Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Ένας...

Όταν έγραφα ότι το μήνυμα των ευρωεκλογών ήταν... πέλαγος, εννοούσα ότι το μήνυμα... αυτή η πολύφερνη νύφη, ο λαός, ο κόσμος, οι ψηφοφόροι, το έβαλαν σε ένα μπουκάλι και το πέταξαν στο πέλαγος. Προφανώς, ακόμα δεν ξεβράστηκε το μπουκάλι στην ακτή, ή ο καθένας βρήκε από ένα άδειο μπουκάλι, πλαστογράφησε το ...μήνυμα, και μας το ...ανακοίνωσε.

Και μιας που το μήνυμα μάλλον θα παραμείνει μέσα στο μπουκάλι και θα ταξιδεύει στο πέλαγος, και επειδή αργία μήτηρ πάσης κακίας, τα Κόμματα μας αποφάσισαν να κάνουν επαναστατική γυμναστική και να ασχοληθούν με κάτι που είναι «εύκολο», πιασαρικο, και στα μέτρα των ελάχιστων και τραγικών δυνατοτήτων τους. Αποφάσισαν να ασχοληθούν με το αυξανόμενο ακροατήριο του ντεμέκ ακροδεξιού Καρατζαφέρη.
Αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα της ...μετανάστευσης... Έτσι...τσακ μπαμ. Γιατί η ελληνική πολιτική σκηνή είναι να μην πάρει μπρος...έτσι και πάρει, τίποτα δεν την σταματά. Εδώ πάμε να ξαναγράψουμε την ιστορία της ανθρωπότητας. Έτσι, αλά Ελληνικά...


Ακούμε, βλέπουμε, και διαισθανόμαστε αδιανόητα και απίστευτα πράγματα. Λέξεις τραγικές, λέξεις φορτισμένες, λέξεις επικίνδυνες...γίνονται κλισεδάκια στα στόματα των πολιτικών, των τηλε-μαϊντανών, των τηλε-οικοδεσποτών, αλλά και πολιτών...
Λέξεις όπως «επιχείρηση σκούπα», μας ακούγονται πια οικείες, κοινές, καθημερινές, λέξεις όπως... «στρατόπεδα» τις βαφτίζουμε με διάφορες πολιτικά ορθές ονομασίες, ο καθένας πετάει και ένα νούμερο, έτσι ποιος θα πει το πιο εντυπωσιακό, αυτό που θα του επιτρέψει δυο επιπλέον λεπτά τηλεοπτικού χρόνου.

Δεν θα πω κανείς-θα ήταν πραγματικά αφοριστικό- αλλά λίγοι, ελάχιστοι σχετικά με τα τηλεσκουπίδια-, και πολιτικοί και πολίτες, λένε αυτό που όλοι ξέρουμε. Ότι η ιστορία της ανθρωπότητας, από τα βάθη των αιώνων, γράφεται με την μετανάστευση. Και όποιος δεν το δει έτσι, καλός είναι για το πεντάλεπτο τηλεοπτικού χρόνου που του αναλογεί, αλλά για το πεντάλεπτο...

Για να τελειώνει το παραμύθι των αποτελεσματικών πολιτικών των «πολιτικών» μας, ας έχει κάποιος τα κότσια να πει, ότι η μετανάστευση... ΔΕΝ έχει προφανείς λύσεις «αντιμετώπισης». Έχει απλά, κάποιες διαχειριστικές προσεγγίσεις.
Και αυτό γιατί καμιά μεταναστευτική πολιτική, σε κανέναν τόπο, δεν μπόρεσε να ελέγξει την απελπισία. Κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να την τιθασεύσει. Μόνο να την διαχειριστεί.

Και μιλάμε για απελπισμένους. Όταν μιλάμε για …λαθρομετανάστευση, ουσιαστικά αναφερόμαστε στους Ασιάτες και Αφρικανούς μετανάστες.
Αναφερόμαστε σε ανθρώπους που ότι και να γίνει, πίσω δεν γυρίζουν.
Γιατί.. πίσω υπάρχει η φυλακή και τα βασανιστήρια, γιατί πίσω υπάρχουν οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μαφίες που έχουν δολοφονήσει, τον αδελφό, τον πατέρα ή τον φίλο τους, μη χαλαλίζοντας καν μια σφαίρα, έχουν δολοφονήσει με φρικτά βασανιστήρια, για παραδειγματισμό, τον γείτονα, και αυτό το ίδιο ακριβώς, περιμένει κι όποιον... επαναπροωθήσουμε(!!!!) πίσω.
Γιατί πίσω ξεπουλήθηκαν (ας σηκώσουμε μια φορά, το βλέμμα κι ας ρωτήσουμε όποιον βρεθεί στον δρόμο μας, τι ακριβώς σημαίνει «ξεπουλήθηκαν») αδελφές, παιδιά, μανάδες στον δουλέμπορο, για να βρεθούν τα 5000-6000 δολάρια, γιατί πίσω υπάρχουν 7-8-10-15 στόματα που περιμένουν το έμβασμα των 100 ευρώ του ...λαθρομετανάστη για να φάνε ένα μήνα.
Γιατί το πίσω... δεν υπάρχει. Γιατί για τον απελπισμένο, υπάρχει μόνο το μπροστά.

Τι είναι στην Ελλάδα του σήμερα, αυτό το ...μπροστά; Είναι η «αγκαλιά» του μαφιόζου, που για ένα ξεροκόμματο, για αυτά τα 100 ευρω τον μήνα, θα τον κάνει ναρκεμπορο, νταβατζή, εκδιδόμενο, δολοφόνο, στυγερό ληστή, πωλητή προϊόντων-μαϊμούδων, πωλητή λουλουδιών, καθαριστή τζαμιών ή το ακόμα χειρότερο εξολοθρευτή του σημερινού μετανάστη για να επιβιώσει ο ...χθεσινός.
Σε μια χώρα, με σύνορα όλο το Αιγαίο και τον Έβρο (και ναι υπάρχει ακόμα το ναρκοπέδιο του Έβρου), που έχει μόνο ένα κέντρο υποβολής αίτησης πολιτικού άσυλου, αυτό της Πέτρου Ράλλη δεν μιλάμε για μεταναστευτική πολιτική, μιλάμε για απύθμενη βλακεία(;;;;) ή.....

Οι κινήσεις εντυπωσιασμού…είναι έτοιμες…
Το ακροατήριο του, διψάει να δει τον Καραμανλή να σηκώνεται από την πολυθρόνα. Οι ψηφοφόροι- τηλεθεατές, ζητούν να ακούσουν από τον κάθε πολιτικό που ψηφίσαν ή που θα ψηφίσουν να τρίψει το λυχνάρι του Αλλαντίν και να εξαφανίσει... το πρόβλημα.
Οι κρεατομηχανές γυαλίζονται, οι φασίστες αναρχοκομμουνιστομαλάκες και οι φασίστες χρυσαυγίτες, θα παίξουν τα παιχνιδάκια τους στις πλάτες των κολασμένων και των κατοικων που ειδαν τις γειτονιές τους να γινονται γκετο, οι μαφιόζοι τρίβουν τα χέρια (κατακόρυφη αύξηση του τζίρου τους), οι κατασκευαστές ονειρεύονται το Soho του ιστορικού κέντρου, οι κάτοικοι έχουν φτάσει και ξεπεράσει τα όρια τους, η κοινωνία πείστηκε ότι η λαθρομετανάστευση …είναι φαινόμενο, που χρήζει αστυνομικής αντιμετώπισης.

Η Πολιτεία, αντί να προσανατολιστεί ...στο μόνο προφανές, δηλαδή με το που εντοπίζεται κάποιος παράνομος μετανάστης, αντί αυτού του εφιαλτικού... «ρουχ αλ Ομόνοια» που όλοι ξέρουμε τα αποτελεσματα του, αυτός να καταγράφεται και να παίρνει μία στοιχειώδη ροζ ή ότι άλλη κάρτα με ένα στοιχειώδες ονοματεπώνυμο και χώρα προέλευσης(αλλά τότε θα ειχαμε ποιοτικά και ποσοτικά στοιχέια, τότε θα ξεραμε για ποιο πραγμα μιλάμε...και κανείς δεν θέλει ...ακριβή στοιχεία), αντί να σπάσουν τα γκέτο και την περιθωριοποίηση και κατ’ επέκταση την εγκληματικότητα που αυτά αναπαράγουν, επιχειρούν να δημιουργήσουν και άλλη γκετοποιηση και άλλη περιθωριοποίηση.
Κανείς, μα κανείς...δεν έχει λύση. Τον απελπισμένο, δεν μπορείς να τον απελπίσεις περισσότερο.
Είναι το λιγότερο αστείο να προσπαθείς να βρεις αν οι κάτοικοι έχουν δίκιο, αν οι νόμιμοι έχουν δίκιο, αν οι παράνομοι έχουν δίκιο. Τα ...δίκια όλων, είναι κουβάρι αξεδιάλυτο.
Η παράνομη μετανάστευση, δεν είναι ζήτημα που μπορεί να λύσει η ...αστυνομία. Και πριν η Πολιτεία, συζητήσει λύσεις, πρέπει πρώτα η κοινωνία να το αντιμετωπίσει κατάματα.
Και η κοινωνία...δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο.

Η κοινωνία είναι ο καθένας από εμάς. Πριν... ακούσουμε τον κάθε πολιτικό... πριν κλείσουμε τα μάτια, ας τα ανοίξουμε και ας αντικρίσουμε ο καθένας μας, ο ΚΑΘΕΝΑΣ μας, έναν ...ξένο. Έναν ξένο… που του λείπουν οι άνθρωποι του, οι λέξεις τους, οι λιακάδες του, οι βροχές του, οι μυρωδιές του, η Πατρίδα του. Ο καθένας μας, όταν ακούει την λέξη λαθρομετανάστης, ας φέρει στα μάτια του, έναν …μόνο έναν απελπισμένο, ανασφαλή, απίστευτα φοβισμένο, έρμαιο πληροφοριών και παραπληροφοριών, μαφιοζων, κοινοτήτων και εμπόρων.
Ας πούμε καθαρά και ξάστερα ότι ...σήμερα, ΣΗΜΕΡΑ που μιλάμε,
  • μειώνω την εισροή, σημαίνει: τους αφήνω να πνίγουν στην θάλασσα,
  • σταθμοί υποδοχής μεταναστών σημαίνει: γκετοποιημένες φυλακές για ένα χρόνο, και ...μετά βλέπουμε, θα έχουν περάσει και οι εθνικές εκλογές
  • επαναπροώθηση σημαίνει: ξαναστέλνω τον κολασμένο, πίσω στην κόλαση του. Δεν θα πάει, ή θα ξαναέρθει. Οι μόνοι που τρελαίνονται από την χαρά τους, με αυτό το σενάριο, είναι οι δουλέμποροι.

Μπορούμε να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε, αλλά για μια φορά, για μια μοναδική φορά, αυτή η άθλια υποκριτική κοινωνία ας ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει. Όχι με ωραιοποιήσεις, όχι με στρογγυλέματα, όχι κρύβοντας ακομα μια φορά, την βρωμιά της υποκρισίας μας που σημερα την λέμε πολιτική ορθοτητα, κάτω από το χαλί.
Ας βάλουμε καλά μέσα στο μυαλό μας ότι προφανείς λύσεις πέρα από τις γνωστές ναζιστικές, δεν υπάρχουν. Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης... απλά μπορεί κατά περιόδους να οξύνεται ή να αμβλύνεται, και απλά στα πλαίσια των ανθρωπιστικών κατακτήσεων τόσων αιώνων, μπορούμε στοιχειωδώς να το διαχειριστούμε. Αλλά ...όχι τσιτάτα... όχι λαθρομετανάστευση, όχι λαθρομετανάστες. Ένας. Ένας άνθρωπος. Ένας ξένος. Ένας....

18 σχόλια:

apos είπε...

Καλημέρα Κατερίνα,

Πολύ μεγάλο το θέμα που θέτεις που δύκολα μπορεί να απαντήσει κανείς με λίγες γραμμές.
Στην Ελλάδα, όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, εμείς παριστάνουμε ότι δεν υπάρχει. Μέχρι να φτάσει στο μη παρέκει και να λάβουμε σπασμωδικά μέτρα.
Για τη μετανάστευση, απλώς θυμίζω ότι πρώτα ως χώρα δεχτήκαμε να υπογράψουμε τη Συνθήκη Σένκγεν που μας επιτρέπει μεν να πηγαίνουμε βολτούλες στις Ευρώπες χωρίς διαβατήριο, αλλά είχε και το «τίμημα»: γίναμε η αποθήκη μεταναστών. Καθότι ή τους στέλνεις πίσω ή τους κρατάς. Δεν επιτρέπεται να τους στείλεις σε άλλη χώρα-μέλος. Ωραία τα καταφέραμε, ε?
Και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε.
Και δυστυχώς η «σκούπα» και το «απέλαση τώρα» μασιέται πιο εύκολα από τα γενικόλογα τύπου «η φτώχεια στον πλανήτη» και «ο κακός ιμπεριαλισμός».
Ομολογώ ότι είμαι απαισιόδοξος για το κατά πόσο μπορούμε να αποκτήσουμε σοβαρή μεταναστευτική πολιτική. Αποκτήσαμε ποτέ τίποτε άλλο σοβαρό;
Ούτε μπορώ να καταθέσω προτάσεις, γιατί φοβάμαι ότι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Προφανώς δεν μπορείς να τους πνίξεις, αλλά εξίσου προφανώς δεν μπορείς να λες μπαρούφες για αλληλεγγύη και τέτοια, όταν είναι βέβαιο ότι μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Να κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας ότι όλα θα είναι καλά και ανθηρά με 5-6 εκατομμύρια εξαθλιωμένους;
Το μόνο που μπορώ να καταθέσω είναι να επιτραπεί να ταξιδέψουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όχι με τη μορφή της απειλής, ή του ξεφορτώματος, αλλά με τον κοινό νου ότι σε άλλες χώρες θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Δεν ξέρω πώς γίνεται, δεν είναι δουλειά μου να το βρω.
Γιατί αν περιμένουμε να έρθει ειρήνη και ευημερία στις χώρες προέλευσης (η ιδανικότερη λύση) τότε καλά 40.

Φιλιά

alex_m είπε...

Απόγευμα Παρασκευής καθισμένος στο μικρό τραπεζάκι δίπλα στην πόρτα του εργοστασίου , περιμένω και τους τελευταίους εργάτες να φύγουν .
Μόνο "Ενας" αλλάζει την ροή προς την έξοδο , αντιστρέφει για λίγο την πορεία των υπόλοιπων .
Ο Hasan .Ενας σύγχρονος σκλάβος , αφού του έχει ανατεθεί ο "ρόλος" να διορθώσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες στο έργο που στις επόμενες μέρες με λαμπρή επισημότητα θα εγκαινιαστεί .
"Πόσους διώξατε σήμερα "?
Κάθε μου διάθεση για φιλική κουβέντα μαζί του , έφυγε ...
"Δεν ξέρω ρε συ Hasan , ξέρω όμως να σου πω , πόσους σκοτώσαμε στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην πατρίδα σου."

katerina είπε...

Απος καλημέρα,

Έχεις απολυτο δίκιο στο ότι καταφεραμε με τις... απιστευτες «πολιτικές» μας, να εχουμε αυτοεγκλωβιστεί και εμεις σε χώρα υποδοχής και το ακομα χειρότερο να εχουμε εγκλωβίσει ...σε αυτήν την άθλια χώρα και τους παράνομους μετανάστες.

Περα απο τις κορώνες του Καρατζαφέρη και της παρέας του, περα απο τα τσιτάτα και τις συζητήσεις των τηλεπαραθυρατων και τηλεγειτονων, εγώ δεν άκουσα κανέναν να λεει τα αυτονοητα. Πρωτον ποσους έχουμε, ποιες ειναι οι χωρες προελευσης, τι καθεστώς ισχυει εκει, αλλά με στοιχεία όχι...λέμε και καμια μ@λ@κι@ να περάσει η ώρα και το πιο σημαντικό... ποια ειναι η ισχυουσα νομοθεσία για την μεταναστευση και η ισχυσουσα πραγματικότητα ΣΗΜΕΡΑ.

Λοιπόν, θεωρητικά όποιος μπαινει παρανομα στην Ελλαδα, τιμωρείται με φυλακιση και απελαση. Αλλά υπάρχει ένα παραθυράκι που λεει ότι αν απεχει ο εισαγγελέας απο την διαδικασία, προχωράει η διαδικασία απελασης άμεσα. Και συνηθως αυτό γίνεται.
Ωραία, για να δουμε τωρα.... τι γινεται με τους ανθρωπους που δεν εχουν πάνω τους κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο. Που θα απελαθουν αυτοι;;; Υπάρχουν χωρες που αρνουνται ή καθυστερουν ...για πάντα, να εκδωσουν έγγραφα, το τριμηνο της κράτησης παρερχεται (και κανείς δνε θέλει να μάθει τις ΑΘΛΙΕΣ συνθηκες κρατησης, συνθηκες πραγματικής ΝΤΡΟΠΗΣ, για την Ελλαδα των ...πατριωτών και των αρχαιολαγνων προγονων), η Ελλαδα σπανιοτατα εκδιδει προσωρινά ταξιδιωτικά εγγραφα για την απελαση, κάποια στιγμή τα κελιά και οι σταθμοί «υποδοχής», φρακάρουν, τους βγάζουν έξω, και τους δινουν προθεσμία να ...επιστρεψουν μονοι τους, στην χωρα προσελευσης τους.

Τωρα άν υπάρχει κάποιο «δίκτυο», μπορεί ο μετανάστης να κάνει αιτηση αντιρρησης κατά της κρατησης του, και το Πρωτοδικείο να τον αφησει για να αναχωρήσει μονος του.... Ανεκδοτο!!!!

Πάρα πολλοι κάνουν αιτηση πολιτικου ασυλου. Ελαχιστοι το παιρνουν. Χωρίς εγγραφα ειναι σχεδόν αδυνατον, αν δεν εχουν νομική υποστηριξη και κάποιο δικτυο πισω τους, να αποδειξουν ότι ειναι θυματα διωξεων, πολέμων, πολιτικών πεποιθησεων, κλπ.

Επειδή πολύς λογος γινεται για την σταση της Τουρκίας και για αυτήν την διακρατική συμφωνία, επειδή πολλά ακουμε, ποιος μπορεί να αποδειξει ότι αυτοι οι κολασμένοι που οι λαθρεμποροι τους πετάνε στην θάλασσα, έχουν σφραγιδα εισόδου απο την Τουρκια; Σε ποια έγγραφα ...να την έχουν; Πολύ απλά, η Τουρκια λεε, αποδειξτε ότι πέρασαν απο εμας...

Κοινως, Απος, όπως κι αν το δεις το πράγμα, ΣΗΜΕΡΑ λυση αντιμετώπισης δεν υπάρχει. Οι παρανομοι μετανάστες, θέλουν σαν τρελοι να φυγουν απο την Ελλαδα. Πολλες γυναικες, δεν ξέρουν καν αν ειναι στην Ελλαδα, ή στην Ιταλία, ή στην Γαλλία, θέλουν απλά να ειναι στην Ευρωπη. Προφανώς και η μονη λυση, ειναι το να λυθουν τα προβλήματα, οικονομικά, πολιτικά, πολέμων, λοιμών και λιμων, στις χωρες καταγωγής και προελευσης, αλλά τωρα απλά θεωριτικολογουμε και μάλιστα ...επικινδυνα. Αυτό ειναι ένα επιχειρημα που εγώ το λέω...της πολυθρονας

Οι υπόλοιπες λυσεις είναι ... δυο ειδών.
Η πρωτη... τηλεπαραθυριαζομαστε, κάνοντας ψυχολογικό μασσαζ στους τηλεθεατές-πολίτες, και η δευτερη δεσμη λυσεων...ειναι καθαρά ναζιστικές... Και εδώ πρέπει να ειναι το ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΟΧΙ. Ή η δική μας παραδοχή, ναι ειμαστε νεοναζι. Αλλά να το πουμε. Δυνατα και καθαρα.

Το να πει κάποιος την αληθεια, και σε επιπεδο στοιχειών, και σε επιπεδο δυνατοτητων, το να προσπαθησει να αμβλύνει, να διαχειριστεί το προβλημα, και δινοντας ΣΕ ΟΛΟΥΣ μια κάρτα (ροζ ή ότι θα μπορουσε να αποφασιστεί), και σπάζοντας τα γκετο, και προσπαθώντας να ελεγξει την παρανομη εργασία, και δημιουργωντας δικτυα που θα υποστηριζαν τις κοινοτητες τους, και προσφεροντας στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περιθαλψη, και το πιο σημαντικό ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ τους μαφιοζους που τους εκμεταλλευονται, ειναι φαινεται πραγματα... πολύ δυσκολα για την τηλεδημοκρατία.

katerina είπε...

Κάκο καλημέρα,

Επετρεψε μου να πω κάτι που εγώ νοιωθω, και δεν μπορώ βέβαια να το υποστηριξω με ...στοιχεια, αριθμούς, γεγονοτα ή ότι άλλο. Αλλά το νοιώθω.

Περα απο τις ταμπελες, νομιμος, παρανομος, λαθρομεταναστης ή ότι άλλο, οι μεταναστες, ...που εγώ θέλω να τους λεω προσφυγες, είναι δύο ειδών....
Αυτοί που ονειρεύονται να μείνουν στην νέα ...Πατρίδα (όποια κι αν ειναι αυτή η Πατριδα) κι αυτοί ...που ονειρεύονται να γυρίσουν στην Πατρίδα.
Ανεξάρτητα από το πως τελικά αποφασίζει η ζωή...ή ο πρόσφυγας.

Αυτοί που ονειρεύονται λοιπόν να γυρίσουν πίσω, είναι ίσως οι πιο τραγικές φιγούρες ανθρώπων που εγώ τουλάχιστον έχω γνωρίσει....
Ο τόπος τους στενεύει, ο τόπος τους πνίγει, φυλακισμένοι σπρώχνουν τον χρόνο, νυχοπατάνε στις μέρες και μακραίνουν τις νύχτες.
Σκεφτομουν ότι αν πραγματικά θέλαμε να διδαξουμεστα παιδιά μας την έννοια της Πατριδας, θα έπρεπε αυτους τους ανθρωπους, που τοσο πονάνε, που τοσο νοσταλγουν την δικιά τους Πατριδα, να τους πηγαινουμε στα σχολεια να μιλησουν στα δικά μας παιδια... για την Πατριδα, αντι να τα σερνουμε σε ηλίθιες πια σχολικές παρελάσεις και εθνιοπατριωτικά παραληρηματα.

OnWine είπε...

Δεν είμαι "ειδκός" στο θέμα... κάθε άλλο. Αλλά νομίζω ότι το αντιμετωπίζουμε σήμερα μόλις, επειδή ο ...Καρατζαφέρης πήρε ψήφους γιατί το ανακίνησε. Και βλέπουμε το ΑΠΟΛΥΤΑ ΘΛΙΒΕΡΟ, πρώτος να υιοθετεί τις απόψεις Καρατζαφέρη ο Πρόεδρος (!?;) του ΠΑΣΟΚ με την "μεδενική ανοχή στην λαθρομετανάστευση".

Τρόμος και φόβος η λαθρομετανάστευση... αλλά, ρε παιδιά, μήπως την βλέπουμε ...κοντόφθαλμα? Γιατί την αντμετωπίζουμε με την προοπτική του να είναι σε λίγα χρόνια ο μισός πληθυσμός μας... ξένοι...

Αλλά... θα είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙ ξένοι? Βέβαια, αν τους γκετοποιήσουμε, τους καταδιώκουμε, τους εκμεταλλευόμαστε, ξένοι θα μείνουν. Μήπως λοιπόν η λύση στο πρόβλημα είναι ...ακριβώς το ...ανάποδο? Δηλαδή, η συστηματική, γρήγορη ένταξή τους στο ΔΙΚΟ μας σύστημα... δηλαδή η ταχύτατη ελληνοποίησή τους?...

Πάσχουμε, έτσι και αλλοιώς από υπογεννητικότητα και γεροντισμό... γιατί λοιπόν να μην βρούμε τη λύση ΑΚΡΙΒΩΣ μέσα από τον δυναμισμό των μεταναστών. Ναι, θα είναι δυσάρεστο αν τους αφήσουμε ξένους. Αλλά μπορούμε, αν θέλουμε, να τους κάνουμε Ελληνες.

Στο κάτω-κάτω... η Αμερική δημιουργήθηκε καθ΄ολοκληρία από μετανάστες.... και μάλλον καλά τα πήγε...

katerina είπε...

Η αναντιστοιχία αυτου που θέλει η κοινωνία και αυτου που μπορούν πια να προσφέρουν τα κομματα (και ειναι ο πιο σεμνός χαρακτηρισμός που μπορω να κάνω για αυτόν το τραγελαφο) έχει χτυπήσει ταβάνι. Ξαφνικά όλα τα κομματα φαινεται να πιστευουν ότι μπορείς να χωθείς σε μια θωρακισμένη Mercedes και να περιοδευεις σε λασποτοπους, βάλτους, και γκρεμούς χωρίς να αντιλαμβάνεσαι τίποτα. Ξαφνικά όλοι φαινεται να πιστευουν ότι μπορείς να υψώσεις ένα τεραστιο τειχος, να κλεισεις απεξω τους άθλιους και να συνεχισεις την ζωή σου αμεριμνα. Αλλά όσο ψηλά τειχη κι αν υψώσεις σε χωρες που υπ΄ρχει πλουτος, αυτοι που δνε εχουν άλλο δρομο απο την πεινα και τον θάνατο, το τειχος θα το υπερπηδουν.

Και δεν με ξενίζει Σχολιαστή, όσον αφορά στην ακροδεξια, δεξιά και κεντροδεξιά αντιληψη των πραγμάτων. Καταλαβαινω πολύ καλά ότι αυτό το μυθο, αυτήν την αφήγηση απαιτεί το ακροατηριο τους, και αυτή την παιδαριώδη αφήγηση θα του προσφέρουν. Δεν με ξενίζει η συμπλευση της ΝΔ με το μικρό δεξιο κομμα που της πηρε ψηφους. Αλλα το ΠΑΣΟΚ;;; Αν χαριζει με τετοια ευκολία τον προνομιακό ιδεολογικό χωρο της σοσιαλδημοκρατίας, για να τσιμπησει κατι τις, απο την κεντροδεξιά, αν 15 μερες πριν έκανε κεντρικό συνθημα το σοσιαλισμός ή βαρβαροτητα, για να μας ριξει σημερα τόσο ευκολα στο πηγαδι της βαρβαροτητας, τι μπορώ να πω; Που ειναι η Αριστερά;;; Εχει άλλους αγώνες τωρα, να δει τι θα κάνει με την ΚΟΕ, αν το ειδυλιο Αλαβάνου-Τσιπρα θα ξεπεράσει τα προβλήματα του, αν ο Παπαδημουλης θα δικαιωθεί που δνε εγινε Ευρωβουλευτής, τελος πάντων πολύ σοβαρά προβλήματα. Κοιτα την θέση του ΚΚΕ και ας μου πει κάποιος σε τι διαφερει απο αυτήν του ΛΑΟΣ;;; Η μονη τους διαφορά... προφανώς εξαντλειται στα λεφτά του Γερμανου...

Αν δεν επροκειτο για ανθρωπινες ψυχές, θα μπορουσαμε να πουμε πολλά για το ότι, όλο αυτό σήμερα δηλώνει ένα και μονο πραγμα. Την απεραντη αμηχανια της Αριστεράς. Μιας Αριστεράς που απλά έμαθε με ρητορείες του περασμενου αιώνα να ψαρευει ψηφους... Για ποια δημοκρατία μιλάμε; Η Δημοκρατία δεν ειναι η υποθεση του ποιος κομματικός μηχανισμός θα πάρει την σχετική πλειοψηφια και την εξουσία της κυβερνησης, αλλά ποια ιδεολογική συγκροτηση, ποιος λογος, ποια αφηγηση, θα πεισει τον λαό. Που ειναι η Δημοκρατία σήμερα; Ποιος λέει κάτι διαφορετικό;
Όσο ...για την ελληνοποιηση των μεταναστών, η σημερινή δική της Στελλας Πρωτονοτάριου, λεει πάρα πολλά, για αυτήν την φοβική ελληνική κοινωνια. Σχολιαστή, εσυ που ειχες γραψει για την χρηση των λέξεων, δες σημερα τι λεξιλογιο περνάει στα ακροατηρια. Κομματικά, τηλεοπτικά και άλλα. Λαθραιοι. Ενα λαθραιο εμπορευμα ειναι όλοι αυτοι, συμφωνα με αυτους που μια βδομαδα πριν ζητουσαν την ψηφο μας.
Και το συμπερασμα, αβιαστο. Ή η ελληνική κοινωνια υποαντιπροσωπευεται (όποτε και ορθοτατα απειχε απο τις εκλογές) ή ξαφνικά(;;;) μας αρεσει η νεοναζιστική οπτική των πραγμάτων... και δεν το ξερουμε(;;;). Αλλά τότε, να εχουμε και το κουραγιο να το πουμε.

Θανασης Ξ. είπε...

Συγκλονιστική ανάρτηση.
Εκ μέρους μου ένα μεγάλο 'ευχαριστώ'..

Σχολιαστή, οφείλω να πω πως -ας έχουμε στο παρελθόν, αλλού, διαφωνήσει- εδώ συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σας..

Έχω κάνει και μερικές δειλές σκέψεις στο www.thanosx.blogspot.com

Xavier είπε...

"Ότι η ιστορία της ανθρωπότητας, από τα βάθη των αιώνων, γράφεται με την μετανάστευση."

Πολύ σωστό αυτό, και κανένας πολιτικός όπως λες δεν έχει τα κότσια να βγει και να το πει δημόσια αυτό. Γιατί; Γιατί πλέον οι δυτικές κοινωνίες προσπαθούν να διαφυλάξουν το status quo της καθημερινής τους ζωής, της θρησκίας τους, των συνόρων τους. Αλλά αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να πληρώσουν το γεγονός ότι στηρίζουν την άνεση της ζωής τους στην εκμετάλευση του υπόλοιπου 80% του πλανήτη.

apos είπε...

Δεν θα διαφωνούσα καθόλου με την άποψη του Σχολιαστή, καθότι δεν έχω την αγωνία μην τυχόν και μολύνει κανένας το DNA της 'ιερής ελληνικής φυλής'. Επιπλέον, λόγω προέλευσης, και η Αργεντινή χώρα μεταναστών είναι.
Αρκεί όμως να βρούμε αυτό το «κάτι» που θα λειτουργήσει ως ενοποιητικός παράγοντας: στις ΗΠΑ πχ, έχουν το όνειρο, το δολάριο ή όπως θέλει ας το αποκαλέσει ο καθένας. Στη Γαλλία αντίστοιχα έχουν την γαλλική κουλτούρα. Εδώ τι θα μπορούσαμε να βρούμε; Ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε ως χώρα (και ως δημόσια διοίκηση) δείξει το χειρότερο πρόσωπό μας στους μετανάστες.
Υπάρχει όμως και κάτι που θα πρέπει -δυστυχώς ή ευτυχώς- να λάβουμε υπόψη: η Ελλάδα είναι αυτή που είναι. Σε μέγεθος, σε οικονομία, σε πόλεις, σε δουλειές κλπ κλπ. Κάπου μοιραία μπαίνει ένα όριο στο πόσοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν εδώ με αξιοπρέπεια.

katerina είπε...

Θαναση, καλως ηρθες και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λογια.
Ίσως να μην έχει σχεση με το δικό σου σχόλιο, αλλά ...επετρεψε μου να το γράψω στην απαντηση μου σε εσένα.

Τον Δεκεμβρη, ένας αστυνομικός δολοφονησε, ένα 15χρονο παλληκαράκι. Η Ελληνική κοινωνία...ξεσηκώθηκε-εξεγερθηκε ειπαν ...κάποιοι-, τα σχολεια έκλεισαν , οι γονείς ...έστελναν τα παιδια τους να πετροβολούν αστυνομικά τμηματα, και πιστεψαν κάποιοι, ότι η επανασταση... στριβει την γωνία και ερχεται. Μεχρι αποβράσματα με κουκουλες, καλοδεχτηκαμε, δικαιολογήσαμε, χαιδεψαμε στην πλάτη, ο δε Δεξιος υπουργός Δημοσια Ταξης, ειπε δεν πειράζει, ας κάψουμε και την πολη, ας καψουμε τα μαγαζιά, τις επιχειρησεις ανθρωπων, ας αφησουμε εργαζομενους στο δρόμο, ...εξεγερση εχουμε ρε παιδιά...

Μονο που η συνηθης πρακτική των αστυνομικών δεν ειναι να σκοτώνουν αμεριμνα 15χρονα. Αλλά η συνηθης πρακτική της πολιτείας... ειναι η γκετοποιηση, η εξαθλιωση, η εκμεταλευση απο όλους μας των μεταναστών. Και σημερα, απο τον καναπέ μας να μιλάμε για στρατοπαιδα, επαναπροωθησεις, και επιχειρησεις σκουπα, ...εμεις βρε ...οι Δεκεμβριανοι εξεγερμένοι...Αλλά δνε ειναι τα δικά μας παιδιά. Και τι μας νοιαζει βρε... Τι θέλουν και αυτοι οι φτωχοδιαβολοι απο την ζωή μας;

Ελπίζω οι ιστορικοι του μελλοντος μας, όταν θα μιλήσουν για τον «εξεγερμενο» Δεκεμβρη μας, να πουν δυο λογια και για τον ναζιστικό Ιουνιο μας.

Συγνώμη ...για το αν έτυχε να απευθυνω αυτό τοσχολιο μου, στην απαντηση μου σε εσένα, αλλά ...πνιγομαι ρε Θαναση. Πνιγομαι στον βουρκο της υποκρισίας μας...

katerina είπε...

Xavier καλησπέρα

Σημερα συζητάμε, για τους προσφυγες απο τα πeριφημα failed states. Το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιρακ, το Σουδαν και το Νταρφουρ, την Σομαλία. Προσφυγες που οι διεθνείς συνθηκες, μας υποχρεωνουν να του δωσουμε πολιτικό άσυλο. Τι κάνουμε;;;
.............................!

Ας μην μιλήσουμε ...για παλιες εποχές... ας μιλησουμε για πολύ προσφατα δεδομενα. Γιατί ξεχασαμε ότι απο το 1850 μεχρι το 1920, 60 εκατομυρια άνθρωποι έφυγαν απο την Ευρώπη για να αναζητησουν την τυχη τους σε άλλες ηπειρους.
Και λιγο αργοτερα, να θυμηθουμε το θαυμα της μεταπολεμικής Ευρωπης, της Ευρωπης του 1960, που διπλασιασε το εργατικό δυναμικό της, και συντελεσε το θαυμα να ορθοποδήσει μετα τον Β Παγκοσμιο.
Γia τους Ελληνες... τι να πουμε, τόσο κοντοθωρη η μνημη μας...

katerina είπε...

Apoς,

Θα μου επιτρεψεις να γινω ρατσιστρια... αντιστροφως. Ειναι το νεο αιμα Απος, ειναι οι δυνατοι, οι ισχυροί, που δεν κωλωσαν να διασχισουν πελάγη με ένα καρουδοτσουφλο, που δεν διστασαν αν ξεπερασουν ανυπερβλητα εμποδια, για να αλλάξουν την μοιρα τους.

Ειναι οι δυνατοι Απος. Ας τολμησουμε να τους δωσουμε μια ευκαρία, και να μπολιασουμε το αιμα μας, την μαλθακοτητα μας, τον ωχαδελφισμό μας, την διαφθορά μας, την ανυπαρξια οραμάτων μας, με την δική τους δυναμη. Ας τους προσφερουμε μια στοιχειωδη ασφαλεια, ας χτυπησουμε τα κυκλωματα, που ειναι ευκολη λεια τους, ας τους μάθουμε 5 βασικά πραγματα της ανεπτυγμένης οικονομίας μας, και θα μεγαλουργησουμε.

Κάποτε το 1990-95, οι ...Ελληνες, μιλουσαν για τις φυλακές που άνοιξε ο Μπερισα, και ήρθαν τα αποβρασματα οι Αλβανοι. Για κοιτα λιγο γυρω σου. Οι Αλβανοι σήμερα, ειναι όλοι μικροεπιχειρηματίες, αυξάνουν την πιτα και το ΑΕΠ, παραγουν, ανταγωνιζονται, προσφερουν στην οικονομία. Ασε που ακομα δεν έχουν μάθει και τα τερτι[πια της δικής μας διαφθοράς.
Τα παιδιά τους θα ειναι οι αυριανόι ισοτιμοι συμμετοχοι στην Ελληνική κοινωνία, και αν δεν τους μπασταρδεψουμε και αυτούς, αν δεν τους κάνουμε σαν την μουρη μας, τα εγγονια τους, θα ειναι οι αυριανοί κυριαρχοι του παιχνιδιού.
Δεν ειναι ζητημα ...χωρου Απος, ειναι ζητημα...οραματος, ιδιοσυγκρασια, παραγωγής, παιδειας, και ναι ...δυναμης.

Αν κάτι με συγκλονιζει Απος ειναι η ψυχή... η ψυχαρα, το σθενος, η δυναμη, των προσφυγων. Αυτό που κάποτε ειμαστε και εμεις...

OnWine είπε...

Τα έγραψα στο Blog του Θανάση, τα επαναλαμβάνω και εδώ...

Θα πω λοιπόν και εδώ ότι ΠΑΝΤΟΤΕ ο νεόφερτος φόβιζε τους προηγούμενους... ΠΑΝΤΟΤΕ οι μετανάστες δυσκολεύονταν να προσαρμοστούν ή να γίνουν αποδεκτοί και ΠΑΝΤΟΤΕ (εδώ δεν έχω πιό μεγάλα ΚΕΦΑΛΑΙΑ γιά να τονίσω την αλήθεια του) οι νεόφερτοι γίνονταν αντικείμενα εκμετάλλευσης... εδώ θα συμφωνήσω με τους κομμουνιστές, αλλά και θα διαφωνήσω αμέσως μετά, γιατί αυτή είναι -δυστυχώς- η φύση του ανθρώπου, αλλά και η βάση της οικονομικής ανάπτυξης: Η εκμετάλλευση των αδύνατων από τους ισχυρούς, των "νέων" από τους "παλιούς"... και η μόνη διαφορά της δημοκρατίας, που την κάνει καλύτερη από τα άλλα πολιτεύματα, είναι ότι δίνει το δικαίωμα -και την δυνατότητα- στους αδύνατους και νεόφερτους, να γίνουν και αυτοί "δυνατοί" -και κατ' επέκταση κάποτε νέοι καταπιεστές... το σοφό "σύστημα" εκμεταλλεύεται ότι η ανθρώπινη φύση επιτάσσει... γιά την διαιώνισή του φέρνοντας νέο δυναμισμό στις ηγετικές "θέσεις"...

Το πρόβλημα λοιπόν στο επίπεδο της κοινωνίας υπάρχει, υπήρχε και θα υπάρχει... και όσο και αν φωνάζουν κάποιοι, οι "Αγιοι Παντελεήμονες" και οι κάτοικοί τους θα αντιδρούν... ο φόβος του μετανάστη στην κοινωνία δεν είναι κάτι νέο...

Εκεί όμως που πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση, είναι στο Κράτος και στην αντιμετώπιση των μεταναστών από αυτό.... το κράτος -σε αντίθεση με την κοινωνία- οφείλει να βλέπει τα πράγματα ψυχρά, να προβάλλει το σήμερα στο μέλλον, να αναγνωρίζει το πρόβλημα και να παίρνει... μέτρα γιά την επίλυσή του -και μέτρα που θα ΛΥΣΟΥΝ το πρόβλημα και όχι μέτρα που θα ικανοποιήσουν Καρατζαφέρικους λαικισμούς και ...νυν συμπορευόμενους δήθεν "σοσιαλιστές"... Δηλαδή, πώς οι μετανάστες θα ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ οργανικά στην σημερινή μας κοινωνία... ναι, ΜΕ εκμετάλλευση, ΝΑΙ, με καχυποψία, αλλά με το κράτος ΥΠΕΡ της ενσωμάτωσής τους και όχι ΚΑΤΑ... και ας αφήσουμε τους μαξιμαλισμούς στην πάντα, και ας σκεφτούμε ότι η άθλια ελληνική κοινωνία των λαμόγιων, των "δήθεν" κλπ κλπ είναι σε σχέση με την δική τους Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ.... έτσι την βλέπουν, βλέπετε και ο Παράδεισος ακόμα υπακούει στην σχετικότητα...

Αν τους αφήσουμε ξένους, αν τους απομονώσουμε σε γκέτο, ή σε σύγχρονα "στρατόπεδα συγκέντρωσης"... ναι, σε λίγα χρόνια θα έχουμε ΣΟΒΑΡΩΤΑΤΟ πρόβλημα, ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ από το σημερινό. Θα είμαστε "εμείς" -οι γηγενείς- και "αυτοί" -οι ξένοι. Αν όμως τους εντάξουμε... σιγά σιγά, με προβλήματα ίσως -και γιά "εμάς" και γιά "αυτούς", αλλά ΕΠΙΜΟΝΑ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ, τότε θα έχουμε, σε 15-20 χρόνια 2 εκατομμύρια νέους ΕΛΛΗΝΕΣ, με δυναμική που οι "γηγενείς" δεν έχουν... θα ήταν σαν η ελληνική οικογένεια να μην γεννούσε ενάμισυ παιδί κατά μέσο όρο, αλλά δυόμισυ... θα λύναμε δηλαδή και το δημογραφικό μας πρόβλημα! Και τους μετανάστες, εμείς ειδικά, τους έχουμε ΑΝΑΓΚΗ, αφού ξεχάσαμε πιά πως γίνονται τα ...παιδιά.

Τα περί "καθαρότητα" φυλής και "ελλήνων" κατά DNA τα ακούω βερεσέ και τα αφιερώνω στον Αδωνη... όλοι είμαστε αλβανοί (οι νοτιοελλαδίτες) και Σλάβοι (οι βορειοελλαδίτες) σε μεγάλο ποσοστό είτε μας αρέσει είτε όχι... η Ελλάδα υπήρξε το πέρασμα όλων των φυλών... αν το Καλαμπάχτασι έγινε Καλαμάκι και η Πρόπαν Καλαμάκι επίσης, δεν σημαίνει ότι άλλαξε μαζί με το όνομα και το DNA των κατοίκων του...και στο τέλος τέλος ο Ελληνας είναι "... ο εις την Ελληνικήν Παιδείαν μετέχων"... ή άλλαξε ΚΑΙ αυτό ..πρόσφατα?

Αυτά γιά να ...αποκαταστήσω και το ...στύλ μου... γιατί εγώ δεν λυπάμαι τους μετανάστες, όπως η φιλεύσπλαχνη Κατερίνα... αυτοί είτε θέλουμε είτε όχι, θα τα καταφέρουν... έτσι λέει η ιστορία ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ... αλλά λυπάμαι τα μελλοντικά μου εγγόνια, αν αναγκαστούν, λόγω της ηλιθιότητας των παπούδων τους, να ζήσουν ανάμεσα σε "ξένους", ξένα τα ίδια στην "πρώην" πατρίδα τους...

τσότσος είπε...

Ανθρώπινη, ζεστή Κατερίνα, αγγίζεις την καρδιά του ζητήματος που όλοι εμείς από τους καναπέδες μας "λύνουμε" ρευόμενοι την αστακομακαρονάδα και απολαμβάνοντας το ποτό μας...
Φιλιά πολλά

Nikos Lioliopoulos είπε...

Παρακολουθώ την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σας με αφορμή την εξαιρετική ανάρτηση της Κατερίνας με μεγαλο θαυμασμό για το επίπεδο των σχολιαστών . (Ομολογώ οτι ειχα καιρο να περασω απο εδω )
Θα ήθελα να καταθέσω και την δίκη μου οπτική για το θέμα τυης μεταναστευσης, αφου βεβαια δηλώσω οτι συμφωνω και εγω με τα περισσότερα απο οσα λέγονται εδω..
Κατα αρχιν να πω πως ειμαι το αντιθετο του ρατσιστη, αν υπάρχει. θα μου άρεσε φερ ειπιν το χωριό μου απο 3-4 χιλιασες ελληνες κατοικους να μετεξελισσόταν σε μια μικρή πολη οπου εμεις θα παραμένομε εδω αντι να φεύγουμε οπως παλιότερα, και παραλληλα να ζουσαν μαζι μας πολλες χιλιαδεσ ξένοι, μετανάστες. Ολων των φυλών ολων των χρωμάτων.
Νομιζω οτι δεν εχουμε τιποτε να φοβλόμαστε ., το αντιθετο. οσο γαι την εγκληματικοτητα, η εμπειρια μου λέει πως ειναι πολυ χαμηλότερη στους μεταναστες που εργαζονται εδω σε σχέση με τους έλληνες. Θα προτμουσα λοιπόν να ειμαστε μια πολυ φιλετική κοινωνία απο μια χουφτα στενομυαλους ελληνες, αλλα αυτο ειναι αλλη ιστορια...
υπάρχει ομως κατι που με προβληματιζει, ακι θα ηθελα την αποψη σας.
Η παρουσια πολλων φτηνών εργατικων χεριών δν πιέζει τα μεροκάματα; Δεν εξισώνει προς τα κάτω τους μισθους; Μηπως η παρουσια ξενων εξυπηρετεί την εργοδοσία πρώτιστα ;
Ξερω πολους επαγγελματιες στο χωριο μου (σιδεράδες, μπογιατζήδες, πλακατζήδεσ κλπ) που αναγκαζονται να παιρνουν δουλειές πολυ φθηνα, ανταγωνιζόμενοι απο ξενους μικροεργολαβους που δουλευουν πολυ φθηνα.
θα ηταν λοιπον εφικτο να εχουμε πολους ξενους στον τόπο μας, αλλα παράλληλα να διασφαλίζονται συνθηκες αξιοπρεπούςς διαβίωσης για ολους , οχι μονο ξένους αλλά και Ελληνες;
θα μπορούσαμε για παράδειγμα αντί να φωνάζουμε , να εκμεταλευτουμε την ευνοϊκή θέση της χώρας μας φέρνοντας με νόμιμη διαδικασία πολους ακομη ξένους,
Ήθελα αρχικά να κάνω μια ανάρτηση στο μπλογκ μου με ολα , αυτά αλλά λόγω του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζετε το θέμα τα γράφω ως σχόλιο εδώ.
Ευχαριστώ.

katerina είπε...

Σχολιαστη, μπορεί η "φιλευσπλαχνία" να ειναι η δικαιολογία, για να πω αυτά που λες...ίσως λίγο πιο στρογγυλά

katerina είπε...

Και εσυ... μετανάστης Τσοτσο... Αντιστροφα...Αλλά απο τους εκλεκτους...

katerina είπε...

Νικο καλησπάρα, η ευκολη ααντηση ειναι ότι τα πάντα ειναι θέμα προσφοράς και ζητησης.
Δηλαδή... όσο μεγαλυτερη προσφορά φτηνών εργτικών χεριών έχουμε, τόσο οι ...έλληνες εργαζόμενοι, θα παλευουν απο χειρότερες θέσεις.

Αυτ'η βεβαια κατα την άποψη μου, ειναι μια πολύ αλοική και φοβική προσεγγιση. Πρωτα απο όλα, γιατί η ελληνική οικονομία ειναι ανεπτυγμενη οικονομία, ειναι πολύ μικρος πια ο πρωτογενης τομέας ή η μεταποιηση, και οι ελληνες μονο επιχειρηματικά και ...ουδολως χειρωνακτικά ασχολουντια με αυτον. Αρα όχιμονο δεν μειώνει...τα μεροκάματα, αλλά αντιθετα, αυξάνει την επιχειρηματικότητα.

Απο την άλλη, αν δεν δεις τους μεταναστες απλά σαν φτηνα εργατικά χερια, που θα σου πάρουν την δουλειά, αλλά τους ενταξεις ουσιαστικά, σε ένα, σε δυο χρονια, θα δικδηκουν και μάλιστα πολύ ουσιαστικά. όχι συντεχνιακά και με παραλυτική διαφθορά, αλλά πραγματικά αγωνιστικά. Να σου θυμισω τι έγινε στα Τρικαλα με τους Αλβανους;

Το πιο ουσιαστικό όμως ειναι ότι η ροη της ιστορίας, δεν σου επιτρέπει τετοια διλληματα ή ψευτοδιλληματα. Τα έχουμε ξαναπει... η ηθική πάνω απο όλα ειναι κοινωνικά χρησιμη. Μειωνει το κοινωνικό ρίσκο για όλους μας.