Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Ο νέος πατριωτισμός: ΔΝΤ

Βγάλτε πατριώτες τα τσολιαδίστικα από τα σεντούκια, πάρτε τα σημαιάκια στα χέρια, τα τύμπανα και τις γκρακάνσες ας βαρέσουμε, και πάμε να γιορτάσουμε την νέα μεγάλη εθνική επιτυχία. Πάμε στο ΔΝΤ βρε! Να χτυπήσουν οι καμπάνες!!!!

Τα αιώνια παπαγαλάκια, οι τηλε-ευαγγελιστές, που κελαιδουσαν παρακολουθώντας με ευλάβεια την μπαγκέτα του -τότε ήρωα τους και σήμερα αποδιοπομπαίου τους- Θοδωρη Ρουσοπουλου, ενώνουν τώρα τα τιτιβισματα τους κάτω από τις μπαγκέτες των νέων μαέστρων. Ότι τραγούδι θέλει ο πελάτης.... Ο παραγγέλων και πλερώνων, που έλεγαν παλιά οι ταβερνιάρηδες.

Ο πολίτης βέβαια έχει επιλογές. Μπορεί να διαλέξει απο ποιο μαγαζί θα αγοράσει το μαστίγιο με τις εφτά ουρές για να αυτομαστιγωθεί για τις πράξεις του, που αυτές έφτασαν την «πατρίδα» ...εδώ. Ένα νέο ΑΣΕΠ, θα μετραει ποιος εχει τις μεγαλυτερες αυλακιές στην πλάτη από το αυτομαστιγωμα και θα του κάνει Δώρο τον ιστό να κρεμάσει σε αυτόν, τις ...καινούργιες σημαίες της ...«πατρίδας».

Η ιστορία θα κρίνει άραγε ποτέ, αν οι μάγοι ήταν μαθητευόμενοι ή αν απλά υπηρετούσαν μια πολύ συγκεκριμένη οδηγία. Κομματάκια του puzzle, ενώνονται σιγά σιγά και φτιάχνουν την μεγάλη εικόνα.
Intermational Monetary Fund. IMF. ΔΝΤ, στα καθ’ημας....
Η νέα ...«πατρίδα», με τα υπερατλαντικά σύνορα.
Αλήθεια τι τιμές περιμένουν την μικρή αυτή ευρωπαική χώρα, που κατα λάθος βρεθηκε σε αυτήν την ήπειρο. Θα γειτονέψουμε με το Περου και θα ζησουμε την ελληνική εκδοχή του Fujishock αγαπητή κ. Παναρίτη; Anyway, όπως θα λέγαμε και σε απταιστα ελληνικά, η ιστορία ξετυλίγει πολύ ενδιαφερουσες ...πτυχές.

Εμείς πάλι εδώ....

21 σχόλια:

blogger είπε...

Ωραία.

Να μην χρησιμοποιούμε το χαρτί του ΔΝΤ. Να μην ασκούμε διπλωματία...

Για να συντηρήσουμε (σε αντιδιαστολή με τον "νέο πατριωτισμό" όπως γράφεις) τον παλαιό πατριωτισμό: τον αντιαμερικανισμό.

Κι ας δανειζόμαστε με 7% βρε αδερφέ!

Swell είπε...

Kαλημέρα Κατερίνα, επειδή ποτέ δεν είχα στολή τσολιά, σκέφτηκα να αρχίσω να κάνω αποθέματα με αυγά. Δεν ξέρεις ποτέ που θα τα χρειαστείς...

cynical είπε...

@κατερινα,

κι εγω αυτο το κλιμα εισεπραξα, περι της νεας πατριωτικης πραξης που συνιστα η καταφυγη στο IMF. Και εγραψα αναλογως!

akrat είπε...

νταξ μωρέ...
ήρθε ο καιρός για αυτό που λέμε...
ή τώρα ή ποτέ...
όχι πατέ...
ποτέ...
αλλά αλλού βαράν τα σήμαντρα αλλού κοιτάν οι βλάμηδες...

Left Liberal Synthesis είπε...

Katerina
Εν μέσω της πιο μεγάλης κρίσης ,παρατηρώ μια σειρά απο ιστολόγια,που προσπαθούσαν (στο μέτρο του υποκειμενικα δυνατου,και της ατομικής ευθύνης και γνώσης) να αναλύσουν κριτικά την πραγματικότητα,να εχουν "θυμώσει" χοντρα.
Ο θυμός και η εκτόνωση του είναι η πιο ανθρώπινη εκδήλωση.
Ωστόσο θυμωμένος είναι και ο Αυτιάς και ο Παπαδακης που στην πιο δημοφιλη πρωινη εκπομπή βγαινει με σταθερό τίτλο "φερτε πίσω τα κλεμμένα"
Για καποιο λογο πιστευω οτι τα ιστολόγια είναι για το "επεκεινα" του συρμού.
Βλέπω το ιστολόγιο "Κατερινα" να τα εχει πάρει στο κρανίο.
Βλέπω ομως να λείπει και η συνεισφορα για το πως ο θυμός δεν είναι "Παπαδακισμός" και ουτε μια συνεισφορα για το αλλο.
Γενικό σχόλιο πιθανότατα χωρίς αναμενόμενη απάντηση
Καλή συνέχεια...

Θανασης Ξ. είπε...

Το πρωί (καλημέρα) που το έγραψες Κατερίνα μου έτσι ΗΤΑΝ. Τώρα άλλαξε. Τώρα δεν θα δανειστούμε από πουθενά !!??

Με λίγα λόγια, η ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ περιμένει ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ η κυρία Μέρκελ, ώστε να μας πει κι εμάς, τέλος πάντων, ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΛΟ θα προσφύγουμε....

Στέργιος είπε...

Όλοι οι μάγοι, Κατερίνα, σε όλες τις εποχές, δρούσαν με σχέδιο και σκοπό. Πάνω απ όλα η παραπλάνηση του θύματος! Άλλα να βλέπει και άλλα να γίνονται.

Προσεχώς: Η θυσία της ωραίας Μέρκελ στον «εθνικό» βωμό του ΔΝΤ. Μόνο μετά θα ανακαλύψουμε ότι ήταν η Ελλάδα!

Άντε και το απόγευμα όλοι στο Σύνταγμα για φανερές και άδολες μαγείες….

katerina είπε...

Γιώργο Κρόγια καλώς ήρθες, νομίζω μετά από πάρα πολύ καιρό.

Αυτό το υποτιθέμενο όπλο «εκφοβισμού», κανείς δεν ξέρει στα μούτρα ποιανού θα εκπυρσοτησει. Η πιθανότερη εκδοχή, πάνω σε αυτόν που το κρατάει.
Όταν αποφασίζεις ότι το έλλειμμα που θα δηλώσεις θα είναι στο 12, 7%, την ίδια μέρα, έχεις ήδη οργανώσει την αντεπιθεση σου και πάνω από όλα έχεις οργανώσει τις συμμαχίες σου. Δεν βγαινεις να μιλάς για Τιτανικούς σορταροντας εσυ ο ίδιος την πιστοληπτική σου ικανότητα.

Αλήθεια Γιωργο ποιος έχει την πλειοψηφία των ελληνικών ομολόγων; Οι κερδοσκόποι ή Γαλλικά ασφαλιστικά Ταμεία, γερμανικοι σιδηρόδρομοι, Καλιφορνέζικα ταμεία δημοσιων υπάλληλων; Σε όλους αυτούς που αποταμιευσαν στα δικά μας ομόλογα τους είπαμε ότι επενδυσαν στον Τιτανικό. Και ναι όταν πετάς μια γάτα μεσα στα περιστερια, δινεις …το ψωμάκι στοςυ κερδοσκόπους που …κυνηγάς.

Γιωργο, είναι πια κλισέ, η κατηγοριοποιηση των ψεμματων σε τρία είδη. Τα καλοηθη ψέματα, τα κακοήθη ψέματα και τα ψέματα της στατιστικής. Αλλά η πολιτική ατζεντα δεν χτιζεται με στατιστικές προσεγγίσεις, επικοινωνιακά τερτίπια και ασκήσεις θάρρους. Πάνω από όλα η πολιτική χτιζεται σε ιδεολογια και όχι πάνω σε ιδέες.

Όσο για την κ. Παναριτη, συνιστώ στους πάντες να εντρυφήσουν πολύ προσεκτικά στα γραπτα της. Ιδιαιτερα σε παλαια, άλλου χρονου και εποχών.Ακόμα και στα λεγόμενα της. Μα πολύ πολύ προσεκτικά.

katerina είπε...

Swell, εγώ να σου εξομολογηθώ την αμαρτία μου, δεν θέλω ουτε τσολιαδιστικους ενθουσιασμους και πατριωτισμούς, ουτε αυγά. Αυτό που θέλω είναι να δω την ΕΙΚΟΝΑ.

Αλλά την εικόνα, όχι τα κομματακια που πασαρονται από τα ΜΜΕ, τους λαικιζοντες, τους λαικιστές και τους πατριωτες. Θέλω να καταλάβω. Ζητάω πολλά; Ναι, νομιζω ότι αυτή την στιγμή ζητάω τα πάντα.

katerina είπε...

Cynical, είναι προφανές ότι χθες ειδαμε το ίδιο όνειρο. Και νομίζω ότι ζητάμε κάτι που εμεις θεωρουμε αυτονοητο, αλλά φανταζει πολύ δυσκολο. Ζητάμε όλη την εικονα, αυτή που επιμελεστατα συσκοτιζεται.

katerina είπε...

Akrat καλησπέρα. Όμολογώ ότι δεν καταλαβα το σχόλιο σου. Μα τον Τουτάτη.

katerina είπε...

Lls, μα ο Πιραντέλο έχει απαντησει στο ρητορικό ερωτημα που μου θέτεις. «Έτσι είναι αν έτσι νομιζετε».

katerina είπε...

Θανάση, μπορεί να είναι και έτσι. Αλλά ψυχανεμιζομαι ότι δεν παιζουμε σε μια σκηνή αυτοσχεδιασμών. Παιζουμε σε μια σκηνή όπου το σενάριο είναι ήδη γραμμενο. Μακάρι να κάνω λάθος.

katerina είπε...

Δεν ξέρω Στέργιε. Ειλικρινά δεν ξέρω.. Δεν έχω θέση. Δεν έχω άποψη. Έχω μόνο σκέψεις. Διαβαζω μανιακά, και χαζευω με μεγάλη περιεργεια αυτά τα χιλιαδες κομματάκια των puzzles που συνέχεια εμφανιζονται μπροστά στα μάτια μας.

Στον ελληνικό Τυπο ουτως ή άλλως οι αναλύσεις είναι της πλάκας, της συμφοράς, της ιδεοληψίας και των συμφερόντων. Οι τηλε-ευαγγελιστές και οι ραδιοφωνατζήδες, απλά χυδαιοι κήρυκες των συμφερόντων τους και του λαικισμου.

divein είπε...

Καλησπερα

Προς Πασοκικα παπαγαλακια.

Απο τα ΝΕΑ
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4566053

"Το πολιτικό κόστος. Η δεύτερη σημαντική εξέλιξη που κατέστησε πιθανό σενάριο την προσφυγή στο ΔΝΤ έχει να κάνει με την εσωτερική πολιτική πραγματικότητα.

Όπως έλεγαν στα «ΝΕΑ» στελέχη της Κομισιόν που μετέχουν στην επιτήρηση του ελληνικού προγράμματος, «είναι σαφές πως η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου χρειάζεται ένα άλλοθι για να εφαρμόσει αυτά που είναι αναγκαία για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, για τη μείωση του ελλείμματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας- κι αυτό το άλλοθι δεν βρέθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Εμμέσως πλην σαφώς, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης και εκ των υπευθύνων του προγράμματος για την προσφυγή στο ΔΝΤ, έλεγε σε συνομιλητές του πως «εάν δεν πάμε στο Ταμείο, σε λίγο θα μας πάρουν με τις πέτρες ή και με τις ντομάτες στον δρόμο με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοσθούν».

divein είπε...

"..Κι ας δανειζόμαστε με 7% βρε αδερφέ!"

Προς ενημερωση.
Το αρχικο ποσο που μπορεις να δανειστεις απο το ΔΝΤ ειναι μονο το 10πλασιο απο το ποσο που συνεισφερεις, για την Ελλαδα περιπου 12 δις. Αυτα τα χρηματα θα ειναι με επιτοκιο περιπου 4%.

Απο κει και μετα δανειζεσαι με ορους της ΑΓΟΡΑΣ. Αυτο που αναμενεις ειναι οτι λογικα θα πεσουν σπρεντς και αυτο γιατι το ΔΝΤ με την τεχνοκρατικη επαρκεια και χωρις το φοβο πολιτικου κοστους
εγγυαται ολα τα αναγκαια μετρα για την σταθεροποιηση των δημοσιονομικων. Το μυστικο της επιτυχιας ειναι οτι το κοινωνικο κοστος ( ετσι ονομαζεται το λαικο ξεζουμισμα) ειναι μια υπολεπτομερεια στο ολο project.

CsLaKoNaS είπε...

Συζήτηση για την ταμπακιέρα;

Αφού δεν έχουμε χρήματα! Τι να κάνουμε; Θα πρέπει να δανειστούμε! Και αν οι όροι δανεισμού είναι δυσβάσταχτοι από την αγορά τότε πολύ καλά θα κάνουμε να πάμε στο ΔΝΤ. Δεν είναι θέμα πατριωτισμού. Είναι θέμα νομοτελειακής λογικής.

katerina είπε...

Καλημέρα Σκοπευτή,
ναι το διαβασα και εγώ το άρθρο στα Νεα, και όχι μόνο αυτό.

Ο διεθνής Τύπος είναι γεμάτος με όλα αυτά τα σενάρια(;;;) τις αλήθειες(;;;) τις προσεγισεις(;;;;), κλπ. Για να υποχρεωνεται να το αναπαραγει και ο ΔΟΛ, κάτι πολύ ιδιατερο παιζει. Οψομεθα...

Εκεινο όμως που με σκοτώνει ειναι η αφέλεια κάποιων που λένε, ε και;;;
Σπερνοντας το αφελές(;;;) αυτό ερωτημα, λες και συζηταει μια οικογενεια αν θα πάρει δάνειο απο την Εμπορική ή την Εθνική τραπεζα. Και το ακόμα χειρότερο ντυνοντας όλο αυτό το τραγικό "σενάριο"με χρυσό χαρτί περιτυλιγματος και φιογκο που γραφει στην ουγια "πατριωτισμος".
Αν δεν ήταν τόσο επικινδυνο, θα ήταν πραγματικά αστείο.

katerina είπε...

GsLakonas, αν δεν καταλαβαινει τι λες, λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σου απαντησω στον χωρο ένος σχολίου. Στην πραγματικότητα, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΝΝΟΙΑ, να σου απαντησω.

Πάντως ετσι για να έχεις κάτι να διαβάσεις σε παραπεμπω στα στατιστικά στοιχεία των χωρών που ειχαν αυτήν την τιμή και την χαρά να φιληθούν με το ΔΝΤ. Επίσης η Λετονία, ειναι μια χωρα που μπορε΄ςι να περάσεις και τις Πασχαλινές διακοπές σου, ετσι βρε, να δεις και in vivo, την απαντηση στο ερωτημα σου.
Περαν τουτου, εισαι τόσο αφελής να πιστευεις ότι το ΔΝΤ,δανειζει χωρίς πλαφόν ποσού;

Υ.Γ.Αλήθεια έχεις συναισθηση αυτου που γραφεις στο σχόλιο σου;

CsLaKoNaS είπε...

Το σχόλιό μου σταμάτησε στο να πάμε στο ΔΝΤ.

Δε μίλησα καθόλου για τις συνέπειες της επιλογής αυτής. Δε μίλησα ούτε για πλαφον ποσού, ούτε για όρους δανεισμού;

Καλό είναι, πριν απαντήσεις, να διαβάζεις πιο προσεχτικά τα σχόλια.

mahler76 είπε...

μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα είναι η κατάσταση...