Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Η δημοκρατία σε σχήμα brioche

«Οι καιροί της πιο σκληρής καταπίεσης είναι τις πιο πολλές φορές καιροί όπου γίνεται πολύς λόγος για μεγάλα και υψηλά πράγματα. Χρειάζεται θάρρος για να μιλάς σε τέτοιους καιρούς για πράγματα τόσο χαμηλά και τόσο φτηνά, όπως το φαγητό και το σπίτι του εργαζόμενου, μέσα σε μια βοή από ξεφωνητά, ότι το βασικό είναι το πνεύμα της θυσίας.»

Αυτά έγραφε ο Μπρεχτ το 1935, στο Συνέδριο για την υπεράσπιση της Κουλτούρας, περιγράφοντας τις δυσκολίες να ειπωθεί η αλήθεια.

Για άλλη μια φορά, σε καιρούς σκληρής καταπίεσης, στους ...νεωτερικούς μας μεσαίωνες, οι ιεροεξεταστές επικαιροποιούν το Malleus Maleficarum και τσακίζουν το όλο, τεμαχίζοντας το σε μικρές επικοινωνιακά διαχειρίσιμες αλήθειες. Η προσπάθεια εμφανής, να ανάγουν τα αφελή ερωτήματα σε θεολογίες. Η πολιτική μετατρέπεται σε θρησκευτικά. Από το ποιος αμφισβητεί την ύπαρξη του Θεού, στο ποιος αμφισβητεί την ύπαρξη της «δημοκρατίας»; Η αναλογία δε ακριβώς η ίδια. Ο μεσαιωνικός ιεροεξεταστής ονομάτιζε Θεό, αυτό που οι σύγχρονοι ιεροεξεταστές ονοματίζουν «δημοκρατία».

Μόνο που οι μεσαιωνικοί ιεροεξεταστές ήταν απείρως ευφυέστεροι των σύγχρονων έμμισθων αρουραίων και άμισθων αφελών παπαγάλων. Οι ιεροεξεταστές είχαν να τάξουν την ...άλλη ζωή, είχαν να φοβίσουν με την Κόλαση και να χαϊδέψουν με τον Παράδεισο. Οι σύγχρονοι;

Η επίφαση της δημοκρατίας των σύγχρονων ιεροεξεταστών ανάγεται σε αυτοσκοπό. Το «πίστευε και μη ερεύνα», μετατρέπεται σε σενάρια ειδημόνων, τεχνοκρατών, ειδικών. Η Κόλαση είναι η φτώχεια, η πείνα, η βία. Ο Παράδεισος; Εδώ τα πράγματα ζορίζουν λίγο, το πιο κοντινό σε ...Παράδεισο σενάριο, που διαχειρίζονται τα επικοινωνιακά στρατηγεία είναι η θυσία,κι ίσως τότε να αποκτήσεις -με λοβοτομή- το ευφυές βλέμμα της αγελάδας του Κυβερνήτη. O κ. Τσανς ήταν εκεί...

Μόνο που παραβλέπουν οι ιεροεξεταστές, αυτοί οι μπάτσοι του νου, ότι για όλο και αυξανόμενο ποσοστό του πληθυσμού η Κόλαση είναι ήδη εδώ. Όταν η επίσημη ανεργία είναι 15% και η πραγματική γύρω στο 22%, όταν η ανεργία των νέων υπολογίζεται στο 35%, όταν οι εργαζόμενοι είναι πια λιγότεροι από τους ανέργους, όταν η ύφεση είναι στο 6%, όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 5,5%, όταν το κοινωνικό κράτος εναποθέτει τις ελπίδες του στην φιλανθρωπία, αυτό σημαίνει ότι η δημοκρατία ΤΟΥΣ είναι ένα πουκάμισο αδειανό.

Ακόμα και η αυθεντική Δημοκρατία ουδέποτε ήταν αυτοσκοπός. Ο μόνος ουσιαστικός αυτοσκοπός της πολιτικής είναι η ευζωία των πολιτών. Η Δημοκρατία είναι το μέσον για αυτό τον σκοπό. Η Δημοκρατία δεν είναι κάποια θεολογική δύναμη ή μεταφυσική οντότητα. Αντίθετα, η Δημοκρατία είναι ένα αυστηρά διαδραστικό σύστημα. Αφορά όσους μπορεί να προστατεύσει. Όσοι ζουν στις παρυφές της, όσοι ζουν, ετοιμάζονται ή και φοβούνται ότι θα ζήσουν στο περιθώριο της, τους αφορά, όσο αφορά τον φάντη το ρετσινόλαδο.

Όταν ο γκουρού των Συνταγματολόγων αυτού του τόπου, καταγγέλλει ότι η Κυβέρνηση αλλά και ο νέος Βασιλεύς, ο ...«Πάρεδρος» της Δημοκρατίας, είναι υπόλογοι Συνταγματικού πραξικοπήματος, είναι επιεικώς ηλίθιο επί της ουσίας, και εξωφρενικά πονηρό επί της επικοινωνίας, το να συζητάς με αυτόν τον από άμβωνος στόμφο, αν είναι ...δημοκρατικό, να πετάξει ο Χ έναν κεσέ γιαούρτι στον όποιον Ψ.

Ακόμα και σε εκείνες τις λεπτεπίλεπτες και αειπάρθενες δεσποινίδες του προπερασμένου αιώνα, αυτές που στο ...υπονοούμενο κοκκίνιζαν κομψά, κάτω από τα πέπλα και τα κρινολίνα τους, αν έθετες αυτό το ερώτημα, θα σου απαντούσαν ευθέως, ανερυθρίαστα και χωρίς περιστροφές «δε μας γαμάς ρε μάγκα»

Διαφωνώ με τα γιαούρτια, με τα καδρόνια, και με τις ...γρήγορες ξανάστροφες , όχι για λόγους πολιτικής ορθότητας. Αλλά για λόγους αποτελεσματικότητας. Εκτονώνει το θυμικό του Χ και ασφαλώς το δικό μου-και δεν είναι καθόλου μικρό το κόστος της ψυχοθεραπείας-, αλλά δίνει τη δυνατότητα στους ιεροεξεταστές και το πολυπληθές επικοινωνιακό επιτελείο του Ψ, να στρέψει τον προβολέα της μεγάλης σκηνής στον 3458ο κομπάρσο του μεγάλου έργου. Αυτό άλλωστε σημαινει και ... επικοινωνία, να αλλοιώνεις το σύμπτωμα κουκουλώνοντας την αρρώστια που το προκαλεί.

Άλλωστε ο πονηρός επικοινωνιολόγος, δεν απευθύνεται σε όλους, γνωρίζει πολύ καλά σε πιο target group απευθύνεται. Γιατί αν η Δημοκρατία οφείλει να προστατεύει το ΟΛΟΝ, ο διαφημιστής έχει βρει το target group του 20% του πληθυσμού, που θα δώσει την δυνατότητα στον πελάτη του να συνεχίσει να διαχειρίζεται το ...Όλον εις βάρος ...όλων, προς όφελος των πραγματικών αφεντικών.

Όσο για το σύνδρομο του πολιτικού αυτισμού, είναι το σπυρί, της όλο και πιο εμφανούς πανούκλας, του σημερινού πολιτικού συστήματος. Άλλωστε και η Μαρία Αντουανέτα δεν κατανόησε ποτέ γιατί οδηγήθηκε στην γκιλοτίνα. Πίστευε ότι στις αποθήκες υπήρχαν ...brioches για όλους. Πιθανότατα και ο εξάδελφος της Αντουανέτας, ο Γεώργιος Β’ Παπανδρέου Γ’, έχει πεισθεί από τους αυλικούς, ότι η ...αποθήκη του Ανακτόρου είναι γεμάτη δημοκρατία σε σχήμα brioche, επίσης για ...όλους.

Όσο για τα μαγαζιά του Αλαφούζου, του Μπόμπολα, του Ψυχάρη, καθώς και τις φυλλάδες των gourmet της νεωτερικότητας, αυτή τη ...μπριοσένια δημοκρατία, τη μοιράζουν απλόχερα. Το αναγκαίο 20% που τους ενδιαφέρει ...την αγοράζει

Και συνεχίζει ο Μπρεχτ...

«Θέλουν να φάνε το κρέας, να μη δουν όμως τα αίματα. Αυτοί θα ικανοποιηθούν αν ο χασάπης πλύνει τα χέρια του προτού φέρει το κρέας στο τραπέζι.»





17 σχόλια:

kanaliotis είπε...

Προσπαθούσα τόσο καιρό να θυμηθώ που είχα ξαναδεί αυτό το βλέμμα αγελάδας.
Να ‘σαι καλά βρε Κατερινάκι.
Στο "Να είσαι εκεί κύριε Τσανς" το είχα δει!!!

Τασος είπε...

εξαιρετικη η αναρτηση σου....αναρωτιεμαι ομως....ποσοι μπορουμε να σε καταλαβουμε?εχεις αναρωτηθει μηπως οι χαρισματικοι και ευφυεις ανθρωποι(οπως εσυ)διατρεχετε τον ιδιο κινδυνο με την ηρωιδα της φωτογραφιας?.....προφανως δεν εννοω το τελος της!!!

katerina είπε...

Να εξομολογηθώ την αμαρτία μου Καναλιώτη, ο Γεωργιος Β' Παπανδρέου Γ' μου φερνει πολύ περισσοτερο σε κάτι ανεψοξαδελφους βασιλικών δυναστειών που τους τοποθετουσαν σε διαφορους θρόνους ή τους παντρευαν με διαδοχους θρόνων-καλη ώρα η μακαριτισα- παρά στον συμπαθεστατο και καλοκαγαθο κηπουρό.

Έχω ξαναπεί ότι σε όλη αυτή την ιστορία,μία και μόνη απορία έχω,αν ο ...Αψβουργος ειναι τόσο ηλίθιος ή τόσο εφιάλτης. Όχι ότι έχει και κάποια ιδιαιτερη σημασία για την Ελλαδα και ...όχι μόνο,καθαρή ...περιεργεια.

Πάντως η σκηνή αυτή,είναι τόσο χαρακτηριστική... Μην μου πεις ότι δνε θα μπορουσε να ειναι ο Ππανδρέου εκει και αν τοςυ μιλάει για την...μεσογειακή διατροφή; Ο ...Γκαρντνερ βρεθηκε στην θέση αυτή λόγω του αφεντικού του. Ο Παπανδρέου λογω του πατερα και του παππου του.

katerina είπε...

Τάσο γέλασα με την ψυχή μου με το σχόλιο σου. Με έσφαξες με το ...βαμβάκι...

Αντουανέτα...Αντουανέτα λοιπόν,αλλά αυτό δεν μου στερει την εντιμότητα να αναφωνησω touchée

Swell είπε...

Καλησπέρα Κατερίνα, αυτοί που μας κατσικώθηκαν είναι επικοινωνιολόγοι της πλάκας. Και πως να μην είναι, όταν ο Αρχηγός τους μιλά ελληνικά επιπέδου "ελληνικού εργαζόμενου". Αμφιβάλλω αν ξέρουν πως να προσεγγίσουν το target-group που θέλουν, γιατί εντός ολίγου θα δέχονται "οικεία" βέλη και γιαούρτια.
Αναμενόμενο, βεβαίως, όταν σου μιλούν για δημοκρατία και ευνομία με τον Τσοχατζόπουλο και το Μαντέλη να κυκλοφορούν ελεύθεροι...

katerina είπε...

Καλησπέρα Swell, νομιζω ότι κάνεις το λάθος να υποτιμάς τους εχθρούς.
Swell μου,όπως ακριβώς ο διαφημιστής δεν επικοινωνεί ένα προιον σε όλον το κόσμο, αλλά σε μια συγκεκριμένη πελατεία που του αρκεί για τα κέρδη του,ακριβώς με τον ίδιο τρόπο,οι επικοινωνιολογοι της Κυβερνησης έχουν βρει τις πολύ συγκεκριμένες ομάδες στοχους που μπορουν να απευθυνθούν και αυτή την στιγμή τις διευρυνουν πατωντας στα ανενομενα "αντανακλαστικά του νοικοκυραίου". Αν βάλεις την αποχή και τους ψηφους,που θα πάνε σε κόμματα δεκανίκια, όπωςκαι το εκλογικό συστημα ένα 20% σε καθαρό αριθμό ψηφων τους αφηνει μέσα στο παιχνιδι.

Η προσωπική μου γνωμη εινια ότι η πρωτη έννοια τους, είναι να πάρουν το μεγαλυτερο κομματι της μίζας για το δάνειο των 110 δις. Και ...υποθέτωότι περα απο τις προκατοβο΄λές αυτό δινεται ...σε κάθε μια εκταμιευομενη δόση. όσες περισσοτερες...τόσο καλυτερα. Το καλυτερα ασφαλώς δεν αφορά εμας. Αφορά ...αυτούς.

Μόνο που καταλαβαν πια οι βουλευτές τους ότι το ...παιχνιδι δεν τους εμπεριεχει,και ταυτοχρονα δεν θα ξαναδουν ...Βουλευτικό έδρανο ουτε τα εγγονια τους. Στοιχηματίζω ότι απο "ατυχημα" θα πάμε σε εκλογές... Προσωπικά πάντα υποστηριζα ότι ...ήταν να δουμε θα το βλέπαμε μετά το τελος Μαρτη που έληγε η προθεσμία της λίστας. Τωρα;;; Ο σωζων εαυτόν σωθήτω... Οι επιγονοι,οι ηρακλειδείς του πασοκικου στεμματος ή ότι απομεινει απο αυτό, ήδη στοιχιζουν τα στρατευματα τους

katerina είπε...

Και κάτι τελευταίο Swell,η δική μου προσεγγιση είναι ότι το Μνημονιο ειναι το ...τελευταίο και το μεγαλυτερο και εφιαλτικότερο colpo grosso της Μεταπολιτευσης. Με αφδιανοητες συνεπειες για πολλους...πλην ημών. Ιδωμεν...

celin είπε...

"Διαφωνώ με τα γιαούρτια, με τα καδρόνια, και με τις ...γρήγορες ξανάστροφες , όχι για λόγους πολιτικής ορθότητας. Αλλά για λόγους αποτελεσματικότητας. Εκτονώνει το θυμικό του Χ και ασφαλώς το δικό μου-και δεν είναι καθόλου μικρό το κόστος της ψυχοθεραπείας-, αλλά δίνει τη δυνατότητα στους ιεροεξεταστές και το πολυπληθές επικοινωνιακό επιτελείο του Ψ, να στρέψει τον προβολέα της μεγάλης σκηνής στον 3458ο κομπάρσο του μεγάλου έργου. Αυτό άλλωστε σημαινει και ... επικοινωνία, να αλλοιώνεις το σύμπτωμα κουκουλώνοντας την αρρώστια που το προκαλεί. "


Κατερινα εχεις δικιο,δε λεει κατι ουτε το γιαουρτι ουτε το μπινελικι,οπως το λες,δεν ειναι αποτελεσματικο.
Οσον αφορα την επικοινωνια,κοιταξε,τα παντα εχουν ειπωθει,γωμη μου ειναι οτι δε πρεπει να μας ενδιαφερουν οι απολογητες του Καθεστωτος,εκεινοι δηλαδη που βλεποντας τα αυγα..ταρασσονται κ ζηταν ταξη κ ασφαλεια.
Υστερα απο ολα οσα εχουν γινει,οσοι ακομα σκεφτονται αντιδραστικα,ειναι κ θα μεινουν απεναντι,τελος,δε χρειαζεται να μας νοιαζει πια να καταρριψουμε τη προπαγανδα των χουντοκαναλων που τα παιρνουν απο τη κυβερνηση.

Αυτο που πρεπει να μας νοιαζει ειναι να συνεννοηθουμε μεταξυ μας,ενα μινιμουμ συνεννοησης κ συμφωνιας στα βασικα.Και οι κομματικοποιημενοι κ οι ανενταχτοι κ οσοι δεξιοπασοκοι σιχαθηκαν το Καθεστως κ εχουν στρεψει τα αυτια τους αλλου.
Ευκολο δεν ειναι,αλλα αν δε συνεννοηθουμε κ προχωρησουμε με σπασμωδικες-περιχαρακωμενες κινησεις,μας φαγαν ζωντανους.

katerina είπε...

Celin καλημέρα,
προσωπικά θεωρουσα ότι τα πολυσυλλεκτικά κόμματα,είναι η πιο ανηθικη πλευρά του πολιτικαντισμου, είναι αυτό που κοινώ λέμε "δωσε χρημα πάρε κρέας". Η πολιτική εκχωρεί τη θέση της στην επικοινωία,ότι θέλει ο πελάτης του το τάζουν,χωρίς κανένα πολιτικό σκεπτικό. Αποδειξη κανείς δεν μπορεί αν δει ΚΑΜΙΑ διαφορά αναμεσα στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν κατορθωσαν δε εστω το ελαχιστο. Να θεσμοθετησουν τις πολιτικές τασεις οι οποιες να εκπροσωπουνται συμφωνα με την δυναμη τους. Εστω αυτό...

Αλλωστε προσωπικά πάντα πιστευα ότι τα κόμματα έχουν υποσταση μόνο όταν εχουν πολιτική ραχοκοκαλιά, και ιδεολογικό υποβαθρο. Αλλά...

Πάμε τωρα στον αντιποδα. Δεν πιστευω στα μεγάλα φύρδην μιγδην ζιγδην κομματα,πιστεω όμως στα μετωπα που μπορουν να συγκροτησουν. Εμεις τι βλέπουμε στην Αριστερά; Ηγεμονισμούς,προσωπικά μαγαζάκια, ανυπαρκτες ιδεολογικές καθαρότηταες,και προσωπικές αντιμαχίες που παλευουν να βρουν μια ανοησία για να ιδεολογικοποιησουν προσωπικές διαφορές. Το ΚΚΕ,ειναι το πιο κλασικό παραδειγμα. Ακόμακαι στο στοιχειώδες,στις πορείες και στις διαδηλώσεις. Έχω πει ότι αν ποτε οι προσυγκεντρωσεςι ΟΛΩΝ των άλλων ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ δεν γινουν στο πεδίο του Αρεως αλλά στο Συνταγμα,το ΠΑΜΕ,προκειμενου να μην μιανθεί,θα πάει αν κάνει ΠΑΡΕΛΑΣΗ στη Θηβα. Μη σου πω και στην Αιγινα να μεσολαβεί και θάλασσα.

Η πορτογαλία δειχνει τον δρόμο, η συγκροτηση μετωπου αναμεσα στο ΚΚΠ και στο Μπλοκο της Αριστεράς,θα κάνει πολλους να ντραπουν αν έχει απομεινει στοιχειώδης τσιπα στον αυτισμό τους.

Στα καθ'ημας τα κινηματα απο κάτω ήδη λειτουργούν και ξεσπεπάζουν τα μαγαζάκια. Όποιος δεν καταλάβει τοκυμα να το καβαλήσει,απλά το κυμα θα τον καταπιει. Κια προσωπικά θα χαρώ εξαιρετικά. Έτσι πρέπει να γινει.

Ανώνυμος είπε...

Απρίλιος 2011
Celin καλημέρα,
προσωπικά θεωρουσα ότι τα πολυσυλλεκτικά κόμματα,είναι η πιο ανηθικη πλευρά του πολιτικαντισμου, είναι αυτό που κοινώ λέμε "δωσε χρημα πάρε κρέας". Η πολιτική εκχωρεί τη θέση της στην επικοινωία,ότι θέλει ο πελάτης του το τάζουν,χωρίς κανένα πολιτικό σκεπτικό. Αποδειξη κανείς δεν μπορεί αν δει ΚΑΜΙΑ διαφορά αναμεσα στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν κατορθωσαν δε εστω το ελαχιστο. Να θεσμοθετησουν τις πολιτικές τασεις οι οποιες να εκπροσωπουνται συμφωνα με την δυναμη τους. Εστω αυτό...


Οκτωβριος 2009

Χθες αν υπήρχε πατριωτισμομετρο, οι αιματολογικές μου, θα έδειχναν πολύ υψηλές τιμές.

Το κέντρο κράτησης «λαθρομεταναστών» της Παγανής στην Λέσβο, ένα κολαστήριο ψυχών, ένα «στρατόπεδο ψυχών», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ζητωντας συγνωμη για τις απανθρωπες συνθηκες κρατησης, έκλεισε. Έστω κι αν η επίσημη εκδοχή, είναι ότι έκλεισε προσωρινά για επισκευές.

κ. Βούγια, προσωπικά ΧΘΕΣ ένοιωσα εθνικά υπερήφανη.

Παιδιά προσέχετε την παρκετίνη, οι κωλοτούμπες δεν είναι ακίνδυνες.... κυρίως οταν γίνονται δημόσια, και χωρίς αυτοκριτική

katerina είπε...

Χαχαχαχα! Και θα επιμεινω και χθες και σημερα και αυριο και παντα. Το κλεισιμο του στρατοπεδου συγκεντρωσης της Παγανής με κάνει ΕΘΝΙΚΑ ΥΠΈΡΗΦΑΝΗ. Το χειροκροτησα και εγώ συνεχιζω να χειροκροτώ τις πολιτικές καταργησης Γκουανταναμο στον τόπο μου.

Μόνο που προφανώς αυτή ήταν μια επικοινωιακή αναλαμπή μιας που η σημερινή κρατουσα κυβερνητική πολιτική ειναι το χτιζω τειχη ντροπής.

Και για να εξηγουμαστε Ανωνυμε,όποιος κλεινει στρατοπεδα συγκεντρωσης,εμένα θα με κάνει ΠΑΝΤΑ εθνικά υπέρηφανη. Εσένα ...Ανωνυμε;

Ανώνυμος είπε...

http://agauch-katerina.blogspot.com/2008/12/blog-post_07.html

Καλέ μη μας κοροιδεύεις έτσι,γιατί οτιδήποτε και να βρούμε πριν το 2010 μιλάει μόνο του.Για δες έτσι για ορεκτικό το παραπάνω, και πες μας για τις αδυναμίες (.....) κάποιας για το Πασοκ.(.....)Η αλλαγή γνώμης είναι υγεία, η απόκρυψη της αλλαγής είναι ... (τι είναι άραγε;)

santa maura είπε...

ειναι παρα πολυ θετικο να υπαρχουν τετοια μπλοκ , ειδικα σε τετοιες εποχες .

Θανασης Ξ. είπε...

Μπράβο Κατερίνα μου. Έγραψες πάλι.

Ο ...Πάρεδρος εν τω μεταξύ, είπε κι άλλη μπαρούφα σήμερα, πως 'πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία', λέει, αλλιώς, λέει, 'δεν θα τα καταφέρουμε' λέει.

Λίγος. Πολύ λίγος.

katerina είπε...

Ανωνυμε προσεξε καμαρι μου γιατί όταν κλωτσάς ανοιχτές πορτες απλά πεφτεις απο την φόρα στο κενό.

Επισης αυτά που έγραψα στο ποστ που αναφερεσαι τα είπα ακριβως παραπάνω και στο σχόλιο μου στον Celin.

Αφου απο ότι φαινεται ο χρόνος ειναι μάλλον large για εσένα,και έτσι ξαναδιαβάζεις όλες μου τις αναρτησεις, επειδή εγώ έχω δουλειά να σου ζητηω να μου βρεις και κάποια άλλα πραγματα που έχω γραψει κατα καιρους και δνε θυμαμαι τον τίτλο της αναρτησης. Να μην πηγαινει τζαμπα και το ψάξιμο βρε παιδί μου.

Καλη ...ανασταση

katerina είπε...

Καλημέρα Γιωργο. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Υ.Γ.Τα διαβασα, αλλά δεν προκαμα να απαντησω

katerina είπε...

Θανάση μου καλη σου μέρα,
έχω ξαναγράψει ότι όλοι αυτοι οι κατα καιρούς ...Παρεδροι, μου ειναι εξαιρετικά αντιπαθείς -μηδενός εξαιρουμενου- ακριβώς γιατί εξυπηρετουν την επιφαση μιας ανυπαρκτης δημοκρατίας.

Καλοπληρωμένοι υπηρετες της εκαστοτε κυβερνησης. Εκεινο δεν που με κανει έξαλη, ειναι ότι ο θεσμικός τοςυ ρόλος ειναι η σιωπή.

Ακουσα τις δηλώσεις του. Εντάξει... ο Παπουλιας ειδικά, πάντα υπηρετης ήταν σε όλη του την πολιτική καριερα. Ένας πιστός που οι μόνες υπηρεσίες που προσφερε ποτέ ήταν να γλυφει το χερι του εκαστοτε αφεντικου του. Δεν με παραξενεψαν διόλου οι "δηλώσεις" του