Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Συγνώμη

Το διάβασα σήμερα σε μια χθεσινή Κυριακάτικη. Δεν το ήξερα. Και τι λέμε συνήθως όταν πέφτουμε σε τέτοιο βαρύ παράπτωμα;;
Συγνώμη Άγγελε. Συγνώμη Άγγελε Ελεφάντη. Συγνώμη που την μέρα που πέθανες, που την μέρα που κηδεύτηκες, ασχολιομουνα με τον ευφυή Ναπολέοντα Βγενόπουλο, με τον ανόητο Ναπολέοντα Καραμανλή.


Ο Άγγελος Ελεφάντης, όταν εγώ πήγα στο Παρίσι είχε ήδη φύγει καμία 15αρια χρόνια πριν, αλλά όλοι όσοι εκλεκτοί ...ελάχιστοι εκτιμούσαν τους Έλληνες, όχι σαν εφοπλιστές, όχι σαν τζάμπα μάγκες, όχι σαν αρχαιολάγνους, αρχαιοκάπηλους και ...Μακεδονομάχους, όταν τους έλεγες ότι είσαι Ελληνίδα, σου απαντούσαν «Elephantis».

Ο Πολίτης Άγγελος Ελεφάντης πέθανε.
Ο Πολίτης Αγγελος Ελεφάντης ασυμβίβαστος, απροσκύνητος, ευθύς και άτεγκτος, ασκητής, κάποτε σκληρός, και σκληρότερος με τον εαυτό του, δεν χρειάστηκε φανφάρες ποτέ στην ζωή του, στήριξε με απίστευτο ορθολογισμό, με απίστευτη ευαισθησία, με απίστευτο μεράκι, με τόσο γοητευτική αίσθηση των πραγμάτων, με τέτοιο ζύγιασμα των καιρών όλους όσους αναρωτηθήκαμε, «ε, καλά τώρα Αριστερά;;;»

Ο Πολίτης δίδαξε γλώσσα, σκέψη, ήθος, σε όλες τις γενιές της μεταπολίτευσης.

Ποιος τον ρώτησε ποτέ οτιδήποτε, ακόμα και εξυπνακίστικο και δεν τον έπιασε από το χέρι, εκεί ψηλά στο μπράτσο, δεν τον κοίταξε στα μάτια και του είπε «Ακου....»

«Η Επανάσταση είναι η κατάργηση του αυτονοήτου»

Και τίποτα άλλο να μην έκανε ο Άγγελος Ελεφάντης μας έδωσε την μορφή του, για να έχουμε την εικόνα της αξιοπρέπειας, της γοητείας, της ευαισθησίας, της ακτινοβολίας, της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Αντίο Άγγελε Ελεφάντη. Αντίο, και συγνώμη που εμείς δεν κάναμε τον χαμό σου .....το πρωτοσέλιδο. Γελάς ε;;;

18 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

Και τίποτα άλλο να μην έκανε ο Άγγελος Ελεφάντης μας έδωσε την μορφή του, για να έχουμε την εικόνα της αξιοπρέπειας, της γοητείας, της ευαισθησίας, της ακτινοβολίας, της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.¨"
γράφεις.
Και εσυ με το κείμενο σου Κατερίνα του τα ξεπληρώνεις έστω και μετά θάνατον . Είναι αλήθεια οτι λίγοι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τόσα με τη μορφή τους.
Αξιοπρέπεια, γοητεία, ευαισθησία, ακτινοβολία.
Και τυχεροί όσοι τους γνωρίζουν.
Πολυ τυχεροί.

katerina είπε...

Η ...τύχη Νικο, όπως και τα πάντα αλλωστε, κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Ο Ελεφάντης ...κρίθηκε.

Όλοι οι άλλοι ...κρινομαστε, ειτε απο την μορφή, ειτε απο την πορεία, είτε απο ....το αποτέλεσμα.

Spyros Vlahos είπε...

Σ' ευχαριστώ που μου θύμισες έναν (ακόμα) αξιόλογο άνθρωπο

Ναπoλέων είπε...

Όποιος δεν είναι συνδρομητής του "ΠΟΛΙΤΗ", ας γίνει τώρα. Εις μνήμην...

τηλ.: 210-6470079
fax : 210-6470696
e-mail: poliths@otenet.gr

α-α-ε
Ν.

katerina είπε...

Καλησπέρα Σπύρο

Καλησπέρα Ναπολεων

Ανώνυμος είπε...

Τον γνώρισα κάποτε ως έναν σκληρό και αιχμηρό ιδεολογικό αντίπαλο εντός των τειχών. Με ανάγκαζε να διαβάζω και να μελετώ πολύ για να αντιμετωπίσω αυτά που έγραφε. Με έκανε σοφότερο.
Τον ευχαριστώ. Καλό του ταξίδι…

Στέργιος

Αννη είπε...

Τέτοιοι άνθρωποι είναι που ανεβάζουν τη χώρα τους στα μάτια των άλλων λαών. Είθε να υπάρχουν μερικοί ακόμα Άγγελοι σήμερα...

Meropi είπε...

Ντρέπομαι γι' αυτό που θα πω. Τον Ελεφάντη τον έμαθα τώρα που πέθανε..

Nikos Lioliopoulos είπε...

και δεν είσαι η μόνη Μερόπη μας. Και εγω δεν τον ήξερα και πολλοί άλλοι. Και ευτυχώς που υπάρχει και η Κατερίνα και μάθαμε ,έστω και τώρα κάποια πράγματα για αυτόν. Βλέπεις τέτοιους θανάτους δεν παίζουν τα μέσα. Βλέπεις τι γίνεται με τον Σεργιανόπουλο. Δεν θέλω να γίνω κακος τέτοια ώρα ,αλλά ο ανθρωπος εναν ρόλο ψευτο διανοούμενου-γκόμενου επεξε με επιτυχία στην τηλεόραση και εγινε ο θεός της, όλη μέρα με αυτόν ασχολούνται .
Ενώ οι πραγματικοί διανοούμενοι, οι μεγάλοι άνθρωποι φεύγουν σιωπηλά όπως ήρθαν.
Υ.Γ.
Καθώς έγραφα αυτο το σχόλιο στο μυαλό μου ήρθε ενα πολύ αγαπημένο μου τραγούδι του Καζαντζίδη που έλεγε
" ...αλλά έχουν φύγει μυστικά και σιωπηλά
και έχουν χωρίσει απ' τον κόσμο τα δικά τους
γιατί οι ανθρώπου πεθαίνουν τελικά
τη μέρα που πεθαίνουνε
τα όνειρά τους."

Ανώνυμος είπε...

«Η Επανάσταση είναι η κατάργηση του αυτονοήτου»
Eίπαμε να κάνεις ένα καθώς πρέπει μνημόσυνο. Αυτό τι το θύμισες; Τι θα πω στον κ.Βενιζέλο και στους έχοντες ρευματοπάθειες από το "ρεύμα του αυτονόητου"; Ότι το αυτονόητο είναι ανόητο και καθόλου επαναστατικόν; Το λέει και η Επιστήμη πια: Ο Κοινός Νους είναι πλαστό εφεύρημα και σπανίως είναι ορθό.
Κόλαση επι γης, απ' των Αγγέλων την αναχώρηση. Φτερά βγαλμένα από τα δικά τους έπεα πτερόεντα.
Μικρή συμβολή στις μνήμες μας και στο πώς πρέπει να είναι το μέλλον και από πού πρέπει να είναι ορμώμενο. Η Επανάσταση δεν είναι αυτονόητη. Να είστε πάντα καλά, Κυρία. Και μην κρύβετε την ομορφιά σας σε λόγια ταπεινόφρονα. Φαίνεται, έτσι κι αλλιώς.

cinderella είπε...

Πέρνα από το blog μου Κατερινιώ!! :P:P:P

katerina είπε...

Στεργιε, Πολίτης του Ουρανου πια...

katerina είπε...

Αννη μου καλησπερα και ...λυπηθηκα πολύ.

katerina είπε...

Δεν πειράζει Μερόπη μου, υπάρχει ακομα ο Πολιτης.

katerina είπε...

Νίκο, ο Σεργανόπουλος ...πουλαει
Ο Ελεφαντης...αγόραζε

katerina είπε...

Οδυσέα ...ΣΕ ΕΤΧΑΡΙΣΤΩ.

Και ξέρεις Γιάννη, διάβαζε πάντα, κάθε μέρα Καθημερινη και Le Monde, "για να ξερω τι λενε και τουτοι"

Εμεις ...τα λέμε

katerina είπε...

Σταχτοπουτάκι μου, πέρασα και ...μου εφτιαξες το βράδυ καλή μου.
Σε ευχαριστω πολύ.

Spyros Vlahos είπε...

Δυο άσχετα σχόλια

(α) όταν μπαίνω στο μπλογκ σου δεν μπορώ να γυρίσω πίσω στο δικό μου. Ή φταίει ο υπολογιστής μου ή είσαι η μετεμφύχωση της ... Κίρκης.

(β) στην ψηφοφορία δεν έβαλες σαν τρίτη επιλογή "δε μ' ενδιαφέρει". Λάθος.
Σήμερα πήγα να πληρώσω 200 τη ΔΕΗ. Στο πρακτορείο είχαν αναμένη τηλεόραση, ένα πάνελ που συζητούσε για τους γάμους των ομοφυλοφίλων, με ζέση. Περιττό να σου 'πω ότι, καθώς το 200σάρι έκανε φτερά, χτύπησα πυράκια, έβαλα τις φωνές "εδώ κινδυνεύει ο κώλος μας, τι μας ενδιαφέρει τι γίνεται με των άλλων;". Και ένοιωσα στο πετσί μου τι ακριβώς κάνει η τηλεόραση : εδώ καταρρέουμε κι η τηλεόραση ασχολείται με τιποτένια ψιλοδραματάκια για να μας αποκοιμίσει.
Σ' ένα άλλο μπλογκ είδα την εξής σκέψη που μού 'κανε εντύπωση "οι ομοφυλόφιλοι έχουν σπάσει τα δεσμά της συμβατικότητας, γιατί σέρνονται γονατιστοί να τους νομιμοποιήσει ένα μικροαστικό κράτος;".