Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ο κ. Benoît Hamon

Το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα εκλέξει το 2012 τον νέο του ηγέτη. Δεν ξέρουν ποιος θα είναι, αλλά ψάχνουν να βρουν τι ΔΕΝ πρέπει να είναι.

Ο Benoît Hamon, εκπρόσωπος(porte-parole) του PS, ξεκαθάρισε ότι το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν θέλει «να αντιμετωπίσει στην εκλογή του 2012, την ή τον Γάλλο Παπανδρέου»

Μα γιατί κ. Benoît Hamon; Γιατί είστε τόσο σκληρός; Δεν είναι που το είχε η …κούτρα μας, το είπε και ο ΓΑΠ… "εκτός της ιδεολογίας μας η …πολιτική μας", την ...αξιοπιστία μας παλεύουμε να σώσουμε σαν χώρα.
«Λοιπόν σήμερα ζητούν να είμαστε αξιόπιστοι! Δηλαδή , αξιόπιστοι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο ΔΝΤ, στον τραπεζιτικό τομέα, ενώ θα έπρεπε να είμαστε αξιόπιστοι στους Γάλλους και Ευρωπαίους εργαζομένους, στους συνταξιούχους, στους πολίτες που υφίστανται το βάρος και τις συνέπειες μιας κρίσης για την οποία δεν έχουν καμιά ευθύνη»

Ναι αλλά η Πατρίδα κινδυνεύει και η συναίνεση…
Με κλασική γαλατική ειρωνεία, ο κ. Benoît Hamon, τοποθετείται για την ...συναίνεση.
«Είναι στην καρδιά της περίφημης συναίνεσης της Ουάσιγκτον, συναινούν και στους τρεις θεσμούς, το ΔΝΤ, το αμερικανικό θησαυροφυλάκιο και τη Διεθνή Τράπεζα, συναινούν και συντονίζονται πάνω σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές της οικονομίας»

Και... παρακάτω, "τα ύστερα του κόσμου" που θα έλεγε και η συχωρεμένη η γιαγιά μου, μιας και ο κ. Benoît Hamon, γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν αναφέρεται απλά στον Ελληνα Πρωθυπουργό, δεν αναφέρεται στον Έλληνα Πρόεδρο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, αναφέρεται ταυτοχρονα ΚΑΙ στο πρόσωπο του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, δεν πρέπει να συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί και στο δικό μας Κόμμα θα υπάρξουν φωνές για να μας επιβάλουν να θέσουμε σε εφαρμογή μια πολιτική λιτότητας και αυστηρότητας. Δηλαδή θα μας ζητήσουν να εκλέξουμε την ή τον Γάλλο Παπανδρέου.

Στην συνέντευξη του με τίτλο "δεν πρέπει να είμαστε το Κόμμα της απόγνωσης", στην Liberation (10-4-2010) περιγράφει την πολιτική προσεγγιση του PS για μιασύμβαση αρχών για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Στην προτελευταία ερωτηση της εφημερίδας, περιγραφει ότι "ο στόχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δεν μπορεί να είναι η εκλογή του Γάλλου Παπανδρέου".


Υ.Γ. Ένα σχόλιο θα μπορούσε να είναι ότι, και ο Dominique Strauss-Kahn, Γάλλος Σοσιαλιστής είναι. Αλλά σε αυτό νομίζω ότι έχει ήδη απαντήσει ο κ. Benoit Hamon...

19 σχόλια:

katerina είπε...

“The only effective remedy that remains is deflation. That will be painful. That means falling wages and falling prices. There is no other way for Greece to become competitive,”
Dominique Strauss-Kahn, IMF Managing Director

Swell είπε...

We are leading the world κι εμείς εδώ γκρινιάζουμε... Μα πόσο αχάριστοι είμαστε τελικά!

Το καλό της υπόθεσης, Κατερίνα μου, είναι ότι το ΓΑΠ, τείνει να γίνει επιθετικός προσδιορισμός, με πολλές έννοιες.

cynical είπε...

Πολυ ελπιδοφορα η συνεντευξη του κ. Μπενουα.
Μεχρι που ειχαμε πια πεισθει οτι ολα εγιναν καλως καμωμενα.

Στέργιος είπε...

Πολύ καλό κείμενο αλλά ποια η εναλλακτική λύση; Το σύστημα προσφέρει πάντα χώρο για ελιγμούς και εναλλακτικές πολιτικές αλλά στη μεγάλη κρίση δεν ασχολείται με τα ψυχανεμίσματα του κάθε σοσιαλδημοκράτη. Ή προσκυνά και εφαρμόζει τη πολιτική του χρηματιστικού κεφαλαίου ή χάνεται. Άλλωστε οι Γάλλοι σοσιαλιστές δεν δήλωσαν ποτέ ότι θέλουν να ανατρέψουν το σύστημα. Να το κάνουν να λειτουργεί αποδοτικά για το κεφάλαιο θέλουν αλλά χωρίς τα εκτρώματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Κάποια στιγμή όμως αυτά δεν τα χρειάζεται το σύστημα και ακυρώνεται ο ρόλος των σοσιαλδημοκρατών. Ήδη η σοσιαλδημοκρατία ακυρώθηκε από την ανατροπή του "υπαρκτού" καιτη πρώτη εκλογή του Τ. Μπλερ όταν ο νεοφιλελευθερισμός της Θάτσερ έγινε η σημαία του εργατικού κόμματος «αν ήθελε να διαχειριστεί την εξουσία του κεφαλαίου». Τώρα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Μπορεί οι Γάλλοι σοσιαλιστές να βγάλουν κάποιον πούρο επαναστάτη σοσιαλιστή όπως ο Ανδρέας κάποτε που θα μας έβγαζε από το ΝΑΤΟ, την ΕΟΚ, και θα έδιωχνε τις βάσεις. Ε, και; Σε λίγους μήνες…

Ο ΓΑΠ χρειάστηκε 3 μήνες συνεχούς προπαγάνδας για να κάνει το άσπρο των υποσχέσεων μαύρο και το μαύρο του ΔΝΤ άσπρο ώστε να πανηγυρίζουμε που θα θαφτούμε στην αγκαλιά του. Ο γάλλος «ΓΑΠ» δεν ξέρω πόσο θα χρειαστεί.

Η ιστορία έχει δείξει πάντως ότι η σοσιαλδημοκρατία χρειάζεται μόνο όταν το σύστημα πιέζεται πολύ εξ αριστερών και αναλαμβάνει το ρόλο του κυματοθραύστη για το σύστημα προφυλάσσοντας το από «χειρότερες» καταστάσεις. Έτσι πάντα οι προτάσεις της ήταν ένα κράμα αριστερής φρασεολογίας και συστημικής πρακτικής. Φυσικά δεν μηδενίζεται η ρόλος της στα κοινωνικά κινήματα και τις κατακτήσεις αλλά αυτά γίνονται μόνο μπροστά στο φόβο της ανατρεπτικής αριστεράς και στους δοσμένους συσχετισμούς πολιτικών και ταξικών δυνάμεων. Τώρα;

Πιστεύω ότι για την ώρα δεν βλέπουν και δεν αντιλαμβάνονται κανένα κίνδυνο εξ αριστερών (με τέτοιο ΚΚΓ και λάιτ τρότσκηδων τι να φοβηθούν;). Άρα δεν έχουν ανάγκη αριστερής πολιτικής και άρα θα θελήσουν να γίνουν βεζίρηδες στη θέση του βεζίρη Σαρκοζί. Αν όμως ξεσηκωθούν οι από κάτω να δεις τι πύρινους λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης θα βγάλουν με τα ανάλογα κοινωνικά προγράμματα και «συμβόλαια». Όχι δεν θα είναι εντελώς χωρίς περιεχόμενο για να μην υποτιμάμε τη δύναμη των λαϊκών αιμάτων στην εισχώρηση μέσα στα κόμματα. Απλά οι πολιτικές θα έπονται των αιτημάτων.

Για να δούμε τι πραγματικά θα γίνει.

Swell είπε...

Στέργιε, Γάλλος ΓΑΠ, δεν πρόκειται να υπάρξει γιατί οι Γάλλοι είναι πουρέδες (pardon Katerina). Και οι πουρέδες δεν κάνουν κανό.

monahikoslikos είπε...

Δηλαδή μπορεί εμείς να τον ήπιαμε αλλά τουλάχιστον θα σωθούν οι Γάλλοι σύντροφοι...
Κάτι είναι κι αυτό.

Στέργιος είπε...

Που στο καλό πηγε το σχόλιό μου βρε Κατερίνα; Ποιός πείνασε πρόωρα και το..έφαγε; Να του κάτσει στο στομάχι!!!!

katerina είπε...

Στεργιε, συμβαινουν διαφορα και περιεργα. Απέξω λέει 7 σχόλια και απο μέσα έχει 5. Κια λειπει και της Cynical. Δεν ξέρω τι παιζει, το απογευμα που πήγα να απαντήσω, αλλά δνε προλαβα τελικά ήταν όλα ok.

katerina είπε...

Αυτό κι αν είναι περιεργο!!!!!!!!1 Στο κάτω μέρος της αναρτησης λέει 8 σχόλια.

NdN είπε...

Γεια σου Κατερίνα,

Αστεία η συζήτηση για τον υποψήφιο του Γαλλικού ΣΚ. Οποιος και αν ειναι θα χάσει, οπότε...

Γενικά πάντως ελπίζω να μην φτάσει η Γαλλία στην κατασταση που είναι η Ελλάδα. Μόνο που σκεφτομαι κάποιον Γάλλο να προσπαθεί (μάταια) να μιλήσει Αγγλικά και δίνει ολημερίς συνεντεύξεις στο Bloomberg με πιάνει πονοκέφαλος.

Υ.Γ. Δυστυχώς το βιογραφικό του δεν ήταν διαθέσιμο στα Αγγλικά και τα Γαλλικά μου δεν είναι σε άριστη κατάσταση. Κατάλαβα όμως ότι το μόνο πράγμα που έχει κάνει στη ζωή του είναι να πληρώνεται από την εκάστοτε θέση που κατείχε στο PS. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που ανακάλυψα ότι δεν είναι μόνο οι Ελληνες "αριστεροί" έτσι.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ" - ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ - ΑΔΕΡΦΕΣ ΛΕΣΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΥΣΗ ΤΕΚΝΟΓΟΝΙΑΣ. ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΚ-ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΡΕΙΑ (ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ) ΤΟΥ ΘΗΛΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΦΑΝΟΥΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΟ ΗΛΙΟ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΩΣ ΕΜΒΛΗΜΑ. ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΣΟ ΤΗΣ ΕΚΑΤΗΣ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ Η ΝΔ ΣΑΝ ΕΜΒΛΗΜΑ. ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΕΛΛΑΣ. ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ. Ο ΙΔΙΟΣ.-

katerina είπε...

Ndn καλή σου μέρα.
Δεν μπορεί κανείς μας να ξέρει αν το Γαλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ...θα παραλάβει την εξουσία, αν και οι περιφερειακές εκλογές ήταν ένα Βατερλώ για τον Sarkozy.
Αλλά τι σημασία θα έχει να διαδεχεται το ένα Δεξιο Κομμα το άλλο Δεξιο (με διαφορετικό όνομα, με πιο πιασαρικο όνομα)στην όποια εξουσία, και στην όποια χώρα;

Ndn, τα Κόμματα αν κάτι πρέπει να τα διακρινει είναι η ιδεολογική τους ταυτοτητα. Επίσης τα Κόμματα ΟΦΕΙΛΟΥΝ να κάνουν πολιτική χρησιμοποιωντας σαν εργαλειο την ιδεολογία τους. Αλλιώς δεν καταλαβαινω γιατί πρέπει να πηγαινουμε σε εκλογές. Ας τα βρισκουν μεταξυ τους, λίγο καιρό η Δεξια, λίγο καιρό η "σοσιαλιστική" Δεξιά και άντε πάλι απο την αρχή. Πάντως αυτη είναι ακριβώς η κατ' επιφαση "Δημοκρατία". Η μη ύπαρξη επιλογών, αλλά μονο Κομματων με άλλο όνομα στην σφραγίδα.

Αυτό το πολύ απλό λέει ο εκπροσωπος του Γαλικου Σοσιαλιστικου Κόμματος; Διαφωνείς σε αυτό;

Ναι, ξέρω. Η ...Πατρίδα κινδυνευει.
Μόνο που και σε αυτό απανταει ο κ. Benoit. Η ...Πατρίδα, δεν κινδυνευει απο διαχειριστικές ανεπάρκειες, απο το ότι ο κ. Χ είναι πιο έξυπνος απο τον κ. Ψ. Η Πατρίδα κινδυνευει απο νεοφιλελευθερες πολιτικές. Η Πατρίδα κινδυνευει ακριβώς απο αυτές τις πολιτικές που ακολουθούνται.

'Οσο για την σωτηρία της Πατρίδας. Μα και ο Παπαδόπουλος, αυτό ισχυριζόταν. Ότι την σωζει... Αν η Πατρίδα μπορουσε να πουλήσει τους σωτήρες της διαχρονικά, θα είχαμε τεραστια ρευστοτητα αυτή την στιγμή. Μόνο που δεν τους αγορτάζει κανείς.

Υ.Γ.Όσο για το CV του Benoit Hamon, ειναι στην ιστοσελίδα του PS, αλλά να σου πω και την αλήθεια, ουδόλως με αφορά. Δεν θα ήταν και κομψό να πετροβολώ "σπίτια" όταν το δικό μας έχει...γυαλινους τοιχους.

akrat είπε...

σοσιαλιστής???????

ε ναι χαχα

NdN είπε...

Γεια σου Κατερινα,

Και οι προηγούμενες περιφερειακές εκλογές ήταν ένα Βατερλώ, αλλά ο Sarkozy κέρδισε. Σωστά όμως λες, ας περιμένουμε να δούμε. Εγώ μία εκτίμηση έκανα.

Τα κόμματα εξουσίας Κατερίνα πρέπει να τα διακρίνει η ικανότητα να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Οι «δεξιοί» πολίτες δεν αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα από τους «αριστερούς». Θα έχεις διαπιστώσει ότι οι πολίτες έχουν σταματήσει να ψηφίζουν (αν θεωρήσουμε ότι κάποτε γινόταν και αυτό, εγώ αμφιβάλλω) ανάλογα με την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκουν. Οσες πωλήτριες βρεις στο Hondos να ψηφίζουν «δεξιά» άλλες τόσες θα βρεις και να ψηφίζουν «αριστερά». Στην Κηφισιά/Καστρι/Εκάλη μπορεί να βρεις και περισσότερους «αριστερούς». Αυτό δείχνει ότι η ουσία έχει μεταφερθεί στη λύση των προβλημάτων. Και οι λύσεις Κατερίνα δεν είναι αριστερές και δεξιές. Οι λύσεις πρέπει είναι εφαρμόσιμες και μάλιστα γρήγορα. Δεν με απασχολεί καθόλου μία λύση που θα έρθει μετά από 50 χρόνια γιατί εγώ το σπίτι μου θα το χάσω σε δύο μήνες αν δεν πληρώσω το δάνειο.

Τα Κόμματα και οι πολιτικοί ΟΦΕΙΛΟΥΝ να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα. Αυτή είναι η δουλειά τους, γι αυτό πληρώνονται. Αν η ζωή μου γίνεται καλύτερη με τον Brown θα ψηφίσω Brown. Τώρα αν η Παπαρήγα ή ο Τσίπρας τον θεωρούν νεοφιλελεύθερο καλά κάνουν. Κατερίνα ο εκπροσωπος του Γαλικου Σοσιαλιστικου Κόμματος κάνει τη δουλειά του και εγώ είμαι της άποψης ότι καμία δουλειά δεν είναι ντροπή. Αν δεν υπήρχαν οι «κακοί» το ΔΝΤ, η Αμερικάνικη Κεντρική Τράπεζα κ.ο.κ αυτός δεν θα είχε λόγω ύπαρξης και θα έπρεπε να ξυπνάει το πρωί με ξυπνητήρι για να πάει στη δουλειά του και όχι απλά να φοράει ένα κουστουμάκι και να το παίζει κουλτουριάρης «αριστερός».

Κοίταξε, εγώ διαφωνώ με αυτό τον τρόπο σκέψης αλλά τον δέχομαι όταν εκφράζεται από καποιον που τον έχει κάνει βίωμα. Με τον Στέργιο για παράδειγμα διαφωνώ, αλλά σου λέει «εγώ δούλευα από μικρός και με τις εμπειρίες μου πιστεύω ότι αν εφαρμόσουμε αυτά, αυτά και αυτά ο κόσμος θα γίνει καλύτερος». Μπορεί να διαφωνώ, αλλά το δέχομαι. Με τον εκπρόσωπο τoυ ΓΣΚ θα διαφωνήσω όπως ακριβώς διαφωνώ και με την Κατσέλη ή τον Παπουτσή και τους «αριστερίστικους» θεατρινισμούς τους. Με τον Παπακωνσταντίνου πάλι δεν διαφωνώ. Είναι νεοφιλελεύθερος για κάποιους, για μένα είναι σοσιαλδημοκράτης, μπορούμε να μαλώνουμε για ώρες, αλλά η ουσία είναι ότι οι λύσεις που εφαρμόζει προς το παρόν δουλεύουν.

Η πατρίδα κινδυνευει. Για τον Benoit και για κάθε επαγγελματία πολιτικό φταινε οι νεοφιλελευθερες πολιτικές ή οι κακοί μετανάστες ή οι κομμουνιστές ή και κάποιοι άλλοι. Για εμένα φταίνε οι ανίκανοι που δεν μπορούν να εφαρμόσουν πεντε απλές λύσεις που να βελτιώνουν την ζωή μου. Και τους ανίκανους δεν τους ξεχωρίζω σε δεξιούς και αριστερούς. Είναι απλά ανίκανοι.

Πάμε στη σωτηρία της Πατρίδας τώρα. Ο Παπαδόπουλος μπορεί να το ισχυριζόταν, αλλά το αποτέλεσμα τι δείχνει; Το αποτέλεσμα μετράει Κατερίνα, αυτό και μόνο αυτό. Προς το παρόν οι «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές του ΓΑΠ έχουν ως αποτέλεσμα να μην παγώσουν οι καταθέσεις σου στην τράπεζα, η μισθοδοσία σου να γίνεται κανονικά και να μην έχεις ζήσει τις σκηνές που έζησαν στην Αργεντινή. Ως τώρα, επαναλαμβάνω. Στο τέλος θα κάνουμε ταμείο για να δούμε αν θα αφήσει μία Ελλάδα καλύτερη η χειροτερη από αυτή που παρέλαβε.

Υ.Γ. Δεν κατοικούμε όλοι μαζί σε ένα σπίτι. Η σωστότερη παρομοίωση θα ήταν ότι κατοικούμε σε ένα σύμπλεγμα κατοικιών. Στο γυάλινο σπίτι εγώ λοιπόν θα πετάω πέτρες και ας είναι του γείτονα. Αν για παράδειγμα η Κατσέλη θέλει να πάρει πίσω τον ΟΤΕ γιατί δεν ξέρει που να βολέψει τα «παιδιά» της δεν θα πω «ε, γειτόνισσα είναι, ας τα έχουμε καλά μαζί της». Αν αριστεροί είναι ο Benoit Hamon, ο Τσίπρας και η Κατσέλη, τότε εγώ είμαι καραδεξιός. Τέτοια αριστερά δεν την θέλω.

katerina είπε...

Ndn καλη σου μέρα..

Διαφωνώ ΚΑΘΕΤΑ μαζί σου ότι οι πολιτικές δεν έχουν ιδεολογικό υποβαθρο,αλλά βρισκουμε κάποιον που ΔΗΛΩΝΕΙ ικανός και αυτός κυβερνά. Η Δημοκρατία δεν ειναι καλιστεία. Είναι απολυτα προφανές ότι αν ήταν έτσι θα ειχαμε Κυβερνητες, μόνο managers απο την αγορά, οι οποιοι θα έπρεπε να είχαν αποδειξει στην προηγουμενη καριερα τους ότι γνωρίζουν να διοικουν.

Αλλά η κοινωνία δεν ειναι εταιρία. Και αυτό μεταξυ μας είναι και πολύ μεγάλη τύχη για το πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας, μιας που η συντριπτική πλειοψηφία του, δεν εχει διοικησει ουτε περιπτερο, αλλά η πλειοψηφια των βουλευτών έχει σχεση αιματος με την ...πολιτική.
Όσο για την βασιλεία και τους διαδόχους, νομιζω ότι ο νεποτισμός έχει καταδικαστεί ιστορικά και δεν υπάρχει λόγος να επιχειρηματολογισουμε για αυτό, στο σχολιασμό μιας αναρτησης.
Ασφαλώς και υπάρχουν και αριστεροι και δεξιοι και φασίστες και κομουνιστές πολίτες.
Ασφαλώς και όλοι αυτοι επιλέγουν με ιδεολογικά κριτηρια.
Ασφαλώς και αυτοι σέβονται την αποφαση της πλειοψηφίας.
Ασφαλώς όπως λέει και ο Έκο, το ότι η πλειοψηφία κυβερνά, δεν σημαινει ότι έχει πάντα δίκιο. Ασφαλώς και σε μια Δημοκρατία και τα δικαιωματα της μειοψηφίας ειναι σεβαστά όσο ακριβώς και τα δικαιωματα της μειοψηφίας.

Αρα ασφαλώς και δεν υπάρχουν αριστερά και δεξιά προβλήματα, αλλά ΑΣΦΑΛΏς και υπάρχουν αριστερές και δεξιές λυσεις.
Παρόλα αυτά, εγώ θα μπω να παιξω και στο δικό σου γήπεδο. Να «αποδεχτώ» χαριν της συζητησης και ΜΟΝΟΝ, ότι η πολιτική δεν εχει ιδεολογία, να «αποδεχτώ» τον απολυτο Θατσερισμό του «there is no alternative» (λίγο αργά ασπάστηκε τον Θατσερισμό το ΠΑΣΟΚ) και να «αποδεχτώ» ότι στην πολιτική δεν υπάρχει ιδεολογία και πρέπει να Κυβερνουν οι managers. Ε, φίλε μου Ndn, ακόμα και έτσι αν ήταν, ...ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ κρινονται όλοι.

συνεχιζεται

katerina είπε...

Δεν αναφερομαι ποτέ ονομαστικά και σε κανέναν, αλλά μιας που εσυ εχεις βρει τους καλους και τους κακους, ας το συζητησουμε ΚΑΙ αυτο. Αλλωστε τα αποτελεσματα αυτ΄ςη της πολιτικής που ακολουθηθηκε είχαν διαφανεί εκ των προτέρων.

Μπορεί εμενα κάποιος να μου εξηγήσει το γιατί το οικονομικό επιτελείο έσπευσε από τον Οκτώβριο κιόλας να ανακοινώσει την πρόβλεψη του ελλείμματος και δεν περίμενε να κλείσει ο χρόνος, όπως είναι το φυσιολογικό και να συνεννοηθεί με τη eurostat όπως ακριβώς προβλέπεται. (Ξερουμε και οι δύο Ndn, την απαντηση)

Γιατί δεν καταρτιστηκε ΑΜΕΣΑ, ένα αξιόπιστο δανειακό πρόγραμμα για το 2010, αντί να διατυμπανίζεται από ελληνικά χείλη στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα ότι η Ελλάδα είναι αναξιόπιστη, καθημαγμένη, χώρα απατεώνων και σπάταλων, ότι μοιάζει με Τιτανικό και άλλα αυτομαστιγωτικά και αυτοκαταστροφικά;(γιατί το οικονομικό ...επιτελειο, ξέρει καλά την την επικοινωνία, και πονταρε στο ότι απλά θα χρεωθεί το δημοσιονομικό χάος η προηγουμενη Κυβερνηση. Μόνο που ακόμα και η ρημαδα η επικοινωνια χρειαζεται ικανότητες)

Γιατί ο υπουργός Οικονομικών προκαλούσε τους συναδέλφους του στις πρώτες συνεδριάσεις του Συμβουλίου που πηρέ μέρος, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της, όταν ο ίδιος ειχε δηλώσει 13,5% και ...επεισθη να μην δηλώσει 15%.

Γιατί έγινε το ΤΡΑΓΙΚΟ πολιτικο λάθος από το υπουργείο Οικονομικών να εκτοξεύονταν διάφοροι παλικαρισμοί που αφορούσαν στη φορολογηση των καταθέσεων των Ελλήνων στις ελληνικές τράπεζες, που είχαν σαν αποτέλεσμα να φύγουν τεράστια πόσα που έχει ανάγκη το τραπεζικό σύστημα.

Τι άλλο απο τραγική ήταν η παράλογη τακτική με τα «πιστόλια πάνω στο τραπέζι», με την αντιφατικά επιμονή ότι δεν ζητήσαμε λεφτά, αλλά θέλουμε να μας τα δώσουν και άλλα ερασιτεχνικά και περίεργα.

Γιατί δεν υπήρξε κανονικό οικονομικό επιτελείο, που θα έπαιρνε τις αποφάσεις και θα χάρασσε την πολιτική, αντί να αλληλοσκοτώνονται οι οικονομικοί υπουργοί με θεωρίες για «βαθειά λαρύγγια».

Η «ικανότητα» δεν προυποθετει σχέδιο, στρατηγική, συνεννόηση και κοινό νου;

Η πολιτική Ndn, προυποθέτει ιδεολογία. Η πολιτική δεν είναι...ιδέες αγορασμένες μπιρ παρα σε ιδεολογικά super markets. Όταν μάλιστα ακόμα και αυτές δεν εχεις την ικανότητα να τις υλοποιήσεις (δες τι έγινε στο opengov, όχι μόνο δεν λειτουργησε η αξιοκρατία, αλλά ακόμα σκοτωνονται οι υπουργοι και οι παρα τους υπουργούς, ποιος θα τοποθετησει τους δικους του ανθρώπους. Δες τι έγινε με τοςυ Περιφερειαρχες. Δες τι έγινε με τους διοκητές των νοσοκομείων όταν τα χρεη των νοσοκομείων ξεπερνουν τα 6 δις.)

Ndn, επειδή και εσυ και εγώ έχουμε δουλέψει σε αυτη την ζωή, ξέρουμε και οι δυο ότι ...εκ του αποτελεσματος ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ κρινεται η ικανότητα μας. Και η ..ικανοτητα μας, η ικανότητα του πολιτικου προσωπικου αυτής της χώρας, μας οδηγησε στο ΔΝΤ. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Και Ndn, συνεπάγεται πάρα πολλά.

NdN είπε...

Κατερίνα καλησπέρα,

Δεν κατάλαβα από που έβγαλες το συμπέρασμα ότι πιστεύω ότι οι πολιτικές δεν έχουν ιδεολογικό υποβαθρο. Επειδή έγραψα ότι οι λύσεις δεν είναι αριστερές και δεξιές; Φυσικά και έχουν καθότι ένα πρόβλημα μπορεί να έχει πολλές λύσεις. Για παράδειγμα το χρέος μπορεί να μειωθεί όπως λεει το ΔΝΤ ή όπως είχε προσπαθήσει ο Τσαουσέσκου. Το ζήτημα όμως είναι πια είναι η καλύτερη ή αν θέλεις ποια λύση μπορεί να εφαρμοστεί και να δώσει αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν. Δουλειά του πολιτικού είναι να βρισκει τη λύση, γι αυτό πληρώνεται. Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να κάνει είναι να ακολουθεί «αριστερές» ή «δεξιές» λύσεις και να πτωχεύει την χώρα.

Προφανώς θα υπάρχουν και κάποιοι αριστεροί, δεξιοί, φασίστες και κομουνιστές πολίτες, αλλά είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτοί που επιλέγουν με ιδεολογικά κριτηρια. Νομίζω πως αυτό που ενδιαφέρει την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου είναι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και σου έφερα και παραδείγματα. Είμαι σίγουρος ότι και στον δικό σου μικρόκοσμο θα βρεις ακόμα περισσότερα. Γιατί μία πωλήτρια, ένας εργαζόμενος που παίρνει 800 λίρες ψηφίζει τον Κάμερον; Είναι υπέρ της νεοφιλελεύθερης πολιτικής; Γιατί ο ίδιος στην Ελλάδα ψηφίζει ΝΔ, θαμπώθηκε από τα αποτελέσματα της οικονομική πολιτικής του Αλογοσκούφη ή μετά απο ενδελεχή μελέτη του Κέυνς τον απέρριψε; Και με το ίδιο σκεπτικό γιατί ο Τσίπρας ή η Κατσέλη (έτσι τουλάχιστον δηλώνουν) έγιναν αριστεροί; Εγώ υποστηρίζω ότι τον πολίτη τον ενδιαφέρει αυτός που κυβερνά να δίνει λύσεις στα προβλήματα του. Και τα προβλήματα δεν είναι αριστερά και δεξιά. Οι λύσεις δεν ξεχωρίζονται ή τουλάχιστον η δική μου γνώμη είναι ότι δεν πρέπει να ξεχωρίζονται, σε «αριστερές» και «δεξιες», αλλά σε αυτές που εφαρμόζονται και δίνουν αποτελέσματα άμεσα και σε αυτές που παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο.

Για παράδειγμα το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας μπορεί να αντιμετωπιστεί και με πτώχευση. Καλό θα είναι αυτή η λύση να παραμείνει σε θεωρητικό επίπεδο και να μην εφαρμοστεί. Είναι αριστερή λύση ή δεξιά; Πολύ απλά κανέναν δεν ενδιαφέρει, μπορεί να γίνει αντικείμενο συζήτησης σε μία ρετσίνα αλλά ως εκεί.

Ενας από τους βασικότερους λόγους που έφτασε η Ελλάδα σε αυτό το σημείο και δεν μιλάω μόνο σε οικονομικό επίπεδο, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού της χώρας δεν εχει διοικησει ουτε περιπτερο. Είναι τελείως παράλογο, αλλά εμείς τους εκλέγουμε οπότε δεν μπορώ να διαμαρτυρηθώ παραπάνω.

(συνεχίζεται)

NdN είπε...

Η πολιτική Κατερίνα έχει ιδεολογία, αλλά είναι a la carte. Ο Giddens περιέγραψε έναν Τρίτο Δρόμο, ο Clinton και ο Blair, εφάρμοσαν ότι τους άρεσε από τις ιδέες του (ή όσα μπορούσαν να εφαρμόσουν), το αποτέλεσμα τους δικαίωσε όχι ολοκληρωτικά φυσικά, αλλά σε πολλά κομμάτια της οικονομικής τους πολιτικής. Στην ΕΣΣΔ εφάρμοσαν τον κομμουνισμό ή μόνο όποια στοιχεία συνέφεραν την άρχουσα τάξη του ΚΚ; Νομίζω ότι κι αν εφάρμοσαν απέτυχαν. Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να καταλαβαίνει ένας πολιτκος τι πρέπει να αλλάξει για να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών. Το να έλεγε για παράδειγμα ο Παπανδρέου, «εγώ ως σοσιαλδημοκρατης θα αυξήσω τις κρατικές δαπάνες», απλά θα πτώχευε την χώρα. Οταν δεν έχεις λεφτα δεν ξοδεύεις.

Σε ένα πράγμα που συμφωνούμε απόλυτα είναι στο ότι όλοι κρίνονται αποκλειστικά και μόνο από το αποτέλεσμα. Γι αυτό και λέω ότι προς το παρόν οι «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές του ΓΑΠ έχουν ως αποτέλεσμα να μην παγώσουν οι καταθέσεις σου στην τράπεζα, η μισθοδοσία σου να γίνεται κανονικά και να μην έχεις ζήσει τις σκηνές που έζησαν στην Αργεντινή. Ως τώρα, επαναλαμβάνω. Στο τέλος θα κάνουμε ταμείο για να δούμε αν θα αφήσει μία Ελλάδα καλύτερη η χειροτερη από αυτή που παρέλαβε.
Εγώ πάλι Κατερίνα μιλάω πάντα με ονόματα. Οποια έχω πρόσκαιρα εκείνη την ώρα,. Την μία μπορεί να αναφέρω τον Τσοχατζόπουλο, την άλλη τον Παπουτσή, την άλλη την Κατσέλη, όποιον με βοηθάει στο παράδειγμα μου. Τους «κακούς» και του «καλούς» δεν τους έχω ανακαλύψει και αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν. Οι «κακοί» και οι «καλοί» είναι διαφορετικοί για τον καθένα μας. Για τον Benoit Hamon ο Παπανδρέου είναι ένας κακός νεοφιλελεύθερος για εμένα πάλι όχι.

Πάμε στα επόμενα που αναφέρεις. Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι το οικονομικό επιτελείο έπρεπε να έχει φτάσει η χώρα μπροστά στην χρεωκοπία και αυτοί να λένε «όχι θα μιλήσουμε με την eurostat στο τέλος του χρόνου»; Πρόβλεψη για το έλλειμμα ανακοινώνεται καθόλη τη διάρκεια του έτους. Οπως και προβλέψεις για τα έσοδα και τα έξοδα, για τον πληθωρισμό κτλ. Πραγματικά δεν βρίσκω κάτι κακό και μάλιστα θεωρώ υποχρέωση του οικονομικού επιτελείου να είναι όσο πιο αναλυτικοί μπορούνε. Πάνω από όλα όμως με νοιάζει να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Μία παύση πληρωμών θα είναι η το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, ωστόσο δεν δείχνεις να συμφωνείς και πάρα πολύ με αυτό.

Πάμε στο δανειακό πρόγραμμα. Δεν υπήρχε περίπτωση να καταρτιστεί αξιόπιστο δανειακό πρόγραμμα για το 2010, γιατί πολύ απλά δεν γνώριζε κανένας ποιος και με τι όρους θα δανείσει στην Ελλάδα. Κατερίνα κανένας δεν θέλει να δανείσει στην Ελλάδα και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Είτε εσωτερικούς των άλλων κρατών, είτε στην προσπάθεια να πέσει το ευρώ είτε σε όλα αυτά μαζί και σε πολλά άλλα. Το ότι η Ελλάδα είναι αναξιόπιστη χώρα δεν διατυμπανιζόταν από ελληνικά χείλη αλλά από Αγγλοσαξωνικά (κατά βαση). Αντίθετα τα ελληνικά χείλη και ιδιαίτερα ο Παπακωνσταντίνου και ο Παπανδρέου προσπαθούσαν να μαζέψουν ότι μαζεύεται.

(συνεχίζεται)

NdN είπε...

Οσο για τα πιστόλια στο τραπέζι και ότι δεν ζητήσαμε λεφτά, αλλά θέλουμε να μας τα δώσουν δεν τα βρήκα καθόλου ερασιτεχνικά. Τι ήθελες δηλαδή να βγει να πει; Οτι αν δεν μας δώσετε χρήματα τον επόμενο μήνα δεν πληρώνεται κανένας; Από την άλλη πρέπει να δείξει με κάποιον τρόπο ότι έχει πίστη στο ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Πρωθυπουργός είναι, θα ήταν καλύτερα να βγει και να πει, «παιδια κλείστε θέση σε αεροπλάνα η χώρα δεν σώζεται με τίποτα»; Ελεγε ότι θα έπρεπε να πει σύμφωνα με τη θέση που κατέχει. Και οι Ευρωπαίοι ξέρουν την κατάσταση και οι περισσότεροι Ελληνες.

Και εγώ συμφωνώ με αυτό που έγραψες για την διαφωνία των οικονομικών υπουργών. Ελπίζω ότι δεν θα αργήσει η ώρα που το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τελείως. Ηδη είναι σαφές ότι ο Παπακωνσταντίνου έχει το γενικό πρόσταγμα, αλλά θα πρέπει να φύγει τελείως από το κάδρο όποιος λαικίζει (είδες, δεν είπα όνομα).

Η πολιτική Κατερίνα προυποθέτει ιδεολογία, αλλά το σημαντικοτερο είναι να δίνει λύσεις. Με ιδεολογία δεν τάισε κανένας το παιδί του. Και ναι, επειδή εμείς δουλεύουμε ξέρουμε ότι εκ του αποτελεσματος ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ κρινεται η ικανότητα μας. Και γι αυτό πρέπει να πιστώσουμε στον Παπανδρέου ότι η χώρα δεν πτώχευσε. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να μην είναι ιδανικό, αλλά είναι μακράν καλύτερο.