Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ιβαν ο ...Τρομερός

Εικόνα
Ο Αμερικανικός όχλος αποθεώνει τον Αυτοκράτορα που σκοτώνει την …τρομοκρατία. Η τρομοκρατία …προσωποποιείται. Το κακό προσωποποιείται. Οι Αμερικάνοι έχουν μόνο ένα Θεό. Την ευκολία του απλοϊκού. Ο Οσάμα σύμμαχος, εχθρός, απόμαχος, ...εικονίζεται να ζει με πολλές γυναίκες, εξιστορείται ότι χρησιμοποιεί μια απο αυτές σαν ασπίδα, πίνει coca cola, παίρνει Viagra. Το πτώμα στη Θάλασσα.
«Μέγα το της θαλάττης κράτος». Κραταιά Αμερική. Θάλασσα. Πεζοναύτες. Δεν χρειάζεται φωτογραφία τους. Η Δύναμη απομυθοποιείται όταν ...απεικονίζεται.
Δημοσιοποιείται μόνο η εικόνα του καλού. Ο Αυτοκράτορας των ...πεζοναυτών με επιχειρησιακό μπουφάν και η θηλυκή πλευρά της Εξουσίας να βάζει τρομαγμένα το χέρι μπροστά στο στόμα.



Εικόνα
1925. Είκοσι χρόνια μετά...επέτειος μιας αποτυχημένης επανάστασης...πουόμως ήταν ...γενέθλιος της επομένης. Τα λιοντάρια, σύμβολα της τσαρικήςΔυναστείας να χτυπιούνται από τα κανόνια του Θωρηκτού Ποτέμκιν* μέσα στη ...Πόλη της Οδησσού. Ιδεολογικό μοντάζ... Η Εξέγερση των ναυτών. Πανικόβλητο πλήθος. Η τρομοκρατία της Λευκής Φρουράς του Τσάρου που πυροβολεί αλλά με βήμα...στρατιωτικό. Τα γυαλιά του γιατρού του πλοίου. Οι τσαρικές δυνάμεις να ενώνονται με τους στασιαστές. «Νέος Ψυχολογισμός».

Εικόνα
Γκουανταναμο, Αμπου Γκράαμπ, Sofitel… Ο Μπερλουσκόνι παιδί της υπόθεσης ... «καθαρά χέρια». Ο Μακαναμάρα σφαγέας εκατομμυρίων Βιετναμέζων να μετανοεί, εξομολογείται In retrospect,και ...μεταλαμβάνει δανειζοντας,Πρόεδρος πια, της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το αίμα μυρίζει καλύτερα αν από κόκκινο ...αποχρωματιστεί σε πράσινο. Ο DSK αξύριστος, με χειροπέδες, δίπλα στα clean faces των αμερικανών ασφαλιτών. Η ...Οφηλία, δεν θα τρελαθεί και δεν θα πνιγεί στο ποτάμι. Άμλετ...δεν υπάρχει. Η γαλλική δεξιά να γκαστρώνει με δίδυμα το ...νεωτερικό μεγαλοαστικό θαύμα αλλά να ...πηδιέται από την Ακροδεξιά. H Marine μαθαίνει απο τα λάθη του μπαμπά της. Ότι απομένει από το κατακάθι του...σοσιαλισμού της ...βαρβαρότητας να είναι η αισθητική της αποστροφής στον cow boy.

Εικόνα...
Ο Πατερούλης διαλέγει ρόλο. Ιβάν ο Τρομερός να ενώνει το λαό του απέναντι στους εχθρούς της Αυτοκρατορίας. Παραγγελία η κινηματογραφική απεικόνιση της σχέσης της Εξουσίας της ιστορικής προσωπικότητας με τις μάζες. Τριλογία αλληγορίας που το έγχρωμο κομμάτι της ...δεν γυρίζεται ποτέ. Το πρώτο πληροί τις προδιαγραφές, αποθεώνεται ο ρόλος του Ηγέτη απέναντι στις ιστορικές προκλήσεις. Η επίσημη ιστορία λέει ότι αποθεώνεται και στις...αίθουσες.
Το δεύτερο ...καλλιτεχνίζει επικίνδυνα, ο...Ήρωας αμφιταλαντεύεται, έχει εσωτερικούς εχθρούς ...παπάδες και ....Βογιάρους, έχει εχθρούς ακόμα και στο κοντινό του περιβάλλον, η Εξουσία δεν είναι ...ανεξέλεγκτη. Η ταινία δεν βγαίνει στις αιθουσες ...τότε.
Παίζεται πολύ αργότερα, στις αίθουσες της Δύσης, χρόνια μετά από τον θάνατο του δημιουργού και ...βέβαια του ..Ήρωα. Του Ιβάν του ...Τρομερού.

Εικόνα...
Απογονος Δυναστείας, με φόντο βαρκούλες και ψαροκάικα, δεν μπορεί καν να πει τα λόγια του απ’έξω. By heart. Διαβάζει κομπιαστά την ...χαρτογράφηση της ...Οδύσσειας. Δεν είναι καν ερασιτεχνισμοί... Ψωροκώσταινα... .

Εικόνα...
Εικόνα...
Εικόνα...
Εικόνα...
Επι- κοινωνία. Επι- κοινώνησαν... Και αυτή η παλιοβρόμα η Ιστορία να κουνάει ειρωνικά το κεφάλι και να δίνει χρησμούς, στην μία και μόνη ερώτηση. Θα ....κοινωνήσουμε;






*Κι όμως το Θωρηκτό Ποτέμκιν αργότερα κάνει πολύ μεγαλύτερη ...καριέρα στη ...Δύση. Ο Γκαίμπελς θρυλείται ότι εντυπωσιάζεται, και λέει ότι κάποιος χωρίς ...πολιτικό υπόβαθρο θα μπορούσε εύκολα να γίνει Μπολσεβίκος βλέποντας το ...Θωρηκτό.


6 σχόλια:

the elf at bay είπε...

Τι να πω τώρα μετά από όλα αυτά;;;

katerina είπε...

Μπα τιποτα Elf. Απλά ...εικόνες.

kanaliotis είπε...

Μας βάζεις δύσκολα, Κατερίνα μας.

Χρειάστηκε η βοήθεια αγαπημένης και έξυπνης φίλης για να καταλάβω οτι ανάμεσα στα τόσα σημαντικά πρόσωπα και ιστορικά γεγονότα, εκεί παρέα με τους Αιζενστάιν, τον Στάλιν, τον Ομπάμα, με έργα όπως το "Ιβάν ο τρομερός" και το "Θωρηκτό Ποτέμκιν", με επαναστάσεις όπως του πέντε, βάζεις και το ανθρωπάκι που μας κυβερνά.
Που να το φανταστούμε;

Ανώνυμος είπε...

"Ο Μακαναμάρα σφαγέας εκατομμυρίων Βιετναμέζων"
- Και ο Πολ Ποτ στην Καμπότζη - για να αναφερθούμε σε ένα μόνο από τα λουλούδια, τους τόπους του αίματος του οποίου έχω επισκεφτεί (δεν είναι οι μόνοι τόποι αίματος που έχω επισκεφτεί, αλλά εκεί είναι τόσο εξωτικοί οι τόποι γαμώτο, που λες πως χώρεσε τόση θηριωδία…- ενάμισι εκατομμύριο σε τρία χρόνια έφαγε ο … μερακλής για να δημιουργήσει «νέο τύπο» του ανθρώπου!!!!)
Πάμε για ύπνο Κατερίνα … δεν θ΄ αλλάξουμε ζωή. Σημασία χουν οι εμμονές μας…
Γιάννης Σιδέρης

ΥΓ: Περισσού μεριά θα μου καταλόγιζαν - μου έχουν - αντικομουνισμό. Εσύ είσαι πιο φανατική από αυτούς, αλλά έχεις μια κάποια ανοχή και καλή επένδυση ωραίων λέξεων. Δηλαδή, εν αντιθέσει με αυτούς, κακοποιείς την κοινή λογική, αλλά δεν κακοποιείς την ομορφιά της γλώσσας…

Ανώνυμος είπε...

Το ξαναδιαβασα και ειδα οτι απότομα κοβοταν. Φταιω, γιατι σεβομενος τον χωρο, προσπαθησα να ειμαι τηλεγραφικος, αλλά δεν ημουν ημουν κατανοητός
Γιαννης Σιδερης

Ανώνυμος είπε...

ego pali prin ligo eblepa auti tin eikona

http://www.naftemporiki.gr/photos/photo.asp?id=38292&s=0

kai eniotha kapos perierga.

To mono pou prokaloun oi eikones einai aisthimata. Fobou, xaras, agonias, thaumasmou, apostrofis.

Den exoun alli ajia. De sou lene perissoteri alithia apo oso sou lene psemata. Kai me eukolia kyrieuoyn to myalo sou.
Kata bathos me anatrixiazoun.