Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Το savoir faire των νεοπίστων

Κοστούμι off black, πουκάμισο off white, αυθεντικό ή imitation Brooks Brothers. Άφυλος. Στολή. "Λειτουργεί" …δημόσια με στεντόρεια φωνή, για τα …ασφάλιστρα κίνδυνου. Hands free. Ελεύθερα Χέρια. Το χρυσοπλήρωσε το παραμύθι του λευκού κολάρου που του έταξε ότι …τα χέρια θα είναι ελεύθερα αν είναι μανικιουρισμένα. Βλέμμα βιαστικό, αυτό που προσπερνάει τους ανθρώπους και διεκδικεί την γοητεία αντικειμένων. Αυτή τη μέση γοητεία των πραγμάτων που αναδεικνύει η …ζήτηση τους, από τους …Άλλους.

Παπάς, ρασοφόρος, άφυλος, με το παγκάρι λιανισμένο και το βλέμμα λαίμαργο, με ταρίφα στην ανθρώπινη χαρά ή πόνο, ενός γάμου ή μιας κηδείας.

Ιερατεία.

Ο πρώτος ιερέας του νέου Θεού.

Ο δεύτερος ιερέας του παλιού Θεού.

Μια ηλικιωμένη κυρία παραχωρεί ευλαβικά τη θέση της στον ρασοφόρο …ιερέα, ηλικιακά, σαφώς νεότερο από αυτήν.

Κοιτάζω στο βαγόνι να δω μήπως κάποιος διαβάζει καμία Καθημερινή, κανενα Lifo, κανενα Βημα. Το βλέμμα μου πιανει ένα από τους …πιστους του νέου Θεου. Τον πλησιάζω. Του δείχνω τον κουστουμαρισμένο …ιερέα.

-Δεν θα του προσφέρετε την θέση σας; τον ρωτάω

Πόσο εύκολα οι άνθρωποι «υπακούουν» χωρίς δεύτερη σκέψη σε όποιον έχει το θράσος να επιτιμήσει την …πολιτική τους ορθότητα; Χωρίς καν ένα «γιατί», χωρίς δεύτερη σκέψη, ημιανασηκώνεται από το κάθισμα του, και κοιτάει μια εμένα και μια τον νεόκοπο …Ιερέα της νέας Θρησκείας με το ρασο Brooks Brothers.

-Δεν αρκεί να διαβάζουμε μόνο τα… ιερά κείμενα, του λέω χαμογελώντας και δείχνοντας του με τα μάτια την Καθημερινή, πρέπει να επιδεικνύουμε και τον προσήκοντα σεβασμό στους Ιερείς της Θρησκείας μας. Κοιτάξτε την κυρία…

Αποστρέφει το βλέμμα του από την …τρελή. Αλλά ο διάβολος ..μέσα της. Ετοιμάζομαι να πλησιάσω, να σκύψω να φιλήσω το χέρι του νέου Ιερέα, να ακουμπήσω το επιχρυσο μανικετόκουμπο του με τα χείλη μου, να υποκλιθώ στο smartphone του και να ζητήσω την …ευχή του. Να δώσω το σωστό παράδειγμα ευλάβειας στον αγενή νεόπιστο. Την ώρα που μαζεύω τα κουράγια μου για το …show, ο …ιερέας με το Brooks Brothers και την αυτιστική έπαρση να τρέχει από τα μπατζάκια του, διακρίνει στο μάτι μου, την τρελή λάμψη που γαργαλάει το νου μου και …με προσπερνάει βιαστικά πηγαίνοντας στην πόρτα του συρμού, προκειμένου να αποφυγει το δειγμα της ...ευσεβείας μου στη ...Θρησκεια που εκπροσωπει.

Ο ρασοφόρος παπάς κουβεντιάζει καθιστός με την ηλικιωμένη όρθια …παλαιόπιστη… Τον παρατηρώ χαμογελώντας. Ο παλιός είναι αλλιώς. Αυτός …ξέρει. Άλλωστε, αυτός έχει πολύ καλύτερο εμπόρευμα να πουλήσει. Πιο μεγάλο φόβο από την … «πτώχευση». Αυτός εχει να …διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο του υπαρξιακού άγους των ανθρώπων. Το …μετά. Κι ο παπάς έχει κορυφαίο και …αιωνιως σταθερό επιτοκιο, την ελπίδα απεναντι στο θάνατο. Κι αν οι θυσίες δεν …δικαιώνονται τώρα, ε, αυτός σου πουλάει τα CDS, τα ασφάλιστρα κίνδυνου για την …επόμενη ζωή.

Τελικά οι ιερείς της νέας θρησκείας με τα ράσα Brooks Brothers, μια νοητική χαψιά ανθρωπάκια είναι. «Είσαι θύμα του Νόμου και της Τάξης, δεν ξέρεις καν το λόγο για να με υποτάξεις», θα τους γιουχάιζε ο μακαρίτης ο Νικόλας. Ούτε στους νεόπιστους δεν μπορούν να επιβάλλουν τον σεβασμό που δημιουργεί η ευλάβεια στη νέα Θρησκεία.

Ενώ το παλιό, καλό, ευφυές Ιερατείο. Μεγάλο μαγαζί. Μαγαζί γωνία. Και προσωπικό με πραγματική εκπαίδευση στο savoir faire και εμπειρία αιώνων. Δεν μπορεί, θα είδαν ότι το trend «πολιτική θεολογία» έχει …κοινό. Οι νεόπιστοι του νεοφιλελευθερισμού και του laissez faire χωρις να γνωριζουν τις γραφές τις προσκυνούν. Η μικρονοική επικοινωνιακή «λογική», σαν ναπάλμ διαλύει το κοινωνικό ένστικτο επιβίωσης τους. Κι αυτοί είναι …αγορά. Πελάτες. Αυριο θα είναι τα πρωτα θυματα. Ανακυκλωσιμες ζωές. Ζωές κομματια. Αλλά ακομα ένα κεράκι …έχουν να το αναψουν.

Και στο κάτω κάτω της γραφής, αφου οι Εκκλησίες διαθετουν όλα τα …comfort και την ...τεχνογνωσία, γιατι να μην αναδείξουν μια νέα Αγία, την Αγία Αγορά, και να λιτανεύουν για πάρτη της; Νεόπιστοι …στη χάρη της, σωρός… Ας πάρουν και τους τυπους, αυτους τους νέους ιερεις, σαν νεοκωρους. Ας τους ...καταρτισουν στο savoir faireτης ευσεβειας στη νέα Θρησκεια του κανιβαλισμου, με κανένα ευρωπαικο κονδυλι...

6 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Δεν έχει το θεό σου τελικά (ούτε του νέου ούτε και του παλιού)....
Μα βρε Κατερίνα είναι ώρα αυτή για τέτοιες αναρτήσεις... την ώρα που ο Βενιζέλος διαπραγματεύεται σκληρά πόσες φορές τη βδομάδα θα μας πηδάει η τρόικα, βγαίνεις εσύ και ρίχνεις πετρέλαιο στα κάρβουνα, θες δηλαδή να σε διαβάσει κάνας Τόμσεν και να κάνει δύσκολη της ζωή του Αντιπρωθυπουργού?

katerina είπε...

Λυκε μου καλέ μου Λυκε,κρυβε λόγια...
Τα μετρησα απο δω,τα μετρησα απο κει,την βρηκα τη λυση της επαγγελματικής μου αποκατστσης. Θα πώ καλογρια στην Μονη του Αγίου ...Πασχοντος.

Θα παω εκει να οργανωσω τις...μονες.Καινοτομίες Λυκε μου. Θα αλλάξουμε το παραγωγικο μοντελο των θρησκειών. Ξερεις, λατρειες, αγρυπνιες, λιτανειες ...διαδικτιακά. Νεα Θρησκεια σου λέω παιδί μου.Εμεις θα τους διαμελιζουμε τους ζωντανους νεκρους και θα κάνουμε πλειστηριασμούς. Ενα νεφρι,ένα συκωτι,ένα μάτι,μια καρδια. Ειπαμενακ΄νουμεκαιπληστειριασμους φιλοτιμου,τσιπας, αξιοπρέπειας,αλλά ...μεγάλη η ζητηση,μικρή η προσφορά,είδος εν ΑΠΟΛΥΤΩ ανεπαρκεια, ειπε ο ηγουμενος CEO,δεν θα βγουμε λέει, και αλλάξαμε το business plan. Και άμα δεν πάει καλά και μας σωθουν οι...νεοπιστοι, θα μας αγοράσει η παλαια Εκκλησία. Ως συνηθως...

Δεν θα με λένε αδελφη Κατερινα,θα με φωνάζουν λεει ...τιμης ενεκεν coordinator Maggie... Μυθικό όνομα

μαχαιρης είπε...

Ελα τωρα..

Υπερβαλλεις...!!

Νεα θρησκεια;;;

Οχι ρε παιδια...
Την αγριοτητα, την εκμεταλλευση του πληθους, με βαση τον φοβο...
Την στρεβλωση των θρησκευτικων κειμενων,ολων των θρησκειων..Που εχουν κανει οι..ΠΑΛΑΙΟΠΑΠΑΔΕΣ...
Οπως και τους μαζικους φονους που εχουν ..Αμεσως η εμμεσως διαταξει...!!

Οι ΝΕΟΠΑΠΑΔΕΣ...
Του φιλελευθερισμου και της κοινωνιας των 2/3

Θενε πολυ ψωμι ακομα..Για να τους φτασουν..!!

Προσπαθουνε παντως..
Φιλοτιμα..!!

Ανώνυμος είπε...

τελικα ακομα και η εννοια του σεβασμου εχει αλλαξει νοημα , εχει μετατραπει σε φασισμο.

ο κύριος "αμ" είπε...

Λύκε μου ,
αυτό το ατόπημα , δεν το περίμενα από σένα . Όλοι εμείς που αντλούμε πείρα από σένα , νοιώσαμε μια ανατριχίλα να διαπερνά το κορμί μας και ήταν τόση και τέτοια , που σκεφτήκαμε να ακολουθήσουμε την Κατερίνα στο μοναστήρι ...

monahikoslikos είπε...

@Ο κύριος "αμ": Φίλε μου "α.μου" αν τελικά αποφασίσεις να ακολουθήσεις το δρόμο της Κατερίνας προς το μοναστήρι έχω να σου δώσω μια συμβουλή: "βρες πλούσιο μοναστήρι να αράξεις" κι ένα παλιόρασο που έχω απ' το μακαρίτη τον πατέρα μου.