Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Κοτζαμπάσηδες, πασάδες και σεβάσμιοι δεσποτάδες

Αιώνες ολόκληρους η Εκκλησία (όπως και οι πάσης φύσεως... «εκκλησίες») βασίζεται στο δόγμα, στο «πίστευε και μη ερεύνα», στο μεταφυσικό, στην «ηθική», την ηθικoλογία, την προβολή του ...ενάρετου και την ανταμοιβή στην ...άλλη ζωή. Η τιμωρία,...επισης. Και βέβαια αιώνες ολόκληρους, επικαλείται την οργή του Θεού, για τα κακά που βρίσκουν τους ανθρώπους, όταν αυτοί είναι ανήθικοι και διεφθαρμένοι. Ο ...φόβος, ειναι παντα ένα απο τα συστατικά της ...επιτυχίας.

Η Κυβέρνηση του Γεωργίου Β’ Παπανδρέου Γ’ μιμήθηκε φασονατζιδικα επικοινωνιακά, την Εκκλησία.
Μας προέτρεψε να αυτομαστιγωθούμε κοινωνικά, όλοι μαζί.
«Όλοι μαζί»....μια κουβέντα είναι αυτό. Αλλά και στην Εκκλησία...επίσης μια κουβέντα είναι το «όλοι μαζί».
Μας κάλεσε ...πιστους, να προσευχηθουμε στην χάρη του Μεγάλου Στοχαστή, να απεμπολήσουμε τα ...ανήθικα δικαιώματα, να ψάλλουμε το «σφάξε με αγά μου να αγιάσω» και προσπάθησε με μεσίτες, τους τηλε-ευαγγελιστές, να μας πείσει, ότι ο δρόμος του μαρτυρίου είναι ...μονόδρομος. Η ανταμοιβή ...στην άλλη ζωή. Η τιμωρία, ...επίσης. Μας κάλεσε να ...φοβηθούμε.

Δεδομένου ότι ζούμε σε κοσμικό Κράτος, με ενόχλησε αισθητικά, η παρουσία του Αρχιεπισκόπου σε Υπουργικό Συμβούλιο. Θυμάστε φανταζομαι συχωριανοί, εκείνες τις ήσυχες μέρες της ...νεωτερικής «δημοκρατίας», τότε που καλούμαστε οι ιθαγενείς, να δούμε live στα pc μας τα υπουργικά συμβούλια.
Βόλευε το προφίλ του Ιερώνυμου, για ...επικοινωνία.
Το ΠΑΣΟΚ κάποτε ως ...σοσιαλιστικό Κόμμα, «προστάτης»- με την τρεχουσα έννοια του όρου το ..."προστάτης"- των εργαζομένων, φωτογραφιζόταν με τους ...συνδικαλιστές. Στην ...νεωτερική του φάση φωτογραφίζεται με τους Δεσποτάδες.
Απο τους ...στρατιώτες, στους ...φιλάνθρωπους.
Όταν όμως το ταΐζεις το τέρας, είναι μοιραίο, νομοτελειακό θαρρείς, ότι κάποια στιγμή θα σε δαγκώσει.

Ας κάνει ότι καταλαβαίνει η Εκκλησία. Ζούμε σε φιλελεύθερες εποχές, ιερά τα δικαιώματα της γνώμης, ας είναι ...ιερό και το δικαίωμα το δικό της. Προσωπικά, με αφήνει παγερά αδιάφορη. Θεωρώ ότι ο ντόρος γίνεται, απλά γιατί είναι ένας ...εύκολος ντόρος.

Αλλά για να πούμε και του στραβού το δίκιο, αν κάτι πιστεύω ότι δικαιούται να ζητήσει η Εκκλησία από την Κυβέρνηση, είναι τα ποσοστά της, για την χρήση της επικοινωνιακής της πατέντας.
Ακόμα και αν το προϊόν της Εκκλησίας είναι η διαχείριση του υπαρξιακού άγους του ανθρώπου, ένα ιστορικά τεράστιο κεφαλαίο, ενώ το προϊόν της Κυβέρνησης, το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ούτως ή άλλως, όταν μετατρέπεις την πολιτική σε θεολογία, τελικά σε εκδικούνται ΚΑΙ οι δύο.

Ας την πληρώσει λοιπόν η Κυβέρνηση την Εκκλησία, ακόμα και αν αυτή η φασονατζίδικη αντιγραφή, στη περίπτωση της Κυβέρνησης, δεν έπιασε, παρά μόνο σε λίγους ...πιστούς, και για πολύ λίγο χρόνο.

Πάντα η Εκκλησία ήταν πιο έξυπνη απο τις κοσμικές εξουσίες. Πρώτα ...συμμαχούσε με το διάβολο, και μετά καμωνόταν ότι τα έβαζε μαζί του. Κοτζαμπάσηδες, πασάδες και σεβάσμιοι δεσποτάδες.
Όσο για την Κυβέρνηση... το Βυζάντιο έπεσε, όταν τα παπαδοπαίδια, ήταν πιο πολλά από τους στρατιώτες. Το ΠΑΣΟΚ, δεν διαθετει πια στρατιώτες πολιτικής, με "χριστιανοπουλα" και «παπαδοπαίδια», παλεύει να κάνει την ...δουλειά του. Και με όσους τηλε-ευαγγελιστές μεσίτες του Λόγου Του...

14 σχόλια:

Swell είπε...

Καλημέρα Κατερίνα,

φοβάμαιότι ήδη ετοιμάζουν τον τρίτο τύπο photo-opportunity, μετά τους συνδικαλΗστές και τους παπάδες. Photo-opp με τις Πετρούλες της κυβέρνησης, που μπήκαν στην κυβέρνηση γιατί εκτιμήθηκαν το σωματικά τους χαρίσματα. Από τον πατέρα του κι από τον ίδιο το ΓΑΠα. Κι έτσι, πιστεύουν, θα ξεχάσουμε τα προβλήματά μας, απολαμβάνοντας το θέαμα.

Από τη γέννηση του ελληνικού κράτους, το πιο έντονο κοινό στοιχείο μεταξύ πολιτείας κι εκκλησίας ήταν και είναι η αλητεία. Σ' αυτό το στοιχείο οφείλεται η αγαστή συνεργασία των δύο πλευρών. Βοήθειά μας!

monahikoslikos είπε...

Εχει δίκιο ο Swell γι αυτό άλλωστε εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και το ρηθέν υπο παλαιοτέρων "όταν ο τελευταίος βασιλιάς/πρωθυπουργός κρεμαστεί με το τελευταίο άντερο του τελευταίου παπά θα δει προκοπή ο κόσμος"

ασωτος γιος είπε...

μα γιατι το λετε αυτο , αφου προσφατα η εκκλησια εξεδωσε ροζουλι μανιφεστο εναντιων των πολιτικων απαντων και του γιωργακη αη γκες!
εισθε αδικη κα αθεη κατερινα
και σας λατρευω

Θανασης Ξ. είπε...

Προσέξατε όμως πως καπάκι μετά την 'ανακοίνωσις' της Ιεραρχίας δια την 'υποδούλωσιν της πατρίδος', την επόμενη μέρα η έκκλησία ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος σίτισης και περίθαλψης;;... Τυχαίο;;

Η εκκλησία, σαν δομή πολύ παλαιότερη από οποιοδήποτε 'κράτος', ξέρει πότε είναι καλές εποχές προς άγραν πελατών. Απ' τον Giorgakis πάντως, είναι απείρως εξυπνώτερη..:)))...

Δεύτερον, μυρίζομαι μια συγκρουσούλα να έρχεται, με επίκεντρο την κάρτα του πολίτη.

Ανώνυμος είπε...

δυστυχως εχεις δικιο κατερινα ,παντα η εκκλησια ηταν πιο εξυπνη απο την εξουσια , ακομα κι΄απο τους αριστερους ,πριν καποια χρονια που ειχε ξεκινησει μια συζητηση περι μαρξισμου κ.λπ. η εκκλησια ειχε αναλαβει το ρολο της διανοησης . καλημερα -γιωργος

katerina είπε...

Swell καλησπέρα,
Όταν γινεται συζητηση για την αγυρτεία της Εκκλησίας(και μιλάω για τις κάθε λογής «εκκησίες» κάθε δόγματος και κάθε θρησκείας), λέω πάντα. Και πάλι καλά!

Αν δεχτουμε ότι η εξουσία διαφθειρει, η Εκκλησιες έχουν ΠΑΝΤΑ τεράστια εξουσία, μιας που έχουν και ένα τεραστιο κεφάλαιο να διαχειριστουν. Το υπαρξιακό άγος των ανθρωπων.

Δεδομένου δε ότι και οι ιερείς (και πάλι οι κάθε λογής ιερείς) οι μεσίτες της πιστης του καθενός είναι, μπορουμε να φανταστουμε …ότι εκ των πραγματων, τετοιες εξουσίες, πολύ διαφθειρουν. Δεν βάζω το ζητημα των χρηματων.

Είπαμε η υπάρξιακή αναζητηση της πλειοψηφίας των κατοικων του πλανήτη ίσως να είναι και πολύ ισχυροτερο «κεφαλαιο», από το όποιο κεφάλαιο μπορεί αν μετρηθεί σε χρήμα.

katerina είπε...

Λυκε καλημέρα,
Τα εγραψα και πάρα πάνω στο Swell.

Πιθανότατα νa πάψει καποτε να υπαρχει …βασιλιας/πρωθυπουργός/ Αρχηγός ή …ότι.
Παπάς(με την ευρύτερη έννοια) όμως, πιστευω ότι πολύ δυσκολα θα πάψει να υφισταται. Εκτός κι αν το ανθρωπινο ειδος, παραιτηθεί από την γνωση του τέλους. Αλλωστε… από όλα τα εμβια, μόνο ο άνθρωπος γνωριζει την νομοτελεια του …τέλους. Ε, πάντα θα ….δημιουργεί κάποιον για να διαχειριστεί τον τρόμο αυτής της φρικιαστικής γνώσης. Θα βρισκει πάντα κάποιον να ...μεσιτευσει.

Πικρό, σκληρό...αλλά εγώ μόνο έτσι μπορώ να "δικαιολογήσω" τις θρησκείες των ανθρώπων. Κια βέβαια τοςυ αντιστοιους παπαδες.

katerina είπε...

Καλημέρα Ασωτε.
Μου έφτιαξε τη μέρα αυτό το "σε λατρευω". Κια είναι και ζόρικη μέρα.

Ειδες λοιπόν ότι ξεκινάει με καυγά, εξελλισεται καλά. Κια το αντιθετο.

Δεν είπα ότι είμαι άθεη. Το μυαλό μου το έχει πει, το έχει σιγουρεψει, το έχει κειδωσει, αλλά έλα μου ντε, που το ασυνειδητο, το υποσυνειδητο, το ..., που με έχει παρακουσει και υπάρχουν φορές που έχει πει "θεε μου".

Αθρησκη ναι, είμαι. Αθεη, μα τον Θεό, δεν ξέρω. Αλλωστε, εγώ ποτε δεν χρειαστηκα μεσίτες.

katerina είπε...

Γεια σου Θαναση,
Η εκκλησία ήταν πάντα εξαιρετικής ποιοτητας επαγγελματίας ως προς την μεσιτεία.

Θυμάσαικαι απο την Ιστορία. ΈΛεγε τοςυ ραγιαδες, ότι είναι θέλημα Θεου οι Τουρκοι, τους δοκιμάζει ο Θεός, και ταυτοχρονα μάζευε τοςυ φόρους για τον Ιμπραημ, αλλά και για το δικό της το μαγαζί. Για να έχει να τοςυ ...προστατευει.
Μηπως αυτό σου θυμιζει ...κάτι;

Το διαχρονικό ρόλο της Εκκλησίας μιμηθηκε, αντεγραψε ο Παπανδρέου. Και νομισε ότι θα του βγεί κιολας. Και το παραχεσε...Πηγε να την κάνει μόνος του τη δουλειά, και άρχισαν να διαρρέουν τα ΜΜΕ, για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας.

Κια επειδή είμαι απουτα σιγουρη ότι η Εκκλησία θα είναι ΠΑΝΤΑ ευφυεστερη και δυνατοτερη απο την κάθε κοσμική εξουσία, υποθέτω ότι αποφάσισε ότι η επιθεση είναι η καλυτερη άμυνα.

Αλήθεια ξέρει κανε΄ςι να πει, αν για αν γινει χωρισμός Κράτοςυ Εκκλησίας, αρκει μια αναθεωρητική Βουλή ή πρέπει να γινει Συντακτική;

katerina είπε...

Γιωργο μου καλημέρα, έγραγφα και παραπανω, απο που αντλουν την ΤΕΡΑΣΤΙΑ δυναμη τοςυ οι Εκκλησίες.
Ας μην παραγνωριζουμε όμως, ότι η Ελληνική Εκκλησία, ειναι δημοκρατική. Είναι Συνοδική. Είναι αυτο που έλεγε ο Ζακυνθου για τον Χριστοδουλο. Η εξουσία του σταματάει στον Αγιο Στεφανο.

Εμένα Γιωργο η Εκκλησια δεν με ενοχλεί στο ελάχιστο. Τη δουλειά της κάνει. Κια πιστυω ότι μπορεί να εχει και όποια άποψη θέλει, επι παντός του επιστητου. Προφανως αυτο έχει να διαχειριστεί και στην διαχειριση του, κανείς δεν με υποχρεώνει να γινω συμμετοχος. Σε κοσμικό Κράτος ζουμε. Το Κράτος ειναι αυτο που με απασχολεί.

ασωτος γιος είπε...

κατερινα εχεις δικιο
οι μεσιτες του θεου σαυτη τη χωρα ειναι σα τους πολιτικους αυτη τη χωρα
παιζουν ατιμο παιχνιδι και τα πηραμε στο κρανιο ε

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Άσε τώρα η Εκκλησία έχει πρεμούρα. Κάποιοι της σφύριξαν ότι το μνημόνιο 4 ή 5 θα περιέχει δήμευση και μέρους από τον πλούτο της «για λογαριασμό της πατρίδος»! Έτσι άρχισε.. αντιμνημονιακό αγώνα!

Κάποιος φίλος είπε ότι το κάνει γιατί έχει.. .προαιώνιο μίσος για τους δυτικούς που θέλουν να αφανίσουν την… ορθοδοξία και για να το καταφέρουν έφτιαξαν πρώτα την υπερχρέωση και μετά το μνημόνιο. Λέτε τώρα 8-10 αιώνες αντίσταση της ορθοδοξίας στον καθολικισμό να πάει τζάμπα; Εδώ με τους Τούρκους συμμάχησαν για να μη πέσουν στους καθολικούς όταν η Πόλη έπεφτε θα ορρωδήσουν να συμμαχήσουν με τον διάβολο σήμερα;

Παρεμπιπτόντως τι θρησκεία χρεώνει στο πρωθυπουργό η Ιερά Σύνοδος; Θα ήταν χρήσιμο να ξέρουμε αν τον θεωρεί πράκτορα του Πάπα και των καθολικών δανειστών μας.

Όσο για τη κλοπή της εκκλησιαστικής τεχνογνωσίας στη παραπλάνησης των μαζών καλά τώρα… αφού δεν ξέρουμε ανά τους αιώνες ποιος αντιγράφει ποιόν και ποιος διατάζει ποιόν.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Μετά τον κ.Σαμαρά και η Ι.Σύνοδος κατά ΔΝΤ
Ένα κείμενο που δεν μασάει τα λόγια του από τον «Ροΐδη»
http://roides.wordpress.com/

katerina είπε...

Καλημέρα σου Στεργιε.

Το διαβασα,αλλά παραμονή σήμερα, λέω να ασχοληθώ μόνο με το παραμυθι.

Πολλά πολλά φιλιά και εμεις τα λέμε...