Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Η αμνησία ...σκοτώνει

Ο παππούς της το είχε ζήσει. Μόλις 66 χρόνια πριν.
Ο πατέρας της πείστηκε ότι ήταν ένας εφιάλτης που πέρασε, μια κακή
στιγμή, δεν θα ξανασυνέβαινε.
Εκείνη πείστηκε ότι ο νέος Θεός λέγεται ...ανάπτυξη.
Αυτός ο Θεός όμως δεν είναι φιλάνθρωπος.


1945. Τα αμερικανικά Β-29 καταστρέφουν συστηματικά την Ιαπωνία, τα θύματα ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, ο Χιροχίτο επιδιώκει να βρει την φόρμουλα συνθηκολόγησης. Και την ίδια εποχή, η ΕΣΣΔ που κατέχει ήδη ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, κηρύσσει τον πόλεμο και εξαπολύει και αυτή επίθεση στην Ιαπωνία. Και αυτό...λίγο πριν από τις ...διασκέψεις για την
...μεταπολεμική κατάσταση.
Το ...υπεροπλο, λένε οι ...γραφές προοριζόταν για τον Χίτλερ. Ο Τρούμαν αποφασίζει να το χρησιμοποιήσει στην Ιαπωνία. Που αποβλέπει; Μα να ακουστεί η ...έκρηξη μέχρι τη Μόσχα.

...Μετά.....
Και ..μετά την υπογραφή της συνθηκολόγησης ο Μακ Αρθουρ- ο μεγαλύτερος άνθρωπος μετά τον ...Χριστό, όπως τον παρουσίαζε ο Αμερικανικός Τύπος της εποχής-ορίζεται διοικητής της ηττημένης Ιαπωνίας...μέχρι το 1952.

Διοικητές των νομών και των μεγάλων πόλεων ορίζονται αμερικανοί στρατιωτικοί. Το ...liberal και το …progressive, είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν εκείνη εποχής της βίαιης αμερικανοποιησης της Ιαπωνίας. Καμιά 50αρια Ιάπωνες ανώτατοι αξιωματικοί οδηγούνται σε δικαστήρια πολέμου. Οι περισσότεροι κάνουν χαρακίρι, κάποιοι λίγοι ...επανεντάσσονται και συνεργάζονται... εποικοδομητικά με τους Αμερικάνους.

Οι Αμερικανοί διαλύουν τα στρατιωτικοβιομηχανικά συγκροτήματα, κάνουν αγροτική ...μεταρρύθμιση, αλλάζουν εντελώς το εκπαιδευτικό σύστημα αμερικανοποιώντας το πλήρως, και προσπαθούν με κάθε μέσο να διαλύσουν την παραδοσιακή ιαπωνική συμβίωση των γενεών, σχεδόν επιβάλλοντας το δυτικό πυρηνικό σύστημα της οικογένειας.

Αντίσταση ελάχιστη, σχεδόν μηδενική. Προφανώς η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι είχαν αφήσει αγιάτρευτες πληγές. Δεν ήταν ...μια ήττα. Δεν ήταν μια ...συνθηκολόγηση. Πίσω της η συνθηκολόγηση είχε τις πληγές ολέθρου και της απόλυτης υποταγής.

Άλλωστε αυτό το μοντέλο της αμερικανοποιησης της Ιαπωνίας, δεν επικαλούνταν ως success story, και για το ...Ιράκ οι Αμερικανοί;

Το 49 αποκτάει και η ΕΣΣΔ το ...υπερόπλο!

Το 1951 ιδρύεται η ιδιωτικών συμφερόντων TEPCO.

To 1951 υπογράφεται η συνθήκη ασφαλείας, που προβλέπει τη διατήρηση των βάσεων και των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα. Και μετά «ο ξεχασμένος πόλεμος», η επίθεση των ΗΠΑ στην Κορέα, με την κάλυψη του ...ΟΗΕ.

Μια ισχυρή υπερανεπτυγμένη Ιαπωνία είναι ένα όμορφο ...γεωπολιτικό συνορο, αναμεσα στους ... κακούς και τις ΗΠΑ. Αλλωστε η Ιαπωνία είναι "ο πιο γενναιόδωρος οικοδεσπότης" αμερικανικών στρατευμάτων. Η Ιαπωνία γίνεται ο περιφερειακός χωροφύλακας των Αμερικανών στον Ειρηνικό και ταυτόχρονα απόλυτα αμερικανοποιημένη αναπτύσσεται με οργιώδεις ρυθμούς.

Σήμερα η TEPCO είναι η 4η σε μέγεθος εταιρία παραγωγής ενέργειας στον κόσμο και η μεγαλύτερη στην Ασία.

Η TEPCO, είναι ένα διαρκές ...σκάνδαλο. Σχεδόν από τα πρώτα χρονια της λειτουργίας της. Μόνο μέσα στα τελευταία 25 χρόνια εμφανίζεται να έχει κουκουλώσει πάνω από διακόσια ατυχήματα και μόνο στην τελευταία δεκαετία να έχει ...πειράξει καμιά τριανταριά εκθέσεις επιθεωρητών ασφαλείας.

Μόλις το 2002 ο Πρόεδρος και αρκετά κορυφαία στελέχη παραιτούνται ύστερα από καταιγισμό δημοσιευμάτων για αλλοιώσεις σε αρχεία εργοστασίων.

Το 2006 η TEPCO παραδέχεται ότι έχει αλλοιώσει τα στοιχεία για τις θερμοκρασίες του ψυκτικού νερού στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι. κλπ, κλπ, κλπ.... Και φαντάζομαι ότι όποιος κάνει έναν στοιχειώδη επιφανειακό ψάξιμο, θα βρει ...κι άλλα, κι άλλα κι άλλα

Σήμερα, η Ιαπωνία, γίνεται κομμάτια. Τα εντόσθια του τίγρη κατασπαράζονται ....με τον ίδιο τρόπο που κατασπαράχθηκαν 66 χρόνια πριν

Κι ο Πρωθυπουργός ομολογεί ...απολογούμενος και δηλώνοντας ...«εξαιρετικά δυσαρεστημένος», ότι ιδιωτική εταιρεία TEPCO που έχει αναλάβει την διαχείριση και λειτουργία του πυρηνικού σταθμού, εξαπάτησε την κυβέρνηση, και για τον τρόπο λειτουργίας και για την παροχή στοιχείων...

Ότι ...θυμίζει στον καθένα. Ότι αναλογίες σκέφτεται ο καθένας...

Η μνήμη ούτως ή άλλως είναι ένα από τα ισχυρά όπλα των λαών. Η αμνησία ...σκοτώνει. Βιολογικά και ...πολιτικά.

Υ.Γ. Είναι πολύ ζόρικη ώρα για ...αστεία. Και αυτό είναι ένα ...μακάβριο αστείο, τούτη την ώρα. Πρόσφατα όμως έγινε best seller το βιβλίο «Walking the Talk: The Business Case for Sustainable Development» στο οποίο η TEPCO εξετάζεται «as a case study for corporate social responsibility» και εν τέλει εξυμνείται ως ένα ...λαμπρό επιχειρηματικό παράδειγμα κοινωνικής και εταιρικής ευθύνης!!!!!

15 σχόλια:

celin είπε...

Κατερινα,αψογο,συναρπαστικο κ πολυ χρησιμο το αρθρο σου!

cinderella είπε...

όπως τα λέει ο celin. Ανατριχιαστικό...:(

monahikoslikos είπε...

"Η αμνησία ...σκοτώνει. Βιολογικά και ...πολιτικά".
Μ' αυτό τα είπες όλα Κατερίνα!!!
Να 'σαι καλά να ...μας ανοίγεις τα μάτια!!!

monahikoslikos είπε...

!!!!!

Swell είπε...

Κοιτώντας τους συγγραφείς του "πονήματος" είδα ότι ένας εξ αυτών, απολύτως συμπτωματικά, είναι ο πρόεδρος του ομίλου της Royal Dutch/Shell... Η γνωστή ύποπτη, που όταν οι αυτόχθονες στον Αμαζόνιο αντιδρούσαν στις καταστροφές που προξενούσε στο περιβάλλον η Shell, κατέφευγε στη βοήθεια του τοπικού ΓΑΠα. Κι αυτός συλλάμβανε τους αρχηγούς των αυτοχθόνων, τους "δίκαζαν" και τους εκτελούσαν. Το βιβλίο είναι το απόλυτο "λιβανιστήρι".

Προσωπικά, συνεχίζω να μην καταλαβαίνω τη στωική στάση των Γιαπωνέζων. Οταν τα προβλήματα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο ήταν γνωστά εδώ και χρόνια.

katerina είπε...

Και ξαφνικά ο γαλλικός Τύπος αφηνει να εννοηθεί, ότι ΟΛΟΙ ήξεραν...

Θα μου πειτε,ακόμα και αυτή την ώρα, παιχνιδια παιζονται. Αλλωστε κάθε φορά,ότι απομένει απο χωρες,απο τόπους, απο...ανθρωποτητα, μένει αν ξαναμοιραστεί.

Προσωπικά,αυτό που μου έκανε εντυπωση περισσότερο απο όλα,ήταν ότι στην Ιαπωνία, δεν υπηρχαν ουσιαστικά αντι- πυρηνικά κινηματα. Θα μου πειτε ...η κουλτουρα του λαου. Απεργουν με ...περιβραχιονιο. Λατρευουν να πειθαρχουν στην κάθε λογής ιεραρχία. Ο απο πάνω...ξερει. Ακόμα κι αν ο αποκάτω επισης γνωριζει,ότι ο αποπάνω απλά τον σκοτωνει.

Σημερα διαβαζω για την ...αξιοπρέπεια των Ιαπώνων μπροστα στο ΕΓΚΛΗΜΑ. Και ...σαλτάρω. Και έτσι νοιωθω επιτελους και εγώ την εθνική υπέρηφάνεια. Όσο κακοτραχαλοι κι αν ειμαστε, τουλάχιστον δεν συνεναισαμε ποτε στην ομαδική αυτοκτονία. Μειοψηφίες; Μειοψηφίες.

Μακάρι να υπηρχαν αυτές οι μικρές εστω, αλλα ΘΟΡΥΒΩΔΕΙΣ μειοψηφιες στην Ιαπωνία των ΗΠΑ. Αυτά τα πρεζονια της ευαισθησίας. Ίσως κάτι σημερα να ήταν λίγο διαφορετικό.

Ή έστω,τουλάχιστον,ακόμα κι αν ειχε χαθεί- ποιος να αντεξει αν τα βάλει με τα θηρία και τα συμφεροντα που παιζονταν- ε,ρε πουστη μου,θα ειχαν τουλάχιστον δοθεί κάποιες μάχες. Δεν θα πηγαιναν, υπάκουοι, πειθαρχημένοι και ...ακλαυτοι.

katerina είπε...

Και εμενα με ...εντυπωσιασε το best seller. Ιδιαιτερα όταν ...όλοι γνωριζαν.
Κι αν ψάξεις και λίγο παραπάνω κάτι WBCSD (World Business Council for Sustainable Development) και κάτι CSR (Corporate Social Responsibility) σαλτάρεις... αν μη τι άλλο, για τον ΒΙΑΣΜΟ των λέξεων,των νοημάτων και των εννοιών...

Ανώνυμος είπε...

τελικα αυτη η δυτικου τυπου φιλοσοφια
"κυριαρχια του ανθρωπου επι της φυσης" αποδειχθηκε μεγαλη μαλακια .
γ.λ.

Green Z είπε...

Αμνησία...Βιασμός..Θα πρόσθετα και ΣΟΚ πολλαπλά! Κατερίνα μου ,το παιχνίδι γίνεται εφιαλτικό ! Και εκτός ελέγχου..Παράλογο - με την κοινωνική και..εταιρική ευθύνη να έχουν μεταλλαχθή σε σκελετούς ,που θα στολίζουν το τοπίο γύρω από τα πυρηνικά εργοστάσια μετά τις εκρήξεις τέλους στους πυρηνικούς αντιδραστήρες..Κρίσιμο ζητούμενο σε πόσα χιλιόμετρα γύρω από τα κατεστραμμένα εργοστάσια !

aldebaran είπε...

Την καλημέρα μου Κατερίνα.
Κάπως έτσι τελειώνει το όνειρο της "ασφαλούς" και "φτηνής" πυρηνικής ενέργειας.
Ας μας πούνε τώρα πόσο κοστίζει και πόσο μολύνει η πυρηνική ενέργεια και πόσο ο λιθάνθρακας..
Η εποχή της αθωότητας τελείωσε με το Τσέρνομπιλ, τώρα με τη Φουκουσίμα τελείωσε και η εποχή της αυταπάτης του Δυτικού κόσμου.
Ποιοι είναι χειρότεροι, οι κομματικοί γραφειοκράτες της Ουκρανίας που φοβόταν να πάρουν τηλέφωνο τη Μόσχα για να πουν ότι τα έκαναν μαντάρα ή τα στελέχη των ιδιωτικών εταιριών που έκρυβαν τη αλήθεια από το Τόκιο ;
Τα κίνητρα και των δύο έχουν μια συγγένεια παρά την μεγάλη διαφορά τους αλλά και μια ομοιότητα ώς προς το αποτέλεσμα .
Δεν ξέρω αν θα σταματήσει η παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνικούς αντιδραστήρες και δεν ξέρω αν είναι καν εφικτό αυτό με τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής έτσι όπως διαμορφώνεται από τα ασύδοτα καταναλωτικά πρότυπα του Δυτικού κόσμου.
Ξέρω πως ότι και να λένε, η "Πράσινη ενέργεια" δεν μπορεί να μπαλώσει τις τρύπες των ενεργειακών απαιτήσεων.
Ξέρω πως οφείλουν όλοι να καταλάβουν, είτε το ομολογήσουν είτε όχι οι αρμόδιοι,πως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να.....φωσφορίζουμε την νύχτα.

kanaliotis είπε...

βλέπω έχεις κεφάκια.

katerina είπε...

γ.λ.
ο εντυπωσιακοτερος παραγοντας, το αστοχαστο κέρδος των ελάχιστων, η αδιανοητη απληστία, το ψιχουλο που θα σου πεταξουν για να σκυψεις το κεφάλι να το πιασεις και να σου περάσουν την θηλεια.

katerina είπε...

Green Z, στα ποσα ...χιλιομετρα.
Προσωπικά πιστευω ότι κανείς απο ολους εμας, δεν θα μάθει ποτε.

Στην εποχή της ταχυτητας της πληροφορίας η πληροφορία ειναι απολυτα ελεγχόμενη.

Και επειδή, όποιαδηποτε μειωση του ποσοστου της παραγομενης ενεργειας απο΄πυρηνικά σημαινει... αδιανοητες μεταβολές σε όλων των ειδών τα μεγέθη, στοιχηματίζω ότι σε ελαχιστο χρόνο, θα αρχισουν τα ...καλοπιασματα. Θα δεις εκατονταδες "δημοσιευσεις" και χιλιαδες μισθοφορους της δημοσιογραφίας να μας διαβεβαιωνουν ότι βρε ...κουτά, η ραδιενεργεια ψηλώνει, αδυνατιζει, χαριζει μπράτσα και δίνει ...υγεία.

katerina είπε...

Aldebaran, και εγώ πιστευω ότι οι αναγκες που καλυπτει- για το ΣΗΜΕΡΙΝΟ status αμαγκών- η πυρηνική ενεργεια, αυτές δεν καλυπτονται ουτε απο πρασινη, ουτε απο κοκινη, ουτε απο κανελί με βουλες ενεργεια.

Και ...εκει ακριβώς ποντάρουν όλοι. Σε ποιες ...πλειοψηφιες του πρωτου κόσμου θα πεις, συγκατοικοι μου σε αυτό τον πλανητη, πάμε ένα ...κλικ κάτω;

katerina είπε...

Καναλιώτη γιατί να μην εχω;
"Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;" που λεει κι η παραδοσιακη ...αναρώτηξις