Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΕΕΧ: Προς τον Πρωθυπουργό (στου κουφού τη πόρτα)

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

Ν. Π. Δ. Δ. Ν. 1804/1988

Κάνιγγος 27, 106 82 Αθήνα

Τηλ.:210 38 21 524, 38 29 266,

Fax: 38 33 597

http://www.eex.gr

E-mail: info@eex.gr

ASSOCIATION OF GREEK CHEMISTS

27 Kaningos Str, 106 82 Athens, Greece

Tel. ++30-1-38 21 524; ++30-1-38 29 266,

Fax; ++38 33 597

http://www.eex.gr

E-mail: info@eex.gr

Αρ. Πρωτ. 389 Αθήνα, 14 Μαΐου 2010

ΠΡΟΣ: τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος,

κ. Γεώργιο Παπανδρέου

ΘΕΜΑ: Απαγόρευση χρήσης χημικών ουσιών - δακρυγόνων από τις δυνάμεις επιβολής της δημόσιας τάξης

Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ανάμεσα στα τραγικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας που χαρακτήρισαν, άδικα, μια μαζική και με λίγες εξαιρέσεις από τη δράση ακραίων στοιχείων, ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας για την οικονομική επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων, θα θέλουμε να ξεχωρίσουμε και να επαναφέρουμε το θέμα της χρήσης χημικών ουσιών-δακρυγόνων από τις δυνάμεις επιβολής της δημόσιας τάξης για την καταστολή και διάλυση του πλήθους.

Επιχειρώντας αρχικά μια επιστημονική προσέγγιση είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα δακρυγόνα που είναι σε χρήση από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας περιέχουν τη χημική ουσία CS (ορθοχλωροβενζινομαλονονιτρίλη) η οποία κατατάσσεται στα χημικά όπλα. Είναι όμως 10 φορές πιο δραστική από αντίστοιχες ουσίες που εμπεριέχονταν σε δακρυγόνα στο παρελθόν.

Η χημική ουσία CS μπορεί να αποβεί τοξική εφόσον ριχτεί από μικρή απόσταση- λιγότερο από πέντε μέτρα- στο πρόσωπο ανθρώπων και μέσα σε κλειστό χώρο. Όταν το CS εισέρχεται στον λάρυγγα μέσω της εισπνοής προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμό των ματιών. Μπορεί όμως και να οδηγήσει σε διάτρηση του στομάχου, αφού ανακατεύεται με το σάλιο και εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα. Το CS -κυρίως σε μεγάλες συγκεντρώσεις- μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα ή ακόμη και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC). Πρόσφατες διεθνείς μελέτες συσχετίζουν την ουσία αυτή και με θανάτους, σε περιπτώσεις εισπνοής πολύ μεγάλων ποσοτήτων.

Ιστορικά, θα θέλαμε να αναφέρουμε επίσης ότι η χρήση των αερίων CS και CN, βασικότερων συστατικών των σύγχρονων 'δακρυγόνων', από τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ ανάγκασε τον ΟΗΕ να καταλήξει στην Απόφαση 2603/16-12-1969, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, 'καλούνται τα κράτη-μέλη να κάνουν σαφή δήλωση, ότι η απαγόρευση, που περιλαμβάνεται στο Πρωτόκολλο της Γενεύης να έχει εφαρμογή στην πολεμική χρήση όλων των χημικών, βακτηριολογικών και βιολογικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων των δακρυγόνων και άλλων βλαπτικών ουσιών), όσων υφίστανται σήμερα και όσων μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον'.

Επιπρόσθετα βάσει της Σύμβασης του Παρισιού (1993), η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα, η παραγωγή των χημικών ουσιών για στρατιωτικούς σκοπούς έχει απαγορευθεί.

Είναι σημαντικό να τονισθεί κάτι που δεν είναι με την πρώτη θεώρηση αντιληπτό: η χρήση δακρυγόνων για τη διάλυση πλήθους εγκυμονεί επιπρόσθετους κινδύνους καθώς οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στο σημείο εφαρμογής και χρήσης και στους δεχόμενους τη ρίψη εμπλεκόμενους. Η χρήση σε αστικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από κλειστά «μικροπεριβάλλοντα»- micro environments, προκαλεί τη συσσώρευση επί μακρόν των παραπάνω τοξικών χημικών ουσιών στο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα. Επίσης οι σταθερές μετεωρολογικές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν την πολύωρη παραμονή στα χαμηλά επίπεδα της ατμόσφαιρας των τοξικών χημικών ενώσεων σε επίπεδα συγκεντρώσεων ικανών να επιφέρουν τα συμπτώματα για τα οποία αρχικά σχεδιάστηκαν για μακρό διάστημα και σε μεγάλη κλίμακα. Η παραμονή επιτείνεται εάν η διασπορά των χημικών ενώσεων γίνει τη νύχτα ή λίγο πριν και συνδυασθεί με κατάλληλες συνθήκες υγρασίας, παρουσίας άλλων αερολυμάτων και άλλων ρύπων από τη «συνήθη» ατμοσφαιρική ρύπανση του λεκανοπεδίου.

Όλα αυτά τα αναφέρουμε διότι εκτός από τους νεαρούς ενήλικες πολίτες που συνήθως αποτελούν τον αρχικό στόχο της ρίψης τέτοιων δακρυγόνων και για τους οποίους οι βραχύχρονες βλάβες της υγείας μπορεί να είναι σοβαρές από υπερβολική χρήση αυτού του χημικού όπλου, οι επιπτώσεις αυτών των ρίψεων επεκτείνονται στο σύνολο του αστικού πληθυσμού που παραμένει στην περιοχή αλλά και σε αυτό που εκτείνεται σε μια ευρύτερη των επεισοδίων ακτίνα. Όμως, το σύνολο του πληθυσμού περιλαμβάνει εκτός από ενήλικες με σχετικά καλή υγεία και τις λεγόμενες ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως : ηλικιωμένοι, παιδιά και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας. Οι επιπτώσεις των τοξικών αυτών ενώσεων μπορεί να είναι πολύ σοβαρές σε αυτές τις ευαίσθητες ομάδες.

Όλα αυτά τα αναφέρουμε ώστε να γίνει αντιληπτό το κόστος που έχει μια χρήση ενός μέσου για τη γρήγορη διάλυση πλήθους, κόστος που υποβαθμίζει σοβαρά την ποιότητα ζωής για πολλούς πολίτες είτε είναι στην δραστική ακτίνα είτε πολύ μακρύτερα.

Αποτελεί δέσμευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι θα απαγορευθεί η χρήση χημικών και δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών. Πιστεύουμε ότι μια δήλωση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση αυτή, της κατάργησης χρήσης δακρυγόνων και άλλων χημικών ουσιών για την καταστολή πλήθους από τις δυνάμεις ασφαλείας, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης. Για πολλούς και διάφορους λόγους και από πολλές πλευρές καλλιεργήθηκε τις τελευταίες ημέρες ένα κλίμα «πολεμικής» αντιπαράθεσης σε ότι αφορά την αντίδραση των πολιτών προς την κυβέρνηση και το θεσμό της πολιτικής εξουσίας γενικότερα. Η απόσυρση ενός χημικού όπλου από τις δυνάμεις επιβολής της δημόσιας τάξης του κράτους εναντίον των πολιτών του είναι πιστεύουμε μια κίνηση καλής θέλησης και συναίνεσης του κράτους προς την κοινωνία.

Η απόφαση στη σημερινή συγκυρία έχει μεγαλύτερη αξία από ποτέ καθώς θα αποδείξει στην πράξη ότι οι πολίτες δεν αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως εχθροί της δημοκρατίας. Πώς είναι δυνατόν η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να χρησιμοποιεί ενάντια σε διαδηλωτές εργαζόμενους, συνταξιούχους, φοιτητές, μαθητές που υφίστανται τα σκληρά και επίπονα οικονομικά μέτρα το ίδιο χημικό όπλο, που απαγορεύεται μεταξύ εμπολέμων κρατών ;

Για τη Διοικούσα Επιτροπή της ΕΕΧ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΦΩΤΗΣ ΜΑΚΡΥΠΟΥΛΙΑΣ

18 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

Σοβαροτατη καταγγελια. Η χρηση χημικων μου μοιάζει δειλια εκ μερους των αστυνομικων...

δόΧτωρ απαράδεΧτος είπε...

φαντάζομαι τα γέλια που θα κάνει το υπουργείο "προστασίας" του πολίτη άνποτε διαβάσει την επιστολή.... και είμαι εξοργισμένα αγανακτησμένος

katerina είπε...

Δειλια εκ μέρους των αστυνομικών;
Ασφαλώς αυτός ο ευφημισμός Νίκο, ειναι η ρήση της ημερας.

Οι ΜΠΑΤΣΟΙ Νίκο, είναι αυτοι που πληρωνονται απο τον Ελληνα φορολογουμενο για να προστατεψουν τους προδότες του απο τον πολιτη που τοςυ χρηματοδοτεί. Ναι οι ΜΠΑΤΣΟΙ. Ακόμα και οι χειροτεροι μαφιοζοι,οι χειροτεροι εγκληματίες,οι χειροτεροι ρουφιάνοι,έχουν κάποια αισθηση τιμής.

Όποιος δεν ειναι ΜΠΑΤΣΟΣ,όποιος έχει μια στοιχειωδη αξιοπρεπεια ας βγει να ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΙ την θεση του ΣΤΑΜΑΤΩΝΤΑΣ, ΣΤΑΣΙΑΖΟΝΤΑΣ απο το να προσφερει τις εγκληματικές υπηρεσίες του σ' αυτη τη καταπτυστη ΧΟΥΝΤΑ.

katerina είπε...

Καλη σου μέρα Dr.

Κι όμως όλοι αυτοι οι Παπαουτσήδες,Γιωργακηδες, και Μπενιτο,Σαμαράδες,Ντορες, Καρατζαφερηδες, έκαναν ένα τεραστιο ΔΩΡΟ,σε όλους εμάς. Μας έβαλαν να βιωσουμε,να αισθανθουμε την αλήθεια των Στιγμών. Δες ποσο εξοργισμένος εισαι με αυτοςυ και ποσο αγαπάς ΟΛΟΥΣ τους άλλους. Τους πολλους. Κια ειμαστε πια τόσο μα τόσο πολλοι. Κι ειναι πια τόσο ...λιγοι. Και το συγκλονιστικό ειναι ότι το ΞΕΡΟΥΜΕ πια.

ένας στρατολάτης είπε...

Υποθέτω ότι η Ένωση Χημικών γνωρίζει ότι οι χούντες δεν συγκινούνται από επιστολές διαμαρτυρίας ή καταγγελίας. Οπότε ευπρόσδεκτη θα ήταν και καμια οδηγία αντιμετώπισης των χημικών, μήπως βρε αδερφέ υπάρχει και κανα άλλο "όπλο" πλην του maalox.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, πολυ σωστα τα λεει ο "στρατολατης" συμφωνω απολυτα
γιωργος-λευκαδα

katerina είπε...

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ουσιαστικός τροπος προφυλαξης. Τα malox,riopan αντιοξινα ειναι,μια μικρή ανακουφιση μπορουν να προσφερουν. Τωρα τι να ειπωθεί; Μασκα για το δάκο, στολή αστροναυτη,στολή κολομπινας, τι;

Μόνο σαν πολιτική θέση μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παυση οποιουδηποτε "δακρυγονου". Όχι βέβαια ότι οι άλλοι τροποι καταστολής ειναι ...καλυτεροι. Οι αυρες με το νερό μεχρι αποκεφαλισμούς μπορουν να επιφέρουν. Η επιστολή είχε περισσότερο πολιτικό χαρακτηρα παρα ..."επιστημονικό".

katerina είπε...

Γεια σου Γιωργο, προσωπικά εχω σκεφτεί να κυκλοφορώ με baygon και να τους ψεκάζω στα ...κυβικά τους. Σαν κατσαριδες...

monahikoslikos είπε...

Αν ήταν γραμμένο στ' αμερικάνικα υπήρχε κάποια πιθανότητα να αναγνωστεί από τον παραλήπτη και ίσως να τον προβληματίσει αλλά ελληνικά δεν ξέρει ούτε να μιλάει ούτε να διαβάζει...

Nikos Lioliopoulos είπε...

με λυπη διαπιστώνω οτι ο μυθος των ειρηνικά διαμαρτυρόμενων εχει διαλυθει. Μια ματια στα σχόλια εδω θα μπορούσε να ειναι μια καλη αποδειξη….

ένας στρατολάτης είπε...

Με λύπη -και ανησυχία για κατάχρηση της φιλοξενίας της οικοδέσποινας- διαπιστώνω την ακριβή έννοια της έκφρασης "είμαι στην κοσμάρα μου".

katerina είπε...

Λυκε μου όλο και κάποιος θα του τομετεφραζε. Αλλωστε ο ...ναυαρχος του Σαμινα, αναγνωση γνωριζει (υποθετω ότι ειναι και τα μόνα...προσοντα του). Το επεμενο που θα επιχειρησουν να μας πεισουν ειναι ότι τα ...καλουδια τους, δεν επηρεάζουν την τρυπα του όζοντος...οποτε τι προβλημαέχουμε ρε αδερφέ;

Εδω ειμαι και εδώ εισαιΛυκε και θυμησου το. Ο GAP σε λίγο θα μας μιλάει για τις οικολογικές αναζητησεις της Χρυσης Αυγής.

katerina είπε...

Νίκο... "έχω δει και εχω δει σαρδέλες..." που λεει και το γνωστό θεατρικό.

Ως εκ τουτου εκλαμβάνω το σχόλιο σου ως χιουμοριστικό... Αν πάλι παρ'ελπιδα δεν ειναι ...χαβαλές και πλακα, νομιζω ότι δεν εχεις την παραμικρή συναισθηση αυτών που λες.

katerina είπε...

Στρατολάτη μου, το τσαντηρι μας ειναι πάντα ανοιχτό και χαιρεται να υποδεχεται κουβεντες. Να, ετσι κάνεις τον μπερντέ και μπηκες. Οόροςκαταχρηση δεν υπάρχει στις ...οδηγιες χρησης του.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Aν αυτοι αστειεονται http://www.parapolitiki.com/2011/07/blog-post_3444.html τοτε αστειεύομαι και εγω. Και ασφαλώς δεν θα το ξανακάνω.Ζητω ταπεινα συγνώμη ...(ουστ)

kanaliotis είπε...

Ήταν όλοι απασχολημένοι με το χρηματιστήριο…

Η μικρή σοσιαλιστική ιστορία σου, δίνει τις απαντήσεις σε όλα τα σημερινά ερωτήματα.
Αφού Νίκο φαίνεται ότι ξέρεις τι φταίει, άραγε γιατί ξύνεσαι στην γλίτσα του τσοπάνη;

Μια σοσιαλιστική ιστορία

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Είστε με τα καλά σας μωρέ και απευθύνετε γράμμα στον Πρωθυπουργό για τα χημικά; Ο άνθρωπος δεν είναι χημικός, Αλχημιστής είναι!!! Δεν ξέρετε τη προαιώνια εχθρότητα;

katerina είπε...

Καλη σου μερα Στεργιε,
Μα η ...αγωνία των αλχημιστών οδηγησε στη ...χημεία. Αν προβάλουμε το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός,στα καθ'ημας θα μπορουσαμε να πουμε , ότι ο Γεωργιος ο Β' ειναι τόσο ακραια εξωνημένος, που τελικά θα κατορθώσει να ...αντιστρεψει τα πραγματα. Η Φυση και η Ιστορία ειναι δυο(ή ...μία) τρελές,παθιασμένες - όσο και υπεροχες- γυναικες που εκδικουνται παραφορα.