Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Η Χίλαρυ, η Μαριέττα και ...εγώ

Διαφορές τεράστιες, ομοιότητες, καμία οφθαλμοφανής.
Η Χίλαρυ, διαχειρίστρια, του πόνου, της ντροπής, της εικόνας.
Η Μαριέττα, δυναμική, αδύναμη, ερωτευμένη και αιθεροβάμων .....όπως κάθε ερωτευμένη.
Η Χίλαρυ, γυναίκα ισχυρού.
Η Μαριέττα, γυναίκα εντελώς ....ανίσχυρου.
Η Χίλαρυ, μάννα λαμπερή.
Η Μαριέττα, μάννα κουράγιο.
Η Χίλαρυ, τυπικό δείγμα γυναίκας της γενιάς και της ράτσας της
Η Μαριέττα, τυπικό δείγμα asexual που διεκδικεί το ρόλο της γυναίκας
Η Χίλαρυ, που δακρύζει όταν πρέπει
Η Μαρίεττα που κλαίει όταν δεν πρέπει
Η Χίλαρυ, που βλέπει εκεί που θέλει
Η Μαριέττα, που βλέπει εκεί που της δείχνουν
Η Χίλαρυ που μισοκλείνει τα μάτια και λέει με τρεμάμενη φωνή «shame on you»
Η Μαριέττα που κοιτάει ευθέως τις κάμερες και λέει με στεντόρεια φωνή «δεν ντρέπομαι»
Δεν έχω δει παρά μόνο την πολύ επιλεγμένη από τα Μέσα, εικόνα της Χίλαρυ.
Θυμάμαι όμως την Μαριέττα σε ένα από τα ετήσια πανηγυράκια της ΔΕΘ, ντυμένη .....Jessica Rabbit, να κρατάει την τυχερή της κόρη, άτυχη αυτή, αλλά τόσο περήφανη μάννα, να την επιβάλλει, να της χαμογελάει, να κλείνει τον κόσμο ανάμεσα τους.
Και τη λάτρεψα. Και κατάλαβα ότι ο άδικος αγώνας που την προόρισαν να δώσει, θα είναι το Βατερλώ της. Θα κατέβει στη μάχη, χωρίς σχέδιο, χωρίς εφεδρείες, χωρίς άμυνες, χωρίς συμμάχους. Και θα ηττηθεί ατιμωτικά. Θα καταλάβει το ύψωμα και θα χάσει τον πόλεμο. Θα βάλλει τη σημαία, και θα μείνει μόνη της να τη φυλάει, όταν οι στρατηγοί θα έχουν ήδη υπογράψει, τη συμφωνία παράδοσης.
Μπορεί να μην εστίασε ποτέ η κάμερα στις γάμπες της Μαριέττας αλλά ήταν πολύ καλλίγραμμες. Και τώρα, αν ξυπνήσει, κάποιος θα πρέπει να της πει ότι την ακρωτηρίασαν. Και βέβαια αυτή είναι η τύχη της κάθε Μαριέττας. Ο ακρωτηριασμός.
Δεν ήταν παραδείσιο πτηνό η Μαρίεττα, δεν ήταν αρπακτικό πτηνό η Μαριέττα, τα δύο είδη πτηνών που είθισται να αγαπάνε οι άνδρες. Αλλά ήταν η πιο Γυναίκα που έχω δει ποτέ μου. Τυφλή, αποφασισμένη, προσηλωμένη, αυτοκαταστροφική, ηρωική, χαοτική.
Ξανθιά Χίλαρυ, θα ποντάριζα σε σένα. Μπορώ να σε φανταστώ, να έχεις μάθει χρόνια πριν, τα λόγια, το βλέμμα, την κίνηση της νίκης.
Μαριέττα μου, εσύ που ναυάγησες σε θάλασσες που δεν ταξίδεψες ποτέ.
Η Χιλαρυ, η Μαριέττα και ...εγώ.
Απλά γυναίκες. Και τι σημαίνει άραγε αυτό;;;

10 σχόλια:

OnWine είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
OnWine είπε...

Κατερίνα, welcome back!

Το κείμενο, όπως πάντα, εξαίρετο...
Εν τούτοις, θα μου επιτρέψεις να μην σχολιάσω την ουσία του.
Και τούτο, γιατί έχω την αίσθηση, ότι γράφτηκε γιά σένα, και γιά κάποιο ειδικό κοινό...
...και ως εκ τούτου, εμείς ...περισσεύουμε.

Μπορεί, βέβαια, να κάνω και λάθος, οπότε... αναμένω τους μύδρους σου.

Πάντως -και όχι επί της ουσίας- είμαι και εγώ θαυμαστής της Μαριέττας.

Οπως όλους τους -κατά καιρούς- ελάχιστους αξιόλογους πολιτικούς, το σύστημα δεν μπόρεσε να την "χωνέψει". Και συνεπικουρούμενο από ΟΛΑ τα κόμματα, και με την βοήθεια της απεχθέστερης φάρας στην Ελλάδα, αυτής των καθηγηταράδων, την "ξέρασε"

Ελπίζω να γίνει καλά

...και ευχές στις Μαριέττες...

Grammateas είπε...

Η Μαριέττα περνάει ένα μαρτύριο. Η περιπέτεια αυτή θα λύγιζε τον καθένα μας και ως ασθενή και ως συγγενή. Πέρα από αυτό όμως η Μαριέττα αποτέλεσε από τα πιο σκληρά στοιχεία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, σφοδρός πολέμιος του ΠΑΣΟΚ, θεωρώ ότι αν ήταν άνδρας μπορεί να συμμετείχε και στους Κένταυρους... Συμφωνώ απόλυτα ότι στάλθηκε σε μία μάχη χωρίς εφεδρείες. Την εγκατέλειψε η παράταξη της, ίσως έφταιξε και αυτή που δεν προστάτεψε τον εαυτό της. Σε μία δύσκολη στιγμή, της εύχομαι και εγώ καλή ανάρρωση.

tractatus είπε...

Καλώστην νε την πέρδικα!!!
Δεν έχω πολά να γράψω γιατί σέβομαι την περιπέτεια που περνάει η Μ.Γ. , όπως κι άλλων αφανών γυναικών σε μικροσυνοικίες, άγνωστες αφού δεν έγιναν υπουργοί ή υποψήφιες για Πρόεδροι Αυτοκρατορίας...σε συνοικίες της Αφρικής, ακρωτηριασμένες, ταλαίπωρες, χωρίς μέσα και περιποίηση ή γυναίκες της Παλαιστίνης που αυτές τις μέρες θάβουν παιδιά ή πεθαίνων πλάι τους.
Σέβομαι την μοναδικότητα όπως και την οπτική γωνία που έχει ο καθένας γι' αυτό που βλέπει και συγκρίνει...ακόμα κι ανόμια πράγματα με ανόμιες ταυτίσεις ή στερεότυπα.

Sinistra Radicale είπε...

Κατερίνα κατερίνα!!! Ξέρεις ποιός είπε στον Γιωργάκη KEEP WALKING??????
ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ.....Ε ρε γλέντια!!!!!!!
Καλημέρα.

τσότσος είπε...

Κατερίνα καλημέρα,
Τί ανακατεύεις την "μηχανή" Χίλαρυ με την Μαριέττα, η μία άψυχη η άλλη πολιτικός με όλη τη σημασία της λέξης.
Καταλαβαίνω την ανθρώπινη διάσταση που δίνεις και προσυπογράφω, θέλω όμως να βλέπω τους πολιτικούς μόνο μέσα από τα των πολιτικών πράξεών τους και όχι τα "ανθρώπινά " τους γιατί τότε, όπως λέει και η tractatus, πολλές άλλες γυναίκες περνάνε πολύ χειρότερα.
Για μένα η Γιαννάκου είναι επαινετή για το βιβλίο της Ιστορίας και για τη στάση της με τις ταυτότητες. Η "πανεπιστημιακή" μεταρύθμισή της ήταν για κλάματα...

fisherman είπε...

H Μαριέτα επαιξε ένα παιχνίδι απο την αρχή στημενο ήθελαν να την κάψουν και το έκαναν. Τώρα ζεί πραγματικά άσχημες στιγμές ας την αφήσουμε ίσυχη. Αν ήτανε φαντάρος θα έλεγα οτι είναι απο τους καλύτερους: Πάει στη μάχη ξέρωντας οτι θα χάσει αλλά έχει πάρει εντολή να πέσει στον αγώνα. Η πολιτική όμως δεν ειναι στρατός ... Είναι άποψη και θέση...
Τέλος πάντων να ναι κάλά μονάχα η γυναίκα στην υγεία της και όλα τα άλλα γίνοντε.

Meropi είπε...

Κατερίνα μου καλή,
αν και πολλούς χαρακτηρισμούς που έκανες για τη Μαριέττα δεν τους καταλαβαίνω (π.χ.γυναίκα εντελώς ....ανίσχυρου, αδύναμη, ερωτευμένη και αιθεροβάμων .....όπως κάθε ερωτευμένη κλπ), αφού νόμιζα ότι μιλάς για άλλη Μαριέττα, εντούτοις της συγκεκριμένης Μαριέττας, για την οποία τελικά μιλάς, της βγάζω το καπέλο και εύχομαι, όπως φαντάζομαι και εκατομμύρια
Ελλήνων, να πάει καλά και να επιστρέψει κυρίως στην κόρη της που τη χρειάζεται.

Ανώνυμος είπε...

Τι υπέροχο κείμενο.Ωδή για μιά ακρωτηριασμένη,σωματικά και ψυχικά ΓΥΝΑΙΚΑ.
Ας μή χαθεί αυτή η γυναίκα...

Αννη είπε...

Διαφωνώ μαζί σου Κατερίνα μου... Η Μαριέττα είναι από τις αντιπαθέστερες ελληνίδες πολιτικούς. Είχε αυτή τη στόφα της bitch businesswoman, ενίοτε υπερβολικά kitch...

Τώρα πλέον την συμπονώ βαθύτατα, της εύχομαι να πάψει το μαρτύριό της, να ξαναβρεθεί σύντομα κοντά στην κορούλα της και να προσγειωθεί όσο το δυνατόν πιο μαλακά στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα...

Υ.Γ. Κι εγώ δεν κατάλαβα αυτά περί γυναίκα ανίσχυρου και ερωτευμένη-αιθεροβάμων. Ας είναι όμως, δεν πειράζει. Ας την αφήσουμε στον μεγάλο πόνο της...