Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Η ...μικρασιατική καταστροφή

Ναι, η Ιστορία είναι τόσο περίεργη, τόσο ενδιαφέρουσα, τόσο ιντριγκαδόρικη.
Ο ιστορικός Τάσος Βουρνάς ισχυρίζεται ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου (ο …παππούς) ήταν ο συντάκτης του κατηγορητηρίου της «δίκης των 6».

Το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας , δεν χρειάζεται πια να …εκτελεσθεί. Άλλωστε, σαν έτοιμοι από καιρό, σαν από…πάντα, το πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα, έχει ήδη εξασφαλίσει, με τον Νόμο περί Ανευθυνότητας Υπουργού ..ότι κανείς ποτέ, δεν θα δικαστεί, δεν θα καταδικαστεί και δεν θα τιμωρηθεί για τα εγκλήματα του.

Το υπάρχον πολιτικό προσωπικό, πρέπει να εκδιωχθεί, πρέπει απλά να παροπλιστεί, ακόμα και αν ποτέ δεν …διωχθεί από την Δικαιοσύνη. Την δική τους Δικαιοσύνη. Τους δικούς τους Νόμους. Τους δικούς τους σύμμαχους, φίλους, υπάλληλους, νταβάδες.

Αυτό είναι το δικό μας χρέος, καθήκον, υποχρέωση, ανάγκη, επιβίωση. Αυτός είναι ο δικός μας ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ. Όλοι αυτοι, τελειωσαν και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε τόσο πιο γρήγορα θα το αντιμετωπισουμε. Αρκετή σαπίλα ζήσαμε. Αρκετή τρομοκρατία ζήσαμε. Ως εδώ…

Αυτοί είναι μόνο το πρόβλημα. Η λύση είναι δική μας. Άλλωστε η ουσία εκείνου του κατηγορητηρίου, εκείνης της εποχής αντέχει ακόμα. «Η Ελλάδα δεν ηττήθηκε. Η Ελλάδα προδόθηκε».

Υ.Γ.Και ναι, η Δημοκρατία δεν εχει αδιεξοδα. Τα "αδιεξοδα" τα έχτισε σαν τειχη γερά, μπετονένια, η δική τους "δημοκρατία", για ένα και μόνο λόγο, για την αυτοσυντήρηση τους.

Υ.Γ.2. Ανατριχιαστική η «λεπτομέρεια». Ακόμα και την ύστατη στιγμή, το κύριο μέλημαείναι η …επικοινωνία. Φόντο η θάλασσα του …Καστελόριζου, η εσχατιά της Ελλάδας απέναντι από την Τουρκία. Τα λόγια του έργου, τα γνωστά …επιθεωρησιακά. Η δήλωση ...μαγνητοφωνημένη. Λυπάμαι αγαπητοί μου, αλλά και το …επικοινωνιακό προσωπικό είναι εξίσου ανίκανο.



23 σχόλια:

cynical είπε...

Τοσο ανικανο το επικοινωνιακο προσωπικο! Μα τοσο ανικανο.

Στειλανε τον πρωθυπουργο στο εσχατο ακρο της χωρας, για να εχει να λεει ο κοσμος ολος και οι ιστορικοι του μελλοντος οτι ο πρωθυπουργος δεν τολμησε να αντιμετωπισει τον λαο. Γιατι;

Για την αποκοτια. Φυσικα ετσι που τα εσπρωξαν τα πραγματα, δεν γινοταν και αλλιως αυτη τη στιγμη.

monahikoslikos είπε...

«Η Ελλάδα δεν ηττήθηκε. Η Ελλάδα προδόθηκε», τα είπες όλα μ' αυτό!!!

Όσο για την επιλογή του Καστελόριζου ίσως να είναι και σημαδιακή ίσως να θέλει να προειδοποιήσει πως θα 'ναι το πρώτο νησί που θα αλλάξει σημαία...

Swell είπε...

Ισως σκέφτηκε ότι από το Καστελόριζο, μπορούσε αν χρειαζόταν να περάσει απέναντι με κανό.

vague είπε...

Η Ελλάδα απλώς σηματοδοτεί σήμερα ιστορικές αλλαγές παγκοσμίως.

Το Γιώργο τον έστειλε εκεί ο προσωπικός του γιατρός, για να ηρεμήσει λίγο, γιατί είχε λιώσει στο κλάμα και στον οδυρμό. Μη γίνεστε κακοί. Είναι ένας ευαίσθητος άνθρωπος.

Dimos El Grec είπε...

Καλησπέρα Κατερίνα! Ωραιό blog!
Φαντάσου τι τομάτα θα έπεφτε αν τον στέλναν για live δηλώσεις στην Τρικούπη...
Οπότε κάτι ξέρουν οι σύμβουλοι... μαγνητοσκοπημένα κι από Καστελόριζο και πολύ είναι...

Kirki είπε...

Πες το βρε Κατερινάκι.Γιατί κανεις δε το λεει.Μόνο χάδια και προστασία.Ακόμη κι αυτή την αποφράδα μέρα,η επικοινωνία.Δεν έχουν καταλάβει πως η επικοινωνία ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ.Δεν μπορεί να μασκαρέψει τα πάντα.Και τουλάχιστον αυτό που ξεκίνησε σήμερα δε μασκαρεύεται με τίποτε.Μια θλιψη,μια απαισιοδοξια παντού.Φίλοι σε απόγνωση.Και να μη μπορείς να τους δώσεις χαμόγελο γιατί τοχεις χάσει και συ.Στο χει πάρει η μαυρίλα και η ανασφάλέια.

Kirki είπε...

Διαβάστε κι αυτο παιδιά κι ανατριχιάστε
http://www.youtube.com/my_videos

katerina είπε...

Cynical, δεν το περασε έστω τυπικά μέσα απο τη Βουλή. Θεωρουν ότι η Βουλή ειναι απλά ένας χωρος να παρκαρεις το αυτοκινητο σου εσυ και οι συγγενείς σου, να διορίζεις με παχυλούς μισθούς τους φίλους σου, και να πίνεις καφέδες στο καφενείο.

Αν εδώ δεν ταιριαζει το «Κλειστε λοιπόν και τη Βουλή», αν δεν ειναι η μεγαλυτερη ταπεινωση του θεσμου, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, και των Θεσμών (στοςυ οποίους ομνυουν και στο κουφαρι τοςυ χυνουν κροκοδειλια δακρυα) αυτή η ιστορία, τότε τι είναι ρε γαμωτο;

katerina είπε...

Λύκε έχει πολλες ερμηνείες ...το σκηνικό, όπως και το επικοινωνιακό μηνυμα όλης αυτής της ιστορίας. Πάντως τόσο ..ηλίθιοι, να ΘΕΛΟΥΝ να δηλώσουν αυτό που εννοείς , δεν πιστευω ότι είναι.

Απλά είναι τόσο ηλίθιοι, που νομιζοντας ότι αν εμφανισουν τον Πρωθυπουργό ...στο Καστελοριζο, εμεις οι υπηκόοι θα συγκινηθούμε ...πατριωτικά. Ασφαλώς βέβαια, εμεις σκεφτηκαμε το ...αυτονοητο. Αλλά ειπαμε... ανοητοι ή εφιαλτες; Η συνεχεια επι της οθόνης.

katerina είπε...

Swell, εσυ πιστευεις ότι ειναι ποτέ δυνατόν να αποφασίσει ...οικειοθελώς ο ΓΑΠ να ...διαφυγει απο την εξουσία. ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ.

katerina είπε...

Riski μου πιθανότατα ειναι εξαιρετικά ευαισθητος. Αλλωστε το δηλωσε και ο Γραμματεας του Κόμματος, και δεν έχω και κανένα λόγο να τον αμφισβητήσω. Αλλά ...ευτυχώς ή δυστυχώς, είμαστε και εμεις...ευαισθητοι. Bad luck for the President.

katerina είπε...

Dimos El Grec, καλως ήρθες. Σε ...δυσκολη ώρα μας βρισκεις. Να φυγουμε απο αυτο τον τόπο, να τους τον χαρισουμε ρε αδελφέ ή να μεινουμε; Αυτοι πάντως απο μόνοι τους, απο ντροπή, απο τσιπα, απο φιλοτιμο, δεν προκειται να φυγουν. Μην δεις και τον Καραμανλή να επανερχεται ...ως σωτηρας...

katerina είπε...

Κιρκη, η εξουσια είναι για το πολιτικό προσωπικό Ο αυτοσκοπός. Τα πάντα αρχιζουν και τελειωνουν για αυτους στην επικοινωνια. Πως θα πεισουν καλυτερα τοςυ ...ιθαγενεις. Εσεις φταιτε, εσείς κλεψατε, εσείς μιζωθηκατε, εσείς φοροδιαφυγατε, εμεις κάνουμε ότι ειναι δυνατόν, κλαιμε, δνε κοιμομαστε, χτυπάμε στον ώμο τον ταδε, σφιγγουμε το χερι του δεινα, μας φτυνουν και κάνουμε ότι ψιχαλίζει, ...ότιδηποτε.

Αν οι επικοινωνιολογοι τους έλεγαν ότι πρέπει να κάνουν δηλώσεις γυμνοι πάνω στην Ακροπολη, να εισαι σιγουρη ότι θα το έκαναν.

katerina είπε...

Δεν λέμε που δεν τον έβαλε το επικονωνιακό επιτελειο να τυλιχθεί με την σημαια και απο πίσω να ανεμιζει ένα πανώ με το ...ελευθερία ή θάνατος....

Πάντως οφειλουμε να μάθουμε τον ...λογογραφο. Μεγάλο ταλεντο για να ξαναναστηθεί η επιθεώρηση.

Στέργιος είπε...

Όταν το παρελθόν βρικολακιάζει και τα κουλουβάχατα της ιστορίας μιλάνε…

Βρήκα τη λύση! Η ιστορία της καταστροφής θα επαναληφθεί όχι ως φάρσα αλλά ως τραγωδία.

Διαβάζω από τη Βικιπαίδεια του 2011, τη μείξη της μιας και μόνης ιστορίας του κόσμου που επαναλήφτηκε επακριβώς δυο φορές, μια το 1922 και μια του 2010!

"Στις 13 Σεπτεμβρίου (1922 & 2010) ο ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στο Λαύριο όπου τον υποδέχτηκε ο εξεγερμένος λαός. Σχηματίσθηκε αμέσως Επαναστατική Επιτροπή που ανέλαβε την διακυβέρνηση του κράτους. Ο βασιλιάς ΔυΝαΤος ο Α΄ παραιτήθηκε από το θρόνο αναχωρώντας για Ιταλία και ΗΠΑ, παραχωρώντας τον θρόνο στον γιό του Μέρκελο Άντζελο γιο της ΕΕ.

Αμέσως τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης που μας έκαψε τη γούνα και ο ίδιος ο Γούναρης ( ο λεγόμενος «πυρομανής» ή αλλιώς ΓΑΠ) συνελήφθησαν και συγκεντρώθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Αθηνών. Η διαδικασία «απονομής δικαιοσύνης» δεν είχε καθοριστεί αφού υπήρχαν διαφορετικές απόψεις ως προς τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν. Η μετριοπαθής μερίδα ζητούσε προσαγωγή σε δίκη των υπευθύνων ενώ η σκληροπυρηνική (Παπαναστασίου, Πάγκαλος, Λοβέρδος Οθωναίος) την άμεση εκτέλεσή τους. Επιπλέον υπήρχε η πίεση των ξένων δυνάμεων που ζητούσαν δίκη χωρίς συνοπτικές διαδικασίες.

Στις 9 Οκτωβρίου ογκώδης διαδήλωση 1.000.000 πολιτών στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα απαίτησε την άμεση εκτέλεση των υπευθύνων. Η λογική που ωρίμασε στην Επαναστατική Επιτροπή και στον λαό ήταν ότι «η Ελλάδα δεν ηττήθηκε αλλά προδόθηκε».

Στις 12 Οκτωβρίου εκδόθηκε και το διάταγμα περι συστάσεως και λειτουργίας εκτάκτου Στρατοδικείου και Λαοδικείου προς εκδίκασιν των κατά των υπαιτίων της εθνικής καταστροφής κατηγοριών. Πρόεδροι της ανακριτικής επιτροπής και του έκτακτου Στρατοδικείου και Λαοδικείου ανέλαβαν οι υποστράτηγοι Θεόδωρος Πάγκαλος και Αλέξανδρος Οθωναίος.
Το κατηγορητήριο το συνέταξε το 1922 ο επιτυχημένος νεαρός πολιτικός και σύμβουλος της Επαναστατικής Επιτροπής Γεώργιος Παπανδρέου και είναι ακριβώς το ίδιο το 1922 και το 2010: ΕΝΟΧΟΙ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ!

Μέσα στο κατηγορητήριο υπήρχε ξεχωριστό κεφάλαιο που απέρριπτε την ένσταση των κατηγορουμένων για δίκη από το Ειδικό Δικαστήριο της Βουλής (με βάση τον γνωστό νόμο περί… ανευθύνης υπουργών και πρωθυπουργών) με τα εξής λόγια: «Αλλ' όχι! Το Έθνος ορθούμενον αιμοσταγές, κρεουργημένον, αλλά αδυσώπητον ενώπιον του, ζητεί παρ'αυτού και των συνεργατών του δικαιοσύνην δια την προδοσίαν και τιμωρίαν δια το έγκλημα. Και εν ονόματι του Έθνους ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΝ ΤΑΥΤΗΝ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΩΣΗ».

Στις 15 Νοεμβρίου 1922 και 2010 η ετυμηγορία του επαναστατικού λαϊκού δικαστηρίου βγήκε: ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ οι 6 πρωτεργάτες της προδοσίας!

Τα ξημερώματα ο υπουργός στρατιωτικών Πάγκαλος ζήτησε την επίσπευση των εκτελέσεων γιατί αρμάδες Άγγλων, Γάλλων και Αμερικανών ξεκίνησαν να δώσουν τελεσίγραφο στην Επαναστατική Επιτροπή.

Στις 9 π.μ. στις φυλακές Αβέρωφ και Κορυδαλλού ανακοινώθηκε από τον επαναστατικό επίτροπο η απόφαση του δικαστηρίου. Στις 10.30 της 15ης Νοεμβρίου 1922 & 2010, οδηγήθηκαν στο Γουδή και εκτελέσθηκαν. Γούναρης και ΓΑΠ εκτελέσθηκαν με το ίδιο κατηγορητήριο που συνέταξε το 1922 ο Γεώργιος Παπανδρέου. Ήταν τόσο τεκμηριωμένο και διαχρονικό!!!!"

Για την… αντιγραφή: Στέργιος

elf είπε...

Κι ένα πράσινο καϊκι να περνά όλως τυχαίως απ' τον ορίζοντα.
Νομίζω πως αυτό με πείραξε πιο πολύ: που μας έχουν για τόσο χαϊβάνια. Καλό ΣΚ, Κατερίνα!

Ανώνυμος είπε...

Ωραία όσα λέμε ρε παιδιά.΄0μως,πόσοι είμαστε στη χτεσινή διαμαρτυρία;Τα προβλήματα πια πρέπει να "βγούν" στους δρόμους...
Χάρης

Trifon Triantafillidis είπε...

Κατερίνα γεια σου μετά από πολύ καιρό.

Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Επειδή μόνο για αυτό το εφικτό μιλάμε, όσοι έχουν αντίρρηση με την προσφυγή στο ΔΝΤ, θα έπρεπε να υποδείξουν και την εναλλακτική λύση.

Δυστυχώς η άλλη λύση (η οποία δεν ομολογείται πάντοτε καθαρά) ήταν (και είναι ακόμα) η χρεωκοπία.

Και τι κακό έχει μια χρεωκοπία;

Τίποτα κακό αν εξαιρέσεις ότι τα 300 δις που χρωστάμε, τα χρωστάμε στην πιο ισχυρή μαφία που υπήρξε ποτέ επί της γης. Έχεις δει πολλούς νονούς να χαρίζουν δανεικά; Συνήθως σου κόβουν το ένα χέρι, μετά το άλλο και μετά πετάνε το πτώμα σου στον δρόμο να το φάνε τα σκυλιά. Οι διεθνείς τραπεζίτες είμαι σίγουρος ότι είναι χειρότεροι από την μαφία.

Μα θα μου πεις λαός ενωμένος ποτέ νικημένος και τα παρόμοια. Συμφωνώ.

Πόσο ενωμένος θα είναι αυτός ο λαός όταν δεν έχει να βάλει βενζίνα στο αυτοκίνητό του, έχει ρεύμα 2 ώρες την ημέρα, και αγοράζει ένα κιλό κρέας με μισό μηνιάτικο; Αυτός ο λαός πόσο ενωμένος ήταν όταν έκανε ουρές στα βουλευτικά γραφεία για να του διορίσουν την ανιψιά; Πόσο ενωμένος ήτανε όταν άφηνε να ληστεύουν την χώρα;

Είναι φαντασίες όλα αυτά;

Τα λεφτά είναι πολλά Άρη. Να σκεφτείς ότι για πολύ λιγότερα το πολιτικό μας σύστημα δεν δίστασε να χαντακώσει την πατρίδα του.

Για 300 δις νομίζω ότι αξίζουν να γίνουν 3 πόλεμοι σαν του Ιράκ. Για 300 δις νομίζω ότι αξίζει να ενωθούν όλοι οι τραπεζίτες του κόσμου και να μας ξεσκίσουν τον κ…

Επειδή δεν πιστεύω ότι αυτό που είμαστε σαν λαός θα αλλάξει, επειδή δεν πιστεύω ότι θα γίνουμε πολύ καλύτεροι στα ξαφνικά και θα ενωθούμε να αντιπαλέψουμε το διεθνές κεφάλαιο, για αυτό τον λόγο πιστεύω ότι δεν θα ήτανε καλύτερη λύση η χρεωκοπία.

Τρίτος δρόμος ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην χρεωκοπία; Αυτός ο δρόμος υπήρχε αλλά τώρα δεν υπάρχει.

Αν την επομένη των εκλογών (την επόμενη μέρα – όχι έξη μήνες μετά) η κυβέρνηση έπαιρνε τα μισά μέτρα από όσα τελικά θα υποχρεωθεί να πάρει τελικά, τότε ίσως η κατάσταση μπορούσε να αντιστραφεί.

Μπορούσε να το κάνει αυτό; Όχι γιατί η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη. Μην ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός έλεγε προεκλογικά ότι «λεφτά υπάρχουνε».

Μωρέ υπάρχουνε αλλά τα χρωστάμε σε άλλους.

Στις παρούσες συνθήκες το πακέτο στήριξης είναι ότι καλύτερο μπορεί να μας τύχει. Μην σου πω ότι και πολύ μας πέφτει...

katerina είπε...

Στεργιε, το plan B, ήταν μάλλον έτοιμο απο καιρό. Και προσυμφωνημένο απο όλους τους εμπλεκόμενους. Μόνο που κάποιος έπρεπε να βρεθεί για την βρωμική δουλειά. Ελεγχομενη εκρηξη και μια ελεγχομενη χρεωκοπία. Προσυμφωνημένη έξοδος απο το ευρω.

Αυτή την έξοδο η Κυβερνηση προσπαθεί με νυχια και με δόντια να την παρουσιάσει σαν πραξη αντιστασης, σαν κίνηση εθνικής ανεξαρτησίας.

Οι μόνοι που δουλευουν πια σε αυτήν την κυβερνηση είναι οι επικοινωνιολόγοι. Ειναι πολύ χαρακτηριστική η ...επομενη εικόνα του Πρωθυπουργου. «Μα ειμαι και εγώ μαζί με αυτους που θέλουν να διωξουν το ΔΝΤ και την ευρωπαική επιτηρηση».

Ποιος θα μιλήσει; Κανείς; Όλοι ειναι μπουκωμένοι. Το συστημα- πολιτικο προσωπικό-συνδικαλιστές- ΜΜΕ- δικαιοσύνη- είναι μπουκωμενο και αραγές. Θα σπάσει κάποιος κρικος του; Δεν ειμαι πολύ σιγουρη. Αλλά η ελπίδα ...πεθαινει τελευταία. Και έτσι ...ελπίζω.

katerina είπε...

Elf καλη σου μέρα. Εχουν ένα πολύ ωραίο άρθρο οι Financial Times για το πως ο Πρωθυπουργός προσπαθησε να περάσει «Humiliation as Papandreou accepts IMF terms». Προσπαθησε να το περάσει με το business as usual.

Και είναι ακόμα εντυπωσιακωτερη η παρακάτω φράση. «Mr Papandreou is anxious to keep a distance from economic policymaking».
Λίγο παρακάτω, ...τυχαια θαρεις, το άρθρο αναφερει την επισκεψη Ερντογάν στα μεσα Μαίου...

Τόσα πολλά, σε μια ...σελίδα.

katerina είπε...

Χαρη, όσο τα πραγματα δεν γινονται οργανωμένα και με στοχο, τόσο θα διευκολυνονται ακόμα περισσότερο οι κινησεις τους και στο στησιμο του σκηνικου οι κομπάρσοι θα ειναι μερος του σεναρίου τους.

Δεν αθ διαφωνησω καθόλου μαζί σου, ότι σε αυτή τη φάση ο δρόμος ειναι η μόνη λύση . Το ξαναλέω, το τοπίο ειναι κλειστό απο παντου. Ακόμα και τα κομματα της Αριστερας ηθελημένα ή αθελητα παιζουν το παιχνίδι.

Κανείς δεν θα κατεβει στον δρομο ΣΗΜΕΡΑ , αν δεν του δωσεις μια ορθολογική εναλλακτική. Και ακριβώς εκει ποντάρουν. Στο ότι ο κόσμος ακόμα δεν πεινασε τόσο για να τα κάνει ολα γης μαδιάμ, και ταυτοχρονα κανείς (δηλαδή η Αριστερά, γιατί οι άλλοι την λυση την έχουν έτοιμη) δεν δινει μια λυση και μια διεξοδο, ουσιαστική και τεκμηριωμένη. Πονταρουν στον τρομο, πονταρουν στην ...ελπίδα που καλιεργείται εντεχνως εδώ και μήνες.

katerina είπε...

Τρυφωνα μου, χαιρομαι πάρα μα παρα πολύ που σε ξαναβρισκω. Και αν κρινω απο την φωτογραφία σε βρισκώ και πάρα πολύ καλά.

Τρυφωνα, όλο αυτό δεν ήταν μια φυσική καταστροφή και ειναι λάθος να το διαχειριζόμαστε έτσι. Δεν έσκασε ένα ηφαιστιο. Δεν μας έτυχε. Πετυχε.
Το πόσες λυσεις υπήρχαν ακόμα και απο τον Σεπτεμβριο και μετά, ειναι χιλιογραμμένο και χιλιοειπωμένο. Τόσος ερασιτεχνισμός, ειναι ...επικινδυνος. Αντιβαινει στην κοινή λογική.

Το αν ήταν όντως ερασιτεχνισμός ή εξαιρετικός επαγγελματισμός, πιθανότατα να το μάθουμε ή να το γραψει η ιστορία.
Αλλά μεγαλυτερη σημασία απο το τι έγινε, εχει το τι θα γίνει παρακάτω. Εγώ θα δεχτώ το καλό σενάριο, μια υποθεση εργασίας, ότι ...φτασαμε ως εδω, ερασιτεχνικά. Κια τωρα το ΔΝΤ, τα λεφτά του, ειναι η τελευταια μας ευκαρία.

Μία ερωτηση, και δνε ειναι ρητορική, την απαντηση σου θα την ήθελα. Θα αφήσουμε αυτό το σάπιο πολιτικό συστημα, αυτό το σάπιο πολιτικό προσωπικό (σαπιο απο παντου, όλοι τους) να συνεχιζουν να διαχειριζονται την «τελευταια μας ευκαρία»;

Και προκαταλαμβάνω την επομενη ερωτηση σου; «Ρε Κατερίνα, βλέπεις φως απο πουθενά; Θα παει σε εκλογές και θα τις ξαναπάρει, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, η Κυβερνηση εθνικής ενοτητας, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Καρατζαφέρης ή ο ...Χατζηπετρής».

Ναι, αυτό ειναι το σεναριο. Αλλά καμια φορά, μετά απο την πτωχευση, η ιστορία λέει ότι γινονται ανατροπές. Μεσα στην καταβαραθρωση της σαπίλας, κάπου σπαει ο κρικος και νέες υγιείς δυνάμεις κάθε ιδεολογικου χωρου αναδεικνυονται.

Ακόμα και το ίδιο το συστημα τις αφήνει να ...αναδυθούν απλά για την σωτηρία του. Το 1909, μετά το απιστευτο τουρλουμπουκι των Τρικουπηκών και των Δηληγιαννικών, μετά την πτωχευση, το συστημα ανεδειξε τον Βενιζέλο.
Ναι το ξέρω, η ιστορία επαναλαμβανεται σαν φάρσα.
Αλλά σε αυτή την φάση η ουσιαστική ερωτηση ειναι πολιτική (όπως πάντα άλλωστε) και όχι οικονομική ή οικονομιστική.
Εχουμε άλλη εναλλακτική απο την αναδιαρθρωση του πολιτικου συστηματος, του πολιτικου σκηνικου, του πολιτικου προσωπικου;

Προσωπικά πιστευω πως όχι. Θα ειναι επιτυχής; Όχι, αυτό δεν το ξέρουμε. Απο το κακό υπάρχει και το χειροτερο. Σημερα η επικοινωνία, η προπαγάνδα ειναι τόσο ισχυρή όσο ...ισχυρή ήταν πάντα όταν το συστημα κατερρεε. Ειναι το τελευταιο όπλο τους. Η τελευταία γραμμή άμυνας που έχουν.
Ειναι η γραμμη Μαζινό; Θα καταρευσει και αυτή όπως εκεινη η γραμμή; Θα μπουν οι Ναζί ή ...

Ερωτησεις που ζητουν απαντηση και που δυστυχώς μόνο η Ιστορία θα δωσει. Το μόνο «καλό» σε όλο αυτό που ζυμε σημερα, ειναι η ιστορικότητα των στιγμών. Και αυτό ειναι το πρωτο που οφειλουμε να συνειδητοποιησουμε.

Υ.Γ.1 Η Ιστορία ποτέ δνε σεβάστηκε τις ...σφραγιδες. Και δη τις σφραγιδες των Κομματων.

Υ.Γ.2. Το ποσο πολύ χαρηκα που σε ξαναβρισκω, μάλλον δεν περιγραφεται απο αυτό το σχολιο. Το πόσο πολύ σε εκτιμώ ...γνωστό, αλλά ταυτοχρονα ρε Τρυφωνα εισαι και μια πολύ ζεστή εικόνα απο την εποχή που ξεκινουσα το blogging. Απο την εποχή της ...αθωότητας. Απο τους παλιους φίλους, είμαι όπως φαινεται, η μόνη που συνεχίζω. Ίσως γιατί η επιμονή, η ξεροκεφαλιά και το θρασος μου ειναι απο τα μεγαλυτερα ελαττωματα μου. Θα σου στειλω mail.

katerina είπε...

Τρυφωναμου, σου έστειλα mail και ελπίζω ότι ειναι ένα απο αυτά τα πολλά που εξακολουθείς να έχεις.