Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Καμαρωτά!!!!




Τα Δεκεμβριανά των 15χρονων μαθητών ήταν ανάμεσα στην μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και στην μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Δεν ξέρω αν είμαι αφελής αλλά το όλο σκηνικό, του μαθητή που παρελαύνει με το λευκό πουκάμισο, το εν δυό, εν δυό, το ...ένα στο αριστερό, με τα εθνικοπατριωτικά εξαμβλωματικά εμβατήρια και τα ταμπούρλα και του ίδιου μαθητή που πετάει πέτρες στο αστυνομικό τμήμα δυο μήνες μετά, για να επανέλθει να παρελάσει μετά από δύο μήνες σε μια μαθητική φάλαγγα υπό τα βλέμματα των μαμάδων που καμαρώνουν και των μικρότερων αδελφών που κουνάνε πλαστικές σημαίες, προσωπικά μου φαντάζει εξαιρετικά σουρεαλιστικό.

Θα υπάρξει άραγε κάποια στιγμή, ένα Υπουργός Παιδείας (ας είναι και Θρησκευμάτων, αλλη ντροπή αυτή) να σταματήσει αυτή την γελοιότητα της μαθητικής παρέλασης.....


Θα τοποθετηθούν ποτέ οι διανοούμενοι αυτής της χώρας (σύντομο ανέκδοτο) για να σταματήσει αυτό το καραγκιοζιλίκι, αυτό το κατάλοιπο της μεταξικής δικτατορίας, αυτό το κατάλοιπο εθνικιστικού αφιονισμού, που είναι για μια ακόμα φορά, ελληνική και μόνο πατέντα.


Αυτοί οι εκπαιδευτικοί, που θεωρούν απόλυτα λογική την ετήσια εθιμική κατάληψη των σχολείων (και είναι απόλυτα λογική, γιατί οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί κατόρθωσαν είτε το σχολείο είναι σε κατάληψη, είτε είναι σε λειτουργία, να είναι ένα και το αυτό, οι μαθητές κάνουν οικονομία δυνάμεων απο το πρωινό ανουσιο και άχρηστο "σχολείο", για αν μάθουν στο απογευματινό φροντιστήριο) θα μας πουν επισήμως την θέση τους για τις μαθητικές παρελάσεις;


Άραγε θα αποφασίσουν οι Έλληνες γονείς, πότε είναι περήφανοι για τα 15χρονα παιδιά τους. Όταν πετροβολάνε τμήματα ή όταν παρελαύνουν με βήμα... συνήθως αλεπούς, με τα ταμπούρλα, με τα εμβατήρια και το ένα στο αριστερό.....σε φάλαγγες που κλείνουν το κεφάλι για να αποδώσουν τιμές στον Δήμαρχο, στον παπα, και στον διοικητή του Αστυνομικού τμήματος.


Η Αριστερά βέβαια το έλυσε το πρόβλημα. Με τον γνωστό τρόπο που η Αριστερά στην Ελλαδα, αντιλαμβάνεται την λύση των ...προβλημάτων, όταν ... και ...αν ποτέ τα συνειδητοποιησει.... Το αίτημα της, ήταν να παρελαύνουν μαζί με τους μαθητές και οι αντιστασιακοί... Πόσων χρονών, είναι ρε συχωριανοί αυτοί οι αντιστασιακοί;;;


Ψάχνοντας να βάλω μια φωτογραφία σε αυτό το post, και πληκτρολογώντας ...παρέλαση, έπεσα στις παρακάτω φωτογραφίες... και πραγματικά χάρηκα, και πραγματικά αναγαλιασα, και ....αδίκησα τα παιδιά. Με το εφηβικό χιουμορ τους ξεφτιλίζουν, διακωμωδούν και περιφρονούν, όσο ακριβώς της αξίζει, αυτή την άθλια μαθητική παρέλαση. Ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουν...Ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούν...




19 σχόλια:

alex_m είπε...

Αχ βρε Κατερίνα μου , εδώ οι διανοούμενοι τοποθετούνται σε θέματα που έχουν να κάνουν με πολύ σοβαρότερα ζητήματα (όχι πως αυτό της παράτας δεν είναι εξ ίσου σοβαρό) περιμένεις να τοποθετηθούν γι αυτό ;
Ακόμα και η αριστερά (τα κόμματά της) όταν θυμάται να ασχοληθεί με το θέμα , μόλις στεγνώσει το μελάνι της καταγγελίας , θα τρέξει να καμαρώσει τα βλαστάρια της αντάμα με τα απολιθώματα .
Οσο για τους εκπαιδευτικούς ... ε τι να πεις εκεί πια .


σ.σ. ένα σχόλιο για τις 2 φωτό
Με τρώει η περιέργεια , ο "μπάτσος" που φαίνετε στην άκρη δεξιά , τι κοιτάει ?
Η "γιαγιάκα" στην 2η φωτό , χειροκροτάει ή αναθεματίζει ?

aerostatik είπε...

οι μαθητικές παρελάσεις, κρίνοντας και από τις φωτογραφίες, είναι μοναδικό μνημείο υποκρισίας...

katerina είπε...

Γεια σου Κάκο,
Μωρέ εγώ έχω παραιτηθεί εδώ και αρκετό καιρό από την ελπίδα του να κάνει ο οποιοσδήποτε... το οτιδήποτε. Και δεν περιμένω και τίποτα. Μα τίποτα...

Απλά παρατηρώ, χαζεύω για την ακρίβεια, αν και σιγά σιγά και αυτό, να σου πω την αλήθεια, καταλαβαίνω ότι το...βαρέθηκα.

Εχω πια μπει σε μια λογική μόνο του τι μπορώ να κάνω εγώ, στον ελάχιστο μικρόκοσμο μου, που απλά προσπαθώ να τον επεκτείνω λίγο περισσότερο απο τον οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό μου περιγυρο. Αλλά μεχρι εκει. .

Μου άρεσε που είπες...τα κόμματα της Αριστεράς... Την έχουν πάρει εργολαβία.... την αριστερά οι νταβατζήδες της.
Αλλά ρε Κάκο, βάζουν τα 15χρονα, να στοιχιζονται, να συζητάνε ...με πόσα δέκατα παραπάνω απο το ...άριστα σε αυτό το άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα, με ποια πιστοποιητικά ....ελληνοφρενειας και ελληνοφροσύνης θα σηκώσουν την σημαία, θα παρελάσουν με εμβατήρια , τον 21ο αιώνα σε μία Ευρωπαική χώρα...

Όσο για τον έρημο τον μπάτσο... τι να κάνει, αποστρεφει το βλέμμα...άλλωστε αυτή δνε ειναι η εντολή... μην κοιτάτε...μην ανακατεύεστε.... θα τους περάσει...Ποιον να ρωτήσει κι αυτός...για το που ακριβώς ισχύει η εντολή ...κι έτσι χάνει τα καλυτερα...

Η γιαγιά πάλι...σταυροκοπιεται και μονολογεί.... «τα ύστερα του κόσμου».

Αλλά οι κοπελιές είναι πανεμορφα κορίτσια, που άσε με να πιστευω ότι κάποτε αγερωχα, καμαρωτά, θαρετά, θα πουν... ας το διαβολο κι εσείς και ο γρύλος σας. Αυτό πραγματικά είναι το μόνο που ελπίζω.

katerina είπε...

Χαιρετώ σε aerostatic,
Λοιπόν εγώ πιστευω ότι είναι η πιο υγιής αντιδραση αυτών των κοριτσιών, αυτών των πανεμορφων πλασμάτων, απέναντι στις παράτες, στις παρελάσεις, στους τιμωμενους βλαχοδήμαρχαίους, στους δασκάλους δημοσιουπάλληλους, στην ευνουχιστική παιδεία που τους τραβάει από το μανίκι, στους γονείς που τους βάζουν τον πήχυ στην ...μεση ευτυχία, σε όλα.

Μακάρι να διαδηλώνουν πάντα την ομορφιά, τα νειατα και το υπέροχο κορμί τους, βγαζοντας την γλώσσα στους ...τιμωμενους της εξεδρας.

alektor είπε...

Υπερήφανος κόκορας ή πώς η (ψηλή και λυγερόκορμη) πουλάδα του απέφυγε την παρέλαση:
"Γιατί οι ψηλοί μπροστά και οι κοντοί πίσω; Τι ρατσισμός είναι αυτός (λέξη που αυτοκτονούν οι εκπαιδευτικοί). Το σωστό και ηθικό
θα ήταν, οι ψηλοί πίσω και οι λιγότερο ψηλοί μπροστά. Και η επιλογή σημαιοφόρου να γίνεται με κλήρωση, η παρέλαση να είναι προαιρετική, να φοράμε τα ρούχα μας, η μπάντα να παίζει τζαζ, οι επίσημοι να χορεύουν βαλς και στις γιγαντοοθόνες να προβάλλεται ο τελευταίος πειρασμός".

είναι να μην καμαρώνω;

katerina είπε...

Κόκορα καλή σου μέρα και καλώς ήρθες,

Μα ρωτάς κιόλας; Όχι απλά περήφανος αλλά καμαρωτός καμαρωτός πρέπει να νοιώθεις για την πουλάδα σου.

Από παιδί αναρωτιόμουν γιατί οι νεοΕλληνες είχαν τόσο μεγάλη αναγκη να εκφράζουν τόσο εντονα όλο αυτόν τον εθνικοπατριωτισμό, και δωστου σημαίες, και δώστου παράτες, και δώστου παρελάσεις, και δωστου μεγάλα λόγια, και δώστου Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια.... που άντε στα «παιδιά» των .... «καλυτέρων οικογενειών» να έβγαινε σαν λαικοπατριωτισμός.

Γυρνώντας μέσα στην πόλη, ναι σε αυτήν την δική μας πόλη, την Αθήνα, ρίχνοντας ένα βλέμμα σε γειτονιές χαβουζες ανθρωπινων ψυχών, καταλαβα, ότι απλά προσπαθούν να καλύψουν την απολυτη φτωχεια, την τραγική τους ένδεια σε κοινωνικό πατριωτισμό.

Γιατί όσο να πεις, είναι πολύ ευκολη η φανφάρα...όταν η κοινωνική αλληλεγγυη, στην Ελλαδα, είναι πάντα ένα πολύ σύντομο ανεκδοτο. Τέλειωνε, εξαντλουνταν πάντα, στο βιολογικό παιδί μας, και στο κατώφλι της πόρτας μας.

Ανώνυμος είπε...

Kατερίνα , που έμαθες "γράμματα";
(εκπαιδευτικός πάντως, δεν είμαι...)
Ντελάλης

katerina είπε...

Ντελάλη, μπορώ να σου πω ...που δεν έμαθα "γραμματα".
Δεν έμαθα λοιπόν "γράμματα" σε αυτό το ανουσιο, ευνουχιστικό, τραγικό σχολείο που αναπαράγει ισοπεδωτικές προς τα κάτω λογικές, που επιβραβευει την ομοιομορφία, που επιτρέπει εθνικοπατριωτικά παραληρήματα, και που οι λειτουργοί του, δεν επιτρέπουν την αξιολογηση τους.
Αλλά τι παραπάνω να πουμε για το ελληνικό σχολείο... τα αποτελεσματα του ορατά, κι ας αρνουντια οι "λειτουργοί' της δημόσια εκπαιδευσης την αξιολογηση.
Τα παιδιά παρκαρονται 7 ώρες στο δημοσιο σχολείο και μετα αναζητουν άλλες διεξοδους ...εκπαιδευσης.
Αυτήν την "εκπαιδευση' που οι βολεμένοι, οι κυριοι υπευθυνοι της δημιουργίας και μακροημερευσης της, την αποκαλούν ...απαξιωτικά παραπαιδεία.
Αν νομίζει κανείς ότι οι έφηβοι των 15-16-17 ετών δεν έχουν άλλο τρόπο να περνάνε τον καιρό τους και για αυτό κατακλύζουν τα φροντιστηρια...μάλλον πλαναται...

Ξέρω...το συστημα...
Τι βολική δικαιολογία για όλα σε αυτήν τη χώρα...

Ανώνυμος είπε...

Επιμόνως επαναφέρω το ερώτημα:ΠΟΥ;

Ντελάλης

NdN είπε...

Την φωτογραφία την έβρισκα και μόνος μου...αλλά αν μπορείς να μου δώσεις το τηλέφωνο της κοπελιάς στη δεύτερη φωτογραφία δεν θα έλεγα και όχι! Εχουμε και πολύ καλά μεταπτυχιακά εδώ στα Λονδίνα...

Στο πνεύμα του ποστ δεν έχω να σχολιάσω τίποτα μιας και συμφωνώ απόλυτα με την κατάργηση των παρελάσεων.

Την καλησπέρα μου από τα ξένα.

sombraluz είπε...

Αυτά έχει το σχολειό, αυτά δείχνει. Ταραταζτούμ, φανφάρες και αντέτια. Ένα άδειο κέλυφος που κανέναν δεν αφορά στ' αλήθεια. Το μόνο που μας αφορά είναι ο τρόμος μας. Και ψάχνουμε τον καλύτερο διαχειριστή.

katerina είπε...

Καλημερα ξενητεμενε μου,
σταθερό σου κάνει ή φοβάσαι μηπως ενοχλησεις στο σπίτι της κοπελιάς...

Λοιπόν, δεν μας φτάνει που χάνουμε τα καλυτερα παληκάρια (καλη ώρα!!) εκει στην κακουργα ξενητειά, θέλεις να μας πάρεις και τα κορίτσια μας...
Ή να έρθεις εδώ, στην Πατρίδα ή να αρκεστείς στα Εγγλεζικα ξεπλυμενα ...ρόδα.

Αν και τώρα που το συζητάμε, θα ήταν μια κάποια λύση το να εξαγουμε ομορφες, προκειμένου να περιορισουμε το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών. Και μάλλον είναι το μονο ποιοτικα εξαγωγιμο προιόν μας...αν και δεν ειναι τυποποιημένο.
Την καλημερα μου στα Λονδίνα

katerina είπε...

Καλησου μερα γλυκεια Sobraluz, εσύ που μάλλον εισαι η εξαιρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Στα ζόρικα, όταν θέλω να γλυκαθώ, προσφευγω στο σπιτικό σου.

Δεν σε ξέρω προσωπικά, αλλά απο αυτήν την ζεστασια, την γλυκα που ανασαινω, που μυρίζω στις αναρτήσεις σου, θα ένοιωθα τόσο ησυχη αν άφηνα το παιδί μου, στα εκπαιδευτικά χερια σου.
Σπάνιο το δειγμα σου, καλή μου....

tovenito είπε...

εξαιρετικά αναχρονιστικός θεσμός. και αν δεν κάνω λάθος είμαστε από τις ελάχιστες χώρες μαζί με κάποιες τύπου ιράν, κορέα και τουρκία που έχουμε τέτοιου είδους παρελάσεις. και μιλώ και για το στρατιωτικό κομμάτι το οποίο είναι και εξαιρετικά πολυδάπανο για μισή ώρα αυτοθαυμασμού και αυτοχειροκροτήματος!

Meropi είπε...

Στην εύλογη απορία σου "Άραγε θα αποφασίσουν οι Έλληνες γονείς, πότε είναι περήφανοι για τα 15χρονα παιδιά τους. Όταν πετροβολάνε τμήματα ή όταν παρελαύνουν με βήμα..." η απάντηση είναι "όταν αδιαφορούν για την παρέλαση και τις φανφάρες, αλλά και όταν δεν πέφτουν στην παγίδα να πετροβολούν και να σπάζουν".
Την καλησπέρα μου Κατερινάκι μου.

Not me είπε...

Καλησπέρα Κατερίνα..
Μ άρεσε το άρθρο σου και θα συμφωνήσω μαζί σου,σουρεάλ καταστάσεις....
Ο θεσμός θα σταματήσει σύντομα ελπίζω.Ήδη υπάρχει μια απαξίωση για τις παρελάσεις τα τελευταία χρόνια...
Εθνική υπερηφάνεια λοιπόν με κοντά φουστανάκια και ξαστό μαλλί,trendy τυπάκια και piercings να δηλώνουν την νέα μόδα και το πόσο στενόμυαλοι είμαστε...
Άραγε όλοι όσοι πάνε στις παρελάσεις τι ακριβώς πάνε να δούνε?Αν προσέξεις τα βλέμματά τους είναι καρφωμένα χαμηλά στα μπούτια,στήθη,πισινούς και αλλού..
Μήπως είναι όλοι τους ένα μάτσο ηδονοβλεψίες που βρίσκουν πρόφαση την "εθνική υπερηφάνεια"?
Λέμε τώρα

katerina είπε...

Καλη σου μέρα Tovene.
Δωσε στην αθανατη Ελληνική ψυχή, φανφαρες, ταρατατζουμ, κάποιον να δειχνει με το δάχτυλο σαν τον φταιχτη και πάρτου την ψυχή.

Ναι, κάτι τετοιες μαθητικές παρελάσεις πρέπει να γίνονται μονο στην Β. Κορέα, αν και ακομα και εκει αμφιβάλλω.
Όσο για τις στρατιωτικές, ...είναι και οι εχθροί...ρε tovene, που πρέπει να τους μοστραρουμε (και αυτοί αντιστοιχα με την σειρά τους) όλα τα καινουργια μοντελάκια εξοπλισμών που αγορασαμε προσφάτως...
Ασε που νοιώθουν ασφάλεια και οι Ελληναραδες, αναγαλιαζει το Εθνος...

katerina είπε...

Καλη σου μερα Μερόπη μου,
αφου αυτά τα παιδιά δεν έχουν σαλταρει ακόμα, με όλα αυτά τα σκηνικά που ζουν καθε μέρα, σε ένα άθλιο σχολείο, σε ένα άθλιο περιβάλλον, με την σιγουριά ότι το μελλον τους εξαρτάται απο τον μπατζανάκη του συμπέθερου, με την οικογένεια που απο την μια ευνουχίζει κάθε δημιουργική προσπάθεια και αντιδραση και απο την άλλη επιβραβευει την ένταξη και την αφομοιωση τους σε αυτό το άθλιο συστημα εκπαιδευσης, σημαινει ότι είναι πολύ ανθεκτική αυτή η γενιά.
ή μάλλον ...φροντιζουμε όλοι η ...εκτονωση τους να είναι αυτή που αντεχουμε σαν κοινωνία, άντε καμια καταληψουλα, άντε κανενα πετροβοληματάκι και μετά ...μεσα τα κεφάλια...και υποταγή...

katerina είπε...

Καλώς τον
Not me, χαιρομαι που ήρθες απο το τσαρδάκι μου.
Μάκαρι να ήταν η ..εθνική φιεστα, ένα απλό οφθαλμολουτρο. Ενταξει έτσι...δεν ειναι και κακό σαν σκηνικό.