μην πέσει η τιμή κάτω απο τα 21 ευρώ τον τόνο.

Ναι, αυτός ο εθνικός προστατευτισμός της ...νεοφιλελεύθερης Ιαπωνίας που αγοραζει ρύζι απο τις ΗΠΑ, και το κλεινει στις αποθήκες για να προστατευσει την τιμή του, για τους Ιαπωνες παραγωγούς.
Από την άλλη μεριά οι ...νεοφιλελευθερες ΗΠΑ επιδοτούν αυτό το “αποθηκευμένο” ρύζι ως εξαγωγή στον κάθε παραγωγό του.
Κι αυτές για να προστατέψουν το εισόδημα των αγροτών τους.
Σήμερα λοιπόν έχουμε έλλειψη ρυζιού παγκόσμια. Και η τιμή έχει πάει στα ύψη. Και οι Φιλιππίνες ζητούν βοήθεια σε τρόφιμα (ρύζι) για τον φτωχό πληθυσμό που απειλείται με λιμό.

Στεργιε, στο έχω πει πολλες φορές. Αδικα αναλώνεσαι προσπαθώντας να με φοβίσεις φορώντας μου ταμπέλες. Πίστεψε με, δεν με τρομάζει καμία.
Και όσο για την περιφημη ρήση σου «ούτε η πλέον νεοφιλελεύθερη πόρνη δεν το κάνει όπως το λέει η ανάρτηση», θα σου απαντήσω ότι μπορείς πάντα να υπερασπίζεσαι ως το ύψιστο και πολυτιμότερο αγαθό, την «παρθενιά» σου.
Λυπάμαι σύντροφε, εγώ την έχω απολέσει, προτιμώντας το sex του μυαλου μου....και έτσι ουτε η ταμπελα της «νεοφιλελευθερης πόρνης» με τρομάζει.

Οι λογικές του «έμεινα παρθένα για το παιδί μου», κάποτε με διασκέδαζαν. Τώρα όμως πια έχουν αρχίσει να με τρομοκρατούν.

Ή την παρθενιά του ο καθένας θα υποστηρίξει ή ...το παιδί του. Και το παιδί του καθενός ....φαίνεται σύντροφε μου, όσο κι αν παλευει να το κρύψει...στα ιδρύματα.

katerina είπε...

Apos καλημέρα,
Συμφωνώ μαζί σου και μαλιστα για να επιβεβαιωσω τον φίλο μου τον Στεργιο, για την απολυτα εκπορνευμενη νεοφιλελευθερη αναλγησία μου, θα σου πω ...ότι στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται.
Αρα πάμε για μια αεριτζιδικη μπίζνα, γιατι το ταμείον ειναι μείον.
Ας στησουμε λοιπόν ένα γραφείο στοιχημάτων και να στοιχηματίζουν ....ποιος θα μας σώσει, ποιος θα μας προστατέψει ...απο τους προστάτες.
Μιας που το ξαναείπα....όλοι ή για να ακριβολογώ ...οι περισσότεροι φαίνεται να ξέρουν...
Και τσακώνονται κιόλας...απο την πολύ βεβαιότητα...

katerina είπε...

Ivain καλημέρα,
Βάζεις δυο πολύ σημαντικά θέματα.
Το ένα είναι ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποιο είναι το χρέος.

Και πιθανότατα αν το δουμε όχι όσο πλασματικά παρουσιάζεται, αλλά αν συνυπολογίσουμε τα χρέη του ΕΣΥ (υπολογίζονται πάνω απο 5,2 δις)αλλά και την ιστορία των αμυντικών δαπάνών, εκει ομολογουμένως το σοκ...θα ειναι πολύ σκληρό.
Η ερώτηση βέβαια, ειναι άλλη. Αυτήν την στιγμή ειναι το χρέος η προτεραιότητα;

Μπορεί και να είναι. Η ευρωζώνη δεν έχει θεσμοθετήσει μηχανισμούς διάσωσης των Κ-Μ που κινδυνεύουν, από κρίσεις δανεισμού, μιας που η ΕΚΤ δεν λειτουργεί όπως το ΔΝΤ.
Και αυτά τα ευρωομόλογα...που τόσος λόγος γίνεται η Γερμανία φαίνεται να τα μπλοκάρει γιατί βαρέθηκε να πληρώνει τις αμαρτίες των άτακτων παιδιών.
Από την άλλη....και την Γερμανία την συμφέρει η σταθερότητα και η αξιοπιστια της ΕΕ. Διαβάζω για διαπραγματευσεις μηχανισμού αποζημίωσης της Γερμανίας, αλλά όλες αυτές οι συζητήσεις φαντάζομαι ότι θα ειναι πολύ χρονοβόρες.

Όσο για την αυξηση του ρ.α. σε σχέση με την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ...ας ανοίξει πρωτα ουσιαστικά, ας δούμε και την αναθεωρηση του, ας δούμε πόσο ουσιαστικές θα ειναι οι δράσεις που θα εστιάσει, ας δουμε που θα βρεθούν τα χρηματα των εθνικών πόρων, γιατί πολύ φοβάμαι...ότι απο το ΕΣΠΑ...ως προς το παρόν ....μας έμεινε η βέσπα του Αθεριδη. Και αυτό ειναι πραγματικά αστείο, τα μόνα χρηματα που απορροφούνται άμεσα και πλήρως απο τα επιχειρησιακά προγράμματα ειναι τα διαφημιστικά τους κονδυλια.

katerina είπε...

Καλώς τον NdN, που ειναι και ο πιο αρμόδιος να μας πει τι γίνεται απο την άλλη μερια της Μαγχης.
Και όχι μόνο αυτά που διαβάζουμε αλλά αυτά που εκεινος ζει.

Και ίσως να μας πει και τι έγινε όταν ο Μπράουν ....τα πήρε με την Ισλανδία.
Την Ισλανδία και τις τράπεζες της, που για χρόνια τώρα πρόσφεραν πολύ ψηλότερα επιτόκια από τις βρετανικές και έτσι οι καταθέτες, τις προτιμούσαν και ιδιαίτερα οι Βρετανοί.
Αλλά όταν ...ήρθαν οι μέλισσες το Ισλανδικό Κράτος εγγυηθηκε μόνο τις καταθέσεις Ισλανδών υπηκόων και όχι άλλων τόσων περίπου 300.000 Βρετανών καταθετών. Και ο Μπράουν τα πήρε ... και μαζί πήρε και το όπλο του... και παγοποίησε άμεσα όλα τα περιουσιακά στοιχεία των ισλανδικών τραπεζών στη Βρετανία, περίπου 5 δις λιρες (ή ευρω, δεν θυμάμαι) και βέβαια και ισλανδικές επενδύσεις σε βρετανικές εταιρίες...
Και μετά...ε, το μετά γνωστό....

Ανώνυμος είπε...

Κατερίνα,

Είδα τις συζητήσεις... είδα την "εκρηξή" σου με τα "σοσιαλιστικά" γραφόμενα, και έμαθα ότι τελικά είσαι ...πόρνη! Αλλά νεοφιλελεύθερη πόρνη! Γιατί, αν ήσουν "σοσιαλιστική", -ξέρεις, από αυτές που χτυπάγανε τις πόρτες των δυτικών επιχειρηματιών κατά ...δεκάδες καθε βράδυ, τότε, στον "σοσιαλιστικό" παράδεισο που νοσταλγούν κάποιοι, δεν θα υπήρχε βέβαια αντίρρηση... απλά, θα ήσουν μιά "εργαζόμενη"... οπως όλες οι άλλες...

Αλλά ξέρεις κάτι.... ΜΠΟΥΧΤΙΣΑ πιά... μπούχτισα με την ανοησία, μπούχτισα με τα κολημένα μυαλά... και περισσότερο μπούχτισα με αυτούς τους "μύθους" περί των ...καταστροφών που έφερε η οικονομία της αγοράς, ο νεοφιλελευθερισμός, ο καπιταλισμός στις υποανάπτυκτες χώρες, το "αίμα" που ρούφηξαν οι καπιταλιστές εκεί... περί... περί... και που θεωρούνται πιά κάτι σαν ...θέσφατο, αν φέρεις αντίρρηση είσαι φασίστας, δούλος, υπηρέτης του κεφαλαίου...

Και επειδή οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους, να συνεισφέρω στην ...αποστράβωση όσων στραβών θέλουν να δούν την αλήθεια, με την κατάθεση ενός εξαιρετικού site, όπου ΟΛΑ τα παγκόσμια στοιχεία εκτίθενται σε εύληπτα, animated Γραφηματα.

Εκεί μπορεί να δει κανείς πόσο ΜΕΙΩΘΗΚΕ η απ'ολυτη φτώχεια, πόσο ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ οι θάνατοι των παιδιών, ποσο ΑΥΞΗΘΗΚΕ το κατα κεφαλή εισόδημα και παρα πολλά άλλα, στις υποανάπτυκτες χώρες, μετά το 1970, όταν η ...επάρατη παγκοσμιοποίηση πήρε σάρκα και οστά

Πηγαίνετε λοιπόν στο http://graphs.gapminder.org/world/ και εκεί, όποιος ...αντέχει την αλήθεια, ας την δει κατάμουτρα... (υπάρχουν ΧΙΛΙΑΔΕΣ sites με πραγματικά στοιχεία, γιά όποιον ΘΕΛΕΙ να μάθει την αλήθεια).

Οι υπόλοιποι, όσοι επιμένουν να παραμυθιάζονται, ας κάτσουν να αναπολούν τα Σταλινικά μεγαλεία... ή αν δεν αντέχουν τους αριθμούς του site που συνέστησα, ας αθροίσουν όσους σφαγιάστηακαν από τα διάφορα εφαρμοσμένα flavors του "σοσιαλισμού", Στάλιν, ΠολΠοτ και Χίτλερ- ναι, ΚΑΙ Χιτλερ, "σοσιαλιστής" ήταν ΚΑΙ αυτός (τα "σοσιαλιστικά" επιτεύγματα του Εθνικοσοσιαλισμού στην κοινωνία της Γερμανίας ήταν σημαντικά!!!)... ή ας πάνε να δουν στο σινεμά το τελευταί έργο του Βαιντά...

apos είπε...

Σχολιαστή,
νομίζω ότι η Κατερίνα το έθεσε πολύ απλά και χαριτωμένα: Σταχτοπούτα ή Χιονάτη.
Ας διαλέξει ο καθένας.
Κατά τα άλλα, εγώ που προσπαθώ ακόμα να καταλάβω, χρησιμοποιώντας τα ματάκια μου κυρίως, ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Ανώνυμος είπε...

Αποσπάσματα από μια συνοπτική παρουσίαση του φαινομενου
του χρέους σαν τη βάση της ανάπτυξης από το 1970..και τη σχέση του μέθη κρίση.
.........
"Η πυραμιδική ανάπτυξη των δυτικών οικονομιών από το 1971, (έτος αποδέσμευσης της σχέσης χαρτονομίσματος ως προς το χρυσό), μέχρι και σήμερα βασίστηκε στη διαρκή αύξηση του δημοσίου χρέους σε πρώτη φάση και στην αχαλίνωτη αύξηση του δανεισμού για επιχειρήσεις και καταναλωτές σε δεύτερη φάση.
....................
..................
Το παραμύθι ήταν ωραίο και διήρκεσε αρκετά, όμως, το τέλος ήρθε διότι το σύστημα έφτασε στο σημείο που αδυνατεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο χρέος από αυτό που καλείται να αποπληρωθεί. Αυτό είναι και το τέλος της πυραμίδας που γκρεμίζεται γρήγορα και δυστυχώς λίγα μπορεί να γίνουν για να ανακοπεί η ορμή.

Το δυστύχημα είναι ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος έχει ως βάση τη δημιουργία νέου χρέους! Η υποκρισία συνεχίζεται και το πόπολο κραυγάζει για παροχές με τους ταγούς να συσκέπτονται για να αποφασίσουν το ύψος του νέου δανεισμού..."

Ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=1003349&nid=662149

Επίσης
Ένα πολύ καλο blog με πλήθος στοιχειων για το παγκόσμιο
πιστωτικό σύστημα και το ρολο του στον έλεγχο της οικονομίας.Ψάξτε παλιότερα άρθρα. Για όσους δεν θέλουν να αποφεύγουν την κριτική του νεοφιλελευθερισμού με την κασέτα περί σταλινισμού κτλ.

http://epicurus2day.blogspot.com/

Για τους εύκολους αρνητές του οποιου προστατευτισμού.
Βρείτε στοιχεια για το ποσο αρνητικός ήταν ο προστατευτισμός για την Ελλάδα μέχρι το 1989.

ΥΓ.
@Σχολιαστή έχεις δίκιο. Έχω κάτι Ινδούς στη δούλεψη μου..περιποιούνται κάποια κτήματα. Τους δίνω 15 e μεροκάματο.κανε μου ένα γράφημα ποσο μείωσα την φτώχεια των συγκεκριμένων ατόμων που ζούσαν με 2 e την ημερα στην πατρίδα τους.Η επιτυχία του φιλελεύθερου ουμανισμού...για να βοηθήσω sτην καταπολέμηση της φτώχειας τους απασχολώ.

Νίκος

OnWine είπε...

Νίκο,

Πέρα από τις όποιες εξυπνάδες, σου συνιστώ να ρωτήσεις ...τους ίδιους!

Και αν ψάχνεις γιά ...φιλελεύθερο ουμανισμό, θα τον βρεία ΑΚΡΙΒΩΣ δίπλα στον "σοσιαλιστικό" ουμανισμό...

Φίλε Νίκο... φιλελεύθερος "ουμανισμός" δεν υπάρχει... όπως δεν υπάρχει, δυστυχώς, ΚΑΝΕΝΑΣ ουμανισμός κλίμακας... υπήρξε ο ουμανισμός των Γκουλαγκ, ο ουμανισμός των στρατοπέδων συγκέντρωσης... τελικά, πάρτο χαμπάρι κάποτε, υπάρχει ΜΟΝΟ το συμφέρον... ΠΑΝΤΟΥ, σε όποιο ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟ "-ισμό"... και το δικό σου συμφέρον, αυτή η "ανήθικη" εκμετάλλευση, ανέβασε το μεροκάματο του ...Ινδού σου (μάλλον ...ανύπαρκτου) από τα 2Ε στα 15Ε(?)... (αλήθεια, δεν μου τον συστήνεις, γιατί το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ μεροκάματο όσων Ινδών ή Αλβανών περιποιούνται κτήματα είναι 40Ε ... και εδώ φήμες ακούς, φίλε... και φήμες αναπαράγεις...)

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο που μπορώ να πω επαυξάνοντας είναι η φράση του Σχολιαστή «μπούχτισα με την ανοησία, μπούχτισα με τα κολλημένα μυαλά..»

OnWine είπε...

Και συγνώμη ρε Νίκο... δεν πρόσεξα ότι το άρθρο που τσιτάρεις ήταν του έγκυρου αναλυτή ...κ.Ιωάννη Π. Τουτουδάκη.... εγώ σου δίνω ΣΤΟΙΧΕΙΑ... ξέρεις τι θα πει ΣΤΟΙΧΕΙΑ?... δεν τσιτάρω άρθρα.., διάβασέ τα κάποτε, δεν θα πάθεις τίποτα... μπορείς να τα ...ξεχάσεις αμέσως μετά, και να ξαναγυρίσεις στα παραμύθια της Χαλιμάς!

Ακου reference ο κ. Τουτουδάκης!!!!

katerina είπε...

Σχολιαστή,
Καμιά φορά από μια κουβέντα που ξεκινάει από αλλού, και πάει αλλού μπορεί να βγουν απίστευτα διαμάντια.
Και ένα τέτοιο ΔΙΑΜΑΝΤΙ είναι αυτό για το οποίο μίλησες. Το gapminder. Γιατί …δεν δίνει έτοιμα τα ψάρια στους …«φτωχούς» αλλά τους λέει να μάθουν επιτέλους να ψαρευουν. Χρησιμοποιώντας βασικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, αλλά πολύ φιλικά δοσμένα στον όποιον χρήστη, με ουσιαστικές συγκρίσεις, χωρίς να απαιτείται καμμια εξειδικευση, κανένας κωδικός, όπως πρέπει η αξιόπιστη πληροφορία να φτάνει στον ΠΟΛΙΤΗ, που θέλει να διαμορφώσει άποψη και όχι να κρυφτεί πίσω από το δαχτυλο του. Ο Ρόσλινγκ δίνει την ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ στους ανθρώπους να σκεφτούν.

Και στον Ροσλινγκ αξίζουν πολλά. Και όχι μόνο για την αξιοπιστία του αλλά και για στην ιστορία του. Γιατί ο Ροσλινγκ, δεν εκατσε στο γραφείο του…να δει τον κόσμο, και να μας πει την άποψη του, έζησε χρόνια ολοκληρα σε αυτόν τον κόσμο, τον πόνεσε, τον καταλαβε, τον άκουσε. Ο Ροσλινγκ όταν μιλάει για τον 3ο κόσμο, ξέρει πολύ καλά τι λεει.
Και αν πραγματικά κάτι, έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η δική του ρήση, για τους φοιτητές του που ήταν και το έναυσμα να ξεκινήσει να οργανώσει και να δώσει την πληροφορία.

Είπε λοιπόν…«συνειδητοποίησα ότι οι φοιτητές μου δεν είχαν άγνοια, απλά είχαν προκαταλήψεις».

Σχολιαστη, μιας που εσύ ανέφερες τον Rosling , να παρακαλέσω να κάνεις μια αναρτηση για αυτόν… πιστευοντας ότι αυτό είναι εξαιρετικό θέμα ουσιαστικης συζήτησης.

katerina είπε...

Νίκο καλως ήρθες.

Αν δεις και την προηγούμενη απάντηση μου στο Σχολιαστή, ας δουμε τα στοιχεία, από απο όποια πηγή εσύ θέλεις (αν και συνιστώ ανεπιφυλακτα το gapminder), και μπορούμε να μιλήσουμε επι όποιου συγκεκριμένου παραδείγματος επιλεγεί για την φτωχεια και την αναπτυξη στον τρίτο κόσμο. Και συγκρινοντας και τα μεγέθη της, και σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε επίπεδο περιβαλοντος, και σε επιπεδο διακυβερνησης, και σε επιπεδο ΑΕΠ, και σε επιπεδο εκπαιδευσης και σε επιπεδο υγείας και σε επιπεδο κουλτούρας. Αλλά με στοιχεία.

Έγραψα και προηγουμένως, Σταχτοπούτες και Χιονάτες… ασκήσεις επι χάρτου σε οτιδήποτε ΟΥΔΕΠΟΤΕ δούλεψε πρακτικά ….ως η θεωρία το ευαγγελιζεται (και απολυτα σωστό είναι αυτό, ο άνθρωπος, η φύση του, οι συνθήκες, βάζουν τις παραμετρους όχι η θεωρία), δεν λέω έχει ενδιαφέρον….αλλά θα ξερουμε ότι για παραμύθια μιλάμε .

Όσο για τον Πακιστανό σου, ΜΑΣ συνιστώ ανεπιφυλακτα, πριν φτάσουμε να του πουμε τι είναι καλό για αυτόν….να επιδειξουμε ο καθένας τον δικό του …ουμανισμό, και όχι φιλανθρωπία και να παλέψουμε να προστατευσουμε τα εργασιακά του δικαιώματα, τα δικαιωματα του στην άσκηση των θρησκευτικών του καθηκοντων, το διακαιωμα του στην ασφάλιση, το δικαιωμα του στην εκπαιδευση, το διακιωμα του στην υγεία, το δικαίωμα του να εχουν τα παιδιά του πατρίδα…. Και μετά….τον σώζουμε κιόλας…

katerina είπε...

Στέργιε φίλε μου,
καταλαβαίνω το …μπούχτισμα σου…αλλά …«απολογούμαι» με την δικαιολογία ότι αφου βγήκα στον πηγαιμό προς την ….πορνεία…. ε, δυσκολα θα …γυρίσω στον δρόμο της … «Αρετής».

OnWine είπε...

Κατερίνα,

Δεν έχω πάρει copyright τον Rosling (ακόμα), και γι' αυτό σε ...εξουσιοδοτώ να γράψεις εσύ γι' αυτόν... και μετά χαράς να σχολιάσω ότι γράψεις, αν βέβαια κάποιοι απο τους μη εκπορνευθέντες ακόμα έχει το ...κουράγιο να αντιπαλέψει στοιχεία και όχι ...παραμύθια της Χαλιμάς...

Ανώνυμος είπε...

Σχολιαστη απο τη σκοπια του συμφεροντος λοιπον η μεταφορα παραγωγης στην Ασια και αλλου λογω χαμηλου κοστους ειναι σε βαρος μου
εμενα του εργαζομενου της Δυσης
που εχω πολυ υψηλοτερο μισθο.

Η αποψη του αναλυτη που ειρωνευεσαι ειναι η πραγματικοτητα στην οποια συμφωνουν οι περισσοτεροι αναλυτες, αλλα το δειχνουν τα στοιχεια επισης: Οτι οτι η αναπτυξη της Δυσης (ιδιαιτερα της Αμερικης) τις τελευταιες δεκαετιες στηριχθηκε στην καταναλωση, η οποια βασιστηκε
στο μεγαλο δανεισμο,κρατικο και ιδιωτικο. Αποτελεσμα η διογκωση του δημοσιου χρεους και ιδιωτικου χρεους.

http://www.brillig.com/debt_clock/faq.html

http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_public_debt

http://911review.org/Media/National_Debt.html


Αντιθετα μακροσκοπικα μειωση ανεργιας δεν εχουμε στισ ΗΠΑ,
ουτε αυξηση εισοδηματος

http://www.shadowstats.com/alternate_data

Νικος

suncitizen είπε...

Ακριβώς!
Και ενώ αυτός ο τυφώνας της ύφεσης σαρώνει την οικουμένη, εμείς καθόμαστε και κάνουμε πρώτο θέμα την ψέφτικη παραίτηση του Μανώλη και το αν θα ξαναμπούν οι "Βατοπεδινοί" στο ψηφοδέλτιο. Θυμίζει τη συζήτηση για το γένος των αγγέλων πριν την πτώση της Πόλης.

Ανώνυμος είπε...

Κατερίνα,

έκανες ένα ατόπημα και το επαναλαμβάνεις μαζί με άλλους. Νομίζω ξεπέφτεις. Ούτε κατά διάνοια άφησα υπονοούμενα πόρνης όποιας εννοιολογικής μορφής που να αφορά στο πρόσωπό σου. Μένω κατάπληκτος! Περίμενα το αυτονόητο, να επανορθώσεις και να μην αφήσεις του άλλους να χρησιμοποιήσουν τη δική σου «μετάφραση» για το καλό της συζήτησης αλλά αδίκως. Και έλεγες ότι τα πολιτκάντικα κόλπα και τις ετερόκλιτες συμμαχίες τις απεχθάνεσαι…

Εγώ ανέφερα το δικό σου απόσπασμα και υπάρχει στην ανάρτηση που λέει: «Έχει η Ελλάδα την δυνατότητα και το περιθώριο, να κλείσει κι άλλο την οικονομία της ή πρέπει να την ανοίξει όσο περισσότερο μπορεί...» και απάντησα χιουμοριστικά όσον αφορά τη φράση αυτή για την δυνατότητα της Οικονομίας της Ελλάδας: «δεν σχολιάζω τη λέξη «ανοίξει»… ούτε η πλέον νεοφιλελεύθερη πόρνη δεν το κάνει όπως το λέει η ανάρτηση»! και συ τα αντιστρέφεις όλα, βάζεις στη θέση της Οικονομίας τον εαυτό σου(!!!) και απαντάς μόνη σου με την φράση: «και έτσι ούτε η ταμπέλα της «νεοφιλελεύθερης πόρνης» με τρομάζει». Μπράβο ηρωίδα χωρίς αιτία!!! Μα εσύ δεν είσαι η Οικονομία!!!! Τι στο καλό…

Και μετά ο Σχολιαστής επαυξάνει και συ ξανά μου απευθύνεις τη φράση «αφού βγήκα στον πηγαιμό προς την ….πορνεία…. ε, δύσκολα θα …γυρίσω στον δρόμο της … «Αρετής» επαναλαμβάνοντας το ατόπημα για να το εμπεδώσουν όλοι.. Και ξανά ο Σχολιαστής αναφέρεται σε κάποιους «από τους μη εκπορνευθέντες»…. Είδατε εσείς χιούμορ σε αυτά; Και που θα πάει το κορδόνι της απαξίωσης της συζήτησης;

Αυτός ο ξεπεσμός που συνοδεύεται από αυτόπαινέματα έπαρσης για στοιχεία που μας συνέτριψαν(!!!) λες και εμείς δεν τα ξέρουμε, ούτε ξέρουμε το περιεχόμενο των αριθμών μαζί με τα αναμασήματα θεωριών που έμειναν ακίνητα δόγματα 250 χρόνια και μας τα πασάρετε για νέες ανακαλύψεις, πήγαν τη συζήτηση στο πάτο. Γι αυτό αρκέσθηκα στην επανάληψη της φράσης του Σχολιαστή αλλά δεν πήρατε είδηση.

Μετά από αυτά λυπάμαι αλλά τι να τη κάνω την απάντηση;

OnWine είπε...

Επειδή ο Στέργιος με αναφέρει στην απάντησή του προς την Κατερίνα, θα ήθελα να πω κάποια προφανή, σε όποιον τουλάχιστον έχει "αποπειραθεί" να συζητήσει μαζί του.

Και λέω "αποπειραθεί" γιατί η φράση: "Αυτός ο ξεπεσμός που συνοδεύεται από αυτόπαινέματα έπαρσης για στοιχεία που μας συνέτριψαν(!!!) λες και εμείς δεν τα ξέρουμε, ούτε ξέρουμε το περιεχόμενο των αριθμών μαζί με τα αναμασήματα θεωριών που έμειναν ακίνητα δόγματα 250 χρόνια και μας τα πασάρετε για νέες ανακαλύψεις, πήγαν τη συζήτηση στο πάτο."

Σε κάθε "απόπειρα" συζήτησης, η αλαζονεία του παντογνώστη κυριαρχεί... το να εκθέτεςι τις "δικές σου" απόψεις, αν διαφλερουν από του Στέργιου, στέλνουν την συζήτηση "στον πάτο". Πρέπει ΠΡΩΤΑ να συμφωνείς, και μετά μπορείς να συζητάς! Αν βέβαια ο Μέγας Γνώστης "καταδεχτεί" να συζητήσει...

Προσωπικά παντού και πάντα διακηρύσσω την "αμφιβολία"... δηλώνω -και κατά την άποψή μου τεκμηριώνω- το "δεν ξέρω"...

Εγώ τέτοιους "συζητητες", που δεν μου δίνουν την δυνατότητα της συζήτησης, που την αρνούνται συστηματικά, που δεν αμφιβάλλουν γιά τίποτα... αυτούς τους "παντογνώστες"... τους αντιμετωπίζω όπως ο λαός μας τους αντιμετώπιζε πάντα:

Με την ΠΛΑΚΑ...

ΥΓ: Οπως θα διαπιστώσει κανείς, γιά την ...ταμπακέρα (γιά τα στοιχεία δηλαδή) καμμιά ...συζήτηση. Επάνερχεται ΜΟΝΟ όταν θεωρήσει εαυτόν "θιγμένο"

OnWine είπε...

Και επειδή "παρέλειψα" την κορύφωση της αλαζονείας: "Μετά από αυτά λυπάμαι αλλά τι να τη κάνω την απάντηση;" να εξηγήσω ότι δεν ήταν απάντηση... διευκρίνηση ήταν προς όσους μας διαβάζουν και γιά όποιον αναρωτιέται το κατά Σαββόπουλο "Τι κάνει ετούτος..."

Κια να δηλώσω ότι εγώ ...δέχομαι απαντήσεις... όπως και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ συζήτηση...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Κατερίνα,


Ο Αλμπέρ Καμύ, αρχίζει το βιβλίο του "Ο μύθος του Σισύφου" με τον εξής συλλογισμό:

"Δεν υπάρχει παρά ένα μονάχα φιλσοφικό πρόβλημα πραγματικά σοβαρό: Το πρόβλημα της αυτοκτονίας. Τη στιγμή που αποφασίζεις πως η ζωή αξίζει ή δεν αξίζει τον κόπο να τη ζήσεις, απαντάς στο βασικό πρόβλημα της φιλοσοφίας. Τα υπόλοιπα, εάν ο κόσμος έχει τρεις διαστάσεις, εάν το πνεύμα διαιρείται σε εννιά ή δώδεκα κατηγορίες, ακολουθούν. Είναι παιχνίδια."

Όποιος πάρει στα σοβαρά το ερώτημα και ταυτόχρονα διαβάσει μερικά μόνο σχόλιά σου, μάλλον θα απαντήσει σχετικά εύκολα σ' αυτό το βασικό πρόβλημα. Πηδώντας από τον πέμπτο, ή καταπίνοντας γυαλιά, ή κόβοντας τις φλέβες του, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο τέλος πάντων επιλέξει να υλοποιήσει την απάντηση.

Απ' ό,τι βλέπω όμως, εσύ ζεις και βασιλεύεις! Κανονικά θα 'πρεπε να είσαι ...παρελθόν προ πολλού καιρού. Και, όπως σε φαντάζομαι και με φαντάζεσαι (το "βλέπω" και "βλέπεις" δεν ταιριάζει εδώ όπως καταλαβαίνεις), όταν με το καλό γίνουν οι εκλογές προβλέπω να πηγαίνεις τρέχοντας να ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ με χέρια και με πόδια!

Προς τι λοιπόν τόσος θρήνος και κοπετός;


Χαιρετώ.

katerina είπε...

Στέργιε,
αν και εσύ δήλωσες ότι δεν θέλεις απάντηση, εγώ αποφάσισα να σου την δώσω.
Δεν θίχτηκα, από τον όποιο «εννοιολογικό προσδιορισμό» αποδίδεις εσύ σε ότι είπες, όπως κι αν εσύ τον προσδιορίζεις.
Σε διαβεβαιωσα και στο επαναλαμβάνω, ότι ουτε με αφορά, ούτε προκειται να απολογηθω για αυτόν.

Αν πάλι θεωρείς ότι ...αυτό που φωνάζω πάντα, χρόνια τώρα, ...και εσύ το ξέρεις ..πολύ καλά, ...πάρα πολύ καλά, όπως ξέρεις ότι πολύ συχνά το πληρωσα με πολύ βαριά «αντιτιμα», δηλαδή το ότι ΑΠΕΧΘΑΝΟΜΑΙ «τα πολιτικάντικα παιχνίδια και τις ετεροκλητες συμμαχίες», και τολμάς να με εγκαλεις για κάτι τέτοιο ...ειλικρινά εκπλησσομαι....
Αλλά Στεργιε, δεν ειναι η πρώτη φορά που εκπλήσσομαι...αλλά από την άλλη πιθανά η ζωή να ειναι γοητευτική...γιατί επιφυλάσσει εκπληξεις. Και οι εκπλήξεις σπάνια ειναι ευχαριστες.

Ο διαλογος εχει και βάση και σκοπό. Η δική σου βάση ξεκινάει απο βεβαιότητες, η δική μου απο το ..ίσως. Δικαίωμα σου, δικαίωμα μου.
Ο δικός μου σκοπός δεν ήταν ποτέ η διεκδίκηση της ...όποιας νίκης. Συζητώ, προσπαθώ να καταλάβω, επιφυλασσομαι πάντα να αλλάξω άποψη και προσπαθώ να μην έχω θέση. Ισως μονο Αρχές. Που πάνω τους και χτίζω και γκρεμίζω.

Θεωρώ ...ευτυχείς όσους ...γνωρίζουν, δεν ανήκα ποτέ σε αυτήν την συνομοταξία των εκλεκτών, και θα διατηρώ πάντα την ύψιστη πολυτέλεια να μην ανήκω,όπου ο καθένας, θέλει, βολευεται, ή απαιτεί να ανήκω ή να με εντάξει, γιατί ...έτσι τον διευκολύνει.

Στο «έτσι είναι»....θα απαντάω πάντα ...αν έτσι νομίζετε.....

katerina είπε...

κ. Δρακονάριε,
Απο ότι βλέπω μετά την περιφορά σας απο ιστολογιου σε ιστολογιο, όπου ....επιθυμητό δεν θα σας χαρακτήριζα, όσο επιεικής και αν προσπαθώ να ειμαι, φτάσατε και σε εμένα.

Διαβασα με προσοχή το σχόλιο σας, ...αλίμονο το κατάστημα, τους ...πελάτες του, τους προσέχει ως κόρην οθφαλμού....

Αλλά ξέρετε κ. Δρακοναριε, πιθανότατα επειδή η ευφυΐα, δεν συγκαταλέγεται στα πολυπληθή προτερήματα μας, δε κατάλαβα το σκεπτικό του σχολίου σας. Μην ανησυχείτε αγαπητε μου, pls ….put the blame on me…..

Όποια κι αν ειναι η ερμηνεία του σκεπτικού σας , μην θεωρήσετε τον εαυτό σας υποχρεωμενο να μου δώσετε περισσότερες εξηγήσεις.
Εξάλου νομίζω ότι είστε ο τελευταίος που θα συμβουλευόμουν για το τι θα ψηφίσω, και ομολογουμένως τον ...πόνο και την έννοια σας...δεν τον κατανοώ...

Ο φίλος lls, από ότι γνωρίζω, σας εχει ανοιξει ένα ωραιοτατο blog. Αν σας χρειαστώ σε κάτι...άνθρωποι είμαστε ρε αδελφέ...πχ, να σας συμβουλευτω για την πολιτική μου θέση, τοποθέτηση, ψήφο ή ...ότι, γνωρίζω που θα σας βρω.
Μέχρι...TOTE...σας χαιρετώ με την σειρά μου.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή κα Κατερίνα,


Το σχόλιό μου έθετε το εξής ζήτημα: Σας χαρακτηρίζει - απολύτως θεμιτή στάση και δικαίωμά σας αναμφισβήτητο - μία γενική απαισιοδοξία και μία καθολική απόρριψη δικαίων και αδίκων. Τόσο σε επίπεδο κοινωνίας, όσο και σε επίπεδο πολιτικής. Αυτό όμως δεν συμβιβάζεται με ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ πολιτική επιλόγή. Ανέφερα το ΠΑΣΟΚ γιατί ΕΣΕΙΣ έχετε δηλώσει ψηφοφόρος του. Αν είχατε δηλώσει ψηφοφόρος ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ άλλου κόμματος, θα είχα αναφέρει εκείνο το ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ άλλο κόμμα. Επομένως, αδίκως πήρατε "φωτιά"!

Άνευ λόγου επίσης ασχοληθήκατε με τις επισκέψεις μου στα διάφορα blogs. Υπάρχει τίποτα το κακό σ' αυτό; Κι εσείς δεν επισκέπτεστε διάφορα blogs; Τι πιό φυσιολογικό;

Κι ύστερα, ποιός σας είπε ότι επισκέπτομαι όσα blogs επισκέπτομαι με στόχο να είμαι ...επιθυμητός; Τέτοια δήλωση δεν έχω κάνει, ούτε τεκμαίρεται κάτι τέτοιο από τα γραπτά μου. Αναρωτιέμαι αν έχουμε εδώ ένα απλώς αυθαίρετο συμπέρασμα εκ μέρους σας (σύνηθες λάθος στο Διαδίκτυο), ή μία εκδήλωση προβολής (επίσης σύνηθες φαινόμενο στις κοινωνικές σχέσεις).

Έπειτα κα Κατερίνα, το σχόλιό μου δεν προσπαθούσε να πετύχει τον διορισμό μου σε θέση συμβούλου παρ' υμίν. Κακώς το εννοήσατε έτσι. Το σχόλιό μου προσπαθούσε μέσω του δικού σας παραδείγματος να θεμελιώσει την παρακάτω σκέψη:

Όποιος τα βλέπει όλα "μαύρα", δεν επιλέγει τίποτα. Διότι, αν επιλέξει, αυτοαναιρείται (τελικά, δεν τα βλέπει όλα "μαύρα"!). Οπότε, ή αυταπατάται ή υποκρίνεται.

Καταλαβαίνω πως δεν θα απαντήσετε. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το ερώτημα δεν έχει τεθεί!


Χαιρετώ.



Υ.Γ. Ενημερωτικά: Ο LLS το κατήργησε το "ωραιότατο blog που μου είχε ανοίξει". Ίσως γιατί κατάλαβε ότι δεν ήταν και τόσο "ωραιότατο"... Εσείς βλέπω έχετε διαφορετική άποψη όπως συμβαίνει στις Δημοκρατίες άλλωστε... Στο κάτω-κάτω εσείς τα Σοβιετικά Gulag έχετε καταδικάσει ρητώς. Ποτέ δεν είπατε τίποτα για τα ηλεκτρονικά! Ψέματα;

katerina είπε...

κ. Δρακονάριε,
θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Όσο ειλικρινής μπορώ να είμαι.

Δεν θα σας χαρακτήριζα ως τον πλέον εποικοδομητικό συζητητή, αλλά μιας που ο καθένας μας θαυμάζει ότι δεν εχει, δεν θα σας κρύψω ότι το κουράγιο (;;;) σας ειλικρινά το θαυμάζω.

Αλλωστε ειναι γνωστό ότι ο θυμός, αντιμετωπίζεται ειτε με μάχη είτε με φυγή. Θα μου επιτρεψετε ελπίζω, να κρινω κατα περίπτωση ποιον δρόμο από τους δυο θα ακολουθώ όταν με θυμώνετε.
Και μιας που αναφερθήκατε στον Καμύ, τυχαία φανταζομαι, θα απαντήσω στο ...ρητορικό ερώτημα σας, με την άποψη του ίδιου του Καμύ για τον Σισυφο.
Υποστηρίζει λοιπόν ο Καμύ, ότι ο Σισυφος, γευεται για μια συντομη στιγμή την ...ελευθερία.
Ειναι ακριβώς η μοναδική στιγμή, όταν εχει τελειωσει με το σπ]ρωξιμο του βράχου και δνε χρειαζεται ...ακόμα να ξεκινήσει απο την αρχή.

Υ.Γ.Ομολογώ ότι δεν παρακολουθησα εκεινο το ωραιοτατο blog που σας άνοιξε ο lls, μιας που θα στοιχημάτιζα ότι δνε θα το χρησιμοποιούσατε ποτέ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή κα Κατερίνα,


Λυπάμαι αν θυμώσατε. Ο σκοπός μου δεν ήταν αυτός. Πάντως, να το ξέρετε: Θυμώσατε με σας, όχι με μένα. Όσα έχω πει, στα δικά σας λόγια στηρίζονται και από τις δικές σας αντιλήψεις τροφοδοτούνται. Όπως και αυτά που θα πω τώρα.

Χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι δεν είμαι εποικοδομητικός συζητητής. Δεν το ξέρετε, αλλά αυτό αποτελεί έπαινο! Να σας πω το γιατί; Άντε θα σας το πω! Γιατί προς το παρόν, η πρόθεσή μου είναι αποδομητική! Και τι προσπαθώ να αποδομήσω; Αυτήν την μαύρη απαισιοδοξία, αυτήν την απόρριψη των πάντων, αυτόν τον θρήνο για τον Απωλεσθέντα Παράδεισο που συχνά-πυκνά ακούγεται απο τα γραπτά σας! Μου θυμίζετε πολλές φορές τους ιεροκήρυκες που τύπτουν τα στήθη τους και κραυγάζουν γοερά για την κατάπτωση της ανθρώπινης κατάστασης. Αλλά τουλάχιστον, εκείνοι υποδεικνύουν και μία διέξοδο: τον δρόμο του Κυρίου! (Ελάτε τώρα! Στ' αλήθεια πιστέψατε, ότι δεν βλέπω πως και σεις κάποιον δρόμο "σωτηρίας" προς κάποιον άλλον "Κύριο" υποδεικνύετε, επειδή το κάνετε με πλάγιο τρόπο; Ένα αστείο έκανα και σεις το πήρατε στα σοβαρά;).

Και είναι και κάτι άλλο που προσπαθώ να αποδομήσω και που αυξάνει την χαρά μου για τον χαρακτηρισμό μου εκ μέρους σας ως μη "εποικοδομητικού συζητητή".

Αυτούς τους ύμνους προς την (δήθεν)άγνοια, προς την (δήθεν) αβεβαιότητα, προς τον (δήθεν) σχετικισμό που νομίζετε ότι σας ανυψώνει τάχα στην θέση του ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ρήτορα! Από την οποία θέση - και πάλι νομίζετε - ότι μπορείτε με άνεση να κατακεραυνώνετε τους ανθρώπους με "βεβαιότητες", με "στερεότυπο" τρόπο σκέψης, με "δογματικές προκαταλήψεις" με "κομματικές αγκυλώσεις", ελαττώματα από τα οποία εσείς έχετε απαλλαγεί ασφαλώς! Κι αφού έχετε απαλλαγεί, ό,τι ισχυρίζεστε, δεν μπορεί, θα είναι κι αυτό ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ και άρα πειστικό! Μα ελάτε τώρα αγαπητή! Ποιόν πείθετε, εκτός των ήδη πεπεισμένων;

Κατά τα άλλα: Χαίρομαι που είστε θαυμάστριά μου. Αλλά επαναλαμβάνω, ο σκοπός μου δεν είναι να αθροίζω θαυμαστές και θαυμάστριες. Ο σκοπός μου είναι να λέω την άποψή μου με ειλικρίνεια. Η οποία - εξ ορισμού - είναι αντίθετη με απόψεις ανειλικρινείς (συνειδητά ή ασυνείδητα) εν τω βάθει τους.

Ούτε επιθυμώ, ούτε δικαιούμαι να σας υποδείξω ποιόν δρόμο θα επιλέγετε όταν σας θυμώνω. Αλλά δεν καταλαβαίνω. Γιατί να θυμώνετε; Διαλέγεστε μόνο με όσους συμφωνούν με τις απόψεις σας; Και η Δημοκρατία;

Εσφαλμένως θεωρείτε ότι έχετε απαντήσει στο ερώτημά μου. Το ερώτημά μου ήταν άλλο. Και δεν ήταν καθόλου ρητορικό...


Χαιρετώ.