Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Στην Abal

Γράφουν, οι δυτικές οι πέννες μας πως στα φωτογραφικά ενσταντανέ της εξέγερσης, δεν ήσουν λέει, μέσα.
Κι έτσι ήρθα εγώ, για να σε βρω.

Ξέρεις, δεν θέλω να σε καταλάβω. Ίσως να μην μπορώ. Άλλωστε εμείς εδώ στην ...Εσπερία, ξορκίσαμε ακόμα και την κουλτούρα της πλουραλιστικής ορθοδοξίας . Αυτοευνουχιστήκαμε και βάλαμε μονοφόρι, ράσο, χιτώνα τσίγκινο, τον άφυλο μανδύα της προτεσταντικής ηθικής. Αν έρθεις πια τουρίστρια στις δικές μας τις ζωές, όπως τουρίστες εισβάλλουμε στη δική σου, θα δεις το βλέμμα του Cromwell χαραγμένο παντού. Στο γυαλί της οθόνης, στο βήμα της Βουλής, στα λόγια των πολιτευτάδων και πάνω από όλα στο χαμένο βλέμμα αυτού του ανύπαρκτου «μέσου πολίτη». Οι Πρίγκιπες και οι Ιππότες , δεν ζουν πια εδώ. Οι Πουριτανοί, τους νίκησαν κατά κράτος

Αν βγάλεις την μαντίλα σου, θα βγάλω και εγώ την δική μου.
Η δικιά μου μαντίλα γράφει με χαριτωμένα, σικάτα, fancy, αχνά γράμματα , «είμαι μια πολιτικά ορθή, δυτική γυναίκα». Του αναπτυγμένου...ξέρεις εσύ. Ναι, Ευρωπαία, καλή μου. Ή τουλάχιστον έχω φορτωθεί και εγώ στις πλάτες μου, τον ...«συλλογικό» και «διακαή» πόθο της ...Ευρωπαίας.

Απόκτηση τυπικών προσόντων, …δεξιότητες, η ζωή κρυμμένη πίσω από αυστηρή φόρμα CV, δουλειά που δεν αρκείται στην επιβίωση, αλλά χορεύει σε μια τρελή κούρσα ανταγωνισμού, ο φόβος της απώλειας να γίνεται δαίμονας, επάγγελμα που καταντάει τυραννικός αυτοσκοπός, σεβασμός στις θρασύδειλες ιεραρχίες.

Ευαγγελικός λόγος πλειοδοσίας «ευαισθησίας» για ότι βάλει ο νους του ανθρώπου. Για το περιβάλλον, για τη νομιμότητα, για τους ηλικιωμένους, για τους άστεγους, για τις ΜΚΟ, για την τέχνη, για τους ΑΜΕΑ, για τα είδη σε εξαφάνιση, για τις Κάννες, για τα παγκάκια, για τα παιδιά, για τα sports, για τη Eurovision, για τα ναρκωτικά. Ανάκατη, χοντρόπετση, καλβινιστική, κάλπικη ευαισθησία. Ευαισθησία, χωρίς βλέμμα και χωρίς άγγιγμα. Ευαισθησία virtual!

Άσε με να ακουμπήσω το μαύρο, γκρι ή καφέ φουστάνι σάκο που φοράς. Αυτό που κρύβει από τα μάτια του πλήθους το κορμί σου. Κορμί ιερό, που αφήνεται στη θέα μόνο όποιου θα σπαράξει πάνω του. Κι εμείς στολή. Η μόδα της κάθε φυλής, επιτάσσει την κατηγοριοποίηση της στολής. Ταγιέρ, μπλουτζιν, φουστάνι, μίνι, χίπικο seventies, ξωβυζο, μπαλαρίνα, δωδεκάποντο, σταράκια, διαλέγεις κατηγορία και φοράς την στολή. Να διακρίνει με μια ματιά το πλήθος το μέσα σου, να κατατάσσεσαι με συνοπτικές διαδικασίες . Κανένα μυστήριο. Η οπτική σου, η άποψη σου, η ελευθερία σου για την ζωή, φούστα-μπλούζα. Ευπειθώς αναφέρω, ανήκω στην ...τάδε φυλή! Η διαφωνία να γίνεται αίρεση, να αποδομείται ως γραφική, να συκοφαντείται με θράσος περισσό. O κυνισμός σημαία ευκαιρίας, να αρμενίζει περήφανα στα κοντάρια της ...τιμής. Η αξία, έννοια επικίνδυνη, για την ...Τάξη. Η Τάξη, αυταξία.

Ο γάμος και ο θάνατος να ...δεξιώνονται. Να μην ξεχωρίζεις πια, τι είναι τι. Η Ζωή και ο Θάνατος, δημόσιες σχέσεις. Η ένωση και ο αποχωρισμός ίδια, κομψά, minimal. Το κλάμα και το γέλιο με μέτρο, minimal. Η νύφη και η χήρα, παγωμένο αδιαφανές χαμόγελο που θα γραψει καλά στην βιντεοταινία και μαύρο γυαλί αντιστοιχα, να μην εκτεθεί το δάκρυ. Η λαγνεία να πουλιέται σε dvd στα περίπτερα. Κανείς να μην σε δει να κλαις. Ο σπαραγμός...ξεπερασμένος. Το μοιρολόι γραφικό, ενοχλητικό, χυδαίο. Το πάθος διαπραγματευομενο, comme il faut, πλαστικό.

Οι αποκλίσεις να λιθοβολούνται χλευαζόμενες, οι τηλεοράσεις , να προσδιορίζουν με ακρίβεια δεύτερου δεκαδικού, το στατιστικό μέτρο της «μέσης ευτυχίας».
Επιτυχία να παριστάνεις την κολώνα, τον στυλοβάτη της αφόρητα ηθικολουγούσας κοινωνίας, που ακκίζεται στο κίβδηλο ειδωλο της ως ακομπλεξάριστη και εναλλακτική.

Τα πάντα, ένα παιχνίδι εξουσίας, εξουσιαστής και εξουσιαζόμενος να χορεύουν ανθρωποφαγικους χορούς, θλιβερά ταγκό ίδια κι απαράλλαχτα με τον χορό του Ζαλόγγου.
Το sex, υγιεινό, μπορεί κάλλιστα να αντικαταστάσει και τη yoga ή τις pilates, αν δεν έχεις χρόνο για γυμναστήριο.
Το χαμόγελο να αναδεικνύει τους κυνόδοντες, έτσι ώστε να μην αφήνει την παραμικρή αμφιβολία στον δίπλα που ...όμως είναι απέναντι, για στην ικανότητα σου, να δαγκώσεις πριν σε δαγκώσουν, να διώξεις πριν σε διώξουν, να τσακίσεις πριν σε τσακίσουν.
Κανόνες και νόρμες, για να αγκαλιάσεις το παιδί σου, κανόνες για να το συνθλίψεις, κανόνες για να το ευνουχίσεις, μπας και ξεφύγει... Κανόνες για να αποκτησει...δεξιοτητες. Τις δεξιοτητες για να αποκτησει τη ...μέση ευτυχία. Ελευθερία με ένα λουρί μηκους το πολύ, 12 μετρων.
Δεν ξέρω τι είναι πίσω από την μαντίλα, το τσαντόρ, τη μπούρκα σου. Δεν ξέρω αν μπορώ να κατανοήσω τη χαρά, τη θλίψη, τον πόνο, την ηδονή, τη λαγνεία, το φόβο, το πέταγμα, το βάραθρο, τους δαίμονες και τους αγγέλους σου.

Και θα σου πω και κάτι κοιτώντας σε, στα μάτια. Δεν ξέρω αν μπορώ να σε ...καταλάβω.
Δεν έχει και έννοια να σε καταλάβω. Έχει έννοια να σε αποδεχτώ.
Έχει έννοια εγώ, που καταδικάζω με λέξεις τον ιμπεριαλισμό, εγώ, να κατεβάσω την μπούκα του κανονιού του δυτικού μου «πάνσοφου», «ανεπτυγμένου», «φιλελευθέρου» κόσμου, από το πρόσωπο σου. Αυτού του δολοφονικού και συνάμα αυτιστικού κανονιού που πυροβολεί ως μη αποδεχόμενο, ότι δεν καταλαβαίνει.
Στον κόσμο μου, η Άννα Καρένινα έγινε πια Κάρεν Μπράντσω. Η Έμμα Μποβαρύ έγινε Χίλαρυ Κλίντον. Κι η Νόρα τακτοποιεί στο κουκλόσπιτο της με περισσή φρόντιδα, συζύγους, γιατρούς και εκβιαστές σαν γκατζετάκια πάνω στον γυαλιστερό γρανιτένιο πάγκο της κουζίνας της. Όσο για την Αντιγόνη, ...νομοθετεί πια παρέα με τον Κρέοντα.


Σ’ αφήνω τώρα. Φόρεσε πάλι την μαντίλα σου. Θα βάλω και εγώ τη δική μου.
Θα φορέσω τη μαντίλα του νέου Πουριτανισμού που σήμερα ονομάζεται μοδατα, political correct.

Υ.Γ. Η ανάρτηση αυτή γράφτηκε... διαβάζοντας το site της ΜΚΟ, International Service for Human Rights (ISHR) την ώρα που ...κουτούλησα στην παραπάνω φωτογραφία, μη αντιστεκόμενη στον ...πειρασμό.

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτα μονο μια ομορφη γυναικα-απ'ολες τις αποψεις-θα μπορουσε να τα γραψη.


γιωργος

katerina είπε...

Α, ρε Γιώργο, εσείς οι δυτικοί άντρες!
Εκπαιδευμένοι ρε φίλε να το αποδυναμώνετε το κομπλιμέντο από την αιχμή του.

Η ομορφιά αγαπητέ μου έχει μόνο μια έννοια, και μόνο μια …«άποψη». Εμείς την …ανασκολοπησαμε, την αναμορφωσαμε ηθικολογικά, την στρογγυλέψαμε για να χωρέσουν όλες οι …«αποψεις».
Ευτυχώς ο Oscar Wilde ήρθε να βάλει τα πραγματα στη …θέση τους, λέγοντας ότι η ομορφιά είναι απειρως αποτελεσματικότερη από την ευφυία, γιατί είναι αυταποδεικτη…

Τη καλημέρα μου στο νησί!

αναρχογατουλης είπε...

Υποκλινομαι στη μαγεια του γραπτου σου!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη τι εννοει ο oscar wilde , οτι το "εξω" συνδεεται κατ'αναγκη και με το "μεσα" με το περιεχομενο ?
εγω παντως πιστευω οτι το ποσο ομορφος η ασχημος ειναι καποιος ισως να παιζει καποιο ρολο αλλα το βασικωτερο , πιστευω οτι ειναι η προσωπικοτητα .

katerina είπε...

Καλησπέρα Αναρχογατουλη, σε ευχαριστώ πολύ πολύ!

katerina είπε...

Καλησπέρα Ανωνυμε,
Δεν επιχειρώ καν να τον ερμηνευσω. Θα μπορουσε να θεωρηθεί και ιεροσυλία απεναντι στους «αφορισμούς» του.

Στην πραγματικότητα η απάντηση μου στο σχόλιο του φίλου Γιώργου, ήταν …φιλικά προβοκατορικη.
Με περισσότερα λόγια από όσα έγραψα στο σχόλιο μου, απλά «καυτηρίασα» την σχετικώς "νέα μόδα"- φαντάζομαι τα τελευταία 70-80 χρόνια, από τότε δηλαδή που η δυτική γυναίκα βγήκε μαζικά στην παραγωγή, από τότε που το φλερτ βαφτίστηκε …σεξουαλική παρενόχληση, από τότε που ο ανδρικός ευνουχισμός βαφτίστηκε …φεμινισμός, την αμηχανία που διαθέτουν οι δυτικοί άντρες να μιλήσουν για ομορφιά …σκέτη. Δηλαδή μη συνδυασμένη με όλα του κόσμου τα καλά. Προσωπικότητες, ηθικές, επιτυχίες, κλπ.

Πάντως ο μεγάλος Oscar έχει καταθέσει κι άλλον έναν «αφορισμό». Εγραφε:
Μόνο οι ρηχοί άνθρωποι δεν κρίνουν από την εξωτερική εμφάνιση. Το πραγματικό μυστήριο του κόσμου είναι το ορατό, όχι το μη ορατό.

Αλλωστε και ο Ντοστογιεφσκυ στον Ηλίθιο- από αυτόν κι αν επηρεάστηκε η δυτική μυθιστοριογραφία του 20ού αιώνα- για να αποδωσει τον υπέροχο Πριγκιπα Μισκιν, δεν …κουραστηκε να περιγραφει με κάθε δυνατό τρόπο την καλλονή της Νασταζιας Φιλιποβνα. Προσωπικά, αν και έχω φαει στη μάπα και τετοιους θεατρικους …μοντερνισμους και … «καινοτομιες», ε, δεν μπορώ να φανταστω την υπέροχη Νασταζια, ως …ξέρω εγω, ας πουμε Γεωργία Βασιλειάδου, με όοοοοσο ευφυή και με όοοοοσο λαμπερή προσωπικότητα!

ELvA είπε...

Πολυ δυνατο κειμενο,μπραβο Κατερινα! Ολες οι γυναικες θα επρεπε να το διαβασουν και να συμφωνησουν, αν μιλαμε, βεβαια,για γυναικες και οχι γλαστρες α λα..Κάρεν Μπράντσω! ;)

Φιλια!

Ανώνυμος είπε...

ναι , η ομορφια προφυλασει απο κομπλεξ, οποτε δηλαδη το "εξω" παιζει βασικο ρολο στη διαμορφωση του "μεσα" .εγω αυτο ειχα κατα νου οταν εγραψα το μνμ .
(ο ανωνυμος ειμαι εγω ο γιωργος)

celin είπε...

Kατερινα,το κειμενο σου μιλαει μεσα μου,ξερεις να μιλας στις ψυχες των αλλων κ αυτο ειναι χαρισμα.
Μια επισημανση:ολη αυτη η αποδομηση του Δυτικου Κοσμου κ η υπογραμμιση των αντιφασεων,της υποκρισιας και της ανηδονιας ειναι σωστη.
Οπως πολυ σωστη ειναι κ η προσεγγιση που επιχειρεις στη γυναικα του Μουσουλμανικου Κοσμου.

Δε θελω να τσουβαλιασω ουτε εχω και τη γνωση να μιλησω,αλλα σαν απεξω παρατηρητης,κατι δε παει καλα και με το Ισλαμ.Το διλημμα δεν ειναι Καρι Μπραντσω η κλειτοριδεκτομη,ανηδονια η μαντιλα.
Κατι δε παει καλα με τη θεση της γυναικας σε ορισμενες τουλαχιστον Ισλαμικες κοινωνιες,
αντιπαθω τις Καρι Μπραντσω αλλα πολυ περισσοτερο αντιπαθω τη καταπιεση και την ανελευθερια.

Οι ανθρωποι πρεπει να εκφραζονται ελευθερα,να εκφραζουν τη σεξουαλικοτητα τους,τις ιδιαιτεροτητες τους,τις μοναδικοτητες τους,
διχως θρησκευτικους νταβατζηδες πανω απο το κεφαλι τους.

Το ποσο απεχθανομαι τη στροφη της Δυσης προς τη νεοφιλελευθερη βαρβαροτητα,το ξερεις καλα.
Αλλα αυτο δε θα με κανει να υποστηριξω και καμια αλλου ειδους βαρβαροτητα η ανελευθερια.

Και ολα τα παραπανω δεν απευθυνονται στις Ισλαμικες κοινωνιες που εχουν κατα καποιο τροπο εκκοσμικευτει.Απεθυνονται στις πρωτογονες κ οπισθοδρομικες κοινωνιας που δεν αναγνωριζουν την ισοτιμια των 2 φυλων.
Δεν ειναι κ λιγες.Και φυσικα δεν ειναι μονο Ισλαμικες.

katerina είπε...

Γεια σου Βορινή μου Ελβα,
δεν θυμαμαι που και ποτε, αλλά ...κάποτε, στα χρόνια του πολύ hard...φεμινισμου μου(κάπου γυρω στα 18-20, μετά αργά αλλά σταθερά το ...καταλαβα και πάντα επιχειρώ να το αποκωδικοποιησω το παραμυθι) είχα διαβάσει ότι η γυναικα ειναι το σασί και ο άνδρας ο κινητήρας ενός αυτοκινητου. Τότε μου είχε έρθει ο ...θάνατος. Απαιτουσα να σεβαστουν ΟΛΟΙ, ότι ΕΓΩ το αυτοκινητο μου το οδηγώ ΜΟΝΗ ΜΟΥ!

Σήμερα, εκεινο το ...τσιτατο, αρχίζω να το βρισκω εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Ελβα μου εγώ πιστευω ότι όσο η γυναικα θα μπορεί εν δυναμει να γεννάει θα είναι ΓΗ. Με ότι σκληρό, ρομαντικό, ή και απροσδιοριστο μπορεί να σημαινει αυτό.

Πριν λιγες μέρες συζητώντας με ένα φίλο, έλεγα ότι το θηλυκό πλαστηκε απο την φυση να επιλέγει τον "ισχυροτερο"*, προκειμένου να διαιωνησει το "καλυτερο" δυνατόν είδος!

Οι αρσενικοι άνθρωποι πιαστηκαν στην παγίδα να θεωρουν την επιλογή τους ως έπαθλο, και να ανταγωνιζονται μεταξυ τους, να τοςυ επιλεξει η ..."καλυτερη".

Μάλιστα έλεγα ότι ειναι μάλλον απιθανο να δεις δυο ταυρους να τσακωνονται για μια αγελάδα. Θα περιμένουν απλά την ...σειρά τους.

όσο βέβαια οι ανθρωπινες σχεσεις αντιγραφουν εξουσιαστικά μοντέλα...ε, και οι ανθρωπινοι ταυροι θα βροντοχτυπάνε τα κερατα τους μεταξυ τους.

*σημερα προφανώς η σωματική ρωμη, που ...εννουσε η κακομοιρα η φυση ως ανδρική ισχυς , έχει αντικατασταθεί με κάτι που φερνει περισσότερο σε ...BMW.

Αυτό δηλαδή (η αλλοιωση της ...ισχυος και της υπέροχής)κι αν ειναι ...περιβαλλοντική καταστροφή!!!!!!!:)

katerina είπε...

Celin καλησπέρα,
Μακρυα από εμενα το να υπέρασπιστώ βαρβαροτητες, και φρικτους αυταρχισμούς.
Δεν υπερασπιζομαι τίποτα. Κια δεν θέλω να συγκρινω και τίποτα.

Αν θέλεις μου είναι και σχεδόν αδυνατον να τα …καταλάβω. Αλλά προσωπικά για μένα είναι εξαρετικά σημαντικό να ΑΠΟΔΕΧΤΩ- όχι να κρινω με τα δικά μου μέτρα- το …άλλο.

Με ενοχλεί αφορητα, το αξιωμα ότι η Δυση-ακόμα και στα καλυτερα της, όχι τωρα στην αφορητη καταντια της, έχει το αλαθητο, έχει τον χαλυβδινο κανόνα και …κρινει και αξιολογεί, τα πάντα .

Στην τελική, αποδεχομαι ότι έχω τετοια βιωματα, τετοιες προσεγγίσεις, όπως και εσυ, όπως η πλειοψηφία των δυτικών (και αναλογα των ισλαμιστών ή ...ότι) που είναι δυσκολη η …κατανοηση. Αλλά εγώ μιλώ ΜΟΝΟ για αποδοχή.

Δεν θέλω να μετραω το νερο με χουφτες. Κια ξέρεις βρε Celin ου, έχω έναν τρελο φόβο απεναντι στοςυ κάθε λογής ...προστατες (συνηθως νταβατζηδες είναι). Ιδιατερα δε στοςυ ...αυτοκλητους!

celin είπε...

Κατερινα,απο ολα τα σωστα που μου απαντησες,κραταω περισσοτερο,την αποδοχη.Την αποδοχη στο Διαφορετικο,μπραβο,δεν ειμαστε υποχρεωμενοι ουτε μπορουμε να κατανοησουμε τα παντα,ειμαστε ομως υποχρεωμενοι να αποδεχτουμε τον Αλλον,
και αν θελουμε να τον αλλαξουμε προς το-κατα τη γνωμη μας-καλυτερο,
επιβαλλεται να ειμαστε πρωτα ετοιμοι να αλλαξουμε κ εμεις.
Γιατι ο καθενας οχυρωμενος πισω απο την αληθεια του,δε διαφερει και σε πολλα απο αυτο που κατακρινει.

katerina είπε...

Αχ μωρέ Celin μου, σε μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, υπάρχουν τόσες πολλές ...αληθειες. Στα σημαντικά, προσωπικά λέω πάντα η ...αληθεια ΜΟΥ... ξεροντας, γωνριζοντς πολυ καλά ότι η εξισωση που ...λυνω, έχεις τις δικες μου παραμετρους και τις δικές μου σταθερές. Ιερη ΑΛΗΘΕΙΑ, δεν πιστεψα ποτέ ότι υπάρχει.

Arnold Böcklin είπε...

Πολύ ωραίο το κείμενό σου. Βέβαια, καθώς το ξαναδιαβάζω νομίζω ότι περιγράφει περισσότερο "δυτικές" κοινωνίες παρά την Ελλάδα. Αυτή έχει ακόμη δρόμο μπροστά της.

Ανώνυμος είπε...

Ε όχι και επικοινωνείς μαζί της. Δεν είστε ίδιες:
Αυτή είναι φυλακισμένη και αμίλητη, εσύ γλωσσου!!
ΓΣ

Θανασης Ξ. είπε...

Μπράβο Κατερίνα μου. Υπέροχο.

Nα καταλάβεις, διάβαζα την τροπολογία του Ρέππα προηγουμένως, και το δικό σου δεν μ' αφήνει ούτε να ..θυμώσω:)))))))

Ζάχαρη είπε...

Πολυ καλο κειμενο.Παιρνω το θαρος να συμπληρωσω οτι το πονεμενο σημειο για εμας τις γυναικες ειναι ο αυτοπεριορισμος.
Αναγκη ή καταρα δεν εχω απαντησει ακομα.
Καλησπερα ευχαριστω για την φιλοξενια.

katerina είπε...

Καλημερα Arnold Bocklin
Ξερεις προσωπικά νοιώθω …το ακριβώς αντιθετο.
Η ελληνική κοινωνία, και δη το θηλυκό της κομματι, χαρακτηριζεται από πολύ έντονα στοιχεία μιμητισμού, και έτσι …αφομοιώνει, καταπίνει «αμάσητα», και πολλά που είναι εντελώς έξω από την κουλτουρα της.
Με τραγικά αποτελεσματα, όπως όλοι οι πηθικισμοί άλλωστε.

katerina είπε...

Χαχαχαχα Γ.Σ.
Ανάλογα, ποια σε τι είναι φυλακισμένη, και ποια σε τι είναι γλωσσού.
Ακου την Κατερίνα …γλωσσου!!! Τστστστς!

katerina είπε...

Γεια σου Θαναση μου,
Σε ευχαριστώ για το κοπλιμέντο κι ειπα να ακολουθησω την τακτική σου. Αφου λοιπόν διαβασα τη τροπολογία Ρέππα, είπα Κατερίνα …για ξαναδιαβασε τώρα και το κειμενο, να ηρεμησεις.

Μπα τζαμπα κόπος Θανάση μου, εξακολουθώ να ειμαι …τουρμπο από τον θυμό για την τροπολογία του ΄Ρέππα. Ρε Θαναση, στις μέρες μας, …με τι στο διαβολο να πρωτοθυμώσεις…πεφτουν οι σφαιρες σαν το χαλάζι ….

katerina είπε...

Καλημέρα Ζαχαρη,
Αυτοπεριορισμοι εκ των πραγματων καλη μου και υφιστανται αι θα υφισταντια. Εμένα οι αυθεντιες, τα αξιώματα και τα κουνηατα του δάχτυλου είναι που με κάνουν έξαλλη!

Ακόμα δεν περισσότερο έξαλη με κάνει αυτό το …»αχ, ποτέ δεν θα γίνουμε Ευρωπαιοι»! Εκει το ματι μου …γυριζει, το εγκεφαλικό το νοιώθω να ερχεται καταπάνω μου

Ανώνυμος είπε...

xaxaxaxaxaxaxaxxaxa