Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Από τα ΑΕΙ στις ΑΕ

Η πιο μαύρη, η πιο ανατριχιαστική συντήρηση «εκσυγχρονίζεται» φορώντας τους βαρύτιμους κιτς μανδύες της προοδευτικότητας, της ηθικολογίας, της νοικοκυροσύνης, της ορθοδοξίας.
Το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος. Το καλό Πανεπιστήμιο. Το κακό Πανεπιστήμιο. Το άχρηστο Πανεπιστήμιο. Το ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο. Το ανταποδοτικό Πανεπιστήμιο. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο που του παίρνουν τα μέτρα τα ...μυαλά με τα ταγέρ.

Καλό Πανεπιστήμιο είναι αυτό που σε βάζει στην διαδικασία να αμφισβητήσεις τα πάντα.

Καλό Πανεπιστήμιο, είναι αυτό που όσο προχωράς, σε βάζει στην διαδικασία να πεις «γαμώτο, πως στο διάβολο κατάφερα να μην …«ξέρω» τίποτα».

Καλό Πανεπιστήμιο είναι αυτό που σου δίνει τα εργαλεία να γκρεμίσεις βεβαιότητες, θεωρήματα, και ναι ρε γαμώτο στις μεγάλες, στις κορυφαίες του τις στιγμές να γκρεμίσεις ΚΑΙ αξιώματα.

Καλό Πανεπιστήμιο είναι αυτό που σου δίνει την σκαπάνη και σε κάνει ακούραστο εργάτη να ξύνεις τους ασβέστες και τις λαδομπογιές για να απελευθερώσεις τα υπέροχα ψηφιδωτά που ποτέ δεν θα είναι τόσο υπέροχα για να σε αποτρέψουν να ξύσεις κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο, κι άλλοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο. Γιατί με μια βεβαιότητα σε εφοδιάζει το ...καλό Πανεπιστήμιο, την απέραντη γοητεία του ταξιδιού στην …αμφισβήτηση.

Καλό Πανεπιστήμιο είναι αυτό που σε έκανε να καταλάβεις, να νοιώσεις, να αισθανθείς, την ύψιστη ανθρώπινη ηδονή. Το να γαμάς το μυαλό σου. Και το καλό Πανεπιστήμιο πετυχαίνει απόλυτα τους στόχους του, όταν σε κάνει πια ένα πρεζόνι αυτής της ΗΔΟΝΗΣ, ανικανοποίητο εξαρτημένο εραστή να αναζητά μανιασμένα τον ένα οργασμό μετά τον άλλον.

Καλό Πανεπιστήμιο είναι αυτό που εκπαιδεύει τους πολίτες για να ανατρέψουν τις κοινωνίες που ζουν.

Με βάση αυτές τις προδιαγραφές, είναι καλό το Ελληνικό Πανεπιστήμιο;
Όχι, δεν είναι καλό.
Ή τουλάχιστον δεν είναι όσο καλό έχει την δυνατότητα να είναι, σύμφωνα με το έμψυχο υλικό που διαθέτει. Και ασφαλώς είναι πολύ καλύτερο από το μέσο αγγλοσαξωνικό. Σας ικετεύω μην μου μιλήσετε για το αγγλοσαξωνικό πρότυπο αξιολόγησης και τα …ευρήματα του, γιατί η ανταπάντηση μου θα είναι η ερώτηση ποιος είναι ο πιο μαύρος Εσκιμώος ή ο πιο λευκός Σενεγαλέζος.
Ναι, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο χρειάζεται βελτίωση. Και χρειαζεται χρηματα. Και χρειαζεται όραμα. Καί χρειαζεται δημοκρατία. Και ναι ουδείς διαφωνεί ότι χρειάζεται και αξιολόγηση. Όχι βέβαια "αξιολογηση" για την …χρηματοδότηση, αλλά για την ουσιαστική και διαρκή βελτίωση. Και πρώτα θα μιλήσουμε για το τι Πανεπιστήμιο θέλουμε και μετά για τους δείκτες με τους οποίους θα το αξιολογήσουμε.

Αυτό το κατασυκοφαντημένο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, έβγαζε και βγάζει πτυχιούχους που δεν υπάρχει οποιοδήποτε τύπου πανεπιστήμιο στον κόσμο, που να μην μπορούν να σταθούν με εξαιρετικές αξιώσεις σαν μεταπτυχιακοί φοιτητές, ακόμα και σε γνωστικά αντικείμενα, που ίσως να μην εντάσσονταν στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών τους. Αυτό βέβαια δεν είναι στα …αγαπημένα από τις «εξουσίες» κριτήρια αξιολόγησης.


Τα ξέρω τα επιχειρήματα όλων αυτών, που είτε «για να λάμψουν λίγο, μετατρέπονται σε αυλικούς, βαλέδες και παράσιτα στις αντικάμαρες των υπουργών», είτε πάσχουν από αυτόν τον αφόρητο βλαχομπαρόκ επαρχιωτισμό, αρέσκονται να αναμασάνε τα εκάστοτε κυβερνητικά (και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ) ταυτόσημα κλισέ. Ο στόχος; Και αυτός γνωστός. Η μετατροπή των ΑΕΙ σε ΑΕ.


Χρόνια τώρα τα ακούμε όλοι τα πιπιλισμτα. Μόνο σε ένα ερώτημα δεν απάντησαν ποτέ.
Πως είναι δυνατόν σε μια εποχή που ο χρόνος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, που η σημερινή γνώση, αύριο είναι ήδη απαξιωμένη, που ΟΛΟΙ μας αλλάζουμε και θα αλλάζουμε δουλειές, εργασιακό αντικείμενο, γνωστικό πεδίο, εμείς ζητάμε θα αφυδατώσουμε το Πανεπιστήμιο για να το μετατρέψουμε σε κέντρο κατάρτισης.

Πως είναι δυνατόν οι επιχειρηματικοί χορηγοί στους οποίους διακαώς επιθυμεί να παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο η Κυβέρνηση, να μην επενδύουν σε ειδικευμένους εργάτες μιας χρήσης για να τους πετάξουν αμέσως μετά στο μεγάλο καλάθι των αχρήστων ή στην καλύτερη περίπτωση στο καλάθι της ανακύκλωσης, παίρνοντας το φρέσκο αίμα. Ένα Πανεπιστήμιο, που θα παράγει …πολύ οικονομικά, αναλώσιμους και στενά ειδικευμένους εργάτες.

Σήμερα που το Πανεπιστήμιο οφείλει περισσότερο παρά ποτέ να στοχεύει στην ευρύτατη γνώση, η Κυβέρνηση με ξένα κόλλυβα , δηλαδή με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, ζητάει να κάνει σκληρή κατάρτιση σε αυτά τα αντικείμενα που σήμερα ζητάει ο ΣΕΒ, αύριο το ΕΒΕΑ και μεθαύριο το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο.

Αλήθεια αυτά τα μυαλά …με ταγέρ, που ουδέποτε εργάστηκαν, μιας που ήταν πάντα φυτά εσωτερικού κομματικού χώρου, έχουν αναλογιστεί γιατί ακόμα και ο πιο αδύναμος οικονομικά πολίτης αυτής της χώρας, ακόμα και ο πιο χαμηλών τυπικών προσόντων πολίτης αυτής της χώρας, προτιμούσε και εξακολουθεί να προτιμάει να σπουδάσει το παιδί του– συχνά με το αιματηρές θυσίες- αντί να το κάνει έναν τεχνίτη;
Μην μου πείτε … ως επένδυση για το οικονομικό μέλλον του παιδιού του.
Ένας νέος με πανεπιστημιακό δίπλωμα και με ένα στοιχειώδες μεταπτυχιακό, θα βγει στην αγορά εργασίας γύρω στα 25 και αν σταθεί τυχερός θα βρει δουλειά και θα ενταχθεί στην γενιά των τέως 700 ευρώ και νυν 592, φιλώντας κατουρημένες ποδιές. Ως τεχνίτης, ως υδραυλικός, ως ηλεκτρολόγος, ως κομμωτής, ως μάγειρας, ως τεχνίτης σε συνεργείο αυτοκινήτων, ασφαλώς θα είχε και σαφώς καλύτερο οικονομικά μέλλον και λιγότερο αβέβαιο εργασιακά.

Μην μου πείτε για λόγους …κοινωνικού prestige. Στην εποχή που το μόνο κριτήριο κοινωνικής τάξης είναι το χρήμα, είναι αστείο να μιλάμε για το κοινωνικό prestige του άνεργου, του ετεροαπασχολούμενου, του υποαπασχολούμενου πτυχιούχου.

Κι όμως, ο Έλληνας πολίτης ξέρει βαθιά μέσα του κάτι, κι όσο κι αν οι κατά Μολιέρο «αρχοντοχωριάτες» είναι της μόδας να τον σνομπάρουν, να τον λοιδορούν, να τον διασύρουν.
«Να ανοίξει το μυαλό του» θα σου πει.
Κι αυτή η θέση είναι βαθιά χαραγμένη στο «DNA» του- για να χρησιμοποιήσω και …trendy κυβερνητικές εκφράσεις- Έλληνα.
Ο Έλληνας ήξερε, γνώριζε, ΠΙΣΤΕΥΕ ακράδαντα, ότι «τα γράμματα και τα άρματα» ήταν τα μόνα που μπορούσαν να του εξασφαλίσουν το μέλλον.
Και σήμερα τα «γράμματα» είναι τα πιο αποτελεσματικά «άρματα». Ε, αυτά τα «άρματα προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να αχρηστεύσουν οι εξουσίες. ..
Κάθε φορά που ξαναπιπιλιώνται αυτές τις καραμέλες περί «αξιολογήσεων» managers, «αποτελεσματικότητας» δαπανών και όλων αυτών των φαιδρών του συρμού, θυμάμαι πάντα την ρήση ενός μακαρίτη πια δασκάλου μου, που σταμάταγε τέτοιου είδους συζητήσεις με την αποστομωτική ερώτηση: «Ξέρετε κανένα δικτάτορα που να μην ορέγεται πιστούς υποτακτικούς, αλλά να επιδιώκει να επενδύσει σε αντάρτικο στρατό;»
Πιστούς υποτακτικούς, φοβισμένους υπάλλήλους, που θα στρίβονται σαν λεμονόκουπες για ένα μισθουλάκο, αναλώσιμους πτυχιούχους τεχνίτες, χειραγωγήσιμους …ιδιώτες- με την κλασσική έννοια του όρου, λάτρεις της τηλεοπτικής δημοκρατίας. Αυτό είναι το προϊόν που οι Κυβερνώντες επιδιώκουν να παράγουν τα πανεπιστήμια.
Η δική τους επιδίωξη είναι ένα «προϊόν» που να γράφει στην ούγια «η χαρά του αφέντη». Η δική μας επιδίωξη;

47 σχόλια:

Yannis Zabetakis είπε...

το είχε πει και γράψει ο Μίλτος Κουντουράς από το 1923...

"κλείστε τα σχολειά"

http://www.zabetakis.net/files/images/kleiste_ta_sxoleia.pdf

monahikoslikos είπε...

"Καλό Πανεπιστήμιο είναι αυτό που σε έκανε να καταλάβεις, να νοιώσεις, να αισθανθείς, την ύψιστη ανθρώπινη ηδονή. Το να γαμάς το μυαλό σου. Και το καλό Πανεπιστήμιο πετυχαίνει απόλυτα τους στόχους του, όταν σε κάνει πια ένα πρεζόνι αυτής της ΗΔΟΝΗΣ, ανικανοποίητο εξαρτημένο εραστή να αναζητά μανιασμένα τον ένα οργασμό μετά τον άλλον."

Το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν είναι καλό Κατερίνα γιατί δεν βγάζει πρεζόνια της Ηδονής που περιγράφεις αλλά αναπαράγει τις στρατιές των ανέργων έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ.

cinderella είπε...

Όχι Μοναχικέ Λύκε δεν είναι έτσι. Δεν είναι σφάλμα του ελληνικού πανεπιστημίου οι στρατιές ανέργων έξω από την τζαμόπορτα του ΟΑΕΔ. Γι αυτό φταίνε οι κυβερνήσεις του Πασοκ (και μόνο) που ίδρυσαν πανεπιστήμια σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας, σε κάθε κορακοχώρι, σε κάθε χωριό.
Παράγουμε το χρόνο περίπου 1000 Πολιτικούς Μηχανικούς από 5 σχολές εσωτερικού - χώρια του εξωτερικού. Δεν φταίει το ΕΜΠ, ή το ΑΠΘ που δεν βρίσκουν δουλειά. Φταίει που αυτή η χώρα δεν τους χωράει επαγγελματικά. Το παράδειγμα τυχαίο αλλά το συμπέρασμα το ίδιο. Το επίπεδο σπουδών δεν ταυτίζεται με την εύρεση εργασίας. Ένας απόφοιτος ΤΕΙ λογιστικής από τη Χαλκίδα θα βολευτεί πολύ πιο εύκολα από έναν Βιολόγο του ΕΚΠΑ. Καρατσεκαρισμένο.

Κατερίνα...κυκλοφορούσε μια αφίσα πριν 2-3 χρόνια της ΔΑΠ στις σχολές όπου σε μπλε φόντο έγραφε με τεράστια γράμματα "στο πανεπιστήμιο δεν χωράνε πειράματα." Τότε ο καθηγητής μου είχε σταθεί και με είχε ρωτήσει "αν δεν χωράνε εδώ τότε που χωράνε;;;"

Κλείνοντας, όσο το κράτος δεν χρηματοδοτεί την έρευνα αφήνοντας τα πανεπιστήμια να αργοπεθαίνουν και καταδεικνύοντας τις εταιρίες ως μόνο μέσο επιβίωσης τα πράγματα θα αλλάξουν δραματικά.

Θανασης Ξ. είπε...

Καταπληκτικό κείμενο Κατερίνα ! Μακάρι να το διαβάσουν...

Άναυδος είπε...

Ότι και να λες σε μακροσκελέστατα σκεπτικά, δεν παράγεις τίποτα που να αλλάξει αυτό το οποίο εσύ ακολουθείς με παρωπίδες.

Η μοναδική πολιτική διαφήμιση που έχεις φάτσα-μόστρα στο blog, και με ικανή έκταση, αφορά την αφύπνιση των μεταναστών στα δοτά δικαιώματα τους. Αφήνω το γεγονός ότι το να είμαστε ανθρωπιστές απέναντι τους δεν έχει καμία σχέση με το να τους δώσουμε και συνιδιοκτησία στην χώρα, στην οποία μπήκαν παράνομα. Αφήνω και το γεγονός οτι είναι μπουρζουάδικη οπτική το να περιμένεις πως οι άνθρωποι αυτοί θα ενημερωθούν μέσω internet.

Ήδη, με το που έκανα αναφορά σε αυτό είναι πλέον βέβαιο (το συναντώ κάθε μέρα) οτι έκλεισες τις τάπες και δεν θα δόσεις σημασία σε τίποτα παρακάτω, έτσι, η όποια απάντηση θα είναι άσχετη με το πνεύμα του σχολίου μου.

Εν πάση περιπτώση, δεν βλέπω πουθενά κάτι ΚΑΙ για τα δικαιώματα των Πομάκων μουσουλμάνων, μήπως γνωρίζεις τι συμβαίνει με αυτούς; Προφανώς δεν τους αναφέρει ο Κούλογλου, μηδέ ο Λάκης, ούτε ο Κανάκης. Δεν βλέπω τίποτα και για την νέα καμπάνια για την Μακεδονία, αφού έχεις πεισθεί ότι η ευνομία και αυτοτέλεια των γειτόνων μας περνάει οπωσδήποτε μέσα από το όνομα προφανώς, αλλιώς δεν θα έχουν ψωμί να φάνε φαίνεται, όχι δλδ ότι θέλουν να πάρουν το όνομα για να το πουλήσουν ως επεκτεινόμενο προτεκτοράτο. Δεν βλέπω κάτι και για τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη, που είναι μόνο κατ’όνομα δικαιούχος σε αυτή την χώρα.

Βαρέθηκα με όσους έχετε «προοδευτική» άποψη που δεν είναι δική σας, παρα μόνο η δοτή παρωπίδα σας από το οργανωμένο σύστημα. Αλλιώς, που είναι η οπτική σας και προς ότι άλλο συμβαίνει γύρω μας, εξίσου άξιο προοδευτικού σχολιασμού ή προώθησης;

Swell είπε...

Να μου επιτρέψεις, Κατερίνα μου, να πω ότι υπάρχουν και πολλοί (ή μήπως πάρα πολλοί) καθηγητές στα Πανεπιστήμια, που με τη λογική τους βοήθησαν ν' αναπτυχθεί στους φοιτητές αλλά και στην κοινωνία μια παρασιτική νοοτροπία. Του βολεψάκια, του λαμόγιου, του υποτακτικού, του δουλοπρεπή.

kostis είπε...

Κατερίνα,

Είναι γεγονός ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκεις διαμάντια - τόσο σε διδακτικό προσωπικό όσο και σε φοιτητές - και βρίσκεις και πολύ μεράκι. Αλλά σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για την πλειοψηφία. Ένα καλό πανεπιστήμιο πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στους λίγους να κατακτήσουν κορυφές (αυτοί κυρίως θέλουν τα κατάλληλα ερεθίσματα), αλλά οφείλει να κάνει κάτι και για το "μέσο όρο". Με το να βασίζεται στο φιλότιμο και χωρίς ιδιαίτερη οργάνωση και υποδομές (που να εξασφαλίζει ένα minimum γνώσεων) φτάνουμε στο σημείο (τουλάχιστο στο δικό μου πανεπιστήμιο) να έχουμε 10 άτομα που φεύγουν για stanford, MΙΤ, κλπ, καμιά 30-αριά "επαρκείς" και 100 που δεν πήραν απολύτως τίποτα και πέρασαν αντιγράφοντας. Για να μην αναφέρω τον κυνισμό πολλών διδασκόντων (που δεν επιβραβεύονται υλικά όταν κάνουν σωστά τη δουλειά τους) και λόγω των πολλών ανορθολογισμών του συστήματος (ερευνητικά προγράμματα με κομματικά κριτήρια, κλπ).

Ανώνυμος είπε...

εγω δυστυχως δεν ειμαι επιστημονας , ομως εχω συνειδητοποιηση και εχω καταλαβη οτι η επιστημη ειναι που μου βελτιωνη τη ζωη και οτι η επιστημη ειναι ο υψηλος πολιτισμος και αυτη που κανει τη διαφορα μεταξυ των ανεπτυγμενων και των υπαναπτυκτων οπου δυστυχως ανεικουμε και εμεις . γι΄αυτο πιστευω οτι η βασικη μεριμνα των "προστατων" και των υπαλληλων τους εδω και πολλα χρονια ειναι να υποβαθμισουν και να στερησουν την πραγματικη πνευματικη ζωη που ειναι η επιστημη , αυτη που θα εκανε τον ελληνα ακαταλληλο για υποχειριο... γιωργος

akrat είπε...

σαν το ρέμα ξεχυλίσει...

μας πήρε και μας σήκωσε...

Aldebaran είπε...

Κάποτε... πριν μερικές χιλιάδες χρόνια... σε τούτα 'δω τα ίδια χώματα... οι Δάσκαλοι δίδασκαν τη Γνώση...

Κι η Γνώση τότε δεν έμπαινε σε κουτιά και τίτλους... Πολιτικός μηχανικός, ψυχολόγος, οικονομολόγος, γιατρός...

Οι Δάσκαλοι τότε άρχιζαν τη διδασκαλία με τη γέννηση του κόσμου... συνέχιζαν με τη φύση του ανθρώπου... προχωρούσαν στην ιατρική... τη φαρμακολογία... τα μαθηματικά... την αστρονομία... για να επιστέψουν τη διδασκαλία τους με τη φιλοσοφία...

Κάθε Δάσκαλος ήταν ευτυχής με ένα μαθητή... με πέντε... με δέκα... με δώδεκα...

Η δουλειά του Δασκάλου δεν ήταν να μπει στην Ακαδημία ή στο Λύκειο ή στο Στοά ή στον Κήπο και "να τα πει"... αλλά να ΔΙΔΑΞΕΙ... Δηλαδή να μεταβιβάσει την (τότε) Γνώση στους μαθητές του με όπλο τον Διάλογο... Αυτήν την τόσο ευχάριστη κι ενδιαφέρουσα διαδικασία της ανάμειξης των μυαλών δασκάλου και μαθητή, σε μια δημιουργική και παραγωγική και τους δυο σύζευξη...

Δείτε πού φτάσαμε σήμερα κατατεμαχίζοντας τη γνώση... τόσο που να αφιερώνονται ζωές ολόκληρες σ' ένα γονίδιο... σ' έναν ιό...

Κι ο μεν ιός καλώς απασχολεί ζωές ερευνητών κι ερευνητών... Το Νόμπελ, όμως, που θα κερδηθεί, θάχει χαρίσει στους νομπελίστες τη Σοφία;

Δείτε τους μεγάλους Δασκάλους της εποχής μας: Plank, Einstein, Penrose, Hawking, Prigogine... Κάποια στιγμή εγκατέλειψαν τα εκπληκτικής τεχνολογίας όργανα... άφησαν κάτω τους υπολογιστές... και κάθισαν να σκεφτούν τι φαίνεται να υπάρχει πιο πέρα... πιο πέρα... κι ακόμα πιο πέρα...

Προσπάθησαν να ψηλαφίσουν τη Γνώση... "Το είδαν περίεργα", λένε κάποιοι παλιοί μου φίλοι... "Γύρισαν πίσω στις ρίζες της Γνώσης", λέω εγώ...

katerina είπε...

Καλημέρα Γιάννη.
Μα και η γνώση- πληροφορία στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς σημαίνει. Κλείνω το «σχολειό». Και μάλιστα με την χειρότερη δυνατή καταστολή, μετατρέποντας την πανάκριβη γνώση σε πάμφθηνη δεξιότητα.

katerina είπε...

Λύκε μου το «ερώτημα» αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα έχει ήδη λυθεί.

Το Πανεπιστήμιο οφείλει να είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ανεξάρτητο από τον όποιο δείκτη ανεργίας. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι κέντρο κατάρτισης. Σήμερα θέλουμε 10 κουφωματζηδες, αύριο θέλουμε 5 μηχανικούς αυτοκινήτων, και αντιμεθαύριο θέλουμε 8 ρεσεψιονιστες.

Τις ανάγκες αυτές μπορούσαν να τις καλύψουν τα ΙΕΚ, τα οποία σωστά θεσμοθετήθηκαν να συνδέονται με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας ανεξάρτητα αν και αυτό δεν δούλεψε.

Σε ένα επίπεδο πάρα πάνω δημιουργήθηκαν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, τα οποία αντί να εστιάσουν σε τεχνολογίες αιχμής, έγιναν μικρομαγαζα βολέματος από πόλη σε χωριό και από χωρίο σε πόλη, με ένα δυναμικό που στην πραγματικότητα ήταν πολύ χαμηλών τυπικών και ουσιαστικών προσόντων. Πάει και αυτό το στοίχημα.

Το Πανεπιστήμιο όμως έχει τελείως διαφορετικό ρόλο. Το Πανεπιστήμιο δεν «φτιάχνει» δυναμικό που θα καλύπτει τις υπάρχουσες ανάγκες. Το δυναμικό του Πανεπιστημίου αντίθετα πρέπει να έχει την ικανότητα να δημιουργεί καινοτομική ανάπτυξη. Δηλαδή όχι να καλύπτει ανάγκες της αγοράς, αλλά αν δημιουργεί καινούργιες ανάγκες στην αγορά.

Το ευνουχισμένο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο που δεν «προικίζει» τους απόφοιτους του με το σαράκι της γνώσης, της δημιουργίας, της έρευνας, της καινοτομίας, δημιουργεί άνεργους, υποαπασχολούμενους, και ετεροαπασχαλομενους που ψάχνουν μια δουλίτσα χτυπώντας τις πόρτες του ΟΑΕΔ.

Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι το Ελληνικό Πανεπιστήμιο πιάνει αυτά τα standards. Δεν ισχυρίστηκα ότι το Ελληνικό πανεπιστήμιο είναι άριστο και δεν πρέπει να βελτιωθεί. Αντίθετα, πιστεύω ότι χωράνε πολύ μεγάλες βελτιώσεις. Αλλά στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή στην οποία πάει να το χωρέσει η Κυβέρνηση. Οι λόγοι της βέβαια …προφανείς.

katerina είπε...

Σταχτοπούτα,
Συνεχίζοντας αυτά που έγραφα στον Λύκο, θέλω να σε ρωτησω κάτι, αν και είναι προφανές ότι δεν γνωρίζω το πρόγραμμα σπουδών σου. Αλλά μπορώ να κάνω με σχετικά μεγάλη ασφάλεια την παρακάτω πρόβλεψη για να υποστηρίξω το σκεπτικό μου.

Cindy, πόσα περισσότερα μαθηματικά έκανες από τους αντιστοίχους συναδέλφους σου που προέρχονται από αγγλοσαξωνικά Πανεπιστήμια; Πόσα περισσότερα που απέβλεπαν όχι στην κατάρτιση σου, αλλά στην διευρυνση, στην σφαιρικότητα με την οποία που μπορουσες να αντιμετωπίσεις το όποιο γνωστικό αντικείμενο.


Στοιχηματίζω λοιπόν πολύ περισσότερα από όσα «χρειαζόταν». Γιατί; Μα γιατί το Ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν είναι κέντρο κατάρτισης.
Θα σου χρησιμεύσουν αυτά καθ’ αυτά για το επάγγελμα ή για το ερευνητικό πεδίο που θα ασχοληθείς; Πιθανότατα όχι. Αλλά τι έγινε; Εγινε ότι τα ίδια τα γνωστικά αντικείμενα έγιναν εργαλεία παραγωγής γνώσης. Αυτό είναι το ζητούμενο. Σήμερα που η πληροφορία είναι παντού, εύκολα προσβασιμη από όλους, το κάθε γνωστικό αντικείμενο είναι απλά και μόνο ένα εργαλείο παραγωγής γνώσης και όχι γνωσης αυτής καθ’ αυτής..

Δεν είχα γνώση- ουτε καν ιδέα- για το δικό σου επιστημονικό αντικείμενο, αλλά θυμάσαι ότι σου ειχα πει πριν φυγεις ότι αυτά που εσυ ξέρεις από το Ελληνικό Πολυτεχνείο, οι συμφοιτητές σου Εγγλέζοι, δεν έχουν πάρει καν μυρωδιά. Μπορούν από εδώ, έως εδώ. Αντίθετα ο μέσος απόφοιτος του μέσου ελληνικού Πανεπιστημίου μπορεί από εδώ μέχρι όπου …θέλει. Νομίζω ότι δικαιώθηκα. Όχι γιατί ειμαι μεντιουμ, αλλά γιατί είμαι σίγουρη ότι στον μέσο φοιτητή, το μέσο Ελληνικό Πανεπιστήμιο προσφέρει πολύ περισσότερη γνώση, από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Αν βεβαια αναρωτηθούμε αν το Ελληνικό Πανεπιστημιο έχει περιθωριο βελτιωσης, η απαντηση και εδώ είναι προφανής. Τεράστιο περιθώριο. Αλλά να παραμεινει Πανεπιστήμιο, όχι να γίνει ένα ΚΕΚ, σαν και αυτό που προγραμματίζεται.

katerina είπε...

Θανάση μου ξέρουν πολύ καλά και τι θέλουν να κάνουν, και γιατί θέλουν να το κάνουν, και πολύ περισσότερο τι "επικοινωνιακές" μπαρουφες θα πουν προκειμένου να εμφανίσουν το ΑΝΟΗΤΟ σαν αυτονοητο. Οι γνωστές ΠΑΣΟΚΙΚΕΣ κουτοπονηριές.

katerina είπε...

Άναυδε, προσωπικά δεν κατάλαβα που διαφωνούμε επί του προκειμένου, δηλαδή όσον αφορά στο ρόλο και στη μορφή του Πανεπιστημίου.

Πάμε παρακάτω. Με κατηγορείς…άσχετα αλλά επίκαιρα, για το μπανεράκι της «ανοιχτής πόλης» που θυμίζει στους μετανάστες ότι πολλοί από αυτούς έχουν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές. Και επίσης σε… «εντυπωσιάζει» που το μπανερ είναι στο διαδικτυο και όχι στην τηλεόραση, μιας που πιστευεις ότι οι μετανάστες ενημερώνονται μόνο από την τηλεόραση, ή δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση ελληνικών.

Θα σε στεναχωρήσω αλλά πέφτεις και στα δύο έξω. Οι μετανάστες παρακολουθούν και ενημερώνονται βασικά από το διαδικτυο- μην ξεχνάς ότι κρατάνε και ισχυρούς δεσμούς και με την άλλη τους πατρίδα και παρακολουθούν και την εκει επικαιροτητα, καθώς επισης το διαδικτο είναι και ο πιο οικονομικός τρόπος επικοινωνίας με τους οικείους τους. Μην ξεχνάς πχ ότι μπορεί οι Αμερικάνοι να ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΑΝ τον Ιράκ, αλλά άφησαν μεγάλους δεικτες ευρυζωνικότητας τους οποίους μαλιστα ειχαν την …υπερηφάνεια και το θράσος να τόση συμψηφίζουν με εκατομμύρια ζωές.

Δεύτερον αυτοί οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου έχουν πολύ καλή γνώση ελληνικής, συχνά σωστότερης από τους ιθαγενείς.

Τέλος, θα σου πω ότι εσύ μπορεί να βγάζεις πύρινους λόγους για τους κίνδυνους απώλειας της «ελληνικότητας» από την μετανάστευση αλλά παραβλέπεις κάτι νομοτελειακό. Η ανθρώπινη ιστορία γράφεται με μεταναστεύσεις. Και εδώ δεν συζητάμε αν μας αρέσει ή δεν μας αρέσει. Εγώ το θεωρώ εξαιρετικά αναζωογονητικό, εσύ εξαιρετικά επικίνδυνο. Και οι δυο απόψεις σεβαστές και δεν θα τις συζητήσω σε αυτό το σχόλιο. Η νομοτέλεια είναι νομοτέλεια και η ιστορία είναι ιστορία.

Αλλά αν σε έχει πιάσει ο τρόμος μπας και χαθεί η ελληνικότητα, έχεις δρόμο να παλέψεις και μάλιστα εφικτό. Πάλεψε, κατήγγειλε, προσπάθησε να καταργηθεί ή να καταστρατηγηθεί το άθλιο Δουβλίνο ΙΙ, που εγκλωβίζει όλους αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή την χώρα, ας τους δωθούν είτε ταξιδιωτικά έγγραφα ειτε πολιτικό άσυλο και ας τοςυ επιτραπει να τεξιδεψουν στην υπόλοιπη ΕΕ. Αν φαντάζεσαι ότι το όνειρο της ζωής τους είναι η Ελλάδα, είσαι γελασμένος.

Τέλος, όλοι ξέρουμε τις αμερικάνικες βουλές για τα Σκόπια και γνωρίζουμε ότι το όνομα, είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου και οι αμερικανικες βλέψεις πολύ πιο προχωρημένες από τους Μεγα Αλεξανδρους και τον κατηραμένο όφι. Αλλά επειδή κανείς σκοπος δεν εξαγιασε ποτε κανένα μέσο, δεν σημαινει ότι ειτε για τους Σκοπιανούς, ειτε για τους Τουρκους της Θράκης, εγώ δεν θα αναγνωρισω αυτό που το Συνταγμα προβλέπει, το δικαιωμα του αυτοπροσδιορισμου ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ.

katerina είπε...

Swell, τα Πανεπιστήμια όπως και οποιοσδήποτε άλλος χώρος δεν είναι ιερός τόπος. Και συναλλαγή υπάρχει και διαφθορά υπάρχει και αναξιοπιστία υπάρχει και βλακεία υπάρχει και χίλια δυο κακά υπάρχουν. Δεν νομίζω ότι ισχυρίστηκε ποτέ κανεΊς ότι το Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το τέλειο, το άριστο ή κανένα ιερό τοτέμ που δεν πρέπει να αγγιχτεί ή δεν πρέπει να κάνουμε διαρκώς βελτιώσεις ή και αλλαγές.

Αλλά η ερώτηση είναι πάντα ΠΡΟΣ ΠΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ;
Δε λιγο τι είναι αυτό το απιστευτο «Συμβουλιο Διοικησης» που θα διοικει το Πανεπιστημιο, αλλά δεν θα προερχεται από το δικό του προσωπικο, θα προερχεται από την …αγορά. Για δες λίγο όλους αυτούς τοyw περιφημους managers που αθ τα διοικούν; Για αν μιλήσουμε λίγο για το πώς προσδιοριζει το Υπουργείο την «αποτελεσματικότητα της δάπανης», για να δουμε τι σημανει «κουπονι σπουδών φοιτητη».
Για να πουμε τα πραγματα με το πραγματικό τους ονομα.

Για να δούμε πόσο αντιβαίνουν αυτά με το άρθρο 16 του Συντάγματος το οποίο ο Γιωργάκης πριν γίνει Γεώργιος Β’ είχε λυσσάξει να καταργήσει, και μετά την κατακραυγή από το ίδιο του το Κόμμα…την κοπάνησε από την Βουλή. Swell, οι τύποι δεν έχουν ιερό και όσιο, οι τυποι ειχαν πάντα και βέβαια έχουν πάντα …σχεδιο, τώρα απλά ξαναεπιστρεφουν …μαθές προσπαθώντας να «εξορθολογησουν»- βλ. τσακισουν- τις δαπάνες, στον τοπο του εγκλήματος από το παράθυρο.

katerina είπε...

Κωστή, ασφαλώς ΚΑΙ το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος που συγκεκριμένοι νέμονται πολύ συγκεκριμένες παρα-εξουσίες. Προσωπικά συμφωνούσα απόλυτα με το νομο Γιαννάκου που αφορουσε στην καθολική ψηφοφορία των φοιτητών σαν μεσο περιορισμού των συναλλαγών και τοτε κατακεραύνωνα την Αριστερά που εκτιμουσε την Δημοκρατία …a la carte, δηαλαδη κάποιοι φοιτητές είναι πιο ίσοι από άλλους. Αλλά έγραψα και παραπάνω στον Swell, το καινούργιο νομοσχέδιο δεν έρχεται να βελτιώσει αυτά. Ο στόχος είναι άλλος. Καταργεί επί της ουσίας το άρθρο 16 που διακαώς επιθυμούσε την κατάργηση του- το ειχε δηλώσει εδώ και χρονια- όπως ακριβώς και η ΝΔ, υποθέτω και το ΛΑΟΣ. Βέβαια ήταν τοση η κατακραυγή τοτε ακόμα και από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που δεν τόλμησε να το ψηφίσει και αποχώρησε.

katerina είπε...

Γιώργο, αυτή η οικονομία της γνώσης για αυτούς έχει μια πολύ φτηνιάρα ερμηνεία. Η οικονομία του υπαλληλάκου της αγοράς.

Πως είναι το φθινόπωρο στον Παράδεισο;

katerina είπε...

Έλα μωρέ akrat, μη είσαι τόσο απαισιόδοξος. Ότι κι αν γράφουν οι προβλέψεις στα κιτάπια τους, εμεις είμαστε ακόμα και ζωντανοί και όρθιοι και …προβλέπεται να παραμείνουμε στα δυο και όχι στα τεσσερα, όπω διακαώς επιθυμούν..

katerina είπε...

Καλησπέρα Aldebaran είπες με πολύ λίγες λέξεις αυτό που επιχειρησα να αρθρώσω με πολύ περισσότερες. Σοφόν το λακωνικόν σαφές.

Ανώνυμος είπε...

προχθες γυρω στις 3 το πρωι ερχομενος απο τη δουλεια ανοιγοντας την τηλεοραση ειχα την τυχη να "πεσω" σε μια εκπομπη (επαναληψη) που ηταν καλεσμενος ο καθηγητης του πολυτεχνειου θεοδοσης τασσιος ! εμεινα αναυδος! δεν φανταζομουνα δεν ηξερα οτι υπαρχουν τετοια ατομα στην ελλαδα , πραγματικα εντυπωσιαστικα και καταγοητευθηκα ..ευγενεστατος , αριστοκρατης ,επιστημονας , και φοβερο μυαλο . απο μια πλευραχαρηκα και απ΄την αλλη εξοργιστθικα ...αυτον τον ανθρωπο γιατι να τον "ανακαλυψω" εντελως τυχαια? γιατι γαμω τη ....να μην τους ξερουμε εμεις ( ο λαος) αυτους τους ανθρωπους? τελος παντων δεν συνεχιζω γιατι θααρχισω να βριζω . ωραιο το φθινοπωρο κατερινα πολυ καλο καιρο , πολλα ψαρια και πολλες ελιες φετος . καλο βραδυ

Άναυδος είπε...

@Katerina
1
Όπερ έδει δείξε. Με έβαλες αυτόματα στους ακροδεξιούς και το καπάκι ρητορείας έκλεισε. Μπορείς να κάνεις μια αντιπαραβολή την απάντηση σου με οτι έγραψα. Ξεκολλάτε οι "προοδευτικοί" απο το μαντρί, κάτω απο τα μεγάφωνα της προπαγάνδας, γιατί χανόμαστε.

Εγώ ζω σε γειτονιά τύπου "Αγ.Παντελεήμονα". Τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ δεν έχουν ανάγκη να το μάθουν απο το internet, ζουν στην κοινωνία και ξέρουν. Αυτοί που μιλάνε μέσω internet με την πατρίδα τους, δεν πληρώνουν έξτρα χρόνο για να σερφάρουν στα blogs, το μαθαίνουν από τα κέντρα υποστήριξης που υπάρχουν. Όλα αυτά, στο δίκτυο, είναι για να δείχνει ο ένας "προοδευτικός" στον άλλο: "είδες; είμαι προοδευτικός και εγώ, give me five!".

Δεν ξέρω τι γινόταν στην εποχή του homo sapiens. Η σημερινή ανθρώπινη ιστορία, που θέτεις κασέτα υπερ-απλουστευτικά, γράφεται με μεταναστεύσεις σε καπιταλιστικές χώρες που θέλουν να αναπτυχθούν και αναζητούν προλεταριάτο, όχι στην Ελλαδίτσα της ήδη ανεργίας. Αν θες κάτι «εξαιρετικά αναζωογονητικό» φτιάξε πρώτα εργοστάσια και πανεπιστήμια και μετά κάλεσε νόμιμους μετανάστες που να ελέγχεις τον αριθμό τους, την κοινωνική καθίζηση που θα προκαλέσουν, και τι καπνό φουμάρει ο καθένας, διότι δεν θα έχει έρθει αυθαίρετα.

Το έσωσες κάπως (δλδ πλησίασες αυτά που λέω) με την αναφορά στο Δουβλίνο (κλπ), που όμως είναι ένας φερετζές-κατάσταση (στημένη από τους έξω συμπράττοντες) για δική μας "προοδευτική" κατανάλωση. Βλέπε: "όσο δεν μπορούν να φύγουν, αν και παράνομοι, ας αλλοιώσουμε το εκλογικό σώμα, ας πιέσουμε τα μεροκάματα των ντόπιων υπέρ της εργοδοσίας, ας κάνουμε σημαία την δήθεν ξενοφοβία και να αλώσουμε τα πάντα εκμεταλλευόμενοι τους ταλαίπωρους όπου γης".
Σου θυμίζω ακροδεξιά ρητορική με όλα αυτά; Δεν νομίζω. Η απάντηση σου όμως με πραγματεύτηκε ως λεχθέντα άλλα αντί άλλων.

Αυτή είναι και η απάντηση μου για το θέμα «Πανεπιστήμια και σχολές», δλδ συμφωνώ με όσα λες, αλλά έχοντας τις προκαταλήψεις που σου δείχνω ότι έχεις, τότε, είτε για τις Σχολές είτε γιατί οτιδήποτε άλλο δεν μπορούμε να παράγουμε τίποτα σαν αλλαγή, μόνο γκρίνια και αντιπολιτευτικό λόγο σκέτα.

Άναυδος είπε...

@Katerina
2
"Αλλά επειδή κανείς σκοπος δεν εξαγιασε ποτε κανένα μέσο, δεν σημαινει ότι ειτε για τους Σκοπιανούς, ειτε για τους Τουρκους της Θράκης, εγώ δεν θα αναγνωρισω αυτό που το Συνταγμα προβλέπει, το δικαιωμα του αυτοπροσδιορισμου ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ."

Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος τι εννοείς στην φράση αυτή, αλλά οι Πομάκοι-μουσουλμάνοι με την συνεργασία και των Ελληνικών κυβερνήσεων δέχονται χρόνια τον εξαναγκασμό της Τουρκικής πλευράς, σε Ελληνικό έδαφος, για να εκτουρκιστούν, για να μαθαίνουν υποχρεωτικά τα Τουρκικά στο σχολείο, και πολλά άλλα. Όπως και άλλες γηγενείς στην Ελλάδα μειονότητες μουσουλμανικής πίστης που όμως δεν ανήκουν στην Τουρκική εθνότητα.
Αλλά, στο είπα, είναι πράγματα που οι τυμπανιστές τύπου «Κούλογλου, Λάκης, Κανάκης, and friends» αίφνης δεν γνωρίζουν, δεν δείχνουν. Δεν «αγωνιούν» για αυτά τα δικαιώματα.
Ούτε αυτό σε προβληματίζει.

Yannis Zabetakis είπε...

@Κατερίνα

μάλλον δεν διάβασες το λινκ!

όταν το διαβάσεις, θα χαρώ να τα πούμε.

τα σημερινά σχολειά της παπαγαλίνης...κλείσιμο θέλουν!

και φτιάξιμο από την Αρχή!

χημικά φιλέλια

Ανώνυμος είπε...

Καημένε Αναυδε,

Μόλις γνώρισες τι θα πει Κατερίνα. Απαντήσεις σε υποθετικές ερωτήσεις που δεν τέθηκαν ποτέ, ταμπέλες σε όσους διαφωνούν, και πολλή χολή. Και αν επιμείνεις, προπηλακισμός άγριος, απο την ίδια και τα "φερέφωνα"

Εδώ γράφουν μόνο όσοι συμφωνούν. Οι υπόλοιποι, αργά ή γρήγορα φεύγουν προπηλακιζόμενοι.

Δεν ήταν πάντα έτσι. Δυστυχώς, όταν ο άνθρωπος μεγαλώνει, κάποιες εμμονές ή μανιέρες που δεν πολυφαίνονταν, αναδεικνύονται κυρίαρχες.

Ναι, ξέρω την απάντηση: Περί ψυχολογίας, αντίδρασης, κλπ. κλπ. Μια από τα ίδια.

Καλά ξεμπερδέματα, αντιφρονούντες!

Α, ξέχασα: Και πολύ "μετανάστες". Ειδωμένοι από τα υψηλά του Κολωνακίου.

katerina είπε...

Εγώ παιδί της πόλης Γιώργο μου, μιας πόλης κούκλας- κι ας την κατασυκοφαντούν από τις τηλεοράσεις οι πολιτευτές και οι πολιτευόμενοι- που κάθε φθινόπωρο είναι όλα τα λεφτά, για μια από τις ελάχιστες φορές της ζωής μου πεθύμησα και λίγο φύση. Μην με βάζεις σε πειρασμό…
Ως προς το παρον πινε και κανένα τσιπουράκι δίπλα στη θάλασσα για μένα.

katerina είπε...

Άναυδε, εγώ δεν σε έβαλα πουθενά.
Μόνος σου πίνεις και μόνος σου κερνάς. Και για να σε βγάλω και από την …αναρώτηση, σου λέω ότι σπάνια βρίσκεις πια αυθεντικό ακροδεξιό, την ακροδεξιά την αρνούνται όλοι. Άλλωστε ποτέ δεν ήταν επικίνδυνος ο Καρατζαφέρης αυτός καθ’αυτός, ένα φαιδρό ανθρωπάκι ήταν σαν φυσικό προσωπο. Αλλά η Καρατζαφεροποιηση της πολιτικής ζωής, εκει που ρέπουν πια οι αυτοαποκαλουμενοι «πραγματιστές» είναι πλέον γεγονός. Εγω λοιπόν δεν ενδιαφερομαι να σε εντάξω πουθενα και ακόμα λιγοτερο ουδόλως με αφορά η ταμπέλα που εσυ βάζεις στον εαυτό σου.

Επίσης άναυδε είναι προφανές ότι γνωρίζεις από κοινότητες μεταναστών και πως αυτές χτίζονται, λειτουργούν ή ΔΕΝ λειτουργούν, ότι γνωρίζω εγώ από αστροφυσική. Δηλαδή τίποτα.

Όσον αφορά για την μετανάστευση, εγώ δεν θα σου απαντήσω με το κλασικό επιχείρημα- ερώτηση τι δουλειά είχαν και έχουν τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, ούτε με το επιχείρημα της εξαθλίωσης στην οποία ώθησε ο πρώτος κόσμος τον τριτο.
Θα σε παραπέμψω όμως – αν αντέχεις να σηκωθείς από την καρεκλιτσα σου και να πάρεις τα χερια από το πληκτρολογιο σου- να πας να ρωτησεις τους ανθρώπους που ΔΕΝ υπάρχει πίσω για αυτούς. Να πας να μιλήσεις- αλλά να μιλήσεις, όχι να λοιδωρήσεις- ανθρώπους που διέσχισαν τον μισό πλανήτη για να ξεφυγουν από την πεινα, από τον πολεμο, από το κυνηγι των λογής λογής εξουσιών, από τον θάνατο. Πηγαινε σε αυτούς να τους πεις …ότι πρώτα θα κάνεις τις υποδομές, πρώτα θα αυξήσεις τον ρυθμό ανάπτυξης και μετά θα τους καλέσεις να «εργαστούν» για εσένα.
Όταν θα ακουσεις και θα δεις στα μάτια τους, τον φόβο, την πείνα, τον θάνατο που έχουν αφήσει πισω τους αυτοί οι άνθρωποι, τότε υπάρχει πιθανότητα να καταλάβεις – δεν παίρνω και όρκο για αυτό- ότι το ορμητικό ποτάμι του φόβου και της ελπίδας δεν αναχαιτίζεται ούτε με FRONTEX, ούτε με ναρκοπεδια στον Εβρο, ουτε με όπλα, ουτε με χρυσαυγίτες.

Άναυδε, μένω πάντα …άναυδη, από την ανοησία των ανθρώπων.

Αν εσύ αγχώνεσαι για τον …αφελληνισμό, εγώ στεναχωριέμαι για το πώς αυτοί οι άνθρωποι εξαθλιώνονται, πως αυτοι οι άνθρωποι που ονειρευτηκαν τελικά ξαναζουν την κολαση που άφησαν πισω τους στις δικές μας …πατριδες. Αν εσυ νομιζεις ότι κάποιος γουσταρει να ζει σε αχουρια, να πεινάει, να βλεπει το άρρωστο το παιδί του να λειωνει, γιατί ειχε το βιτσιο να αφελληνίσει την Ελλάδα, είσαι τρελά αφελής. Ηθελημένα ή αθέλητα. Το ίδιο κάνει.

Βαρέθηκα ρε Αναυδε, ΒΑΡΕΘΗΚΑ, ΒΑΡΕΘΗΚΑ αυτές τις δίαιτες των χορτάτων.
Αν σε ικανοποιεί εσένα και τους αναγνώστες σου, πάλευε με τους ανεμόμυλους που στήνεις και εσύ και όλοι οι «προοδευτικοί» Λεπενιστές ή νυν Καρατζεφεροπληκτοι, σε όποιο πολιτικό χώρο και να εντάσσουν ή δεν εντάσσουν τον εαυτό τους. Αλλά να ξέρεις κάτι. Τα πλήθη των ανθρώπων που φοβούνται, που πεινάνε, που ελπίζουν κανένας δεν τα ανέκοψε και δεν τα νίκησε ποτέ.
Ή θα αντιμετωπίσουμε κατάματα την αλήθεια και θα βοηθήσουμε για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, να ζήσουν, να ενταχθούν ή να βρουν κάπου αλλού ένα αξιοπρεπές μεροκάματο ή κάτσε να γράφεις τις πύρινες πατριωτικές κορώνες σου.

katerina είπε...

Κόμμα, δασκαλισμός, ξενομανία! Να το τρικέφαλο φίδι που κατατρώει την Εκπαίδευση. Πήραμε ανεξέταστα τα γερμανικά και ξένα συστηματα για αν μεγαλώσουμε μόνο τα ελατώματα μας. Εκπαιδευτικές περιφέρειες, εκπαιδευτικά συμβουλια και νόμοι, νομοι, νόμοι! Τύποι μοναχά και αποδοση ευθυνών. Ο χαρτονενιος Καραγκιόζης και η ψηλλοκαπελαδουρα του
Μα ασφαλώς και είναι πάντα επίκαιρος Γιάννη. Έναν αιώνα μετά


Υ.Γ. Γιάννη καμαρώνω πολύ το ότι δεν κολώνεις να τα βάλεις όχι μόνο με τους γνωστούς …άπιστους, αλλά κονταροχτυπιέσια τωρα και με τους ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΟΥΣ πιστούς. Ξέρεις φαντάζομαι ότι οι γενίτσαροι ήταν πάντα οι πιο επικινδυνοι. Και εδώ μιλάμε για ορκισμένους γενίτσαρους.

katerina είπε...

Αχ βρε …Ανώνυμε, δεν βαρέθηκες;
Εγώ πάλι μα τον Τουτάτη (σε) βαριέμαι πολύ.
Anyway που λένε και στο χωριό μου «στην υγεία σου!»

Άναυδος είπε...

@Katerina: "Αν εσύ αγχώνεσαι για τον …αφελληνισμό..."
Άψογα. Μια από τα ίδια. Καλά κρασιά.
@Ανώνυμος στο 6 Οκτωβρίου 2010 10:56 ούτε μάγος να ήσουν, άρα υπάρχει ιστορικό στο θέμα.

Μετά από όσα τρελά διάβασα, πιστεύω, θα ήταν πιο τίμιο να πείτε οι Κολωνακιότες "προοδευτικοί" σε εμάς των εξαθλιωμένων συνοικιών του κέντρου: "κοιτάξτε, εμάς δεν μας χαλάει τι γίνεται με αυτούς και ποιανών ντόπιων τα δικαιώματα καταπατώνται, εσείς τους φορτωθήκατε, απεναντίας θέλουμε λούμπεν προλεταριάτο για ψήφους μια και η αριστερά φθίνει".

Λίγο ντροπή δεν βλάπτει ρε παιδιά. Ντροπή λέμε.

katerina είπε...

Αναυδε άκουσα μια ...εξαιρετική προταση απο τον Μιχαλολιάκο, του νομιμου Κομματος της Χρυσης Αυγής. Να δοθεί σε όλους τοςυ πολίτες άδεια οπλοφορίας για αν προστατευοντια απο αυτά τα μιασματα τους μεταναστες. Αν πάλι δεν σου πάει να πυροβολήσεις εσυ γιατί εισια και ...προοδευτικουλης βρε αδελφέ, μπορείς να πληρώνεις 3 ευρώ μηνιαίως και να υπάρχει ιδιωτική αστυνομία που θα πυροβολεί για την πάρτη σου.

Αφου έχεις λυση βρε παιδί μου, ...ντοπιος εσυ που τα μιασματα καταπατουν τα δικαιωματα σου, γιατί δνε την ακολουθείς; Να έρχονται τωρα και εκλογές, πεδίον δόξης λαμπρόν.
Αντε βρε και καλό βόλι. Και δεν εννοώ τις κάλπες...

Λέμε ακριβώς το ίδιο πράγμα Αναυδε. Λίγη ντροπή!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Touché!

Φεύγω, φεύγω έντρομος!

Όσο για το "βαριέμαι", η μνήμη ή ασθενής (που δεν το νομίζω), ή μεθοδικά διαγραφείσα. Είπαμε... καλές οι ανακρίβιες, και αν ...βολεύουν, ακόμα καλύτερα!

Αντεύχομαι "εις υγείαν"

ΥΓ: Ο δύστυχος ο άναυδος μάλλον έχει μείνει ...άναυδος! Αλλά έχει κουράγιο!

Ανώνυμος είπε...

Και για να σοβαρευτούμε λιγο...

Διάβασα την ανταλλαγή απόψεων με τον Άναυδο. Δεν θα κρίνω εδώ αν οι απόψεις του ειναι σωστές, λάθος κλπ., αλλά δεν πάυουν να αποτελούν τις μετριοπαθείς (ναι, μετριοπαθείς) απόψεις μιας ολοένα και αυξανόμενης μερίδας ανθρώπων. Που όμως είναι αυτοί που υφίστανται την όποια καταπίεση, απο την "συγκατοίκηση" με τους μετανάστες.

Αντι λοιπόν να του απαντήσεις, τον ειρωνέυεσαι, τον προπηλακίζεις, του βάζεις λόγια στο στόμα που ποτέ δεν είπε... Αυτό το τελευταίο με τον Μιχαλολιάκο, είναι κυριολεκτικά απαράδεκτο: Δεν είναι λόγια δικά του, είναι δικά σου, με αυτά "φτιάχνεσαι και καταλήγεις στο ...ντροπή!!

Και ναι, κάποτε είχες επιχειρήματα. Και ασφαλώς η θέση σου ΕΧΕΙ επιχειρήματα. Γιατί δεν τα χρησιμοποιείς? Προς τι οι ειρωνίες, οι χαρακτηρισμοί και όλα αυτά?

Δεν είμαι (πάντα) κακοπροαίρετος όταν λέω αυτά που λέω. Απλά λυπάμαι όταν βλέπω να έχει χαθεί ουσιαστικά μέσα σε εμμονές και προκαταλήψεις, αλλά δυστυχώς και κλισέ, μια από τις καλύτερες πένες που υπήρχαν το Blogging.

kostis είπε...

Βλέπω ότι η συζήτηση δυστυχώς ξέφυγε... Για να γυρίσουμε στο θέμα, κατ' αρχήν να δηλώσω ότι είμαι κάθετα αντίθετος στο να ανατεθεί η διοίκηση των πανεπιστημίων σε αγράμματους τεχνοκράτες "managers". Αν δεν κάνω λάθος όμως αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις για εξωπανεπιστημιακά μέλη (αλλά και αυτά πιθανώς από τον ακαδημαϊκό χώρο) που θα απαρτίζουν το "Συμβούλιο Διοίκησης". Δική μου αίσθηση ότι όσο "ανακατεύεται η τράπουλα" σπάει κάπως το πελατειακό σύστημα των ιδρυμάτων (τύπου στήριξέ με για πρύτανη να σου δώσω λεφτά για ηλεκτρονικό μικροσκόπιο). Π.χ. οι εξωτερικοί εκλέκτορες (νόμος Γιαννάκου) ήταν ένα βήμα μπροστά, χωρίς φυσικά να λύσουν όλα τα προβλήματα. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης (απόδειξη ο νόμος Γιαννάκου) οπότε ας δούμε πρώτα ακριβώς τις προτάσεις της ... αννούλας και ας κρίνουμε με ψυχραιμία. Αν δούμε καφρίλες του τύπου η χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό να εξαρτάται από την "αποδοτικότητα", τότε όλοι στους δρόμους... αν οι καθηγητές έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν το μισθό τους μέσα από συνεργασίες και ερευνητικά προγράμματα, ή μπουν κάποιοι ξένοι αξιολογητές σε εκλεκτορικά να το συζητήσουμε.

celin είπε...

Λοιπον,αυτα που γραφει εδω ο Αναυδος δεν εκφραζουν απλως ενα μεγαλο κομματι της Ελληνικης κοινωνιας.Θεωρω οτι εκφραζουν τη πλειοψηφια της Ελληνικης κοινωνιας.
Ας μη παραμυθιαζομαστε μεταξυ μας,αυτη ειναι η αληθεια.
Υπαρχουν λοιπον 2 τροποι αντιμετωπισης αυτης της αληθειας,οπως γινεται κ με καθε αληθεια.
Η επιλεγεις να την αντιμετωπισεις η επιλεγεις να την αγνοησεις.

Η επιλεγεις να συνδιαλλαγεις με τους ανθρωπους που εκφραζουν παρομοιες αποψεις,
η επιλεγεις να τους αγνοησεις.

Αν επιλεξεις να τους αγνοησεις,τους στελνεις κατευθειαν στο στομα του λυκου,δηλαδη στην ακροδεξια.
Εγω θα ηθελα να κανω διαλογο μαζι τους κ να ακουσω τι εχουν να μου πουν.Και θα ηθελα να πω στον Αναυδο οτι το μειζον προβλημα αυτη τη στιγμη ατη χωρα ΔΕΝ ειναι οι μεταναστες.Ειναι ο δικομματισμος,ειναι οι απατεωνες που κυβερνησαν αυτη τη χωρα κ τη κατεστρεψαν παραδιδοντας τη στους διαθνεις μαφιοζους τοκολυφους.Αν λοιπον πρεπει να απαλλαγουμε απο καποιους,ειναι απο τη δικομματικη σαπιλα.
Γιατι μια σωστα οργανωμενη Πολιτεια,απο κυβερνητες που σεβονταν κ νοιαζονταν για τους πολιτες,θα αντιμετωπιζαν ορθα ολα τα προβληματα που δημιουργουνταν.

Ειναι λοιπον οι μεταναστες προβλημα;Εγω δε θεωρω προβλημα τον ανθρωπο που ηρθε απο τη διαλυμενη χωρα του εδω.Μια οργανωμενη Πολιτεια θα εβρισκε εναν τροπο να τον ενσωματωσει.
Ουτε θεωρω προβλημα τη πληθυσμιακη αλλοιωση.Αλλα σιγουρα αν εμφανιζονταν αυριο 5 εκατομμυρια ανθρωπων που θελουν να ερθουν εδω,το προβλημα δε θα ηταν εθνικο αλλα πρακτικο,
ποιος θα τους ταιζε απτη στιγμη που αδυνατουμε να ταισουμε εμας τους ιδιους;
Επισης προβλημα ειναι κ η χαμηλη λεγομενη εγκληματικοτητα.Αν επιλεξουμε να στρουθοκαμηλισουμε κ να μην το αντιμετωπισουμε αυτο,οκ,πασο.
Στις λαικες συνοικιες ομως η εγκληματικοτητα ειναι προβλημα.Δε μπορω να παω να πω στον γερο που διαμαρτυρεται για τους ξενους που τον κλεψαν,"ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΕ ΠΩ ΡΑΤΣΙΣΤΗ"
Μπορω να του πω το αλλο:οτι δηλαδη,ο ξενος σου εκλεψε το πενηνταευρω μεν,αλλα οι γαλαζοπρασινοι αλητες που ψηφιζες σου χουν κλεψει πολλαπλασια.Μπορω να του ζητησω να δειξει λιγη κατανοηση στον φτωχο που τον εκλεψε για να παρει γαλα στο παιδι του.
Αλλα κ ο γερος,ενας φτωχος συνταξιουχος ειναι.Δε μπορω να δικαιολογησω λοιπον τη κλοπη του απο εναν ακομα φτωχοτερο.

Να καταθεσω εδω τη προσωπικη μου εμπειρια:ζουσα επι 8 χρονια στη Βικτωρια,η οποια ειναι τιγκα στους ξενους.Κανεις ποτε δε με πειραξε,κανεναν φιλο η φιλη που ερχονταν να με δουν,δε πειραξε ποτε κανεις.
Πιστευω οτι το προβλημα της χαμηλης εγκληματικοτητας των αλλοδαπων διογκωνεται επιτηδες απο τα ηλεκτρονικα μμε ωστα να ξεσπαζει η οργη μας εναντιον των ξενων,να εκτονωθει εκει,να αποπροσανατολιστουμε κ να μη στραφει η οργη μας εκει που πραγματικα πρεπει να στραφει:εναντιον δηλαδη του σαπιου Καθεστωτος.
Αλλα το προβλημα διογκωνεται απο τα μμε,δε δημιουργειται απο τα μμε.Το προβλημα ειναι υπαρκτο κ πρεπει να αντιμετωπιστει.

Θεωρω οτι ο Αναυδος εδω ειναι κλασικη περιπτωση αυτου που εχω χαρακτηρισει ως Ψ.τ.Κ.δηλαδη ψηφοφορος του κανενος.Μια περιγραφη του Ψ.τ.Κ κανω εδω
http://celinathens.blogspot.com/2010/07/blog-post_26.html

κ εκει λεω οτι χωρις τον Ψ.τ.Κ δε θα καταφερουμε τιποτα,οτι τον χρειαζομαστε μαζι μας,οτι επειγει να βρουμε μια πλατφορμα συνεννοησης.Μπορει να μη τον πολυγουσταρουμε,μπορει να μη μας πολυγουσταρει,αλλα υπαρχουν κοινα σημεια μεταξυ μας κ πρεπει να συνεννοηθουμε.

κ μια προσπαθεια συνεννοησης,τη κανω κ εδω,στη τελευταια μου αναρτηση
http://celinathens.blogspot.com/2010/10/blog-post_05.html

Ξερω οτι ειναι πολυ δυσκολη η συνεννοηση κ μας χωριζουν πολλα.Αλλα δεν υπαρχει αλλος δρομος.Αν περιχαρακωθουμε ο καθενας στα στεγανα του,ευαλωτοι θα παραμεινουμε στις διαθεσεις των γαλαζοπρασινων καταστροφεων


ΥΓ το προβλημα του αυτοπροσδιορισμου για μενα ειναι ασημαντο.Ας λεγονται οι Σκοπιανοι,Μακεδονες,Στερεοελλαδιτες η Καρπενησιοι.Προσωπικα μου ειναι αδιαφορο

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική η ανάλυση του Celin.

Και αυτή ακριβώς με κάνει να σου πω, Κατερίνα, ότι δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεσαι τι παρακολουθούμε σήμερα, και στην κοινωνία και στο blog σου: Την γέννηση ενός φασισμού ΑΚΡΙΒΩΣ στα πρότυπα της δημιουργίας του φασισμού στην Γερμανία: Φτώχεια, ταξικό μίσος, αδικία, και απαξίωση του περιβάλλοντος όπου καποιοι έζησαν χρόνια, από μετανάστες που είναι αδύνατον να προσαρμοστούν. Ναι, είτε σου αρέσει είτε όχι, οι "παλιοί" Αλβανοί δεν ξεχωρίζουν απο τους Έλληνες, προσαρμόζονται πλήρως, αλλά οι Αφγανοί, οι Ασιάτες γενικά όχι... Και η επιτυχία της μετανάστευσης είναι η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ στην κοινωνία υποδοχής και όχι η δημιουργία γκέτο, και ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές.

Και εδώ έρχεται ένα μέρος της άρχουσας τάξης, με τις όποιες "αριστερές" της καταβολές (και υπερβολές), να δείνει μαθήματα ανεκτικότητας στους γηγενείς που υφίστανται τις επιπτώσεις... αυτή η τάξη των πλουσίων, των κατοίκων περιοχών που δεν θίγονται κατ' ελάχιστο, δίνουν "μαθήματα"! Ε... αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο! Το μόνο που πετυχαίνει είναι να εξοργίζει, να βαθαίνει το χάσμα, να οδηγεί μια τάξη ανθρώπων στην αγκαλιά του φασισμού. Το ταξικό μίσος που φαίνεται ξεκάθαρα στα λεγόμενα του άναυδου, δεν θα τον οδηγήσει στην αγκαλιά της αριστεράς, όπως κάποιοι κρετίνοι του ΚΚΕ μπορεί να νομίζουν, αλλά κατ' ευθείαν στην αγκαλιά του φασισμού, όπως έγινε και στη Γερμανία. Το ίδιο λάθος επαναλαμβάνεται, το ίδιο λάθος κάνεις και εσύ. Ο Άναυδος δεν είναι ο φασιστας next to your door, που δεν υφίσταται -όπως και εσύ άλλωστε- καμμιά συνέπεια απο την μετανάστευση, αλλά κάποιος που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ υποφέρει, κάποιος που η ζωή του έχει υποβαθμιστεί ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ!

Όσο υπάρχει ανάγκη να υποστηριχτούν οι μετανάστες, άλλη τόση ανάγκη υπάρχει να υποστηριχθούν οι γηγενείς που υφίστανται τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ συνέπειες.

Αυτή προκλητική συμπεριφορά σου απέναντι του Άναυδου, οι ειρωνίες, η απαξίωση των απόψεών του, είναι ότι το χειρότερο! Πέρα απο το ότι δείχνεις ανόητη, σνομπ και επιπόλαιη, ρίχνεις εσύ, άθελά σου, νερό στο "μύλο" του φασισμού που -είμαι βέβαιος ότι θέλεις να- πολεμάς. Και το θηρίο θεριεύει... και κάποια στιγμή, θα βρεί μόνο του την αντιπροσώπευση που σήμερα δεν έχει από τους όποιους καραγκιόζηδες τύπου Καρατζαφέρη. Δεν έφτιαξε ο Χίτλερ τον φασισμό, οι συνθήκες και ο υφέρπων φασισμός έφτιαξαν τον ηγέτη τους... Το ίδιο θα γίνει και εδώ, το λέω καιρό, το ξέρεις... και τότε αλλίμονό μας!

Αλλάξτε συμπεριφορά όσο είναι καιρός! Σκύψτε στο πρόβλημα των ντόπιων, αγκαλιάστε τους όσο και τους μετανάστες. Και οι δύο υποφέρουν....

Και... συγγνώμη, Κοστή, αλλά το θέμα είναιμ πολύ πιο κρίσιμο και πιο καυτό απο αυτό των πανεπιστημίων...

Dimitris είπε...

Όπως πάντα είσαι καταπληκτική.....
Άλλη μια ανάρτησή σου που "μέτρησε"..
Τεκμηριωμένη και σαφής...
Δε γράφω τίποτε άλλο .....
Ούτε καν μια γραμμή γιατί ο τύπος με άφησε ......Άναυδο......
Ελληνάρα..... το μεγαλείο σου.....

Ανώνυμος είπε...

Από ότι φαίνεται, απάντηση ΔΕΝ θα πάρουμε!

"Απορία ψάλτου βηξ" έλεγαν οι παλιότεροι...

Προβλέπω σύντομα νέα ανάρτηση... έτσι, για να ξεχνιώμαστε!

katerina είπε...

Να απαντήσω πρώτα στον Κωστή γιατί θα μου επιτρέψετε να επιμείνω ότι το θέμα της τριτοβάθμιας- και όχι μόνον της τριτοβάθμιας αλλά αυτή είναι η αιχμή του δόρατος- είναι σημαντικότερο από την μετανάστευση. Όχι αξιολογώντας την σημασία του, αλλά ενώ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούμε να επέμβουμε η μετανάστευση είναι ένα θέμα – που κατά την γνωμη μου αναλωνομαστε σε συζητησεις για τις σταθερές αντί να επικεντρωνόμαστε στις παραμέτρους. Αλλά αυτά παρακάτω.

Κωστή, επέτρεψε μου να σου πω ότι κανείς ένα λάθος. Και, αν και διαφωνώ με την συνολική λογική και προσέγγιση του ΚΚΕ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εδώ θα συμφωνήσω μαζί του, που αποφάσισε ότι αυτό που στήνεται από το Υπουργείο ΔΕΝ είναι διάλογος στον οποίο μπορεί να συμμετάσχει.
Τι εννοώ. Δεν μπορείς να συζητάς με την εκπαιδευτική κοινότητα και τα πολιτικά κόμματα στο πλαίσιο «εγώ αποφασίζω και διατάζω ΑΥΤΟ το Πανεπιστήμιο και άντε να συζητησω μαζί σας τα 2-3 επουσιώδη, κουβέντα να γίνεται».

Τι είναι στην πραγματικότητα οι προτεινόμενες από την Κυβέρνηση αλλαγές;
1ον στην διοίκηση και στη δομή των πανεπιστημίων και 2ον στη διασύνδεση τους με την αγορά. Και οι δυο όμως αυτοί άξονες υπόκεινται σε βασικές επιταγές του άρθρου 16, που μανιασμένα προσπάθησε να καταργήσει και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, και β[βέβαια ελπίζω όλοι να θυμόμαστε το πώς απετράπη η ασυδοσία που είχαν και οι μεν και οι δε στο μυαλό τους.
Ξέρεις Κωστή μου, είναι πολύ βολικό το σενάριο…πονάει χερι κοψει κεφάλι. Οι ανάγκες για αλλαγές στο πανεπιστήμιο είναι δεδομένες και πιεστικές, το θέμα είναι η κατεύθυνσή τους. Χοντρικά αυτό που επιδιώκεται είναι ξεκαθαρο, να υποβαθμιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας, ενώ θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της ιδιωτικής οικονομίας. Αντίστοιχες είναι οι δυνάμεις που θα στηρίζουν τη μεταρρύθμιση: πρόκειται για τα ιδιωτικά κεφάλαια και για τη διεθνή πολιτική που τα εκφράζει. Παρά τις ρητορείες για διευκόλυνση της απασχόλησης των πτυχιούχων, η εξέλιξη αυτή είναι όντως αμφίβολη, αφού η αγορά ενδιαφέρεται περισσότερο για φθηνή παρά για τυπικά πιστοποιημένη γνώση.

Η Κυβερνηση ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ το ίδιο επικοινωνιακό παιχνιδι που έκανε στην εναγωνια προσπαθεια της για αν φτάσουμε σε κρίση δανεισμού. Βγαινει στις ρουγες και παλευει με όποιο τρόπο έχει και με όσα δεκανικια μπορεί να ΞΑΝΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΕΙ, να απαξιώσει, να λοιδορήσει. Άντε πάλι οι Τιτανικοί. Το έργο χιλιοπαιγμένο.

συνεχιζεται

katerina είπε...

ΙΙ
Ας ανοίξει μια συζητηση για τους αγγλοσαξονικούς δείκτες αξιολόγησης που μας πηρε ο πόνος να ενστερνιστούμε και μετά όταν θα έχει τα κότσια να αλλάξει το Σύνταγμα ας αποφασίσουμε όλοι μαζί, ότι θέλουμε την εξάρτηση βασικών λειτουργιών της εκπαίδευσης αλλά και της έρευνας από ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις και επομένως και από ιδιωτικές στοχοθεσίες.

Αλλά ή τηρούμε το Σύνταγμα ή το αλλάζουμε. Αυτά τα τερτίπια, αυτά τα πηδήματα από το παράθυρο γιατί δεν μπορέσαμε, η ακαδημαϊκοί κοινότητα, μας εμπόδισε να σπάσουμε τη πόρτα, είναι εκ του πονηρού.

Και κάτι τελευταίο. Αυτή τη στιγμή προβάλλεται η διασύνδεση με την αγορά ως νεωτερισμός, ενώ ήδη είναι ισχυρή. Η συρρίκνωση των δημόσιων κονδυλίων για έρευνα έχει οδηγήσει σε απόλυτη και σε ποσοστιαία διόγκωση των σχετικών ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων. Επιπλέον, σχολές που ενδιαφέρουν την αγορά (π.χ. φαρμάκων ή τεχνικού εξοπλισμού) βρίσκουν άνετα χορηγίες και το χρήμα …ρέει. Άλλες, όμως, που την αφήνουν αδιάφορη (σχολές καλών τεχνών, νομικές, φιλοσοφικές, πολιτικής επιστήμης κ.ά.), αδυνατούν να στηρίξουν αναγκαίες δραστηριότητες και να εμπλουτίσουν βιβλιοθήκες. Και βέβαια είναι ευνόητο, ότι χωρίς συμμετοχή σε συνέδρια η διεθνής παρουσία εξασθενίζει και οι αξιολογήσεις γίνονται αρνητικές. Ζούμε ένα φαύλο κύκλο της τριτοβάθμιας εκπαιδευσης που η Κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει ακόμα πιο φαύλο.

katerina είπε...

Ανώνυμε, Celin, διάβασα τις ενστάσεις σας, και απαντώ επί της ουσίας. Δηλαδή αυτό που εγώ θεωρώ ότι είναι Η ουσία. Δεν έχει έννοια να απαντήσω στο όποιο πλαίσιο εγώ θεωρώ λανθασμένο. Δεν λέω ότι εγώ κατέχω την …αλήθεια, λέω όμως ότι οι θέσεις και οι αποψεις του καθενός στηριζονται στα δεδομένα που έχει, και στις παραμέτρους που αποδέχεται.

Λοιπόν, ξεκινάω από μία παραδοχή. Είναι λανθασμένη η ερώτηση για το αν μας αρέσει ή δεν μας αρέσει η μετανάστευση. Στην υποθετική αυτή ερώτηση είναι δεκτή η όποια απάντηση, αλλά είναι άνευ αντικειμένου. Είναι σαν να κάνουμε μια συζήτηση για το αν μας αρέσει η βροχή, το κίτρινο χρώμα στα σταφύλια, ή τι ώρα θέλουμε να νυχτώνει. Η μετανάστευση είναι ΓΕΓΟΝΟΣ. Και θα συνεχίζεται και θα εντείνεται όσο η φτώχεια, οι δικτατορίες, οι στρατιωτικές επεμβάσεις, οι περιβαλλοντικές καταστροφές, οι λιμοί και οι λοιμοί θα μαστίζουν πάνω από το μισό του πλανήτη.

Οι Ευρωπαίοι μετανάστες στην πλειοψηφία τους ήρθαν στην Ελλάδα – τότε που ο ρυθμός ανάπτυξης έτρεχε με 4% Ανώνυμε, για ένα καλύτερο μεροκάματο ή έστω για ένα μεροκάματο. Προφανώς ενταχθηκαν και πολλοι ενσωματώθηκαν πολύ καλυτερα στην ελλην9κή κοινωνία, γιατί έχουμε πολλά κοινά. Ας αναφέρω ένα και μόνο. Εχουμε παρομοια αντιληψη για την οικογένεια, προερχομενοι από τ. σοσιαλιστικές χώρες, ειχαν έλαχιστα ποσοστά αναλφαβητισμου, η πλειοψηφια τοςυ έμαθε σχεδόν αμεσως αναγνωση και γραφή στα ελληνικά, έχουμε παρόμοιες θρησκευτικές αντιλήψεις- που στα χαμηλά κοινωνικά και οικονομικά στρωματά που συνήθως μεταναστεύουν είναι πολύ έντονες- κλπ.

Αντίθετα οι Ασιάτες και οι Αφρικανοί, δεν ήρθαν για μια καλύτερη ζωή. Ή πλειοψηφία τους ήρθε γιατί πίσω ΔΕΝ υπήρχε ζωή για αυτούς.

Μπορείς χωρίς κανένα κατασταλτικό μέτρο να ανακόψεις την μεταναστευση της πρώτης κατηγορίας . Ήδη οι μετανάστες της 1ης κατηγορίας ξαναφεύγουν μαζικά. Πολωνοί, Τσέχοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Αλβανοί, φεύγουν είτε για την πατρίδα τους, είτε για άλλη ευρωπαϊκή χώρα, μιας και πλέον έχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο. Και όσο η ύφεση θα εντείνεται στην Ελλάδα, σε λίγο θα έχουν εξαφανιστεί. Εδώ θα ήθελα να πω ότι χάθηκε μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ευκαιρία μεταφοράς της ελληνικής επιχειρηματικής αλλά και της ακαδημαϊκής κουλτουρας και δραστηριότητας στις χωρες αυτές, μιας που αυτοι οι άνθρωποι και τα παιδιά τοςυ θα μπορουσαν αν γινουν οι καλύτεροι πρεσβευτές μας στις χώρες τους, αλλά δεν είναι της παρούσης.

Έρχομαι στη 2η κατηγορία μεταναστών. Στους εξαθλιωμένους Ασιάτες και Αφρικανούς. Αντι να αναλωνόμαστε σε συζητήσεις περί διαγραμμάτου, για πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε ακόμα και με ναζιστικές μεθόδους εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

συνεχιζεται

katerina είπε...

2ον
Πρώτα από όλα, να επενδύσουμε στις κοινότητες τους. Μόνο αυτοι μπορουν να βοηθήσουν στην ένταξη τους. Έχουμε πετυχημένα παραδείγματα σε περιοχές της Αθήνας. Έχουμε το παράδειγμα των Αμπελοκήπων, της Ν. Ιωνίας ακόμα και της Κυψέλης. Έχουμε το παράδειγμα περιοχών όπως η Ανατολική Αττική, ο Μαραθώνας. Ή η Δυτική Αττική, η Ελευσίνα, η Μαγούλα,. Κάποιοι θα μου πουν, ότι πια σε σημεία των Αηνών τα Ελληνικά μικρομάγαζα είναι μειοψηφικά. Δεν είναι κακό αυτό. Η ώσμωση ανάμεσα στους λαούς, στους πολιτσμούς, στους ανθρώπους μπολιάζει. Είναι το πολιτιτιστικό «βιοτεχνολογικό» πειραμα, το μπολιασμα. Αλλά πότε ακουσαμε για την όποια εξαθλίωση στην περιοχή των Αμπελοκήπων ή της Ν. Ιωνίας;

Ναι ειμαι η πρωτη που φωνάζω «όχι στα γκετο», και δεν ...μένω μόνο στις φωνές. όσοι με γνωριζουν...γνωρίζουν. Βλέπουμε πια στην Κυψέλη Σενεγαλεζους παντρεμένους με Πολωνές, βλέπουμε τετράξανθα και μαύρα αδέλφια στο ίδιο σπίτι, αλλά αυτό μπορεί να μας αρεσει, μπορεί όχι, αλλά δεν ενοχλεί. Δεν παραβιάζει το διαιωμα της ασφάλειας μας ως πολιτες και φανταζοαι ότι η ασφάλεια και η ποιοτητητα ζωής είναι αυτό που μας αφορά και όχι η θρησκευτική άντιληψη, η φυλή ή το χρώμα.

Υπάρχει ο Αγιος Παντελεημονας- που πια δεν ειναι αυστηρά η περιοχή του Α. Παντελεημονα-, υπάρχουν εκει τα κονταροχτυπηματα αναμεσα στους αναρχικούς της Βίλας Αμαλίας και στους χρυσαυγιτες. Οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν χωριστεί σε ομάδες. Ο ιερεας δινει κρυφά τροφιμα και ρουχα στοςυ μεταναστες. Η κατασταση είναι εκρηκτική. Δεν θα διαφωνησω. Αλλά αν αυτοι οι άνθρωποι δεν έρθουν σε επαφή με τις κοινοτητες τους- εξαιρετική η δουλειά της κοινοτητας των αφρικανίδων μητέρων- αν δεν ελεχθούν οι αρχισυμμορίτες που τους εκμεταλευονται για ένα πιατο φαί, αν δεν τόση παρασχεθεί μια στοιχειώδης υποδομή- μακρυά από τον Α. Παντελεημονα, όλο αυτό θα ανατροφοδοτειται και θα διογκωνεται και μέσα από τις ευκολίες των καναλιών που παιζουν επικοινωιακά παιχνιδια στις πλάτες όλων, κατοίκων και μεταναστών.

Και έρχομαι στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί που οι Κυβερνήσεις ανακάτεψαν το μπαρούτι με τη φωτιά. Εκεί που παίζονται τα μεγαλύτερα παιχνίδια με κομπάρσους τους φτωχοδιαβολους πρόσφυγες και μετανάστες, τους άρρωστους τοξικοεξαρτημένους και πρωταγωνιστές κάτι καρεκλοκεντευρους του Υπουργείου Υγείας και βέβαια όλους τους μαφιοζους ουσιών, σάρκας, και ότι παρανομίας βάλει ο νους του ανθρώπου.
Ένα ένα το πρόβλημα, μία μια η λύση. Αν δεν αλλάξουμε ή καταστρατηγησουμε το Δουβλίνο ΙΙ, το προβλημα θα συσωρευεται, θα διογκωνεται θα παιρνει εκρηκτικές διαστάσεις και για τους μεν και για τους δε. Οι μόνοι κερδισμένοι, όσοι κάνουν εδώ και καιρό real estate στο κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο.

Αν δεν επενδυσουμε στις κοινοτητες τους, αν δεν επιδιώξουμε να διαλυσουμε τις γκετοποιησεις, τις συμμορίες, αν δεν χρησιμοποιησουμε όλο αυτό το κοινοτικό χρημα που ΛΙΜΝΑΖΕΙ ή κακοδιαχειριζεται σε χερια επιτηδείων, αν δεν μπουν ΕΠΙΘΕΤΙΚΆ οι υγειονομικές υπηρεσίες, να βοηθησουν όλο αυτό τον κόσμο που είναι κινουμενη βόμβα για την δημόσια υγεία, τοτε θα μπουμε σε ατερμονες συζητησεις για το αν μας αρεσει ή όχι η μετανάστευση, θα μπουμε σε ναζιστικές λογικές, θα μπουμε σε εμφυλιες συρράξεις.

Έγραψα πολλά, θα μπορούσα να γράφω ατελείωτα, αλλά δεν ξέρω καν αν έχει έννοια. Όλα εξαντλουνται σε κοκορομαχίες σε τηλεοπτικά παραθυρα ιδιτερα τωρα λόγω και των δημοτικών εκλογών. Και ή θα δούμε καταματα το προβλημα, να προσπαθησουμε να δώσουμε λυσεις, άλλοτε διαχειριστικές και άλλοτε πιο ουσιαστικές, ή θα βριζομαστε. Το δεδομένο δεν αλλάζει. Στο χερι μας είναι να δουμε τις παραμέτρους και τις πιο ανωδυνες λύσεις για ΟΛΟΥΣ..

Τέλος τις προσβολές, τις χυδαιότητες ή τις εμμονές στο πρόσωπο μου τις αντιπαρέρχομαι γιατί πολύ απλά δεν με ακουμπάνε. Άδικη η σπατάλη, η εκτόξευση τόσης χολής. Δεν με θυμώνει ΠΟΤΕ , αναλόγως όμως της ώρας και της διαθεσης, άλλοτε με διασκεδάζει και άλλοτε με αφήνει παγερά αδιάφορη.

katerina είπε...

Καλησπέρα Δημήτρη, σε ευχαριστώ για το κομπλιμέντο. Όπως ίσως αντιλαμβάνεσαι, η μετανάστευση άνοιξε και άλλους ασκούς που εντάσσονται στην δημιουργία διάφορων …πατριωτικών μετώπων. Όλα μαζί. Το ότι η Γκιουλ Καραχασαν αποφάσισε αν και Πομάκα να κατεβεί υποψήφια στο Δήμο Μυκης σαν Τουρκάλα, το τσουβαλιάζουμε μαζί με τους Αφγανους του Α. Παντελεημονα. Παλιο το κόλπο, και δεν θα κρυφτώ πισω από το δαχτυλο μου να πω ότι είναι και …αοτυχημένο.Ναι επικοινωιακά πουλάει σημερα, αυριο θα πουλάει ακομα περισσότερο πολύ. Συντομα θα το βλέπουμε όλο και πιο συχνά στα πρωτοσελιδα των κρεατομηχανών των φυλλάδων.

Ανώνυμος είπε...

Είδες που τελικά ΔΕΝ είναι ανέφικτο να απαντήσεις χωρίς ειρωνίες κλπ. κλπ.;

Εν τούτοις... ως συνήθως, δεν απάντησες στην ουσία του προβλήματος που έθεσε ο Άναυδος. Δηλαδή... δεν είπες ΤΙΠΟΤΑ για τον Άναυδο και τους υπόλοιπους σαν και αυτόν...

Είπες πάλι τι πρέπει να γίνει για τους μετανάστες. θα συμφωνήσω με όλα, και επαυξάνω: Ναι, είναι αδύνατον να καταργηθεί η μετανάστευση. Και να μπορούσε να γίνει, δεν θα έπρεπε...

Αλλά, το πρόβλημα θα λυθεί ΜΟΝΟ αν γίνουν όσα περιγράφεις για τους μετανάστες; Δεν χρειάζεται να γίνει ΑΠΟΛΥΤΩς ΤΙΠΟΤΑ για τους έλληνες κατοίκους των περιοχών που "καταλήφθηκαν";

Δεν είμαι ειδικός στο θέμα, εσύ είσαι. Αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι η εξομάλυνση μιας εκρηκτικής κατάστασης είναι μονόδρομος ενεργειών... Δεν μπορώ να δεχθώ ότι οι έλληνες κάτοικοι μπορούν να περιμένουν στωικά μπας και γίνουν τα όσα -σωστά- περιγράφεις για τους μετανάστες, χωρίς να γίνει ΑΠΟΛΥΤΩς ΤΙΠΟΤΑ για αυτούς!

Τέλος, θα μου επιτρέψεις να χαρακτηρίσω τον Dimitris ΗΛΗΘΙΟ, και να του πω ότι αν ο Άναυδος είναι ελληνάρα, τότε ο φίλος δεν έχει κοιταχτεί ποτέ στον καθρέφτη...

katerina είπε...

Την δική μου άποψη την είπα αυτά που πραγματικά θα βοηθούσαν την όποια συγκατοίκηση. Οι κάτοικοι, οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ κάτοικοι πρέπει να ενεργοποιηθούν και να συνεργαστούν με τις κοινότητες.
Οι κοινωνιολόγοι της μετανάστευσης έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι πολύ πιο σημαντικές από τις κρατικές πολιτικές της ένταξης όπως το άσυλο, η ιθαγένεια, τα πολιτικά δικαιώματα, είναι οι ενεργές κοινωνικές διεργασίες. Και τι σημαινει αυτό; Σημαινει τον τρόπο που αντιμετωπιζουν οι κοινότητες τοςυ εκαστοτε νεοφερμένους. Όσο περισσότερο αποξενωμένος είναι κάποιος, όσο πιο φοβισμένος τόσο πιο επιθετικός.

Αλλά… όλα αυτά δεν έχουν καμία αξία για την περιοχή του Α. Παντελεημονα, όπως δεν έχουν και καμία σημασία για την περιοχή του Κέντρου της Αθήνας. Εκει τα …πειράματα και τα …παιχνίδια, είναι πολύ ισχυρά.
Η περίπτωση του Α. Παντελεήμονα είναι ένα «πείραμα» που κάποιοι κάνουν σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα. Έχω δει…προγκρόμ, ειδα τα παληκάρια με τα ξυρισμένα κεφάλια και τις σιδερογροθιές και εκει βλέπεις ότι ακόμα και οι θυτες είναι θυματα. Φτωχοι, άνεργοι, εξαθλιωμένοι, ταπεινωμενοι από την Πολιτεία, που απλά εντάσσονται σε μια ομάδα και παιρνουν τον νόμο…και όχι μόνο τον νόμο στα χέρια τους. Η φτωχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν ΟΛΟΙ οι κάτοικοι στον Αγιο Παντελεημονα δεν είναι μια «φυσική» συνεπεια της διαφορετικότητας. Είναι μια ενσυνειδητη και εξαιρετικά ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ επιλογή με την ανοχή της πολιτείας. Ότι συμβαίνει εκεί, δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Είναι πολύ καυτό το θέμα του Α. Παντελεημονα. Και θα επιμεινω και μακάρι να βγω ψευτρα και υπερβολική. Στον Α. Παντελεημονα, κάποιοι κάνουν ένα πολύ συγκεκριμένο πειραμα. Οι κάτοικοι και οι μεταναστες είναι απλοί κομπάρσοι στο συγκεκριμένο χωρο. Κάποτε, κάποιοι, θα δημοσιοποιησουν τι ακριβώς γινεται εκει. Ελπιζω όχι σαν μνημοσυνο. Πολύς κόσμος έχει πια πολύ σοβαρές ενδειξεις αλλά οι αποδειξεις; … Αλλά τι να πω και εγώ …από τα υψηλά του Κολωνακίου; Ξέρεις Ανώνυμε… εισαι ΠΑΝΤΑ κακοπροαίρετος. Αλλά αυτό είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ δικό σου πρόβλημα, όχι δικό μου.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, βλέπεις, ακόμα και τώρα, που ουσιαστικά συμφωνείς μαζί μου, με θεωρείς κακοπροαίρετο. Ξέρεις, μερικές φορές κάποιος αναγκάζεται να γίνει κακοπροαίρετος.. Σκέψου λίγο και θα καταλάβεις... Εσυ που έχεις μνημη ελέφαντα, θα θυμάσαι "πάντα" κάτι τι...

Τώρα, επι της ουσίας. Τι περιέγραψες
οτι γίνεται στον αγ. Παντελεήμονα; την γέννηση των φασιστικών ταγμάτων αφόδου (Sturmabteilung) με σύγχρονη μορφή... και δεν το αναγνωρίζεις καν! Το περιγράφεις και αρνείσαι να καταλάβεις το πείραμα. "Η φτωχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν ΟΛΟΙ οι κάτοικοι στον Αγιο Παντελεημονα δεν είναι μια «φυσική» συνεπεια της διαφορετικότητας. Είναι μια ενσυνειδητη και εξαιρετικά ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ επιλογή με την ανοχή της πολιτείας" Επιλογή ποιών; Ασφαλώς όχι των ιδίων των κατοίκων! Αυτούς ποιός θα τους βοηθήσει; Γιατί ο φασισμός δεν θα επεκταθεί στους μετανάστες, σε αυτούς θα επεκταθεί...

Και επαναλαμβάνω: Όταν μιλάς όπως μιλάς στον Άναυδο, δεν βλέπεις ότι τον σπρώχνεις στην αγκαλίά τους, οτι ρίχνεις νερο -αθελά σου- στον μύλο τους. Και καλά... ο Δημήτρης ΕΙΝΑΙ ηλήθιος.. εσύ όμως δεν είσαι.

Οσο για το "κολωνακιώτισα"... λυπάμαι, αλλά ναι, κάτω από τις σημερινές συνθήκες ΕΙΝΑΙ προκλητικό! Ξέρω πολύ καλά ότι δεν το κάνεις από καμμιά πρόθεση, αλλά έλα και στη θέση του άναυδου, δες πως το βλεπει (στο είπε ξεκάθαρα και θύμωσες) και αθ καταλάβεις ότι είναι καλύτερα να μην σηκώνουν "παντιέρες" οι ουσιαστικά αμέτοχοι. Και πάλι ρίχνεις νερό στο μύλο του κοινωνικού διχασμού, που -επαναλαμβάνω- δεν εξυπηρετεί σημερα καμμιά αριστερά η ΚΚΕ, αλλά πάλι τον φασισμό.

Κάνε ότι κάνεις χωρίς φωνές, χωρίς να διαλαλείς τίποτα... πρόσφερε ότι έχεις να προσφέρεις αθόρυβα. Ασε τους φιλιππικούς... Μην προκαλείς.

habilis είπε...

!!!
Καλό Πανεπιστήμιο είναι αυτό που σου δίνει την σκαπάνη και σε κάνει ακούραστο εργάτη να ξύνεις τους ασβέστες και τις λαδομπογιές για να απελευθερώσεις τα υπέροχα ψηφιδωτά που ποτέ δεν θα είναι τόσο υπέροχα για να σε αποτρέψουν να ξύσεις κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο, κι άλλοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο. Γιατί με μια βεβαιότητα σε εφοδιάζει το ...καλό Πανεπιστήμιο, την απέραντη γοητεία του ταξιδιού στην …αμφισβήτηση.