Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Η άνθιση της επιχειρηματικότητας και η ευτυχία του Μνημονίου

Πριν περίπου 10-12 χρόνια, ο Σημιτικός …σοσιαλισμός θεώρησε ότι το μισθολογικό κόστος των υπάλληλων καθαριστριών δημόσιων χώρων, είναι πολύ βαρύ για τον προϋπολογισμό του Κράτους. Κατήργησε λοιπόν ο Σημιτικός …εκσυγχρονισμός, τις θέσεις των δημοσίων υπάλληλων καθαριστριών, και οι καμπάνες της επιχειρηματικότητας ήχησαν χαρμόσυνα, μιας και δημιουργήθηκαν πολλές δεκάδες επιχειρήσεις συνεργείων καθαρισμού.

Υπήρχε ο έτοιμος χουβαρντάς πελάτης, το Κράτος, και βέβαια υπήρχε η φτηνή πρώτη ύλη. Ένα μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό, που για ένα σημερινό μηνιάτικο των 300 ευρώ, ανασφάλιστο, χωρίς ωράριο εργασίας, θα άρπαζε την σφουγγαρίστρα χωρίς πολλά πολλά.

Tελικά το κόστος του δημόσιου χρήματος που δινόταν πια στις Επιχειρήσεις των συνεργείων καθαρισμού, ήταν λιγότερο από το μισθολογικό κόστος των καθαριστριών υπάλληλων; Ασφαλώς όχι. Ήταν πολλαπλάσιο.
Αλλά το δημόσιο αυτό χρήμα δεν το έπαιρναν οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Χρυσοφόρα συμβόλαια υπογράφηκαν, και τεραστία κονδύλια εκταμιεύτηκαν από τον δημόσιο κορβανά. Και μίζες ..ασφαλώς. Σφύριξαν και σφυρίζουν χαρούμενα, οι τσέπες των επιχειρηματιών συνεργείων καθαρισμού. Άνθισε η …επιχειρηματικότητα.

Η Κωσταντίνα Κούνεβα επιχείρησε να οργανώσει συνδικαλιστικά τις συνάδελφους της, ώστε να ζητήσουν τα …αυτονόητα. Ένα ανθρώπινο μεροκάματο, ένα ωράριο εργασίας, ασφάλιση. Προφανώς η Κωσταντίνα Κούνεβα δεν ήταν ο …Γιάννης Παναγόπουλος.

Η κατάληξη της Κωσταντίνας Κούνεβα, είναι γνωστή. Βιτριολισμένη από τις μαφίες των …επιχειρηματιών των συνεργείων καθαρισμού. Ε, τι να κάνουμε είπε το επίσημο Κράτος; Υπάρχουν και ατυχήματα στην …άνθιση της επιχειρηματικότητας. Και όλοι έγιναν φιλάνθρωποι και κατέθεσαν τον οβολό τους. Το εργασιακό δικαίωμα, η ζούγκλα, ο εργασιακός μεσαίωνας… καλύφθηκε με τα λουλούδια της φιλανθρωπίας.

Σήμερα …το Μνημόνιο προστάζει να μειώσουμε το Κράτος. Να δώσουμε στους …επιχειρηματίες την υγεία, την παιδεία, τις μεταφορές, τις υποδομές, την διαχείριση των ενεργειακών πόρων, ότι απόμεινε από το τραπεζικό σύστημα, τα σκουπίδια(συλλογή, διαχείριση), λιμάνια, αεροδρόμια, τραίνα, ότι πετάει και ότι κολυμπάει, βρε παιδί μου... Να ανθίσει η επιχειρηματικότητα ρε αδερφέ.

Το ίδιο το Μνημόνιο προστάζει τη σφαγή κάθε εργασιακού δικαιώματος. Μισθοί ελεημοσύνες, απλήρωτες υπερωρίες, ωράριο κατά βούληση, ανυπαρξία αργιών, μηδενικές αποζημιώσεις απολύσεων. Νόμος είναι η …άνθιση της επιχειρηματικότητας. Της εύκολης, της σίγουρης …επιχειρηματικότητας. Μια επιχειρηματικότητα με …έτοιμους πελάτες. Θα την πληρώνουν εκοντες άκοντες οι φορολογούμενοι.
Το λειτουργικό κόστος του Βρετανικού συστήματος υγείας ήταν 6% του Βρετανικού ΑΕΠ. Όταν ….αναδιαρθρώθηκε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έφτασε στο 12%. Φαντάζεστε βέβαια…πόσο ελάχιστο είναι το ποσοστό του μισθολογικού κόστους σε αυτό το 12%. Παρόλα αυτά…δεν μας εξηγούν πως στο διάβολο έπεσε έξω η Βρετανική οικονομία …γιατί απο τον ...Κρατισμό, δεν έπεσε.

Κάποιοι, είτε αφελείς από κούνια, είτε …επαγγελματίες «αφελή» φερέφωνα, έχουν μπει στο τρυπάκι να αντιδικούν για το αν είναι …ηθικό να πληρώσουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Μα έχουμε καλές δημόσιες υπηρεσίες; Μα γιατί κάποιος να έχει εργασιακή ασφάλεια όταν εγώ είμαι έρμαιο της ασυδοσίας κάποιου επιχειρηματία; Μα αν τα βρει ο Παναγόπουλος με τον Δασκαλόπουλο;
Η Επικοινωνία έγινε πια προπαγάνδα. Λογικό. Είναι αμύθητα τα κέρδη που υπόσχεται η ιδιωτικοποίησή του δημόσιου τομέα. Σίγουρα λεφτά. Με μηδαμινό ρίσκο. Και μάλιστα επιδοτούμενο.

Η Κωσταντίνα Κούνεβα και η άνθηση της …σίγουρης επιχειρηματικότητας των …συνεργείων καθαρισμού, έδωσε πολύ νωρίς την απάντηση, στα αφελή αυτά ερωτήματα.

Και τα δυο ταυτόχρονα πρέπει να κάνει το Μνημόνιο, η ευτυχία του κ. Πάγκαλου Και μείωση του δημόσιου τομέα με κάθε τρόπο. Και κανένα εργασιακό δικαίωμα στον ιδιωτικό. Αυτά πάνε ΠΑΚΕΤΟ!.
Αλλά μην στενοχωριέστε συχωριανοί μου, θα έχουμε κέρδος. Την άνθηση της …επιχειρηματικότητας. Της σίγουρης επιχειρηματικότητας.

Μην ρωτήσετε, ε, τότε τι χρειάζεται το Κράτος;
Μα το Κράτος πρέπει να κάνει βολικούς Νόμους, πρέπει να συλλέγει φόρους (θα παραδοθεί ΚΑΙ η συλλογή φόρων στους ιδιώτες) και να υπογράφει για να πληρώνεται η αστυνομία(καθόλου απίθανο και αυτή να ιδιωτικοποιηθεί) που θα φυλάει …την άνθηση της επιχειρηματικότητας, από τους …κακούς και διεκδικητικούς εργαζόμενους και τα εκατομμύρια ανέργων.

Ε και βρε παιδί μου…όσο να πεις καλό είναι να υπάρχει και το Κράτος, κι αχρειαστο νάναι. Θα κάνει τίποτα φιλανθρωπικές εξορμήσεις για τις Κουνεβα, θα πληρώνει καμιά ΜΚΟ για να αναπτυχθεί η κοινωνική…επιχειρηματικότητα(sic!!!), και πάνω από όλα θα φροντίζει την …επικοινωνία. Εκεί να δεις …άνθηση της επιχειρηματικότητας. Λουλουδιάσαμε!!!!

14 σχόλια:

aldebaran είπε...

Καλησπέρα Κατερίνα.
Χωρίς σχόλια , απλά το "κλέβω".

katerina είπε...

Γεια σου Aldebaran,
και που να δουμε την άλλη επιχειρηματικότητα.
Καταργηθηκαν οι κουζίνες των νοσοκομειων. Catering. Εκει αν δεις επιχειρηματικότητα της κρέμας και του ρυζογαλου στον ασθενη.

Μη ρωτήσεις κόστος...
Αλλά ο μάγειρας δημοσιος υπάλληλος του νοσοκομείου δνε έδινε μιζα...

Swell είπε...

Για να ανθίσει αυτή η επιχειρηματικότητα που πολύ ωραία περιγράφεις, Κατερίνα μου, έπρεπε πρώτα να ανθίσουν και να καρπίσουν η αλητεία και η βλακεία. Η αλητεία των κυβερνώντων και η βλακεία όλων όσων τους ανέθεσαν αυτό το ρόλο.

αθεόφοβος είπε...

Πάντως επειδή έχω δουλέψει σε υπηρεσία με καθαρίστριες δημοσίους υπαλλήλους και με ιδιωτικό συνεργείο η διαφορά στην καθαριότητα είναι η μέρα με την νύκτα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κρατικός έλεγχος δεν πρέπει να κόβει τον κώλο όταν οι ιδιοκτήτες των συνεργείων παραβαίνουν την εργατική νομοθεσία.
Όσο για την αξία της εργασίας αυτή μπορεί να αξιολογηθεί και να κοστολογηθεί ώστε να συμφέρει το δημόσιο.

monahikoslikos είπε...

Πολύ γουστάρω να ανθίσει η επιχειρηματικότητα, να ανοίξουν δουλειές, να δουλέψουν και τα υπερωκεάνεια και τα τρένα...

katerina είπε...

Swell, ξέρω τι παρατηρώ. Ότι ο Γεωργιος Β' Παπανδρέου Γ', δεν καυχιεται για το μεγαλυτερο επιτευγμα του,που όσο ήταν στην αντιπολιτευση διατυμπανιζε. Την αναδιανομή του πλούτου.

Αυτό είναι και το μοναδικό του επιτευγμα. Τον αναδιενειμε τον πλουτο εντυπωσιακώτατα.

Έδωσε όλο το τηνό εργατικό δυναμικό στον ανεπαγγελτο επιχειρηματία κ. Δασκαλοπουλο, και τωρα θα του δωσει και όλη τη μπιζνα που μετά θα του πληρώνει το Κρατος το κουβαρνταδικο και οι ιθαγενείς φορολογουμενοι.

Εγώ σου λέω ότι θα το πάρει το Νομπελ οικονομίας. Στον Πινοσετ, απλά δεν προλαβαν να το δωσουν.

OOO είπε...

Και ομως κανενας δεν μπορει να συλλαβει και να κατανοησει την σοσιαλιστικη σκεψη του Γιωργου.
Μαθαινωντας οτι απο την αρχη της διακυβρνησης του εχουν αυτοκτονησει καμμια 50αρια επιχειρηματιες λογω χρεων,σκεφτηκε να τονωσει την επιχειρηματικοτητα,να αυξηθουν οι αυτοκτονιες και να εξοντωσει την αρχουσα ταξη και τον καπιταλισμο στην χωρα μας.
Αλλα εμεις εκει αχαριστοι....

katerina είπε...

Αφεοφοβε τι λες; Μου λες ότι εργατριες των 300 ανασφαλιστών ευρώ το μήνα, χωρίς ωραριο, που με ένα κουβά νερό και μια δαχτυλιθρα σαπουνι, καθαριζουν ένα νοσοκομείο (ο επιχειρηματίας δεν τα εχει για ξοδεμα τα απορυπαντικά), ειναι ...παραγωγικοτερες απο τις την υπάλληλο των αντιστοιχων 800 ευρώ με ασφαλιστικές εισφορές,με ωράριο και με εργασιακή ασφάλεια.

Αν τις βαλει ο εργοδότης να το καθαρίζουν και με τη γλώσσα, θα λαμπει ο χώρος. Θα μπορουμε να βάζουμε κραγιον στα πλακάκια.

Έχεις δει ποτέ την επιθεωρηση εργασίας;
Εκει δεν κάνει καλά το Δημοσιο τη δουλειά του. Στους ελεγκτικους μηχανισμούς ...όχι στις καθαριστριες. Γιατί δνε την κάνει καλά; Πεφτουν οι μιζες σαν το χαλαζι Αφεοφοβε. Βλέπεις απο τεραστια τα κέρδη του,ο επιχειρηματίας,θα δωσει και το μπαξισι του, να μην τον ενοχλεί κανείς. Ταμίες της πολιτικής εξουσίας ειναι οι ελεγκτες της επιθεωρησης εργασίας.

Απο παντου ειναι κλειστό το παιχνιδι Αφεοφοβε. Απο παντου.

katerina είπε...

Πάντα άπαιχτος Λυκε.

Φιλια.

katerina είπε...

AdeGia, μωρέ εμεις τον σοσιαλισμό του Πριγκηπος τον έχουμε αντιληφθεί. Αλλά ο Πριιγκηπας πληρώνει καλά (δικά του είναι;) όλα αυτά τα παπαγαλάκια των κρατικοδιαιτων επιχειρηματιών της επικοινωνίας. Όλους αυτοςυ που κκοβουν διοδια, ριχνουν μπετά, φτιάχνουν μέγαρα, εξοπλιζουν σχολικές βιβλιοθήκες, μεχρι και το νερό το Καματερου πουλάνε.

apos είπε...

Αν και εφόσον στην Ελλάδα υπήρχαν πραγματικοί επιχειρηματίες, τότε θα μπορούσα να συζητήσω το θέμα του να πάρουν μερίδιο του Κράτους.
Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα ανθεί το είδος επιχειρηματία τύπου Ψωμιάδη (Aspis), Mπατατούδη κλπ κλπ. Επομένως, όλοι ξέρουμε την κατάληξη: η επιχείρηση θα μπατάρει και θα τρέχει το «Κράτος» να σώσει το «Κράτος».

(Για την ιστορία, η Πολιτεία έκανε το «καθήκον» της απέναντι στην Κούνεβα: της έδωσε ένα διαμέρισμα και μια ανθοδέσμη, πέρασε και η Πετραλιά μια επίσκεψη, την έκανε και πορτραίτο ένας κάποιος Σταύρος Θεοδωράκης και καθαρίσαμε. Τη συνείδησή μας. Από το βιτριόλι...)

Ιθάκη είπε...

Mα τι λέμε τώρα; Αφού οι καθαρίστριες έφεραν σε οικονομικό αδιέξοδο τη χώρα...

http://pekop.wordpress.com/2010/10/21/%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%83-%CE%B5%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF/

katerina είπε...

Σκέψου σαν επιχειρηματία τον Ψυχάρη Απος...

Να μην πω για τον Αλαφουζο, τον Μπομπολα...

katerina είπε...

Καλησπέρα, ή μάλλον καλημέρα Ιθάκη.