Μια φορά και έναν καιρό... πριν από 190 χρόνια περίπου, άντε, για την ακρίβεια το 1823, η Β’ Εθνοσυνέλευση, ορίζει μία...Επιτροπή.
Διόλου περίεργο άλλωστε, οι Επιτροπές, είναι σταθερές αξίες στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους. Τι θα κάνει αυτή η Επιτροπή; Θα εξετάσει τα οικονομικά του Αγώνα, και θα εισηγηθεί ...λύσεις.
Τι συμπέρασμα έβγαλε η ...Επιτροπή; Μα αυτό που επί αιώνες «συμπεραίνουν» πάντα, οι επιτροπές, στην Ελλάδα. Ότι πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από τους τοπικούς άρχοντες και βέβαια ότι ο δανεισμός είναι μονόδρομος…
Μια και δυό λοιπόν, τον Μάη του 1823, το Εκτελεστικό, όπως έλεγαν τότε την Κυβέρνηση, εξουσιοδοτεί τον Ορλάνδο, τον Λουριώτη και τον Ζαΐμη, να πάνε στις ...Λόντρες και να συνάψουν ένα δάνειο. Μάλιστα τα έξοδα του ταξιδιού τους τα κάλυψε ο Λόρδος Βύρων για να επισκεφτούν συστημένοι τους ...φίλους του. Τώρα τουλάχιστον πληρώνουμε μόνοι μας τα έξοδα ...ταξιδίου των πολιτικών ταγών και διαπραγματευτών μας.
Πήγαν λοιπόν στα ...Λονδίνα, και μετά από …έντονες διαπραγματεύσεις -αξύριστος και κουρασμένος μεταδίδουν οι…ρεπορτερς της εποχής ότι ήταν ο Λουριωτης-, κατάφεραν, οι έλληνες απεσταλμένοι, να πάρουν ένα δάνειο από τον Λονδρέζικο τραπεζικό οίκο Λονφάν. Και βέβαια στις «διαπραγματεύσεις» πήραν μέρος και οι εκπρόσωποι του …Φιλελληνικού Κομιτάτου.
Το δάνειο ήταν 800.000 λίρες, 5% τόκος, 3% …προμήθεια, 1,5% ασφάλιστρα. Εγγύηση; Όλα τα ελληνικά κτήματα και όλα τα ελληνικά έσοδα. Τότε τα ελληνικά έσοδα έφταναν στα 12.000.000 γρόσια. Την ισοτιμία της εποχής …λίρα- γρόσι, ομολογώ ότι την έψαξα αλλά δεν την βρήκα.
Βέβαια, στην επαναστατική διοίκηση της Ελλάδας… έφτασαν μόνο οι 400.000 λίρες. Κάτι τόκοι των πρώτων ετών που παρακρατήθηκαν, κάτι χρεολυσία, κάτι προμήθειες…ότι απέμεινε τέλος πάντων από το δάνειο, ήταν γύρω στις 400.000 λίρες και έφτασε στην Τράπεζα Βαρφ, που έδρευε στην τότε Αγγλοκρατούμενη Ζάκυνθο. Βέβαια… παρότι το δάνειο ήταν ληστρικό, στην Ελλάδα χαιρετίστηκε σαν τεράστια πολιτική επιτυχία και βέβαια τότε ΔΝΤ ...δεν υπήρχε.
Λίγο αργότερα, και αφού αυτά τα χρήματα είχαν φαγωθεί …βασικά για να κερδίσει την εμφύλια διαμάχη η παράταξη Κουντουριώτη, το Βουλευτικό αποφασίζει και τη σύναψη άλλου δανείου. Το δίνει η Λονδρέζικη τράπεζα των αδελφών Ρικάρντο, 2.000.000 λίρες αυτή τη φορά, και βέβαια στην Ελλάδα φτάνει μόνο το ποσό των 800.000 λιρών, μιας που πάλι κρατήθηκαν και παρακρατήθηκαν της Παναγιάς τα μάτια. Ή μάλλον...δεν φτάνει ΤΙΠΟΤΑ.
Διότι …ενώ στην διαχειριστική (σκανδαλώδη!!!)επιτροπή του πρώτου δανείου, συμμετείχαν και Έλληνες, την διαχείριση της εκταμιευσης του δεύτερου δανείου, ανέλαβε το ...Φιλελληνικό Κομιτάτο.
Διότι …ενώ στην διαχειριστική (σκανδαλώδη!!!)επιτροπή του πρώτου δανείου, συμμετείχαν και Έλληνες, την διαχείριση της εκταμιευσης του δεύτερου δανείου, ανέλαβε το ...Φιλελληνικό Κομιτάτο.
Από αυτό το δεύτερο δάνειο, 210.000 λίρες, πήγαν για την …αναχρηματοδότηση του πρώτου δανείου, καμιά 80.000 για την αγορά όπλων και πυροβόλων (…….), 160.000 για την ναυπήγηση 6 ατμοκίνητων πλοίων σε εγγλέζικα ναυπηγεία … και 155.000 για την ναυπήγηση δυο φρεγατών σε ναυπηγεία της Νέας Υόρκης. Δηλαδή για να μην πολυλογούμε, δανειστήκαμε με επαχθέστατους όρους για να χρησιμοποιησουμε τα λεφτά για να ναυπηγήσουμε καράβια στα ναυπηγεία τους. Αλλά....
Από αυτά τα καράβια μόνο τρία ήρθαν στην Ελλάδα, και μόνο ένα…για να προλάβει ενταχθεί στον αγώνα, Από τις φρεγάτες δε μόνο μια έφτασε …κάποτε (πολύ αργά) στην Ελλάδα. Η δεύτερη πουλήθηκε για να χρηματοδοτήσει την πρώτη. Τι απέμεινε για …την Ελλάδα; …Δεν απαντάμε σε ανόητες ερωτήσεις….
Α, το καλύτερο... οι Άγγλοι επιβάλουν με το …έτσι θέλω, έτσι γουστάρω, έτσι μου αρέσει ρε αδερφέ, Αρχηγό του …«στόλου», τον Ναύαρχο λόρδο Κόχραν.
Στην Ελλάδα το Μεσολόγγι έχει ήδη πέσει. Ο Κόχραν, αφου έχει φάγωθεί το σκυλί με το λουρί, επισπεύδει τη ναυπήγηση της "Καρτερίας" ώστε να πλεύσει τουλάχιστον αυτή για βοηθεια. Το πλοίο, το πρώτο ατμοκίνητο για πολεμικές επιχειρήσεις, το πρώτο στην ιστορία του κόσμου, έπρεπε να είχε παραδοθεί τον Αύγουστο του 1825 αλλά οι εργασίες του θα τελειώσουν τον Μάρτιο του 1826.
Τέλος πάντων, έτοιμη (ο Θεός να την κάνει …έτοιμη γιατί πήρε και φωτιά, έξω από την Σαρδηνία) η περίφημη Καρτερία, ναυπηγημένη που αλλού… στο Brant Shipyard, Deptford on Thames καταφτάνει τον Σεπτέμβρη 1826 στα ελληνικά νερά. Το παπόρι του Κοχράνη...
Για τα ...υπόλοιπα σκάφη; Έχει ήδη ξεσπάσει το περίφημο «σκάνδαλο του Λονδίνου» όπου «ανακαλύφθηκε» ότι οι τριτεγγυητές, διαχειρίζονταν τα χρήματα του δανείου…φορτώνοντας άχρηστα υλικά, προμήθειες και …αμοιβές....Άλλο πάλι και τουτο...
Πως θα επανδρωθεί τώρα το πλοίο; Μα όχι βέβαια, από Έλληνες ναυτικούς. Θα πληρώσουμε εγγλέζικο πλήρωμα...διότι...
Η απάντηση του Κόχραν στους Υδραίους που το πήραν κατάκαρδα το ότι δεν προτιμήθηκαν Έλληνες ναυτικοί για πλήρωμα, ήταν ...ότι δεν ήρθε στην Ελλάδα για διασκέδαση, θα προσλάβει ...χρησίμους.
Η απάντηση του Κόχραν στους Υδραίους που το πήραν κατάκαρδα το ότι δεν προτιμήθηκαν Έλληνες ναυτικοί για πλήρωμα, ήταν ...ότι δεν ήρθε στην Ελλάδα για διασκέδαση, θα προσλάβει ...χρησίμους.
Από τα υπόλοιπα 5 ατμοκίνητα που είχαν παραγγελθεί η “Επιχείρηση” θα φθάσει στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1827, ο “Ακαταμάχητος” θα ...καταστραφεί σε δοκιμές στον Τάμεση και τέλος ο “Ερμής”, θα φτάσει στο Ναύπλιο τον Οκτώβριο του 1828.
Αν σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Αν σας παραπέμπει κάπου όλο αυτό... Κάθε ομοιότητα είναι απλά συμπτωματική. Ούτως ή άλλως, η ιστορία θα επαναλαμβάνεται και θα ξαναεπαναλαμβανεται μέσα στους αιώνες, φάρσα ή όχι, πάντα τραγική, πάντα επώδυνη και πάντα πολύ ...ακριβή.Πολύ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ.
...Έτσι... Πάντα... Πατριωτικά... «Για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία»
Α, καλέ θα ξέχναγα το …..καλύτερο!!! Το 1838, ο Υπουργός Οικονομικών της Βαυαροκρατίας, κατηγόρησε τους διαπραγματευτές για τους επαχθείς …όρους δανεισμού, και το …Ελεγκτικό Συνέδριο προχώρησε σε προσημείωση των περιουσιακών τους στοιχείων για να δημευτούν. Προσέφυγαν στη …δικαιοσύνη…και ΒΕΒΑΙΑ, δικαιώθηκαν.
Α, καλέ θα ξέχναγα το …..καλύτερο!!! Το 1838, ο Υπουργός Οικονομικών της Βαυαροκρατίας, κατηγόρησε τους διαπραγματευτές για τους επαχθείς …όρους δανεισμού, και το …Ελεγκτικό Συνέδριο προχώρησε σε προσημείωση των περιουσιακών τους στοιχείων για να δημευτούν. Προσέφυγαν στη …δικαιοσύνη…και ΒΕΒΑΙΑ, δικαιώθηκαν.
18 σχόλια:
Καλησπέρα Κατερίνα,
Ολα τόσο ίδια. Ακόμα κι η δικαιοσύνη...
Swell μου, όλα ίδια...
Εγώ όμως μαι απορία την έχω. Ενταξει οι εξεταστικές οι δικές μας, τους ξέπλυναν όλους στις κολυμβηθρες του Σιλωαμ. Ποινική ευθυνη, δνε υπάρχει. Σε κανέναν. Καμμιά αστική άραγε δνε υπάρχει;
Και τι να τους κάνουμε στην φυλακή; Τωρα φτηνή δουλεια ειναι να ταιζεις τον Καραμανλή. Ενω να διεκδικήσεις κατι τις απο τοςυ διαχειριστες των κλεμμένων; Μάλλον πιο συμφέρον. Και σίγουρα πιο τσουχτερό.
Σιγά ρε μην είναι όλα τα ίδια! Αφού οι τότε φρεγάτες δε έγερναν δεξιά!!!
In 1825,a second Greek loan was launhed for a nominal 2.000.000 pounds.Of this sum only 257.000pounds was even sent to Greece.The rest of the money was either purloined by the Greek commissioners or used to prop up the loan stock in a falling market and make good the losses of leading Philhellenes.(See L.H.jenks.The Migration of British Capital,London,1938,p.51.)
Γεια σου Κατερινα ,με τις υπεροχες αποψεις και αναλυσεις σου.
κατερίνα, μια θερμή παράκληση: γράψε,βρε συ, ένα βιβλιαράκι ιστορίας να διαβάζεται χωρίς να θέλεις λεξικό και λεξοτανίλ, έτσι με χιούμορ και ανατρεπτική ματιά, να το λατρέψουν οι κακόμοιροι οι έφηβοι, που βλέπουμε και παθαίνουμε να τους πείσουμε ότι κάτω από τη μούχλα η ιστορία έχει ωραία πράματα!
Αλήθεια σου λέω, θα μου έλυνες τα χέρια!
Και μετά, θα σου γράψω εγώ μια χημεία σαν οδηγό μαγειρικής,ή βιβλίο συνταγών για μαγικά φίλτρα, όπως αυτή που αγάπησα μαθήτρια (το μόνο από τα θετικά μαθήματα).
Τελικά οι μη ειδικοί μπορεί να μας σώσουν.
Το χθες, το τώρα, το αύριο ,θα ρίχνει και θα μαζεύει την τράπουλα με τον ίδιο τρόπο.
Να το πάρουμε απόφαση;
Δύσκολο..
πολύ πολύ σωστά, κάπου τα χα διαβάσει όλα αυτά, έκλαιγα και γέλαγα συνάμα με το χάλι μας...
Χαχαχα!
Γιαυτό λένε η Ιστορία κύκλους κάνει!
Έτσι είναι darling!
Φιλιά!
Να τα βλέπουν αυτοί oι κακεντρεχείς που κατηγορούν το κράτος ότι ....δεν έχει συνέχεια. :))
Εσυ Στεργιε γιατί αντί να εισαι έξω απο το Χρηματιστηριο σουλατσάρεις στις λεωφόροςυ και στα μονοπάτια του διαδικτύου;
Αντι βρε να το αποκλεισετε άπαξ δια παντός, αφήσατε να αρχισει η συνεδριαση και μέχρι τωρα...πεφτει...πεφτει...πέφτει.
Χρηστο μου, χαιρομαι πολύ πολύ που σε βλέπω απο εδώ. Θα τα ...πούμε. Φιλια!!!
Γυριστρουλα μου, καλή μου άκου να δεις τι παθαινω, τετοιες ...αποδομήσεις κάνω και στο παιδί μου όταν διαβάζει την σχολική πατριωτική ιστορία και έχει πάθει ...διχασμό μαθητριας.
Μπα δεν ειναι για καλό!!! Ας αφήσουμε τα ονειροπολα παιδιά μας να μαθαινουν αυτό το αθλιο "για του Χριστου την πιστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία".
Πέρα όμως απο την πλάκα, αν ήξερες ποσο πολύ ποντάρω σε φωτισμένους φιλολόγους σαν και εσένα, να διδαξουν στα παιδιά μας την πραγματική έννοια της Πατρίδας. Να την αγαπάνε για αυτό που είναι, και όχι για αυτό που οι άθλιοι πατριδοκάπηλοι, οι άκαπνοι απο την ζωή, οι ηθικολογοι που ΠΑΝΤΑ ειναι τα μεγαλυτερα λαμόγια, προσπαθούν να τοςυ εμφυσησουν.
Αντιγονάκι μου γλυκό (όχι βρε, εγώ ...γιαγιά ΔΕΝ θα σε πω ποτέ, έφηβη εισαι) ναι δνε θα το πάρουμε αποφαση ποτέ. Θα ριχνουμε τα γκλιτερακια και θα κάνουμε χάζι.
Master να κάνω μια Wish; Μου υποσχεσαι να "πιασει";
Καλημερουδια κι απο μένα Σκορπίνα
Φοράδα μου, ασφαλώς και το Κράτος έχει συνέχεια. Την ίδια πάντα. Κι αν κανείς τολμησει αν βγάλει γλώσσα, ευτυχώς εχουμε και τον Πετσαλνικο να τον βάζει ...στη θέση του...ε, ρε γλέντια!!!!
Ναι-ναι Κατερίνα!Γράψε ένα βιβλίο ιστορίας,να το λατρέψουν οι έφηβοι...Γιατί θα το λατρέψουν σίγουρα!
Τα φιλιά μου...
Βρε κάτι μου θυμίζει, αλλά να δεις τι γαμώτο! χαχαχα!
Δημοσίευση σχολίου