Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Η Συναίνεση

Στην εποχή της επικοινωνίας υπάρχουν λέξεις που έχουν πάντα θετικό πρόσημο στο μυαλό μας.
Η λέξη …Αγάπη, η λέξη ….Δίκαιο, η λέξη …Πατρίδα, η λέξη …Νέος.
Μέσα σε όλες αυτές τις λέξεις υπάρχει και η λέξη …συναίνεση. Αγαπημένη λέξη των media, η «συναίνεση». Και όπως όλα τα αγαπημένα των media, αυτού του πεπτικού σωλήνα που καταβροχθίζει απόψεις, πραγματικότητες, γεγονότα, θέσεις και πολιτικές, τις αλέθει με μια μηχανιστική ευκολία και τις αφοδεύει στα μούτρα μας, είναι ΚΑΙ αυτή μια βολική λέξη.

Αλλά συναίνεση σε …τι; Και απέναντι σε …ποιον;
Η κριτική μου στην «συναίνεση», δεν αφορά στην αποδοχή εκ μέρους των κοινωνιών τω κανόνων της συνύπαρξης και των κανόνων της συμβίωσης. Στην κατ’ αρχήν συμφωνία για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, από το Κράτος, συναινούμε όλοι ή σχεδόν όλοι, και αυτό αυτόματα σημαίνει, ότι εκχωρούμε σαν άτομα μέρος της ελευθερίας μας προκειμένου να συνυπάρξουμε.

Η Συναίνεση όμως στις μέρες μας , τείνει να αναδειχτεί σε υπερπολιτική λέξη, και σιγά ή …γρήγορα, επιχειρεί να υποκαταστήσει την πολιτική. Η συναίνεση τείνει να ταυτιστεί με την Ηθική, με την Σύνεση, με την Αποτελεσματικότητα, και ακόμα χειρότερα με την Δημοκρατία.

Ξαφνικά καλλιεργείται η ιδέα ότι η συναίνεση στα προγράμματα και στις πολιτικές των Κομμάτων είναι θετικό γεγονός.
Ξαφνικά ο μέσος πολίτης, απεικονίζεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, να φωνάζει... «βρείτε τα», λες και η συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, οικονομικής διαχείρισης, διοικητικής δράσης, προσφέρει με ένα μαγικό τρόπο την ...λύση.
Ξαφνικά αξιόπιστος φορέας δεν είναι αυτός που υποστηρίζει την θέση του, αλλά αυτός που συγκλίνει στην θέση του αντιπάλου του.

Εδώ και καιρό αυτό που εγώ ψυχανεμίζομαι είναι ότι πολιτικές δυνάμεις στη βάση μιας …ιδιότυπης συναίνεσης, ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ετερόκλητων- και ιστορικά αλλά και «ιδεολογικά»- κομματικών χωρών, επιχειρούν να μας πείσουν για το τέλος της πολιτικής. Ξαφνικά η συναίνεση είναι το μεγάλο και το μοναδικό ζητούμενο. Ξαφνικά στήνονται συμμαχίες προθύμων. Μάλιστα κάποιοι με …ηθικολογικό οίστρο, επιχειρούν να συγκαλύψουν ότι η πολιτική από τη φύση της εκφράζει κοινωνικές δυνάμεις, συγκροτείται στη βάση συμφερόντων και ερμηνεύεται με αναφορά σε συγκρουόμενα κοινωνικά συμφέροντα.

Κόμματα φτιάχνονται πυρετωδώς. Κόμματα με ημερομηνία …ίδρυσης ολίγων μηνών, που ως μέλη άλλου Κόμματος, καταψήφισαν την κεντρική κυβερνητική πολιτική, συν-στηρίζουν με την Κυβέρνηση υποψηφίους σε αυτοδιοικητικές εκλογές . Εκλογές όμως που ο Πρωθυπουργός όρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι έχουν χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Η κ. Ντόρα ετοιμάζει πυρετώδως το ...Κόμμα της. Ο βρυκολακας μπάμπας της ...αγορευει και μάλιστα ταυτοχρονα με τη διακαναλική του Πρωθυπουργού. Ο βρυκολακας Μάνος, μας συστηνει ξανα μανά το φρεσκο υλικό του, τον Μπουτάρη και τον Καμίνη. Ο Καρατζαφέρης όπως πάντα, μέσα από πλήθος οβιδιακών μεταμορφώσεων, είναι έτοιμος να συνεισφέρει και να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε Κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως η πολιτική ζωή έχει Καρατζαφεροποιηθεί εδώ και καιρό.

Ακόμα και για οικουμενικές Κυβέρνησης αρχίζουν να διακινούνται σενάρια. Αυτή η ρημαδοιστορία και οι φάρσες της, χαμογελάει στην γωνία με κάτι …sir.

To μέτωπο της συγκυβέρνησης…ετοιμάζεται πυρετωδώς. Μα κινδυνεύει η Πατρίς…

Τι απομένει…έξω από το μέτωπο των …συναινούντων; Σίγουρα η Αριστερά, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Τι θα κάνει η ΝΔ;
Ποια πραγματικά σημασία είχε η μη ψήφιση του μνημονίου από τη ΝΔ;
Ήταν μια ευκαιριακή επικοινωνιακή καταψήφιση ή… είχε έναν ισχυρό συμβολισμό για τα μελλούμενα;
Μπορεί να αντέξει η ΝΔ να απομονωθεί από τους …φυσικούς της συμμάχους; Θα υποστηρίξει μέχρι τέλους τον κοινωνικό φιλελευθερισμό ή θα κινηθεί στον …συναινετικό νεοφιλευθερισμό;

Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ;
Θα παραμείνει ένα συμπαγές Κόμμα; Τμήματα του θα αποσχισθούν και θα συγκροτήσουν κάποιο άλλο κομματικό φορέα; Τμήματα του θα μεταφερθούν σε άλλους πιο φιλόξενους ιδεολογικά χώρους;

Και τι θα κάνουμε όλοι εμείς σε μια «Δημοκρατία» που η …συναίνεση τους, δεν θα επιτρέπει επιλογή; Εκεί όπου το «δεν υπάρχει εναλλακτική» δεν θα εκφράζεται μόνο σαν οικονομική πολιτική αλλά και σαν «δημοκρατική» λύση;

Τι σημαίνει «συναίνεση» για να μην υφίσταται …πολιτικό κόστος. Ποια μέτρα απαιτούν τέτοιο «πολιτικό κόστος», όπου …από την μια θα είναι τα μέτρα και από την άλλη…σχεδόν τίποτα Μπορεί ο όποιος δικομματισμός να κάνει εναλλαγή κομμάτων με συγκλίνουσες πολιτικές, αλλά το εκάστοτε Κυβερνών Κόμμα, φοβούμενο μη χάσει την εκλογική του πελατεία, …μετρούσε το …πολιτικό κόστος. Μήπως τώρα πια η συναίνεση απλά σημαίνει «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» γιατί…συναινέσαμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση; Γιατί …στη δική μας …δημοκρατία, δεν υπάρχει ούτε …πολιτικό κόστος για μας, ούτε πολιτική διαφυγής για εσάς;

Πόσο …όμορφη λέξη είναι η «συναίνεση»; Τι σκηνικό στήνεται; Τι ψηφίζουμε την Κυριακή; Για ποιο πραγμα ψηφιζουμε την Κυριακή;

22 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Μάλλον για κυβέρνηση των προθύμων ψηφίζουμε την Κυριακή ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Θανασης Ξ. είπε...

Το Βήμα την Κυριακή, είχε ολοσέλιδο άρθρο με τα 'σενάρια' που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση νέων εθνικών εκλογών (τις οποίες θα προκαλέσουν οι αυτοδιοικητικές). Τα δύο 'ακραία' σενάρια το ένα ήταν το ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει αυτοδυναμία έστω μικρότερη, το δεύτερο να υπάρξει 'ακυβερνησία'.
Τα δυο 'μεσαία' όμως ήταν σενάρια 'συγκυβέρνησης'. Το ένα το βάφτιζε 'μεγάλο συνασπισμό' (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), και το άλλο ήταν συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με κάποιο άλλο 'μικρό' κόμμα (χωρίς βέβαια να τολμά να κατονομάσει). Καλλιεργείται στον κόσμο αυτή η άποψη 'να τα βρουν μεταξύ τους', με μια αφήρημένη ιδεολογία τύπου 'εθνικής Ελλάδος'...

Προσωπικά Κατερίνα, κι αυτές οι επί τόσα χρόνια 'αυτοδυναμίες' έλλειμμα δημοκρατίας ήταν, μαντριά έφτιαξαν, χαμένες ψήφους πούλησαν, κομματικές πειθαρχίες και τα ρέστα. Δεν ξέρω πώς γίνεται παρά έξω. Στην Αγγλία δυσκολεύτηκαν πρόσφατα να βρουν άκρη. Δεν ξέρω..

katerina είπε...

Ναι Λυκε και εγώ αυτό πιστευω και το λέω εδώ και πολύ καιρό. Την Κυριακή ψηφιζουμε για την Κυβερνηση των προθυμων και άντε και κανένα καλιστείο κανενός δημαρχου και περιφερειάρχη.

Για αυτό και στον Celin και σε έναν Ανωνυμο που με ρωτάει για την Αριστερα στην Ελλαδα,απάντησα ...με αυτη την αναρτηση. Δηλάδή,αυτά που ξέραμε σαν ..αριστερά ψιλοαδιεξοδα δεν έχουν πια ουτε έννοια ουτε λόγο υπαρξης. Το σκηνικό αναδιαρθρωνεται. Κια θα αναδιαρθρωθεί και στην Αριστερά. Το λέω πολύ καιρό Λυκε, και όλοι μου λένε...μα ο Τσιπρας ή ο Αλαβάνος,μα η Αλέκα ή ο ΄Χαγιος. Αυτά θα τα ξεπεράσουν οι εποχές και η δυναμική της κοινωνίας.

Το ερωτημα μου δεν ειναι όμως η Αριστερά Λυκε. Για την Αριστερά ειμαι πραγματικά αισιοδοξη. Απο κάτω προς τα πάνω θα πάει και στοιχηματιζω εδώ και καιρό για αυτό. Οι εποχές αναδεικνύουν τις δυνάμεις. Ειναι ιστορικά καταγεγραμένο.

Σε αυτη τη άση εμένα όμως το μεγαλο μου ερωτηματικό δεν ειναι η Αριστερά. Είναι ...η ΝΔ. Εδώ θέλω την σοφή γωνμη σου. Θα μπει στο μπλοκ; Θα έχουμε κοινοβουλευτική χουντα; ή θα αντέξει;

Δεν δινω την παραμικρή σημασία στο πιο νομοσχέδιο ψηφισε ο Σαμαράς και ποια ειναι η επικοινωιακή σταση του για το μνημονιο. Ρωτάω το ότι δεν ψηισε το μνημόνιο είναι μια αντιπολιτευτική πρακτική ή ένα προκριμα το άν θα κρατησει αν μεινει απεξω. Το ερωτημα μου είναι ένα και μόνο.
Θα μπει στο μπλοκ;

Λύκο,για εμένα αυτο ειναι το πρωτο ερωτημα σε αυτη τη φάση. Νομιζω ότι καταλαβαινεις πολύ καλά το λέω. Τι σημαινει το ...πρωτο και τι το ...δευτερο σενάριο.

katerina είπε...

Θανάση ο ΔΟΛ παιζει τον ρόλο που έπειαζε πάντα. όταν βλέπεις το ΒΗΜΑ,να έχει ως κυριο άρθρο του, την επιστολή Παπανδρέου,καταλαβαινεις ακόμα και αν σ' αυτή τη χώρα ήρθες πριν 2 μήνες απο τον Αρη. Ε, ο κόσμος δνε ειναι ...Αρειανός.

Θαναση δεν μιλάω για αυτοδυναμη κυβερνηση ή για συγκυβερνηση δυοκομμάτων. Μιλάω για κοινοβουευτική χουντα. Εμένα δεν εμε ενδιαφερει αυτη τη στιγμή ποια θα ειναι η Κυβερνηση,με ενδιαφερει όμως αρα πολύ το ποιες θα ειναι οι δυνάμεις της Αντιπολιτευσης.

Δεν ξέρω ποσο σαφής ειμαι,αλλά θεωρώ ότι καταλαβαινεις τι εννοώ. Υπάρχουν πολλοι τρόποι να καταλυσεις τη Δημοκρατία,ακόμα και την κοινοβουλευτική όπως τουλάχιστον την ξέρουμε.

monahikoslikos είπε...

Πολύ σωστά το θέτεις το ερώτημα Κατερίνα κι αν θες τη γνώμη μου ο Σαμαράς θα μείνει απ' έξω.
Όχι γιατί έχει άλλη πολιτική επιλογή εξόδου από την κρίση αλλά ως εφεδρεία του συστήματος, ως ανάχωμα συγκράτησης των δυσαρεστημένων να στραφούν προς την Αριστερα.
Και φυσικά όταν λέω Αριστερα δεν εννοώ τη συστημική Αριστερά αλλά την καινούργια Αριστερά που αναπόφευκτα θα δημιουργήσει η δυναμική της φτωχοποίησης της κοινωνίας.

katerina είπε...

Λύκε και εγώ αυτο πιστευω. Αλλά απο την άλλη ξερεις και ξέρω ότι θα δεχτεί ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ πιέσεις απο το εγχωριο πολιτικό συστημα,που δνε θα αντεχει να μην τον ενσωματώσει. Και πιστευω ότι θα δεχτεί και τεραστιες πιεσεις απο την κοινοβουλευτική του ομάδα,αλλά κια απο τον κομματικό του μηχανισμό. Θα αντέξει; Δεν ξέρω.

Πάντως αυτη τη στιγμή ειναι ο ...κρισιμος παιχτης.

Προχθές είχα πάει στην "συνεντευξη" Θοδωράκη στο Ιδρυμα Θεοχαράκη. Ήταν μια πολύ περιεργη..."συνεντευξη",μα πάρα πολύ περιεργη. Και ακόμα πιο ενδιαφερουσα ήταν η σταση του παρόντος στο ακροατηριο, Γιανναρα...

stefanos είπε...

Κατερίνα καθώς απασχολημένος μόνο μια παρατήρηση. Ειναι πολύ μεγάλη υπόθεση η Αριστερά για να δώσει χώρο σε κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Το τι είναι ψάξε να το βρεις κάπου αλλού. cya...

celin είπε...

Kατερινα,θετεις μια ερωτηση,για τον ρολο που θα παιξει η ΝΔ απο δω κ περα.Τα παρακατω τα εχω γραψει στο μπλογκ μου στις 10 Μαιου,επιτρεψε μου να τα παραθεσω κ εδω,δεν εχει αλλαξει αλλωστε καθολου η γνωμη μου απο τοτε,η ουσια της αναρτησης μου ειναι αυτη που εκφραζει ο Μοναχικος Λυκος.


Η "ΦΙΛΟΛΑΙΚΣΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΝΔ"

"Γιατι καταψηφισε το σχεδιο "διασωσης" της Ελληνικης οικονομιας ο Αντωνης Σαμαρας?
Πως ειναι δυνατον ενα αστικο κομμα οπως η Νεα Δημοκρατια να ψηφιζει ο,τι ψηφιζει το ΚΚΕ κ ο ΣΥΝ?
Σημαινει αραγε αυτο μια φιλολαικη-η κατα τα αλλους λαικιστικη -στροφη,του κομματος αυτου που μεχρι χθες ηταν Κυβερνηση?
Μια επικρατηση της "λαικης Δεξιας" απεναντι στο νεοφιλελευθερο κομματι της ΝΔ,το οποιο,υστερα κ απο τη διαγραφη της Ντορας,σπρωχνεται στο περιθωριο?
Ειδε το φως το αληθινο η ΝΔ?
Θα αρχισουν στις συγκεντρωσεις να φωναζουν συνθηματα τυπου "ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΟΥ@@@ΕΣ ΜΟΝΕΤΑΡΙΣΤΕΣ!"?"ΕΞΩ ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"?
"ΑΝΗΚΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΙΝ,ΑΛΛΑ ΔΕ ΘΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ Κ ΝΑ ΜΑΣ....ΔΙΑΛΥΣΕΙ"?

Η αληθεια δεν μπορει να ειναι αλλη εκτος απο αυτην,
ο δικομματισμος υποφερει αλλα ακομα δε πνεει τα λοισθια.Κ ειναι πολυ αφελεις κ ονειροπολοι οσοι νομιζουν οτι αυτη η πολιτικο-οικονομικη ελιτ που εκφραζεται μεσα απο τον δικομματισμο,θα παραδωσει ετσι ευκολα τα σκηπτρα της στην Αριστερα η σε νεα κομματα "αφθαρτων" επιχειρηματιων που δε συμμετειχαν ως τωρα στο φαγοποτι

Ναι,νεα κομματα θα δημιουργηθουν οταν αυτη η ελιτ δει οτι ΠΑΣΟΚ κ ΝΔ,δε τραβανε αλλο.
Ομως,μεχρι να φτασουν στο σημειο μηδεν,θα εξαντληθει καθε πιθανοτητα ανακαμψης τους

Να γινω λιγο πιο σαφης?Στημενο ειναι το παιχνιδι,στημενο κ το ΟΧΙ του Σαμαρα
Καταρχας το ειπε κ απο μονος του,δεν τα ψηφιζει τα μετρα αλλα "ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ,ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΩ"
Τσαμπα μαγκας λοιπον κ ανεξοδη η αρνηση του
ΕΠΡΕΠΕ να αρνηθει για να ειναι ετοιμος να αναλαβει,οταν ο λαος μισησει τον ΓΑΠ,οσο τωρα τον Καραμανλη.Κ τοτε θα προβαλλει ο Αντωνης,λεγοντας "ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ,ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ.ΑΛΛΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΕΓΩ ΤΟΤΕ ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΝΤ"

Ετσι,μια ακομα εφεδρεια του δικομματισμου κ των ελιτ,θα αναλαβει τη συνεχιση,την αναπαραγωγη κ τη διαιωνιση αυτου του φαυλου πολιτικοοικονομικου κατεστημενου.Στα πλαισια του σχεδιου,ηταν κ η διαγραφη της Ντορας,η οποια αυτη τη στιγμη φρονω οτι απολαμβανει μηδενικη συμπαθεια απο το λαο.Ως Ιφιγενεια λοιπον,τη θυσιασαν,για να φανει πιο ευδιακριτη η "φιλολαικη στροφη"του Σαμαρα,μιας που η Ντορα,ως οπαδος των σκληρων μετρων,συμβολιζε κατι μεσα στη ΝΔ που επρεπε να θυσιαστει,για να επιτευχθει η προαναφερθεισα φιλολαικη στροφη
Τσαμπα μαγκια κ αυτη.Η καλυτερα,λιγη ακομη σταχτη στα ματια του λαου

Η συνεχεια θα ειναι ως εξης
Σε καταστασεις οπως της Τεταρτης που η λαικη οργη θα φουντωνει,ο Σαμαρας θα εμφανιζεται στην ιδια γραμμη πλευσης με τον Γιωργο[στην ιδια ελιτ ανηκουν αλλωστε,στο ιδιο ουσιαστικα κομμα]
Σε καταστασεις που η λαικη οργη θα ειναι καπως αμβλυμενη,ο Σαμαρας θα αρχισει τη "πυρινη"αντιπολιτευση τυπου "ΝΤΡΟΠΗ ΑΝΙΚΑΝΟΙ,ΠΟΥ ΦΕΡΑΤΕ ΤΟ ΔΝΤ"
Συντομα θα ελθουν κ αλλες διαγραφες για να σημανουν την "αυτοκαθαρση"
Κανεις πολιτικος βεβαια δε θα μπει φυλακη αλλα θα επικαλειται τον ηθικο στιγματισμο των διαγραφεντων για να προσδωσει κυρος κ αξιοπιστια στη "φιλολαικη" στροφη της ΝΔ,η οποια,απαλλαγμενη απο τα βαριδια κ αποκαθαρμενη, θα ζητησει για αλλη μια φορα τη ψηφο του λαου
Ενος λαου που ευκολα ξεχναει "

Ανώνυμος είπε...

Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ που απαιτεί το πασοκ.
Της ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ που προσφέρουν οι
παρατρεχάμενοι { Λαος, Ντόρα κ.λ.π.}
Την ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ που δεν καυτηριάζει, όσο πρέπει , η αριστερά με την χλιαρή στάση της.
Ω! ΑΦΥΠΝΗΣΗ της συνείδησης του λαού, που κάποτε θα πρέπει να ξεθάψει "αρχαία οράματα", για να μπορέσει να ξεδιαλύνει τα " σημάδια" και να καταννοήσει το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες του.
Ο λαός χωρίς ουσιαστικό λόγο και οι ¨"κρατούντες" { πολιτικοί, Μ.Μ.Ε.} σε πλήρη δράση. Η τρομοκρατία σε θέση show, με προκαθορισμένες εποχές και περιόδους προβολής, χωρίς ποτέ να ξέρουμε τους..." χορηγούς" {γιατί, βλέπεις είναι και πολυδάπανες παραγωγές}.
Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το ζητούμενο, γιατί φαντάζομαι δεν είναι να βγει ο Σγούρος στις εκλογές.
Η πρώτη αντίδραση στην συναίνεση είναι 1] να απαλλαγούμε από τα ενοχικά σύνδρομα {μαζί τα φάγαμε} που αρχίζουν και αποκτούν ρίζες. Τα εξοπλιστικά, , το χρηματιστήριο, τα δομημένα που ναυάγησαν τα ταμεία, τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα που κατασπατάλησαν τα δις του δημοσίου καταλήγοντας σε τσέπες επιτηδείων,η φοροδιαφυγή και η μεγάλη εισφοροδιαφυγή είναι "το φάγωμα" και αυτά δεν τα φάγαμε μαζί.
2]Να αποτάξουμε "το διαίρει και βασίλευε", με τις επιθέσεις της μιας επαγγελματικής τάξης απέναντι στην άλλη, που δημιουργει χάος και αποδυναμώνει τον κοινωνικό ιστό.
Η αριστερά με ανησυχεί. Κωφεύει δραματικά. Π.χ. την κάρτα του πολίτη, την πλήρη αφαίρεση κάθε έννοιας ελευθερίας, την αφήνει στα χέρια του ιερατίου των παπάδων. Αυτό είναι πιό επικίνδυνο, γιατί έτσι το ευτελίζει στην συνείδηση του κόσμου. Η ευθύνη της τεράστια, γενικά.
Ολα αυτά τα σημάδια στα ανάφερα για να καταλήξω στη θέση της Ν.Δ. Πιστεύω ότι ο Σαμαράς έχει παραδειγματιστεί από την αντιμετώπιση του Καραμανλή. Βλέπεις , η άποψή μου είναι ότι τον έφαγε το πλησίασμα με τον Πούτιν και όχι η..τεμπελιά. Αναμένει λοιπόν τις εξελίξεις και αυτός,δεδομένου ότι την μεγάλη κρίση δεν την έχουμε δεί ακόμα.
Σαν εναλλακτική του ΓΑΠ , από τους μεγάλους μας προστάτες,βλέπω την Ντόρα και όχι τον Σαμαρά. Πιστεύω ότι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. χάλασαν το σχέδιο " Ντόρα αρχηγός της Ν.Δ."και βγήκαμε από τις προκαθορισμένες νόρμες.
Ανεξάρτητα όμως από τις βουλές των ιθυνόντων, ο λαός με τους αγώνες του είναι ο διαμορφωτής. Αρκεί να γίνουμε υποψιασμένοι και όχι χειραγωγούμενοι, κάτι που πολύ έντεχνα μας πέρασαν τα τελευταία χρόνια μέσα από μια life style και politically correct νοοτροπία.
Υ.Γ.Την κυριακή δίνουμε μια πρώτη απάντηση. Οχι υποψήφιοι του πασοκ. Είναι ένα πρώτο βήμα, δεδομένου ότι καθολική αποχή δεν μπορει να γίνει. Μαίρη

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Κατερίνα πολύ εύστοχα τα ερωτηματικά σου. Για πρόσθεσε στους προβληματισμούς σου και το ξαφνικό κύμα των ιπτάμενων επιστολών-βομβών. Παίζουν άραγε κάποιον ρόλο;

katerina είπε...

Στέφανε κανενα Κομμα ποτέ δεν στάθηκε τόσο αυτάρεσκο ώστε να πει ότι αυτός είναι ο μόνος εκπρόσωπος της Αριστεράς επι της γης.
Αλλά αυτού του είδους τα ιδεολογήματα που επιχειρείς να εφεύρεις διαβάζονται και αναποδα. Δηλαδή η Κυβερνηση ΠΑ»ΣΟ»Κ είναι η πιο δεξιά Κυβερνηση που περασε από τη μεταπολιτευση και μετα.

Στεφανε …στο δικό σου αριστερομετρο, μην επιχειρησεις να …ζυγισεις την Κυβερνηση. Θα …τσακισει από την ελαφράδα.

Ξερω και το άλλο ιδεολογημα...η αριστερά είναι μια ουτοπία ή μόνο φαντασιακή. Ακόμα και με αυτό το γλυκερό "αξιωμα", υπάρχουν πάντα στην δεξιές και αριστερές πολιτικες.

katerina είπε...

Celin την είχα διαβάσει τότε την αναρτηση σου, και δεν διαφωνώ σε πολλά από όσα λες. όμως η δική μου οπτική γωνία είναι διαφορετική.

Σήμερα που ξέρουμε ας κάνουμε μια ….αναγωγή των γεγονότων προς τα πίσω. Ο Καραμανλής ουσιαστικά παραιτείται και το φαβορί είναι η Ντορα. Αν είχε πάρει την αρχηγία, ή πριν μπουμε στο ΔΝΤ, θα είχαμε πάει ήδη σε εκλογές και θα ειχαμε κυβερνηση συνασπισμού ή τωρα θα πηγαιναμε -με ένα οποιοδηποτε προσχημα- σε εκλογές και θα ξανακαταληγαμε στο ίδιο αποτελεσμα. Κυβερνηση συνασπισμου…για την αποτροπή του πολιτικου κόστους των εφιαλτικών νέων μετρων αυτής της καθαρά μονεταριστικής πολιτικής.

Βγηκε όμως ο Σαμαράς (πιθανότατα αν ήταν ο Σαμαράς στην Κυβερνηση να ειχε καταφυγει στην ίδια πολιτική με τον Παπανδρέου) ως αξιωματική όμως αντιπολιτευση ειχε δυο εναλλακτικές που εκφραζονται πολύ περισσότερο πολιτικά παρα «οικονομικα». Εγώ δεν μπαινω Celin, στην ουσία της πολιτικής Σαμαρά. Μπαινω όμως σε κάτι που για μένα είναι υψηλοτερης σημασίας. Αν ο Σαμαράς δεν είναι στη παρέα των προθυμων, έστω και αυτό το φάντασμα της δημοκρατίας εξακολουθει να υφισταται.

Η δική μου οπτική λοιπόν λεει ότι η εκλογή Σαμαρά τους χαλασε τα σχέδια. Και πιστευω ότι τα σχεδια ήταν καλά υφασμένα.
Ναι δεν διαφωνώ επι της ουσίας της οικονομικής πολιτικής που μπορεί να εφαρμοζε ή να μην εφαρμοζε (με ή χωρίς μνημόνιο) εννοώ όμως την θέση του τωρα στη σκακιερα. Όπως επισης δεν ξερω και το τι πιέσεις θα του ασκηθούν από έξω, ακόμα και από το ΕΛΚ, όπως δεν ξέρω και τι πιέσεις θα του ασκηθούν από το Κόμμα του.

Δεν ξέρω ποσο κατανοητή είναι η θεης μου. Αλλά η σταση του Σαμαρά έξω από το συνασπισμό των προθυμων (Καρατζαφέρης, Ντορα, Παπανδρέου, Κουβέλης) ξαναοριζει το πολιτικό κόστος. Και περα από τις μαλακίες που παπαγαλιζει ο Παπανδρέου και κάτι αργυρωνητα παπαγαλακια , η ασφαλιστική δικλειδα της Δημοκρατίας είναι πάντα το …ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. Με την καλη έννοια βέβαια που θα έλεγε και ο Ψινάκης.

katerina είπε...

Μαιρη μου περιεγραψες αυτό που εννοώ πολύ καλυτερα από εμένα. Το φανταστηκα και για αυτό ζητησα και την συνδρομή σου στην προηγουμενη αναρτηση.

Και εγώ αυτό πιστευω, ο Καραμανλής αποχωρησε ως …δυσαρεστος για το συστημα που στηνόταν, και το τραπεζι ήταν στρωμένο για το μεγάλο συνασπισμό Γιωργου- Ντορας και όποιου παρατρεχάμενου.

Έχω μάλιστα πολύ σοβαρές αμφιβολίες για το αν το ΔΗ.ΑΡΙ του Κουβέλη, θα δημιουργείτο αν η Ντορα ειχε εκλεγέι αρχηγός. Η εκλογή Σαμαρά, άνοιξε τον δρόμο στον Κουβέλη…να δει ‘το φως το αληθινόν»

Επισης υπάρχει και μια παραμετρος, ένα πιλοτικό θα το έλεγα project, που προσωπικά δεν το θεωρώ καθόλου τυχαια. Καμίνης- Μπουτάρης. Αυτοι οι περιφημοι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ φίλοι του Στέφανου Μάνου, που σέρνει στη σκηνή ο Κουβέλης. Το μόνο που μπορώ να ελπισω στην παρουσα φάση είναι η συντριπτική ήττα τους.
Το τοπίο πάντως είναι εξαιρετικά ενδιαφερον και βέβαια συμφωνώ και επαυξάνω με την προταση σου όσον αφορά στη ψηφο αυτης της Κυριακής.

katerina είπε...

Χριστοφορε καλησπέρα.
Δεν γραφω ποτέ για την τρομοκρατία ή την «τρομοκρατία» για ένα και μόνο λόγο. Χριστοφορε έχω μια βαθιά πεποίθηση, ότι η τρομοκρατία – και όχι μόνο στην Ελλαδα- σε μεγάλο ή πιο μεγάλο βαθμό, ελεγχεται από το παρακράτος. Είμαι προσεκτική στην διατυπωση μου, δεν λέω ελεγχεται από τις μυστικές υπηρεσίες, λέω κάτι ευρυτερο. ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ.

Δεν μπορώ να το αποδειξω, αν μπορουσαμε άλλωστε να το αποδειξουμε δεν θα συζητουσαμε τώρα, αλλά εδώ και χρόνια η πεποιθηση μου, είναι ότι από την 17Ν μεχρι τοςυ μπαχαλάκηδες των διαδηλώσεων, μέχρι το κάψιμο των 3 ανθρπων της MARFIN- ναι τρομοκρατικό χτυπημα ήταν για μένα- μεχρι τους φακέλους με την πυριτιδα για να τσουρουφλίσει γαλοπουλες, είναι θέματα που εμπλεκεται το ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ και κάθε ειδους παρακράτος. Δεν μιλώ για κεντρικό σχεδιασμό. Μιλώ για παρακράτος.

Φανταζομαι ότι σου απαντησα και για τα συγκεκριμένα …ταχυδρομικά χτυπηματα.
Δεν λέω ότι δυο παιδιά, εν ολίγοις και …πολύ ατζαμηδες (φαινομενικά ή πραγματικά) είναι παρακρατικοί. Αλλά το παρακράτος έχει την δυνατότητα να στρατολογεί ακόμα και τους πιο «ρομαντικους» ή τους πιο «στυγερούς», αναλογα με την περιπτωση, προκειμένου να επιτυχει αυτό που κάθε φορά επιδιώκει.

celin είπε...

Kατερινα συμφωνω 100% με τις απαντησεις σου στον Χριστοφορο κ τη Μαιρη,για το παρακρατος κτλ

Συμφωνω επισης οτι ο Σαμαρας τους ψιλοχαλασε τη σουπα,ειναι βεβαιο οτι η Ντορα θα ηταν κατι σαν θηλυκος ΓΑΠ.
Κ εγω προτιμουσα τον Σαμαρα,που τον θεωρω σαφως πιο απροβλεπτο.Αλλα κ αν υποθεσουμε οτι ο Σαμαρας εχει τις τιμιοτερες προθεσεις,σκεψου το κομμα που ηγειται.
Πιστευεις οτι η ΝΔ,με Αβραμοπουλους,με Μιχαλολιακους, κ με ολους αυτους που εβλαψαν τη χωρα διχως η ιδια να εχει το σθενος να τους αποκηρυξει στα ισα,
θα μπορουσε να αποτελεσει συμφεροτερη επιλογη για τον τοπο απο αυτους εδω;
Σιγουρα αυτοι εδω ειναι ο,τι χειροτερο για τον τοπο,αλλα δε νομιζω κ ο Σαμαρας να αποτελεσει εμποδιο στα σχεδια των τραπεζομαφιοζων.

Ριξε αν θες μια ματια κ εδω,στη σημερινη μου αναρτηση,νομιζω οτι θα τη βρεις ενδιαφερουσα
http://celinathens.blogspot.com/2010/11/blog-post_03.html

aldebaran είπε...

Το ερώτημα Κατερίνα είναι ακριβώς αυτό που έθεσες .
Για το τι άραγε ψηφίζουμε σε αυτές τις εκλογές ;
Τι σχέση έχει άραγε το μνημόνιο και ο Τρισέ με τις εκλογές σε κάθε κατσικοδήμο( με την καλή έννοια);
Γιατί άραγε κάποιος που στην διακυβέρνηση της χώρας όταν η παράταξή του ήταν στην εξουσία απέτυχε παταγωδώς , τώρα ξαφνικά σε μια συνεναιτική συγκυβέρνηση θα επιτύχει ;
Τελικά μας κυβερνάνε οι θέσεις και τα οράματα ή το πολιτικό κόστος.

Την καλημέρα μου.

apos είπε...

Αγαπημένη μου,

Για να μην προσχωρήσεις στις θέσεις των άλλων, πρέπει καταρχήν να έχεις εσύ δικές σου θέσεις και αποφασιστικότητα να τις εφαρμόσεις.
Βλέπεις κανέναν να έχει θέσεις; Επομένως, η συναίνεση είναι μια κάποια λύσις, που έλεγε και ο Ποιητής.

Και ποιοι μένουν; Αυτοί που δεν προσχωρούν στις θέσεις των άλλων, γιατί έχουν δικές τους, οι οποίες όμως κινούνται στα επίπεδα των εκθέσεων ιδεών που γράφαμε στην Γ' Λυκείου.

Έχω ξεχάσει κανέναν;

katerina είπε...

Celin,ίσως δεν ήμουν αρκετά κατανοητή αν και το προσπαθώ. Δεν μιλάω για την "οικονομική" αντιμετώπιση μιλάω για καθαρά πολιτική.

Είμαι η τελευταία που θα πιστεψω ότι η Δεξιά, θα προσδιορισει ...σοσιαλδημοκρατικές λύσεις. Δνε λέω όμως αυτό. Το παιχνιδι είναι πολύ μεγαλυτερο απο το όποιο μνημόνιο. Η δική μου αντιληψη των πραγμάτων είναι ότι το μνημόνιο είναι απλά και μόνο το κερασάκι στην τουρτα.

katerina είπε...

Aldebaran, σε αυτές τις εκλογές,αναδεικνυονται πολλά διλληματα,πολλά ερωτηματικά και φαν΄ρά και κρυφα.

Το πρωτο ερωτημα κατα την άποψη μου είναι η συστημική ή η αντισυστημική ψηφος απεναντι στο πολιτικό σκηνικό όπω αυτό διαμορφωθηκε,από την μεταπολιτευση.

Θα μου πεις μα τωρα,μεσα στην οικονομική κριση; Μα ασφαλώς τώρα,στις περιόδους κρισης εντεινεται η αμφισβητηση. Αν δεις καλά και ξεκάθαρα το ερωτημα που βάζει ο Παπανδρέου(όχι ο ίδιος,ο ίδιος αμφιβάλλω αν μπορεί να καταλάβει τι λεει και τι εννοεί, ΄μιλάω για το πως αυτό ερμηνευεται στην ουσία του) είναι μα δεν θα μας εμπιστευτειτε τώρα;

Περα όμως απο αυτό επιχειρειται να κρυφτουν πισω απο ψευτοδιλημματα, πολύ ουσιαστικότερα πραγματα. Το πιστευω βαθειά και το έχω πει εδώ και καιρό, αυτο που εμεις βλέπουμε δεν ειναι το πραγματικό παιχνίδι.

όσο κι αν αυτή τη στιγμή δεν φαινεται ή ...ξορκιζεται,δεν θα με παραξενέψει καθόλου αν δω την Ντορα Μητσοτάκη υπουργό εξωτερικών.
Μπορεί αν διαβαζουεμ στις ελληνικές εφημερίδες και στην ξεπουλημένη τηλεοραση τι μαλακία είπε ποιος αλλά ...ας δουμε λίγο ανατολικοτερα...περα απο τις ανεμγεννητριες του Αιγαίου.

katerina είπε...

Απος μου καλημέρα και καλώς μας ήρθες απο τα μακρυά.

Απος άλλο η διαχειριση και άλλο η πολιτική. Το πολιτικό συστημα- και όχι μόνο στην Ελλαδα, σε όλη την Ευρώπη ...τουλάχιστον- επιχειρεί αν μας πεισει ότι η διαχειριση ειναι πολιτική. Ουδεν ψευδεστερον τουτου.

Πολλά πολλά φιλιά και ...καφέ!

στελιος είπε...

Γειά σου Κατερίνα
Η λέξη συναίνεση φοριέται πολύ γιατί μας προετοιμάζει για την Οικουμενική κυβέρνηση που θα αναλάβει αν ο ΓΑΠ κρίνει οτι τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά.-μαζί με Σαμαρά-
Εκτός συνέναισης μένει ο ανυπόληπτος ΣΥΡΙΖΑ, το οπισθοδρομικό ΚΚΕ , οι Αριστεριστές του ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Τι να κάνουμε?
Αριστερά και ας συμορφωθούν κάποτε.

stefanos είπε...

Κατερίνα πουθενά δεν γράφω για τη θέση του ΠΑΣΟΚ μέσα στην κλίμακα της Αριστεράς. Η αναφορά σου είναι αυθαίρετη. Τώρα για το τι είναι Αριστερό, ποια είναι η Αριστερά, κοκ… Είναι πολλά πράγματα, μα κυρίως για την περίπτωση μας είναι αυτό, αυτή, αυτός, αυτοί που εκφράζονται με Ειλικρίνεια και Ευπρέπεια για τον οποιονδήποτε και κάτω από όποια κατάσταση. Είναι αυτή που η κριτική της έχει στοιχεία πολιτικής σοβαρότητας και όχι ύβρεις, λαϊκισμούς και παραπλανητικά λόγια. Είναι ό,τι Ανθρώπινο και όχι ότι ηθικά συνθλιμμένο. Δεν είναι στα σίγουρα οι ανθρωποΑλοιφές και οι Γλίτσες δημαγωγοί, δηλαδή αυτοί που μάλιστα ως ηγετικά στελέχη έχουν καταλάβει στην κυριολεξία αριστερούς πολιτικούς χώρους και εν δυνάμει σαμποτάρουν την Αριστερά και τον Αριστερό πολιτικό Λόγο, παίζοντας τα δικά τους παιχνίδια ανάμεσα σε Φαντασία και Νου.
(Μήπως χρειάζεται να πω παραδείγματα;)