Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

Καλά παιδί μου τρελάθηκες;; Επειδή εσύ έκανες blog, θα χάσω εγώ την Τατιάνα;;;

Στο προηγούμενο post, πρότεινα να κουβεντιάσουμε για το αν αυτή η ημι-επώνυμη επικοινωνία έχει συναισθηματικό κόστος.
Εδώ πρέπει να εξομολογηθώ κάτι. Και είπαμε αμαρτία εξομολογημένη......
Οφείλω να ομολογήσω ότι το σεντόνι για το blogging το είχα γράψει, ως άσκηση επί χάρτου, πριν ακόμα αρχίσω να γράφω στο δικό μου blog.
Εντυπωσιάστηκα με το πως αναπτύχθηκαν τα γαλλικά την περίοδο των γαλλικών Προεδρικών εκλογών. Ήταν πολύ νεωτερικό το πως η υποψηφιότητα της Segolene Royal πάτησε πάνω στην blogοσφαιρα με πολύ πιο ουσιαστικές συζητήσεις, αναλύσεις, πληροφορίες ακόμα και μικροπολιτικά, από ότι στις κλασσικές, παραδοσιακές και έγκριτες(;;;;;) γαλλικές εφημερίδες.
Η ίδια η Segolene Royal, μέσω του blog της, το οποίο διαχειριζόταν ο γιος της, έδινε τροφή για ουσιαστική κουβέντα, θέσεις και αντιπαραθέσεις.
Άρα συγχωρήστε μου την κατά πολλούς φλύαρη περιγραφή, αλλά βαρέθηκα (έχω επίσης ομολογήσει την τεμπελιά μου) να το αναμορφώσω, στα καθ’ ημάς.
Εγώ το μόνο σχόλιο που θάθελα να κάνω για το blogging είναι για την επαφή που δημιουργείται ανάμεσα στους συγκάτοικους του χωριού.
Επιλέγεις κάποιους που σου πάνε, σε κεντρίζουν, σε ευαισθητοποιούν, διαφωνείς κάθετα μαζί τους, τους περνάς στα favorites, και όσο ο χρόνος σου επιτρέπει τους παρακολουθείς. Στην πορεία μπορεί να έρθεις και σε μια προσωπική επαφή, επιζητάς τη γνώμη τους, παρακολουθείς τις πρωτοβουλίες τους, γίνονται φίλοι-συζητητές.
Όλη αυτή τη εισαγωγή την γράφω, για να περιγράψω το πόσο σκέφτηκα αν θα κρεμάσω και εγώ αυτό το bannerακι για το κλείσιμο της τηλεόρασης στις 11 Φεβρουαρίου, που έχουν βάλει στα blogs τους πολλοί φίλοι –συζητητές-συγχωριανοί.
Θα μου πεις, κάτι τρέχει στα γύφτικα, να και αν το βάλεις, να και αν δεν το βάλεις. Ε, καλά, στους φίλους απολογούμαι που τόχουν κρεμάσει σήμερα.
Κάτι όμως δεν μου πάει ρε συγχωριανοί. Τι εξυπηρετεί να κλείσουμε την τηλεόραση;;
Τι παραπάνω κάνει η τηλεόραση και τα ΜΜΕ γενικότερα, από το να πουλάνε αυτό που ο πολίτης-καταναλωτής αγοράζει;;
Και όσο κι αν το παραγόμενο προϊόν είναι σκουπιδαριό, δεν μπορούμε να αγνοούμε ή να παραγνωρίζουμε, το γεγονός ότι με την σημερινή ταχύτητα της πληροφορίας, δύσκολα πια μπορεί να υπάρξει συγκάλυψη σε επίπεδο ενημέρωσης. Είναι τόσο έντονος ο ανταγωνισμός των ΜΜΕ, που κάποιος, κάπου, κάποτε θα την πει την αλήθεια. Στο χέρι του πολίτη είναι να εκπαιδευτεί να ανιχνεύει την αλήθεια. Ή να συνθέτει την αλήθεια μέσα από τα ψέμματα.
Το «κλείνω την TV» μου βγάζει μια λογική εθελοτυφλίας. Η τηλεόραση είναι η εικόνα μας. Ο καθρέφτης μας. Αν δεν μας γουστάρει ο εαυτός μας, ή ο μέσος όρος του εαυτού μας, τον αλλάζουμε ή τον υφιστάμεθα. Δεν σπάμε τον καθρέφτη.
Μα θα μου πει κάποιος, οι έμποροι ΜΜΕτζήδες πουλάνε το εύπεπτο σκουπίδι, ποντάρουν στην μεγάλη ακροαματικότητα, παίρνουν μεγάλη διαφήμιση, την εξαργυρώνουν με πολιτική δύναμη, διαπλέκονται και τελικά μας χειραγωγούν. Ενίοτε και μας κυβερνούν. Δεν θα διαφωνήσω.
Αλλά, είναι γενίκευση να λέμε ‘κλείνουμε την TV”, είναι μικρολαϊκισμός το δεν γουστάρουμε την υπάρχουσα ενημέρωση.
Ας τους πούμε τι θέλουμε, τι μας αρέσει, τι μας ξεκουράζει, τι μας προβληματίζει, τι μας ευαισθητοποιεί,
Στην θέση μιας απολίτικης άρνησης ας αντιπαραθέσουμε μια ορθολογική πολιτική θέση.
Ας ξεκινήσουμε καμπάνιες του στυλ: κλείνουμε την πόρτα, την τηλεόραση, τα μάτια, το μυαλό μας στον Μάκη, Λάκη, Σάκη, Μάρα, Σάρα, Τατιάνα ή δεν ξέρω τι άλλο. Συγκεκριμένα.
Επιλέγουμε. Φτύνουμε το άθλιο, επιβραβεύουμε το προσεγμένο.
Και με δεδομένο ότι τα ενεργά blogs στην Ελλάδα είναι πάνω από 5.000, η φωνή μας μπορεί και να ακουστεί. Και αν πάλι όχι, ας πούμε ότι είναι μια άσκηση ετοιμότητας. Ακόμα και αποτυχημένη.

17 σχόλια:

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Κατερινά η κίνηση, αυτη ξεκίνησε απο blogs που εαν μη τι άλλο και ξέρουν τι θέλουν και το γράφουν.
Η tractatus, ο vagnes, o tzonakos, εγω, ο Αντώνης και το Καπιταλιστικό Κουμμουνι αν μη τι άλλο είμαστε άτομα που έχουμε μάθει να προτείνουμε.
Κλείνω την ΤV δεν σημαίνει εθελοτυφλώ αλλα προειδοποιω οτι αυτό που μου παρέχει δεν μου αρέσει και πρέπει να αλλαξει.

αντωνης είπε...

Κατερινα, πρωτον μακρια απο εμενα (και τους αλλους πιστευω) καθε εννοια λαϊκισμου.
Και επισης αυτο που γραφουμε
"Λέμε όχι:

Στην παραπληροφόρηση της διαπλοκής.
Στα χειραγωγούμενα ΜΜΕ.
Στην συγκάλυψη των σοβαρών θεμάτων.
Στις εκπομπές – σκουπίδια χάριν τηλεθέασης.
Στα μονοθεματικά δελτία ειδήσεων"

ως ενα μηνυμα, κατα τη γνωμη μου δεν ειναι καθολου απολιτικο.

Ειναι μια καλη αρχη αυτη η προσπαθεια. Ενα μηνυμα οτι δεν θα καθομαστε με σταυρωμενα τα χερια να ακουμε και να βλεπουμε οτι μας σερβιρουν.
Και κατι αλλο. Δεν δεχομαι οτι αυτη η τηλεοραση ειναι ο καθρεφτης μου.

katerina είπε...

Σιγά Παναγιώτη. Κάνε κράτει.
1. δεν ήξερα καν από που ξεκίνησε η πρωτοβουλία, απλά την είδα κρεμασμένη σε πολλά από τα blogs που διαβάζω
2. όλοι όσους ανέφερες ότι την δημιουργήσατε, σας εκτιμώ απεριόριστα και ακριβώς λόγω του ότι παρακολουθώ τα blogs σας την είδα. Μακριά από εμένα η σκέψη να κάνω κριτική των προθέσεων οποιουδήποτε και περισσότερο των δικών σας.
3. αρνούμαι να αναπαράγω λογικές τους εσείς-εμείς με τα ολέθρια αποτελέσματα τους. Παρέμεινα και θα παραμείνω έξω από το παιχνιδάκι γιατί πιστεύω ότι η αυτονομία δεν είναι ala carte
4. ελπίζω να μου επιτρέπεις να έχω την άποψη μου, ή οποία σημειωτέον δεν διαφέρει από την λογική του banner, απλά διαφοροποιείται ελαφρώς.

Φιλικά
Κατερίνα

katerina είπε...

Αντώνη, είναι προφανές ότι δημιουργείται θέμα άνευ λόγου.
Δεν διαφωνώ στην ουσία. Στην τακτική διαφοροποιούμαι. Οι συχνότητες, ανεξάρτητα από το αν όλοι τις χαρίσανε, και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, και αν όλοι τρέμουν να τις ελέγξουνε, δεν παυουν να είναι δημόσιο αγαθό. Κάπου πρέπει να διαχωρίσουμε την ενημέρωση ως βασικό πυλώνα της δημοκρατίας και την παραπληροφόρηση ή τα σκουπίδια που πιστευουν ότι με αυτά τα ΜΜΕ αυξάνουν την τηλεθεαση τους.
Μια πιο κριτική προσέγγιση πρότεινα. Δεν διαφωνώ επί της ουσίας.

αντωνης είπε...

Κατερινα, δεν δημιουργειται κανενα θεμα. Κουβεντουλα κανουμε. Και δεν διακρινω και εγω καμια διαφωνια.
:))

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Κατερίνα, φυσικά και η άποψη σου είναι σεβαστη. Κριτική μπορεί να γίνει και να είναι γονιμη. Για να την προκαλέσεις, όμως, πρέπει να υπάρχει το έρισμα. Και αυτό είναι το "μια μέρα χωρίς τηλεόραση". Η αφορμή για να ανοίξουμε το θέμα και να γράψουμε, όλοι μας τι δεν μας αρέσει στην τηλεόραση και πως μπορεί να αλλάξει.

tractatus είπε...

Γειά σου βρε Κατερίνα! Τι θα γίνει συνέχεια θα σχολιάζω στα post σου...Είμαι φανατική αναγνώστριά σου, λοιπόν :)
Λοιπόν, ως προς το post που έχουμε ανεβάσει τώρα:Προσωπικά θα υποστηρίξω την διάδοσή του αλλάζοντας συχνά τα κείμενα που το υποστηρίζουν. Επομένως το σκεπτικό και τις προτάσεις ακόμα και τις αφαιρέσεις(έχω ηδη μια τέτοια) όποιος θέλει θα τα διαβάσει και θα κατανοήσει και τη πρόθεση και τήν πρόταση.
" Η τηλεόραση είναι η εικόνα μας. Ο καθρέφτης μας". Δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα και ξέρεις γι' αυτό και μιλάμε για χειραγώγηση. Γενίκευση θα ήταν όταν είχαμε τόση απείχηση που έκλειναν οι περισσότεροι την ΤV και ξαφνικά πέφταν οι μετρήσεις και κάποιοι έχαναν. Αλλά αυτό δεν θα γίνει. Αυτό που ελπίζουμε να γίνει είναι η σκέψη και μετά η κινητοποίηση γιατί αν κάποιος δεν το σκεφτεί δεν θα το κάνει κι αμα το κάνει μπορεί και να το ξανακάνει. Αυτό δεν είναι λαϊκισμός. Μια προσπάθεια είναι και δεν είμαστε και τίποτα stars των blogs για να κάνουμε δημόσιες σχέσεις μέσα απο εδώ. Μεγάλα παιδιά είμαστε κι έχουμε κι άλλα πεδία να διαπρέψουμε.
Αυτά τα ολίγα γιατί ξέρεις ότι σε διαβάζω όχι γιατί έχεις blog-έχουν κι άλλοι- αλλά γιατί μου αρέσει ακόμα η επανάσταση...;))))
ΜΜΕτζήδες...πώ πώ Μου θύμισε ΚΥΠατζήδες...

katerina είπε...

O.K. Τέλος καλό, όλα καλά.
Ας την κλείσουμε λοιπόν την ρημάδα.
Βεβαια, δεν είμαστε εμεις που την ανοίγουμε. Εμείς κλειστή την εχουμε ούτως ή άλλως. Υπάρχουν πιο ευκολα χειραγωγίσιμοι από εμάς. Και για πολλούς από τους συμπολίτες μας δυστυχώς είναι το μόνο παράθυρο στον κόσμο που διαθέτουν. Και αυτοί είναι ένα μεγαλο κομμάτι της κοινής γνώμης.

αντωνης είπε...

Εδω ειναι ενα καιριο σημειο. Ενα απο αυτα που πρεπει να προσπαθησουμε ειναι να το συζητησουμε με καποιους απο τους γνωστους, συγγενεις, φιλους και να τους πεισουμε οτι καλο ειναι να κανουμε μια αρχη ως πολιτες σε αυτο το θεμα.

katerina είπε...

Έχεις δίκιο Αντώνη.
Λοιπόν πρέπει να αλλάξω τον τίτλο.

τσότσος είπε...

Πες μου, Κατερίνα, τί άλλο υπάρχει εκτός από Λάκη, Μάκη, Τατιάνα κλπ. που μπορούμε να επιλέξουμε και να προτείνουμε. Μη μου πεις τα ντοκυμαντέρ, τον τόνο τον δίνουν οι "Μάκηδες"!
Την έχω κλείσει προ πολλού, με αυτά όμως που διαβάζω για τις "ιρανικές" καταστάσεις της τηλεόρασης με τον Χριστόδουλο έχω βγει από τα ρούχα μου. Ε, ας γίνει γεγονός ότι οι bloggers καλούν τον κόσμο να τις κλείσει τις ρημάδες...Άλλωστε για Δευτέρα μιλάμε, όχι για Τρίτη που οι Έλληνες δεν μπορούν να χάσουν το Λάκη τους...
Συγγνώμη για τον τόνο, δεν απευθύνεται στην άποψή σου (άλλωστε επί της ουσίας συμφωνούμε), βγάζω τα απωθημένα μου για την κατάντια της ενημέρωσης.

katerina είπε...

τσότσο, η ενημέρωση δεν τους ανήκει. Η ενημέρωση είναι δημόσιο αγαθό. Δεν είναι καταναλωτικό προιόν να την μπουκοτάρουμε.
Ας αλλάξουμε τις μετρήσεις της AGB.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που δεν μας ζητάνε να κλείσουμε την TV την μέρα που αρχίζει το LOST 4.
Αντε παιδιά την κάναμε πάλι την επανάσταση.
Τρέμετε κατεργάρηδες τηλεορασάνθρωποι.
Οι bloggers θα σας τιμωρήσουν για τα τηλεσκουπίδια σας.
Βέβαια υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι.Οτι κανείς μας δεν διαθέτει μηχανάκι της AGB.
Οπότε...μάπα το καρπούζι.
Αλλά εμείς δεν πτοούμαστε.
Απαιτούμε κουλτούρα,διανόηση και βαθιές αναλύσεις του στύλ"από που κλάνει το μπαρμπούνι".
Απαγορεύονται αυστηρά οι αμερικανιές τύπου LOST,και οτιδήποτε κάνει το χειλάκι του Ελληνα να σκάσει ένα δειλό χαμόγελο.
Οι bloggers δεν αστειεύονται.
Αν δεν εισακουστούμε,θα κλείσουμε και τα ραδιόφωνα και τότε θα δείτε.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

Η συντονιστική επιτροπή των καμμένων μυαλών.

katerina είπε...

Προς τη συντονιστική επιτροπή των καμένων μυαλών

Αν χάσω κανένα επισόδειο που θα σας βρώ να μου πείτε την περίληψη;;

τσότσος είπε...

Κατερίνα, δεν θα μας λείψει η ενημέρωση, δόξα τω Θεώ μπορούμε να διαβάσουμε κάποιες εφημερίδες, τα blogs φυσικά. Ας αντισταθούμε για 1μέρα, σαν μήνυμα, στους καταχραστές του δημόσιου αγαθού που, με την ανοχή πράσινων/γαλάζιων, το υπεξαίρεσαν και μας ταϊζουν κουτόχορτο. Άλλωστε πώς μπορούμε να το πάρουμε πίσω;

marianaonice είπε...

Κατερίνα μου, μόλις τώρα το κρέμασα και εγώ το σχετικό banner! Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να την κλείσω, γιατί δεν είμαι μόνη μου στο σπίτι, αλλά και εγώ το είδα σαν μια άσκηση ετοιμότητας!
Ένα μήνυμα των bloggers στους κυρίους αυτούς που θέλουν να βάλουν στο "γύψο" το μυαλό μας!Και όπως και εσύ το λες άλλωστε
"...Και με δεδομένο ότι τα ενεργά blogs στην Ελλάδα είναι πάνω από 5.000, η φωνή μας μπορεί και να ακουστεί. Και αν πάλι όχι, ας πούμε ότι είναι μια άσκηση ετοιμότητας. Ακόμα και αποτυχημένη". Έτσι ακριβώς σκέφτηκα και εγώ και το κρέμασα! Ας δούμε λοιπόν τ΄ αποτελέσματα. Εμένα και μόνο το ότι μπορούμε κάποιοι σκεπτόμενοι άνθρωποι να επικοινωνήσουμε με αυτόν τον τρόπο και να οργανώσουμε ένα κοινό αγώνα έστω και σ΄ αυτό τον τομέα, με συναρπάζει και με παρηγορεί ότι δεν είμαι μόνη μου, πια.....
Καλή εβδομάδα φίλη.

vagnes είπε...

Αυτο που θελω να σου απαντησω ειναι η απαντηση στο φιλο elias. Αν θελεις ελα να την σχολιασεις στον μαχαλα μου...

Δες και αυτο θα σε ενδιαφερει φανταζομαι να το κουβεντιασουμε

http://www.youtube.com/watch?v=jW4uiZu3Z4A