Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Το χρυσό σταυρουδάκι

Ειλικρινά, το βαρέθηκα όλο αυτό το παραμυθάκι με το Βατοπέδι. Δεν λέω έχει το απαραίτητο φολκλόρ. Έχει όλα τα συστατικά της συνταγής για ένα επιτυχημένο reality show. Πουλάει, όπως πουλάνε από τηλεοράσεως οι μαγειρικές, τα λογής λογής big brother και next top model, οι γάμοι της Μενεγάκη, ή... μια μαύρη σημαία στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη. Η τελευταία σοκαρε ...αρκούντως τους οπαδούς του πολιτικά ορθού. Ooh LaLa!!!

Σοκαριστικές ευκολίες, ράσα, λιβάνια, ελικόπτερα, λίμνες, πολιτικοί και πολιτικάντηδες, επιχειρηματίες και ψιλικατζήδες. Ίσως αν είχε και 5 γκόμενες μπορεί να ήταν και πιο ...juicy όλο αυτό το show. Αλλά και χωρίς γυναίκες- από όσο ξέρω δηλαδή, δεν παίρνω και όρκο, δεν το παρακολούθησα και φανατικά- μια χαρά έπαιξε.

Ειλικρινά δεν με αφορά στο ελάχιστο αν υπάρχει ζημιά του Δημοσίου από τις ανταλλαγές της Βιστωνιδας με ολυμπιακό ακίνητο ή πάσης άλλης φυσης ...ακινητο.
Υποθέτω απλά, ότι όταν η Κυβέρνηση πάει να παίξει τον άσσο της με το Βατοπεδι και επί ένα χρόνο ...δεν έχει εκτίμηση που να τεκμηριώνει την ζημιά του Δημοσίου, προφανώς η εκτίμηση δεν ανταποκρίνεται στα πολυπόθητα της Κυβέρνησης.

Ειλικρινά δεν με ενδιαφέρουν στο ελάχιστο, ούτε ο Δρυς, ούτε ο Φωτιάδης ή τα όποια άλλα φαντάσματα της Κυβέρνησης Σημίτη- μου φτάνει ότι απαλλαγήκαμε από τα συγκεκριμένα, αν και στην θέση τους ξεφύτρωνουν δεκάδες άλλα.
Ειλικρινά δεν με ενδιαφερουν στο ελάχιστο, ούτε τα τότε ...μικρά στο κομματικό μέγεθος στελεχακια, όπως ο Ξυνίδης και ο Πεταλώτης, που εσπευδαν να εισηγηθούν, να υπογράψουν και να επιβεβαιώσουν ότι η Κυβέρνηση Σημίτη προσταζε και που βέβαια έκαναν ...καριέρα.
Ειλικρινά δεν με ενδιαφέρουν στο ελάχιστο ούτε η ΚΕΔ, ούτε οι διάφοροι Ρουσόπουλοι, Δούκες, Βουλγαράκηδες και ...λοιποί συγγενείς, που συνδιαλέγονταν με τους καλόγερους βάσει ενός διακομματικού σχεδίου, ενίσχυσης της περιουσίας της Μονής.

Μάλιστα αν κάτι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ με εντυπωσιάζει συχωριανοί μου, είναι ότι όλο αυτό το ...project φαίνεται να το διεκπεραιώνουν όλοι αυτοί χωρίς να εμφανίζεται πουθενά μίζα.
Ασφαλώς το ...αζημίωτο, δεν είναι στην φύση όλων των προαναφερθέντων και η σωτηρία της ...ψυχής τους δεν μου ακούγεται και πολύ πειστικό επιχείρημα.
Υποθέτω ότι ένα μικρό έστω ...κατι τις, θα το έβγαλαν και αυτοί, ο καθένας ρε αδελφέ για τον κόπο του. Ή μπορεί απλά να υπολόγιζαν στην πολιτική εύνοια του εκάστοτε Πρωθυπουργού καθώς και στην ...πολιτικάντικη εύνοια των καλογέρων και των παπάδων στην πολιτική τους πορεία.
Αλλά όλα αυτά, πολύ μικρό ενδιαφέρον έχουν και όσο έχουν, εξαντλείται στα παράθυρα του τηλε-κουτσομπολιού.

Το ένα και ...ΜΟΝΟ από όλο αυτό το διακομματικό τουρλουμπούκι, που είχε για μένα τουλάχιστον, εξαιρετικό ενδιαφέρον, ήταν την «αντίδραση» του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του και ...οικολόγου επονομαζομενου. Γιατί... το Βατοπέδι είναι το δικό του μαγαζί. Δεν είναι ούτε του ...χαριτωμένου Εφραιμ, ούτε του …εμπνευσμένου επιχειρηματικά Αρσένιου. Και η ...εκκωφαντική σιωπή του ...Πατριάρχη, ήταν η πιο ηχηρή απάντηση στην υπόθεση Βατοπεδίου. Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν απαντώ... ο Κύριος να βάλει το χέρι του.

Ναι λοιπόν, θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω την ΑΛΗΘΕΙΑ για την υπόθεση Βατοπεδίου. Αλλά την ΑΛΗΘΕΙΑ. Την ιστορική ΑΛΗΘΕΙΑ. Αυτή που καταγράφεται και εντάσσεται στο διαχρονικό νταβατζηλίκι της Εκκλησίας σε αυτόν το τόπο, από την Τουρκοκρατία και βέβαια σε όλη τη πορεία του Ελληνικού Κράτους.

Κάποιοι θα μιλήσουν για ...θέμα εθνικής σημασίας. Ναι, πάντα η Εκκλησία έπαιζε πολιτικά και οικονομικά παιχνιδια ..."εθνικής" σημασίας.

Ψάχνοντας να βρω ...τι απέγινε η πρόσφατη «βούληση» της Κυβέρνησης για μια μικρή φορολόγηση της Εκκλησίας, έπεσα στην ιστορία του Ανδρέα Παπανδρέου που με περισσή ...ελαφράδα πριν καμιά 25 χρόνια επιχείρησε να ψελλίσει κάτι, για την εκκλησιαστική περιουσία. Βεβαίως ηττήθηκε κατά κράτος. Όχι μόνο η εκκλησιαστική περιουσία δεν ακουμπηθηκε απο την Πολιτεία, όχι μόνο ο Τρίτσης που βλακωδώς ...τον πίστεψε, αποπέμφθηκε από την Κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά ο δημόσιος κορβανάς φορτώθηκε και με το κόστος των μισθών των παπάδων. Κι άλλοι δημοσιοι υπάλληλοι κ. Αντιπροεδρε... Ευτυχώς ο Ιερωνυμος ευλογησε την πορεία της συζυγου σας προς το δημοτικό θώκο. Αυτός τον έβγαλε τουλάχιστον το μισθό του.
Σκηνές από τον Χριστόδουλο να κηρύσσει ιερό πόλεμο στον Σημίτη, τον Καραμανλή να υπογράφει τις ιερές λίστες, τον Ιερώνυμο πρώτη μούρη στο Υπουργικό Συμβούλιο του Γεωργίου Β’ Παπανδρέου Γ’.

Τώρα βέβαια εμείς που επιτρέπουμε ΑΚΟΜΑ στην Πολιτεία να γράφει στα σχολικά εγχειρίδια που μορφώνουν τα παιδιά μας, για το κρυφό σχολειό, την Αγια Λαύρα, και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τον Παπαφλέσα, ας μην σοκαριζομαστε από τα διακομματικά παιχνίδια με τα λογής λογής Βατοπέδια.

Άλλωστε ακόμα και ο Άρης, ο Άρης που έφτιαξε τον μεγαλύτερο εθελοντικό στρατό της βαλκανικής ιστορίας -και όχι μόνον-, όταν μιλούσε στις πλατείες των χωριών δεν αρκούνταν μόνο στη μαγεία και στη φωτιά των λόγων του, ξεκούμπωνε τάχα μ’ τάχα, το κουμπί από το αμπέχωνο για να φαίνεται ότι φορούσε ένα χρυσό σταυρουδάκι.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κατερινα καλημερα , ειναι γνωστο οτι στην ελλαδα εχουμε το επισημο κρατος και το παρακρατος που βασικα εκφραζεται απο την εκκλησια η οποια ειναι και ο φορεας του εθνους ...ειμαστε το μοναδικο κρατος της ευρωπης που οι παπαδες μπαινουν μεσα στο κοινοβουλιο , που συμμετεχουν σε υπουργικα συμβουλια και φτανουν σε σημειο μεχρι και εξωτερικη πολιτικη να κανουν (ανθιμος-σκοπιανο κ.λπ.) το θεμα ειναι αυτον τον ρολο τον επελεξε η ιδια η εκκλησια ? η της τον επεβαλαν ? τελικα τι μπορει να προκυψει ρε κατερινα απ' αυτο το σχιζοφρενικο κρατος? καπιταλιστες , με τετοιο παρελθον (βυζαντινο ορθοδοξο ) δεν μπορουμε να γινουμε ...αλλα ουτε και κουμμουνιστες , στο ΕΑΜ , παλι παπαδες υπηρχαν , πως να γινεις κομμουνιστης αν δεν μπορεις να "σκοτωσεις" τον παπα σου.. μπερδεμα μεγαλο . γιωργος

Ανώνυμος είπε...

καλημερα απλη και περα απο καθε βασανιστικη σκεψη!!φιλια

Swell είπε...

Κατερίνα μου γιατί αγνοείς τη μοναδική αλήθεια που παραδέχτηκε η κα Πελέκη; Οτι τα έκαναν όλα για να έχουν την ευλογία της Παναγίας;

Από την άλλη ο κάθε ρασοφόρος, όποιον κοσμικό τίτλο κι αν φέρει - πατριάρχης, αρχιεπίσκοπος, client service manager, κ.λ.π) δυο σκοπούς έχει. Να διαιωνίσει αυτό το αρρωστημένο καθεστώς που λέγεται εκκλησία και να μη διαταράξει τη βρόμικη σχέση της με το λερό κράτος που λέγεται Ελλάδα. Ετσι και οι αναφορές στα βιβλία για το γάιδαρο που πετάει και τις άλλες τερατολογίες.

monahikoslikos είπε...

Πριν προσπαθήσουμε να διαλευκάνουμε την υπόθεση του Βατοπεδίου Κατερίνα πρέπει, προηγουμένως, να διαλευκάνουμε την πτώση του Σινούκ που έστειλε άναυλα πεσκέσι στον δημιουργό τους τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τη συνοδεία του (δικηγόρους, λογιστές, συμβολαιογράφους κλπ) που πήγαιναν να "προσκηνήσουν" στο "Αγιο" όρος.
Αν σ' αυτή την ιστορία, που όλοι αποφεύγουν όπως ο διάολος το λινβάνι, δεν δοθούν πειστικές απαντήσεις μην ψάχνεις ψύλους στα άχυρα του Βατοπεδίου...

Meropi είπε...

Κατερίνα μου,
το σταυρουδάκι χρυσό ή μη, δυστυχώς ακολουθεί και στοιχειώνει το Κράτος σε κάθε του βήμα.

Ευάγγελος είπε...

Αυτονόητες, όσο και διαχρονικές απορίες, που επιδέχονται το ίδιο αυτονόητες όσο και διαχρονικές εξηγήσεις... Καλή εβδομάδα!

katerina είπε...

Καλημέρα Γιωργο.
Είναι πολύ συνειδητή η διαχρονική αποφαση της Πολιτείας να χρησιμοποιεί την Εκκλήσια και βέβαια με το αζημιωτο.
Ειχαν πάντα μια απολυτα αγαστη συνεργασία και συνυπαρξη. Κια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. την χρησιμοποιησαν και τα χρησιμοποιησε επ' ωφελεία και των δύο.

Κοινώς το ένα χερι νιβει το άλλο και τα δυό το προσωπο.

katerina είπε...

Χαιρομαι που κάποια πρωην ...σιωπηλή βγαινει στις ρουγες με ένα κόκκινο φουστάνι.

Πολύ καλη μερα σας

katerina είπε...

Swell ξερεις τι μου κάνει "εντυπωση". Το μοντέλο διοικησης του Γιωργάκη αυτο το καθαρα νεοφιλελευθερο, εμπεριέχει μέσα του και τον φιλελευθερισμό.

Αφου τρωμε που τρωμε στη μάπα το νεο- μήπως τουλάχιστον να ακολουθησει και το προταγμα του φιλελευθερισμου που απαιτεί διαχωρισμό Κρατους Εκκλησίας;

Ναι ρητορικό ειναι το ερωτημα. Ασφαλώς κανεςι απο τους δυο συμμαχους δεν αθ απεκδυθεί των "δικαιωμάτων" του.

Swell μακάρι τουλάχιστον να χρησιμοποιησουν τον Εφραιμ στην θέση του Υπουργου Οικονομικών. Ειναι εξισου λαμόγιο αλλά πολύ ευφυεστερος.

katerina είπε...

Λυκε, ειλικρινά δεν ξερω τι πηγαινε να κάνει ο Παριάρχης στο Βατοπεδι και πολύ περισσότερο δεν ξερω το τι μπήκε εμποδιο στο ...θεοπνευστο σχεδιο τους. Ριχνει ο Υψιστος ελικοπτερα;

Αλλά συμφωνώ απολυτα μαζί σου, ότι στο Βατοπεδι προσπαθησαν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να μας εμφανισουν μια τριχα απο ένα τεραστιο σκοινί...

Για αυτο λέω ότι κάποτε θα ηθελα να μάθω την ΙΣΤΟΡΙΚΗ αλήθεια για τις "Εθνικές" ...υποθέσεις.

katerina είπε...

Μεροπη μου καλημέρα,
σεβομαι απολυτα το σταυρο που φοράει και πολύ περισσότερο που σηκώνει ο κάθε πολιτης, χριστιανος, αλλοθρησκος, ορθοδοξος, καθολικός ή αιρετικός.
Αλλά αυτη η ιστορία πρέπει επιτελους να σταματησει.
Ειναι η χειροτερη, η πιο πολιτικάντικη εκμεταλευση του υπαρξιακου φοβου του κάθε ανθρωπου. Σιχαμερη και απολυτα οργανωμένη.

katerina είπε...

Καλημέρα Βαγγέλη και καλώς μας ήρθες.

KOYKLITIS είπε...

Το κατάλαβαν όλοι οι πολιτικοί μας, το είχε καταλάβει και ο Άρης, πως ο σταυρός είναι το μόνο που μπορεί να κάνει αυτόν τον κοπρολαό να σηκωθεί από τον καναπέ και ανάλογα πολιτεύεται…
Τα λες τόσο όμορφα που ό,τι περισσότερο πει κανείς είναι περιττό.
Μια απορία έχω, και με βασανίζει, σχετικά με το σταυρό που φορά στον αλαβάστρινο λαιμό της η Κανέλλη.
Το κάνει επειδή είναι θεούσα ή για να παίρνει ψήφους από το κοπάδι-το ποίμνιο ήθελα να πω.
Δεν θέλω να σε ζορίσω, αν ξέρεις όμως πολύ θα το εκτιμούσα να τόλεγες για να έχω μια απορία λιγότερη σ΄ αυτή την παλιοζωή.

katerina είπε...

Κουκλιτη καλησπέρα.
Ομολογώ ότι το σταυρουδάκι στο λαιμό της Κάνέλη δεν το έχω προσέξει και πολύ περισσότερο δεν γνωριζω το κινητρο κανενός.

Δεδομένου ότι το ΚΚΕ έχει διαχωρισει την θέση του ΚΕΝΤΡΙΚΑ για την σχεση Κρατους - Εκλησιας,και δεδομένης της αναγνωρισιμότητας της Κανέλη τεινω να πιστεψω(χωρίς όμως να έχω γνωση ή άποψη),ότι μάλλον το όποιο σταυρουδάκι έχει να κάνει με την δική της αντιληψη,πιστη ή ότι και σεβομαι ΑΠΟΛΥΤΑ την σχεση του όποιου με την όποια θρησκεια και τα τελετουργικά της.

Κουκλιτη μου,το προβλημα μου δεν ειναι η όποια θρησκεια. Το μεγάλο μου προβλημα ειναι η τοσο έντονη αναμειξη της Εκκλησιας στα θέματα της Πολιτείας και ακόμα χειροτερα ο εναγκαλισμός της κάθε Κυβερνησης με την Εκκλησία για ίδιον όφελος.

Η αμοιβαια εξυπηρετηση συμφερόντων ειναι αυτή που με διαολίζει.
Αν ειναι πιστός,θρησκοςή ακομα και θρησκοληπτος ο όποιος πολιτικός καλά κάνει. Αλλά δεν ειναι αυτο το ζητουμενο. Οι Κυβερνησεις χρησιμοποιουν την δυναμη που έχει η Εκλησία,στον ανωνυμο πιστο,και αυτη την δυναμη της χρησιμοποιουν με το αζημιωτο.

Ασφαλώς βεβαια,η Εκκλησία δεν ειναι ηλίθια να αποποιηθεί τη δυναμη της που προερχεται απο την καταχρηση της πιστης του κάθε πολιτη.

philalethe είπε...

Αχ, αχ, θα είχα πολλά να πω(που τα έχω ξαναπεί), αλλά ας αρκεστώ σε ένα σχόλιο ακριβώς εδώ:
"...ο Άρης, ο Άρης που έφτιαξε τον μεγαλύτερο εθελοντικό στρατό της βαλκανικής ιστορίας..."

Ο Άρης ήταν πράγματι πιστός Χριστιανός, δεν ήταν "παπατζής", όσο και αν το ΚΚΕ λογόκρινε τις φωτογραφίες του. Ο παπά- Ανυπόμονος(που του είχα χαρίσει και τον σταυρό αυτόν)πάντως παρατηρεί ότι, ίσως λόγω της επιρροής των διαβασμάτων του, δεν είχε, πέραν της Θ. Λειτουργίας και του ψαλμού με τους επίλεκτους εκεί μαυροσκούφηδες, μυστηριακή ζωή. Ο σεβασμός του προς τον Κλήρο ήταν απίστευτος δε, εφάμιλλος των ρωμηών αναρχικών της Κλεφτουριάς επί Τουρκοκρατίας βέβαια.

Τέλος, η Αντίσταση στην Ελλάδα είχε τα περισσότερα θύματα, ήταν η πιο λυσσασμένη με την καλή έννοια απέναντι στο τεράστιο κακό της Κατοχής από το θετικιστικών καταβολών ναζιστικό τέρας...

Αυτά, τα ολίγα, για τώρα... Και τις ευχές μου στο ιστολόγιό σας εδώ...