Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Σειληνοί του κράτους

Το ποσοστό άνεργων για τον μήνα Δεκέμβριο, εκτιμάται στο 8,9%.*
Το αντίστοιχο ποσοστό για τον μήνα Νοέμβρη...ήταν 7,8%.
Η …καινοτόμα ανάπτυξη μας… που στηρίζεται στην οικοδομή… βουλιάζει

Νούμερα...ποσοστά...
Μια μονάδα για την ελληνική πραγματικότητα σημαίνει χοντρικά 40.000 εργαζόμενους. Όχι ...δεν θα πω 40.000 θέσεις εργασίας...θα πω 40.000 ανθρώπους.
Και κάθε ένας από αυτούς ...είναι Ένας. Με όνομα, επίθετο, αριθμό ταυτότητας ή αριθμό διαβατηρίου. Ψηλός ή κοντός, όμορφη ή άσκημη, νέα ή ηλικιωμένος. Αλλά ένας. Ένας ξεχωριστός άνθρωπος.

Είναι πολύ εύκολο να κλάψουμε για την άτιμη την κενωνία... είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσουμε την εργοδοτική αναλγησία, είναι πολύ εύκολο να αποδώσουμε την ευθύνη στην επιχειρηματική ανηθικότητα.
Όπως πάντα ήταν πολύ εύκολο το να πετάς πέτρες, επί δικαίων και αδίκων. Ε, στατιστικά...κάπου θα τον πετύχεις και τον άδικο. Αλλά είναι απλά...εύκολο. Και όσο ανέξοδο... άλλο τόσο και αδιέξοδο.
Αλλά όσο άδικος είναι αυτός... ο όποιος, άλλο τόσο άδικος είναι αυτός που ανέχεται, επικροτεί, συμμετέχει και διαιωνίζει αυτό το άδικο.

Στην Ελλάδα υπάρχει πάντα μια δικαιολογία για να μην κάνει κανείς τίποτε.
Στην Ελλάδα η αφασία και η απραξία συγκροτούν εθνική ιδεολογία.
Κανένας δεν διαμαρτύρεται όσο δεν γίνεται τίποτε και όλοι ανεβαίνουν στα κάγκελα μόλις κάποιος πάει να αλλάξει κάτι.
Όλοι φωνάζουν για την …Αλλαγή, αρκεί αυτή να μη θίγει τα «κεκτημένα» του καθενός μας.
Χειροκροτούμε μανιασμένα την απραξία σαν πολιτικό όφελος... και κυριευόμαστε από ιερό μένος... για το Άγιο πολιτικό κόστος.

Χιλιάδες βιογραφικά κατατεθηκαν στην MIG, για την Ολυμπιακή. Και ο Πρόεδρος της ΟΣΠΑ...που την πονάει την Ο.Α.... που είναι το ...σπίτι του, ΜΑΣ απειλεί για τον παραπάνω διασυρμό της. Μάλλον κούφια η απειλή, αγαπητέ μου....γιατί παραπάνω διασυρμός...δεν υπάρχει.
Φταίνε μόνο οι εργαζόμενοι για την κατάντια της; Όχι. Αλλά με την δική τους συνενοχή, έφτασε εκεί που έφτασε.
7.500 εργαζόμενους έχει η Ο.Α. Είναι ζήτημα αν χρειάζεται 4.000.

Άκουσα το απίστευτο....να αμφισβητούνται τα αυτονόητα....ότι δηλαδή ένας επιχειρηματίας ζητάει να επιλέξει το προσωπικό του, με κριτήρια την εμπειρία, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, την εργατικότητα των εργαζομένων.
Όχι. Αυτό αντιβαίνει…στο δίκιο των εργαζομένων της Ο.Α. γιατί…η Ολυμπιακή είναι το …σπίτι τους…

Ας μας πουν ρε παιδιά οι εργαζόμενοι της Ο.Α.....πως και πόσο αξιοκρατικά προσλήφθηκαν...
Ας βγουν να μας πουν ποια ήταν η αξιοκρατική επαγγελματική πορεία τους, ας μας πουν που ήταν τόσα χρόνια το φιλότιμο τους; Ας μας πουν ακόμα και γιατί ανεχτηκαν ή με τι ξεπληρωσαν την κρατική ασυδοσία τόσων χρόνων... που έκανε την Ολυμπιακή παραμαγαζο του κάθε πολιτικού και της κάθε Κυβέρνησης.
Ας βγούμε τώρα και εμείς αγκαζέ με τον Εθνικό διασκεδαστή και Εθνικό λαϊκιστή κ Λαζόπουλο, να πούμε ότι δικαίωμα στην εργασία δεν έχουν όλοι, αλλά μόνο όσοι είναι προστατευμένοι, πίσω από το «ιερό δικαίωμα του κονέ με τον βουλευτή τους», όσοι με αυτό διορίστηκαν και...μεγαλούργησαν.
Αφου χάσαμε τον εθνικό αερομεταφορέα, ας υπερασπιστούμε τα Εθνικά δίκια αυτών που δεν θα μείνουν στον δρόμο, τα δίκια αυτών που θα πάρουν σύνταξη, τα δίκια αυτών που θα μεταχθούν σε άλλες ΔΕΚΟ, τα δίκια αυτών που έφαγαν την θέση κάποιου άλλου....ελληνικότατα... με τον γνωστό αναξιοκρατικό τρόπο....
Τι γλυκιά αυταπάτη....ο εθνικός αερομεταφορέας...
Τι εκπορνευόμενη αυταπάτη... τι μιζέρια , να κάνουμε εθνική παντιέρα, το εθνικό άδικο του φαύλου;

Αυτό το Κράτος...που δημιούργησε στρατιές, συμβασιούχων δούλων, αυτό το Κράτος που χόρεψε και χορεύει μαζί τους αυτό το χυδαίο ταγκό, αυτό το Κράτος... που κλείνει το μάτι...ότι όσο παράνομα τους έδωσε δουλειά, μετρώντας το βιογραφικό του καθενός, με την ...γνωριμία του και την ψήφο του, αυτό το Κράτος... τους τάζει ότι το ίδιο παράνομα θα τους μονιμοποιήσει. Ε, αυτό το Κράτος είναι ο εθνικός νταβατζής μας. Αλλά νταβατζής χωρίς πουτάνες ...δεν νοείται....
Ότι προφανώς, η δουλειά, η θέση και μονιμοποίηση (η ιερότερη ελληνική λέξη) είναι εις βάρος κάποιου άλλου, που δεν είχε την τύχη να γνωρίζει ο μπατζανάκης του, τον κ. Καραμαλάκα, αυτό δεν είναι εθνικό θέμα.
Σήμερα όλοι είναι ικανοποιημένοι… ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση (η κάθε είδους αντιπολίτευση), και βέβαια οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού, που …βρέθηκε λύση …όχι μόνο να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους (ορθώς) …αλλά να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, για άλλους 12 μήνες ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ του 18μηνου, με επιπλέον μοριοδότηση…σε πιθανές προσλήψεις…μέσω ΑΣΕΠ (έρημε Πεπονή!!!!), κατά παράβαση κάθε λογικής που λέει ότι η φύλαξη της Ακρόπολης είναι πάγια και διαρκής ανάγκη.
Και όταν κάποιος ακόμα πιο μάγκας από τον κ. Καραμαλάκα που του φίλησαν την κατουρημένη ποδιά, θα τους κάνει τις συμβάσεις …αορίστου χρόνου, ή θα εξασφαλίσει τα μόρια τους…για μία ξεφτιλισμένη διαδικασία ΑΣΕΠ… ας μιλήσουμε πάλι, για την προστασία του εργαζομένου.

Αλλά εγώ η αφελής δεν κατάλαβα ποτέ, γιατί ο υπουργός, ο βουλευτής, ο πολιτευτής, ο νομάρχης, ο δήμαρχος, όταν εξαργυρώνει τον ψήφο μου, κατά παράβαση κάθε δικαίου, είναι άθλιος, είναι νταβατζής, αλλά εγώ που ξεπουλιέμαι, για μια θέση κλέβοντας την, από τον διπλανό μου είμαι απλά …εργαζόμενος.
Αλλά εγώ η αφελής δεν κατάλαβα ποτέ, γιατί πίσω από κάθε άθλιο Ζαχόπουλο, δεν υπάρχει μια εξίσου άθλια Τσέκου…με ή χωρίς βίτσια, με ή χωρίς dvd, με ή χωρίς sex, με ή χωρίς τόση δημοσιότητα...
Ωραία, αν η διαφορά της Τσέκου, είναι ότι είχε ωραία πόδια ενώ του Χ …συμβασιούχου, ότι ο μπαμπάς του ήταν συνδικαλιστής ή κομματάρχης …ε, τουλάχιστον, ας αναγνωρίσουμε στην Τσέκου… ότι ήταν αυτοδημιούργητη.
Ας προστατεύσουμε λοιπόν πολιτικάντικα τις φασίζουσες λογικές των κλειστών επαγγελμάτων, ας διορίζονται στις κρατικές τράπεζες τα παιδιά των υπάλληλων, ας αυξάνει η γραφειοκρατία τις θέσεις στο δημόσιο, ας πνίγεται οποιαδήποτε υγιής πρωτοβουλία, ας πνίγονται τα δημόσια δεδομένα... στα συρτάρια της αδιαφάνειας…
Άλλωστε δεν είχαμε μαύρες σημαίες στα Σπάτα για το αεροδρόμιο, ο κακός χαμός δεν έγινε με την Αττική οδό, την απόλυτη εξαθλίωση δεν γούσταραν …οι αυτοαποκαλούμενοι «οικολόγοι» για την παραλιακή; Τελικά την ...πήραν οι μπράβοι…
Όσο αυτή η μικρή, εσωστρεφής, κρατικοεξαρτημένη από τις πολιτικάντικες διαθέσεις της εκάστοτε Κυβέρνησης οικονομία, θα θεωρεί τις λέξεις ανταγωνιστικότητα, ανταγωνισμό και επιχειρηματικότητα, εκπόρνευση, όσο θα ισοπεδώνει προς τα κάτω τα πάντα, θα μετράμε ...όχι μόνο υψηλά ποσοστά ανεργίας, όχι μόνο άνεργους αλλά στρατιές ανασφαλών υπαλλήλων που θα αγωνιούν αν τα 700 θα γίνουν 800 ευρω...
Γιατί αν ο εργοδότης τους δεν τα βρισκει στην μίζα με τον Κρατικό παραγοντα...ε, ανασφαλείς θα είναι, με όποια εργατική νομοθεσία.
Όσο θα κλείνουμε τα μάτια για να μην βλέπουμε το κακό, γιατί αφού δεν το βλέπουμε το κακό...ε, αυτό δεν υπάρχει, θα μετράμε χαμένες ευκαιρίες.
Όσο αυτή η χώρα θα έχει 2.000.000 αυθαίρετα, που αν τα μοιράσουμε σε 11.000.000 πολίτες, αντιστοιχεί χοντρικά ένα σε κάθε δεύτερο νοικοκυριό, όσο θα συζητάμε αν θα «νομιμοποιήσουμε» την εθνική παρανομία των ημιυπαιθριων, γιατί…εμείς τα αγοράσαμε ρε παιδιά, γιατί …εμείς τα κλείσαμε ρε παιδιά, γιατί αν η Πολεοδομία έκανε στοιχειωδώς την δουλειά της και τα γκρέμιζε, θα κάναμε επανάσταση, ας μας πιάνει μετά σύγκρυο για το περιβάλλον…ας βγαίνουμε στα κεραμίδια να φωνάζουμε. Για το περιβάλλον….των άλλων…

Όσο ο ρυθμός ανάπτυξης θα πέφτει, όσο η επιχειρηματικότητα θα στρεβλώνεται σε ένα κρατος πελατοκεντρικό και απόλυτο ρυθμιστή, όσο η αυταπασχόληση θα κινείται στα μεγαλύτερα ποσοστά της ΕΕ-15, όσο η επιχειρηματικότητα θα εστιάζεται στην ανάγκη και όχι στην ευκαιρία, όσο η έρευνα και η καινοτομία δεν θα είναι οι κοιτίδες της επιχειρηματικότητας, όσο τα clusters θα είναι τζιζ-κακα, όσο τα Πανεπιστήμια με Μαιστρους και Απέκηδες, θα διαχειρίζονται ως ύψιστο θέμα Δημοκρατίας το άσυλο των κουκουλοφόρων, όσο οι εργαζόμενοι του Λαναρά θα κατασκηνώνουν στο Συνταγμα και εμεις θα θεωρούμε ότι αριστερό είναι να προστατεύεις την ούτως ή άλλως χαμένη θέση εργασίας και όχι να προστατεύεις τον εργαζόμενο, όσο θα πετιώνται χρήματα σε επενδύσεις που θα έπρεπε να έχουν ΗΔΗ πεθάνει, και όχι σε ΚΑΙΝΟΤΌΜΕΣ επενδύσεις που μπορούν να αποφέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, όσο τα ΚΕΚ θα λυμαίνονται όλο αυτό το χαμένο χρήμα, όσο το ΛΑΕΚ θα είναι η εθνική ντροπή, όσο θα δημιουργούμε ουρές εξαρτημένων πολιτών με εργοδότη αυτό το άρρωστο Κράτος, με συμβάσεις ...που κινούνται στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, όσο θα προστατεύουμε τα ...απροστάτευτα, θα πρέπει να γράφουμε κάθε μέρα σε ένα χαρτί τα ονόματα που φανταζόμαστε ότι έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Ενα ένα.

Σε αυτήν την χώρα, θεωρούμε ότι η κοινωνική συνοχή φύεται στους αγρούς, γίνεται μόνο με επιδοματική πολιτική, με κρατικές φιλανθρωπίες, με μεταβιβαστικές πληρωμές και πολιτικάντικα ψευτομπουκώματα, δεν έχει κόστος, δεν χρειάζεται αναδιανομή πόρων και ευκαιριών, δεν χρειάζεται την δική μας θέληση και ορθολογισμό και απλά σημαίνει, ότι ο καθένας μας μπορεί να διατηρεί το άδικο κεκτημένο του. Μόνο που το άδικο κεκτημένο μου...είναι βραχυπρόθεσμα αντίθετο στο δίκιο του διπλανού μου, και μεσοπρόθεσμα στρέφεται εναντίον μου…

Όσο οι μέτριοι θα συνωμοτούν πίνοντας ... εκ του ασφαλούς εις υγείαν της χαμένης ευκαιρίας του διπλανού εργαζόμενου, η αδιανόητη μετριότητα και αναξιοκρατία θα βουλιάζει τα πάντα.

Και ...τα ποσοστά... και οι αριθμοί ...πίσω τους ...έχουν ονόματα. Και κάθε όνομα πίσω του έχει έναν άνθρωπο. Έναν. Έναν Ξεχωριστό Άνθρωπο.

Πέστα ρε Νιόνιο...


*ΕΣΥΕ...με ότι αυτό σημαινει για στατιστικές...αλχημείες ...βιασμούς.

26 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

προχθές στην εταιρία που δουλεύω(α) μας ανακοίνωσαν ότι από το τμήμα μας των έξι ατόμων (τεχνική υποστήριξη λογισμικού εταιρίας πληροφορικής/εσωτερικό IT) θα φύγουμε τρεις.
σήμερα (από τον πάνω όροφο) τους ανακοίνωσαν ότι θα φύγουν άλλοι πέντε. σε εταιρία 100 περίπου ατόμων, συνολικά θα φύγουν περίπου 20 (μέχρι τώρα γνωστό).
πήγα για καφέ με μια φίλη σήμερα, που μόλις απολύθηκε η αδελφή της (από ασφαλιστική εταιρία) και 10 άλλοι άνθρωποι από την χρημαστηριακή που δουλεύει μια ξαδέλφη της.
όλοι είναι αυτό που λέμε χαμηλόμισθοι έως κανονικόμισθοι (μέχρι 1500 ευρώ). σήμερα μάλλον θεωρείται χαμηλόμισθο.
η απορία μου πάντα ήταν (ειδικά με τις εταιρίες πολυεθνικές/μονοεθνικές) γιατί ενώ οι μισθοί των απολυμένων (πολλών με εξειδικευμένη και πολύχρονη πείρα) καλύπτεται από 50-100 ευρώ μείωση σε μισθούς των 4000 και 5000 ευρώ (τι 5100 τι 5000), ακόμα και με την περικοπή ενός κωλόχαρτου από κάθε τουαλέτα, εκμεταλλεύονται μία κρίση που μάλλον δημιουργούν οι ίδιες για τους όποιους λόγους.
ανάμεσα στους σημερινούς ανθρώπους, ενδεικτικά, είναι μία κοπέλα που δούλευε δέκα χρόνια στην εταιρία αυτή, και μόλις πριν δύο βδομάδες της είχαν κάνει πάρτυ για την δεκάχρονη προσφορά της, και μία άλλη ημιαπασχολούμενη με μόλις 400 ευρώ μισθό.
πρόσφατα έκλεισαν ένα έργο 600000 ευρώ και μόλις σήμερα άκουσα έναν μάνατζερ ότι θα έρθει ένας νικόλας από γαλλία να μιλήσουνε για διακόσια χιλιάρικα (σαν να έλεγε δραχμές).
συγγνώμη για το σχόλιο, που ίσως είναι και άσχετο, μα μόλις γύρισα από τον καφέ και είναι αυτές οι σκέψεις που στριφογυρίζουν στο μυαλό μου.
καλό σου βράδυ!

marios είπε...

Ειδα την εικονα και αναρωτιουνα ποιο τραγουδι απο το "βρωμικο ψωμι" εχεις διαλεξει...
ισως την ωδη στον Τσε -που αναγκαστικα μετονομαστηκε σε ωδη στον Καραισκακη- για να ελπισεις να αποκτησει αυτο το ηθικο υψος ο μεσος ανθρωπος. Και εδω ειναι η διαφωνια μου στην καταλογιση τοσο αυστηρα της αδυναμιας του να μην υποκυψει, να μην ζητησει, το οποιο βολεμα...
ορισμενα ατομα Κατερινα μου σαν εσενα ειναι χαρισματικα και εξαυτου με αυτοπεποιθηση και δικαιες προσμονες απο την σταδιοδρομια σου αλλα δυστυχως ο μεσος ανθρωπος δεν ειναι ετσι και δεν νιωθει οτι εχει τα εφοδια να τα βγαλει περα αυτοδικαια...
δεν ξερω αν μπορουμε να τον κατηγορησουμε γιατι δεν στεκεται ηθικα πανω απο την ηγεσια του...

marios είπε...

αν και απο τον τιτλο της αναρτησης "εδειχνες" ποιο τραγουδι

cynical είπε...

Γεια σου @Κατερινα,

μου φαινεται ότι έχεις την ταση να τα φορτωνεις περισσοτερο στους εκμαυλισθέντες (εργαζομενους που αποδεχονται θεσεις εργασιας μεσα απο λοβιτουρες και παραθυρα κ.λ.π.), παρα στους εκμαυλίζοντες.
Ειναι σαν να ριχνουν καποιον μεσα σε ενα εκμαυλιστκο ζαχαροπλαστειο οπου εχει το ελευθερο να φαει ο,τι τραβαει η ψυχη του, και μετα να θέλεις να κρατηθει μακρυα. Γινονται αυτα τα πράγματα;

Ανώνυμος είπε...

Δύο φαίνεται οτι έχουν δύναμη αυτές τις μέρες ,αυτοί που προσφέρουν ρευστό και αυτοί που προσφέρουν θέσεις εργασίας.

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ...


Όποιος δεν καταλαβαίνει την διαφορά μεταξύ ενός νταβατζή και μιάς πουτάνας "δεν ξέρει πού πατά και που πηγαίνει"...

Ανώνυμος είπε...

Αφοριστική κριτική επί παντός επιστητού με επαναλήψεις όπως και τις άλλες φορές. Καμιά θέση;

«Άκουσα το απίστευτο....να αμφισβητούνται τα αυτονόητα....ότι δηλαδή ένας επιχειρηματίας ζητάει να επιλέξει το προσωπικό του, με κριτήρια την εμπειρία, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, την εργατικότητα των εργαζομένων».

Καμιά αντίρρηση. Ως εργοδότης να διαφωνήσω γίνεται; Δε γίνεται. Ως άνθρωπος όμως;;;; Ας δούμε το «αυτονόητο» του επιχειρηματία που ζητάει να επιλέξει το προσωπικό του, με κριτήρια… και κάποιες πραγματικότητες και "κριτήρια" που δεν είναι δα και μεμονωμένες.

Η άλλη πλευρά του λόφου

1. Αγγλικές επιχειρήσεις για δεκαετίες διατηρούσαν στοιχεία για τη συνδικαλιστική δραστηριότητα και την εν γένει συμπεριφορά χιλιάδων εργαζομένων…. Όλα τα στοιχεία συγκεντρώνονταν φυσικά χωρίς τη γνώση και συναίνεση των εργαζομένων… υπήρχαν σχόλια όπως «κομμουνιστής, «κομμουνιστικό κόμμα», «μην τον αγγίζετε!» «τεμπέλης και ταραχοποιός» ή «ενορχηστρώνει απεργίες»… Όταν λένε επιλογή με «με κριτήρια την εμπειρία, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, την εργατικότητα των εργαζομένων» τι να έννουν οι εργοδότες άραγε;

2. Με πίεση της ΝΟΚΙΑ η Βουλή της Φινλανδίας ψήφισε νόμο για τον έλεγχο των e-mail των εργαζομένων από την εργοδοσία στο όνομα της βιομηχανικής κατασκοπίας. Για κάμερα στη κρεβατοκάμαρα είπε όχι. Καλομελετάτε και έρχεται και στην Ελλάδα…

3. Η άλλη Κούνεβα.
«Κύριε Σανιδά, ονομάζομαι Νικολόπουλος Νίκος και είμαι φοιτητής της ΑΣΟΕΕ. Είμαι 22 ετών και εργάζομαι παράλληλα με τις σπουδές μου από τα 17 μου χρόνια… Εργαζόμενος στα «Τζάμπο»… συμμετείχα στην πανελλαδική απεργία στις 10/12.… Η αντίδραση της εργοδοσίας ήταν να με απολύσει 5 μέρες μετά την απεργία… Μετά από κινητοποιήσεις του σωματείου μου… ακύρωσε την απόλυση... … με έσυραν σε μια καφετερία με κράτησαν εκεί με τη βία, προσφέροντάς μου μάλιστα 50.000 ευρώ…. για να υπογράψω την «οικειοθελή αποχώρησή μου» …. Απάντησα κ. Σανιδά πως είναι μερικά πράγματα σ' αυτή τη ζωή για μένα που ούτε πωλούνται ούτε αγοράζονται! ….απάντησαν με ευθείες απειλές κατά της ζωής μου και της ζωής της αδελφής μου, του πατέρα και της μητέρας μου… απολύθηκα για δεύτερη φορά…. Χαίρομαι όμως κ. Σανιδά για τη θέρμη με την οποία υποστηρίζετε τέτοιους μαφιόζους…. Δε σας ζητώ να μου πείτε γιατί χαρακτηρίσατε τις κινητοποιήσεις μας ως «εγκληματικές». Στο βωμό του κέρδους τους θυσιάσατε για άλλη μια φορά τη δικαιοσύνη, όπως θυσιάστηκε ξανά η ενημέρωση του κόσμου από τα ΜΜΕ».

Γράμμα προς τον εισαγγελέα Σανιδά που δημοσιεύτηκε στις 5/3/09, μετά την εντολή του να διωχθούν άμεσα αυτοί που απέκλεισαν το «Τζάμπο» για να μην απολυθεί ο εργάτης. Το δικαίωμα στη εργασία και την απεργία και το δικαίωμα στην εργοδοσία. Ίδια και όμοια είναι; Η δικαιοσύνη μίλησε!!!

Όταν οι αναρτήσεις δεν ισορροπούν τα δικαιώματα, η μονομέρεια μόνο στρεβλώσεις θα φέρνει.

Unknown είπε...

Κατερίνα σε ευχαριστώ για το υπέροχο κείμενο σου.
Βασικά δεν είμαι απο τους Έλληνες του κώλου που γκρινιάζουν και μιζεριάζουνε.
Έχω γραμμένους στα @@ μου αυτό το συνοθύλευμα που λέγετε κράτος και γενικά πιστέυω στην δικαιοσύνη αλλά με την σωστή έννοια.
Δεν έχω ελπίδα στα κόμματα αλλά στα πρόσωπα.
Πρέπει εμείς οι Έλληνες που αγαπάμε την πατρίδα μας να ξαναενωθούμε για να φέρουμε την άνοιξη στο τόπο μας αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να σταματήσουμε να μιζεριάζουμε, να απαιτούμε και να κλαίμε(απο τα χημικά στις πορείες και απο την κακή μας μοίρα)
Εμείς φταίμε και οι γονείς μας, γιατί εμείς επιτρέπουμε σε καθάρματα και πολιτικούς να μας κυβερνάνε και να μας πετάνε ένα κομμάτι ψώμι ενώ αυτοί τρώνε πολλά ψωμιά και κρεάτα.
Γράφει Ο Μακρυγιάννης στα Άπαντα

Με δεκοχτώ ανθρώπους πρωτοκινήθηκα εις τον αγώνα, ως τους χίλιους τετρακόσιους μ' αξίωσε ο Θεός να 'χω εις την οδηγίαν μου. Ποτέ δεν μολύθηκαν τ' αρχεία της πατρίδος μου, ούτε εις την κυβέρνησιν, ούτε εις επαρχίες, ούτε εις άτομα, οπού αγωνιστήκαμεν εις την Ρούμελη, Πελοπόννησον και νησιά και Σπάρτη, δεν είναι πουθενά κατηγορία παραμικρή δια εμάς. Ευκαριστήρια θα ιδήτε απ' ούλα τα μέρη πλήθος εδώ μέσα σημειωμένα, και παντού εις το κράτος και εις τ' αρχεία της κυβέρνησης φαίνονται αυτά. Και μ' όσους ανθρώπους μ' αξίωσε ο Θεός και διοίκησα, διάφορες ακαταστασίες και αρπαγές ηύραν την πατρίδα, αρχή και τέλος, δοξασμένο να είναι το πανάγαθον όνομα του Θεού, εμάς δεν μας άφησε να μολυθούμεν.

Και αυτές τις χάριτες πρέπει να τις χρωστάγη η πατρίς εις τους αξιότιμους και αγαθούς και γενναίους πατριώτες τους συναγωνιστάς μου, οπού 'χα εις την οδηγίαν μου εις τον αγώνα, οπού συνεισφέραμεν και εμείς κατά δύναμιν εις τις ανάγκες της πατρίδος. Είναι η αρετή και ο πατριωτισμός, οπού έδειξαν, αυτείνων των καλών πατριώτων, όχι εμένα. 'Οτι εγώ δεν είχα αυτείνη την αρετή, ούτε την έχω ακόμα, καθώς εις τους πολέμους, και τώρα εις την 'πηρεσίαν είναι αυτείνοι οι καλύτεροί μου.

Οταν το διαβάσετε όλο, αρχή και τέλος, τότε να κάμετε την κρίση για όσους φέραν δυστυχήματα εις την πατρίδα και εμφύλιους πολέμους δια τα ατομικά τους νιτερέσια και την 'διοτέλειά τους και από αυτούς έπαθε και παθαίνει ως σήμερον η δυστυχισμένη πατρίδα και οι τίμιοι αγωνισταί. Θα σημειώσω γυμνή την αλήθεια και χωρίς πάθος.

Αυτά τα λόγια κατερινά πρέπει να κρατήσουμε βαθιά μέσα μας...

ΥΓ
Χάρηκα που σε γνώρισα
Πέρνα καμία βόλτα απο την πλατεία να τα λέμε

katerina είπε...

Ζητώ συγνώμη για τις καθυστερημένες απαντήσεις, έκανα …χρήση του ανοιξιάτικου καιρού, μιας που τελικά σε αυτόν τον τόπο, μόνο καιρικά μπορούμε να γευόμαστε την όμορφη άνοιξη.

Πολιτικά και ακόμα χειρότερα κοινωνικά... απόλυτη βαρυχειμωνιά. Και ομίχλη...

Στην πράξη βέβαια σε αυτό το post, απάντησε για μένα ο Basnia.

katerina είπε...

Basnia καλως τον,
Καθόλου άσχετο δεν είναι το σχόλιο σου, και σε ευχαριστώ για αυτό.

Και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο αυτό που θέλω να αναδείξω.

Γιατί εσύ Basnia, πρέπει να μας πεις πως νοιώθεις για την υψηλή προστασία που προσφέρει η ελληνική κοινωνία στους αθλιεστατους και διεφθαρμένους εργαζόμενους της Ολυμπιακής;

Αυτους που διοριστηκαν όπως διορίστηκαν, αυτούς που ανεχθηκαν ότι ανεχθηκαν, αυτούς που τώρα ...δεν τους φτάνει η ασφάλεια της μεταταξης τους σε μια ΔΕΚΟ, ή η προωρη συνταξιοδοτηση τους σε Ταμεία που βουλιάζουν, αλλά απαιτούν ...γιατι η Ο.Α. είναι το «σπίτι» τους;
Εσύ, οι συναδελφοι σου, η φίλη σου των 400 ευρώ μπορείτε να πειτε στο αφεντικό σας, ότι η επιχειρηση είναι το «σπίτι» σας;
Ποιος κοινωνικό ή πολιτικός φορέας, συμπαραστάθηκε, ανεδειξε την δική σας φωνή;
Εσείς νοιώθετε προστατευμένοι απο το συνδικαλίστικό σας όργανο; Εσείς συμμετεχετε, πηγαινετε καν να ψηφίσετε τους αθλιεστατους εργατοπατέρες; Και γιατί άλλωστες; Για να τους νομιμοποιησετε και εσείς να συνεχίζουν την κομματική και τηλεοπτική τους καριέρα;

Εσείς πως νοιώθετε, που οι συμβασιούχοι του ΥΠ.ΠΟ, ανανεωσαν τις συμβάσεις τους ...ΠΑΡΑΝΟΜΑ, γιατί αφου προσλήθφηκαν ...όπως προσλήφθηκαν...τώρα απαιτούν... γιατί ειναι εργαζόμενοι...Γιατί προφανώς...εσεις ...δεν ειστε εργαζόμενοι...
Αλλη εξήγηση ...εγώ δεν βρίσκω.

Υ.Γ.1 Basnia, ευφυής επιχειρηματίας είναι αυτός που φροντίζει να παρέχει στους εργαζόμενους του, καλές συνθήκες εργασίας, και υψηλό επίπεδο εργασιακής ασφάλειας, ...όχι γιατί ειναι καλός ανθρωπος, αλλά γιατί ξέρει ότι αυτός, είναι ο μόνος δρόμος, για να αναδείξει την δημιουργικότητα τω εργαζομένων του, για να έχει υψηλή παραγωγικότητα απο τους εργαζόμενους του.
Και δεν ξέρω καθόλου σε τι εταιρία δουλεύεις, αλλά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, επιχειρηματιών , ουσιαστικά έχουν έναν πελάτη. Το Κράτος, είτε άμεσα, είτε σαν υπεργολαβοι άλλων αναδόχων. Και εκει, έχουμε τεράστιες στρεβλώσεις.

Υ.Γ. 2.Ευχομαι απο καρδιάς, αλλά και το πιστεύω, ότι η ...ατυχία, ή και η αδικία, πολύ συχνά γίνεται ευκαιρία για κάτι καλύτερο. Συχνά η ζωή...και τα εκ πρώτης φύσης ...κακα, μας δίνουν την ευκαιρία, μας ταρακουνούν για κάτι πολύ καλύτερο.
Για δες ...όταν θα ανοίξει αυτό το ρημάδι το ΕΣΠΑ, τις προκηρύξεις για την νεανική επιχειρηματικότητα. Σε αυτήν την τοσο μιζερη και τόσο στρεβλή ελληνική πραγματικότητα, ακόμα η ιδέα, ακόμα η καινοτομία, ακόμα το θάρρος, επιβραβευεται. Ακόμα και όλη αυτή η μιζέρια, η αδιαφανεια και η αναξιοκρατία, δεν καταφερε να τα θάψει ολοσχερώς και αυτά. Εχουμε στην Ελλάδα, ένα 5.4% νέων επιχειρηματιων , που πλασάρει στην αγορα ένα προιόν τόσο καινοτόμαο που ακομα δεν εχει ανταγωνισμό. Και αυτό κάτι λεει....

katerina είπε...

Μαριε γεια σου,
Μάριε, δεν βάζω κανένα θέμα σε προσωπικό επίπεδο. Και τα από καθέδρας...κηρύγματα, τα σιχαίνομαι. Δεν ειναι τυχαίο το πρωτο πληθυντικό. Ο αναμαρτητος....
Και η εμπειρία μου, μου έχει περίτρανα αποδείξει...ότι αυτός που σκαρφαλωμένος στον άμβωνα βγάζει πύρινα κηρύγματα.... συνήθως είναι αυτός, ο κατάπτυστος που κάνει τις μεγαλύτερες ανηθικότητες και παλεύει να τις καλύψει...με μεγάλα λόγια. Συνήθως στους άμβωνες είναι σκαρφαλωμένοι...οι αθλιότεροι των αθλίων.

Λέω όμως το πολύ απλό.
Ας καταδικάσουμε σαν κοινωνία, την διαφθορά συνολικά.
Ας μην ανεβαίνουμε στα κεραμίδια να υποστηρίξουμε το δίκιο των άδικων.

Τρελαίνομαι όταν θεωρούμε δίκιο, να παραμείνει η αεροσυνοδός που προσλήφθηκε με μέσον, χωρίς ΠΟΤΕ καμία διαφανή διαδικασία, που ανεχθηκε, που συνεβαλε στο να γίνει η Ολυμπιακή παραμάγαζο, που θα μεταταχθεί σε μια ΔΕΚΟ, τρωγοντας την θέση αυτού που πραγματικά χρειαζεται και θέλει να δουλεψει, με το ...λαικιστικο επιχειρημα ...ότι είναι εργαζόμενη στον Δημοσιο τομέα ή στον τεως Δημοσιο τομέα...

Τα ίδια με τους συμβασιούχους του ΥΠΠΟ.
Αλλά προφανώς ο Basnia ή ο κάθε Basnia...δεν ειναι εργαζόμενος.

Λεω απλά ότι ... εδώ στον απολυτο πάτο που είμαστε...ή θα ανοίξουμε τα μάτια μας να βάλουμε κανόνες αξιοκρατίας ή θα βουλιαξουμε σε έναν εμφύλιο διαφθοράς, κρατημένοι ο καθενας μας απο το άθλιο μετερίζι του άδικου κεκτημένου του.

Όταν οι εκπαιδευτικοί, έκαναν το κοροιδο, όταν η Πολιτεία τους άφησε να δουλευουν 18 ώρες την εβδομάδα... γιατί ήταν «εκπαιδευτικοί»...όταν αρνηθηκαν την όποια μορφή αξιολογησης, και αξιοκρατίας, όταν φτάσαμε να έχουμε στην PISA, αυτά τα άθλια αποτελέσματα που έχουμε, αν στέλνουμε τα παιδιά μας σε ιδιωτικά σχολεία, απλά για να μπαινουν στην τάξη, αν σήμερα απεργούν και την κοινωνία την ενδιαφέρει απλά να γίνονται οι εξετάσεις, απλά έβαλαν τα χερια τους και εβγαλαν τα μάτια τους.

Αν σήμερα...χεστήκαμε για τις ετήσιες καταλήψεις των σχολείων, είναι γιατί ξερουμε όλοι, ότι ειτε γίνεται , είτε δνε γίνεται καταληψη... το ίδιο και το αυτό σημαινει για την Παιδεία των παιδιών μας.Απλά βλέποντας το μικρό δεντρο...απαξιώθηκαν.

Η παραπαιδεία είναι η ντροπή τους, η δική τους ντροπή, το βάσανο των εκατοντάδων χιλιαδων παιδιών, και η οικονομική αιμορραγία εκατοντάδων χιλιαδων νοικοκυριών.
Αν σήμερα κλαιγόμαστε για μια Κυρία, για την κ. Κουνεβα, είναι γιατί οι απιστευτες συντεχνίες μετέτρεψαν την Ηθική μιας κοινωνίας ...σε συντεχνιακή Ηθική. Είναι γιατί, είδαμε το μικρό δικό μας δεντρο και όχι το δάσος μεσα στο οποίο χαθηκαμε.
Φταίμε όλοι μας.
Και την πληρώνουμε όλοι μας.

Η Ηθική...δεν ειναι a la carte, η Ηθική δεν είναι καλή, η Ηθική, οι Κανόνες και οι Αρχές, είναι πάνω απο όλα κοινωνικά χρησιμες. Περιορίζουν τους κοινωνικούς εμφύλιους.
Και κοινωνικό εμφύλιο ζούμε αυτήν την στιγμή.

katerina είπε...

Cynical, καλής εσπέρα,
Cynical. εκμαυλιστηκαμε όλοι. Και...το ότι ο καθένας μας, επετρεψε να γίνει αυτή η χωρα ένα εκμαυλιστικό ζαχαροπλαστείο, και ότι ακόμα το ανεχόμαστε και θεωρούμε ότι το θεμα είναι ποσοτητας Δικαίου, και όχι Δικαίου, ...ειναι ενδεικτικό του ποιοι ειμαστε και καλώς φτασαμε στον απολυτο εκμαυλισμό. Ο Basnia, έδωσε την απαντηση. Ότι και να πω εγώ...

Εχει σημασία ρε Cynical, αν κάποιος σκοτώσει έναν και κάποιος άλλος τρεις;
Ωραία, αυτοί είναι πολύ ...κακοί...και εμεις λιγότερο ...κακοί...Και;;;;;
Ωραία Αυτοί είναι επαγγελματίες εκμαυλιστές, και εμείς...ερασιτέχνες;;;

Εγώ ρωτώ ΕΥΘΕΩΣ. Εχουν δίκιο οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής;;; Εχουν δίκιο οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ, οι συμβασιουχοι κάθε είδους, που προσλήφθηκαν όπως προσλήφθηκαν, που απαιτούν εργασιακή ασφάλεια, όταν εκει έξω γίνεται εργασιακό μακελειο;
Όταν ανανεώνουν τις συμβάσεις τους όπως τις ανανεώνουν, όταν εκβιαζουν όπως εκβιαζουν, όταν το Κράτος καταστρατηγεί κάθε δίκαιο, για να ανανεώσει τις συμβάσεις τους, όταν δνε δίνουν την δυνατότητα στους άλλους να συμμετεχουν καν στην διαδικασία προσληψης τους;
Τελικά θέλουμε ΑΣΕΠ ή δεν θέλουμε; Θέλουμε έναν ΑΣΕΠ, που ο παραγοντίσκος Καραμαλάκας, προσλαμβάνει τους δικους του, τους μοριοδοτεί και τους μονιμοποιεί; Θα φωνάξουμε για αυτό;

Απλα τα ερωτηματα... κανείς μας δεν απαντάει....

katerina είπε...

De profundis, ο πιο ανηθικος εργοδότης, ο πιο ηλίθιος εργοδότης ...δεν έχει παρά να μιμηθεί τις πρακτικές του μεγάλου μπαγαπόντη... του εργοδότη Κράτους.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους, υπήρξε πιο άθλιος εργοδότης, πιο άθλιος επιχειρηματίας από αυτό το χυδαίο Κράτος;
Αλλά πάντα...τζάμπα μάγκας!!!

katerina είπε...

κ. Δρακονάριε,
ελπίζω να μου επιτρέψετε τον ρομαντισμό (;;;;), να μην μπαινω στην εξαντλητική διαδικασία να αξιολογώ την ποιοτική διαφορά της πουτάνας και του νταβατζή της.

Προτιμώ να μην ξέρω «που πατάω και που πηγαίνω», παρά να πιστεύω ότι σε αυτήν την ζωή έχω να επιλέξω αν θα ειμαι πουτάνα ή νταβατζής. Επιτρεψτε μου να μην θέλω να χειροκροτήσω ουτε τον Παλιατσο ουτε τον Ληστή.

Και τέλος επιτρεψτε μου, να πιστευω ότι μεσα σε αυτήν την απεραντη χυδαιότητα, μεσα σε αυτές τις λογικές ότι ο «εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου», υπάρχουν και υγιείς δυνάμεις, και άνθρωποι που δεν σκέφτονται να χορέψουν άθλια με τον νταβατζή τους.
Και είνα πολλοι κ. Δρακοναριε. Πολυ περισσότεροι απο όσο φανταζόσαστε.

katerina είπε...

Στεργιε, ή δεν διαβασες την αναρτηση, ή δεν είσαι αυτός που νομίζω.
Ποιους υπερασπίζεσαι ρε Στεργιε; Τους προστατευμενους ή τους απροστατευτους;
Ποια κοινωνία φώναξε ποτε για τον εργαζόμενο στα Jumbo;
Για την Ολυμπιακή φώναζει η κοινωνία...
Για τις ορδές των συμβασιούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης φωνάζει η κοινωνία.
Και επιτέλους γιατί αυτή κοινωνία σιωπά, κρυβοντας τα σκατα κάτω απο το χαλί, όταν προκειται ...για συμβάσεις αίσχους;.

Γιατί δεν λέμε την αλήθεια;;;
Η κάθε Κυβέρνηση έπαιξε πολύ βρωμικα παιχνιδια με πολλούς, ακόμα και με τους stagers.
Τους εκμαυλισε...όσους ειχαν διαθεση και προθεση να εκμαυλιστούν.
Stage πια μονο στον ιδιωτικό τομέα.
Που και την μαθητεία του θα κάνει ο νέος, και έχει και μεγάλη πιθανότητα να προσληφθεί, απο τον επιχειρηματία που τον εκπαίδευσε, και θα ελευθερώσει και την επόμενη θέση για το επόμενο, χωρίς ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ επιμηκύνσεις της μαθητείας. Γιατί τα stage, που λειτουργούν ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, απλή μαθητεία είναι. Εμείς το κάναμε, εκμαυλισμό.

Ποιος είπε ποτέ ότι μονο η εργοδοσία έχει δίκιο;
Απλά η κοινωνία και ο κρατικοδιαιτος και συντεχνιακός συνδικαλισμός, πέταξε στα σκυλια όλους τους άλλους εργαζομενους εκτός απο αυτούς που έχουν εργοδότη το Κράτος.

Απο πότε η επιβραβευση του άδικου ...παράγει δίκαιο;

Το Κράτος αποδειχτηκε ...εργαστηριακά, κακό...γιατί εμεις ...ΟΛΟΙ εμεις, το κάναμε κακό, αναξιοπιστο, εκμαυλιστή, τύραννο, νταβατζή.
Ε, ας βγουμε να το πουμε... ας εχουμε το κουραγιο να πουμε τις αληθειες που λέμε στο αυτί του διπλανόύ μας στον δρόμο..
Απο εκει και περα... ειλικρινά δνε καταλαβαίνω τι σχεση έχουν όλα αυτά που εγραψες στο σχόλιο σου με την δική μου αναρτηση.

Υ.Γ. Επιτρεψτε μου ένα υστερογραφο.
Τον Στεργιο τον γνωρίζω προσωπικά, και έχουμε συνεργαστεί και επαγγελματικά, σε πολύ ...διεθφαρμένους χώρους.
Είναι ένας από τους ελάχιστους που ορκίζομαι για την εντιμότητα του. Ελπίζω το ίδιο και εκεινος για την δική μου.
Δεν πήραμε ποτέ, μια, απο ένα σακουλι...που ο καθένας έχωνε το χέρι του και άρπαζε...ότι γουσταρε...εκμαυλιστές και εκμαυλισμένοι...μαζί ανταμα.

Πόσος σίγουρος είσαι Στεργιε, ότι όσο έφταιγαν οι ..προυχοντες δεν εφταιγε και ο τελευταίος ...ωρομίσθιος, που τους νομιμοποιουσε...για ένα ψίχουλο, που δεν δικαιούνταν αλλά αυτοί του πετούσαν...και αυτός το έπαιρνε...
Ποιού, ποτέ απο τις 10.000 ωρομισθιους, κριθηκε με αξιοκρατικά κριτηρια η προσληψη του;
Ποσες χιλιαδες χαρτακια απο βουλευτες και παραγοντες...απο όλα τα κομματα κυκλοφορούσαν;;;
Ποσοτικές διαφορές ...τεράστιες... ποιοτικές...καμιά.
Απλα ο ένας μπουκωνε το στόμα του άλλου, με ότι ο καθένας απο τους συναλλασόμενους διεθετε..
Και εμεις...γραφικοί καταγγελοντες σε ώτα μη ακουόντων...μεχρι ...να τους κάνουμε την χάρη να τους αδειασουμε την γωνια...
Και υπάρχει τίποτα χειρότερο απο το να μην υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ, να πάραλάβει την καταγγελια σου; Και τι κάνεις;;; Ακομα και όταν ορκιζεσαι... ότι ...ρε παλιολαμογιο θα με βρίσκεις πάντα μπροστά σου ..θα σε τσακισω.
Και σε τσακιζουν, σε καταντούν γραφικό. Και...απλά διασώζεις την αξιοπρέπεια σου... φευγοντας. Αλλά ..εκει δεν ποντάρουν και αυτοί Στεργιε;;
Ξέρω την απάντηση σου... Τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Ρητορικό το ερώτημα.

katerina είπε...

Παιδί της Πλατείας, σε χαιρετώ.
Εξαιρετικό nick, τουλάχιστον για μένα που οι πλατείες, είναι τα πολύ αγαπημένα μου στέκια. Δωσε μου πλατεία και χάζι, δώσε μου πολυσυχναστους δρόμους, δώσε μου ανθρώπους και πάρε μου την ψυχή.

Ναι ο Μακρυγιαννης, είναι εκεί, διαχρονικά, και μας τα λέει.
Και πάντα απορούσα γιατί οι άθλιοι μονίμως επιβάλλουν το δίκιο της μετριότητας, ενώ οι άριστοι, μονίμως ιδιωτευουν.
Κάποτε μάλιστα πίστεψα ότι θα υπάρξουν κρισιμες μάζες που θα μπορέσουν να δράσουν πολλαπλασιαστικά, για να αλλάξουν τα πράγματα.
Αλλά ...μονο απο άμβωνος κηρύγματα βλέπω.
Κανέναν δεν είδα ποτέ να πει «ΦΤΑΙΩ»... πάντα φταίνε οι ...άλλοι...

Τρελαινομαι όταν ...οι γυναίκες, διεκδικούν να συνεχιστεί η αθλιοτητα της συνταξιοδοτησης τους πιο νωρίς.
Τρελαινομαι όταν οι άθλια προσληφθέντες συμβασιούχοι φωνάζουν ότι πρέπει να μονιμοποιηθούν.
Τρελαινομαι όταν βάλαμε βρακί στον κώλο μας και αφήνουμε ανασφάλιστους στα ταμεία που βουλιαζουν τους μετανάστες που κάναμε οικιακούς υπηρέτες
Τρελαινομαι όταν οι εκπαιδευτικοί, που σχολάνε στις 10.30, που η πλειοψηφία τους κάνει μαύρα ιδιαίτερα, φωνάζουν για την παραπαιδεία.
Τρελαινομαι όταν το ΠΑΣΟΚ, δεν βγαίνει ευθεως, ντομπρα και σταράτα, να πει ότι ο Νομος περι ευθυνης υπουργών, που εκεινο έφερε, θα πρέπει να καταργηθεί ΑΜΕΣΑ.
Τρελαινομαι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, πανηγυρίζει για το «Τσαβες, όσο τον θέλει ο λαός ή ακομα χειρότερα Τσάβες για πάντα» και παλευει να κάνει ...καταστατικές εκκαθαρίσεις
Τρελαινομαι όταν η Αλέκα, διδάσκει δημοκρατία, ξαποστελνοντας όποιον της έκοβε την θέα για τον Στάλιν.
Τρελαινομαι με την αναξιοπιστία, την μιζέρια και την κακομοιριά... αυτού που αυτοαπακαλείται αριστερός... αλλά κρατάει ισορροπιες, αρνούμενος να σπάσει αβγα.
Και πάνω απο όλα τρελαίνομαι... από συντεχνιακές λογικές, συνωμοσίες και συνωμοσιολαγνίες μετρίων.

Θα τα πούμε και στην Πλατεία.

Ανώνυμος είπε...

Κατερίνα,
Έκανα μια γενική τοποθέτηση και σχολίασα ένα μόνο πράγμα όχι κάθε λέξη και γραμμή.

Σιγά που δεν σε διάβασα. Δεν ήθελα όμως να τοποθετηθώ. Το έκαναν άλλοι. Απλά δεν καταλαβαίνεις από άλλη θεώρηση των ίδιων φαινομένων που και οι δυο μπορεί να βλέπουμε. Τι κόπτεσαι για τη κοινωνία και τους κρατικοδίαιτους αφού είναι γνωστά όλα… η ερμηνεία των φαινομένων είναι διαφορετική.

Δεν καταλαβαίνεις ότι για ένα φαινόμενο υπάρχουν πολλές αλήθειες και όχι μόνο η δική σου; Και άλλοτε είπα για τους θύτες και θύματα που τα μπερδεύεις αλλά εσύ επιμένεις. Και άλλοτε είπα για την ταξική και πολιτική εξουσία που δεν διστάζουν να διαφθείρουν τη κοινωνία αλλά εσύ επιμένεις στη κοινωνική ενοχή. Και νομίζεις ότι δεν σε καταλαβαίνουμε επειδή εσύ δεν καταλαβαίνεις τις διαφορές θεώρησης. Δεν υπάρχει λόγος να σκοτωνόμαστε γι’ αυτά.

Λες:«Ποιους υπερασπίζεσαι ρε Στέργιε; Τους προστατευόμενους ή τους απροστάτευτους; Ποια κοινωνία φώναξε ποτέ για τον εργαζόμενο στα Jumbo;» Τι ήταν πάλι αυτό;;;; καλά για το Jumbo, τις μάχες που δόθηκαν και τη παραγγελία του Σανιδά να θεωρηθούν αυτόφωρα εγκλήματα οι κινητοποιήσεις απέξω δεν ξέρεις, γιατί όπως έγραψε το παιδί, το έπνιξαν τα μμε (με τα «παιδιά» της ΟΑ και τους κουκουλοφόρους ήταν απασχολημένα…), αλλά να με ρωτάς με ποιούς είμαι αντί να κάνω εγώ αυτή τη ερώτηση; Δεν γνωρίζεις άραγε πόσο ακριβά το πληρώνω ακόμη και σήμερα στη δουλειά μου αυτό, όταν το "φακέλωμα" βασιλεύει ακόμα και δεν μου δίνουν δουλειές γιατί δεν είμαι «δικός» τους και άρα «επικίνδυνος»; Ξέρεις και τη πλήρη άρνησή μου σε κάθε πρόταση βολέματος των παιδιών μου και πόσο «βλάκα» με ανεβοκατέβασαν φίλοι και γνωστοί… Τι σχέση έχω εγώ με βολεμένους ακόμη και με τους, τέτοιους, «αριστερούς»; Απλά δεν καταλαβαίνεις ότι για μένα άλλο είναι το κύριο πρόβλημα.

Έχω πολύ σαφή τοποθέτηση για κάθε διαφθορά και διεφθαρμένο, για κάθε εξουσία και για κάθε υποτακτικό της. Αντίπαλος τους είμαι τι ρωτάς;… αλλά αντίπαλος και της αναστροφής της πραγματικότητας είμαι με τη μετατροπή του δευτερεύοντος σε κύριο και του θύματος σε θύτη.

Κανένα πρόβλημα, αν έχουμε διαφορές αλλά πέραν αυτού τίποτα άλλο. Εσύ θα πορευτείς πιθανά με ένα κόμμα που πράττει όσα κατηγορείς και δεν έχουν καμιά σχέση με την δική σου ηθική, την οποία, εξηγούμαι και γω, δεν διανοούμαι να αμφισβητήσω, και εγώ αντίθετα…

Αυτός είναι ο κόσμος. Και αφού τον (δισ)ερμηνεύσαμε άντε τώρα να τον αλλάξουμε. Αλλά πως;;;; Το δικό μου πρόβλημα είναι αυτό.

βιολιστης στη στεγη είπε...

"Και κάθε ένας απ' αυτούς...είναι Ενας. Με όνομα, επίθετο, αριθ. ταυτότητας ή αριθ. διαβατηρίου.
Ενας ξεχωριστός άνθρωπος."
Ακριβώς εκεί είναι το θέμα Κατερινιώ.
Δεν μπορούμε να αφορίσουμε γενικά τους εργαζόμενους της ΟΑ, ή της ΔΕΗ, ή του ΟΤΕ ή της χ ΔΕΚΟ τελοσπάντων για τον απλούστατο λόγο ότι πάντα θα υπάρχουν άτομα αξιόλογα, υγιώς σκεπτόμενα, σωστά εργαζόμενα, και πάντα θα υπάρχουν οι Συμπληγάδες της εργοδοσίας απο τη μιά (κράτος ή ιδιώτης) και του κακώς εννούμενου συνδικαλισμού, απο την άλλη που θα εκμεταλεύονται εσαεί και για ίδιον όφελος τη μονάδα που λέγεται εργαζόμενος.
Οι εκάστοτε "κορώνες" και απο τις δυο πλευρές, μόνο στο το καλό του εργαζόμενου ή του κοινωνικού οφέλους δεν αποσκοπούν. Αποσκοπούν στο προσωπικό όφελος, ψηφοθηρία, ή οικονομικό όφελος για τον εργοδότη, ανέλιξη στην πολιτική και καλύτερες απολαβές με λιγότερη δουλειά για τους συνδικαλιστές. Και ανάμεσα σ' αυτούς τους δύο, η κάθε αεροσυνοδός, η κάθε τηλεφωνήτρια, ο κάθε τεχνικός της ΔΕΗ, "χρησιμοποιείται" κανονικότατα και απο τις δύο πλευρές, με μοναδικό όνειρο κι' ελπίδα να δουλεύει, να αμοίβεται, και να νοιώθει ΑΝΘΡΩΠΟΣ στην εργασία του, όχι ΟΜΗΡΟΣ.
Και βέβαια, σίγουρα υπάρχουν οι"βολεμένοι", οι τεμπέληδες, οι "Τσάτσοι" όπως το ίδιο σίγουρα δίπλα σ' αυτούς υπάρχουν οι αξιοκρατικά εξελισσόμενοι, οι παραγωγικοί, συνεπείς και εργατικοί συνάνθρωποί μας.
Που μετά απο χρόνια και χρόνια στη δουλειά, καλούνται να "ξεράσουν" την παραπανίσια τροφή που ο ίδιος ο εργοδότης τους τάϊζε, για να κάνει τη δουλειά του, και οι ίδιοι του οι εκπρόσωποι, οι συνδικαλιστές τους οδήγησαν σε "μάχες" για να τη κερδίσουν. Με τη μόνη διαφορά, ότι οι τελευταίοι, οι περισσότεροι τουλάχιστον απ' αυτούς, έχουν και μιά καρέκλα να βολέψουν τον πισινό τους μέσα απο τις πολιτικές γνωριμίες και όχι μόνο, ενώ οι πρώτοι αντιθέτως, πρέπει αυτόματα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να πληρώσουν τη νύφη... Καλοί, κακοί, όλοι...
Μήπως πλήρωσε ποτέ κάποια απο τις δεκάδες διοικήσεις της ΟΑ "πρόστιμο κακοδιαχείρησης";
Σίγουρα όλοι έχουμε ευθύνες. Αν όμως, πραγματικά "δούμε" σαν μονάδα τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά και δεν "παραμυθιαζόμαστε" με το "ποίημα" που ακούμε και ξανακούμε δια στόματος πολιτικών και "εργατοπατέρων" ίσως να μην είμαστε τόσο απόλυτοι για το ποιός στην πραγματικότητα φταίει. Σίγουρα ο νταβατζής χρειάζεται πουτάνες.
Πάντα θα υπάρχουν νταβατζήδες.
Και πουτάνες.
Μόνο που οι πουτάνες εργάζονται.
Οι νταβατζήδες απλά εκμεταλεύονται...
(Τεράστιο θέμα άνοιξες, να πάρει η ευχή)

OnWine είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
OnWine είπε...

Ηρθα αργά στη συζήτηση... δεν έχω ούτε χρόνο ούτε διάθεση γιά πολλές κουβέντες... δυό πράγματα θα πω:

1. Ολοιέχετε δίκιο,όταν ο κάθε ένας απομονώνει το πρόβλημα.
2. Δυστυχώς όμως, η Κατερίνα έχει ...περισσότερο δίκιο, γιατί, ξέρετε... ομελέττα χωρίς να σπάσουν αυγά ΔΕΝ γίνεται. Και κάποτε, σ' αυτή την χώρα, αν θελήσουμε να φύγουμε από την υποκρισία που μας μαστίζει, πρέπει να αποδεχτούμε το ...σπάσιμο των αυγών. Που σημαίνει, Ναι... "πληρώνει" ΚΑΙ ο "συνεργασθείς" εργαζόμενος... Ναι... πληρώνει, μαζί με τον νταβαντζή ΚΑΙ η πουτάνα... Ναι, μπορεί και να πληρώσουν κάποιοι που ΔΕΝ φταίνε... ΝΑΙ, μαζί με τα ξερά μπορούν να καούν και κάποια "χλωρά".... δυστυχώς.

Αν δεν αποδεχτείτε αυτά, αν δεν σταματήστε τις κορώνες, αν δεν πάψτε να αναμασάτε "τσιτάτα" δημοκρατικότητας και ευαισθησίας, βυθιστείτε στους καναπέδες σας και ...δείτε τηλεόραση. Η όποια επιδίωξη αλλαγής δεν είναι γιά εσάς... ούτε γιά τα "κότσια" σας...

Κοντολάμπρος Ηλίας είπε...

Κατερίνα μου
όλοι κάνουμε κατά καιρούς διαπιστώσεις,
καταγγέλλουμε κακώς κείμενα και διαμαρτυρόμαστε.
Όμως δεν έχω ακούσει από κανέναν ολοκληρωμένη πρόταση
για το πώς θα αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και πώς θα δεχτούμε να ξεβολευτούμε από τη μιζέρια μας.
Τον Καποδίστρια τον σκότωσαν όταν θέλησε να βάλει χέρι στα συμφέροντα και να στήσει «κράτος εκ θεμελίων».
Από τους υπάρχοντες πολιτικούς μας (σχεδόν) κανένας δεν έχει τα «προσόντα» να θεμελιώσει ΚΡΑΤΟΣ.

Οι καιροί όμως δεν περιμένουν.

katerina είπε...

Βιολίστρια καλημέρα,

Η δική μου ένσταση είναι μία, και αφορά μόνο την στάση της κοινωνίας.
Μιας κοινωνίας που έχει πια πολύ ελαστική έως καθόλου συνείδηση. Που θεωρεί δεδομένα τα πράγματα. Που προστατευει μόνο αυτούς που στην πράξη και προστασία δεν χρειαζονται, όντας υπερπροστετευμένοι αλλά και ιερείς της διαφθοράς έγιναν.

Να ρωτήσω κάτι πολύ απλό. Πιστευει κανείς, ότι ο νέος που προσλήφθηκε όπως προσλήφθηκε, που πολύ συνειδητά, έφαγε την θέση του διπλανού του, δεν θα κάνει το χατήρι …είτε με το ...αζημίωτο είτε απλά για να διατηρήσει την θέση του, στον κάθε κρατούντα, στον κάθε νταβατζή του;
Θα αποκτήσει στοιχειώδεις ηθικές αντιστάσεις …μετά;;;

Το ΠΑΣΟΚ, έκανε τον ΑΣΕΠ, όχι γιατί μετά από 15 χρόνια ανακάλυψε την αξιοκρατία, αλλά πολύ απλά γιατί το σύστημα τότε, όπως και τώρα είχε απλά φρακάρει, από την διαφθορά στην εργασία. Από την ίδια μερα…άρχισαν τα παράθυρα… και οι εξειρεσεις… Αρχισε η φαμπρικα των συμβασιούχων.Ιδου τα αποτελεσματα

Βιολιστρια σήμερα έχουμε 850.000 εργαζόμενους συμβασιούχους, χωρίς ποτε η θέση τους να προκηρυχθεί. Σήμερα έχουμε πάνω από 200.000 stagers…σε σύνολο 4.500.000 εργαζομένων, επιχειρηματιών και αυτοαπασχολουμενων . Είναι ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΆ τα μεγέθη.

katerina είπε...

Σχολιαστή καλή σου μέρα,

Έχω την αίσθηση μιας διαρκούς κατρακύλας, που κατά την γνώμη μου είναι περισσότερο κοινωνική και σε δεύτερο βαθμό πολιτική.
Ή μάλλον οι πολιτικοί…απλά έχουν κρεμαστεί και αξιοποιούν τα πολύ χαμηλά αντανακλαστικά της κοινωνίας.
Νοιωθω ότι αυτονοητα πράγματα, είναι υπο συζητηση, αμφισβητηση, διαπραγματευση. Κανείς δεν κάνει πίσω από το άδικο του που το μεταμφιέζει σε συντεχνιακό δίκιο του. Η χώρα αυτή πια δεν έχει λαό, έχει ομαδες. Και κάθενας κρατημένος στο μικρό κλαδί του, νομιζει ότι θα επιβιώσει όταν το δέντρο είναι απόλυτα σάπιο.

Το κοινωνικό κεφάλαιο στην Ελλάδα, ήταν πάντα χαμηλό, αλλά πια έχει πιάσει πάτο. Με την ανοχή και την συνενοχή μας.

Ναι σχολιαστή και εγώ πιστευω στην …ποσοτική διαφορα πουτάνας και νταβατζή. Αλλά ποιοτική διαφορα δεν υπάρχει. Και όχι μονο αυτό…η εμπειρία δείχνει ότι η σημερινη πουτάνα…γίνεται ο αυριανός νταβατζής.
Να είσαι καλά.

katerina είπε...

Ηλία, βλέποντας ...τα τεκταινόμενα... θα τολμ΄ξησω να πω ...ότι ίσως οι ερασιτεχνες πολίτες... μαγευοντια απο τους επαγγελματίες πολιτικούς.
Κορασίδες...άμαθες, μας διαφθειρουν... Μόνο που φαινεται ότι μας αρέσει πολύ...
Μαθαίνουμε και γρήγορα... και ετά αγκαλια...χορευουμε τον χορό του Ζαλογγου, υπο τον ήχο...καθησυχαστικής μουσικής. Αλλωστε...πάντα οι άλλοι φταίνε.

apos είπε...

Ίσως και εγώ ήρθα πολύ αργά στην κουβέντα γιατί τα περισσότερα ειπώθηκαν.
Για αυτό το άθλιο Κράτος-εργοδότη, Κατερίνα μου, χρειάζεται να συμφωνήσουμε όλοι να το γκρεμίσουμε. Έτσι κι αλλιώς με ευτελή κομματικά υλικά έχει φτιαχτεί. Προσωπικά, δεν δέχομαι τη γνωστή αρλούμπα ότι φταίνε οι πράσινοι και οι μπλε. Φταίνε εξίσου και οι υπόλοιποι. Εκείνοι φταίνε περισσότερο, γιατί με τη μιζέρια που περιφέρουν συντηρούν τους μπλε και τους πράσινους.
Αφού δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το νόμο που λέει ότι όποιος δεν κάνει τη δουλειά του, έχει κυρώσεις, να το γκρεμίσουμε το Κράτος-εργοδότη και να το φτιάξουμε από την αρχή. Και σε όποιον αρέσει.
Προφανώς, σε πονάει όταν μέσα από τη γυάλα της Ολυμπιακής βλέπεις τις ορδές των βιογραφικών που έρχονται να σου πάρουν το ψωμί, αλλά έτσι περνάμε εμείς οι απέξω. Και φαντάσου, Κατερίνα μου, ότι εγώ έφυγα από το Δημόσιο για τον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, καλό θα ήταν να στείλουμε σπίτι τους και όλους αυτούς που υποτίθεται ότι κόπτονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Για τους ΓΣΕΕεδες μιλάω. Τον έρημο στα jumbo ή την Κούνεβα δεν τους υπερασπίζονται ποτέ. Μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι για αυτούς εργαζόμενοι. Έχεις δει Κατερίνα μου πολλούς «εργάτες» να απεργούν στις απεργίες της ΓΣΕΕ?
Προχθές, γελούσα με το χάλι τους: είχαν άποψη ακόμα και για την American Express που έφυγε από την Ελλάδα!
Έλεος.

katerina είπε...

Απος καλη σου μέρα

Να πω ότι συμφωνώ απολυτα μαζί σου;
Να πω ότι σήμερα δίκιο είναι μόνο το δίκιο του βολεμένου;

Να μιλήσω για το χειρότερο ειδος ...προστασιας...αυτό των άθλιων κρατικοδιαιτων και εξουσιοδιαιτων εργατοπατέρων...

Ελεος...δεν λες τίποτα.
Φοράνε πια τόσοι πολλοί κουκουλα σε αυτόν τον τόπο...