Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Μελετώντας τον Αντενάουερ

Ο Αντενάουερ ίδρυσε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, μιας που το Κόμμα του Κέντρου λόγω του φιλοναζιστή Φον Πάπεν, είχε πια απαξιωθεί τελείως, επιχειρώντας να ενώσει καθολικούς και προτεστάντες για να προασπίσουν τις χριστιανικές αρχές απέναντι στην …Αρκούδα του διπλανού κομμουνισμού.

Ο Αντενάουερ, ορκισμένος αντικομουνιστής, πήρε τεράστια κονδύλια από τους Αμερικανούς αλλά και από τους Άγγλους, προκειμένου να ξαναστήσει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας σαν ανάχωμα απέναντι στον Κομμουνισμό της διπλανής πόρτας. Επένδυσε τεράστια συμμαχικά κονδύλια στις δομές του κοινωνικού Κράτους της Γερμανίας, εκβιάζοντας και εκβιαζόμενος. Αν τα πράγματα για τους ηττημένους, αδύναμους κοινωνικά και οικονομικά Γερμανούς πολίτες δεν ήταν ελκυστικά εκεί, θα ήταν πιο ελκυστικά …στη διπλανή πόρτα.
Δεν ξέρω ποιος γράφει τους εμπνευσμένους πολιτικούς λόγους που εκφωνεί στα διάφορα fora o Γεωργίος Β’ Παπανδρέου Γ’, δεν εχω την παραμικρή ιδέα, αν αυτενεργεί ή αν είναι ένα απλό φερέφωνο άλλων, αλλά φαντάζομαι ότι είτε αυτός ειτε οι …καθοδηγητές του, θα έπρεπε να είχαν μελετήσει λίγο τον Αντενάουερ.

Αν απλά ήταν αδέξιος και παραπλανημένος ο Γεώργιος ο Β’ και η παρέα του, αν από λάθος, από πανικό και από εφιαλτική πολιτική ανεπάρκεια υπέγραψαν αυτό Μνημόνιο...ως λύση, τότε στην πρώτη ευκαιρία, στις περιφερειακές εκλογές, αντί να εκβιάζει, να τρομοκρατεί, να γυρνάει από τηλεοπτικό τσαντίρι σε εκδοτικό νταβατζή, θα έκανε κάτι πολύ πιο απλό. Ακόμα και αν η Αριστερά δεν υπήρχε ρε παιδί μου στην Ελλάδα, θα έπρεπε να την εφεύρει. Η Αριστερά, μπορούσε να είναι ο μοναδικός ...εχθρός που θα λειτουργούσε ως διαπραγματευτικό ατού, στην όποια διαπραγμάτευση. Να περιφέρεται...όπως ο Αντενάουερ ανά τας Ευρώπας και τας Αμερικάς, εκβιάζων ...γιατί θα ήταν σκληρά ...εκβιαζόμενος. Ή θα συνεννοηθούμε ή θα ...πονέσετε. Τα λεφτά σας, το ευρώ σας ισχυρίζεστε ότι διακυβεύετε, ή θα πάρετε ή ...δεν θα πάρετε. Τελεία.

Το Μνημόνιο-και οι πολιτικές που απορρέουν από αυτό-δεν είναι απλά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά Ανήθικες και Άδικες. Περισσότερο και από αυτό, είναι αναποτελεσματικές. Σε κάποιον που αιμορραγεί δίνει επιπλέον ασπιρίνη. Το έλλειμμα είναι ένα απλό σύμπτωμα, μιας βαριάς αρρώστιας που λέγεται Χρέος και ΑΕΠ.
Μέσα σε ένα χρόνο η Κυβέρνηση τα έκανε ΟΛΑ λάθος. Από τρομακτική αδεξιότητα; Από συστηματικά ενδοτική πολιτική; Ειλικρινά ΔΕΝ γνωρίζω και δεν έχω και κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να μάθω... Μικρή σημασία έχει αν τον ασθενή με αμυγδαλές ο χειρούργος τον σκοτώνει γιατί χειρουργεί την καρδιά από άγνοια ή από ενδοτικό συμφέρον.

Μέσα σε ένα χρόνο η Κυβέρνηση κατόρθωσε να αυξήσει υπέρμετρα το χρέος και να μειώσει υπέρμετρα το ΑΕΠ. Μία τρελή ύφεση, που καταπίνει στο διάβα της τα πάντα. Ένα απόλυτο αδιέξοδο, ένας φαύλος κύκλος, με ένα χρέος που αυξάνει ιλιγγιωδώς και καταλήγει όχι απλά σε πτώχευση, αλλά σε εθνικό θάνατο.
Και πέρα από όλες τις άλλες σάλτσες, και πέρα από όλες τις άλλες επικοινωνιακές παπαριές, και πέρα από όλες τις άλλες ανήθικες ηθικολογίες, αυτό είναι το μόνο εκκωφαντικό δεδομένο που υπάρχει. Αυτό ουσιαστικά απεικονίζει, ομολογεί και καταγράφει, με τον πιο ηχηρό τρόπο ο νέος προϋπολογισμός. Με όποια μορφή, έντυπη ή ψηφιακή, και να τον δίνει ο Υπουργός Οικονομικών στον Πρόεδρο της Βουλής.
Το Μνημόνιο, μπορεί να φαίνεται ή να εμφανίζεται σαν ένα οικονομικό συμβόλαιο, αλλά ας μην παραγνωριζει κανείς, ότι παράγει βαρύ, τεράστιο πολιτικό αποτέλεσμα.

Σήμερα, συζητείται το νέο αμυντικό δόγμα του ΝΑΤΟ. Στοιχηματίζω ότι τα κανάλια παραπληροφόρησης, δεν θα ασχοληθούν ...ιδιαίτερα με το θέμα, στα δελτία των 8. Άλλωστε η «δουλειά» τους είναι το «κοίτα εδώ» όταν στο «κοίτα εκεί» παίζονται τα ουσιώδη.

Αύριο στήνεται το σκηνικό της κοινοβουλευτικής χούντας, που θα το ονομάσουν ...συναίνεση. Αντί να διεκδικεί και να τεκμηριώνει την αίτηση για ...λαϊκή συναίνεση, η Κυβέρνηση ζητάει ...πολιτική συναίνεση από ...πολιτικούς χώρους. Πονηρό και εύκολο(;;;).
Οι πρόθυμοι είναι παρόντες και μάλιστα αδημονούντες. Οι «χρυσαυγίτες με κοστούμια» του Καρατζαφέρη. Οι πάντα πρόθυμοι «πασόκοι με πολιτικά» του Κουβέλη που θα γλύψουν κανένα κοκαλάκι και ...ότι ακόμα χρειαστεί να ...γλύψουν. Και βέβαια η νεοφιλελεύθερη κόρη του Δράκουλα, που επιτέλους δικαιώνεται ιδεολογικά, έστω και από άλλο κομματικό σχηματισμό. Όσον αφορά όλα αυτά τα νεοφιλελεύθερα τσόλια, τύπου Στέφανου Μάνου και Ανδρέα Ανδριανόπουλου, που πέταξε ακόμα και ο Καραμανλής από το σαπιοκάραβο, αλλά τα μάζεψε ...σε άσχετα ιστορικό χρόνο ο Παπανδρέου με περισσή χαρά (να μην ξεχνιόμαστε), ε, δεν φαντάζομαι ότι έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία, για το ότι ράβουν τα κουστούμια της ...συναίνεσης;

Η Αριστερά θα είναι μετωπικά αντίθετη ως οφείλει. Η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά;;;;

Ο Αντώνης Σαμαράς, δεν φύτρωσε χθες στα αμπέλια της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Υπήρξε το πάλαι ποτέ enfant gâté πολλών δεινόσαυρων. Και του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Μητσοτάκη.
Την κρίσιμη στιγμή, ο γερο- Καραμανλής επέλεξε το δικό του παιδί, τον Κώστα Καραμανλή και ο Μητσοτάκης επέλεξε τη δική του κόρη.
Ο Σαμαράς έφαγε την ξεγυρισμένη σφαλιάρα του και έμαθε ότι στην Ελλάδα, η τράπουλα είναι σημαδεμένη εκτός όλων των άλλων ΚΑΙ με νεποτισμό. Έμαθε άραγε τίποτα από την ...πολιτική του έρημο, όπως εκείνος τουλάχιστον την χαρακτηρίζει;

Έχω αναρωτηθεί και από εδώ, πολλές φορές τι μπορεί να σκεπτόταν ο Αντώνης Σαμαράς, όταν αποφάσιζε να καταψηφίσει το Μνημόνιο στη Βουλή; Τι και που πόνταρε, όταν αποφάσιζε να καβαλήσει ένα τόσο μεγάλο άλογο.
Γιατί η καταψήφιση του Μνημονίου από τον Σαμαρά ήταν και πολύ μεγάλο και πολύ ατίθασο άλογο για τα κυβικά της Ν.Δ. και ακόμα περισσότερο για τα δικά του, δεδομένης της συγκυρίας. Χωρίς στελεχιακό δυναμικό- η συντριπτική πλειοψηφία των πρωτοκλασάτων πήγε με την Μπακογιάννη και εξακολουθεί και του κάνει πόλεμο χαρακωμάτων, να επιχειρεί να μαζέψει τα απίστευτα απόνερα του βούρκου που άφησε πίσω της η Καραμανλική ΝΔ, χωρίς προσωπικά στηρίγματα στο ΕΛΚ, και με ένα Κόμμα σε κώμα.

Προσωπικά πίστευα ότι δεν θα το ψήφιζε το Μνημόνιο- κέρδισα μάλιστα και ένα ποτό σε στοίχημα με φίλη ΝΔκρατισα με ...υποτιθέμενα κονέ και αξιοπιστες πληροφορίες- ακόμα και αν το αυτάρεσκο όσο και ηλίθιο ΠΑΣΟΚ του Γεωργίου Β’ και της παρέας τους...χρειαζόταν τις ψήφους του. Πολύ απλά γιατί έτσι, θα είχε ήδη υπογράψει την πολιτική του καταδίκη, νομιμοποιώντας το, σαν Διεθνή Σύμβαση που εκχωρεί εθνική κυριαρχία. Θεωρώ αστεία ερασιτεχνικό, πολιτικά ηλίθιο, κυριολεκτικά αυτοκτονικό το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου Γ’, που δεν σκότωσε τον Σαμαρά τότε που μπορούσε. Κανένας Παπανδρέου εκ των Α’ και Β’ δεν θα ήταν τόσο ερασιτέχνης. Υπάρχει μια εβραική παροιμία, που λεει ότι η πρωτη γενιά το ανοιγει το μαγαζί, η δευτερη το κάνει μεγάλο και η τριτη το κλεινει.

Άραγε ο Αντώνης Σαμαράς, έχει μελετήσει τον Αντενάουερ; Όταν όλο το πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης θα καταρρέει κάτω από τα αδιέξοδα της τεράστιας προδοσίας των Κυβερνώντων και των αδημονούντων προθύμων συμμάχων τους, του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, της πολιτικής του δόγματος του σοκ, της ενδοτικής πολιτικής, της άστοχης και προδοτικής παράδοσης εθνικής κυριαρχίας, όταν η Αριστερά θα προελαύνει στους δρόμους και στις ...αναγκαστικές κάλπες που θα στηθούν, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιφυλάσσει τον ρόλο του Αντενάουερ, για τον εαυτό του;
Θα αντέξει να τιθασεύσει το άγριο άλογο της καταψήφισης του μνημονίου που καβάλησε ή απλά θα το περιφέρει για λίγο επικοινωνιακά στο τσίρκο του βούρκου της πολιτικής ζωής και θα το εγκαταλείψει; Θα αντέξει να φτιάξει μια έντιμη λαϊκή Δεξιά που όταν έρθει η ώρα θα κονταροχτυπηθεί ιδεολογικά έντιμα με την Αριστερά ή θα τον καταπιούν στον βουρκο τους τα νεοφιλελεύθερα σαπρόφυτα της παράταξης του;

Οψόμεθα στο ...Αιγαίο.


18 σχόλια:

Swell είπε...

O Σαμαράς, Κατερίνα μου, φρόντισε και υπέβαλε τα διαπιστευτήριά του στους Τροϊκανούς. Θα τηρήσει κατά γράμμα, είπε, τα συμφωνηθέντα. Αρα, οι αναμονές είναι από την Αριστερά. Πώς είπατε;

Ανώνυμος είπε...

Kατερίνα μου,άκουσε πώς υποδέχτηκαν οι Ιρλανδοί δημοσιογράφοι την έλευση του ΔΝΤ και σύγκρινέ τη με τον τρόπο με τον οποίο αυτή έγινε στη Ελλάδα και την αντιμετώπιση που είχε απ τα δικά μας μεσα.Ακούσε ερώτηση του Ιρλανδού δημοσιογράφου.Τρομερός.Κάνας Ελληνας;Μπαααα
http://www.youtube.com/watch?v=iDeBGGBE8SE

Ανώνυμος είπε...

Αχ βρε Κατερίνα... Απο το ζενίθ της προηγούμενης ανάλυσης, στο ναδιρ της σημερινής...

Ποιος φοβάται την αριστερά σήμερα, Κατερίνα; Ποιός μπορεί να την θεωρήσει μπαμπούλα, εκτός από κάποιους εθελοτυφλούντες έλληνες (σαν και εσένα);

Και επιτέλους, αν κάποιος θεωρεί το ΓΑΠ-Πρωθυπουργό σαν κακόγουστο αστείο περισσότερο από εμένα, ας ψελίσεει κάποιος την εναλλακτική.... Αλλο τα λάθη της κυβέρνησης, που είναι τραγικά, αλλά που αμφιβάλλω αν δεν τα έκανε και κάποια άλλη, άλλο η αναγκαιότητα του μηνημονίου.

Σήμερα οι περισσότεροι που απορρίπτουν το μνημόνιο (χωρίς ΚΑΝΕΙΣ βέβαια να δίνει εναλλακτική πρόταση) κατηγορούν την (σοσιαλιστική) κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε ...άμεσα τα νεοφιλελεύθερα μέτρα του ΔΝΤ!

Προσωπικά, θα φωνάζω προς πάσα κατεύθυνση: Πείτε μου ποιός θα πλήρωνε τις συντάξεις και τους μισθούς... που θα βρισκόταν η χώρα αν κύρησσε στάση πληρωμών (εξωτερικών αλλά ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ). Πείτε μου πως μια χώρα που έχει κηρύξει ουσιαστικά στάση πληρωμών, που βρίσκεται ήδη υπό αναγκαστική διαχείριση, θα είχε τα ...στοιχειώδη προς το ζειν...

Και πείτε μου αν δεν υπηρχε το μνημόνιο, όπως ...παμπόνηρα επιθυμούσαν οι ...εν καναπέ επαναστάτες του Σύριζα και των λοιπων αριστερών (?1;) δυνάμεων ελπίζοντας ότι με την κατάρρευση του συστήματος θα έπεφταν ολοι στις αγκάλες του ήδη νεκρού σοσιαλισμού τους και της δικής σου ανύπαρκτης αριστεράς, που λοιπόν θα πήγαινε ο πεινασμένος, ο νεόπτωχος έλληνας; Η άποψή μου είναι πως θα πήγαινε προς τον Φασιμό, κατά το παράδειγμα του Αγ. Παντελεήμονα... Και μην χαρακτηρίζεις, σε παρακαλώ, τον ένοικο του "υπογείου" της δεξιάς πολυκατοικίας φασίστα... ο άνθρωπος το μόνο στο οποίο στοχεύει είναι η αρχηγία της ΝΔ...

apos είπε...

Αγαπημένη μου,

Πολύ φοβάμαι ότι αν το διαπραγματευτικό ατού του πρωθυπουργού ήταν ΑΥΤΗ η αριστερά των Αλεκα-Αλεκο-Αλεξηδο-Μητροπουλο-Δημαράδων, μάλλον θα έβαζαν τα γέλια οι δανειστές. Αν μπορούσαμε να ανακαλύψουμε μια άλλη Αριστερά (και με άλλο όνομα, καλύτερα, το συγκεκριμένο άστα να πάνε...) ίσως υπήρχε ελπίδα.
Μέχρι τότε, εγώ το μόνο αληθινό παράδειγμα σκληρής (στην κυριολεξία) διαπραγμάτευσης που ξέρω είναι αυτό της άλλης πατρίδας: οι πεινασμένοι. Οι αληθινά πεινασμένοι. Και ένας πρόεδρος με cojones. Τα ξέρεις καλά εσύ, τα έχουμε πει.
Για τον Σαμαρά τι να πω; Αναρμόδιος δηλώνω.
Συμπληρώνω για να μην κουράζω: την ημέρα που πάτησε το πόδι της στην Ιρλανδία η τρόικα, το κρατικό κανάλι μίλησε για την «πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της χώρας». Εδώ στέλνουμε την Πετρούλα με τα βυζιά έξω να πάρει δηλώσεις...
(ο καθείς και τα προσόντα του)

Ανώνυμος είπε...

Κατερίμα μου, καλημέρα.
Μετά το σοκ της κατάλυψης των Προπυλαίων από τους "αγανακτισμένους" θρησκευόμενους, φρόντισα και έμαθα. Είναι οι προβοκάτορες μουσουλμάνοι με τον Ναίμ Ε.., που δυναμητίζουν κάθε προσπάθεια ειρηνικής συμβίωσης, γιατί είναι κατευθυνόμενοι από εσω και εξωθεσμικά κέντρα. Ισως άλλη φορά συζητήσουμε για τα κίνητρα και το ζητούμενο.
Ομως πραγματι ο Φασισμός ανθίζει, αλλά όχι από την χρυσή αυγή. Από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Πρέπει να δούμε τον πραγματικό φασισμό.
Την πραγματική καταπατηση του Συντάγματος. Ο καλύτερος τρόπος είναι να στρέψουμε την πλάτη στην Χ.Α., γιατί όσο ασχολούμαστε με αυτήν και της δίνουμε αξία,τόσο μπαίνουμε στο δικό τους τρυπάκι. Διευκολύνουμε τα σχέδιά τους { εν όψει και του νέου αμυντικού δόγματος του ΝΑΤΟ}.
Τα ΜΜΕ αναδεικνύουν σαν ήρωες την κυβέρνηση , δίνοντάς μας ως τροφή για αντίδραση την Χ.Α. Αλλά οι Ελληνες , ακόμα και φοβισμένοι, δεν ενέδωσαν σ΄αυτό το φασισμό. Από τον άλλο φασισμό προσπαθούν να προστατευθούν.
Σε ποιά δημοκρατία το κράτος καθημερινά τρομοκρατεί τους πολίτες μέσω των ΜΜΕ? Εκείνοι σπέρνουν την διχόνοια ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες και το μίσος ανάμεσα στους ανθρώπους.
Εκείνοι κόπτονται για τους μουσουλμάνους {υποκριτικά}χωρίς να αναγνωρίζουν στον ελληνικό λαό κανένα δικαίωμα. Ποιός μας ρώτησε άν δεχόμαστε την κατάργηση του εθνους {που περιγράφει εκείνο το απαξιωμένο Σύνταγμα}?. Τα εθνη, λένε είναι αναχρονισμός!! Δεν συμφωνώ μαζί τους.Δεν θέλω να συνηθίσω μια ελλάδα που δεν θα είναι πλέον η πατρίδα μου. Ολοι οι ήρωές μου και εγώ, αγωνιστήκαμε για μια Ελλάδα λεύτερη, ανεξάρτητη, αξιοπρεπή και Εθνικά περήφανη. Δεν θέλω να γίνει Γιουγκοσλαβία. Αλλωστε και εκεί τους Σέρβους βοήθησα, αναγνωρίζοντας το δίκιο τους. Εκεί με τα όπλα, εδώ με τον επικοισμό που μας τον επιβάλλουν σαν οικουμενική αλληλεγγύη. Από την στιγμή όμως που βάζει το χεράκι της η Αμερική,εγώ αρχίζω και γίνομαι επιφυλακτική.
Το πρόβλημα είναι πιό βαθύ και πιό μεγάλο και αναρωτιέμαι γιατί η αριστερά κωφεύει. Φοβάται ή συναινεί?
Η αριστερά με απογοητεύει γι΄άλλη μια φορά, γιατί είναι υποτονική σ΄αυτήν την επιβολή της νέας τάξης.Αδιαφορεί για την παραχάραξη της ιστορίας, αφήνοντας το λαό χειραγωγούμενο, κάτι σαν νεροκουβαλητής στην προτεκτορατοποίηση της Ελλάδας .
Για τον Σαμαρά, το μόνο που έχω να πώ, είναι ότι άν δεν ενδώσει στον εθνομιδενισμό των νεο κουλτουριάρηδων, στον ενδοτισμό των βολεμένων πολιτικών και αναγνωρίσει ότι ο νεοφιλελευθερος μονόδρομος μας οδηγεί στην καταστροφή, έχει ελπίδα να κάνει κάτι. Προς το παρών, πιστεύω ότι φοβάται να μην πέσει σε παγίδα όπως ο Καραμανλής.
Παρατηρώ τα γεγονότα,ελπίζοντας στην γρήγορη εμφάνιση μιας δυναμικής, ακομπλεξάριστης και με ανανεωμένο λόγο αριστεράς.Μαίρη

katerina είπε...

Swell καλημέρα,
Θητεύσαμε σε ένα εκπαιδευτικό συστημα υπερενημερωσης που μέσα στις χιλιαδες πληροφορίες, χάνουμε την ουσία, χάνουμε την μεγάλη εικόνα.
Θέλω να ειμαι καθαρή. Προσωπικά δεν πιστευω ότι ακόμα και ο Ιησους Χριστός να κατεβαινε να αναλάβει ένα πολιτικό κόμμα- το όποιο πολιτικο κομμα, όχι μόνο τα δυο μεγάλα- θα μπορουσε να ξεπεράσει ειτε τις απιστευτες αγκυλώσεις και τις προσωπικές φιλοδοξίες του στελεχιακου δυναμικού, ειτε πολυ περισσότερο αυτο που έχουμε εκπαιδευτεί να αναμένουμε οι πολίτες απο αυτο το απολυτα σάπιο και αναποτελεσματικό ελληνικό πολιτικό συστημα.

Εγώ δεν επενδυω στην ΝΔ, ουτε 10 cents. Ακόμα κι αν ήθελε ο όποιος Σαμαράς, δεν μπορεί. Αλλωστε όταν σχεδόν όλοι και στις τηλεοράσεις, και στις εφημεριδες, και στα blogs, περιεγραφαν ισορροπίες κομματικών τάσεων, προσωπικά έλεγα ότι όλο αυτο το μέλλον που περιγραφεται δεν βλέπει τις νέες συνθηκες, τους καταλυτες ακόμα και τα αντιδρώντα του νέου πειράματος. «Βλέπει» ένα πειραμα που έχει τελειωσει, δεν «βλέπει» τον νεο δοκιμαστικό σωλήνα.

Θα σου πω όμως γιατί παρατηρώ με περιεργεια την περιπτωση Σαμαρά. Όχι, τόσο σαν αντιδρωντα αλλά περισσότερο σαν έναν απο τους παραγοντες που επηρρεάζουν το ...πειραμα. Θα σου πω τι νομιζω ότι προσπαθεί ο Σαμαράς, αν και προσωπικα πιστευω ότι ειναι πολύ φθαρμένο υλικό για να το υποστηρίξει. Οι πολιτικές του μνημονίου, περαν όλων των άλλων ειναι ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΈΣ. Δεν βγαίνουν. Στην Ελλάδα και όχι μόνο θα έχουμε διαρκώς διογκουμενα φτωχοποιημένα στρωματα, αλλά ιστορικά γνωριζουμε ότι η κριση φτωχειας συσπειρώνει τους ανθρώπους στα άκρα. Απο την μια φασισμούς και απο την άλλη ακροαριστερους χουλιγκανισμούςΑν δεν έχεις πια πολλά να χάσεις, μπαινεις στη λογική του «αποθανετω η ψυχή μου μετα των αλλοφυλων». Ο Σαμαράς πιστευω ότι μενοντας «καθαρός» απο την ρετσινιά του μνημονίου, θα επιχειρησει να πιασει θέση σαν αναχωμα στο δεξιό άκρο. Ομολογώ κάτι. Θεωρώ ρισκαδορικο εκ μέρους του κόντρα στο Κομμα του, κοντρα στο γενικό trend, κοντρα στο ευρωπαικό trend, να το καταψηφισει. Όχι για λόγους τεχνικούς, αλλά για λόγους δημοκρατίας. Κοιτα τη λουμπα που έπεσε το ΛΑΟΣ. Σε λίγους μηνες, όποια γυμανστική και αν κάνει ο Καρατζαφέρης, δεν μπορεί να γλυτωσει. Η καταψηφιση του Μνημονίου απο τον Σαμαρά ήταν μια ευφυής κινηση, πολύ υψηλού ρισκου,χωρίς διχτυ ασφαλείας. Η σημερινη γενιά πολιτικών δνε μας εχει συνηθισει σε τετοια άλματα. Απο αυτή την άποψη... του βγαίνει. Ο δρόμος ακόμα πολυ μακρύς.

katerina είπε...

Ανώνυμε 8.02,
με ειχε εντυπωσιάσει πολύ σε ένα ταξιδι στην Ν. Υορκη πριν λίγα χρονια,όταν ένας φίλος Ιρλανδός μου διηγηθηκε ότι εκεινη την εποχή σε καθολικές εκκλησίες που συχνάζουν Ιρλανδικής καταγωγής πιστοι, μετά την Κυριακατικη λειτουργια, μαζευαν χρηματα για το Σιν Φειν. Οι Ιρλανδοι γωνριζουν πολύ καλά, ότι οι μισθοι και οι δουλειες ξαναγινονται, αλλά η εθνική κυριαρχία ξαναποκτιεται μόνο με όπλα.

Μην παραβλέπεις όμως κάτι. Εκει το ΔΝΤ, μπαινει με μια Κυβερνηση, που έχει καταγραψει ήδη 2 χρονια απιστευτης φθοράς και αναποτελεσματικότητας. Σε αυτους τους ανθρώπους που πήγαν by book στον νεοφιλελευθερισμό, που έχτισαν τον κελτικο τιγρη, που τους ψοφησε στα χερια, ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να τους πεισει ότι ο νεοφιλελευθερισμός ειναι η λύση.

Δες τωρα εμάς. Φρεσκια Κυβερνηση, με τεραστιες ελπίδες, κλασικές μέθοδοι κοινωικου αυτομαστιγωματος, κοινωικοι αυτοματισμοι, η κλασική λογική του δογματος του σοκ. Το πρωτο σκαμπιλι η αποχή. Ο λαγός κοιτάζει τα φωτα και παραμενει ακινητος. Προσωπικά στοιχηματιζω για το επομενο βήμα. Δεν στοιχηματιζω γιατί ειμαι ...εξυπνη. Στοιχηματιζω γιατί η ιστορία το περιγραφει σαφώς.

katerina είπε...

@Ανωνυμo 8.07,
Αχ μωρέ Ανωνυμε, απο εσένα θα περιμενα μια ουσιαστική πολιτική αναλυση, και όχι ένα σκουπισμα στα πάνω πάνω και έξω απο την πορτα.
Εχουμε διαφωνησει σε πάρα πολλά και εχω δικαιωθεί στα περισσότερα για ένα και μόνο λόγο. Χάνεσαι στο δέντρο και αρνεισαι πεισματικά να δεις δεν την μεγάλη εικόνα. Τα εγραψα και λίγο παραπανω στον Swell.
Οι κρισεις δεν ειναι ποτε οικονομικές, είναι βαθειά πολιτικές.
Αυτη τη στιγμη και εσυ και χιλιαδες άλλοι εστιάζουν στο χρωμα που αλλάζει ο δεικτης αρνουμενοι να δουν ότι αυτο που στην πραγματικότητα αλλάζει ειναι το pH του διαλυματος.

Για το πως φτασαμε σε αυτό, τα έχουμε πει χιλιαδες φορές, και αποδεικνυεται μερα με την μερα ότι δεν ήταν εγκληματική πολιτικαντικη αδεξιοτητα, ελπιζω δε μέσα απο την καρδιά μου, ότι οι ...δικες θα γινουν σε κανονικά δικαστηρια και όχι σε λαικά δικαστηρια. Αν ήμουν σαφής, σε αυτο ΑΚΡΙΒΩΣ το σημείο εστιάζω και την ...θέση Σαμαρα. Να αποτραπουν τα λαικά δικαστηρια...ένθεν κακειθεν. Δες καλά τη πολιτική πλατφορμα, την πολιτική όχι την ακτιβιστική της Χρυσης Αυγής. Διαβασε λιγο πιο λεπτομερειακά τι λεει ο φασισμός για το μνημονιο. Αν κλεισεις τα μάτια, αν δεν βλέπεις συμβολα, και κραυγές, αν διαβάσεις κάτω απο τις γραμμες...θα καταλάβεις πολυ καλά τι λεω.

Είτε έτσι, είτε γιουβέτσι, το μνημόνιο, το συγκεκριμένο μνημόνιο δεν βγαινει. Αυτο έχει ειπωθεί απο την πρωτη μερα και σημερα δικαιωνεται πανηγυρικά μεν, οικτρά δε, απο τον προυπολογισμό.
Όλο αυτό έμοιαζε σαν να κάνει ένας πρωτοετής φοιτητής ένα περιφερειακό πειραματακι in vitro και να διατυπώνει θεωρία ανατρεποντας θεμελιώδη αξιώματα. Και το θεμελιώδες αξιωμα ειναι ότι αν γαμησεις τη ζητηση, τελειωνει το παραμυθι. Τόσο απλά.

Ανωνυμε, λέω,φωναζω, γραφω, εδώ και τουλάχιστον 8 μήνες, ότι το μεταπολιτευτικό τοπιο έχει τελειωσει. Τα καινουργια τανκς, όπως και ο καινουργιος πολεμος ειναι εδώ. Δεν κάνω προβλεψη, δεν έχω τα φοντα να κάνω, δεν ξέρω ποιος θα ειναι ο νικητής, η Αριστερά ή η Δεξιά, με ότι αυτο συνεπάγεται, αλλά αυτή η εικονα που εσυ κοιτάς ειναι ήδη ξεπερασμένη.

Τότε που επιχειρουσαν να μας πουν να μην δαιμονοποιουμε τον νεοφιλελευθερισμό, το μνημονιο, τις διαφορες συνταγές ιστορικής αποτυχίας, έγραψα ότι αν επιλεξεις την ατιμωση απο τον πολεμο τελικά θα έχεις και την ατιμωση και τον πολεμο.

Είμαι σιγουρη ότι ξερεις(εστω και αν το θυμικό σου κλωτσάει το μυαλό σου) και ξέρω και εγώ, ότι οι διαφορου τυπου πολιτισμικοι φιλελευθερισμοί, αντεχουν σε συνθηκες ευμαρειας. Το μυαλό δουλευει όταν το στομάχι ειναι χορτατο, όταν η ελπιδα ειναι πιο ισχυρή απο το φόβο.

Αυτο που αναρωτιέμαι στην αναρτηση, ειναι ένα και μόνο. Ο Σαμαράς βλέπει όντως λίγο πιο μακρυά, θα αντεξει στον χρονο που απαιτειται (και ο παραγοντας χρόνος ειναι μια βασική παραμετρος) να γινει μια αξιοπιστη λαική δεξιά ή θα ξαναγινει η ΝΔ που ξερουμε. Ήταν εγκληματική αφελεια του Κυβερνητικου ΠΑΣΟΚ να μην το συρει ...στην λογική των 180 ψηφων. Τον αφησαν να διαφυγει. Εγραψα ότι κανεις Παπανδρέου απο τον Α’ ή Β’ δεν θα έπεφτε σε αυτή τη λουμπα.

Δεν γραφω άλλα,μόνο αυτό. Και για μενα αυτή ειναι η σημερινή ερωτηση, που ειναι συνεχεια της προηγουμενης αναρτησης. Θα αντεξει ο Σαμαράς να γινει το πολιτικό αναχωμα στον φασισμό; Αν πραγματικά το καταφερει, αν κρατησει με όποιες παλινωδίες, θα εχει προσφερει στη Δημοκρατία

Υ.Γ. Και για την Αριστερά, ακόμα βλέπεις μια φωτογραφία, που ειναι ήδη παλια. Θυμησου το αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Κατερίνα...

Χαριν της συζήτησης να δεχτώ ΤΑ ΠΑΝΤΑ που αναφέρεις... ΟΛΑ...

Αλλά σε παρακαλώ, απάντησε σε μια ερώτηση που έχω θέσει δεκάδες φορές σε εσένα και εκατοντάδες σε άλλους: "Προσωπικά, θα φωνάζω προς πάσα κατεύθυνση: Πείτε μου ποιός θα πλήρωνε τις συντάξεις και τους μισθούς... που θα βρισκόταν η χώρα αν κύρησσε στάση πληρωμών (εξωτερικών αλλά ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ). Πείτε μου πως μια χώρα που έχει κηρύξει ουσιαστικά στάση πληρωμών, που βρίσκεται ήδη υπό αναγκαστική διαχείριση, θα είχε τα ...στοιχειώδη προς το ζειν.."

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο σημαντική είναι η απάντηση στην ερώτηση αυτή. Εγώ την ξέρω... αλλά, γαμώτω, θέλω να ακούσω να την λέτε!

Σε παρακαλώ... for old times sake, πες τη μου... αν έχεις το κουράγιο. Και θα δεις όταν την πεις ΔΥΝΑΤΑ, που οδηγεί, και τι ανύπαρκτα κουράγια απαιτούνται μετά.

Οι λέξεις, Κατερίνα... οι λέξεις... Το βάρος τους όταν ειπωθούν στον αέρα κανείς δεν έχει εκτιμήσει... και μετά συζητάμε σε βάθοπς ότι θέλεις.

katerina είπε...

Απος,
Προχθές στη συγκεντρωση του Πολυτεχνείου πηγα πολυ αργά μιας που δεν μπορουσα να αναβάλω κάποια υποχρεωση, και πήγα αναποδα. Και ειδα τον κόσμο. Δεν ήταν ...μια επετειος Πολυτεχνείου πια.
Περσυ δεν πηγα, νομιζω ουτε προπερσυ. Τα τελευταία χρονια έχω πάει πολύ λιγες φορές. Θα πω την αληθεια, βαριομουν. Κια βαριομουν γιατί ειχε μια περιεργη όψη διεκπαιρεωσης και ένα γλέντι μπαχαλακηδων στο τέλος. Η προχθεσινή ήτνα τελειως διαφορετική, εστω και αν την ειδα στο τέλος. Ναι ξέρω, τα ΜΜΕ...εδειξαν ακριβώς αυτο που ήθελαν. Αλλά δες λίγο τι γινεται με τις ακροαματικότητες των δελτιων ειδησεων σε πραγματικά νουμερα, όχι σε ποσοστά τηλεθεασης συγκριτικά. Είναι αλλου πια η κοινωία Απος. Χτιζει αλλου το σπιτι της. Κια όσο ελπιδοφορο ειναι αυτό, αλλο τόσο επικινδυνο. Ας μην κοροιδευομαστε.


Επετρεψε μου να γινω...χυδαία, πολιτικά μη ορθή για μαι ακομα φορά. Αλλωστε, έχω πει πολλές φορές, ότι τα πολιτικά κομματα λειτουργουν έτσι κάπως σαν τις αγορές. Είναι ευφυές να καταλάβεις τι θέλει ο πελάτης και να το πουλήσεις. Αλλά ειναι μαγκια να καταλάβεις τι ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ο πελάτης και να το χτισεις. Υπάρχει ένα τεραστιο έλειμα υποαντιπροσωπευσης. Ο κόσμος τον δρομο τον ξερει, αυτος θα τον υποδειξει. Κλεισε τα μάτια και δες μεσα σε ελαχιστους μηνες πως απαξιωθηκαν δομες και θεσμοι που έμοιαζαν άτρωτοι.
Οι εποχές αναδεικνυουν τους ηγετες Απος μου, ποτε αντιστροφα.

katerina είπε...

Μαιρη μου καλημέρα,
Και εγώ έμαθα τι παιζει, τι γινεται με τους προβοκατορες μουσουλμάνους. Κια εγώ θα το προχωρήσω ακόμα περισσότερο, και θα πω ότι τα ΚΑΘΗΚΙΑ θυσιάζουν θυματα, ανθρώπους που νομιζουν ότι μπορουν να πάνε να προσευχηθούν την ώρα που η αντιθετη συσπειρωση θεριευει.

Τεραστια η ευθυνη της Πολιτείας. ΤΕΡΑΣΤΙΑ. ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ. Αποκλειεται να ειναι τόσο ΗΛΙΘΙΟΙ. Όταν θα δουμε να καιγονται ...οι διαφορετικότητες-οι πάσης φυσεως διαφορετικότητες, τοτε θα παλευουμε να σβησουμε τις φωτιές που θα εχει αναψει η εγκληματική αδιαφορια και ανευθυνοτητα ανθρωπων πολύ λιγων για τις περιστασεις.

Όταν θα τρεχουμε να σβησουμε Εθνικισμούς, θα παλευουμε να ξαναορισουμε τον πατριωτισμό.

Ρε Μαιρη, ειναι δυνατόν να ειναι κάποιος τόσο μαλακας, να μην καταλαβαινει ότι ο φασισμός, στις υφισταμενες διαφορές που μεγαλοποιοει και ποιονικοποιεί στηριζεται, ειναι δυνατόν να μην βλέπουν ότι τον αποκληρο, τον νεοφτωχο, τον αδυναμο τον στελνεις ντουγρου στον αντιστοιχο Άνθιμο. Σε λιγο Μαιρη, θα δουμε ιερείς και μητροπολιτάδες που μπροστα τοςυ ο Ανθιμος θα φαινεται εξαιρετικά φιλελευθερος.

Πολλά φιλια.

katerina είπε...

Ανώνυμε, όταν η ερώτηση είναι λάθος είναι και η απάντηση λάθος.
Παρόλα αυτά, ξέρεις ότι σε όλα αντιστέκομαι με άνεση, εκτός από τον πειρασμό.

Όταν τον Νοέμβρη χωρίς να ζητηθεί ανακοινώθηκε ΠΡΟΒΛΕΨΗ ελλείμματος στο 12,7% από το επιτελείο Παπακωσταντινου, ήταν σαν να παίρνεις ένα πιάτο από το τραπέζι να το πετάς κάτω με δύναμη για να στήσεις το σκηνικό, του να το ...συγκολλήσεις.
Ποιος το γάμει το έλλειμμα Ανώνυμε; Το ΧΡΕΟΣ είναι η ουσία, και ακόμα περισσότερο το ΑΕΠ. Τι ακριβώς κάνει το μνημόνιο; Είναι αδύνατον το να μη το βλέπεις.

Το μνημόνιο ήταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσης ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ. Τέλεια και παύλα. Σε αυτό αναφέρομαι όταν μιλώ για δίκες που ελπίζω να μην γίνουν σε ...λαϊκά δικαστήρια. Και θα πω και κάτι άλλο, εχει τεράστια ευθύνη η Αριστερά ΤΟΤΕ, που δεν διάβασε τα επόμενα βήματα. Θα μου πεις ποιος θα την άκουγε; Αλλά και σε αυτό έχει τεράστια ευθύνη.

Αλλά εγώ, θα ακολουθησω την δική σου λανθασμένη ερώτηση «ρισκάροντας» και την απάντηση.
Αυτή η Κυβέρνηση που έκανε ότι ειναι δυνατόν μια κλασική κριση χρέους που μαστίζει ΟΛΟ τον κόσμο, όχι μόνο τις PIIGS, όλο το κόσμο, να την αναδειξει σε κριση δανεισμού, να την αναδείξει σε δημιουργία μηχανισμών όπου το ΔΝΤ μπαίνει στο ευρω, να την αναδείξει σε αλλαγή της συνθήκης της Λισσαβόνας (Ανώνυμε θεωρώ αξιωματικά μεγάλη την ευφυΐα σου για να μην βλέπεις όλη την εικόνα), είναι προφανές ότι έφτασε επιτυχώς σε αυτό που προσδοκούσαν αυτή και οι ...άλλοι. Άρα μη ρωτάς κατ’ αρχάς τι θα μπορούσε να κάνει αυτή η Κυβέρνηση. Αυτή η Κυβέρνηση ειχε αυτο το στοχο και τον πέτυχε. Τελεία. Παράγραφος.

Ας δεχτούμε τωρα, το γελοίο σενάριο που λέει, ότι ο δολοφόνος πάσχει από τύψεις, τον κυνηγούν οι ερινύες και λέει, 10 μέρες πριν το μνημόνιο ,,,παραιτούμαι, ας αναλάβει άλλος.

συνεχιζεται

katerina είπε...

συνεχεια

Έχω ξαναπαντησει σε αυτή την ερώτηση εδω και μηνες, έχω μάλιστα πάνω πάνω στο blog με κόκκινα έντονα γράμματα, την απάντηση εδώ και μήνες. Και ...παραμενει ακριβώς γιατί δεν φοβηθηκα ποτέ τις λέξεις. Θα το ξαναπώ. Η μόνη πολιτική λυση που είχαμε μετά από όλα όσα έγιναν για να πάμε σε τεχνητή κρίση δανεισμού ήταν μια.
Όσο πιο μεγάλο το χρέος τόσο πιο μεγάλο το όπλο. Ή πάμε σε ευρωομολογο ή κάνουμε στάση πληρωμών, με ότι και αν σημαίνει αυτό για το ευρω, με ότι κι αν σημαίνει αυτό για την ευρωζωνη, με ότι και αν σημαίνει αυτο για την ΕΚΤ, με ότι και αν σημαίνει αυτό για τις αγορές.
Θέλω να μου πεις με το χερι στη καρδιά, ποιος αντέχει για το 2,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Αλλά τα ΠΑΝΤΑ. Κι αν τα τιναζε τότε, σημαινε ότι ήταν ουτως ή άλλως αποφασισμένος να τα τινάξει. Αρα ...τουλάχιστον θα ειχαμε δάνεια σε αγορες και όχι ενυποθηκα.
Προσωπικά στοιχηματιζω το σπιτι μου, ότι οι πρωτοι που θα έτρεχαν να μας...σωσουν θα ήταν ...οι κερδοσκοπικές αγορές. Διάβασε το working paper του ΔΝΤ. Είναι μεγάλο, αλλά ειναι τόσο, μα τόσο ενδιαφερον. Δεν ειναι δυνατόν να το βρήκα εγώ στο διαδικτυο και τόσοι φιρμάτοι πολιτικοί-όχι οικονομολόγοι, αυτοί τα είχαν πει από την πρωτη στιγμή- να θέτουν ...τηλεοπτικά ερωτήματα στους πελάτες τους.

Είχαμε πολλά όπλα. Το ΧΡΕΟΣ, το ΕΥΡΩ, την ψηφο και το veto μας. Τα παραδώσαμε αμαχητί για να πάμε (όχι μόνο εμείς, και πολλοί άλλοι μαζί με εμάς) με σιγουριά εκεί που η Ευρώπη πιθανότατα δεν θα πήγαινε, τουλάχιστον τωρα, τουλαχιστον τόσο ευκολα. Το στοιχειώδες ρε Ανωνυμε, προσπάθησε η Κυβερνηση να ΜΗΝ κάνει Συμμαχιες, ΕΛΕΟΣ!!!. . Ή μήπως χαζευεις και εσύ τον Γιωργάκη να κουνάει το δαχτυλο στην Μερκελ

Ανώνυμε, η στάση πληρωμών είναι εδω και είναι παρούσα. Ο θάνατος δεν είναι αργός, είναι απίστευτα γρήγορος. Ή αμφιβάλλει κανείς για το τι θα γινει; Ή αμφιβάλει κανε΄ςι για την αναδιαρθρωση, τωρα, που θα τσακισει εμάς...όχι τους άλλους.
Το Μνημονιο δεν ειναι μια οικονομική συμφωνία, παραγει ένα βαθυτατα πολιτικό αποτελεσμα και όχι μονο για μας. Το Μνημόνιο...δεν ετυχε Ανωνυμε, ήταν αυτο που ήθελαν να πετυχουν. Το Μνημονιο δεν αφορά εμάς, το Μνημονιο αφορά αυτο που βλέπουμε, αυτο που θα δουμε, αυτο που ερχεται...όχι μόνο εδω, στην Ευρωπη. Αρα μη βάζεις και εσυ τα τηλεοπτικά ερωτηματα. Τουλάχιστον εγώ αρνουμαι να δωσω ...τηλεοπτικές απαντησεις. Σου απαντησα με πάσα ειλικρινεια, και επι της ουσίας και επι του ...υποθετικου.

Υ.Γ. Είναι πάντως πολύ επικαιρο, το ιστορικό παρασκηνιο της υπογραφής της Συνθηκης της Λωζάνης. Πολιτική. Πολιτική. Πολιτική.

katerina είπε...

Ανώνυμε πονηριές κάνεις πάλι.
Ασφαλώς και θα δανειζόμαστε, πάντα δανειζόμαστε όχι εμείς, ο κόσμος από καταβολής, ουτε καν εθνων κρατών, απο καταβολής οργανωμένων κοινωνιών. Δεν ανακαλυπτει κανείς την πυριτιδα.

Εγώ να μπω στο δικό σου σκεπτικό και να πω απολυστε τους παντες γιατί ειναι τεμπεληδες. Μπορείς να μου πεις τα δικά σου καλουδια ποιος θα τα καταναλώσει; Μπορείς να μου πεις εσυ που θα βρεις τα λεφτά, να φυλάς το εμπορευμα σου, απο την εγκληματικότητα που θα σαρωσει τα πάντα;

Μπορουμε να πετάμε λογής λογής πομφολυγες, αλλά σου είπα και άλλη φορά μην βάζεις το θυμικό σου πάνω απο το μυαλό σου. Η τελευταία έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, λεει κάτι πολύ απλό. Ακόμα και στα χρονια των πιο υψηλών ρυθμών αναπτυξης ενώ ειχαμ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ 80.000 school leavers, η ελληνική οικονομία δημιουργουσε μόνο 40.000 θέσεις εργασίας. Κια αυτό δνε ειναι προβλημα μόνο της ελληνικής οικονομίας ειναι προβλημα των οικονομιών όλου του δυτικου κόσμου. Αυτό το jobless growth ειναι το τεραστιο προβλημα, όχι μόνο ΕΔΩ, ΠΑΝΤΟΥ, όπου αντι για ουσιαστικές παραγωγικές επενδυσεις, αυτές που δινουν ΔΟΥΛΕΙΑ, αφεθηκαν να δημιουργηθούν ...χρηματαριές. Δηλαδή εσυ πιστευεις ότι αν κάπιος εβρισκε δουλειά εξω, πηγαινε stagiaire με 400 ανασφαλιστα ευρω;
Οι μόνοι που δεν θα απολυθούν ποτέ ξέρεις ποιοι θα είναι, αυτοι που οι θέσεις τοςυ θα έπρεπε να καταργηθούν, όχι γιατί ως υπάλληλοι ειναι καλοι ή κακοι, αλλά γιατί το Κρατος τους χρειαζεται για να κάνει την δική του στρεβλή δουλεια, με τις επιχειρηματικές ελιτ.
Θέλεις να διωξεις τους γιατρους και να εχεις μόνο ιδιωτικά νοσοκομεία; Ωραια σε 5 χρονια θα έχεις μειωσει το προσδοκιμο όριο ζωής και θα πληρώνεις θεραπεια αντι για προληψη. Σημερα το τεστ Παπ και η μαστογραφία δεν καλυπτεται απο πολλά ταμεία. Εκει που κατορθωσαμε να επιβάλλουμε την λογική της προληψης, δινουμε μια κλωτσια για να ξαναγυρισουμε πισω. Και;

Θέλεις να διωξεις εκπαιδευτικους και να κάνεις ιδιωτική εκπαιδευση; Ωραία σε 5 χρόνια θα έχεις εκατομυρια αγραμματους, που θα γινουν άνεργοι αρχηγοι συμμορίας;

Θέλεις να κάνεις ιδιωτική ΔΕΗ; Ωραία σε 5 χρόνια θα έχεις φτασει εκει που ήσουν 50 χρονια πριν γιατί ο κόσμος δεν θα έχει λεφτά να αγοράζει το ακριβό ρευμα.
Είμαι η πρωτη που φωναζα για διαρθρωτικές αλλαγές. Και θα φωνάζω και θα ουρλιάζω. Αλλά ουσιαστικές. Και οι αλλαγές γινονται ΠΑΝΤΑ με συμμαχίες, με όραμα, με συναινεση, με ελπιδα, με κοινωνική συνοχή. Αλλοιως τα πάντα καταρρέουν. Όπως καταρέουν τωρα.
Λοιπόν, ή συμφωνούμε ότι το ευρωομολογο είναι η μονη λυση διατηρησης όχι μόνο της ευρωζώνης αλλά της ΕΕ, ή σε ελαχιστο χρονικό ΄διαστημα αυτή θα σπάσει. Αλλά ή θα έσπαγε με δικό μας κερδος ή θα σπασει τωρα με δικό μας όλεθρο. Τωρα ειτε επιλεγεί η λογική του ευρωομολογου-αν εχουν αποφασισει να διατηρησουν το ευρω- οποτε εμεις δεν θα μπορεσουμε να καρπωθουμε το όφελος ή θα την διαλυσουν και εμεις δεν θα έχουμε δάνεια με αγορές, αλλά ενυποθηκα διακρατικά δάνεια εκχωρώντας εθνική κυριαρχία. Δηλαδή, ΔΕΝ κερδισαμε τίποτα, ΧΑΣΑΜΕ τα πάντα, απεμπολώντας τα δικά μας όπλα.

aldebaran είπε...

Καταρχήν καλησπέρα.
Για την ουσία της Ανάρτησής σου Κατερίνα μου, ένα έχω να πω .
Που φτάσαμε άραγε για να έχουμε εναποθέσει ελπίδες στον Σαμαρά; Εγώ προσωπικά τον θυμάμαι όταν ήταν υπουργός εξωτερικών επί Δράκουλα και φρικάρω. Ήταν εντελώς επικίνδυνος. Αρκεί να θυμηθείτε τις μαλακίες με τα Σκόπια και την Αλβανία όταν γέμισε η Ελλάδα λαθρομετανάστες . Ο Σαμαράς εγκαινίασε την πολιτική του "ξέφραγου αμπελιού".

-----------------
Κατερίνα πάιρνω επίσης το θάρρος να μπώ σε αυτήν την ανταλλαγή απόψεων με τον Ανώνυμο.

Για όλα τα υπόλοιπα που λέτε , αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν λεφτά είναι πολλές οι απόψεις και όλες σεβαστές, αφού η χαοτική φύση του παγκόσμιου οικονομικού συστήμαςτος είναι τέτοια που οι προβλέψεις δεν είναι πάντα δυνατές. Είναι σαν την απροσδιοριστία του Χάιζενμπεργκ, η δράση μεταβάλλει το αποτέλεσμα.
Εγώ θα σταθώ όμως σε μια δυο νεοφιλελευθερες ατάκες, αντάξιες μόνο κάποιου οπαδού του Μάνου ή του Ανδριανόπουλου.

"'Ηδη οι απολύσεις των χαραμοφάηδων του δημοσίου και των ΔΕΚΟ δεν ακούγονται τόσο ... απίστευτες πιά!"

Αυτήν είναι η γνωστή νεοφιλελέυθερη καραμέλα του "ελάχιστου κράτους", που τελικά την πιπιλίζουν λόγω νοστιμιάς και οι σοσιαλιστές(χαχαχαχαχχ) του ΓΑΠ. Αλήθεια ανώνυμε τι ποσοστό επί του συνόλου είναι αυτοί οι "χαραμοφάηδες" και τι ποσά θα εξοικονομηθούν από την εκπαραθύρωσή τους ; Δηλαδή αν έστω εξοικονομηθεί 1.5 δις (που αποκλείεται), τότε θα σωθούμε ;
Αν είναι έτσι τότε τι περιμένουμε;

Και κάτι ακόμα καλύτερο

"Θα πονέσουμε, θα ...αλλάξουμε θέλουμε δεν θέλουμε, θα δούμε την πραγματικότητα που σήμερα αρνούμαστε να δούμε, θα παρατήσουμε την έννοια των "κεκτημένων", θα μάθουμε ότι η περιουσία του δημοσίου δεν είναι για να κάθεται να την κοιτάμε, αλλά για να ...πουλιέται σε καλή τιμή όταν έχουμε ανάγκη..."

Η περιουσία του δημοσίου Ανώνυμε, δεν είναι ένα ρούχο παλιό στην ντουλάπα ή ένα μπιχλιμπίδι, που πιάνει χώρο ή έγινε ντεμοντέ, πήραμε καινούριο και θέλουμε να το ξεφορτωθούμε.
Μιλάμε για χώμα και νερό που ποτίστηκε και λέκιασε με ιδρώτα και αίμα (συγγνώμη αλλά δεν γίνεται να αποφύγω το μελοδραματισμό).
Μιλάμε για την ενέργεια και τις υποδομές που ξεχωρίζουν ένα ανεξάρτητο κράτος με υπόσταση από ένα εξαρτημένο προτεκτοράτο.
Μιλάμε για πάρα πολλά.....

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΚΙ ΕΓΩ ΚΕΡΔΙΣΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙΡΟ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑ... 1)www.monahikoskavalaris.blogspot.com/2009/10/blog-post_11.html
2)www.monahikoskavalaris.blogspot.com
/2009/12/blog-post.html
ΑΝ ΑΛΗΘΕΥΟΥΝ ΟΣΑ ΑΚΟΥΣΑ ΑΠΟΨΕ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕ ΑΥΡΙΑΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, ΚΕΡΔΙΖΩ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ.
ΚΑΙ ΠΑΩ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ!

katerina είπε...

Aldebaran καλημέρα,
δεν εναποθέτω καμια ελπιδα στον Σαμαρα και για να σου πω και την μαυρη αλήθεια, δεν εναποθέτω την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ελπιδα σε κανέναν.

Αλλωστε προσωπικά πιστευω ότι στο πολιτικο συστημα δεν υπάρχουν νησιδες φαυλοτητας και νησιδες ουσιαστικής πολιτικής συγκροτησης, αντιθετα χωρίς na ισοπεδώνω τοςυ πάντες, θεωρώ ότι το πολιτικό συστημα στην Ελλαδα-και όχι μόνο- σερνεται σε ένα βουρκο λάσπης που κανεις δεν μπορεί να ξεφυγει.

Πονταρω μόνο σε κάτι, όχι δεν ελπιζω...πονταρω. Μεγάλη η διαφορά. Και πονταρω περισσότερο ιστορικά,παρα γιατί έχω κάποιο απτο επιχειρημα να αντιτάξω.

Πονταρω ότι κάποια στιγμή η πολιτική θα ξαναγινει πολιτική, θα πάψει αν ανταλλασει τεχνοκρατικές πομφολυγες, ληγμένες πριν καν ειπωθούν, θα ξαναγινει συγκρουση κοινωικών συμφερόντων που πισω τους θα στοιχιζονται κοινωικές δυνάμεις.

Οι πολιτικοι θα έχουν όραμα, οι τεχνοκρατες θα προτεινουν λυσεις μεσα σε ιδεολογικά πλαισια και οι πολιτες θα εμπνεονται και θα ελπιζουν. Τοσο απλά.

Πονταρω σε μια έντιμη Δεξιά έτσι ωστε να μπορει να αναπτυχθεί μια έντιμη Αριστερα. Οι ενοτητες γενικώς και αοριστως, πάνω σε προσωπικες συμμαχιες, πολιτικαντισμους και επικοινωνιακα τερτιπια, ειναι απολυτα καταδικασμένες κατα την ταπεινή μου άποψη.

Τέλος, αν σε κάτι πονταρω στο Σαμαρά ειναι ότι θα μπορεσει αν γινει αναχωμα σε ένα διογκουμενο κυμα φασισμού.

aldebaran είπε...

Ανώνυμε
επειδή δεν θέλω να καταχραστώ τον χώρο του ιστολογίου της Κατερίνας, δεν θα δώσω συνέχεια στην αντιπαράθεση.Καμμιά φορά είναι εύκολο να περάσουμε χωρίς να το αντιληφθούμε από τον εποικοδομητικό σχολιασμό στο ακούσιο "τρολάρισμα".
Εξάλλου σέβομαι τις απόψεις του οποιουδήποτε ακόμα και αν δεν συμφωνώ μαζί του, όπως συμβαίνει με σένα.