Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Η ηθικολογία, έσχατο καταφύγιο των Ανήθικων

Είμαι καπνίστρια και παρακαλώ θερμά να αποφύγετε τις συμβουλές για τα πάθη μου και τα λάθη μου. Ούτως ή άλλως έχω πολύ σοβαρότερα ...πάθη από το κάπνισμα. Και επίσης, αντιθέτως από τα ...θρυλούμενα, προσωπικά το κάθε λογής Πάθος μόνο λάθος δεν το θεωρώ. Το ΚΑΘΕ Πάθος έχει τιμή και ...αξία. Πληρώνω την τιμή, απολαμβάνω όμως μέχρις εσχάτως την ...αξία. Στην πράξη είναι η αξία της ΖΩΗΣ.

Ξεκινώ λοιπόν από τη λογική ότι στο Κράτος ...δίκιου που ζούμε, το κάπνισμα ΔΕΝ είναι ποινικό αδίκημα, αντιθέτως φορολογείται και μάλιστα αγρίως. .

Επίσης ξεκαθαρίζω ότι προσωπικά, με αφήνει απολύτως αδιάφορη και ο πιο σκληρός αντικαπνιστικός Νόμος, τον όποιον δεν έχω και καμία διάθεση να παραβώ.

Επίσης το κάπνισμα έχει απαγορευτεί και ΟΡΘΟΤΑΤΑ σε όλους του δημόσιους χώρους στους οποίους οι πολίτες επισκέπτονται «υποχρεωτικώς». Μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια, νοσοκομεία, τράπεζες, κλπ.

Η κουβέντα λοιπόν γίνεται για τους δημόσιους χώρους διασκέδασης. Και εδώ βλέπω τα κροκοδείλια δάκρυα των απανταχού νομολατρών, ηθικολόγων, Φαρισαίων και Υποκριτών που λοιδωρουν την Κυβέρνηση που ενδίδει και δεν εφαρμοζει τον όποιο «σκληρό», «ημισκληρο» ή «μαλακό» Νόμο για το κάπνισμα. Τον Νόμους που άλλωστε αυτή η Κυβερνηση τους εμφανίζει με την ίδια ακριβώς μαλακοσκληροτητα ...άλλων οργάνων του ανθρώπινου σώματος.

Όλοι αυτοί, οι περιέργως ηθικολογουντες βέβαια, αγνοούν ότι αυτή η ίδια η Κυβέρνηση, παραχώρησε στην ...Αγορά, τον εξευτελισμό της τιμής και της αξίας της εργασίας, και κάτω από τις επιταγές ...της Αγοράς, ξεπουλάει τον εθνικό πλούτο και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ξεπουλάει ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιώματα πολιτών στην υγεία, στην παιδεία, στην συγκοινωνία, στις μεταφορές, και γενικώς ότι πετάει και ότι κολυμπάει. Οι ίδιοι που θεωρησαν ...ορθολογικό το 5ευρω στα επιεγοντα, τους φαινεται ανορθολογικό το να καπνιζεις όπου γουστάρεις πληρώνοντας

Εγώ πάλι, η καπνίστρια πολιτης, αποφάσισα να υπερασπιστώ τον αντικαπνιστικό Νόμο τους, και επέλεξα ΠΟΛΥ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ, να μην πάω σε πάσης φύσεως καταστήματα στα όποια ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ το κάπνισμα, ακόμα κι αν οι καταστηματάρχες το επέτρεπαν. Νόμος; Νόμος!

Σε φιλελεύθερες κοινωνίες ζούμε, φαντάζομαι ότι θα υπερασπιστείτε με νύχια και με δόντια την ελευθερία μου, να μην πληρώνω ΤΙΠΟΤΑ, σε ότι δεν ικανοποιεί τις δικές μου προδιαγραφές στην διασκέδαση.

Και επειδή ...πολλοί το αποφασίσαμε, τα μαγαζιά... γονάτισαν.
Και ο Νόμος ...αλλάζει.

Αν ελάχιστα αξιώματα έχω βαθιά στο κεφάλι μου, ένα από αυτά είναι ότι, η ηθικολογία ειναι το τελευταιο καταφυγιο της ανηθικοτητας. Το αξιωμα αυτό, δεν διαψευστηκε ΠΟΤΕ.

Αγαπημένοι μου ...ηθικολόγοι ανήθικοι, Υποκριτές και Φαρισαίοι, Νομολάτρες των ...Νόμων ΤΟΥΣ, όλοι εσείς που δεν θεωρήσατε χρέος και καθήκον σας να υπερασπιστείτε το δικαίωμα των συμπολιτών και των συνανθρώπων σας στην εργασία, στην υγεία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην παιδεία, στην υγεία, στο ΔΗΜΟΣΙΟ αγαθό, όσοι δεν υπερασπιστήκατε το ιερό δικαίωμα της απεργία και κάνατε μόκο για τις επιστρατεύσεις εργαζομένων, όσοι ...φιλελεύθεροι στα κεραμίδια, ανακαλύψατε την ...χαρά του τείχους αν τον λένε φράχτη, τώρα θα υποστείτε τις συνέπειες της Κυβερνητικής Νομοθεσίας που θα εξυπηρετούν την δική μου(και μερικών εκατομμυρίων άλλων) Ελεύθερη και Ασύδοτη Αγορά.
Το να καπνίζουμε ...όπου γουστάρουμε, κάνοντας ...Νόμους, στα μέτρα μας.
Στην ...a la carte ηθικολογική κοινωνική σας αλληλεγγύη, θα αρκεστώ να βγάλω τη γλώσσα!

Και αγαπημένοι μου ανήθικοι ηθικολόγοι, αν αυτή η ...Ελεύθερη Αγορά, θελήσει να σας κάνει κι άλλη πλάκα, μπορούμε να αγοράζουμε καπνό και τσιγάρα, μέσω άλλων ευρωπαϊκών αγορών και να μην πληρώνουμε και τον φόρο στην Ελλάδα.
Και τότε ...σας πάω όποιο στοίχημα θέλετε, ότι θα μας φέρνει στο σπίτι ο οδηγός του Υπουργού τα τσιγάρα μας. Ούτως ή άλλως ...σε κάποιους με περισσότερο χρήμα, εξουσία μεσιτικών και κονέ, φαντάζομαι ότι τα πάει αυτοπροσώπως στο ...σπίτι τους.

Υ.Γ. Εν καπνώ αδελφοί μου, τους κάναμε την πλάκα μας, εμεις όμως ξέρουμε πολύ καλυτερα, ότι η κοινωνική αλληλεγγύη στους μη καπνιστές, όπως και σε ΟΛΟΥΣ τους άλλους, δικούς και ξένους, είναι πολύ μεγάλη ιστορία, πολυ μεγάλο ΠΑΘΟΣ. Και αυτή, είναι η πιο ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΗ ιστορία.





32 σχόλια:

ο Δήλιος είπε...

απορω με τη διασυνδεση της ηθικοτητας με τη νομιμοτητα και την ολιγον αντιμνημονιακη-αντικυβερνητικη ρητορικη.το οτι διαφωνω μ αυτα που γραφεις σημερα δεν σημαινει επ ουδενι οτι θα σταματησω να διαβαζω με ΠΑΘΟΣ τα κειμενα σου.το οπου παθος=λαθος δεν ισχυει για τη σταθερη μου επιλογη να σε παρακολουθω παθιασμενα......η μηπως οχι?

Swell είπε...

Πόσο δίκιο έχεις Κατερίνα μου. Οι μεγαλύτεροι ηθικολόγοι, παπάδες -πολιτικοί-δημοσιογράφοι, είναι οι πιο ανήθικοι άνθρωποι. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, αυτό ίσχυε πάντοτε. Οι δημοσιογράφοι άργησαν να μπουν στην ομάδα και γι' αυτό κάνουν τα πάντα, για να ξεπεράσουν παπάδες και πολιτικούς στην ανηθικότητα.

Xavier είπε...

Ποια ηθικολογία και κουραφέξαλα ρε Κατερίνα; Το μόνο που θέλω είναι να πηγαίνω στο αγαπημένο μου bar και εστιατόριο και να μη βρωμάω, να μη φορτώνω τα πνευμόνια μου με καπνό άλλων. Γιατί για μένα η επίσκεψη στο αγαπημένο μου bar δεν είναι προαιρετική. Είναι υποχρεωτικότατη!

Κι εγώ καπνιστής είμαι και θεωρώ πολύ λογικό όταν χαρμανιάζω να πετιέμαι έξω και να επιστρέφω. Το κάνω ακόμα και στο σπίτι μου. Έχω σιχαθεί αυτή την επανάσταση του τσιγάρου. Εδώ ο κόσμος χάνεται...

Θανασης Ξ. είπε...

Τηλεπάθεια Κατερίνα μου σήμερα..:))...

Η πλάκα είναι πως μόλις προ είκοσι ημερών έβλεπα τον Μπεχράκη (υπεύθυνος αντικαπνιστικής εκστρατείας) στην τηλεόραση να δηλώνει πως 'η κυβέρνηση είναι σοβαρή, σκέπτεται την υγεία των πολιτών και επομένως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να βάλει νερό στο κράσί της' !!! Πριν είκοσι μέρες !!..

Γαμώ το. Δεν θα μας αφήσουν αυτοί να το κόψουμε :))))))))))....

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική προσέγγιση...
Τυχαία μπήκα και το είδα, αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι είσαι πολύ καλή χειρίστρια του γραπτού λόγου!
Μπράβο και πάλι μπράβο για την ευθύτητα και τον καυστικό λόγο που χρησιμοποιείς.
μια Σαλονικιά καπνίστρια...

Ανώνυμος είπε...

Γαμώτο δεν σε αντέχω, παρότι σε συμπαθώ!
Αρχικά μας κάνεις παραπομπή σε μια ηλίθια έως παρανοική άποψη - που χρίζει ψυχιάτρου για την εγκεφαλική λειτουργία της γράφουσας. Γράφει:
"Τον 13ο και τον 14ο μισθό δεν τον περιέκοψε η "ανεξέλεγκτη εισροή λαθρομεταναστών". Τον έκοψαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τις "συμβουλές" της Τρόικα και του μνημονίου." - από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα...( σωστό: κ΄αν... έλα)
Δεύτερον: μπλέκεις ένα δικαιωματικό πάθος, που έχει υπαρξιακές προεκτάσεις, με την κυβερνητική πολιτική.

Λόξα είναι αυτή...

Τι βίδα σου έχει στρίψει? ( μη ρωτήσεις για την δική μου. Τουλάχιστον εγώ έχω αυτογνωσία για την λασκαρισμένη βίδα μου)

ΓΣ

marianaonice είπε...

"Η ηθικολογία, έσχατο καταφύγιο των Ανήθικων"

Ο τίτλος σου τα λέει όλα!
"Τάξις και ηθική" θυμάσαι την ελληνική εκείνη ταινία με τον αείμνηστο Αυλωνίτη?
Εκεί είμαστε και σήμερα, μ' αυτό το κράτος!!

Ανώνυμος είπε...

σιγα μην πιστεψουμε τους ανηθικους ηθικούς τωρα!!καλε μασαμε???

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Το σπουδαιότερο είναι η εκπληκτική ομορφιά της… μεζούρας, στη φωτό, που με χαρακτηριστικό πολιτικό τρόπο δείχνει πόσο στενό είναι το «τουνελάκι» από το οποίο μας καλεί να περάσουμε τη κρίση μας. Ταραχή! «Δύσκολο» αλλά μπορεί να γίνει πολύ ευχάριστο με ένα… τσιγάρο!

Εξ ορισμού εγώ ήμουν πάντα ηθικολόγος κατά του καπνίσματος και του ποτού, το ξέρεις από πάμπολλες περιπτώσεις. Γεννήθηκα μέσα στα κρασιά τα τσίπουρα και τα καπνά (ανατολικού τύπου παρακαλώ), είχα μάθει από μικρό να κόβω ψιλό καπνό και να στρίβω για τον πατέρα μου - το σπίτι κάτι σαν να είχε πέσει δακρυγόνο - και βλέποντας πάνω του τα αποτελέσματα ποτέ δεν έγινα φίλος του.

Όμως, η ζωή με εκδικήθηκε! Από το καπνογόνο σπίτι στην Αριστερά και στους συνδικαλιστές που έμπλεξα από μικρός, όλες οι ατέλειωτες συνεδριάσεις γινόταν μέσα σε ένα σύννεφο καπνού που ο πρώτος δεν έβλεπε τον τελευταίο! «Κάπνιζα» παθητικώς και αρειμανίως! Όλοι οι φίλοι αγόραζαν τσιγάρα για να μη μου λείψει ο καπνός.

Έτσι σταδιακά θεώρησα φυσιολογικό να «καπνίζω». Όταν είπαν επί τέλους να κοπεί το κάπνισμα στις συνεδριάσεις, μου φάνηκε "ανάποδο". Θα μου έκοβαν το τζάμπα τσιγάρο δηλαδή; Πάντως για λόγους ηθικολογικούς συμφώνησα. Κοινός οπορτουνισμός!

Ακόμα δεν κατάληξα κατά πόσο πρέπει να απαγορεύεται η αυτοκαταστροφή με το κάπνισμα και ποιος θα κρίνει την αυτοκαταστροφή, γιατί μπορεί να μου πουν ότι και η ανάγνωση του Μαρξ είναι αυτοκαταστροφή και άντε να τους σταματήσεις.

Στο μεταξύ όλος ο επαγγελματικός περίγυρος με πιέζει να γράφω λίβελους κατά της απαγόρευσης και το κάνω αλλά μέχρι εκεί που είναι φανερό ακόμη και το δίκαιο του άδικου (ο οπορτουνισμός να είναι καλά!). Μέχρι και το άδικο να έχει δίκαιο κατάφερε αυτή η απίστευτη νομοθεσία!

Γρίφος Κατερίνα που δεν ξέρω αν λύνεται με ατομικό τρόπο.

Η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο για όσους καπνίζουν ενεργητικά ή παθητικά…

Όσο για την αντίσταση και το κάπνισμα δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Νομίζω ότι το πούρο του Τσε βγάζει ακόμη ντουμάνι καπνό και θα βγάζει για πολλές γενιές ακόμη, προς τρόμο των όπου γης… ηθικολόγων καπνοκυνηγών!

katerina είπε...

Δήλιε καλημέρα,
Να το δούμε αλλιώς το πραγμα, και εν τη ευρεία του έννοια. Αν αποδεχτούμε ότι το Νόμιμο δεν είναι (απαραίτητα) και Ηθικό, εμείς θα υπακούσουμε το Νόμιμο ή το Ηθικό;

Αλήθεια πόσο ....παλιά ιστορία. Ποσο παλιο, ποσο επικαιρο, ποσο διαχρονικό το ερωτημα!
Για αν λέμε και τα πραγματα με το ονομα τους η απαντηση σε αυτό το ερωτημα, ειναι και η ουσία της Δημοκρατίας.

Πάντως, ο Σοφοκλής μειώνει το Ηθικό ανάστημα του Κρέοντα. Του ...Νομοταγους. Και μπορεί ο Σοφοκλής να τον τιμωρεί μέσα απο την οικογένεια του... αλλά προεκτεινε το λίγο!

Τώρα, ασφαλώς και σε αυτη την αναρτηση, δεν ειναι το θεμα το τσιγαρο και το κάπνισμα. Για μένα που το έχω απαντησει το ερωτημα «Νομιμο ή Ηθικό», αυτο είναι ψευτοδιλημμα.
Απλά θεωρώ ως Ύψιστους Υποκριτές, αυτούς που εγκαλουν την Κυβερνηση, γιατί δνε εφαρμόζει αυτόν που θεωρουν Ηθικό Νόμο, τον Αντικαπνιστικό, όταν δεν την εγκαλουν,αλλά την διακαιολογουν όταν εφαρμόζει την οριζονται περικοπή σε εισοδηματα, όταν η ανεργία ειναι ένα στατιστικό δεδομένο, όταν τοδημοσιο αγαθό ξεπουλιεται μπιρ παρα στον ιδιώτη_με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου- με μεσιτικά, όταν...

Αυτό που επιχειρώ να αποδειξω Δηλιε, είναι ότι όταν η πολιτική ειναι υποχειριο της κάθε λογής «Αγοράς», κάνοντας ανηθικους Νόμους, ...ε, το να νοιωθουμε έκπληξη για το γεγονος ότι όποιος έχει λεφτά ...πληρώνει την παρανομία του, ειναι το λιγωτερο Φαρισαϊσμός.

Τωρα, για το Πάθος και το Λάθος. Κάποιος μπορεί να έχει και Πάθος με τη γυμναστική. Ασφαλώς δεν ειναι «λάθος»- που βέβαια αν κάνει καταχρηση, ακόμα και αυτό μπορεί να είναι επικινδυνο- αλλά το

Πάθος, ειναι βασικά συνυφασμένο με το «κακό». Εγώ δεν ισχυριζομαι ότι το καπνισμα κάνει καλό στην υγεία μου. Ισχυριζομαι ότι το κάπνισμα μου αρεσει, ειμαι ερωτευμένη μαζί του. Ε, ο έρωτας του πάθους, αυτο το ...άμετρο- με την εννοια ότι δεν υπάρχει οφελος απο αυτό αλλά βλάβη- είναι λάθος που έχει συγκεκριμένη τιμή και συγκεκριμένη αξία.
Την τιμή προφανώς θα την πληρώσεις.

Αυτο που λέω, για εμενα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, είναι ότι,αν κάτι πάψει να με ΠΑΘΙΑΖΕΙ, αυτοματα, πάυει να έχει και την οποιαδηποτε ΑΞΙΑ. Γενικώς, με αφήνει παγερά αδιαφορη.

Κατόπιν όλων αυτών, παρακαλώ θερμά, να συνεχισεις να με διαβάζεις με ΠΑΘΟΣ!
Δήλιε, μιας που το political correct,δεν ειναι το δυνατό μου σημείο-το εξηγησα παραπάνω το γιατί- σε ευχαριστώ πολυ πολύ για το κοκινισμα που ένοιωσα όταν διαβασα το «να διαβαζω με ΠΑΘΟΣ τα κειμενα σου». Ουτε ρουζ δεν χρειαζομαι σήμερα...

katerina είπε...

Swell καλή σου μέρα,

Εγώ χημικός ειμαι και κοινωνιολογος δεν ειμαι. Αλλά αν δεχθούμε την επαναληψιμότητα του πειραματος ως την βαση για την διατυπωση θεωρίας, νομιζωότι κακώς εγραψα στο κειμενο...ότι η ηθικολογία ειναι το τελευταιο καταφυγιο της Ανηθικότητας. Τελικά ...τεκμηριώνεται.

Αλλά να το πάω και λιγο παρακάτω. Ξερεις βρε Swell μου, προσωπικά ποτέ δεν πιστεψα ότι η Ηθική ειναι θεοπνευστη,μεσα μας, ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Η Ηθική ειναι απλά χρησιμη. Μειώνει το τεραστιο κόστος των συγκρουσεων για την επιβιωση και την συμβιωση των ανθρώπων. Ε, όταν το συστημα των Νόμως ΤΟΥΣ, διαταρασσει τόσο έντονα την «ισορροπια» της Ηθικής,τότε τα συστημα( η κοινωνία) θα αντιδρασει ώστε να επαναφερει την ...ισορροπία. Βέβαια ποτεή θέση της νέας ισορροπίας δεν ειναι ίδια με την προηγουμενη.

Swell, το παραπάνω ειναι το ....«απονενοημένο διαβημα» ενός χημικου, να «εξηγησει» τον κόσμο.

katerina είπε...

Xavier καλημέρα,

Νομίζω ότι το Υ.Γ. μου, αποδομεί ...οικειοθελώς όλο το οικοδομημα της αναρτησης.

Δεν θα διαφωνησω καθόλου μαζί σου. Αν είναι Ηθικός ο σκληρός αντικαπνιστικός, ας εφαρμοστεί. Αλλωστε υπάρχει πάντα η λογική των Λεσχών Καπνισματος, που ως Λέσχες δεν ειναι δημοσιοι χώροι, στις οποιες μπορείς να διασκεδάσεις, να καπνισεις, να φας, να πιεις, να χορέψεις.


Σε καταλαβαινω απoλυτα όταν μου λες ότι το μπαρακι σου για σένα ειναι υποχρεωτικό. Εγώ σε καταλαβαινω ΑΠΟΛΥΤΑ. Το αυτό ισχυει και ...δι' ημας.

katerina είπε...

Θανάση μου, το διαβασα και έχεις απολυτο δίκιο. Αλλωστε όλο αυτό δεν ειναι παρα μια απεραντη Ηθικολογία. Και θα σου πω και το άλλο. Εγώ δεν θα αντιστεκόμουν αν το κάπνισμα κρινόταν παρανομο. Αλλά ΠΑΡΑΝΟΜΟ.

Όποιος εχει τα αντερα να τα βάλει με τις πολυεθνικές, ας το κάνει. Εγώ θα βγω στους δρόμους ΜΑΖΙ ΤΟΥ.

Μόνο που Θαναση, όταν διακηρύσσεις τον φιλελευθερισμό ως το υψιστο αγαθό, τότε όταν πάς να κάνει...απαγορευση, απλά πεφτεις στην κλασική λουμπα της αμερικανικής ποτοαπαγορευσης. Η ...Αγορά...

katerina είπε...

Σαλινικιά μου καλη σου μέρα και καλως την μου.

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου τα λόγια.

Ποιος τη χάρη σας, πια εσάς!Εχετε ...φιλελευθερο δήμαρχο, που θα κάνει γκετο πορνείας.

Αληθεια μπορεί να ειναι κάποιος τόσο μαλάκας ή απλά προσδοκά να τα παρει απο τις «ρυθμισεις». Αντι να αφησεις τον όποιο έρωτα μεσα στον ιστο της πολης, πας να τον γκετοποιησεις...σε μια «γειτονιά»; Με ότι ακριβώς ΞΕΡΟΥΜΕ ότι θα συμβεί σαν εφαρμογή του νόμου περι ακουσιων συνεπειων.

Δεν νομιζω ότι ειναι ηλιθιος ο Μπουταρης! Το τι ειναι...κρινεται.

katerina είπε...

ΓΣ καλη σου μέρα, αμοιβαια τα αισθηματα, και εγώ σε συμπαθώ και δεν σε αντεχω.

Απαντησα παραπάνω. Η αναρτηση δεν εχει ΚΑΜΙΑ σχεση με το κάπνισμα. Αναφερεται ΜΟΝΟ, στο ότι όταν η κάθε λογής ...Αγορά, ειναι αυτή στην οποια παραδιδεσαι ...ως αυτονοητο, τότε προφανώς και θα νομοθετησεις και το «αυθαιρετοσημο» που λέει και ο Θανάσης».

Να στο πω αλλιως, αν ήταν πάθος όων των μοτοσυκλετιστών να έχουν κομενες εξατμισεις, γιατί τοςυ φτιάχνει ο θορυβος, αυτή η Κυβερνηση, προκειμένου να μην χάσει ατ εσοδα απο την φορολογία, θα νομοθετουσε για να κάνουν ...θορυβο.

Αν κάτι αποδεικνυεται ειναι ότι τελικά στις μερες μας οι πολιτικοι,δνε ειναι παρα οι ενδιαμεσοι καλοπληρωμένοι νταβατζήδες και αεριτζηδες των κάθε λογ΄ςη Αγορών.

Όσο για το κειμενο που έχω βάλει link, δεν ειναι δικό μου, ειναι της φίλης Cynical, που μια που μπηκες διαβασε και την τελευταια της εκπληκτική αναρτηση για το πελατειακό και το κορπορατικό Κράτος. Σπάει κοκαλα.

katerina είπε...

Γεια σου Μαριάννα.
Ρε αυτη την ταινία του Αυλωνιτη, πρέπει να την διδάσκουν στις σχολικές αιθουσες. Μαζί με αρχαίες (και νεες) τραγωδίες. Σωματείον «Τάξις και Ηθική». Κι ας λεει ο ποιητής Μαριάννα ότι "όταν ακους Ταξη, ανθρώπινο κρέας μυριζει".

katerina είπε...

Γεια σου κοκκινο φουστάνι.


Λοιπον μου έβαλες τωρα μία ιδέα. Τι όμορφη θα ήταν μια διαδηλωση,με όλες τις γυναικες ντυμένες με κοκκινα φουστανια που θα ανεμιζαν. Ξερεις η Ηθική, ειναι και ζητημα αισθητικής.

katerina είπε...

Στεργιε μου καλημέρα,

Τι τραβάς καημενε μου και εσύ. Συχωριανοι ομολογώ την αμαρτία μου, ότι έχω καπνισει και εγώ στα μουτρα του Στεργιου. Όχι για κανένα αλλο λογο, αλλά γιατί πια έχει αποκτησει το στερητικό συνδρομο του καπνιστή.

Στεργιε,όχι δνε λυνεται ατομικά. Ποτέ μια κοινωνία δεν αφεθηκε στον πατριωτισμό κια στην εντιμοτητα του καθενός. Αν ποτέ ...φτασουμε εκει...αλλά αστο, αυτό κι αν ειναι τεραστια κουβέντα.

Μεχρι τότε, όσο μεσα στην ανθρωπινη φυση ειναι και η φιλοδοξία, οι Νόμοι,οφείλουν να γινουν Ηθικοτεροι. Αλλιως θα ανατραπουν.
Και ειμαι η τελευταία που δεν βλέπω τον τεραστιο κινδυνο, οι Νόμοι να ανατραπουν επι το ακόμα ανηθικωτερο. Μια ανατροπή, συσπειρωνει πάντα εναντίον της μια κρισιμη μάζα. Τωρα... αυτή είναι αυτή που καλλιεργουν τα φερεφωνα των εργολάβων της Εξουσίας, το σφαξε με αγά μου να αγιάσω. Μεγάλη κουβέντα Στεργιε. Εμεις τα λέμε.

Xavier είπε...

"Σε καταλαβαινω απoλυτα όταν μου λες ότι το μπαρακι σου για σένα ειναι υποχρεωτικό. Εγώ σε καταλαβαινω ΑΠΟΛΥΤΑ. Το αυτό ισχυει και ...δι' ημας."

Δε θεωρείς ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές για τον ΙΔΙΟ χώρο; Κανονικά θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Δυστυχώς δεν είναι. Απαιτείται να μπρουν νόμοι για να ρυθμιστεί...

katerina είπε...

Xavier,όπως έγραψα παραπάνω, η συγκεκριμένη αναρτηση, στην πραγαμτικότητα ΔΕΝ αναφερεται στο κάπνισμα, αλλά το χρησιμοποιεί σαν παραδειγμα, φαρισαισμού όσων εκπλήσσονται ηθικολογικά, όταν ο Υπουργός Υγείας λέει «στα αρχιδια μου η υγεία σου, πληρωσε και κάπνισε όπου γουσταρεις».
Αυτό που λέω είναι ότι ουτως ή άλλως το ίδιο λέει σε όλα η Κυβερνηση.

Πάμε τωρα στο ...εξ επαφής θέμα της αναρτησης, το κάπνισμα.
Όταν έχει ένα νεοφιλελευθερο καθεστώς, κανόνικά πρέπει να περιμένεις ότι η Αγορά θα αυτορυθμιστεί μόνη της. Αρα σε αυτο το laissez faire, να πεις «μάγκες, στοςυ δημοσιους χωροςυ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ, αποφασίστε εσείς αν θέλετε να ειστε για καπνιζοντες ή όχι».

Τωρα, επι προσωπικου.
Στο δικό μου «υποχρεωτικό» μπαράκι, υπάρχει ο εξης κανόνας. Ακριβώς απεξω στο στεγαστρο, υπάρχει μια τεραστια σόμπα, και μια όμορφη μπαρα, όπου καπνιζουμε πινοντας. Τελικά, μέσα δεν μένει ΚΑΝΕΙΣ!

Και αφου έρχονται οι φανατικοι αντικαπνιστες και κολάνε πάνω μας- πρέπει να γινει ερευνα γιατί οι παρέες των καπνιστών είναι τελικά πιο...ενδιαφερουσες- μας κολλάνε κιολας, γιατί καπνιζουμε ΕΞΩ, στη μουρη τους ή γιατί δεν μπαινουμε μεσα να ...καπνισουμε, τουλάχιστον να μην κρυώνουν.

Και εδω Xavier΄, ερχεται το γνωστό ανεκδοτο... που αρχιζει με το «μαναρι θες ...κολουρι;» και τελειωνει με το ...«ε, την γαμας κ. Πρόεδρε ή δεν την γαμάς»

ο Δηλιος είπε...

εκλαμβανω ως προσωπικο μου θριαμβο την απαντηση σου διοτι καταφερα να σε παρασυρω να επιχειρηματολογισεις για το νομιμο και ηθικο που οντως συμφωνω μαζι σου ειναι πολυ παλια ιστορια και η ουσια της δημοκρατιας(ποιας δημοκρατιας ομως;) ενω εσυ μιλουσες για ηθικολογια(παραδεξου οτι σε ρυμουλκισα τεχνηεντως).μιλησες για τιμη ενω ειναι σαφες οτι ολες οι αναφορες ειναι για τιμημα,οσον αφορα τα περι κοκινισματος θελω να το απολαυσω κανοντας οτι καπνιζω γιατι καταφερα να απαλαγω απο αυτο, το αυτοκαταστροφικο παθος μου,ρουφωντας αυτα που γραφεις με ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΠΑΘΟΣ.
Υ.Γ.οι θριαμβολογιες μου βεβαια να εκληφθουν οπως το ανεκδοτο του λαγου με το λιονταρι....

katerina είπε...

Δηλιε τελικά το νοημα είναι-ανεξαρτητα του πόσο καθαρό ήταν αυτο στην αναρτηση μου, ότι προσωπικά πιστευω ΒΑΘΕΙΑ-πιο βαθεια δεν γινεται- ότι η ηθικολογία και η Ηθική είναι εννοιες ΕΥΘΕΩΣ αντιθετες.

Πολύ συχνά-αλλά ασφαλώς αυτος δεν ειναι ο κανόνας- οι ηθικολογοι, ειναι οι ακραιφνείς υπέρασπιστές των "Νόμων". πχ, ειναι η ηθικολογία που εκφερεται απο τοςυ πονηρούς ή τοςυ ηλίθιους, "μα το Μνημονιο" είναι πια Νόμος του Κράτους.

Είναι τεραστια η κουβέντα Δηλιε. Θα χαρώ ιδιατερα, αν αυτή τη κουβέντα την κάνουμε. Ή μάλλον ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να την κάνουμε, σε αναρτηση, όπου πανω-κάτω- δίνει το πλαισιο της αισθησης των πραγματων, όπως καθένας την αντιλαμβάνεται.
Αυτή η συζητηση, δεν είναι μόνο η ουσία της Δημοκρατίας, δεν είναι μόνο η ουσία της πολιτικής, αλλά πάνω απο όλα ειναι η ουσία της Ιστορίας.

ο Δηλιος είπε...

Αριστοτελειες οι αναφορες σου στα περι ΗΘΙΚΗΣ και ΝΟΜΟΥ.με ενα διαβρωτικο επηρεασμο απο την καθεστυκηια αριστερη ρητορικη,η αμφισβητιση,που ευκολα μεταπιπτει στον λαικισμο αν δεν υπηρετηθει απο χαρισματικες γραφιδες οπως η δικη σου,ο πειρασμος να τοποθετηθω επι της ουσιας ελλοχευει αλλα θα συγκρατηθω!οσον αφορα τις επιλογες,απο τη στιγμη που η πολιτικη ελιτ επελεξε οχθη και το 'συστημα' (εξ)υπηρετειται υποχρεωτικα ειμαι απεναντι. αυτο ομως δεν σημαινει οτι εχω δικιο κατα την εννοια του ατελεσφορου(να παλι τα διλληματα ακομα και περι ηθικης).στην εκχυδαισμενη του εκφραση το ακουω ως κοινωνικο αυτοματισμο!εντελως ανωδυνα πραγματα για το συστημα δηλαδη!!!

katerina είπε...

Με ξεγυμνώνετε αγαπητέ Δήλιε-όσον αφορα στις αναφορές μου. Και αν και η προτεσταντική ηθική δεν ειναι του γουστου μου-εμφανές άλλωστε- ε,και τόσο déshabillée νοιώθω ελαφρώς εκτεθιεμένη.

ανεστης είπε...

Μάλιστα...
Δεν αφήνεις δηλαδή την παραμικρή πιθανότητα όλοι εμείς οι "νομολάτρες, ηθικολόγοι, Φαρισαίοι και Υποκριτές" να παλεύουμε ταυτόχρονα ενάντια στο μνημόνιο ε;

Δεν αφήνεις την παραμικρή πιθανότητα να υπερασπιζόμαστε εργασία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, παιδεία. Γιατί όσο νάναι είναι ευκολότερο να ζωγραφίζεις τον οχτρό με σκοτεινά χρώματα, γίνεται πιο εύκολο το μίσος.

Τις ιδιότητες αυτές λοιπόν που μας κάνει να μοιάζουμε με αγάμητους γυμνασιάρχες πότε ακριβώς τις κολλήσαμε; Όταν ανιχνεύσαμε αντικοινωνική συμπεριφορα στον ετσιθελισμό του Έλληνα καπνιστή; Ή όταν προέκυψε η νομοθεσία που καλώς ή κακώς επέβαλε(;) τρόπους συνύπαρξης;

Ξέρω, ξέρω, στην αριστερή συνείδηση ο όρος "νομοθεσία" είναι ενοχοποιημένος απο τη στιγμή που κυρήχτηκε η ανυπακοή, αλλά μήπως είναι άλλο πράγμα όταν η "νομοθεσία" αφορά τους μεταξύ μας τρόπους συμπεριφοράς κι όχι τους καταπιεστές κεφαλαιοκράτες;

ο Δήλιος είπε...

καλημερα Κατερινα!!!επειδη ως απλος φιλαθλος του διαδικτυου δεν 'αντεχω' αλλα χτυπηματα στο μαλακο μου υπογαστριο,σε παραπεμπω στο 'Πολιτική ανυπακοή: ηθικό καθήκον του πολίτη, σε μια ανήθικη εποχή' στο προσφιλες μου www.antinews.gr για να αρχιζεις να ψιλοντυνεσαι....χαχαχα.
Υ.Γ.και ο εκσυχρονισμος του Σημιτη ως η τελευταια αποπειρα του οικονομικου προτεσταντισμου σε τραγωδια κατεληξε οποτε ....
Υ.Γ.(2)ποτε ο υπνος γινεται τρομοκρατης?

katerina είπε...

Ανέστη αν κάποιος φωνάξει στο δρόμο αυτή που είναι 1.80 και 100 κιλά, να έρθει εδώ, είναι σιγουρο ότι δεν θα πάω να του ζητησω το λόγο. Δεν ειμαι ουτε 1.80, ουτε 100 κιλά.

Είναι σαφέστατο το σε ποιες κατηγορίες συμ-πολιτών απευθύνεται το post.
Σε όλους αυτούς που ενώ θεωρουν απολυτα φυσιολογική το γκρεμισμα της κοινωικής συνοχής, της τιμής, της αξίας και των δικαιωμάτων της εργασίας, καθώς και την κατεδάφιση του κοινωικου κράτους, μα …αφου το απαιτούν οι αγορές, μετά λένε γιατί δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος που στηριζεται σε μια κοινωνκή αλληλεγγύη.

Αν εσύ ο ίδιος, τοποθετείς τον εαυτό σου σε αυτήν την κατηγορία, τότε προφανώς και ισχύει. Ότι πει η …Αγορά. Εν προκειμένω αυτών που πληρώνει φόρο καπνού και την διασκεδαση της.. Εγώ δεν σε τοποθετησα προσωπικά πουθενά.

Ξαναλέω ότι προσωπικά δεν έχω κανένα προβλημα με τον αντικαπνιστικό, διότι όταν θέλω να διασκεδάσω, θα πάω σε μια από τις λεσχες καπνισματος που υπάρχουν και που αν εφαρμζοταν ο αντικαπνιστικός θα είχαν ξεπεταχτει εκατοντάδες. Φαντάζομαι ότι στην φιλελευθερη κοινωία που ζουμε, διατηρώ το διαιωμα να διασκεδάσω όπου και όπως εγώ νομιζω. Τωρα στη λογική...όχι θα πας εκει που θέλω να είμαι και εγώ που δεν καπνιζω...επισης δεν απαντώ. Μα θα κλεισουν...Μα δεν ειμαι κοινοφελές ιδρυμα.

Για τον αγαμητο γυμνασιάρχη δεν μπορώ να σου απαντησω, είναι δικός σου ο χαρακτηρισμός, δεν έχω προσωπική άποψη. Όσο για τον ετσιθελισμό και όλα αυτά τα απιστευτα γονιδιακά που ισχυριζεσαι, αν μου το εντοπισεις ίγο πιο …συγκροτημένα το γονίδιο, μπορεί να γινουμε τόσο πλουσιοι που δεν θα έχουεμ αναγκη ουτε από μνημόνια, ουτε από αντικαπνιστικούς.

Κατανοείς φανταζομαι, ότι οι απλουστυεσεις των «ετσιθελισμών», των «διεφθαρμένων» των κοπριτών», κλπ γονιδιακων χαρισμάτων της φυλής, απλά τα αντιπαρερχομαι ως απειρως ανοητα. Αυτές οι συζητησεις γίνονταν όταν οι εμπειρικές μαμές συζητουσαν με τις καφετζουδες στις αυλές.

Ο αντικαπνιστικός απλά ΔΕΝ εφαρμοζεται με ΑΠΟΛΥΤΗ ευθυνη της Πολιτείας.
Όπως με ΑΠΟΛΥΤΗ ευθυνη της εκαστοτε Κυβερνησης υπάρχει φορδιαφυγή.
Όπως με . ΑΠΟΛΥΤΗ ευθυνη της εκαστοτε Κυβερνησης υπάρχει εισφοροδιαφυγή.
Όπως με ΑΠΟΛΥΤΗ ευθυνη της εκαστοτε Κυβερνησης υπάρχει παρανομες προσλήψεις στο Δημόσιο
Όπως με απολυτη ΑΠΟΛΥΤΗ ευθυνη της εκαστοτε Κυβερνησης υπάρχει οτιδήποτε κακό, ολεθριο, και σάπιο.

Ξέρεις Ανεστη, την Νομοθετική εξουσία, και πολύ περισσότερο την Εκτελεστική δεν την έχουν οι πολιτες. Οι Κυβερνησεις την έχουν. Αυτές επισης έχουν και τους ελεγκτικους μηχανισμούς.
Όσοι προσπαθούν να ανακαλυψουν επικοινωιακά την Ακροπολη, τους ενημερωνουμε ότι ακόμα είναι εκει που χτιστηκε. Επισης τους ενημερώνουμε ότι στην συγχρονη Ιστορία της Ελλαδας, το επισημο πολιτευμα δεν ήταν Αναρχία. Το Συνταγμα οριζει σαφώς το ποιος κάνει τι, ποιος έχειευθυνη γιατί. Επισης το ίδιο Συνταγμα οριζει ότι οι …Υπουργοι, είναι …ανευθυνοι, με το γνωστό περί ευθυνης…

katerina είπε...

Δήλιε, θα το διαβάσω, γιατί αν και διαφωνώ σε πάρα πολλά και διαφορα με το antinews, οφείλω να αναγνωρισω ότι σε πολλά από τα άρθρα του – όσων τουλαχιστον έχω διαβασει- το υφος είναι εξαιρετικά αιχμηρό, ζωηρό, και ξεφευγει από τη σουπα της πολιτικής ορθοτητας και της προτεσταντικής κομπορημοσυνης..

Το ζητημα δεν είναι να συμφωνησουμε Δηλιε. Το αντιθετο μάλιστα. Το ζητημα είναι να ξέρουμε που διαφωνουμε.

Πάντως αν σε κάτι συμφωνώ ανευ ουδεμίας ενστασης με το antinews, είναι η κοινη αηδία που έχουμε για την Ντορα Μπακογιάννη και όλο αυτό το συρφετό του Μητσοτακεικου, ως εκφραστή ότι πιο σάπιου μπορεί να υπάρξει. Σε εμένα τουλάχιστον αυτή η αηδία είναι σχεδόν σωματοποιημένη. Μόλις την δω σε οποιδηποτε μέσο, εμφανιζω έντονη ταση ναυτίας. Δεν θα μπορουσε βρε παιδί μου κατά ταπρουτπα του αντικαπνιστικου να γινει ένας αντι-μητσοτακικός Νόμος, αυτή κι αν βλάπτει εξαιρετικά την υγεία. Αλλά αυτ΄ςο να εφαρμοστεί απερεγκλιτα!!!!

ανεστης είπε...

Αν και ο "καλός μπάτσος" ΓΑΠ ακύρωσε ήδη την κουβέντα μας, για αποκατάσταση της αλήθειας να πω οτι δεν ανέφερα τίποτε για "γονιδίωμα".

Ο ετσιθελισμός έγκειται στην επιβολή του καπνού απο τους καπνιστές.

Ανώνυμος είπε...

"Άστραψε και βρόντηξε ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη που είχε στη Βουλή με τον υπουργό Υγείας με αφορμή τις προτάσεις για τροποποιήσεις στο νόμο περί καπνίσματος".

κατερινα παραγεις αποτελεσματα.καλημερα!!!

Ανώνυμος είπε...

κατερινα παραγεις αποτελεσματα.

-ΝΑΙ την Κατερίνα διάβασε ο πρωθυπουργός και το επέβαλε.
Καθόλου δεν οφείλετε στην μειωμένη του αντιληπτικότητα και τις μονομανίες του.

ΓΣ

Ανώνυμος είπε...

"Ζητούν, …απειλούν, …εκβιάζουν, χρησιμοποιώντας το μόνο μέσο που διαθέτουν. Την απόφαση τους. Για Ζωή. Ή για Θάνατο."


Βλεπεις αγγέλους γιατί θες να βλεπεις αγγελους! Αν ήταν αποφασισμένοι για θάνατο θα κάθονταν στην πατρίδα τους, όπως οι τυνησιοι που ανέτρεψαν τον δικτάτορα, και δεν θα γινονταν υποχειρια του Γιαννοπουλου και του Τσίριζα.
Φουκαραδες ναι. Αποφασισμενοι για θανατο όχι.
Αλλα που να πεισθεις εσυ που βλεπεις την επανασταση προ των πυλων.
Σε χαιρετω γιατι θαμαι απο τους πρωτους που θα κρεμασεις στο Συνταγμα. Και ο Πολ Ποτ τόσους εφαγε...
ΓΣ