Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Δεν υπάρχουν ...άθεοι στα χαρακώματα

300 κολασμένοι αποφάσισαν.... έπαιξαν την ζωή τους κορώνα γράμματα και ...νίκησαν...

Και είναι πραγματικά αστείο αλλά αυτή η Κυβέρνηση, κατά την διάρκεια της φρικιαστικής θητείας της, δύο Νόμους της ...ανέστειλε. Ο ένας ήταν αυτός που ...υποτίθεται θα φορολογούσε τα διαφημιστικά έσοδα των καναλιών κατά 20% και ο δεύτερος αφορούσε τα 100 μεροκάματα ετησίως προκειμένου να έχεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα οποία για να λυθεί η απεργία πείνας στη Υπατία. μειώθηκαν στα 50. Το πρώτο το πέτυχε πανεύκολα η διαφθορά και η διαπλοκή των εργολάβων της ενημέρωσης, το δεύτερο η αυτοθυσία και η αποφασιστικότητα 300 ανθρώπων. Ασφαλώς το δεύτερο αφορά όλους τους πολίτες... Μετανάστες και Ιθαγενείς. Ξένους και Έλληνες.

Η κ. Δανιήλ, συμβασιούχος καθαρίστρια στον ΟΠΑΠ, από το 1998, με συμβάσεις ακόμη και μιας μέρας, αψηφώντας νόμους, προφήτες, έξοδα, διώξεις, την εκβιαστική απόλυση του άνδρα της από τον ίδιο φορέα, τους άνανδρους εκβιασμούς των εκάστοτε διοικήσεων έφτασε μέχρι το τέλος. Και ...δικαιώθηκε...ανοίγοντας τον δρόμο σε χιλιάδες συμβασιούχους να διεκδικήσουν μια στοιχειώδη εργασιακή αξιοπρέπεια.

Μέσα στον ορυμαγδό από μέτρα ,χρέος, αναδιαρθρώσεις, ηθοποιούς σε ρόλο Κυβερνήτη, βουλευτές – πλασιέ, εκπρόσωπους –αντιπρόσωπους, έρημους και απρόσωπους, θα κρατήσω ένα ενστανε της κ. Δανιήλ στην πρωινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης.

Ανάμεσα σε εργατολόγους, πολιτικούς, δημοσιογράφους, νομικούς, συνδικαλιστές, που αντάλλασσαν απόψεις, εκείνη με μια αφοπλιστική αμεσότητα, απάντησε, ότι «όχι, ούτε για μία στιγμή δεν σκέφτηκα να κάνω πίσω». Μα ξεκινήσατε εκατοντάδες και μείνατε μόνο δύο ήταν το σχόλιο. Και εκείνη σήκωσε το βλέμμα από το τραπέζι, κοίταξε κατ’ευθείαν τον φακό και απάντησε. «Εγώ θα συνέχιζα μέχρι το τέλος. Ήμουν ...αποφασισμένη ότι δεν θα έκανα ποτέ και για τίποτα πίσω. Είχα Δίκιο».

Τη φράση «Δεν υπάρχουν άθεοι στα χαρακώματα», την θυμήθηκα βλέποντας την ανάσταση των πτωμάτων στην Υπατία όταν η Κυβέρνηση υποχρεώθηκε να υποκύψει στο θάρρος και στην αποκοτιά τους, και το, όσο καθαρό τόσο και αφοπλιστικό, βλέμμα της κ. Δανιήλ. Και οι μεν και οι δε, νικήσαν κόντρα σε Θεούς και Δαίμονες, κόντρα σε Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, κόντρα σε Τέρατα και Σημεία, με ...απάνθρωπη πίστη στο μεγαλύτερο Θεό των Ανθρώπων. Το Δίκιο τους.

Αν κάποτε διηγιόμουν αυτή την ανθρωπόκτονα περίοδο σε κάποιον, θα ξεκινούσα την διήγηση μου περιγράφοντας την εικόνα των μεταναστών από την Υπατία να πανηγυρίζουν και το υπέροχο καθάριο βλέμμα της κ. Δανιήλ. Αυτών δηλαδή που στα χαρακώματα κράτησαν σφιχτά το μόνο όπλο που δεν αφοπλίζεται. Την πίστη στο Δίκιο τους.

Υ.Γ. Δεν βρήκα φωτογραφία της κ. Δανιήλ- αν συγκράτησα καλά το όνομα της, και οποιαδήποτε άλλη φωτογραφία για την ανάρτηση θα αδικούσε τα ....μάτια της.

15 σχόλια:

ο κυριος αμ είπε...

Καλημέρα ,
κατάφερες να με φορτίσεις πρωί πρωί , αλλά καλά έκανες , όχι για μένα , αλλά για όλους όσους και θάναι πολλοί , αυτοί που θα σε διαβάσουν .
Να ξέρετε φίλοι μου , να το θυμάστε , τα κορμιά που θα "πέσουν" πρώτα και με κανένα δισταγμό , χωρίς δεύτερη σκέψη , θάναι αυτά που περιγράφει η Κατερίνα ...
Καλημέρα ...

monahikoslikos είπε...

«Εγώ θα συνέχιζα μέχρι το τέλος. Ήμουν ...αποφασισμένη ότι δεν θα έκανα ποτέ και για τίποτα πίσω. Είχα Δίκιο»...
Όσοι παρακολουθούμε απ' τον καναπέ τις εξελίξεις είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Swell είπε...

Kαλημέρα Κατερίνα, το πρόβλημα είναι ότι ο καθένας τοποθετεί (αν το κάνει κι αυτό) τα χαρακώματα απ' που μάχεται στο μικρόκοσμό του...

Ανώνυμος είπε...

ειναι σαπιοι ,τελειως σαπιοι οσο κι'αν τους στυψεις ολους μαζι ,δεν θα βγει ουτε μια σταγονα ανθρωπιας .
μαυρο το παρον και ακομα πιο μαυρο το
μελλον των παιδιων μας .
ολα ομως τα προβληματα εχουν και μια λυση και τη λυση αυτη πιστευω οτι εστω και αργα θα τη βρουμε .
γιωργος-λευκαδα

(κατερινα να στειλω email 5-6 σελιδες
για καποια που διαβαζω και δεν καταλαβαινω? )

katerina είπε...

Καλη σου μέρα κ. Α.Μ.
Υπάρχει ένας απροσμετρητος πλουτος που μπορεί να διεκδικήσει ο κάθε άνθρωπος. Το να βρει μια Ιδέα να πιστεψει. Όχι να πειστεί. Να πιστεψει. Και να παλεψει για αυτήν. Είναι το σημείο που κάποιος δικαιωνει την Υπαρξη του.

Και η δική μου ερμηνεια,σωστή ή λανθασμένη για το "μακαριοι οι πτωχοι τω πνευματι",δεν ειναι ουτε οι εξυπνακισμοι του συρμού, πολυ δε περισσότερο μία θρησκευτικη ή θεολογική προσεγγιση με την τρεχουσα έννοια του όρου.
Αντιθετα είναι μια προτροπή δικαιωσης της φθαρτοτητας. Όχι στην ...άλλη ζωή,σε αυτήν τη ζωή, στην μια και μόνη.

Και δεν το εκλαμβάνω ως προσταγμα αλλά ως συμβουλή. Βρειτε την ΙΔΕΑ που θα δικαιωσει την υπαρξης σας. Κι όσο αυτή η Ιδεα είναι μεγαλυτερη τόσο η ύπαρξη,ο βίος να μετατρεπεται σε ΖΩΗ.

Αυτά τα "κορμιά",που περνουν ...απαρατηρητα μέσα στον συρφετό της ενημερωσης, ανωνυμα συνηθως, είναι αποτην στοφα αυτών που λέμε ΗΡΩΕΣ.

Αλλά καλέ μου φίλε,πάντα στον ...άγνωστο,στον ανωνυμο δεν αποδιδει τιμές η πραγματική Ιστορία;

katerina είπε...

Λυκε μου καλημέρα;
Όσο κι αν οι εποχές είναι ζορικες,άλλο τόσο ειναι και γοητευτικές. Κι ο καναπές πια, πολλους δεν τους χωράει...

Λέμε πολλά για την άθλια δημοσιογραφία. Αλλά εδώ θα ήθελα πραγματικά να πω μπράβο σε έναν δημοσιογραφο που ακόμα αντιστεκεται σε αυτή τη λαιλαπα του επικοινωιακου χειροκροτηματος της κατεδαφισης των πάντων. Την κ. Δανιηλ την ειδα στην εκπομπή του Αρβανιτη στη NET.

katerina είπε...

Sweel μου καλημέρα,μεγάλη κουβέντα ανοιγεις.

Κατα την αυστηρά προσωπική μου άποψη, η κοινωνική αλληλεγγυη, το ΜΑΖΙ,δεν ειναι ένα ιδεολογικο τσιτατο που γεννιομαστε με αυτό. Με το μόνο που γεννιομεστε ειναι το ενστικτο της προσωπικής επιβιωσης. Οι εποχές αναδεικνυουν πάντα την κοινωική αλληλεγγυη σαν το υπέρτατο ενστικτο επιβιωσης. Οι εποχές προτασουν τον δικό μας μονοδρομο,το ενστικτο της κοινωικής επιβιωσης. Και αυτό ζουμε στις μερες μας. Και το ζουμε απο κάτω. Το ξαναεγραψα...γοητευτικές εποχές. όποιο κι αν ειναι το αποτελεσμα κάθε μάχης και πολύ περισσότερο του ...πολέμου. Γιατί πολεμο έχουμε...

katerina είπε...

Καλημερα Γιωργο. Α,ναι...λυσεις δινονται πάντα. Τα συστηματα που διαταρασσεται η ισορροπια τους ...ξαναισορροπουν ΠΑΝΤΑ. Αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πιο θα ειναι το σημείο της ισορροπιας.

Κι ίσως βρε Γιωργο ΣΗΜΕΡΑ, σε αυτό που ζουμε, να μην εχει την πρωτευουσα σημασία. Σημερα ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ. Και παλευουμε,κοντρα σε Θεους και Δαιμονες. Ας επικεντρωθουμε σε αυτο. Στην ΙΔΕΑ,που αξιζει τον κόπο να πιστεψεις.

Υ.Γ.Μα ρωτάς; Ασφαλώς,θα χαρώ πολύ- όπως πάντα άλλωστε -την μειλ-ουχα συζητηση μας.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα βρήκες να γράψεις για την κα Δανιήλ; Οταν ο μέγας Watson προπηλακίζεται και κινδυνεύει να γρονθοκοπηθεί... ή όταν το άσυλο χρησιμοποιείται ακριβώς για να εμποδίζεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών;
Είμαι περίεργος εσύ, κα Επιστήμη, με τι μ... θα δικαιολογήσεις τα όσα έγιναν (αν βέβαια δεν σε απασχολούν σημαντικότερα γεγονότα)

Γ.

katerina είπε...

Για τον...Watson έχω γραψει δύο φορές και εδώκαιεδώ σε παντελώς άσχετο χρόνο,τρια χρόνια πριν.

Κατ' αρχάς αν και ευχαριστώ θα τον χαστουλιζα και εγώ αν ποτέ ειχα την δυνατότητα να τον συναντησω ιδιωτικά- για εντελώς διαφορετικους λόγους και κατα την άποψη μου πολύ ουσιαστικότερους απο τις ρατσιστικές του άποψεις,διαφωνώ κάθετα με τις πάσης φυσης γρονθοκοπηματα στον οποιονδηποτε και μάλιστα σε χωρους πανεπιστημιακούς. Ακόμα περισσότερο που για μένα το Πανεπιστημιο της Πάτρας σημαινει συναισθηματικά αλλά και σε κάθε επιπεδο πάρα πολλά.

Ο λόγος που θα τον χαστουκιζα... ας τον αντιγραψω απο την παλια μου αναρτηση και που βέβαια καμμία σχεση δεν εχει με όλα όσα περιγραφονται

Την είπαν «σκοτεινή κυρία του DNA», αλλά για μένα που πολύ την .....ονειρεύτηκα...... ήταν η Σταχτοπούτα του DNA, η μεγάλη ηρωίδα μου, η Rozalind Franklin.
Η υπέροχη Ρόζαλιν που πέθανε στα 37 της χρόνια, από καρκίνο στις ωοθήκες. Έναν καρκίνο που οφειλόταν στην υπερέκθεση της στις ακτίνες Χ.
Η Ρόζαλιν που με το τέλος του πολέμου πηγαίνει στο Παρίσι στον Jacques Mering, και στο εργαστήριο του μαθαίνει την πρωτοποριακή για την εποχή τεχνική, της περίθλασης με ακτίνες Χ. Επιστρέφει 4 χρόνια μετά στην Αγγλία, στο King's College.

Η Ρόζαλιν που τον Μάιο του 1952, κατορθώνει να τραβήξει την περίφημη «φωτογραφία 51» την πιο σημαντική φωτογραφία του 20ου αιώνα, αυτή που προσδιορίζει την διπλή έλικα του DNA.
Η Ρόζαλιν που εμπιστεύεται στον μεγάλο έρωτα της ζωής της την φωτογραφία, και λίγο καιρό μετά ....ο Crick και ο Watson στέλνουν στο Nature το περίφημο paper των 900 λέξεων που έμελλε να αλλάξει ...τον κόσμο.
Στο άρθρο αυτό παραθέτουν τα δεδομένα και οι υποθέσεις που τους οδήγησαν στη διατύπωση του μοντέλου της δίκλωνης έλικας και σημειώνουν ότι «ωθηθήκαμε επίσης από μια γενική γνώση των αδημοσίευτων πειραματικών αποτελεσμάτων και ιδεών της Dr. Franklin και των συνεργατών της στο King’s College»
Το 1962 οι F. Crick. J. Watson και Μ. Wilkins παίρνουν ΤΟ βραβείο Νόμπελ......

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Scientific American, ο Watson λέει «θα ήταν μια καλή ιδέα να είχε δοθεί στον Wilkins και την Franklin το βραβείο Νόμπελ στη Χημεία και σε μένα και τον Crick το βραβείο στην Φυσιολογία ή την Ιατρική, έτσι ώστε να είχαμε τιμηθεί και οι τέσσερις».

Υπέροχη, προδομένη Ρόζαλιν που πολύ αγάπησες...

katerina είπε...

Τωρα αν θέλεις την προσωπική μου άποψη ...η κ. Δανιηλ είναι απειρvς σημαντικότερη για το θάρρος,το κουράγιο και τον αγώνα της απο τον όποιο κ. Watson

ξανααντιγραφοντας απο άλλη μου αναρτηση
Πέρσυ, ο Γουότσον δηλώνει στους Sunday Times «όλες οι κοινωνικές και αναπτυξιακές μας πολιτικές μας βασίζονται στην παραδοχή ότι το διανοητικό επίπεδο των μαύρων είναι το ίδιο με το δικό μας (των λευκών Δυτικών), παρότι όλα τα τεστ δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει». Και για ...επιβεβαίωση λέει μα δεν χρειάζεται να είσαι γενετιστής, «όλοι όσοι απασχολούν μαύρους εργαζόμενους ξέρουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια»

Και δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει το λάθος* μην αντέχοντας, το ότι πια δεν είναι παρά ένας απόμαχος. Παλεύοντας να κάνει απλά ντόρο, βαβούρα, θόρυβο, γύρω από αυτόν, ακόμα και με το περίφημο “avoid boring people” προβοκάρει, προκαλεί, με «επιστημονικιστικα» επιχειρήματα και ....τα πυροτεχνήματα συνήθως σκάνε στα χέρια σου....φωτίζοντας απλά το ...τέλος.

Ο Ομπάμα ρωτήθηκε για την δήλωση του Γουότσον, και αρνήθηκε να απαντήσει. Σοφά ποιών.... Ναι ο Watson** του έδωσε την απόλυτη ατάκα, για να μιλήσει για ρατσισμό αλλά δεν ήταν η ώρα να μπλέξει σε μια συζήτηση με τους γενετιστές.

**Το 1997 ο Watson, πάλι σε συνέντευξη του προτείνει «a woman should have the right to abort a foetus if it was found to be carrying a "gay" gene»
Ποτέ δεν αποδείχτηκε ότι υπάρχει gay gene.
** στο γενετικό τεστ του Watson, βρεθηκε κατα 16% γονιδιακή κληρονομικότητα Αφρικανού προγόνου, (και κατα 9% απο Ασιάτη προγονο), όταν ο μέσος ευρωπαικός όρος έιναι γύρω στο 1%."


Αυτά τα ολίγα,γραμμένα σε παντελώς άσχετο χρόνο. Αλλά θα ξαναπώ...διαφωνώ με τις λογικές του γρονθοκοπηματος,αν μη τι άλλο γατί μπορουσαν ακόμα και οι τριτοετείς φοιτητές να τον κολησουν στον τοιχο με πολύ ουσιαστικότερα επιχειρηματα. Αρκει να ειχαν διαβασει προσφατες συνεντευξεις του.

katerina είπε...

Κατι που παρελειψα ήταν ότι η δηλωση αυτή του Watson έγινε και κατα την προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα. Πιθανότατα ο Ομπάμα δεν απηντησε, ακριβωςγιατί όταν απαντάς σε εξυπνακιστικες γελοιότητες και ...επιστημοσυνες της πλάκας,τους δίνεις και υποσταση,όταν δεν έχουν και γινονται απο εμονη υποστηριξης των Ρεπουμπλικάνων (προσωπικός φίλος του Μπους).

Αν πάντως πάρει καμία κρυφή επιχορηγηση,άγνωστης προελευσης το Πανεπιστημιο της Πάτρας,μπορεί να ειναι και ...απο τον Ομπάμα προσωπικά. Αφου δνε τον πλακωσε στις αναστροφες τότε,μπορεί να γελάει απο την χαρά του μιας και το έκανε κάποιος άλλος για παρτη του... Ειδες πόσο αστεία ειναι τελικά η Ιστορία;

Ανώνυμος είπε...

@Κατερινα
επειδη ειδα καποιος υπεγραψε σαν "Γ". Προς αποφυγή παρεξηγησης:
Εγω σταματησα απο χθες,15/4, να γραφω στο μπλογκ σου και δεν θα ξαναγραψω. Οποτε ακομα και ΓΣ να δεις δεν θα ειναι δικο μου
ΓΣ

kanaliotis είπε...

"Δεν υπάρχουν ...άθεοι στα χαρακώματα"

Τότε, τόσο το χειρότερο για τα χαρακώματα...

katerina είπε...

Μεγάλη η διαφορά του "πιστεύω" από το "πείθομαι" Καναλιώτη μου. Συνήθως η στόφα των ηρώων αναφερεται στο πρωτο ρήμα.