Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Madravelocracy

Περίμενα να δω το Debtocracy και περίμενα να το δω στην πραγματική του διάσταση. Δηλαδή σαν ένα πρώτο, μεγάλο αλλά και ρισκαδόρικο στην χρηματοδοτιση και στην λογική της συμμετοχής πολιτών, δημοσιογραφικό πείραμα που αφορά βασικά στην υποστήριξη της ΕΛΕ. Είδα το Debtocracy αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι διάβασα πάρα πολλά δημοσιεύματα για το Debtocracy. Και αυτό σημαίνει μόνο κάτι. Ότι το Debtocracy, έκανε τρελό γκελ.

Και επιτρέψτε μου συχωριανοί να πω ότι και μόνο αυτό σημαίνει, ότι ο κεντρικός του στόχος επετεύχθη με πολύ μεγάλη επιτυχία. Φαντάζομαι ότι κανείς δεν θεωρεί επιτυχία την όποια πιο εξειδικευμένη παρουσίαση της όποιας θέσης, αν τελικά αυτό απευθύνεται σε συγκεκριμένα και αυστηρά εξειδικευμένα κοινά, περιορίζοντας το μέγεθος της δυναμικής του.

Ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει ότι το Debtocracy στόχευσε τόσο καλά ώστε να ξεσηκώσει την μήνη των υπάλληλων των εργολάβων της ενημέρωσης και της επικοινωνίας. Αυτών δηλαδή που υπερασπίζονται εμμίσθως ότι ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία μας είναι να σκύψουμε ευλαβικά το γόνυ στους σύγχρονους κοτζαμπάσηδες, να θεωρήσουμε την σημερινή κατάσταση ως μια τιμωρία που μας επιφύλαξε ο Ύψιστος για τις αμαρτίες μας-κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα,- και να επιδείξουμε πίστη στα …θεία μαρτύρια που επεξεργάζονται οι «ειδήμονες» του …Ουρανού για εμάς. Ε, και …τότε μπορεί και να ανταμειφθούμε με μια αμφίβολη επιβίωση. Δηλαδή το κλασικό και διαχρονικό σενάριο του «Σφάξε μου αγά μ’ να αγιάσω»…

Οι φλύκταινες λοιπόν των ιεροεξεταστών είναι ένα ακόμα δείγμα του γκελ και της επικινδυνότητας του Debtocracy, πέρα από την πολύ μεγάλη θεαματικότητα που είχε αυτό καθ’ αυτό…

Η δική μου ένσταση όσον αφορά το Debtocracy, δεν εστιάζει σε όποιες λεπτομέρειες αυτου του project μιας που συμφωνώ και στη θέση και ...χοντρικά στην τεκμηριωση της. Η δική μου ένσταση εστιάζει σε ένα από τους στόχους του, κατα την γνωμη μου μου όμως μεγάλης σημασίας.

Εκτιμώ ότι μία πρώτη ομάδα στόχος του Debtocracy είναι η πιο δυναμική, η πιο διαδραστική και η πιο πολλαπλασιαστική ομάδα. Το ηλικιακό group των 13-25, η γενιά του διαδικτύου. Αυτή η γενιά έχει και άλλα χαρακτηριστικά. Δεν διαβάζει εύκολα πολιτική αρθρογραφία, έχει μια μικρή έως και μεγάλη …αλλεργία στην ανάγνωση πολιτικών βιβλίων και είναι εθισμένη στην γρήγορη και σπιντάτη άποψη, θέση, ενημέρωση. Ίσως θα ήταν ενδιαφέρον να υπάρχει και μια …περίληψη του Debtocracy, στον μισό χρόνο από όσο διαρκεί το κανονικό, όπου θα κρατάει την ουσία, αλλά θα είναι πιο …μπιτάτο για το συγκεκριμένο κοινό.

Προσωπικά το Debtocracy το προσέλαβα σαν θέση. Το Debtocracy δεν ήταν δελτίο ειδήσεων. Άσε που το να μιλούν οι σχολιαστές των δελτίων ειδήσεων, οι λογής λογής πανελίστες, και οι ιεροκήρυκες της Καθημερινής και του SKY για αντικειμενικότητα, είναι σαν να κατακρίνει η Γεωργία Βασιλειάδου τις γάμπες της Ατζελίνα Τζολί.

Αν κάποιος πιστεύει ότι εκτός από τους κυβερνητικούς πελάτες και εργολάβους του Αλαφούζου θα έδινε έστω και ένας πολίτης έστω και ένα ευρώ για να γυρίσει ο …«Πάσχω μαζί σου νεοφιλελευθερισμέ μου» το Madravelocracy, ε, τότε και εγώ δικαιούμαι να πιστεύω ότι οι ψυχίατροι θα πλήρωναν αντίστοιχα 100 ευρώ στο …ένα, προκειμένου να έχουν την μοναδική αυτή ευκαιρία να εξετάσουν αυτόν τον …ασθενή πολίτη.

Τέλος, η μόνη ευχή που θα ήθελα να δώσω στους δημιουργούς του Debtocracy, είναι …το φόβο σας να έχουν πάντα τα Μανδραβελοειδή του κόσμου τούτου. Αυτό και από μόνο του είναι ένας εξαιρετικός δείκτης της επιτυχίας σας

13 σχόλια:

kanaliotis είπε...

Η ουσία υπάρχει στο δεύτερο μισό του. Με αυτό το tip έχεις αυτό που ζητάς, τον μισό χρόνο. :)

(Αλήθεια σε έχει καθόλου απασχολήσει το γεγονός ότι δεν είναι αρκούντως αντικειμενικό; Βρε αδερφέ, δεν είδα πουθενά την άποψη του Παπαχελά. Τι διάολο ντοκιμαντέρ είναι και προβάλει μόνο τη θέση του θύματος; Το αρπακτικό πως θα τραφεί;)

Yannis Zabetakis είπε...

μπερδεύεις Χημικίνα μου το μήνυμα με τον αναλυτή...
στην Χημεία άλλο ο Αναλυτής και άλλο ο Αναλύτης (προς ανάλυση ουσία)...

σήμερα, δεν μας νοιάζουν τα φακτς, όσο σαίηκρεντ και να είναι (βλ. παραπάνω - αφήστε το σχόλιό σας) αλλά δυστυχώς μας νοιάζουν τα κόμμεντσ...

όμως έτσι καμιά κοινωνία δεν μπορεί να προκόψει...

όταν αρχίσουμε να βλέπουμε πίσω από τις γραμμές των παπαγάλων (σκάει, ξεσκάει κλπ) και δούμε την ζοφερή για αυτούς/αισιόδοξη για μας πραγματικότητα τότε κανένας ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗς δεν θα μπορεί να μας φοβήσει.

στο χέρι μας είναι!!!

grsail είπε...

Το χειρότερο ίσως είναι ότι τα Μανδραβελοειδή έχουν, στο βάθος, συναίσθηση και ότι ψεύδονται και ότι στην ουσία αντί να πληροφορούν αποπροσανατολίζουν τους πολίτες. Τα ανθρωπάκια αυτά, απλώς προσπαθούν να σώσουν το τομάρι τους και να διατηρήσουν, με κάθε ηθικό κόστος και εις βάρος των άλλων, τον τρόπο ζωής στον οποίο έμαθαν τόσα χρόνια. Ο σώζων εαυτόν … σε μια χώρα που, εξ αιτίας των ομοίων τους, καταρρέει.
.

katerina είπε...

Καναλιώτη και Γιάννη... μου κάνατε δύο αντικρουόμενα σχόλια...

Καναλιώτη η αληθεια είναι ότι είμαι φλυαρη,αλλά δεν ήθελα να μιλήσω μόνο για τον ...Πάσχω σε μια αναρτηση για το Deptocracy. Ε,θα το αδικουσε.

Γιάννη γέλασα πολύ με το παράδειγμα.Το αν βρεις οποιοδηποτε κοινό σημείο συζητησης και κριτικής με τον Πασχω και την παρέα του,ειναι αδυνατον γιατί προυποθετει αν μη τι άλλο ένα κοινό αξιωμα λογικής. Αλλά πραγματικά θεωρω ότι όλο αυτό το χυμενο δηλητηριο απο παπαδες και δεσποταδες Μανδραβελοειδών,τελικά είναι ένας απο τους μετρησιμους δεικτες για την επιτυχία του.

katerina είπε...

grsail μου,έμμισθοι υπάλληλοι,μπράβοι συγκεκριμένων τραπεζιτών και κρατικοδιαιτων εργολάβων που εξυπηρετουν συγκεκριμένα συμφεροντα είναι όλοι αυτοι. Ρίχνει τάληρο το αφεντικό και παιζει το τραγουδι ο κάθε Μανδραβέλης.

Προσωπικά τους θεωρώ κάτι σαν τζουκ-μποξ όλους αυτούς. Όποιος ριξει το ταληρο...θα του παιξουν ότι αγαπαει να ακουσει.

Φανταζομαι ότι μοναδικό προσόν toυς που αφορά τον εργοδότη τους, ειναι η...ευελιξία. Τι λέξη και αυτή ρε grsail!!!

Δημήτρης Τρύπας είπε...

"...Άσε που το να μιλούν οι σχολιαστές των δελτίων ειδήσεων, οι λογής λογής πανελίστες, και οι ιεροκήρυκες της Καθημερινής και του SKY για αντικειμενικότητα, είναι σαν να κατακρίνει η Γεωργία Βασιλειάδου τις γάμπες της Ατζελίνα Τζολί."

Έχω την εντύπωση πως η Γεωργία Βασιλειάδου δεν είχε άσχημες γάμπες. Γι' αυτό ορθότερη ίσως διατύπωση θα ήταν "σαν να κάνει η μακαρίτισσα η πόρνη Γαβριέλλα κήρυγμα υπέρ της παρθενίας"...

Ανώνυμος είπε...

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ

Αυτά που είδατε στην τηλεόραση είναι πιστεύω αυτά που θα θέλατε να δείτε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε όλοι μας.

Για την Αργεντινή π.χ. ξέχασαν να σας δείξουν πως οι καταθέτες δεν έχουν πάρει ακόμη τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Ξέχασαν επίσης να λάβουν υπόψη πως η Αργεντινή είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων. Πάντα ήταν... Αυτό είχε δυο συνέπειες. Πρώτον: όταν η χώρα αποκλείστηκε από τις αγορές λόγω χρεοκοπίας, μπορούσε να θρέψει μόνη της τον πληθυσμό της.

Δεύτερον: Η χώρα βοηθήθηκε να βγει από την κρίση τα τελευταία χρόνια επειδή οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και έτσι εισρέει συνάλλαγμα...
Η Ελλάδα το 2010 είχε εξαγωγές 16 δισ. ευρώ και εισαγωγές 46 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως αν βγαίναμε από τις αγορές λόγω «κουρέματος» ή παύσης πληρωμών θα είχαμε ληστείες μετά φόνου για μια κονσέρβα ή ένα κιλό φακές.

Ο Ισημερινός κατήγγειλε το επαχθές χρέος γιατί το είχαν δημιουργήσει δικτάτορες που με πραξικόπημα παραβίασαν την λαϊκή βούληση. Θα πάει τους πιστωτές στα διεθνή δικαστήρια με αυτό το επιχείρημα. Σε εμάς το χρέος το δημιούργησαν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Με ποιο νομικό επιχείρημα θα απαιτήσουμε να μην το πληρώσουμε; (Και κατ’ αυτή την έννοια μαζί τα φάγαμε...).

Επιπλέον ο Ισημερινός εξάγει πετρέλαιο και αυτό σημαίνει πως μπορεί να έχει πρόσβαση σε ρευστό όσο είναι εκτός αγορών. Ακόμη το εμπορικό ισοζύγιο του Ισημερινού (εξαγωγές-εισαγωγές) είναι ισοσκελισμένο. Υπάρχει μια μερίδα συμπατριωτών μας που είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα υποστηρίζουν αυτά τα σενάρια μονομερώς αποκρύπτοντας την πλήρη εικόνα

Πηγή:www.capital.gr

katerina είπε...

Γεια σου Πειραχτηρι.Δίκιο έχεις,πρεπει να ειχε ωραίες γάμπες η μακαριτισα. Α,κι η Γαβριέλα,πολύ πιο ..."παρθενα" απο διαφορες άλλες ...παρθένες.
Ας πουμε σαν να κάνει κριτική για το βάρος του ο Πάγκαλος στον Τσίπρα.

katerina είπε...

Ανωνυμε,το έναπραγμα είναι το πως φτασαμε είτε εμεις ως εδώ,ειτε η Αργεντινή,ως εκει,είτε ο οποιοσδηποτε ως παρεκει. Κια αυτό ο μόνος τρόπος να το διαπιστωσουμε ειναι η ΕΛΕ. Επ' αυτου διαφωνείς;

Με διασκεδάζει αυτός ο τρόμος που αντιμετωπιζουν την ΕΛΕ,χωρίς όμως να αντιπαραθετουν κάποιο επι της ουσίας επιχειρημα.
Η δική μου ερωτηση ειναι μια και μόνη. Να ανοιξουμε τα βιβλία του χρέους; Ναι ή όχι;

Αυτά θα μας πουν τι έγινε. Το επομενο βημα ειναι σαν να βάζεις το κάρο μπροστά απο το άλογο.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι λεει επ΄ αυτού ο κ. Στούπας. Προσωπικώς συμφωνώ. Μονο που θα μου επιτρέψετε κα Κατερίνα, με όλον τον σεβασμό, να σας πω ότι άκουσα πως το χρέος του Ισημερινού ήταν 15 δις και η εν λόγω επιτροπή δούλεψε 1,5 χρόνο. Για τα δικά μας 350 δις πόσο χρόνο θα θέλει;
Σας ευχαριστω-:)

katerina είπε...

Και εγώ Ανωνυμε δεν γνωριζω τον κ. Στουπα,αν και υποψιάζομαι ότι θα πεταγε την μπαλα έξω απο το γηπεδο.

Το χρεος του Ισημερινου,εχει έννοια να το δουμε ως ποσοστό του ΑΕΠ του και όχι σαν καθαρό αριθμό. Ασφαλώςο παραγοντας χρόνος ειναι ένα τεχνοκρατικό δεδομένο που δεν ξέρω αν μπορεί να απαντηθεί εκ των προτέρων. Φανταζομαι ότι θα εχει άμεση σχεση με την ευκολία προσβασης που θα παρεχει το επισημο Κρατος στα πάσης φυσεως ...."μυστικά" του.

Αλλά...ένα ένα,σε αυτή τη φάση η ΕΛΕ, και η απαιτηση για ΕΛΕ, πρέπει αποπρωτοβουλία κάποιων να γινει κινημα,αν αποκτησει δυναμική. Η ίδια η διαδικασία ειναι διαπαιδαγωγιτική και ταυτοχρονα όπλο διαπραγματευσης. Θα το ξαναπώ.Τίποτα δνε αντιγραφεται. Σε τίποτα δνε κάνεις copy paste. Απλά αρχιζεις να βλέπεις ότι ανεξαρτητα απο το όποιο αποτελεσμα,ειναι πια τετοια η φθορά του πολιτικου συστηματος ,τέτοια η φθορά της "δημοκρατίας",που ακόμα κι αν η ΕΛΕ επιβεβαιωνε ότι όλα εγιναν νομιμα, και για το καλό των πολιτών ακομα και οι ...μιζες ρε αδερφέ...έχουν τον ...νομιμο λόγο τους, ο πολιτης...πρεπει να ξαναβρεί την εμπιστοσυνη του σε κάτι. Και χωρίς γνωση αυτό πια δνε μπορεί να γινει. Περαν όλων των άλλων η ΕΛΕ ειναι η ίδια ένας πυλώνας αυτής της αμφισβητουμενης απο όλους δημοκρατίας.

monahikoslikos είπε...

Έγραψες πάλι!!!!

Kος Μηδενικός είπε...

Σχόλια για το Debtocracy έχω πολλά...και κυρίως άπειρες ενστάσεις!! Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει ένα ντοκιμαντέρ να λέει την αντίθετη γνώμη μόνο και μόνο για να την πει. Όπως ακριβώς δεν μου αρέσει το ίδιο ακριβώς να κάνει ένα κατ'ευφημησμόν δελτίο ειδήσεων τύπου η Όλγα και το παρεάκι της. Η αρχή της αντικειμενικής αποτύπωσης μια ιδέας είναι να δίνει βήμα και στον άλλον...αυτόν που μπορεί να μην είναι ευεργέτης της μεγάλος...αλλά στην τελική χρειάζεσαι τη γνώμη του για να ισχυροποιήσεις την δική σου. Μισώ επίσης και κατακρίνω το λαϊκισμό που βλέπω στην κάθε Mandravelocracy...δεν καταλαβαίνω γιατί να μην είμαι απέναντι με ίσους όρους και στον οξύ λαϊκισμό του Debtocracy.

Ένα τελευταίο, γιατί η συζήτηση είναι μεγάλη, η γενιά 13-25 επίσης είναι μια γενιά που είτε δεν έχει αναπτύξει ακόμα κριτική ικανότητα (αρέσκεται λοιπόν σε chain mail τύπου θα σου καεί το σπίτι αν δεν το στείλεις σε 40 άτομα), είτε έχει αποκτήσει μια ελλιπέστατη κριτική ικανότητα (κι αυτό είναι ίσως το πιο ανησυχητικό, το οποίο προσωπικά παρατηρώ να μεγενθύθεται με γεωμετρική πρόοδο).

Ζούμε μια εποχή που άκριτα δεχόμαστε ένα word of mouth...γιατί έτσι! Είναι στιγμές που το Debtocracy φαντάζει στα μάτια μάτια μου σαν τον Κυνόδοντα. Και με τη σειρά μου θα αναφωνήσω...Αχ Κούλα, είδα κι εγώ το Debtocracy...!!