Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Ο ηρωισμός της σοβαρότητας

Τον Σεπτέμβρη του 2005 πέρασε στα ψιλά μια είδηση.
Είκοσι μετανάστες από βαλκανικές χώρες δούλευαν εσώκλειστοι σε ειδικά διαμορφωμένα υπόγεια σε βιομηχανία της Θεσσαλονίκης. Οι 20 αλλοδαποί ήταν κλειδωμένοι επί 20 μέρες στα μπουντρούμια της βιομηχανίας και εκεί δούλευαν, εκεί έτρωγαν, εκεί κοιμόντουσαν...
Πως θα περίμενε κανείς να τοποθετηθεί ο ΣΒΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχάνων Β. Ελλάδας) για το γεγονός;;;
Υποθέτουμε ...με αποτροπιασμό. Και όμως ...Όχι...
Λίγα 24ωρα, μετά από την είδηση που πέρασε...από το αστυνομικό ρεπορτάζ και όχι απο το πολιτικό, μετά τα τς, τς, τς, όλων μας, μετά από την μη αντίδραση της ΓΣΕΕ και του εργατικού Κέντρου, ο Πρόεδρος κ. Μυλωνάς, από την επίσημη έδρα του (ΣΒΒΕ) αυτή τη φορά, πρότεινε στην Κυβέρνηση την διαμόρφωση κατά μήκος των συνόρων «ζωνών ελεύθερων συναλλαγών» όπου θα εργάζονται πολίτες από τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την FYROM, με το δικό τους μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς, οι οποίοι και θα μπαινοβγαίνουν κάθε μέρα στη χώρα....
Και αυτή ήταν η «έσχατη λύση» για να μην «υποχρεωθούν» να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους σε άλλες βαλκανικές χώρες....
Αυτό το μεγαλοπνοο σχεδιο του κ. Μυλωνά, με το βαρύγδουπο όνομα, αν το δούμε με στοιχεία, με νούμερα, με αριθμούς ...σήμαινε κάτι πολύ απλό.... όταν στην Ελλάδα η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, έδινε 591 Ευρώ, η Eurostat έδινε για την Βουλγαρία 77 ευρώ, για το Fyrom 68, και γα την Αλβανία 59.
Με άλλα λόγια, αυτό που στην ουσία έκανε παράνομα το κύκλωμα των λαθρεμπόρων στα υπόγεια της Θεσσαλονίκης, οι ευυπόληπτοι κύριοι του ΣΒΒΕ ήθελαν να το μετατρέψουν σε επίσημο εργασιακό καθεστώς στις «ελεύθερες» ζώνες τους.
Αυτό που χρόνια τώρα γίνεται στα σκοτεινά αμπάρια της φρίκης που μεταφέρουν το πιο απάνθρωπο φορτίο για να το πετάξουν στις φάμπρικες, στις τουριστικές μονάδες, στα εργοτάξια των …πολιτισμένων χωρών για να δουλέψει χωρίς ασφάλιση, χωρίς συμβάσεις, χωρίς όρους και χωρίς όρια, οι Έλληνες βιομήχανοι της Β.Ελλαδας, αυτοί με τους ΜεγαΑλεξανδρους και τις Μακεδονίες, ήθελαν να το βγάλουν στο φως της μέρας, να «νομιμοποιήσουν» το σκλαβοπάζαρο....
Αλλά το καλύτερο ήταν άλλο....Αρνούνταν να αναλάβουν την σίτιση και την στέγαση των σύγχρονων «μπαρμπαθωμάδων». Τους ήθελαν να μπαινοβγαίνουν, να τους στέλνουν από εκεί που ήρθαν για να τρώνε και να κοιμούνται με 77, τα 68, και τα 59 ευρώ το μήνα στην τσέπη, αφού στη χώρα μας αυτά τα χρήματα φτάνουν δεν φτάνουν σε μια εργατική οικογένεια για τα ελάχιστα ψώνια μιας εβδομάδας στο σούπερ μάρκετ...
Ετσι για να θυμόμαστε και να μην πέφτουμε απο τα σύννεφα...

Αλλά επειδή σε αυτήν την χώρα κάποτε πρέπει να διακρίνουμε και όχι να τσουβαλιάζουμε, θα πρέπει επίσης να πούμε, ότι ο μονος που αντέδρασε δυναμικά, απο τους κοινωνικούς εταίρους ήταν ο ΣΕΒ. Όχι, η ΓΣΕΕ, όχι... Αυτή μέσα στην γνωστή μακαριότητα της....έβγαλε ένα δελτίο τύπου, ....καταδικάζοντας... Ο ΣΕΒ, αντέδρασε δυναμικά, και το σχέδιο....πήγε στις καλένδες... επισήμως βέβαια, νομοθετικά βέβαια, γιατί στην πράξη, το αστυνομικό δελτίο...συνέχιζε να καταγράφει.
Τότε ειπώθηκε ότι ο ΣΕΒ, αντέδρασε γιατί το θεώρησε αθέμιτο τον ανταγωνισμό στο εργατικό κόστος... Πιθανότατα.... Αλλά δεν έκανα ποτέ δίκη προθέσεων και δεν θα κάνω τώρα.
Θα θεωρήσω τον ΣΕΒ, απλά ευφυέστερο... και δεν θα παραλείψω να πω, ότι παρά τις κραυγές του τρομερού παιδιού του ΕΒΕΑ, του κ. Μιχαλου, για την καταστρατήγηση της διετούς συλλογικής σύμβασης (που δίνει 6% μέσα στην διετία), ο ΣΕΒ τιμάει ακόμα την υπογραφή του. Αυτήν τη στιγμή... Μέχρι αυτήν την στιγμή.

Η Cynical, απηύθυνε έκκληση στον Παλαιοκώστα, ζητώντας του να επιστρέψει τα χρήματα των λύτρων από την απαγωγή Μυλωνά, στους χειμαζόμενους εργαζόμενους του.
Δεν θα το κάνει Cynical. Και δεν θα το κάνει γιατί είναι απλά ...σοβαρός. Γιατί ο Παλαιοκώστας έχει το προτέρημα που λείπει τόσο πολύ από την ελληνική κοινωνία....την σοβαρότητα.
Και η σοβαρότητα σήμερα είναι μια μορφή ηρωισμού.
Όταν ο Παλαιοκώστας απέδρασε, ο ...αναρμόδιος Υπουργός Τουρισμού δήλωσε αυτάρεσκα στην τηλεόραση πως επιτέλους πρέπει να εφαρμόζεται η νομοθεσία. Λες και ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας δεν την έχει η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει ο υπουργός....
Αλλά το καλύτερο ήταν όταν βγήκε άλλος ο Αναπληρωτής...της Δημόσια Ταξης να μας πει, με το βαρυσήμαντο, βαρύγδουπο και βλοσυρό του ύφος πως είναι βέβαιος ότι «η κοινωνία θα τους απομονώσει και θα τους καταδικάσει».
Να σας πω, ήθελα να τον ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει...γιατί σκεφτείτε συχωριανοί να χάσει η Κυβέρνηση την εμπιστοσύνη της στην κοινωνία...και η κοινωνία να πρέπει να παραιτηθεί ή η κυβέρνηση να αναγκαστεί να εκλέξει μια άλλη κοινωνία για να μπορεί να κυβερνήσει κατά το δοκούν;
Φοβερό δεν θα ήταν να βρεθούμε στον δρόμο από τη μια μέρα στην άλλη;;;;
Σε καιρούς λιγότερο δύσκολους, τότε που πιστεύαμε όλοι πως θα τη βγάλουμε διότι η πραγματικότητα δεν θα μας έπαιρνε είδηση, επιλέξαμε να μας κυβερνούν τα φαντασματα των δελτίων των 8.
Και ξέρετε.... δεν έχουμε δικτατορία... Δεν κατέβηκαν με τα τανκς οι κυβερνώντες, ΕΜΕΙΣ τους επιλέξαμε. Και ακόμα χειρότερα εμείς τους αφήσαμε να λειτουργούν σαν τοποτηρητές μιας τυπολατρικής γραφειοκρατίας.
Και πραγματικά αναρωτήθηκα τότε, γιατί αυτή η κοινωνία χειροκρότησε τον Παλαιοκώστα;
Και όσο περνάει ο καιρός, όσο μας ακούω να συζητάμε για την ...νομιμότητα ή όχι της κουκούλας, καταλαβαίνω ακόμα καλύτερα γιατί μας εντυπωσίασε ο Παλαιοκώστας, γιατί χειροκροτήσαμε τον ληστή Παλαιοκώστα.
Γιατί καλά κρυμμένο μέσα μας υπάρχει αυτό που ξεχωρίζει τον άνομο από τον παράνομο.
Μια άνομη κοινωνία.... χαζεύει τον παράνομο.
Χαζεύουμε ότι ο Παλαιοκώστας ποτέ δεν «έκανε την πάπια».
Δεν είπε ότι δεν ευθύνεται για τις πράξεις για τις οποίες ευθύνεται, δεν ζήτησε έλεος, ούτε ισχυρίστηκε πως έχει το δικαίωμα να κλέβει γιατί ζούμε σε δημοκρατικό καθεστώς, και κατά συνέπεια κανείς ....κατασταλτικός μηχανισμός δεν δικαιούται να τον εμποδίσει να κλέβει.
Ανέλαβε την ευθύνη των πράξεών του όπως και ήταν έτοιμος να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του.
Από κανέναν δεν ζήτησε να του συμπαρασταθεί για να ζητήσει την απελευθέρωσή του.
Έγκλειστος στον Κορυδαλλό άσκησε το ηθικό δικαίωμα κάθε φυλακισμένου. Επεδίωξε να αποδράσει και το πέτυχε, δύο φορές μάλιστα.
Ο Παλαιοκώστας ενσαρκώνει τη διαφορά ανάμεσα στην παρανομία και την ανομία. Ο παράνομος έχει συνείδηση ότι παραβαίνει τον νόμο και είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη των συνεπειών του.
Τελικά...είναι ίσως ο μόνος που αναγνωρίζει τους Κανόνες και τον Νόμο.... σε αυτήν την χώρα.
Αυτός όμως που ζει σε καθεστώς ανομίας, απλώς δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη κανενός νόμου. Τα μόνα όρια που αναγνωρίζει είναι τα όρια της δικής του ύπαρξης, και αναζητάει απλά δικαιολογίες..... Και ...το χειρότερο η άνομη κοινωνία, τις παραχωρεί...
Ο παράνομος αναγνωρίζει την ύπαρξη της κοινωνικής αξίας. Και γι΄ αυτό έχει κι ο ίδιος τη δική του ιδιαίτερη κοινωνική αξία. Αυτός που ζει όμως σε καθεστώς ανομίας δεν έχει άλλη αξία από τον εαυτό του.
Ζήτησε ποτέ άσυλο ο Παλαιοκώστας, όπως οι τρακαδόροι της βίας που οχυρώνονται στα πανεπιστήμια; Ποτέ.
Ο Παλαιοκώστας, συχωριανοί, μας θύμισε ότι η πραγματικότητα υπάρχει.
Ο Παλαιοκώστας μας θύμισε πως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που σέβονται την ανθρώπινη ζωή και αναγνωρίζουν πως η κλοπή της ιδιοκτησίας είναι πράξη παράνομη της οποίας την ευθύνη αναλαμβάνουν.
Ο Παλαιοκώστας μας θύμισε πως υπάρχουν όρια στη συμπεριφορά τα οποία τα αναγνωρίζουν ακόμη και όσοι τα παραβιάζουν.
Ο Παλαιοκώστας δεν κρύφτηκε πίσω από καμία κουκούλα.
Ψάχνουμε να ψαρέψουμε εύκολους ήρωες;;;
Πιθανά να χρωστάμε ευγνωμοσύνη στον Παλαιοκώστα γιατί μας ξαναθύμισε σε αυτούς τους τόσο άνυδρους καιρούς, πως υπάρχουν ακόμη ανάμεσά μας άνθρωποι που ξέρουν να υπερασπίζονται τη σοβαρότητά τους.
Και τελικά η σοβαρότητα...είναι μια μορφή ηρωισμού...

17 σχόλια:

Homo Sapiens είπε...

Καλημέρα Κατερίνα,

μόλις διάβασα το σχόλιο που μου άφησες...Η ανάρτηση αυτή δεν θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερη εξήγηση. Δεν ήξερα λεπτομέρειες για την περίπτωση και είσαι εδώ κατατοπιστικότατη. Ίσως να σου εμπνεύστηκες από το κειμενάκι μου για το σημερινό σου ποστ...
Πάντως, κέντησες...
Θα επανέλθω, αν προλάβω για ένα σχόλιο για τον Παλαιοκώστα.

Υ.Γ. Για λίγες ημέρες θα είμαι στας Ευρώπας :) μετά μπορούμε να κανονίσουμε και την ιστολογική μας συνάντηση με τα παιδια. keep blogging Κατερίνα!

cynical είπε...

Μπραβο ρε Κατερινα!

η ελληνικη κοινωνια και ολες οι κοινωνιες βγαζουν το καπελο στους εντιμους και τους ντομπρους! Ο ανθρωπος δεν προσποηθηκε τιποτε παραπανω. Και κατι αλλο. Εφερε το ..επάγγελμα του σε κατασταση τελειοτητας. Ολοι θαυμαζουμε τους βιρτουοζους.

Παντως με απογοητευσες, που εκτιμας οτι δεν θα δωσει χρηματα στους ελαστικοποιημενους. Γιατι βρε κατερινα μου, γιατι;

katerina είπε...

Πασχάλη καλή σου μέρα,
Αυτή η χώρα έχει ένα αιώνιο σύμπτωμα… πέφτει μονίμως από τα σύννεφα. Και αφού…σταθεί όρθια, κουτσή, στρεβλή, αναπηρη…μετά λαικιζει…λαικιζει με τον πιο φασιστικό τρόπο. Εξισώνοντας τα πάντα.

Ο ΣΒΒΕ, πάντα είχε αυτήν την λογική, και δεν είναι τυχαία, έχει και αυτήν την βάση της. Κινείται περισσότερο με εξαγωγές, πράγμα που σημαινει ότι δεν τον πολυενδιαφέρει η εγχώρια κατανάλωση. αρα …γαία πυρί μειχθητω.
Από την άλλη ο ΣΕΒ, ασφαλώς και ενδιαφερεται πολύ πιο άμεσα για να μην πέσει η κατανάλωση και ευφυώς (ευφυώς …όχι αγαθώς) σκεπτόμενος, τηρεί την συλλογική συμβαση που σε αυτήν την εποχή, είναι πραγματικά γενναιοδωρη. Τι καταλαβαίνω εγώ ότι πρέπει να κάνω σαν πολίτης; Να καταδικάσω τον ΣΒΒΕ, και να αποδώσω τα ευσημα στον ευφυή ΣΕΒ. Όχι, εμεις αναλωνόμαστε σε …βερμπαλισμούς, ρητορείες του κώλου, …και σιωπή…για το δικό μας εγκλημα. Το φίδι του συντεχνιακού συνδικαλισμού που εκθρεψαμε. Αυτού του τόσο απαξιωμενου συνδικαλισμού, που τωρα από φυσικός συμμαχος είναι απλά ένα κομματικο-κρατικο-εξαρτημενο βαρίδι.
Η ΑΔΕΔΥ κόπτεται για την μη αυξηση στους Δ.Υ. Αλλά δεν την ειδα να κάνει τίποτα σε αυτό το ρουσφετολογικό όργιο προσλήψεων, σε αυτή την απιστευτη ντροπή των 800.000 συμβασιούχων, που...ζητανε να γίνουν και αορίστου χρόνου, στην συνενοχή με την εκαστοτε πολιτική εξουσία που στερησε από την δημοσια διοικηση το μεγάλο ΟΧΙ, στο πλιατσικο, στους αδιαφανείς ειδικούς λογαριασμούς που μοιράζουν το κατι τις σε όλους, που έχουν διαφθειρει μεχρι τα πόμολα.
Μια αυξησουλα ρε παιδιά… και ας βουλιαξουμε όλοι μεσα στο τέλμα της διαφθοράς. Ο Υπουργός… υπογραφει -λεει ο δημοσιουπαλληλικός κώδικας….ότι του εισηγείται η Δημοσια Διοικηση ….

Οι εκπαιδευτικοί… διαμαρτυρονται για την παραπαιδεία…λες και η δική τους τραγική ανεπάρκεια δεν είναι η αιτία… και αντε μωρέ…που θα αξιολογηθούν… αξολογείσαι όταν παιρνεις 1.500 ευρώ τον μήνα για 18 ώρες εργασίας εβδομαδιίως…που ακουστηκε αυτό;;;

Πασχάλη, όσο δεν καταλαβαίνουμε ότι είμαστε όλοι άνομοι, …τι να κάνουμε;;; θα χειροκροτάμε τον …απλά λιγο καλυτερο μας… τον Παλαιοκώστα, που απλά κάνει το αυτονόητο. Αναλαμβάνει την ευθυνη της παρανομίας του....

katerina είπε...

Cynical,
νομίζω ότι οι καλυτεροι επαγγγελματίες …μακράν, είναι οι έμποροι ναρκωτικών. Ο Παλαιοκώστας συνελήφθη, αυτοί αντίθετα, δεν συλλαμβάνονται ποτέ.
Επίσης, εξαιρετικός επαγγελματικός κλάδος και οι κουκουλοφόροι, που αν και τους γνωρίζουμε όλοι, επίσης δεν συλλαμβάνονται ποτέ. Μην σου πω κιόλας ότι είναι και πρώτη μουρη στο Καβούρι, σε λίγο θα βγάζουμε και κουπόνια για την οικονομική ενισχυση τους.
Cynical, το «είμαστε όλοι κουκουλοφόροι» δεν πάει στον κ. Μυλωνά. Αυτός, νοιώθει τόσο ασφαλής, τον κάναμε τόσο ασφαλή, που δεν χρειαζεται να φορέσει καν κουκουλα.

Πάει σε εμενα και σε εσένα. Πάει σε όλους εμάς τους ερασιτέχνες πολίτες, που βλέπουμε μονο το δάχτυλο μας. Πάει σε εμενα και σε εσένα, που πεφτουμε από τα …συνεφα.
Και ο Παλαιοκώστας, δεν θα δώσει τα λεφτά γιατί δεν λαικίζει, όπως κάνουμε όλοι μας.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας,

ανακάλυψα το ιστολόγιο αυτό χθες. Απλά εξαιρετικό.

Μιχάλης Π.

grsail είπε...

Η ευαισθησία, η αναζήτηση, ο προβληματισμός, ο σεβασμός στις αξίες, η τίμια θέση, η ανάληψη ευθύνης, η παλικαριά, η ανιδιοτέλεια, η γνώση και η κρίση στον κοινωνικό περίγυρο, η απέχθεια προς την αδικία, η αποστροφή προς την αλαζονεία .... Όλα αυτά τα εργαλεία που λίγο – πολύ χρησιμοποίησες για να φτιάξεις αυτήν την ανάρτηση έλκουν την καταγωγή από διαφόρων τύπων ... κουκούλες ...

... κουκούλες όπως το κράνος του Λεωνίδα, η χλαμύδα του Επίκουρου, η περικεφαλαία του Λυκούργου, το φεσάκι του Ρήγα ή τα καινά δαιμόνια του Σωκράτη !

Σε αυτή την χώρα οι κουκούλες έχουν απαγορευθεί !

Δεν θα σε προειδοποιήσω δεύτερη φορά ! Πρόσεχε !

katerina είπε...

Καλησπέρα Μιχάλη,
ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια.

Μακάρι κάποτε τα blogs, να ξεπεράσουν την παιδική ασθένεια του παρειστικου χαρακτηρα τους και να γίνουν χώροι δημόσιου διαλόγου. Συμφωνιών και διαφωνιών.

OnWine είπε...

To έχω ξαναδεί το έργο...

Και τελικά, ότι σκάρτο, ότι ανήθικο, ότι συμβάινει, επιτέλους στο άθλιο τούτο κράτος και στην ακόμα πιό άθλια κοινωνία, τελικά συγκρίνεται με την ...ελληνική λεβεντιά του Παλαιοκώστα!

Εχεις γίνει κάτι σαν ..τροβαδούρος του Παλαιοκώστα... Τώρα, τι σχέση έχουν οι κουκουλοφόροι με τον Παλαιοκώστα, αυτό το γνωρίζεις εσύ και οι ...λάτρεις του...

Γιά το τι σχέση έχει ο Παλαιοκώστας με όσα ...λεβέντικα του αpοδίδεις, δεν θα ασχοληθώ... τα έχω ξαναγράψει εδώ πολλές φορές και βαρέθηκα να τα ξαναλέω.

Αλλά γιά το αν είμαστε όλοι κουκουλοφόροι, λυπάμαι που θα διαφωνήσω... δεν έχετε πάρει χαμπάρι τι αντιπροσωπεύουν οι κουκουλοφόροι σήμερα... και αν συγκρίνεις κάθε ανήθικη συμπεριφορά με αυτή των κουκουλοφόρων, πλανιέσαι...

Να στο κάνω λιανά, μπας και το καταλάβεις: Οι "επιχειρηματίες" που απάνθρωπα εκμεταλλεύονται τον μετανάστη, που έχουν τις φρικτές συμπεριφορές που περιγράφεις, κόπτωνται περισσότερο από όλους γιά το "κράτος του νόμου και της τάξης", δεν επιθυμούν την κατάλυση του κοινωνικού status qvo, κάθε άλλο. Θέλουν να "δρουν" μέσα σε αυτή την κοινωνία "όπως έχει".

Αντίθετα, οι κουκουλοφόροι της τελευταίας "κοπής", έχουν σαν στόχο ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που ...πετυχαίνουν: την φασιστικοποίηση του κράτους, την θέσπιση νόμων κατα ΔΙΚΑΙΩΝ και αδίκων... την διάλυση του κοινωνικού ιστού... τον καθαρό φόβο και την ανασφάλεια... και ότι μπορεί να προκύψει από μιά άναρχη κοινωνία... είναι ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ με όλη την ARXIKH κατά Proudhon σημασία της λέξης, άλλο αν εμείς "βολικά" του κατεβάζουμε σε "μπαχαλάκηδες", και "διακρίνουμε" σαν τρομοκράτες ΜΟΝΟ την αριστερή φράξια της τρομοκρατίας με το γνωστό ιδεολογικό υπόβαθρο (το γιατί την ...προτιμούμε είναι μεγάλη συζήτηση, και έχει να κάνει με την ...εξυπηρέτηση του συστήματος)...

Κανεις μας δεν αξίζει τον "τίτλο" του κουκουλοφόρου... γενικεύεις γιά τις εντυπώσεις, συγχέεις την ανικανότητα, την κοινωνική εκμετάλλευση με ...τι άραγε χαρακτηριστικό των κουκουλοφόρων? Πως γίνεται το ...διανοητικό άλμα? (επιεικής χαρακτηρισμός...).

Θα σε παρακαλέσω να διαβάσεις ψύχραιμα τι έχεις γράψει... μιά "καταγγελία" σωστή, γιά κάποιες απαράδεκτες συμπεριφορές κάποιων... και από εκεί και ύστερα, αυθαίρετα, το "πήδημα" (μεταφορικό και ουσιαστικο) όλων μας... η γενίκευση που ακριβώς σαν γενίκευση αυτοαναιρείται και απαγορεύει την "ταύτιση".. την δική μας, βέβαια, γιατί οι άλλοι ΕΙΝΑΙ κουκουλοφόροι, και ας βάζεις το "αφοπλιστικό" ΕΜΕΙΣ...

Αν πρόκειται να μου απαντήσεις με κάποιο "λογίδριο" που δεν θα λαμβάνει υπ' όψη τα όσα σου γράφω, θα εκτιμούσα ιδιαίτερα να μην μου απαντήσεις καθόλου.

Μόνο κάνε μου την χάρη και κοίτα μέσα σου, τι σε "γοητεύει" από αυτή την άθλια ελληνοκριτικομανιάτικη "λεβεντιά" των εγληματιών, εμπόρων ναρκωτικών, των κάθε λογής αποβρασμάτων... και άσε τα απαράδεκτα ότι "κάνουν καλά την δουλειά τους" γιατ με την ίδια έννοια, την δουλειά τους κάνουν ΑΡΙΣΤΑ και οι "επιχειρηματίες" που περιγράφεις, και ακόμα πιό άριστα, οι "επιχειρηματίες" των Ζωνιανών...

Οι "Βασιλείς των Ορέων" γοήτευαν τη γιαγιά και την προ-γιαγιά σου... είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να γοητεύουν την Κατερίνα του 2009.

Αλλά ίσως έχω άδικο... αφού συμφώνησε και η Cynical...

Ανώνυμος είπε...

Ελαστικοποίηση (που τη βρήκαμε πάλι αυτή τη λέξη για να αποδώσει τη συρρίκνωση του εισοδήματος??) των εργασιακών σχέσεων και Ελαχιστοποίηση της ηθικής η ,αν θες καλύτερα, των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Άσχετο με τη σημερινή ανάρτηση αλλά σχετικό με προηγούμενη για τις κουκούλες.

ΟΙ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ.

marios είπε...

Περνωντας ως αφετηρια διαπιστωσεις σχετικες με πραγματα που μας ενοχλουν ολους διολισθαινεις σε λογικους ακροβατισμους:

"Έγκλειστος στον Κορυδαλλό άσκησε το ηθικό δικαίωμα κάθε φυλακισμένου. Επεδίωξε να αποδράσει και το πέτυχε, δύο φορές μάλιστα."

Στα πλαισια ποιας ηθικης?
Της καταξιωσης της ατιμωρησιας?

katerina είπε...

Grsail καλημέρα,
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά έχω πλήρη συναισθηση, ότι η ευαισθησία της ...γραφής, και της ρητορείας...είναι τζάμπα.

Αλλου κρινομαι, αλλού προσπαθώ να τα καταφέρω, αλλού προσπαθώ να ανοίξω τα μάτια μου, να ξεφύγω από ευκολα τσουβαλιασματα, που πολύ συχνά πεφτω στην λουμπα τους, και να μην χαθώ στην αναπαυτική λογική....αφου έτσι ειναι τα πράγματα...
Τα καταφέρνω; Σπανίως...

katerina είπε...

Σχολιαστή καλημέρα,

Η αναρτηση μου αυτή, έχει την εννοια της απαντησης στο post της Cynical «Γράμμα στον κ. Παλαιοκώστα».
Το έγραψα στο blog της, παρελειψα να το διευκρινησω στο δικό μου. Πάντως μόνο σαν τέτοια απάντηση διαβαζεται. Και ελπίζω αυτό να απαντάει στο ερωτημα σου για την αυθαιρεσία του ... «πηδηματος».

Οι κουκουλοφόροι, ανεξάρτητα του τι επιδιώκουν οι ίδιοι ή που ωθεί τελικά η παραβατικότητα τους την κοινωνία, ή ακομα και τι άλλοθι δίνουν στην εκασττε εξουσία για αστυνομοκρατία και περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων (πχ κάμερες), είναι ένα κλασικό δειγμα ανομίας.
Και η κοινωνία, δεν τους απομονώνει, η κοινωνία τους χαιδευει, η κοινωνία τους δικαιολογεί ...ακόμα. Από τον Πρυτανη, μεχρι την Αστυνομία.
Από τις εφημερίδες και τις «κοινωνιολογικές» μελέτες των φιλοσόφων της τηλεόρασης, μεχρι την πλειοψηφία των blogs.

Αν κάποιος δεν έχει αντιληθφεί την ανομία της Ελληνικής κοινωνίας σε όλες τις, τις εκφάνσεις, τον παραπέμπω στα στοιχεία της Διεθνούς Διαφανειας. Εκεί θα δει μαζί με ποιες μπανανιες και ποιες αφικανικές Δημοκρατίες, φιγουράρουμε ανταμα.

Αλλά δεν χρειαζεται ο κάθε πολίτης, που ζει στην Ελλαδα, να ανατρεχει σε στοιχεια διεθνων οργανισμών. Η διαφθορά και η συναλλαγή που μαστίζει αυτόν τον τόπο, το ότιδήποτε που απαιτεί το «νομιμο»πια ρουσφέτι, απο το κρεβάτι στο νοσοκομείο, από το φακελάκι της εγχειρησης, απο την απογευματινή μαυρη παραπαιδεία των εκπαιδευτικών στους πρωινούς τους μαθητές, από τους 800.000 συμβασιούχους, απο τους 250.000 stagers, απο την συναλλαγή του «φοιτητικού κινηματος» στις Πρυτανικές εκλογές, από τον νεποτισμό στην Πολιτική, στην εργασία, στα Πανεπιστημια, στον συνδικαλισμό, από την αδιανόητη φοροδιαφυγή των περίπου 10 δις, απο την συζήτηση για την νομιμοποιηση των υμιυπαιθριων, απο τα 2.000.000 αυθαιρετα, απο τον ποινικό μητροπολιτη που τον αθωώνουν οι άλλοι μητροπολίτες, απο τις συναλλαγές των εργατοπατέρων, απο την μαυρη εργασία των δικών μας ...οικιακών μεταναστών, ακόμα και η ...νομιμοποιηση των περιφημων Δεκεμβριανών, το αποδεικνυουν περίτρανα.

Κουκουλοφόροι είμαστε, με την έννοια της ανομίας, στην οποια όλοι μας είμαστε βουτηγμένοι, και όλοι μας έχουμε μία ...γοητευτική δικαιολογία, στολισμένη με ρητορίες και βερμπαλισμούς, ...για να την καλυψουμε κάτω απο το χαλί, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που κάνουν και οι κουκουλοφόροι και οι απολογητές τους, για την δική τους εγκληματική παραβατικότητα .....η κοινωνία... το κρατος... κλπ.

Αναμεσα λοιπόν στην ανομία που στην Ελλαδα είναι πια ΚΑΘΕΣΤΩΣ και στην παρανομία, λέω, ρωτάω, αναρωτιέμαι...μηπως χαζεψαμε...τον παρανομο.

« Μόνο κάνε μου την χάρη και κοίτα μέσα σου, τι σε "γοητεύει" από αυτή την άθλια ελληνοκριτικομανιάτικη "λεβεντιά" των εγληματιών, εμπόρων ναρκωτικών, των κάθε λογής αποβρασμάτων...»
Σου απαντάω ότι δεν ξερω και δνε καταλαβαίνω, απο που συνάγεις ότι είπα ποτέ ΕΓΩ για τον επαγελματισμό της παρανομίας.
Μολίς χθες απαντησα στο σχόλιο της Cynical, λίγο παραπάνω είναι, ότι, δεν αντιμετώπισα ποτέ σαν επάγγελμα... την ληστεία, και ετσι δεν μπαινω στην λογική να το εξετάζω σε επιπεδο αποτελεσματικότητας.
Αλλωστε, της απαντάω ότι, «αν μιλάμε για τον επαγγελματισμό του ληστή Παλαιοκώστα, τότε, οι έμποροι ναρκωτικών, είναι καλυτεροι «επαγγελματίες» απο τον Παλαιοκώστα γιατί δεν συλlαμβάνονται ποτε» (εκτιμώ ότι αντιλαμβάνεσαι το χιουμορ)

Τέλος, αν και το πιθανότερο είναι, η ερωτηση σου να είναι ρητορική, ας μου επιτραπει να απαντήσω δημοσια, για κάτι τόσο προσωπικό όσο ο ρομαντισμός που όντως μου βγάζει ο «Βασιλευς των Ορέων».
Ας μου επιτραπει επίσης η αυταπάτη ή η απάτη, ότι ο Παλαιοκώστας, ο συγκεκριμένος Παλαιοκώστας, θα κραταγε την ανεμοσκάλα να ανεβει η καλή του, όπως και η καλή του, θα αψηφουσε Θεους και Δαιμονες για να τον σώσει.
Είπα ποτέ εγώ ότι δεν ονειρευομαι, ότι δεν με γοητευουν, ότι δεν με μαγευουν οι Πριγκηπες;

Θα μου πεις οι γιαλαντζί;
Θα με ρωτήσεις ...Παραμύθια ρε Κατερίνα;;; Το πιθανότερο, οφείλω, αν είμαι ειλικρινής, να σου απαντήσω....

Αλλά ...όσο αδιασειστα κι αν είναι τα στοιχεία ότι τα παραμύθια είναι απλώς ...παραμυθια, λύπάμαι που επιμένω να αντικρουω την πραγματικότητα, με παραμυθακια της γιαγιας και της προγιαγιάς μου, αλλά και η ...Κατερίνα το 2009, όσο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ κι αν είναι, αυτήν την παιδική ασθενεια, δεν μπορεί να την ξεπεράσει. Προσφάτως δε, σε πεισμα των καιρών, είδα με τα μάτια μου, έναν Πριγκηπα στην Κλαυθμώνος. και θα μου μεινει αξεχαστος.
Και με το χέρι στην καρδιά, θα εδινα ότι εχω και δεν εχω, (και ...έχω πολλά) για να νοιώσω αυτό που ένοιωσε αυτή της φτωχοδιαβολισα ...Σταχτοπουτα.
Μικροαστή, που ονειρευεται και χτίζει παραμυθια εκ του ασφαλούς, νομίζω ότι ειναι η καλυτερη εξηγηση για την περιπτωση μου.
Λογύδριο; Πες το και έτσι... αν και εσύ ισχυρίζεσαι ότι είναι λάθος προσεγγιση να προσπαθουμε να εξηγήσουμε τα πάντα.

katerina είπε...

De profundis, παρα την εγγενή μου έφεση στα ...παραμυθια του πατριωτισμού του καθενός, τελικά αποδεικνυεται ότι μονο η δυναμη περιορίζει την δύναμη και μονο η εξουσια περιορίζει την εξουσία. Αν κάτι θα έλεγα για την ...ελαστικοποιηση των σχεσεων εργασίας, θα ήταν...πολύ αργά για δάκρυα Στελλα.
Πίστευα και όσο κι αν φαινεται περιεργο εξακολουθώ να το πιστευω, ότι η Ηθική δεν κινειται και δνε καταναλώνεται μονο στα όρια του καλού και του κακού, αλλά πάνω απο όλα είναι ...χρησιμη. Μειώνει το κοινωνικό ρίσκο.

katerina είπε...

Μάριε καλημέρα,
απαντησα και παραπάνω στον Σχολαιστή, ότι η αναρτηση αυτή, μόνο σαν απαντηση της προτελευταίας αναρτησης της Cynical διαβάζεται.

Αλλά το «ηθικό δικαιωμα» του κρατουμενου να δραπετευσει, δεν είναι δική μου σοφιστεία. Η δραπετευση, κρινεται σαν πλημελημα, ακριβώς γιατί ο Νομοθετης θεωρεί δίκαιο και λογικό, να θέλει, να επιδιώκει, ο κρατουμενος να δραπετευσει.
Και παρα την τωρινή αλλαγή του Νόμου, και την μετατροπή σε κακουργημα της βοηθειας κρατουμενου σε αποδραση, ο Νομος για το αδικημα του ίδιου του κρατουμενου που αποπειράται να δραπετευσει, ανεξαρτητα αν το καταφερνει ή όχι, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ πλημελημα.
Και αν θες αυτή είναι και η γοητεία της ευνομουμενης Πολιτείας, και της γοητείας του Νομου. Ότι προσμετρά την ανθρωπινη φύση.

Χαρακτηριστικά θα σου πω, ότι αν συληθφείς πχ για εξακριβωση στοιχείων, και επιδιώξεις να αποδράσεις, συνήθως η αστυνομία εκτός απο την αποδραση σου φορτώνει και μια αντισταση κατά της Αρχής, για να έχει τον γαιδαρο της δεμένο...Γαιτί βέβαια πως θα αποδράσεις, αν δεν αντισταθείς;
Αλλωστε αυτό είναι και το πάγιο αιτημα όλων των οργανώσεων που ενεργοποιούνται για τα δικαιωματα των μεταναστών, να σταματήσει αυτό το καλαμπουρι με την Αντισταση κατά της Αρχής.

Παρανομη πολιτεία, εναντίον παρανομων μεταναστών. Μια απιστευτη παρανομια της Ελληνικής Πολιτείας (δεν λέω της Αστυνομίας, δεν ειναι ζήτημα της Αστυνομίας) με την παραβιαση του DUBLIN II. Επιφυλασσομαι για αναρτηση στο συντομο μέλλον για αυτήν την περιφημη συνθηκη που η Ελλαδα εδώ και πολλά χρόνια, καταπάταει χυδαιότατα.

Ανώνυμος είπε...

Το να ανοίξει κανείς έναν διάλογο περιπτωσιολογίας παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας ή τις επίσημες και ανεπίσημες θέσεις των φορέων των βιομηχάνων είναι προβληματικό γιατί χάνεται σε εντελώς αντιφατικά φαινόμενα.

Γενικά ο ΣΕΒ έδειχνε πάντα μια σοβαρότητα. Αυτή δεν προέρχονταν από κάποια γενική ηθική αλλά από αναγκαιότητα συνολικής προστασίας των συμφερόντων των μελών του. Νομίζω μετράει καλύτερα και από τη ΓΣΕΕ και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους τους πραγματικούς συσχετισμούς δύναμης όταν τοποθετείται για ένα ζήτημα.

Προωθεί τις θέσεις του μεθοδικά κρατώντας και το κοινωνικό προσωπείο. Δεν προκαλεί. Θυμάμαι σε μια περίπτωση το αδειάσματα που έκανε μπροστά στον Αλογοσκούφη, σε πούρους εργοδότες που ζητούσαν κατάργηση των ΣΣΕ και ακραία μέτρα για το ωράριο, τη Κυριακή… Απέρριψε προνοητικά τη θεωρία «όσο χειρότερα για τους εργαζόμενους τόσο καλύτερα για μας». Όχι δεν τον παινεύω θαυμάζω τη διορατικότητα ανίχνευσης των κινδύνων.

Ωστόσο ο ΣΕΒ δεν χάνει τη μπάλα και σταδιακά επιβάλει οργανωμένα και συντεταγμένα την διαρκή αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων που μεθερμηνεύεται βασικά σε απώλεια εργατικού εισοδήματος μέσω της αναδιανομής. Από τα Τοπικά Σύμφωνα μέχρι τη νομοθεσία για την ελαστική και μερική απασχόληση φέρουν την υπογραφή του ΣΕΒ. Αποτέλεσμα: ένταση της ανισοκατανομής. Το 1980 το μερίδιο της εργασίας στο ΑΕΠ του επιχειρηματικού τομέα ήταν 58% και το 2006 έπεσε στο 44%. Αυτό σημαίνει αύξηση της υπεραξίας από 72,41% στο 127.2%! Παράλληλα, η κερδοφορία στην Ελλάδα ήταν διπλάσια το 2006 σε σχέση με το 1996 ενώ στην Ε.Ε.-15 ήταν αυξημένη κατά 12,3%. Ξέρει καλά τι κάνει ο ΣΕΒ και δεν χρειάζεται άναρθρες αντεργατικές κραυγές.

Στον ΣΕΒ αρκούν οι σταθερές αντεργατικές ρυθμίσεις γι’ αυτό καταχερειάζει επισήμως όσους βιάζονται και παρανομούν. Θα έρθει η ώρα των βουλγάρικων μεροκάματων γιατί βιάζονται; Άλλωστε δεν χρειάζεται να λένε και πολλά, τα λένε γι’ αυτούς τα διεθνή όργανα ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, ΕΕ. Είδατε τις τελευταίες εκθέσεις και απαιτήσεις; Και το βουλγάρικο μεροκάματο είναι ακριβό, όχι το ελληνικό!

Αύριο, αν δεν καταργηθούν οι ΣΣΕ, θα έρθουν και οι ατομικές συμβάσεις με χαρακτήρα αστικών συμβάσεων… «ισότιμων επιχειρηματιών»(!!!) (όπως των καθαριστριών του ΤΕΒΕ!) όπου καμία εργατική νομοθεσία δεν ισχύει, όπως γίνεται και με εμάς τους ελεύθερους επαγγελματίες που μπορούμε να συνομολογήσουμε εργασία 120 ωρών την εβδομάδα με 0,50 ευρώ την ώρα. Απαγορεύεται σε οποιαδήποτε επιθεώρησης εργασία να επέμβει, μάλιστα είναι και… επιχειρηματικό απόρρητο (δεδομένο) η σύμβασή μου και μόνο η εφορία έχει δικαίωμα να τη δει τηρώντας το απόρρητο! Καλομελετάτε…

Η είδηση του 2005 που αναφέρει η ανάρτηση επανήλθε φέτος αλλά ελληνικά. «Στο ψυγείο έκρυψαν ανασφάλιστες εργάτριες στη Νάουσα προκειμένου να αποφύγουν την Επιθεώρηση Εργασίας…» ( 5.2.09). «Πριν από έναν χρόνο βρήκαν στοιβαγμένες μέσα στην τουαλέτα μια άλλης επιχείρησης 25 ανασφάλιστες εργάτριες». Και πάει λέγοντας. Μη νομίσετε ότι τιμωρήθηκε κανένας.


Για τη σοβαρότητα του ΣΕΒ μια και συζητείται η κουκούλα ως δήθεν αιτία των δεινών, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του κ. Δ. Δασκαλόπουλου που σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις του Δεκέμβρη άδειασε πολλούς που ήθελαν να του αποσπάσουν κάποια δήλωση παλιών εποχών: « Κανείς δεν μπορεί να αυτοεξαιρεθεί από τη συλλογική ευθύνη που φέρουμε για αυτό το απαξιωμένο σύστημα, το οποίο οι νέοι μας αισθάνθηκαν την ανάγκη να πετροβολήσουν. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το εκκωφαντικό μήνυμα που μας στέλνουν οι νέοι. Ούτε να το πνίξουμε με τα δακρυγόνα». Σοφός ο πρόεδρος, ξέρει να αποφεύγει τα κακοτόπια. Κάνει πραγματική πολιτική για να διατηρηθεί σε μάκρος η ήρεμη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Μη θεωρείτε αμελητέα την αντίδραση κάποιων βιομηχάνων για τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τα μεροκάματα. Οι πραγματικά υγιείς επιχειρήσεις τυχαίνει να ξέρω πόσο υποφέρουν από παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Επιχείρηση της κακιάς ώρας με συνθήκες μεσαίωνα σε εργασιοβόρο κλάδο, είναι δυνατόν να εξοντώσει στον ανταγωνισμό υπερσύχρονη επένδυση με νόμιμη λειτουργία μόνο με τη χρήση μεταναστών. Άντε να πάμε μπροστά μετά.

Θα ήθελα να αναφέρω κάτι για τα βουλγάρικα μεροκάματα. Το 2005 που γινόταν αυτή η συζήτηση της ανάρτησης για ξένους εργαζόμενους με ξένα μεροκάματα όπως στα πλοία (καθόλου δεν πνίγηκε η πρόταση του ΣΕΒΕ, αντίθετα εκτέθηκε επαρκώς ως «λαγός» μέτρησης αντιδράσεων) η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποφάσισε μετά από πιέσεις να αυξήσει το μισθό από 77 σε 87 ευρώ. Το τι κεραυνούς έφαγε από ΔΝΤ και ΟΟΣΑ δε λέγεται. Θα καταρρεύσει η βουλγάρικη οικονομία. Θα χάσετε τη πιστοληπτική σας ικανότητα. Θα έχετε πληθωρισμό. Είπε και το άλλο: θα έρθει κρίση στη βουλγάρικη οικονομία!!! Έπεσαν διάνα για τη κρίση! Μόνο που υπολόγισαν λάθος το εύρος της. Είναι εντελώς σίγουρο πως αν τολμήσει η κινέζικη κυβέρνηση και αυξήσει από 1 σε 2 δολάρια το μεροκάματο θα γίνει ο ίδιος χαμός. Βλέπετε οι κατά τόπους ΣΕΒ έχουν τους παγκόσμιους προστάτες, δεν χρειάζεται να εκτίθενται.

Για τον προβοκατόρικο ρόλο των κουκουλοφόρων τα έχουμε πει.

Κουκούλα και Παλαιοκώστας; Ευχαριστώ δεν θα πάρω. Σκέφτομαι ότι εδώ καράβια χάνονται… και τέλος πάντων, απορώ μόνο γιατί αφήνουν εκτός τη πέτρα, το τσεκούρι, το λοστάρι… αυτά είναι νόμιμα δηλαδή;;; τέτοιες διακρίσεις με πειράζουν… Κανένα νόμο που να τιμωρεί την έλλειψη πολιτικής βούλησης θα βγάλουν; Α, ξέρω θα βρεθούν ξαφνικά υπουργοί και κουκουλοφόροι στη φυλακή με τον Παλαιοκώστα έξω! Νομίζω ή μου φαίνεται ότι κάποιοι το καλοσκέφτονται με ενθουσιασμό;


Πάντως υπάρχει πάντα και η δυνατότητα να επαναφέρουν τον αλήστου μνήμης Ν. 509. Όχι τον Ν. 4000 αλλά τον 509. Εκείνον μωρέ που θεωρούσε την υποψία του χαφιέ απόδειξη… Θα διώκουν τα πάντα έτσι και σε συνδυασμό με τον αντιτρομοκρατικό θα τους βάλουν όλους φυλακή. Τώρα τους εμποδίζει ο… νόμος και το άσυλο! Την αγανάκτηση για τη κατάσταση που παράγει οργή και κανένας δεν ξέρει πότε θα ξαναξεσπάσει στο πολλαπλάσιο και χωρίς κουκούλα να δούμε πως θα φυλακίσουν.

katerina είπε...

Στεργιε καλημέρα,
Μετά απο ...πολυετή διαφωνία, θα συμφωνησω μαζί σου, το έγραψα άλλωστε, ότι ο ΣΕΒ, είναι ο πλεον ευφυής εκ των κοινωικών εταίρων που παρεπιδημούν στην Ελληνική πολιτική και κοινωική ζωή. Και ...απειρως ευφυεστερος απο την ΓΣΕΕ.
Το ...ηθικόν...άστο να το κρινει η ιστορία. Εν πάσει περιπτώσει, μιας που το τσουβάλιασμα όλων, στην πράξη γίνεται μπουμεργκ, ας πουμε στον ΣΕΒ, αυτή την στιγμή μπράβο, για την τήρηση της Εθνικής Συλλογικής Συμβασης, ας πουμε ότι είναι πραγματικά γεναιοδωρη για αυτήν την εποχή, και ας μην φανώ πικροχολη και μικροψυχη ...θυμίζοντας τι έλεγε το ΠΑΜΕ...περσυ... για το θέμα.

Επίσης είναι πάρα πολύ σημαντική η παρατηρηση σου ότι «Επιχείρηση της κακιάς ώρας με συνθήκες μεσαίωνα σε εργασιοβόρο κλάδο, είναι δυνατόν να εξοντώσει στον ανταγωνισμό υπερσύχρονη επένδυση με νόμιμη λειτουργία μόνο με τη χρήση μεταναστών.» Γιαυτό και πέρα απο την όποι πολιτική τοποθέτηση όποιουδήποτε, πρέπει να χαιρετίζονται οι καλές πρακτικές, πρέπει πραγματικά να εκτιμούντια απο την κοινωνία, πρέπει να αναδεικνύονται. Το ...απεναντι γενικώς και αορίστως, μου γυρίζει το μάτι....

Όσο για τον Νομο που θα τιμωρεί την έλλειψη «πολιτικής βούλησης», δεν χρειαζεται...Νομος...υπάρχουν οι εκλογές...Στεργιο, πολιτικές, συνδικαλιστικές, πάσης φύσεως εκλογές.
Ποτε δεν μπορεσα να καταλάβω γιατί όλοι μιλάνε λες και ζουμε σε δικτατορία. Οι πολίτες και οι εργαζόμενοι, έχουν όπλα να καταδικάσουν την ελλειψη πολιτικής βουλησης. Το γιατί δεν το κάνουν... ξέρω...φταιει ο καπιταλισμός...
Εγώ πάλι η αφελής λεω ότι φταιει το καθεστώς ανομίας, διαφθοράς, συναλλαγής του καθενός μας. Τα διαμαντια μέσα στον βουρκο...δυσευρετα...
Αχ μωρέ, θα δώ ποτέ την μερα, που ο καθένας μας, ο καθενας μας ...θα πει..."εγώ φταίω";;;;
Μπα ...φοβάμαι ότι θα πεθάνω, και ακομα θα δειχνουμε ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο... ρητορευοντας...

OnWine είπε...

Κοίταξε, Κατερινα...

Και τώρα ακόμα προσπαθώ να ...μυρίσω τα νύχια μου, αλλά όσο και αν το προσπαθώ, δεν μου βγαίνει από την ...μυρωδιά ότι ήταν απάντηση στο σχόλιο της Cynical... αλλά, γιά να σου πω την αλήθεια, και να μου "μύριζε", δεν θα το πίστευα... αλλά και που διάβασα την ανάρτηση της Cynical, πάλι δεν μου βγαίνει....

Τελικά το λογίδριο δεν το γλύτωσα... αλλά και πότε πήρα ευθεία απάντηση γιά να πάρω τώρα...