Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Playboy

Στις ...Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν υπάρχει αυτοκρατορικός επίτροπος. Την θέση του κατέχει ...επάξια το Playboy.

Κοντά 150 χρόνια μετά τον ...θάνατο της, το Playboy αποφάσισε να εντάξει την Έμμα Μποβαρύ στην ύλη του, σε ...συνέχειες(!!!!). Στη ...διαφήμιση του μάλιστα αναφερόταν σε «μια από τις πλέον διάσημες αμαρτωλές γυναίκες στηπαγκόσμια λογοτεχνία». Πιθανότατα αυτή η ...αναγνώριση, θα ήταν κάτι που επιτέλους θα συγκινούσε την Έμμα...

Πολύ περισσότερο υποθέτω ότι θα συγκινούσε τον Φλομπέρ, μιας που το ένστικτο επιβίωσης του, ήταν πολύ ισχυρότερο από αυτό της πιο γοητευτικής όσο ακριβώς και αυτοκαταστροφικής -αδιανόητο κατά την ταπεινή μου άποψη να επιχειρήσεις να διαχωρίσεις τις δυο αυτές ...έννοιες- ηρωίδα του. Τουλάχιστον όσο κι αν αυτάρεσκα έλεγε «η Έμμα Μποβαρύ είμαι εγώ» η ...δική μου η Έμμα, αμφιβάλλω αν θα ήταν ικανή να χρησιμοποιήσει τις ...διασυνδέσεις τις με την ...αυλή του Ναπολέοντα Γ’ προκείμενου να αθωωθεί από το βαρύ κατηγορητήριο του αυτοκρατορικού επιτρόπου:. η «ιστορία των μοιχειών μιας επαρχιώτισσας», με «χρώματα λαγνείας», με «ηδονικές εικόνες», αναμεμειγμένη με «ιερά πράγματα». Ο κακομοίρης ο Μποντλαίρ καταδικάστηκε την ίδια εποχή –που αθωώθηκε ο Φλομπέρ- για τα «άνθη του κακού». Προφανώς η ...Δικαιοσύνη είναι μια ...αειθαλής και διαχρονική «μοιχαλίδα» στην αυλή του κάθε ...αυτοκράτορα.

Η απόδοση της Έμμας Μποβαρύ επι το ...αμερικανικανικότερο και το playboy-κοτατο, παραγγέλθηκε στην Lydia Davis, που δήλωσε ότι δεν την ...ενθουσιάζει(sic!!!!) καθόλου η αμαρτωλή και ...αναξιοπρεπής Έμμα, αλλά θα κάνει την playboy-ικη ...απόδοση γιατί business is …business.

Οι Γάλλοι, περισσότερο και από τα ..τυριά τους, φημίζονται για το εξαιρετικά βιτριολικό χιούμορ τους απέναντι στους Αμερικανούς. Εξαιρετικό δείγμα αυτου του ...χιούμορ τους, τα ...δώρα τους. Μόνο οι Γάλλοι θα μπορούσαν να ...δωρίσουν στους Αμερικανούς το άγαλμα της Ελευθερίας.

Στη νέα λοιπόν ...στυλιστική επινόηση του Χιου Χέφνερ να τοποθετήσει την Έμμα Μποβαρύ ανάμεσα σε δυο κουνελάκια, οι Γάλλοι απαντούν επενδύοντας στον ...τουρισμό. Επενδύουν στις Αμερικάνιδες της Μινεσότα, της Αιόβα και του Αιντάχο, αυτά τα επί το αμερικανικότερο χυδαία κακέκτυπα της Έμμας, με τις νάιλον ρόμπες και τα πλαστικά μπικουτί, που ξεσκονίζοντας κάτω από το κρεβάτι του έφηβου γιου τους, μπορεί να ...πετύχαιναν το Playboy. Στις ετήσιες διακοπές θα ζητούσαν από τον ρεπουμπλικανό σύζυγο να δουν από κοντά ένα château, ελπίζοντας ότι στην γαλλική επαρχιώτικη εξοχή, φύονται και ...Ροδόλφοι. Το ...window shopping άλλωστε, επιτρέπεται ακόμα και από τους Αμερικανούς τηλε-ευαγγελιστές. Ιδιαίτερα αν λειτουργεί και οδηγεί σε παραδειγματισμό και ...αποφυγή.

Ας προβληματιστεί λοιπόν και το δικό μας Υπουργείο «Πολιτισμού» για τις ενέργειες προώθησης του ...τουρισμού μας. Άλλωστε στη χώρα μας το πολίτευμα είναι ο τουριστικός σοσιαλισμός. Ας προτείνει λοιπόν κάποιος κυβερνητικός τη ...Μήδεια για το σαλόνι του Χιού. Οι Αμερικανίδες του sex and the city, πιθανότατα να είναι ικανές να αποθεώσουν ακόμα και τον Ευριπίδειο Ιάσονα... όπως άλλωστε τον αποθεώνει και ο πολυχρονεμένος μας Ηγεμων εκ Δυτικής Λιβύης. Μόνο ας μην τους το προτείνει ο ...Καμίνης. Ακόμα και τα ... «αμερικανάκια» δεν τσιμπάνε.

Υ.Γ. Ο Ντουμένκ έγραψε ένα best seller με τίτλο και θέμα το «ποιος σκότωσε την Έμμα Μποβαρύ» γιατί η Εμμα, δεν ...αυτοκτόνησε με αρσενικό, ...δολοφονηθηκε. Το μυστήριο στο θρίλερ του Ντουμένκ, λύθηκε. Την Έμμα Μποβαρύ την σκότωσε η Carrie απο το Αιντάχο. Το όπλο; Ο ιατροδικαστής το κατέθεσε μέσα σε μια πλαστική σακούλα που έγραφε «Playboy».


8 σχόλια:

kanaliotis είπε...

"Θα πεθάνω κι αυτή η πουτάνα η Μποβαρύ ακόμη θα ζει" φέρεται ότι είχε πει ο Φλομπέρ.

Που να φανταζόταν οτι θα ερχόταν η ώρα για την πραγματική εκπόρνευση της, με σκοπό το κέρδος μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων δολαρίων.

Η διαφορά κουλτούρας μεταξύ Γαλλίας και Αμερικής (πήραμε μια γεύση με την σύλληψη του Στρος Καν) είναι σίγουρο ότι θα ευτελίσει το έργο…

katerina είπε...

Οι παραδοσιακές κοινωνίες, ιστορικά και διαχρονικά αντιμετώπιζαν με δέος και φόβο τον έρωτα. Η ισχυρη του δυναμη, η αινιγματική του τρέλα, ήταν αυτή που μπορούσε να διαταράξει την κοινωνική τάξη, την οικογενειακή ζωή και ...πολύ συχνά τη θεϊκή τάξη πραγματων.

Και έτσι σχεδόν όλες οι μεγάλες ιστοριες ερωτ και πάθους περιγραουν τους ερωτευμένους να τιμωρουνται απο θεους και απο ανθρώπους για την αποκοτιά, για την ανυπακοή, για την προσδοσία, με ατιμωση, με εξορία, με φόνο και με θάνατο.

Κι υστερα ήρθαν τα κινηματα του 60, και πάνω απο όλα ο Μάης του 68 κι ο ερωτας εισεβαλε σαν «αναπαλλοτριωτο ατομικό δικαιωμα». Ο ...«Μάης» ξεκινάει με την διεκδιση φοιτητών και οιτητριών να επισκεπτονται ο ένας τον κοιτώνα του άλλου. Και αυτός ο Μάης των 40 ημερών, αυτος ο Μάης που ηττηθηκε με την συντριπτική εκλογική νικη του Ντε Γκωλ εκεινου του Ιουνίου- με ότι ο ντε Γκωλ συμβολιζε και σημαινε- αλλάζει τα πραγματα και τα αλλάζει ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΆ. Ο ...χαμένος Μάης ειναι ο μεγάλος νικήτης. Τίποτα πια δεν θα ειναι το ίδιο με πριν. Και κάπως έτσι σαρώνονται σχεσεις εξουσιας αιώνων. Ισχυροτερο το σοκ,μεγαλυτερο ακόμα και απο τις ιστορικές αλλαγες της βιομηχανικής επαναστασης.

Και πια λες μισό αιώνα πριν έγιναν αυτά, δεν ειναι δυνατόν ο έρωτας να εξακολουθεί να τρομοκρατει.
Κι όμως... στην εποχή του ...χύμα, στην εποχή που χιλιάδες κώλοι, βυζιά, τσόντες κυριαρχουν στην καθημερινοτητα όλων μας, στο τζαμι της οθονης μας, την εποχή που η ιδιωτικότητα ειναι δημοσιο θέμα,την εποχή που η ιερη πορνογραφια πουλιεται σαν τσοντα, οι εποχές ξαναγινονται ακραια πουριτανικές. Γιατί γαμωτο;

Ίσως γιατί παλαιότερα η ενταση του πάθους του ερωτα αντιμετωπιζόταν σαν επικινδυνη αρρωστια για την παραδοσιακή κοινωνική συνοχή.
Και κάπως έτσι ...τιμωρειται και η Εμμα, για τα ήθη και τα εθιμα της εποχής. Ετσι τιμωρειται και η Αννα Καρενινα άλλωστε. Κουλτουρες, ιδιοσυγκρασίες, μεγαλοαστοι και αριστοκρατες στην Αννα, μια μεσαία τάξη που ανερχεται στην Εμμα. Ο Βρονσκυ, ο Ροδολφος; Ο ισχυρός Καρενιν και ο μιζερος Σαρλ, που βασανιζεται τοσο πολύ για να γινει ...κάτι, ένας γιατρός. Μια Αννα που πεφτει στο τραινο, μια Εμμα που ο ...νατουραλιστής Φλομπερ περιγραφει ανατριχιαστικά τοθάνατος της με μελανιασμένες γλώσσες, με τυμπανισμενες κοιλιες, με στομαχικά υγρά προκαλώντας εσκεμμένα (;;;;) έναν απεραντο αποτροπιασμό,μια αφορητη αναγουλα στον αναγνωστη. Ακόμα και ο...θάνατος εχει όλη την -κατα Φλομπερ- χυδαιοτητα της μεσαίας τάξης. Οι κριτικοι θεωρουν τον Φλομπερ τον συγγραφεα που τσακιζει τον ρομαντισμό για να χτισει τον νατουραλισμό. Ας μου επιτραπει να πιστευω ότι ο Φλομπερ ξορκιζει την μικροαστική ηθική και την περιγραφει με αποτροπιαστική αισθητική. Η Αννα σηκωνει το κεφάλι και βάζει τα χερια στο γουνινο μανσον πριν...Η Εμμα γινεται μπλαβια απο το αρσενικό.

Αλλά όλα αυτά ...ας πουμε ότι ειναι κατανοητα τοτε. Τοτε που ερχονταν οι σεισμοι ή βιωνονταν οι μετασεισμοι. Τοτε που ταξεις διασαλευονται, ταξεις δημιουργουνται, επαναστασεις κοινωνικες προοιωνιζονται,βιωνονται ή επιχειρουν να στησουν τα νεα δεδομένα...

Σημερα όμως; Μηπως σημερα, σε αυτη την ελευθεριακή δυτική κουλτουρα το ερωτικό πάθος θεωρειται απλά άρρωστο,απλά νοσηρό. Νοσηρό όπως το τσιγάρο και τοαλκοολ.
Αλλωστε σημερα ειναι πια must, trendy, θεσφατο ότι κάθε ... εθιστική εξαρτηση «βλάπτει σοβαρά» την ατομική ψυχοσωματική υγεία.. Ένα playboy και εξω απο τη πορτα.

Το πάθος πλαστικό. Το πάθος να τιμάται 5,10,50,200,1000 δολαρια, ευρω ή λιρες. Το πάθος να τελειωνει γυριζοντας σελίδα σε ένα ...περιοδικό, πατωντας το off στο dvd και στην τηλεοραση, κλεινοντας το msn και μαζί την ψευτοταυτοτητα, κλεινοντας την πορτα ενος ξενοδοχείου. No tears, no blood. Safely. Σε αυτον τον τοσο ανασφαλή κόσμο... το «πάθος» εχει τιμη,χρονο και όριο. Κάτω οι ...επικινδυνοι εθισμοι. Βλάπτουν την υγεία μας λεει το ...Playboy. Και υποσχεται ασφαλεια.

Θανασης Ξ. είπε...

Αυτά τα ..κομμουνιστικά να τα αφήσετε κυρία μου !! Δεν θα το κάνουμε ..Αμέρικαν μπαρ !...:)))))))))))))

('Τουριστικός Σοσιαλισμός' ΑΠΑΙΧΤΟ)......

Την καλημέρα μας...

Ανώνυμος είπε...

" Εξ αρχης δεν υπηρξε η Αμερικη η χωρα της ελευθεριας και ανοχης οπως συνηθως αναφερεται. Οι πρωτοι πουριτανοι εποικοι υπηρξαν οι μεγαλυτεροι εχθροι της ελευθεριας συνειδησεως των αλλων , υπερβαλλοντες κατα πολυ τις ιεροεξεταστικες μεθοδους του μεσαιωνα , πραγμα που βρηκε την ακριβη περιγραφη του στο μυθιστορημα του W .Hawthorne "skarlet letter" . Οι νοτιες Πολιτειες υπηρξαν πιο ευεπιφορες στα διδαγματα του ευρωπαικου διαφωτισμου και της μετατροπης της θρησκευτικης κοινοτητας σε κοινοτητα πολιτων .
Ορισμενες τετοιες καταβολες παλαιων πραγματων εκαναν καποτε τον Μπερναν Σω να πει ' " Λενε πως ειμαι ειρων . Κι ο μεγαλυτερος ομως ειρων του κοσμου να ημουνα , ποτε δεν θα διανοουμην να στησω ενα τεραστιο αγαλμα ελευθεριας στο λιμενα της Ν.Υορκης" .
Αυτο κατερινα ηταν ενα αποσπασμα απο ενα αρθρο του γερασιμου κακλαμανη που δημοσιευθηκε στην εφημεριδα "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" της κερκυρας.

γιωργος -λευκαδα

katerina είπε...

Θανάση μου καλή σου μέρα,
Πιθανολογώ ότι ο πολυχρονεμενος μας Ηγεμών θα αναθεσει στα συγκροτουμενα απο τον Καρχιμάκη …ταγματα ασφαλειας των υπουργών και των βουλευτών του ΚΑΙ μελετες. Και ειναι ένα θέμα …αιχμής που πιθανοτατα δεν εχει μελετηθεί ποτέ. Θα σταθμιζονται τα κινηματα συμφωνα με την επιπτωση τους στην κάλυψη των τουριστικών κλινών. ΚΕνοτομες καινοτομίες πρασινοφρουρών. Ο Τουριστικός σοσιαλισμός τους.

Με ένα σμπαρο …πολλά τρυγόνια. Οι αληστου μνημης πρασινοφρουροι ουδεποτε ηταν …αφιλοκερδεις. Πόσους πια να κάνει Υπουργους ή …Γ.Γ. ας πουμε μεταφορών; Έπεσε το κασέ. Αντε καμια μελετουλα... Και βεβαια το κλασικό...μια θεσουλα.

Και επειδή …μπορεί να ακουγεται …εξωφρενικό-τιποτα δεν ειναι εξωφρενικό για τον πρασινοφρουρισμό- ας δουμε κάτι που ΗΔΗ εντασσεται στο νομοθετικό εργο της Κυβερνησης. Ας δουμε ΠΟΛΎ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τους καινουργιους stagiers… αυτους μωρέ που η Κυβερνηση μας-το μας...ευφημισμός- ξορκιζε.

Κατανοουμε λοιπόν...ποιοι θα φυλάνε την γυναικα του Παπουτση... εκτος απο τα ΜΑΤ, που όσο να πεις βρε παιδί μου χαλανε και την αισθητική μας. Ο ...ταγματαρχης των ταγματαλητών θα παιρνει μαι ...μελετη, ο φανταρος μια πενταμηνη συμβαση με εργοδοτη ΜΚΟ!!!!!!
Θανάση μου, ειναι τόσο εξωφρενικά όλα αυτά που ζουμε, που υπάρχει μόνο μια εκδοχή. Η καταστροφή τους. Αλλιως θα μιλησουμε για την δική μας.

katerina είπε...

Γιωργη μου καλη σου μερα,

«Ο φασίστας δεν είναι παρά ένας φιλελεύθερος που είναι διατεθειµένος να τραβήξει µέχρι τις έσχατες συνέπειες του φιλελευθερισµού».

Και επειδη οι Αμερικάνοι ειναι οι ...Αμερικάνοι και όσο αφορητα προκλητικός ειναι ο πουριτανικός φασισμός τους, αλλο τόσο παιδαριώδης ειναι ο φασιστικός φιλελευθερισμός τους-ειναι αυτοι πχ που θεωρουν απολυτα λογική την άδεια οπλοφορίας, μιας που ειναι εγγεγραμενο πια στο DNA των κληρονομουμενων επικτητων ιδιοτητων τους, ότι κανενας θεσμός, καμμια θεσμική κοινωνία δεν μπορει να τους προστατεψει παρα μόνο αυτοι τον εaυτό και την οικογενεια τους- εχει και «παραδειγματική» σημασία η υποθεση DSK.

Όσο άλλωστε ειχε και η υποθεση Κλιντον-Λεβινσκι. Την ώρα που ο Κλιντον βομβρδιζει, η αμερικανική «οικουμένη» συζητά μετ' επιτασεως αν η πιπα ειναι ....sex. Οπουδηποτε αλλου στο κοσμο,θα γελουσε το χειλη του κάθε πικραμένου. Εκει ειναι ΤΟ ΘΕΜΑ.
Kαι ειναι αδιανοητος ο μεγαλοιδεατισμός που καλλιεργειτι ενσυνειδητα και καθοδηγουμενα στους Αμερικανούς-ο Αμερικανός άστεγος... μπορει να σου πει με καμαρι ότι ειναι ...περηφανος για τον πολεμο στο Ιρακ. Ο αμερικανός φτωχοπροδρομος νοιωθειπερηφανος για τον βομβαρδισμό, αλλά κατηγγειλε μετα βδελυγμίας μια πιπα.

Στην Αμερική λοιπόν ουδεις ενοχληθηκε απο την πολυτελή ζωή του DSK όταν ως ο Δ/ντης του ΔΝΤ, παριστανει τον ...γιατρο, και συστηνει αμειλικτη φτωχοποιηση ως φαρμακο. Στην Αμερική η υψιστη αξια ειναι το χρημα. Αλλά ο πουριτανισμός τους δνε αντεχει την διασαλευση της ...οικογενειακής τάξης.
Παμε τωρα στη Γαλλια. Οι Γάλλοι-ακομα κι αν υποτιθεται σοκαρονται απο το βιασμό, θεωρουν απολυτα λογική εως και ενδεδιγμένη την ερωτική «ατασθαλεια». Αλλά...στις μετρησεις για τον DSK και το αν θέλουν να θεσει υποψηφιοτητα για την Προεδρια του PS,τι τοςυ ενοχλεί και ...δεν τον γουσταρουν; Ότι το βραδυ της αποφυλάκισης του πηγε να φάει σε restaurant όπου ο λογαριασμός ήταν εξαιρετικά υψηλός-δεν θυμαμαι ποσο. Πολύ ...προκλητικός αρχοντοχωριατισμός λένε. Πολύ ...Αμερικανια...για αυτους.

Και όντως οι Γάλλοι απεχθανονται μεχρι αηδίας και το δειχνουν με έναν αφορητο σνομπισμό τις ...αμερικανιες.

kanaliotis είπε...

Έγραφα πριν λίγες μέρες στου HerrK, επηρεασμένος από τα λόγια αγαπημένης φίλης :

Τέλος οι αποδοκιμασίες.
Ο Καρχιμάκης απειλεί να κατεβάσει του Πασόκους στο πεζοδρόμιο γιατί όπως λέει “…το ΠΑΣΟΚ δεν είναι άμαχος πληθυσμός“.
Από την άλλη η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει το ΠΑΣΟΚ στο 16,5%. Αυτό σημαίνει ότι ΠΑΣΟΚ πλέον είναι μόνο οι απανταχού διορισμένοι Γ.Γ. και οι διάφοροι που ζουν άμεσα από το ΠΑΣΟΚ.
Φαντάζεστε όλους αυτούς τους κουστουμάτους γραβατωμένους γιάπηδες με τον Γερουλάνο μπροστά να γίνεται ο μάχιμος πληθυσμός του ΠΑΣΟΚ; Αστεία πράγματα!!!


Αισχρή μειοψηφία στην ελληνική κοινωνία το ΠΑΣΟΚ σήμερα

katerina είπε...

Καλη σου μέρα Καναλιώτη.
Προφανώς οι ...κουστουμαρισμένοι ΓΓ και λοιπά παραδεισια πτηνα θα ειναι οι ταγματαρχες,συνταγματαρχες,λοχαγοι ...ή ότι-δεν τα πηγα ποτε καλά με τα ...στρατα και δνε ξερω τις ιεραρχιες. Αλλά οι πρασινοφρουροι ξέρουν ότι χρειαζονται και ...φανταρια. Υποθετω ότι θα τα βρουν με τοςυ κινουργιοςυ stagiers και με τους παρακρατικους που δανειζεται για τις ...αναγκες της και η Αστυνομία.

Ετοιμοπολεμος φαλαγγιτικος στρατός. Μετα το δοσιλογισμό...ερχονται και οι ταγματαλητες. Γελάει η Ιστορια Καναλιωτη μου