Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Είδος εν ανεπαρκεία

Την πρωτοείδα στην τηλεόραση, σε ένα από εκείνα τα θλιβερά τραπέζια συζητήσεων όπου ο ξύλινος και ο πλαστικός λόγος, παλεύουν στα ίσα..
Και...είπε πράγματα. Τότε κάθε άλλο παρά σύμφωνη με βρήκαν, αλλά επιτέλους... τι ηδονή, κάποια έλεγε κάτι. Έστω κάτι, για να διαφωνήσεις, σοβαρά, να διαφωνήσεις αξιοπρεπώς.
Πολύ πριν γίνει Υπουργός...

Πολύ αργότερα, τα ΜΜΕ, ο κόσμος, ο λαός- αλήθεια συμπίπτουν οι έννοιες αυτών των λέξεων; δεν ξέρω, αλλά δεν νομίζω- η εκπαιδευτική κοινότητα, η «εκπαιδευτική κοινότητα», οι ψηφοφόροι της Α’ Αθήνας, την έκριναν και την καταδίκασαν σαν ... αποτυχημένη.

Οι γυναίκες που εντυπωσιάζουν συνήθως τους άνδρες, τις γυναίκες, τον κόσμο, τον λαό (μα ας απαντήσει κάποιος στην απορία μου, είναι ταυτόσημες οι έννοιες;), ανήκουν σε δυο μεγάλες κατηγορίες. Ναι, δεν είναι πολύ ευδιάκριτες, οι κατηγορίες αυτές, μέσα σε αυτές υπάρχουν πολλά και διάφορα, άλλα ...υποσύνολα, αλλά χοντρικά τις περιγράφω σαν ...τις γυναίκες παραδείσια πουλιά και ...τις γυναίκες αρπακτικά.

Η Μαριέττα, δεν άνηκε σε καμία από τις δυο κατηγορίες. Η Μαριέττα, ήταν άντρας. Η Μαριέττα, ήταν αυτό που χαϊδευτικά αλλά και τόσο κολακευτικά χαρακτηρίζουμε ...σαν αντράκι.

Την Μαριεττα Γιαννάκου, την είδα δια ζωσης, πριν λίγα χρόνια, σε μια έκθεση της ΔΕΘ. Υπουργό πια. Κρατούσε το χέρι της κόρης της, κρατούσε την τυχερή της κόρη, άτυχη αυτή, αλλά τόσο περήφανη μάννα. Και την χάζεψα, την χειροκροτησα σιωπηλά, όταν την ειδα να την επιβάλλει, να την αναδεικνύει, να την χαϊδεύει με το χαμόγελο της, να την προστατεύει με την γλώσσα του σώματος της, να είναι μάννα περήφανη και όχι μάννα κουράγιο. Την είδα να κλείνει τον κόσμο ανάμεσα τους.
Και ξέρετε, ίσως ο φακός δεν εστίασε ποτέ στις γάμπες της, αλλά η Μαριετα ειχε πολύ όμορφες, πολύ καλλιγραμες γάμπες. Δεν ξέρω πια...

Η Μαριέτα, έδωσε ΜΟΝΗ της, τον αγώνα. Δεν κώλωσε, δεν κιότεψε, ακόμα κι όταν κατάλαβε πολύ καλά, ότι ήταν άδικος για αυτήν (και μόνο για αυτήν) ο αγώνας που την έβαλαν να δώσει. Δεν θα μιλήσω για τον νόμο πλαίσιο για την Ανωτάτη εκπαίδευση. Αλλά θα μιλήσω για τα αυτονόητα που πέρασε ο νόμος. Και ναι, δεν ήταν σε καμιά περίπτωση ...εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ήταν πολύ λίγος, ήταν μπάλωμα σε ένα ερείπιο, αλλά ήταν κάτι. Ήταν ένα ελάχιστο νομοθετικό ανάχωμα στην απόλυτη κατρακύλα. Ήταν κάτι, που τα έβαζε, που ξεβολευε-ελάχιστα ειναι η αλήθεια, πολλούς.
Η Μαριεττα Γιαννάκου, κατέβηκε στις μάχες, χωρίς επικοινωνιακό σχέδιο, χωρίς εφεδρείες, χωρίς άμυνες, χωρίς οπισθοφυλακή, ...χωρίς συμμάχους. Κατέλαβε το ύψωμα, έβαλε την σημαία και έμεινε εκεί, μόνη της να την φυλάει, όταν οι στρατηγοί είχαν ήδη υπογράψει την συμφωνία παράδοσης....

Μέσα σε όλο αυτόν τον πόλεμο χαρακωμάτων που γίνεται στο Κόμμα της, μέσα σε όλη αυτή την μάχη, φίλων, κολλητών, απογόνων, αρχηγών, wannabe αρχηγών και παρατρεχάμενων, δευτεροτριτων των αρχηγών, μέσα σε όλη αυτήν την μιζέρια και την γκρίνια που φέρνει η απουσια όποιασδηποτε πολιτικής, ακομα και κακής πολιτικής, η φτώχια ψηφοφόρων και ποσοστών, και πάλι μόνη της θα το παλέψει.
Αλλά αυτή δεν είναι και η μοίρα και η δύναμη των γυναικών που είναι αντράκια;

Πριν από λίγο, άκουσα στο δελτίο ειδήσεων, ότι ...στην επίθεση του ΛΑΟΣ, για εκείνο το περίφημο βιβλίο ιστορίας, που δεν έκανε το χατίρι, να αποσύρει, δεν βγήκε να την υποστηρίξει κανείς κυβερνητικός.
Ναι η Μαριετα, υποστήριξε λυσσαλέα την επιλογή της, για ένα σύγχρονο σχολικό εγχειρίδιο ιστορίας, κόντρα σε εκκλησίες, σε πατριδολάγνους και πατριδοκάπηλους, σε ΜΜΕ, που παλεύουν να πείσουν τον κόσμο και τον λαό.... ότι η Πατρίδα είναι τα κρυφά σχολειά και η θηριωδία των Τούρκων... αλλά σε καμία περίπτωση η θηριωδία και οι φρικαλεότητες των Ελλήνων, που περιέφεραν από λιμάνι σε λιμάνι τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες, τους Έλληνες πρόσφυγες, χωρίς να τους αφήσουν πουθενά να πατήσουν χώμα.

Το βιβλίο βέβαια αποσύρθηκε, ... άνανδρα, αχ ποιο είναι πια το συνώνυμο του άνανδρα σήμερα...α ναι, επικοινωνιακά , από ...τους Στυλιανηδηδες και το πολυπληθές σινάφι τους.
Αλλά όχι απο την Μαριεττα, ...που όταν τα πλήθη και τα στίφη των εξαγριωμένων ...Χριστιανών, καταλάμβαναν την πλατεία Συντάγματος, όταν τα λάβαρα της Επανάστασης ανέμιζαν πάνω από τα McDonalds της πλατείας, όταν ο ...μελλοντικός τότε Πρωθυπουργός και η ξανθιά συμβία του, έτρεχαν να υπογράψουν ...για την επαίσχυντη διατήρηση του Θρησκεύματος στις ταυτότητες, η Μαριεττα, είπε όχι... δεν θα υπογράψω, διαφωνώ.

Ακόμα και τώρα, που η Μαριετα, τους ξαναπαίρνει στην πλάτη της... αυτοί κιοτήδες... μετράνε, ζυγίζουν, και κρύβονται. .
Δεν χρειάζεται να δει κανείς τις δεκάδες δημοσκοπήσεις. Η Ν.Δ. θα πατώσει εκλογικά, για πάρα πολλούς λόγους, που τους ξέρουμε όλοι. Και αυτήν την πορεία για την ήττα, η Μαριέτα, θα την κάνει ...το πιθανότερο μόνη της. Σιγά μην περιμένει να την υπερασπιστούν οι κιοτήδες, οι λίγοι, οι χέστες.

Ναι η Μαριεττα Γιαννακου, ήταν από τις πιο τυφλές, αφοσιωμένες, προσηλωμένες, αποφασισμένες, ηρωικές, αυτοκαταστροφικές, χαοτικές γυναίκες που έχω δει ποτέ μου. Και η προσωπική της ζωή... τα ίδια απέδειξε. Αλλά, η Μαριεττα Γιαννάκου, είναι από τις Γυναίκες, από τις λίγες τις ελάχιστες Γυναίκες που εκτιμώ, που θαυμάζω, που υποκλίνομαι μπροστά στο κουράγιο, στο θάρρος, στην δύναμη, στην αποκοτιά, στην επιμονή, στα κότσια τους.

Η Μαριεττα Γιαννακου, είναι είδος εν ανεπαρκεια στην ελληνική πολιτική σκηνή ...και όχι μονο. Και ...όχι βέβαια... δεν είναι προστατευόμενο είδος. Αντίθετα είναι απόλυτα εκτεθειμένο, καθόλου προφυλαγμένο, πολύ μοναχικό, όπως άλλωστε είναι συνηθως τα ...σπάνια είδη...

53 σχόλια:

τσότσος είπε...

Καλημέρα από τη ...Βιλγαρία φίλη μου καλή!
Όλα καλά όπως τα λες για μια θαρραλέα γυναίκα στην οποία θαυμάζει κανείς (τότε) το πολιτικό της θάρρος (να υποστηρίξει δηλ. μια δήθεν μεταρρύθμιση που είχε συναποφασιστεί με τον αρχηγό της και να μη δειλιάσει στις επιθέσεις των Ελληναράδων).
Τί τό'θελε όμως να "λυγίσει" μπροστά στον πανικόβλητο τώρα που, ξεχνώντας την άνανδρη στάση του (την άφησε έρμαιο στις επιθέσεις, την "ξέχασε" όταν ήταν στο νοσοκομείο), πιάνεται σαν πνιγμένος από τα μαλλιά του και της ζήτησε να ξαναμπεί στο κουρμπέτι; Δεν είναι εξευτελιστικό γι'αυτήν να νοιώθει ότι τη γλύφουν αυτοί οι άχρηστοι μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτούν τη θαρραλέα στάση της στο πρόβλημα της υγείας της;
Μάλλον όμως ο ναρκισσισμός του να είσαι πάλι "μέσα στα πράγματα" είναι ανίκητος: αντί λοιπόν για μούτζα που τους έπρεπε, κιότεψε η Μαριέττα σου στη γλύκα του γλυψίματος... Καλό ναυάγιο λοιπόν σ'αυτήν και τους υπόλοιπους του συναφιού της ΝΔ...
Φιλιά

Meropi είπε...

Κατερίνα μου καλησπέρα.
Αν και δεν συμφωνώ με τη Μαριέττα πολιτικά, εντούτοις, δεν έχω παρά να της βγάλω το καπέλο για το λόγο της που δεν είναι πράγματι ξύλινος, για το κουράγιο της στο θέμα υγείας και για το ότι αυτή, μια δεξιά, υπερασπίστηκε το βιβλίο που έγραψε μια αριστερή (αν δεν κάνω λάθος η Μ. Ρεπούση ανήκει στο ΣΥΝ), ενώ άλλοι "αριστεροί" έφτυναν το βιβλίο, γιατί δεν ήταν αρκούντως "πατριωτικό"

katerina είπε...

Γεια σου Τσοτσο... εκ Βιλγαρίας,
Δεν εχω ... «ορθή» απαντηση για αυτό που λες. Ειλικρινά δεν ξερω ποιο ειναι το ...σωστό.
Δηλαδή, η Γιαννάκου ή η όποια Γιαννακου, ειναι μεσα σε ένα κομμα, σε ένα συστημα, σε μια επιχειρηση, σε ένα έργο, σε μια μελέτη, σε μια ερευνα ... σε ότι... και οι συνεργάτες στο ότι ειναι αυτό, οι αναγκαοι εκ των πραγμμάτων «συνεργάτες» ειτε προιστανται, ειτε ειναι υφιστάμενοι, ειτε ότιδήποτε... ειναι λιγοι, εινια άθλιοι, σε πουλάνε, σε πάνε πίσω. Τι κάνεις;

Τα σενάρια δυο.
Το ένα ειναι ... στραβά το καπελάκι μου, σας τα λέω, ξεθυμαινω, σας κάνω και βουκινο, και ...τέλος, χτυπάω και την πόρτα πίσω μου.

Το δευτερο ειναι ...δεν σας ανηκει ή δεν θα με κάνετε σαν ατ μουτρα σας για να επιβιώσω, ειμαι εδώ, εγώ ειμαι αυτή που ειμαι, θέλω, ...γουστάρω τρελά ...το ότι ειναι αυτό, ειναι ένα πολύ μεγάλο κομματι της ζωής μου, απο τα πιο σημαντικά, εχω φτυσει το γαλα της μάννας μου μεχρι εδω, ειχα το κουράγιο όταν με πετροβολουσατε να μην κάνω πίσω, και τωρα φελοι, που προσπαθητε να επιπλευσετε, να μην βουλιαξετε, και ...βεβαια, μαζί με εσας και το ...έργο...μας , και εγώ, θα βάλω εγώ μπροστά το όποιο κεφάλαιο μου, πολιτικό, πνευματικό, οικονομικό, κοινωνικό, ερευνητικό... ότι, και θα κάνω το καλυτερο που μπορώ. Θα βγώ μπροστά να σωσω ...όχι εσας, αλλά ότι μπορεί να σωθεί, απο το δικό μας.

Η κάθε Γιαννάκου, και υπάρχουν πολλες...Μαριεττες κάθε μερα, σε κάθε τόπο, στον δρομο, παντου, ξερει ότι θα της τραβάνε μονιμως το χαλί κάτω απο ατ ποδια, αλλά για το δικο της το ...κομμα, για το δικό της ...το εργο, για το δικό της, της κάθε Μαριεττας... ότι ειναι αυτό κάθε φορά, ναι τους παιρνει σαβουρα στην πλάτη της.

Τωρα ... το τριτο σενάριο... πάω στον «ανταγωνιστή», να βολευτώ, να πουλήσω την ...όποια αξιοπιστια μου, την όποια γνωση, το όποιο πολιτικό ή ότι άλλο κεφαλαιο διαθετω... ε, για αυτό το τριτο σενάριο, έχω άποψη. Παντου, αλλά και ακομα περισσότερο στην πολιτική, ο επεγγελαματίας, παιρνει κάποιοες αποφάσεις στην ζωή του. Εχει κάποιες αρχές, και ότι και αν γινει...μεινει ή φυγει, αυτό οφειλει να μην το ξεπουλήσει. Αυτό το τριτο «σενάριο», θα με εξεπλησε για την Γιαννάκου και για την κάθε Γιαννάκου. Αυτό ειναι ενα κλασικό...ξεπουλημα. Κοινως ...εκπτωσεις, πάρε κοσμε... Με αηδιαζουν τετοιες λογικές. Μεγάλο πραγμα η αξιοπρεπεια, εστω κι αν ειναι απολυτα μοναχική. Ασε που σχεδόν πάντα η αξιοπρέπεια ειναι πολύ μοναχική. Καμιά φορά και ηρωική.

katerina είπε...

Καλησπέρα Μεροπη μου,
Ναι και εγώ διαφωνώ πολιτικά με τον χωρο της Γιαννάκου. Απλά με την Γιαννάκου, εχεις την υψιστη πολυτέλεια, να διαφωνήσεις. Γιατί με τους ...«δικους της», μα ουτε αυτό δνε μπορείς. Ουτε να συμφωνησεις, ουτε να δαφωνήσεις με το ΤΙΠΟΤΑ μπορείς. Και μιλάμε για το απολυτο πολιτικό τίποτα της Ν.Δ..

Ξερεις όταν εψαχνα να βάλω φωτογραφία στην αναρτηση, βρήκα πολλες, με την Γιαννακου, σε αναπηρικο καροτσάκι, ειτε στην Βουλή ειτε βγαινοντας απο το νοσοκομείο. Δεν θα την έβαζα ποτέ. Οι Μαριεττες, ανεξάρτητα πολιτικου χωρου, ειναι απο τους ανθρώπους που σηκωνονται ...απο τα αναπηρικά καροτσάκια. Κια ειναι τυχεροί οι χωροι, που τις έχουν.

Δεν ειμαι φιλολογος, δεν ξερω αν ήταν καλό ή κακό, απο καθαρά επιστημονική και παιδαγωγική άποψη, το βιβλίο. Θεωρώ, ότι και να βγεις να πεις ...έκανα λάθος, αν το βιβλίο, δνε ήτνα παιδαγωγικά καλό, και αυτό τιμά, κάποιον.
Αλλά όσο τουλάχιστον καταλαβα απο την δημοσια συζητηση, το θεμα δνε ήτνα η παιδαγωγική του επαρκεια. Το θεμα ήταν ...αυτή η άθλια πατριδοκαπηλία, που πουλάει τόσο.

Το ότι την πολεμησε, όσο κι αν αυτό στοιχιζε, όσο προσωπικό κοστος κι αν ειχε για αυτήν, με συγκινησε ΠΑΡΑ ΠΟΛΎ. Μονο έτσι προχωρουν τα πράγματα στην κοινωνια και στην ζωή. Με τα μεγάλα ΟΧΙ, που πρέπει να πει ο καθενας.
Με αυτά τα ΟΧΙ, που σε διαλυουν, που σε κάνουν να δακρυζεις δημοσια, αλλά που τελικά σε κάνουν να αγαπάς τον εαυτό σου, να τον καμαρώνεις.

Στην πολιτική, ψηφιζεσαι όχι για να ακους την βουη του πλήθους, αλλά για να αποφασιζεις με βάση αρχές, αξιες και στοχους και να πράττεις. Κοντρα σε ότι πρέπει να πας κοντρα...

apos είπε...

Κατερίνα καλησπέρα.
Με πρόλαβες (και χαίρομαι) γιατί ήθελα να γράψω κάτι ανάλογο. Κατά σύμπτωση, τη λέξη «χέστες» είχα στο μυαλό μου και εγώ.

Διαφωνώ με την Μαριέτα σε πολλά, δεν θα πω το «πολιτικά», γιατί φοβάμαι ότι η δική μου «πολιτική» διαφωνία μαζί της είναι ελάχιστη μπροστά στη διαφωνία -την πολιτική- που έχει όλη η ΝΔ μαζί της.
Υπό μία έννοια νομίζω ότι βρίσκεται τυχαία σε αυτό το κόμμα.

Ανέκαθεν η δική μου ένσταση μαζί της ήταν που παράτησε την Ευρώπη για να έρθει εδώ και να ταυτιστεί με τους φοβικούς, τους επικοινωνιακούς και τους πολιτικά ασήμαντους.
Και έπρεπε να ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ και τόσο χυδαία για να δει από τι υλικό είναι φτιαγμένοι όλοι αυτοί στο κόμμα της.
Ελπίζω να μην το ξανακάνει. Εύχομαι ειλικρινά να μην το ξανακάνει.

katerina είπε...

Καλησπέρα Απος,
...γιατί να γυρισε απο την Ευρωπη η Γαιννάκου;

Ας μην κοροιδευομαστε Απος, το ευρωβουλευτιλικι, ειναι μια οικονομικά κοινωνικά αμειβόμενη ...απραξια. Το Ευρωκοινοβούλιο, παρά το ότι ειναι το μονο δημοκρατικά εκλεγμένο οργανο της ΕΕ, στην πράξη εχει ελαχιστα καθοριστικό και αποφασιστικό ρόλο. Όλο το παιχνιδι παιζεται στην Commission και στο Συμβουλιο.

Ναι, πιστευω ότι η Γιαννάκου θα ήταν μια πολύ καλή επιτροπος, αλλά τωρα ...ευρωβουλευτής;;; Νομιζω ότι ειναι πολύ λίγο Απος.

Ναι οι πολιτικοι, πρέπει να παραμενουν και να υπηρετουν απο όποια θεση εκλεγουν ή τοποθετηθούν. Για λόγους στοιχειώδους αξιοπιστίας, αν και εχουμε μάθει πια στα μερη μας, πολιτες και πολιτικοί να αλληλοκοροιδευομαστε... χωρίς αιδω.
Αλλά προσωπικά δεν θα την αδικουσα, αν επεστρεφε στην ΕΝΕΡΓΟ πολιτική.

Βέβαια, δνε εχει κανενα λόγο να το κάνει, σε λίγο καιρό, η Ν.Δ. θα ειναι στην αντιπολιτευση και ...δεν θα υπάρχει ενεργος ρόλος...για την κάθε Γιαννάκου. Αλλωστε και ο ρόλος της αντιπολιτευσης στην Ελλάδα...ειναι να περιμένει να γινει κυβέρνηση... Ε, καλυτερα ειναι ...να περιμενεις πινοντας μπυρες στο ...fleur à papier doré

aerostatik είπε...

είναι μια τιμητική αποστρατεία, σε πολιτισμένο περιβάλλον, η τελευταία της δραστηριότητα...

katerina είπε...

Λες αεροστατε;
Και όμως συμφωνα τουλάχιστον με τις εφημερίδες, υπήρχαν μετρησεις που χρηματοδοτησε η ίδια, που την έδιναν δευτερη στην Α' Αθηνας. Μάλιστα η Γιαννακου έκανε προσφατα και πολιτική εκδηλωση με πολυ μεγάλη προσελευση, στην Μεγάλη Βρετανια, για την επανοδο της στην πολιτική. Ε, δεν φανταζομαι ότι θα το έκανε για μαι θέση στην λίστα. Προσωπικά δεν εχω ...πληροφορίες, περα απο αυτά που γράφονται, αλλά υποτιθεται ότι πισεσε πολυ ο Καραμανλής για να την πεισει για το Ευρωψηφοδέλτιο. Επίσης και η όδια, πιεστηκε για να απαντησει ότι δεν θα κατεβει στις Εθνικές, όποτε γινουν. Θα δουμε, την κοβω για πολύ ανθεκτική...

tractatus είπε...

Δεν ξέρω γιατί βρε Κατερίνα μου αλλά εγω προτιμώ και τις γυναίκες της καθημερινότητας που δίνουν δύσκολες μάχες για τη τιμή των όπλων. Γιατί για τη τιμή των όπλων και της...παράταξης μάχεται η κα Γιαννάκου και φυσικά είναι αγωνίστρια αλλά επίτρεψέ μου να ξέρω οτι ως Υπουργός Παιδείας δεν ήξερε και δεν έμαθε πώς γίνεται μια εκλογή στο Πανεπιστήμιο...και ως υπουργός έπαιρνε αποφάσεις. Χαοτική βεβαίως κι αυτό έχει τη νοστιμιά του αλλά όταν δίνεις οδηγίες δεν μπορεί να είσαι χαοτικός. Δεν θα τη κρίνω ως Γυναίκα...και βέβαια ως Μάνα...ούτε κάν ως πολιτικό εν αποστρατεία μιάς και την εξόρισαν απο το κόμμα της όταν έπρεπε να θυσιάσουν την Ιφιγένεια (το κάνουν άλλωστε κι άλλοι απο καλά σπίτια....)όμως, θα τη κρίνω ως Υπουργό και αύριο επίσης ως Ευρωβουλευτή γιατί έχω καταλάβει πόσο ένοχη είμαι κι εγω αν ψηφίζω κάποιον μόνο γιατί είναι πατριώτης αλλά όχι γνώστης, μόνο παραταξιακός και όχι κριτής, μόνο άνθρωπος που έχει προβλήματα υγείας και όχι συνείδηση για το τι σημαίνει να πηγαίνεις κάθε εβδομάδα και να συμμετέχεις μαθαίνοντας απο την αρχή δύσκολους κανόνες....Οι πολιτικοί έχουν συμπάθειες αλλά με τις συμπάθειες δεν κάνεις Πολιτική....

Stazybο Hοrn είπε...

Όλα θα ήταν καλά, αν δεν υπήρχε και η άλλη πλευρά: εν αγνοία της (άρα από ανικανότητα), ή εν γνώσει της (άρα κανένα ήθος συμβατό με αυτό που περιγράφεις) το ΥΠΕΠΘ, οι εποπτευόμενοι οργανισμοί του, ένα -τουλάχιστον- ολόκληρο πανεπιστήμιο, το Πελοποννήσου, γέμισαν κηφήνες και ανίκανους σε μόνιμες θέσεις, εις βάρον οποιασδήποτε αξιοκρατίας και λογικής.

Μαγκιά της που τέλειωσε τη διαδικασία των βιβλίων που ξεκίνησαν και είχαν εγκριθεί επί ΠΑΣΟΚ, όμως αυτη, οι υφυπουργοί της, ο γενικός της, όλοι μαζί, ή κατά μόνας, επιδόθηκαν σε άγριο ρουσφέτι σε πολύ υψηλές θέσεις...

Μηδενικό, λοιπόν, για μένα στην ποιτική.

10 με τόνο στη ζωή της, αν θες, ως μάνα, η ως άνθρωπος, αλλά μηδέν στην πολιτική: λαμόγιο όπως όλοι οι άλλοι, ή ανίκανη.

NdN είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις...τόσο που αναγκάστηκα να πάρω τηλέφωνο καποιους φίλους για να δω αν θυμάμαι καλά...

Πριν από 2,5 χρόνια περίπου 6 παιδιά μετά από 12 ώρες δουλειάς (μπορεί να λέω και λίγες) μαζεύονται σε ένα σπίτι στο Β. Λονδίνο να φάνε μακαρονάδα, να πιουν κόκκινο κρασί και να μιλήσουνε για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές που πλησιάζουν. Οι παλιές ιστορίες από τις προπτυχιακές σπουδές τους στην αγαπημένη τους Θεσσαλονίκη εχουν την τιμητική τους. Τα γέλια τους κόβει απότομα μία ατάκα μίας τροφαντής κυράτσας για "σάπιους απόφοιτους"...

Βαρέθηκα Κατερίνα...άνθρωποι που είναι ικανοί να δουν το Λονδινάκι από ψηλά μόνο σε ταινίες... άνθρωποι που αν τους δώσεις να συμπληρώσουν τα numerical, vebal, IQ tests που περασαμε όλοι εμείς για να βρούμε τη δουλειά μας δεν θα πιάσουν ούτε τη βάση...άνθρωποι που μια ζωή ξέρανε μόνο να σφίγγουνε χέρια έρχονται να μηδενίσουν τις προσπαθειες μου και να με αποκαλέσουν "σάπιο απόφοιτο". Ολοι αυτοί που δεν θα άντεχαν στο πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον ούτε ένα απόγευμα, επειδή έχουν τη θεσούλα και το μικρόφωνο να μπορούν να λένε ότι θέλουν εναντίον μου για να εξυπηρετήσουνε τα μικροκομματικά τους συμφέροντα...λες και έχουμε δουλέψει το ίδιο...λες και έχουμε βρει την δουλειά μας το ίδιο αξιοκρατικά...

Και εσύ ζητάς να την παραδεχτούμε γιατί; Επειδή αντιτάχθηκε στους φασίστες πατριδοκάπηλους; Επειδή δεν υπέγραψε στο "δημοψηφισμα" του Χριστόδουλου; Μα αυτά είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ...ως πότε θα επιβραβεύουμε τα αυτονόητα σε αυτη τη χωρα;

katerina είπε...

Ελένη καλησπέρα,
Δεν υπάρχχει αμφιβολία ότι στην καθημερινότητα, θα βρεις πάμπολα παραδειγματα, αξιοπρεπών ανθρώπων γενικώς και γυναικών ειδικοτερα. Ασφαλώς ο καθημερινός αγώνας και για την επιβιώση πολλών, πάρα πολλών ανθρώπων, αλλά και για την όποια διακριση, στον όποιο επαγγελματικό χωρο, ειναι γεμάτη απο αξιοπρεπεις ιστορίες.

Αν επελεξα να γράψω για την Γαιννάκου και θα μπορουσα πολύ ευκολα, με ένα μικρό κοιταγμα ειτε σε ανθρώπους που ξερω δια ζωσης, ειτε σε ανθρωπους που γνωριζω απο τα ΜΜΕ (όπως η Γιαννάκου), να επαινεσω, ήταν αυτό που άκουσα στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων... ότι και πάλι την άφησαν μονη της.

Ακομα και τωρα που χρειαζονται ένα προσωπο, που να εχει αποδοχή, ακομα και τωρα που την χρησιμοποιυν, ακομα και τωρα, δεν στηριζουν την επιλογή τους.
Αν κάτι με εντυπωσιασε και εξακολουθεί να με εντυπωσιάζει στην Γιαννάκου, ειναι η επιμονή της, και τα ΟΧΙ της σε εκβιασμους, κοινωικούς ή πολιτικους ή ...ακαδημαικούς. Μπορεί να εκανε λάθη, πολιτικά, ή διοικητικά. Δεν ξερω, δεν εχω ιδέα, δεν ξερω τίποτα περισσότερο απο αυτά που τα ΜΜΕ, περιγράφουν.
Συμφωνουσα στις βασικές γραμμες του Νομου για την ανωτατη εκπαιδευση, αυτονοητα πράγματα ελεγε, το να συζητάμε για αξιολογηση, για την ασυδοσια του ασυλου, για καθολική ψηφοφορία των φοιτητών, για πλαφον στα χρονια σπουδών, για βαση πάνω απο 10 στις πανελληνιες εξετάσεις, για προγραμματισμούς των Πανεπιστημιων... αυτά επρεπε να εχουμε λυσει, εδώ και χρονια.

Ότι σε αυτά τα αυτονοητα, στα κοινα αποφασισμένα, την άφησαν μονη της και δνε έκανε πισω, όπως και για το βιβλίο... ειναι δειγματα σπάνια πια στην πολιτική.

Το να πολιτευεσαι ουσιαστικά, ακομα και αποτυγχάνοντας και όχι να ...προσπαθησεις να επικοινωνησεις ειτε με ...λογια ειτε με δημοσκοπησεις.... ότι θέλουν τα πλήθη, οι βολεμενοι, οι χορτάτοι, όντας εκλεγμένος, ειναι πια λογική εν ανεπαρκεια.

Ναι δνε ψηφιζουμε προσωπα στην πολιτική. Ψηφιζουμε πολιτικους χωρους με τους οποιους εχουμε ιδεολογική συγγένεια. Ή τελος πάντων προσπαθουμε να δουμε... την ιδεολογική προσεγγιση που εχουν στα πράγματα...αυτό κι αν ειναι δυσκολο πια σε αυτόν τον τόπο...και όχι μονο. Αλλά αυτό δεν με εμποδίζει, να χειροκροτώ ανθρώπους απο χωροςυ που δνε ειχα και δνε θα εχω καμια πολιτική ή ιδεολογική συγγένεια.

katerina είπε...

Καλησπέρα Stazybo Horn, και καλώς ηρθες.

Έγραψα και παραπάνω στην tractatus, ότι δνε γνωριζω για την Γιαννάκου, τίποτα περισσότερο απο αυτά που τα ΜΜΕ, εχουν περιγραψει κατα καιρούς. Μπορεί να εχεις απολυτο δίκιο ή άδικο, σε αυτά που της καταμαρτυρείς. Κια ασφαλώς η άγνοια...δνε ήταν ποτέ δικαιολογία και δεν πρέπει να ειναι.

Αν όντως απο την μια πάλευε για την αξιολογηση των Πανεπιστημιων και την καθολική ψηφοφορία των φοιτητλων, και απο την άλλη γινοταν το έλα να δεις σε ρουσφετια, και..κουμπαριές, ειλικρινά θα ενοιωθα πολύ απογοητευμενη.
Ξαναλέω, ότι δεν αμφισβητώ τα λεγομενα σου, ακριβώς κατα τον ίδιο τρόπο ...που μη γνωριζοντας δνε μπορώ να τα επιβεβαιωσω.

alex_m είπε...

Καλησπέρα ,
επειδή η σχέση μου με την εκπαίδευση και μ΄΄ολο αυτό που λένε "εκπαιδευτική κοινότητα" ή "εκπαιδευτική διαδικασία" , ξεκινάει με 5-6 γράμματα που έμαθα στο γυμνάσιο και τελειώνει με τους στίχους του Ρασουλη , αν τους θυμάστε , που λένε "... εγώ είμ' εραγτόπαιδο και συ της νομικής..." κι επειδή καμία σχέση με την δεξιά και τους πάσης φύσεως εκφραστές της , θα φωνάζω , ναι η Μαριέττα , είναι ΑΝΤΡΑΚΙ .

katerina είπε...

Ndn, σε χαιρετώ απο την καλοκαιρινή Αθηνα.

Ασφαλώς και υπάρχουν οι εξαιρεσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα Ndn. Και ασφαλώς και υπάρχουν τα μέλη ΔΕΠ στα ελληνικά Πανεπιστημια, που κάνουν τοσα πολλά περισσότερα απο όσα θα όφειλαν , που κάνουν καταθεση ψυχής στοςυ φοιτητές τους. Αλλά ειναι η εξαιρεση.

Ο μεσος όρος των αποφοιτων απο τα Ελληνικά Πανεπιστημια, ...ναι ειναι σάπιοι. Και ναι, αν βγουνε έξω, αν ξεφυγουν απο αυτήν την ισοπεδωτική ασφυξια, ναι μπορουν να τα καταφέρουν. Κια βέβαια, ειναι οι τελευταιοι που φταινε. Φταινε, όσο μπορεί να φταιει ένας 20χρονος που βολευεται να πάρει ένα πτυχιακι και να κάνει ένα μεταπτυχιακουλι, με 10 SOS, με πεντε κομματικές γνωριμίες, με φωτοτυιες σημειώσεων της ΔΑΠ, με τα θεματα που βάζει 10 χρονια ο καθηγητής που ειναι Πασοκος και στα δινει η ΠΑΣΠ, με τρεις εκδρομές με μια πολιτική νεολαια και τον περισσότερο καιρό...σε καταληψη. Ndn, και εγώ εδω έκανα προπτυχιακά....

Αλλά , αυτό το απιστευτο τουρλουμπουκι, αυτή η απιστευτη διαφθορά, αυτή η απιστευτη ελλειψη αξιολογησης, αυτοί οι άθλιοι οδηγοι σπουδών, αυτοι οι ΑΘΛΙΟΙ στην πλειοψηφια τους καθηγηταδες για σφαλιαρες, ιδιαιτερα στα πιο παλια και κεντρικά Πανεπιστημια (τα περιφερειακά ή κάποια απο αυτά, εχουν πολύ μικροτερη κατρακυλα), ναι Ndn, παραγουν...σάπιοιυς αποφοιτους.

Η εκπαιδευση στην Ελλαδα, ειναι σε τραγική κατασταση Ndn, και τα τελευταια χρονια, μιλάμε πια για απολυτη εξαθλιωση. Το πανεπιστημιο, δνε σε κάνει καλο επαγγελματία Ndn, δεν ήτνα ποτέ αυτός ο ο ρόλος του. Το πανεπιστημιο, έχει μονο έναν ρολο, να σε μαθαινει να μαθαινεις.
Αλοιμονο, αν σε σπουδες τουλάχιστον σαν τις δικές μας ..μεναμε στην γνωση...που κάποτε "μάθαμε" και κατεβηκαμε να δωσουμε εξετάσεις. Καθε 5-8 χρονια, οι σπουδες όλων μας σε επιπεδο γνωσεων, ειναι ήδη ξεπερσμενες, απαξιωμενες, παλιες, η επανακαταρτιση σε γνωστικά αντικειμενα δεν ειναι πολυτελεια, ειναι απολυτα ΑΝΑΓΚΑΙΑ. Και το Πανεπιστημιο σε μαθαινει να επανακαταρτιζεσαι, ειτε εμεπιρικά μεσα απο την δουλειά σου, ειτε πιο ακαδημαικά.
Και το Ελληνικό Πανεπιστημιο, δνε σε μαθαινει να μαθαινεις...σου δινει απλά το τυπικο προσόν...το πτυχιακι...και εξω απο την πορτα.

Εχω πάρα πολλες ενστασεις για το αγγλικο συστημα αξιολογησης, αν και δνε ειναι της παρουσης, το θεωρώ επιεικώς μπακαλικο, τουλαχιστον σε κάποιους τομεις που μπορώ να εχω άποψη... αλλά και ποτέ το εκπαιδευτικο μα ς συστημα δνε συμπορευτηκε με το αγγλοσαξωνικό. Ειναι τελειως διαφορετικές οι οπτικες, και πολύ δυσκολη η όποια συγκριση... Αλλά αν η Αγγλια, έκανε την εκπαιδευση ...εξαγωγιμο προιον...υπάρχει και αλλου στην Ευρωπη και στις ΗΠΑ, τριτοθαθμια εκπαιδευση... με πραγματικά ΚΟΤΣΙΑ.

katerina είπε...

Καλησπέρα Κάκο,
λοιπόν και εμενα αυτήν την εντυπωση μου βγάζει η Γιαννάκου. Μπορεί αυριο να μάθουμε ...τα απιστευτα, αλλωστε σε αυτήν την χωρα πια τιποτα δνε μπορεί να μας εκπλήξει... Αλλά μεχρι τωρα, οι θεσεις της και η σταση της, δικαιολογουν την φοβερή λέξη αντράκι...
Κια μονο να τολμησεις να τα βάλεις ...με αυτά τα αδιανοητα καθηκια, τα μελη ΔΕΠ, ... ε, θελει πολύ γερα κοτσια.

τσότσος είπε...

Το 3ο σενάριο απορρίπτεται εξ ορισμού Κατερίνα, δεν είμαι όμως σίγουρος ότι το 2ο (που μάλλον προτιμάς) θα έπρεπε να είναι η επιλογή της στην προκειμένη περίπτωση, αφού ξέρει ότι την γλύφουν εκμεταλλευόμενοι, όχι την πολιτική της συγκρότηση, αλλά την προσωπική της περιπέτεια ("Ευαγγελάτος" style δηλαδή...).
Εφόσον λοιπόν ξέρει την αιτία του "γλυψίματος" προτιμότερο το καπελλάκι...
Για το θέμα των αποφοίτων, νομίζω ότι οι καθολικές επιτυχίες των ελλήνων αποφοίτων σε μεταπτυχιακά προγράμματα του εξωτερικού σου δίνουν την απάντηση ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι ΤΟΣΟ άχρηστα όσο θέλουν πολλοί (μεταξύ αυτών και η Μαριέττα σου).
Sorry για τον "οξύ" τόνο αλλά βαρέθηκα να αξιολογούμε πολιτικούς από την προσωπική τους στάση ζωής και όχι από τα πολιτικά αποτελέσματα που παράγουν. Και σ'αυτά, η Μαριέττα πάτωσε...
Συμφωνώ πάντως μαζί σου ότι έχει κότσια δυσανάλογα μεγάλα για την ελληνική πολιτική σκηνή και το κόμμα που αντιπροσωπεύει.
Σε φιλώ!

Β.Bimbo( PR Profil ) είπε...

-Μποναμάς για τις €υροεκλογές-
sto macedoine

πάλι ο BLOGGER της Google…
και τα ΚΑΛΟΠΑΙΔΑ του στην ΕΛΛΑΔΑ
με αναγκάζουν να σας στέλνω mails..!

καλημέρα..:-))

Nikos Lioliopoulos είπε...

Εξαιρετικό!
Αγαπητή μου,
ειναι φορες που εισαι υπόδειγμα ορθολογισμού αλλά και θάρρους και σε αυτη την αναρτηση τα συνδυάζεις αξιοζήλευτα.
Αν εξελειπε ομως, η μάλλον αχρείαστη αναφορά στην προσωπικη της ζωη, το κείμενο θα ηταν τέλειο.Αν μου επιτρέπεται αυτο...

Θεωρώ πολύ τυχερό τον Καραμανλη που εχει μια τετοια σπουδαία επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του, σε αντίθεση με λιγότερο τυχερούς συναδερφους του...
Εγω αντιθέτως με πολλους εδω,εχω πολυ καλύτερη γνωμη για τον νόμο-πλαίσιο και την γενικότερη πολίτικη της κ. Μαριετας στην παιδεία...

alex_m είπε...

Τελικά Κατερίνα μου , "ξεχειλίζει" το αντριλίκι και στην Αγγλία !
Οι εκεί , ντόπιοι Παυλίδηδες , παραιτήθηκαν για τους κ...υπηρέτες τους και για κάτι λεπτομέρειες .
Από πληροφορίες που έχω , σύντομα το φαινόμενο αυτό θα κάνει την εμφάνισή του και εδώ .
Αν τελικά επαληθευτούν , βλέπω να αναλαμβάνουμε κυβέρνηση εμείς εδώ , οι γνωστοί - άγνωστοι του μπλογκοχωριού !!!

Ανώνυμος είπε...

Μου κάνει εντύπωση που διάλεξες να μιλήσεις για την Γιαννάκου λίγο πριν τις εκλογές και με δεδομένο ότι είναι επικεφαλής σε ένα ψηφοδέλτιο

Στέργιος είπε...

Όχι, δεν θαυμάζω τη Μαριέττα ως πολιτικό. Άλλο ως πρόσωπο. Παρακολουθώ τη πορεία της πολλά χρόνια και ορισμένες φορές ήμασταν στο ίδιο τραπέζι ανταλλάσσοντας απόψεις όταν ενεπλάκη στους κοινωνικούς διαλόγους .

Από ανοιχτό μυαλό που ήταν στην αρχή σταδιακά μετατρέπονταν σε κοσμοπολιτική- συντηρητική. Και όσο πάει συντηρητικοποιείται κρατώντας το κέλυφος του κοσμοπολιτισμού που για μας είναι «ανεξάρτητο και φωτισμένο» μυαλό.

Δεν μπαίνω σε άλλες λεπτομέρειες. Συντηρητικό μυαλό νεοφιλελεύθερης έκδοσης είναι για μένα. Αν ακολουθούσε άλλη πορεία θα ήταν εκτός κόμματος και κομμάτων.

Στη πολιτική δυστυχώς δεν υπάρχουν «καλοί άνθρωποι» γιατί σε αυτό το κομμάτι η αξιολόγησή μου είναι εντελώς διαφορετική για τη Μαριέττα, διατηρώντας τον αρχικό θαυμασμό μου.

grsail είπε...

Παρατηρώ διάφορα πρόσφατα σχόλια και δημοσιεύματα κατά τα οποία εξασκείται οξεία κριτική στην κυρία Γιαννάκου για την υποστήριξή της στο βιβλίο της ΣΤ’ Δημοτικού.

Προς επιβεβαίωση λοιπόν ότι κατά την ιδιάζουσα και επικίνδυνη περίοδο που διερχόμαστε ως χώρα όλα (ή σχεδόν όλα) αντιμετωπίζονται με ανορθόδοξο και ‘ανάποδο’ τρόπο, βλέπω ότι ενώ η υποστήριξη του βιβλίου της ΣΤ' Δημοτικού είναι - μέσα σε ένα όργιο λαθών και απαξίωσης της Εκπαίδευσης - το μοναδικό θετικό που έκανε η κυρία Γιαννάκου οι διάφοροι επαΐοντες και πολιτικοί φωστήρες την κατηγορούν ακριβώς για αυτό!

Καμία κριτική για το ατυχές μονομερές και ισχνό νομοθέτημα (που σε μια επίδειξη προκλητικής αλαζονείας ονομάστηκε ‘μεταρρύθμιση’) το οποίο εκτός των άλλων και πάρα πολύ συνοπτικά:

- κατέστησε το Πανεπιστήμιο υποχείριο του Υπ. Παιδείας και των οποιονδήποτε λυκουρέτζων (που βρίσκονται – κατά δήλωσή τους – εκεί για να υποστηρίζουν τα ελληνοχριστιανικά (sic) ιδεώδη), σε αντίθεση με τις πρακτικές οποιασδήποτε πολιτισμένης Ευρωπαϊκής χώρας.
- μετέτρεψε την Ακαδημαϊκή αυτονομία σε άπιαστο όνειρο, υποβάθμισε και θεσμικά τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης προετοιμάζοντας μια συνειδητή και κακόβουλη προσπάθεια που θέλει να μεταλλάξει τη γνώση σε προϊόν, τους φοιτητές σε πελάτες, τους καθηγητές σε παροχείς υπηρεσιών και τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις με μοναδικό στόχο τους και με κάθε κόστος, το κέρδος.
- δεν συμπεριέλαβε στις παραγράφους του ούτε μία δέσμευση για την απρόσκοπτη και έγκαιρη παροχή των κονδυλίων που από το Σύνταγμα η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
- η, ορθότατη, προσπάθεια απο-κομματικοποίησης της φοιτητικής ζωής έγινε ασύνδετα με περισσή αλαζονική επιθετικότητα («οι Πανεπιστημιακοί συνδικαλιστές είναι ένα τίποτα» !!) χωρίς προετοιμασία και θεσμικό βάθος και κατέληξε στο αντίθετο αποτέλεσμα !!!

Η μοναδική κριτική ασκείται για το διάσημο πλέον (όσο και ατυχές) βιβλίο, το οποίο εκτός των άλλων δεν αποτέλεσε πρωτοβουλία ούτε έργο της κυρίας Γιαννάκου.

Δεν μπορώ παρά να εκλάβω την συμπεριφορά του ‘δημοσιογραφικού’ και μέρους του πολιτικού κόσμου ως αποπνέουσα ιδιοτέλεια, ψεύδος και απόκρυψη των πραγματικών παραμέτρων μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης.

Ξαναβλέπουμε για άλλη μια φορά το φαινόμενο ‘η κριτική για την κριτική και το επιχείρημα για το επιχείρημα’ ανεξάρτητα αν αυτά οδηγούν το Ελληνικό Κοινό σε λανθασμένη αντίληψη των πραγμάτων και σε λανθασμένες αξιολογήσεις προσώπων και πολιτικών !

Πιστεύω λοιπόν ότι ζητήματα τέτοιας γενικότητας σαν αυτά που ακροθίγουμε εδώ καταλήγουν σε ανάσυρση (αντί ξίφους) ιδεολογικών επιχειρημάτων. Και εδώ είναι το ζήτημα : οι ιδεολογικές επιλογές είναι ακριβώς αυτό: επιλογές ! Επιλογές που μπορεί να απορροφήσουν ή να πάρουν ζωές ολόκληρες !

Εξαρτώνται από την παιδεία και την ανατροφή μας, από την αισθητική μας και τον χαρακτήρα μας. Δεν αποδεικνύονται ! Δεν υπόκεινται (ευτυχώς) στους αόρατους αλλά σιδερένιους περιορισμούς του θετικισμού !

Επιχειρήματα ανταλλάσσουμε, αυτό είναι όλο, με αυτόν τον τρόπο

- ή απλώς ισχυροποιούμε τις θέσεις μας τροχίζοντας τις αντιλήψεις μας

- ή (πράγμα θαυμαστό αλλά σπανιότερο) μεταβάλλουμε τις θέσεις και αντιλήψεις μας προς κάτι που μας κάνει - συνήθως - καλύτερους !

Το θεμελιώδες ζήτημα (ιδεολογικό) που θίγεται εδώ είναι :

θεωρούμε την Εκπαίδευση ως υπέρτατη αξία και κοινό – μεταξύ των πολιτών – αγαθό ή προκρίνουμε την αναγωγή της εκπαίδευσης σε ελεγχόμενο προϊόν που απλώς εξυπηρετεί την αγορά;

... ιδού το ερώτημα ! ...

ο καθείς απαντά ανάλογα με την ‘τάση που έχει η γενιά του’ και το πως καταλαβαίνει ‘την ψυχή και το μέλλον του Έθνους του’ όπως θα έλεγε σήμερα ο Ίων Δραγούμης ...


Κατά την δική μου αντίληψη στο ερώτημα αυτό η κα Γιαννάκου απάντησε λάθος και έδρασε καταστροφικά !

Οποιαδήποτε ανάμειξή της στα Ευρωπαϊκά και τα Ελληνικά θα είναι επιζήμια για την Ευρώπη, την Ελλάδα και το μέλλον των πολιτών τους ... αυτά !

Διότι ... ούτε και εμείς μασάμε !

Ανώνυμος είπε...

Η λογοκρισία που αποφάσισες για το σχόλιο μου, μάλλον επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις που απέκτησα συν τω χρόνω για σένα.
Ας μη δημοσιέυσεις κανένα από τα σχόλια μου, μου αρκεί να προβληματιστείς ποιού έργο διευκολύνεις

katerina είπε...

Ξερεις βρε Τσοτσο,
Προσπαθώ να μην ειμαι ποτέ κατηγορηματική με τους άλλους, τουλάχιστον περισσότερο απο ότι ειμαι με τον εαυτό μου. Καλά τα ηρωικά...για τους πολιτικούς, αλλά θηλαστικά ειναι και αυτοι, άνθρωποι και αυτοι, όπως όλοι μας.

Ναι, όλοι θα θέλαμε μετά απο ένα φτυσιμο που μας εκαναν, μετά απο μια προδοσία ή «προδοσία», ένα ..δραματικό φινάλε. Να κλωτσησουμε την όποια πόρτα πίσω μας και να ιδιωτευσουμε... Σε πόσες δουλειες ο καθένας μας δεν ενοιωσε προδομενος, στυμμένος και παραπεταμένος;
Ποσες φορές ο καθενας μας δεν στριφογυριζε στο κρεβάτι του,νυχτες ολοκληρες, βγαζοντας αφρους, βριζοντας @$γ6&@, και μετά ...το πρωί... κα΄ποιο πρωί, ειπε...ε, όχι εγώ το χρειαζομαι, εγώ ολοκληρωνομαι μεσα απο αυτό, εγώ βγάζω το ψωμί ή το παντεσπάνι μου μεσα απο αυτό, δεν θα σας κάνω την χάρη.

Ξερεις Τσοτσο, το δικο μου μετρο των πραγματων ειμαι εγώ. Και εγώ μπορεί να εβριζα θεους και δαιμονες, όλη νυχτα καπνιζοντας στην βεράντα... αλλά στο τελος θα ήμουν εκει.
Προσωπικά δνε ζητάω τιποτα περισσότερο απο τους ανθρωπους, ναι και απο ...τους πολιτικούς, περισσότερα από όσα θα έκανα εγώ με την όποια δουλεια μου και την όποια καριερα μου.
Και τα δραματικά δημοσια φινάλε... μου βγάζουν τόσο επικοινωνιακό μελόδραμα... ακριβώς για τον κάθε Ευαγγελάτο.

katerina είπε...

Καλησπέρα B.Bimbo,

Ναι διαβασα στο blog σου, αυτο το σκηνικό. Αν καταλαβα καλά, κάτι εγινε με το blog της Σιβυλα. Ειλικρινά, αν όλα αυτά έχουν κάποια ουσιαστική βάση (δεν το αμφισβητώ και δεν το επιβεβαιώνω, απλά δεν εχω ιδέα), ειναι το λιγότερο επικινδυνα ή "επικινδυνα" περιεργα

katerina είπε...

Καλησπέρα Νικο,
Ναι ίσως ήταν λάθος μου, οι όποιες προσωπικές αναφορές. Ισως πάλι και όχι.

Δεν θα δικαιολογηθώ, αλλά τελικά στην εποχή της ταχυτητας και της πληθώρας της πληροφορίας, όλα αυτά, ειναι και αυτά κομματι της εικονας. Το εχω ξαναπει, στην ταινια με τον Κωστανταρα Μαυρογιαλουρο, οι κάτοικοι του χωριού δεν τον ξερουν ουτε κατ’ όψη, ο Γκρουεζας (ο κομματάρχης) είναι αυτός που τους μεταφέρει την «εικόνα» του. Σημερα ξερουμε όλοι ...όλα. Ναι, η ενημερωση δεν ειναι ποτέ ουδετερη, αλλά ο ανταγωνισμός των μεσων, τελικά θα βγάλει κομματακι κομματακι την πραγματικότητα για όσους ενδιαφερονται βέβαια πάντα να την δουν.

Και, δνε πιστεψα ποτέ ότι οι πολιτικοί, οι διαχειριστες της ποιοτητας της ζωής μας, δεν ειναι και αυτοί άνθρωποι, με πάθη, με κουραγια, με αντοχές και με αποτυχιες, προσωπικές και πολιτικές.

katerina είπε...

Κακο,
κάποια σταγονα κάποτε ειναι αυτή που ξεχειλιζει το ποτηρι.
Κια μετά να σου οι Ιφιγενειες... αλλά ξερεις μετά απο τις Ιφιγένειες... υπάρχουν και οι Κλυταιμνηστρες...

Πάντως αν οι πολιτες επιμείνουν σθεναρά να μου αναθεσουν ένα πολιτικό πόστο, ε, μην κακοκαρδισω και κανέναν, μπορώ να αναλάβω το Ελληνικο Κεντρο Κινηματογραφου, που τόχα και μαράζι να γινω πρωταγωνιστρια...
Εδω το ειχε αναλάβει εκεινος ο φίλος του Ζαχοπουλου...εγώ τουλάχιστον την τριλογία «θα ξυπνησουν τα αγουρια να ...... τον μανάβη», δεν το γύρισα...Αντε ένα κοκινο χαλί θελει η αφεντιά μου να πατησει, και μεχρι εκει μου αρκει.

katerina είπε...

Ανωνυμε,
φαντζομαι ότι εισαι ο ίδιος και στα δυο σχολια, πρωτα λοιπόν, να σου ζητησω συγνωμη για την καθυστερηση δημοσιευσης του σχολιου σου.
Ναι, δεν συμπαθώ καθολου το moderation, για πολλους λόγους, και σε αυτήν την φάση ειναι ενα αναγκαιο κακό.

Αλλά Ανωνυμε, δνε ειμαι όλη μερα on line, ξερεις δουλευω, ταξιδευω, και πολλά άλλα. Μολις βρεθηκα σε δικτυο, και μάλιστα για na ελεγξω τα επαγγελματικά μου mails, έλεγξα και το mail αυτου του blog kai δημοσιευσα αμεσως, ότι ειχε κρατηθεί απο σχολια.
Δεν δικαιολογουμαι, δνε θεωρώ ότι χρειαζεται να δικαιολογηθώ, ακομα και αν δεν το δημοσιευα, απλά σου εξηγώ.

Το πρωτο σου σχολιο, να ήξερες ποσο πολύ το περιμενα απο κάποιον. Και σε ευχαριστώ για αυτό.
Σε ευχαριστώ γιατί μου δινει την ευκαιρία να πω για άλλη μια φορά, ότι οι ΑΛΗΤΕΙΕΣ των χειροκροτητών, δεν μου πηγαν ποτέ και δεν θα τις υιοθετήσω ΠΟΤΕ.
Ναι, διαφωνώ κάθετα με το κομμα στο ευρωψηφοδελτιο του οποιου προισταται η Γιαννάκου, κι αν εσυ τραβας κάποιο ζορι να το κατονομάσεις, ...εγώ πάλι κανένα.
Ναι, θεωρώ ότι η Ν.Δ. ήταν καταστροφική στην πενταετια διακυβερνησης της. Αλλά αυτό, δνε σημαινει, ότι πολλά άτομα, και όχι μονο η Γιαννάκου, δεν ειναι και αξιολογα και αξιοσεβαστα και εκλεκτά. Και όχι μονο απο την Ν.Δ. αλλά απο όλους τους πολιτικους χωρους.

Την κατρακυλα της ισοπεδωσης, εγώ δεν θα την ακολουθησω. Στην χαριζω, με όλη μου την χαρά.

Σε ευχαριστώ, που απασχολείς το μυαλό σου, για να εξακριβώσεις τον ρόλο που παιζω, ...με τιμά η προσοχή των σκεπτομενων... που αφιερωνουν χρονο, σε δικες προθεσεων μου, αλλά για να σε βγάλω απο τον κόπο... της σκέψης, στο λεω ευθεως: Ποσώς με ενδιαφερει «ποιου έργου διευκολύνω».
Γράφω ότι θέλω, όποτε θέλω, και για ότι θέλω. Και κανενας ανωνυμος, επωνυμος, ή ...ετερωνυμος... δεν θα μου αφαιρεσει αυτήν την υψιστη πολυτελεια να λεω ότι πιστευω.

Εσυ... μπορείς να λες...ότι εξυπηρετει... το εργο και τους σκοπους σου. Ακομα και εδω... Ελπιζω ότι ήμουν σαφής. Σαφεστατη, για την ακριβεια.

katerina είπε...

Στεργιε,
ναι δεν θα διαφωνησω μαζί σου. Ειπα και στην αρχή της αναρτησης, ότι όταν πρωτοειδα την Γιαννάκου στην τηλεοραση, διαφωνησα μαζί της. Αλλά ειχα αιτια διαφωνιας. Αυτή την πολυτελεια μου προσεφερε. Δηλαδή ο λογος της δεν ήταν ουτε πλαστικός, ουτε ξυλινος. ήταν ουσιαστικός, ήτνα επι της ουσίας.

Θυμάμαι μάλιστα και την κουβέντα, αφορουσε την διαβαθμιση ή όχι των εξαρτησιογονων ουσιών, την καταστολή, και την αποποινικοποιηση. Μάλιστα δεν ήξρα τότε ότι ειναι ψυχιατρος, και με εντυπωσιασε και η επιχειρηματολογία της, και η αντιπαραθεση της (καθολου στειρα) με τον Γριβα, που εξεφραζε τότε την εντελώς αντιθετη άποψη.

Αν κάτι λεω για την Γιαννάκου, δεν ειναι ότι συμφωνω ή διαφωνώ, αλλά απλά ότι στην ελληνική πολιτική σκηνη ειναι ειδος εν ανεπαρκεια.

katerina είπε...

Grsail,
σε ευχαριστώ πολύ για το εξαιρετικό σου σχολιο. Πραγματικά ανοιγει τον διαλογο, και βάζει πολύ περισσότερα θέματα στο τραπέζι απο ότι η αναρτηση.

Κατ’ αρχάς να διευκρινησω την άποψη μου για την Παιδεια. Με αφήνει παγερά αδιαφορη, αν η Παιδεια ειναι Κρατική ή Ιδιωτική. Οπως άλλωστε και όποιαδηποτε άλλη παροχή, όπως πχ, η υγεία.

Με ενδιαφερει όμως, με κοφτει και με πονάει, η Παιδεια να ειναι ΔΗΜΟΣΙΑ. Δηλαδή, θεωρώ τελειως παρωχημενο το δίλημμα του ποιος θα ειναι ο πάροχος της Παιδειας, αλλά θέλω, απαιτώ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ουσιαστικά δωρεαν, ποιοτική, ανταποκρινομενη στις αναγκες της εκάστοτε, εποχής, λειτουργική ΠΑΙΔΕΙΑ.

Αν μια ιδέα, απο τις τόσες που ...ιπτανται κατα καιρους για τον Δημοσιο χαρακτηρα της Παιδειας, αλλά και της υγείας, εξακολουθεί να μου φαινεται γοητευτική, αυτή ειναι η άποψη για το κουπόνι Παιδειας.
Το κουπόνο Παιδειας που θα δινεται σε κάθε μαθητή, φοιτητή και θα επιλέγει εκεινος ΔΩΡΕΆΝ, αυτόν που θα του παρεχει την εκπαιδευση που ΑΠΑΙΤΕΙ.

Όχι, δεν μπαινω στο διλλημα, αν η γνωση ειναι προιον, και αν οι φοιτητες πελάτες και οι πανεπιστημιακοι παροχεις υπηρεσιών (νομιζω βεβαια, ότι περιγραφεις θαυμασια με αυτά τα λογια την σημερινή άθλια κατασταση των Ελληνικών Πανεπιστημιων).

Η γνωμη μου για το Πανεπιστημιο, ειναι μια και μονη, και μπορώ να την υποστηριζω εδω΄και χρονια. Το Πανεπιστημιο οφειλει να σε βάζει στην λογική του να μαθαινεις. Τίποτα περισσότερο αλλά και τιποτα λιγωτερο. Και να ειναι πάντα εκει, να σε βοηθάει, να σε επανακαταρτιζει, να συνεργαζεται με τους φορείς και τους κοινωνικους εταιρους, φροντιζοντας να σου παρέχει ότι μπορεί να χρειαστείς. Ναι ακομα και επ’ αμοιβή, για τους αποφοιτους του, και εργαζόμενους πια.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, η Παιδεία…διαλογίζεται. Αλλά φτάσαμε σε ένα απόλυτο χάλι….όπου ουδόλως …συλλογίζεται.

Διατηρώ πολύ καλές, πολύ ενεργές και πολύ προσωπικές σχέσεις με το Πανεπιστημιο, που αποφοίτησα στην Ελλάδα.
Αλλά ποτέ, κανείς δεν με ρωτησε επισήμως, μέσα σε ένα πλαισιο αξιολογησης….τι απεγινα… πως βλέπω τώρα το επιπεδο σπουδών που μου παρείχαν τότε….πως αποκαταστάθηκα επαγγελματικά… αν χρειαζομαι κάποια εξειδικευμένη βιβλιογραφία για τον επαγγελματικό τομέα στον όποιον δραστηριοποιούμαι… Μπορώ πάντα πολύ ευκολα, πολύ προσωπικά, να ρωτήσω, να βοηθηθώ, να συζητήσω… αλλά πάντα σε προσωπική βάση. Θα μπορούσα και να μην τους ξαναδώ στην ζωή μου, θα μπορουσαν και να μην ξερουν αν ζω ή πέθανα.

Λαμβάνω κάθε χρόνο γράμμα, από το Πανεπιστημιο μου στο εξωτερικό, με δύο είδη ερωτηματολογίων. Ενα αρκετά τυπικό και ένα αρκετά προσωπικό. Το τυπικό επαναλαμβάνει τις απαντήσεις μου, σε αυτό που έστειλα πίσω, περσυ τετοια εποχή, παρακαλώντας με να αλλάξω ότι έχω μεταβάλει γνωμη, καθώς επίσης και το προγραμμα σπουδών που θα ισχύσει την προσεχή χρονιά, παρακαλώντας με να σημειωσω τις παρατηρήσεις μου. Το προσωπικό αναφέρεται στα επαγγελαμτικά ακι επιστημονικά νέα παλαιών συμφοιτητών, στα στοιχεία επικοινωνιας τους, σε εκτιμήσεις για το χωρο εργασίας τους, άλλων επωνυμως και άλλων μεσω κάποιου κωδικού που εξασφαλίζει την ανωνυμία τους και μπορείς να προσεγγίσεις μονο μεσω της γραμματείας, και με την συγκαταθεση τους.
Ταυτοχρονα, ενημερώνομια για όλα τα συνεδρια και τα σεμινάρια, που έχοντας το επαγγελματικό μου προφίλ, εκτιμούν ότι μπορεί να με ενδιαφέρουν.
Κάθε τριετάι, μας αποστελλονται τα αποτελέσματα της αξιολογησης, εσωτερικής και εξωτερικής… με μια ευχή, να είμαστε περηφανοι για την πορεία του Πανεπιστημιου μας…
Αυτά τα ολίγα.

alex_m είπε...

Αααα , χτύπησες φλέβα Κατερίνα !!!
Συνηγορώ να αναλάβεις το Ε.Κ.Κ.
Εχω κάποια σενάρια στο συρτάρι ,
Το πιο πρόσφατο , φέρει τον τίτλο ,
"Οι πολιτικές επιδιώξεις της Κας Κ. και τα σκοτεινά της σχέδια " .
Φυσικά δεν είμαι Αγγελόπουλος , αλλά λίγο σε Γαβρά κάνω , αν μπορέσω να συντομέψω τον τίτλο , την πήραμε την επιδότηση !!!
Καλησπέρα και καλό Σ/Κ γεμάτο με σχέδια ενάντια στον σοσιαλισμό !!!

grsail είπε...

Κατερίνα,

Ευχαριστώ θερμά για την υπομονή σου να διαβάσεις το ‘σεντόνι’ μου :-)
Σε καμία σοβαρή χώρα δεν υπάρχει ιδιωτική εκπαίδευση (για να σε προλάβω, όχι ούτε στην Αμερική αφού το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των κονδυλίων παρέχεται από το κράτος). Τα επίπεδα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στη Γαλλία και Γερμανία είναι κάτω του 4% αλλά και αυτά ακόμη ως ένα σημείο επιδοτούνται από κρατικούς προϋπολογισμούς ! (μιλώ πάντα για τριτοβάθμια εκπαίδευση)

Η σημερινή άθλια κατάσταση των Ελληνικών Πανεπιστημίων οφείλεται αποκλειστικά σε
(α) έλλειψη κονδυλίων
(β) συνεχείς κρατικές παρεμβάσεις στην εσωτερική τους λειτουργία
(γ) άκρατο κομματισμό

Ειδικά για στο (γ) ήθελα να πω ότι η ευθύνη βαρύνει τα δύο κόμματα εξουσίας ΚΑΙ την Αριστερά. Ας μην ξεχνάμε ότι η επί εικοσαετία σχεδόν μη λειτουργούσα ΕΦΕΕ αφέθηκε να ‘σβήσει’ με υπόγεια ‘συμφωνία’ ΚΚΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η μη λειτουργία της ΕΦΕΕ αποτελεί την απόλυτη εγγύηση της συνέχισης του τυφλού κομματισμού μέσα στα Πανεπιστήμιά μας.

Τις διαπιστώσεις που περιέχονται στις δύο τελευταίες παραγράφους η κυρία Γιαννάκου δεν είχε την ευαισθησία και ίσως την ικανότητα να τις συνειδητοποιήσει και δεν επέδειξε καμία διάθεση να επιλύσει στα αλήθεια κανένα από τα τρία μεγάλα θέματα.

Το μοναδικό θετικό μέσα στο δαιδαλώδες, ασύνδετο και αυταρχικό νομοσχέδιό της ήταν η κατάργηση των ‘κομματικών πατρώνων’ με την θέσμιση ψήφου για όλους στις Συγκλητικές εκλογές.

Η έννοια της ‘απόδοσης λογαριασμού’ του Πανεπιστημίου προς την κοινωνία είναι για όλους τους πολιτικούς μας σχηματισμούς ψιλά γράμματα (και ακατανόητα).

Χρησιμοποίησαν ΟΛΟΙ με πρωταγωνίστρια την κυρία Γιαννάκου την έννοια της αξιολόγησης ως αστραφτερό εργαλείο νεοφιλελεύθερου management και όχι ως θεσμική διαδικασία αυτο-βελτίωσης και αυτο-ρύθμισης της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Για τους λόγους αυτούς θα ευχόμουν «η Μαριέττα μας» (sic) να παραμείνει μακριά από το Ευρωκοινοβούλιο ...

katerina είπε...

Grsail, καθολου υπομονη δνε χρειαστηκα, και εδώ ειμαστε για να ανταλασουμε αποψεις. Ασε που εγώ ειμαι πάντα ανοιχτή να πεισθω, να περασω το ποτάμι, και κάποιοες φορές να υποστηριξω την αντιθετη άποψη, αν δεν εχω επιχειρηματα να υπερασπιστώ την δική μου.

Λοιπόν, προφανώς η Ιδιωτική εκπαιδευση, και ιδιατερα στο χωρο της τριτοθάθμιας, ειναι πρακτικά ανυπαρκτη. Αλλά εσυ μιλάς για την έννοια της Ιδιωτικής, όχι με την κριτηριο τον πάροχο, αλλά με κριτηριο, το κοστος απο την τσέπη του πολιτη.

Και πολύ καλά κάνει. Η εκπαιδευση ειναι εργαλειο ευημεριας, όχι μονο για αυτόν που την εισπρατει άμεσα αλλά και για όλη την κοινωνια, μεσω των «εκπαιδευμένων». Ειναι δημοσιο αγαθό, με πολυ συγκεκριμένο δημοσιο όφελος. Το ότι ειναι κλασικός δεικτης μετρησης ανταγωνιστικοτητας μιαςχωρας, το ποσοστο αποφοιτων τριτοβάθμιας εκπαιδευσης, δηλώνει πολλά. Δεν ειναι ζητημα μονο του εκπαιδευομενου, ειναι ζητημα προαγωγής της συνολικής κοινωνικής ευημεριας.
Η μονη μου διαφωνια, το ξαναειπα και πριν ειναι το κριτηριο του Παροχου και στην υγεία και στην παιδεια.

Δηλαδή, στον κρατικό προυπολογισμό εγγραφεται το κονδυλι για την εκπαιδευση, και δεν εχει καμια σημασια, αν θα την προσφερουν Ιδρυματα Κρατικά ή Ιδιωτικά χρηματοδοτουμενα απο την τσεπη του φορολογουμενου, και τα μεν και τα δε. Δηλαδή το Κρατος αγοράζει υπηρεσιες, και τις προσφερει στους πολιτες που επιλεγουν. .
Ακριβώς κατα τον ίδιο τροπο που μπορείς να κάνεις αιματολογική η βιοχημική εξεταση ειτε σε δημοσιο νοσοκομειο, ειτε σε ιδιωτικό κεντρο, αλλά την δαπάνη την πληρώνει το Ταμειο σου.

Τωρα στα τρια κριτηρια που βάζεις ως αιτιες για αυτά τα χάλια... της τριτοβάθμιας εκπαιδευσης και όχι μονο, θα ήθελα αν συμπληρώσω την απολυτη αδιαφορία ΟΛΩΝ των εμπλεκομενων φορέων για το αποτελεσμα. Σάμπως εγινε ποτε αξιολογηση για να ξερουμε ...αν επαρκουν τα κονδυλια, που πάνε, τι μπορεί να βελτιωθει, τι πρέπει να ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ, εν πάσει περιπτωσει για πιο πραγμα ουσιαστικά μιλάμε. Όλοι μιλ΄με ...περι διαγραμματου.

Εχει κάποιος εικονα για το πραγματικό επαγγελματικό μελλον των αποφοιτων, για την αντιστοιχια των οδηγών σπουδών με τις επαγγελαμτικές αναγκες της αγοράς εργασίας, δεν θα επρεπε να εχουν λογο οι επαγγελματικές ενωσεις για το αντικειμενο των σπουδών. Πχ, μπορεί η ενωση χημικών να παρεμβει στοιχειωδώς και να πει... τι μαλακιες κάνετε στην χημεια τροφιμων... έλεος!!!! Και βέβαια χιλαισδες άλλα παραδειγματα.

Τωρα ο κομματισμός... Αχ μωρέ grsail, λέμε κομψα την συναλλαγή και την διαφθορά. Όταν βλέπω παιδια, γιατί παιδια ειναι πια σημερα, 18χρονα, να συνδιαλεγονται με τα μελη ΔΕΠ, ανατριχιαζω...
Ποια Γιαννακου, ποιο πανεπιστημιο, ποιος καθηγητής...
Όταν οι κομματικές νεολαιες...ξεπουλανε τις σημειωσεις... μετά μιλάμε για Πανεπιστημιο;

Γαι την ΕΦΕΕ, λοιπόν εγώ μονο ακουστα την εχω... Εγώ ΕΦΕΕ, δεν ειδα ποτέ. Ευτυχώς που ακουω ακομα τα παλια του Σαβοπουλου...
Με λιγα λογια, ας πουμε αρχικά, ας αποδεχτουμε το ότι τα σκατωσαμε, όλοι οι εμπλεκομενοι, όπως κι αν εμπλεκομαστε, με τον χωρο, και να ξεκινησουμε απο την αρχή. Όχι επιμεριζοντας ευθυνες, αλλά αναλαμβανοντας ευθυνες.

Όσο ...κι αν πολλοι με κατηγορουν για ανατροπή του σοσιαλισμου...grsail μου, εγώ πιστευω βαθεια, πολυ βαθεια στην οικονομια της γνωσης.

grsail είπε...

Κατερίνα,

Αυτά που λες για τα κονδύλια κλπ με μπερδεύουν λίγο αλλά αν ‘γίνεται η δουλειά’ δεν έχω κανένα πρόβλημα (και κανένα ‘κόλλημα’).
Εγώ απλά θέλω τους ανθρώπους που έχουν μάθει να σκέφτονται με όρους ‘κέρδους’ μακριά (πολύ μακριά) από την Εκπαίδευση ή τουλάχιστον με πολύ ελεγχόμενη πρόσβαση.

Για το θέμα της αξιολόγησης έγραψα και πριν ότι ουδείς έχει ορίσει τι σημαίνει αξιολόγηση. Η καταστροφική υλοποίηση της αξιολόγησης στην Βρετανία η οποία απλώς καταστρέφει και εκχυδαΐζει την εκπαίδευσή τους εμένα δεν μου κάνει.

Βέβαια υπάρχει και πρόβλημα διάρθρωσης και ποιότητας των μηχανισμών ελέγχου και διαμόρφωσης στρατηγικής, πιστεύω ότι είμαστε τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω από την Ευρώπη, και όταν λεω Ευρώπη εννοώ Γαλλία και Γερμανία

Όχι, ο κομματισμός είναι ανάλγητη και συνειδητή επιλογή του ‘πολιτικού’ μας ‘κόσμου’, χρησιμοποιούν _όλοι_ το Πανεπιστήμιο ως πεδίο αντιπαράθεσης και φυτώριο μελλοντικών ‘κομματόσκυλων’ σαν αυτά που βλέπεις στα παράθυρα. Η Γιαννάκου είχε ευθύνη αφού ήταν Υπουργός Παιδείας αυτής της χώρας ...

Θα πρότεινα (ταπεινά) να μην υποτιμάς το ζήτημα της ΕΦΦΕ, χωρίς αυτή είναι απλώς αδύνατη οποιαδήποτε απο-κομματικοποίηση του Πανεπιστημιακού περιβάλλοντος.

Δεν τραβάω ζόρια με σοσιαλισμούς και διάφορα τέτοιας υφής, έχω όμως απορρίψει αυταρχισμούς και ολιγαρχίες μεγαλωμένες με την αλαζονεία ως απαραίτητο συστατικό τους και με άρρωστα μυαλά μπλε, κόκκινου, πράσινου, μαύρου ή κανελί με βούλες χρώματος.

katerina είπε...

Grsail,

Το ότι ΕΦΕΕ δεν γνωρισα, το θεωρώ ένα απο τα πιο κλασικά μειονεκτηματα των εποχών. Αν δηλαδή, οι φοιτητικές νεολαιες, εγκλωβισμενες, στο μεγάλειο της υπεροχής της καθε μιας, δνε μπορούν επι χρονια να συμφωνησουν για τα εκλογικά αποτελεσματα των φοιτητικων εκλογών, αν δνε μπορουν να καταλάβουν ότι πρέπει να υπάρχει φοιτητικο κινημα που διεκδικει, και όχι κομματικές νεολαιες που συναλασσονται με το καθηγητικό κατεστημενο, πουλώντας μαγκιές και ψηφους, συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ μαζι σου, ότι ειναι ντροπή.
Καθολου δεν την απαξιωνω την ΕΦΕΕ, αντιθετα λεω ότι το απολυτο δειγμα, του βρωμικου ρόλου που παιζουν ΟΛΕΣ οι πολιτικες νεολαιες, αυτό το πολιτικαντικο αλισβερισι, ειναι δειγμα της εποχής.

Το εγραψα και παραπάνω, δεν ξερω, τι ρόλο έπαιξε η Γιαννάκου σε όλο αυτό. Αλλά θεωρώ μεγάλο βημα για την απογυμνωση των επιχειρηματων των φοιτητοπατερων, την καθολική ψηφοφορία.

Τωρα για την αξιολογηση. Ναι δεν διαφωνώ ότι το αγγλικο συστημα αξιολογησης της τριτοβάθμιας εκπαιδευσης, ειναι εξωφρενικά μπακαλιστικο. Το εγραψα και παραπάνω στον Ndn, το θεωρώ πολύ απλοικο. Αλλά απο το την αποτυχία του συγκεκριμενου συστηματος μεχρι την απαξιωση της αξιολογησης ο δρομος ειναι τεράστιος.

Ελπιζω ότι συμφωνουμε ότι αυτή η αθλιοτητα, του ότι ο καθενας κάνει ότι του κατεβει στο μυαλό και τον βολευει για όποιον λόγο τον βολευει, πρέπει να σταματησειΑΜΕΣΑ.
Διεθνη στανταρτς υπάρχουν, μετρησεις υπάρχουν, δνε χρειαζεται κανεις να ανακαλυψει την Ακροπολη. Κια βεβαια το κλασσικο ζητουμενο που έχουμε να αξιολογησουμε (και τροποι μετρησης ειπαμε ...υπάρχουν πολλοι) ειναι η διαδικασια και η παραγωγή γνωσης. Και η γνωση δεν ειναι ουτε ουδετερη, ουτε ...μη κερδοφορα. Η γνωση δεν ειναι η δικη μου και η δική σου, δεν ειναι η δική μου επαγγελαμτική καταρτιση και η δικη σου πνευματική καλιεργεια ή αντιστροφα, ειναι αυτό που μπορεί να παραχθει μεσα απο αυτή, σαν καινοτομικό προιον.

Το κερδος...συζητησιμο, grsail. Και πάνω απο όλα το κοινωνικό κερδος, το κερδος της κοινωνικής ευημεριας. Το πως θα προελθει αυτο το κέρδος... ειναι μια άλλη συζητηση.. Αλλά η γνωση εκ των πραγματων παράγει πλουτο

grsail είπε...

Κατερίνα,

Τι να συζητήσεις περί κέρδους ... άσε που με πειράζει και στο στομάχι :-)
Η γνώση δεν παράγει πλούτο, παράγει πολιτισμό !

katerina είπε...

Α, εδώ φίλε μου, θα με βρεις κάθετα αντιθετη. Η γνωση παραγει πλουτο.
Και αν θέλεις εδώ ειναι και το πραγματικό στοιχημα, ποτε η γνωση θα κοντραριστει ΣΤΑ ΙΣΑ με το κεφαλαιο.
Επιφυλασσομαι για μια αναρτηση, για την καινοτομική επιχειρηματικοτητα, για τους μυθους και τα παραμυθια... του μεγάλου Κρατους, του Κρατους επιχειρηματια.
Σημερα, για μια ακομα φορά, ...τα εζησα και απο κοντα, εγώ βεβαια απο καθεδρας...και οι άνθρωποι που πραγματικά παραγουν, που πραγματικά με/μας ταιζουν, που πραγματικά μαθαινουν, που ρισκάρουν, που δημιουργουν, και μάλιστα μη εχοντας τα Πανεπιστημιακά ιδρυματα συμμαχους... για άλλη μια φορά, μου δωσανε τις σφαλιαρες μου. Ήρθα σπιτι...με μεγάλη διαθεση να σπάσω κουπες, που λεει και το άσμα. Απλά το πνευμα προθυμο...αλλά η σαρξ σημερα, ασθενης...

Ανώνυμος είπε...

Ο εκνευρισμός συνήθως οφείλεται σε ενοχή ή σε αδυναμία απάντησης έστω και αν είναι (μη) απάντηση σε άναν ανώνυμο.
Άλλωστε λίγοι γράφουν επώνυμα οι περισσότεροι όπως και συ με ψευδώνυμα γράφουν.
Όταν η Γιαννάκου έδινε τον αγώνα της για την παιδεία και για τη ζωή της δεν είδα και πολλούς να της συμπαραστέκονται. Τώρα όμως, ίσως είναι διαφορετικά τα πράγματα!

grsail είπε...

Κατερίνα,

... δεν τα θέλω τα πλούτη σου :-))

katerina είπε...

Καλημέρα grsail,
δυστυχώς τα πλουτη δεν ειναι δικά μου.
Εγώ κάτι ελπιδες εχω και τις τοκιζω. Αλλά πότε ειχαν οι ελπίδες υψηλό επιτοκιο;;;

katerina είπε...

Για τον ...Ανωνυμο...

http://agauch-katerina.blogspot.com/2008/03/blog-post.html

grsail είπε...

Κατερίνα,

... μπορεί να αποκτήσουν ξαφνικά ιδιαιτέρως υψηλό επιτόκιο ... οι καιροί είναι 'γκαστρωμένοι' ... κάτι ξέρουμε και εμείς οι πτωχοί πλην τίμιοι βλογκερς :-))

Ανώνυμος είπε...

OK χαίρομαι που η άποψη σου είναι σταθερή, όμως δεν παύει το ερωτημα μου να υφίσταται όσον αφορά το χρόνο που διάλεξες να ξαναπλέξεις το εγκώμιο της.
Κάθε πράξη μας είναι συγχρόνως και πολιτική και νομίζω το γνωρίζεις πολύ καλά αυτό. Το ξεκαθάρισμα, λοιπόν, των πολιτικών σου προθέσεων δεν νομίζω πως είναι απόλυτα διαυγές και εκεί κάνω την κριτική μου, που πιθανόν και να σε ενοχλεί.
Δεν θα σου έκανα απολύτως κανένα σχόλιο αν η ανάρτηση σου ήταν εκτός περιόδου εκλογών.

Στέργιος είπε...

Παράμετρη Παρέμβαση

Η μάχη για τη παιδεία φυσικά δεν είναι και δεν ήταν στο τεχνικό μέρος της. Είναι εντελώς πολιτικό πρόβλημα. Εδώ επανέρχεται με την ευκαιρία της Γιαννάκου αλλά έχει συζητηθεί εκτενώς στα blog. Μαζί με τη πολιτική μάχη συμπαρασύρει και τις ταξικές αντιθέσεις και όλες οι «μεταρρυθμίσεις» ήταν αρκούντως ταξικές.

Μπολόνια, Πράγα, Δια Βίου Μάθηση, μεταπτυχιακά κλπ. Η μετατροπή της παιδεία σε προέκταση της επιχείρησης και η ευθεία μετατροπή του εκπαιδευόμενου πολίτη σε μελλοντικό υπάλληλο είναι οι κύριοι στόχοι. Δεν μπαίνω στον κόπο να αποδείξω τα περί ερευνών, χορηγών (νηπιαγωγείων, δημοτικών, λυκείων και πανεπιστημίων…) και «προγραμμάτων», αλλά και «τοπικών» σχολείων ανάλογα με το χρήμα της περιοχής (!!!). τα ξέρουν όλοι.

Μικρή αναφορά για τις κατευθυνόμενες έρευνες έκανα στην ανάρτηση της Cynical «Who is the Boss??».

Τώρα τα άλλα θέματα είναι επακόλουθα. Ποιος θα κάνει δηλαδή τις αξιολογήσεις και με τι κριτήρια; Όποιος έβγαλε περισσότερα χρήματα για τον προϋπολογισμό του είναι ο επιτυχημένος; Επιχειρηματική ή εκπαιδευτική αξιολόγηση; Και τι είδους αξιολόγησης;

Εγώ είμαι σαφώς υπέρ της αξιολόγησης. Αλλά ας αξιολογήσουν πρώτα τους εαυτούς τους και τους αξιολογητές… Μάλλον ανίκανοι είναι, οπότε και οι προτάσεις τους ύποπτες είναι .

Κουπόνια και δάνεια.
Συμφωνώ απόλυτα στη φράση σου σε απαντητικό σχόλιο: «απαιτώ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ουσιαστικά δωρεάν, ποιοτική, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της εκάστοτε, εποχής, λειτουργική ΠΑΙΔΕΙΑ». Διαφωνώ ότι αυτό δεν σχετίζεται με τον πάροχο και ότι αυτός θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω σε αυτό νομίζω είναι κατανοητό. Δεν ζούμε σε κοινωνία χωρίς τάξεις και συμφέροντα.


Ζαλίζομαι όταν βλέπω να γοητεύεσαι από «το κουπόνι Παιδείας». Μια ιδέα του Μ. Φρίτμαν το 1955 που πλάσαρε ο ΓΑΠ υποκλέπτοντάς τη, όπως την αναφέρει ο Χάγιεκ στο «Σύνταγμα της Ελευθερίας» σελ 517, 50 χρόνια πριν από σήμερα. Κοίτα και τη συνέχεια σου: «Το κουπόνι Παιδείας που θα δίνεται σε κάθε μαθητή, φοιτητή και θα επιλέγει εκείνος ΔΩΡΕΆΝ, αυτόν που θα του παρέχει την εκπαίδευση που ΑΠΑΙΤΕΙ». Να λοιπόν ο «Πάροχος» που διεκδικεί… Όσο ωραίο και ελεύθερο φαίνεται, τόσο κερδοσκοπικό-επιχειρηματικό και εκτός Παιδείας είναι.

Το αντίστοιχο κομμάτι του Χάγιεκ είναι: «θα ήταν εντελώς εφαρμόσιμο να καλύπτονται τα κόστη της γενικής παιδείας από το δημόσιο ταμείο χωρίς να διατηρούνται σχολεία που θα διοικεί η κυβέρνηση, με το να δίνονται στους γονείς κουπόνια τα οποία θα καλύπτουν το κόστος εκπαίδευσης του κάθε παιδιού και που οι γονείς θα μπορούσαν να τα δίνουν σε σχολεία της επιλογής τους». Η ομοιότητα σκοτώνει!

Αν πάρω τη γνωστή απάντηση «δεν με νοιάζει ποιός το λέει, αρκεί να είναι σωστό» που έχω εισπράξει πολλές φορές, η απάντησή μου είναι πάντα ίδια: «εμένα με νοιάζει και με κόφτει».

Ομοίως ξεσηκωμένη από τον ΓΑΠ είναι και η ιδέα των σπουδαστικών δανείων (ο.π. σελ 519). Η σημειολογία μου αρκεί, δεν σχολιάζω άλλο επ’ αυτού και ο καθένα μπορεί να βγάλει συμπεράσματα.

Σε όλα αυτά η Μ. ήταν συμμέτοχος. Η κριτική φυσικά είναι πάντα προς τη πολιτική και για να πω την αμαρτία μου οικοδόμησα από παλιά (όποιος γνώρισε τις απόψεις της για την Υγεία και τη Κοινωνική Ασφάλιση πριν 20-22 χρόνια, του έρχεται να αυτοκτονήσει τώρα!!!), είχα λοιπόν, πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις από τη Μ. Ας ήταν ΝΔ, ας ήταν σε μηχανισμό που η πείρα μου λέει πως ο λύκος τρίχωμα αλλάζει περπατησιά όχι. Φαίνεται πως από ένα σημείο και μετά της τέθηκε το δίλημμα, ιδέες ή πολιτικές πράξεις και επέλεξε το δεύτερο για να επιβιώσει. Δεν είναι η πρώτη. Είναι όμως απώλεια για μας. Το «είδος εν ανεπαρκεία» είναι γεγονός αλλά περιλαμβάνει και τη Μ.

Για όσους θυμούνται τις παρόμοιες πρόωρες «απώλειες» της Β. Παπανδρέου και της Α. Διαμαντοπούλου από το στρατόπεδο των προοδευτικών μυαλών στο στρατόπεδο των αντιδραστικών κοσμοπολιτικών, ιδίως κατά τη θητεία τους στην ΕΕ και μετά, είναι να μελαγχολεί.

Πως μεταλλάσσει έτσι τους ανθρώπους η ΕΕ;

OnWine είπε...

Κατερίνα,

Δεν έχω καιρό να σχολιάσω εκτενώς, αλλά δεν μπορώ να μην πω "χαρά στο κουράγιο σου"!

Εριξα μιά ματιά στα σχόλια... τι πράκτορας της δεξιάς είσαι βρε παιδί μου! Δίκο έχουν... γράφουν τέτοια πράγματα προ εκλογών? Μόνο πληρωμένοι κονδυλοφόροι... δεν το ξέρεις ότι η αλήθεια ...αναστέλλεται προεκλογικά, και παίρνει χρώματα.. μακιγιάρεται βρε παιδί μου...

Αμ΄ ο άλλος... που απορεί ως πότε θα επιβραβεύουμε τα "αυτονόητα"... μα, όσο ΔΕΝ είναι αυτονόητα, προφανώς!!!

Καλά... είδα ότι ο Στέργιος διαβάζει Ηαγιεκ... παναγία μου!... και τον χρησιμοποιεί ως "το απόλυτο κακό", κάτι σαν "αναφορά στο διάβολο"... σε λίγο παρέα με την Cynical θα καίνε τα βιβλία του... κατι μου θυμίζει αυτή ή "αναφορά στο διάβολο"... κάτι μου θυμίζει, και κάποιοι ανόητοι λένε ότι η ιστορία ΔΕΝ επαναλαμβάνεται... μόνο που επαναλαμβάνεται από την ανάποδη...

Και πρόσεχε, ε... οτι λέει κάποιος δεξιός, είναι ΠΑΝΤΑ λάθος! ΠΑΝΤΑ, ακόμα και αν η άποψή του είναι ...αριστερή! Τι άλλο θα διαβάσουμε εδώ μέσα!

Ωραία ανάρτηση, καλό κουράγιο, και μην γράφεις αλήθειες, δεν αντέχουν στην λαίλαπα των κλισέ και του λαικισμού...

τσότσος είπε...

Επειδή το μέτρο για τους πολιτικούς, φίλη μου καλή, πρέπει να είναι πολύ πιο πάνω από αυτό των απλών ανθρώπων σαν και μας (γιαυτό άλλωστε φιλοδοξούν να μας κυβερνήσουν επειδή θεωρούν ότι έχουν μεγαλύτερα κότσια από τους κοινούς θνητούς) θεωρώ ότι, όταν νοιώθουν ότι τους κοροϊδεύουν, πρέπει να παίρνουν το καπελλάκι τους...
Μη συγκρίνεις τον εαυτό μας με αυτούς, γι'αυτό άλλωστε δεν έχουμε την φιλοδοξία να κυβερνήσουμε...
Ναι, θηλαστικά σαν εμάς είναι, πουλάνε όμως μούρη παντογνωσίας, ξερολισμού και πάνω από όλα ψυχικής δύναμης που, υποτίθεται, διαθέτουν...

katerina είπε...

Ανωνυμε, ειλικρινά δεν καταλαβαινω τι λες... ή για να ειμαι ειλικρινής... δνε θελω να καταλάβω τι λες. Δεν με αφορά ρε αδερφέ.

Λυπάμαι που θα σε στεναχωρήσω, αλλά δεν εχω ανεπτυγμένη την αισθηση του timing που πρέπει να εκφρασω την όποια άποψη μου. Στην πραγματικοτητα το θεωρώ άκρατα πολιτικάντικο, να μετρας τι ώρα θα πεις τι. Και δνε με αφορά, δεν με αγγιζει, και όλο αυτό.

katerina είπε...

Στεργιε, ναι η κλασική μου απαντηση ειναι δεν με νοιαζει ποιος το λεει, αν δεν μπορει να το καταριψει η λογική μου με επιχειρηματα, όχι συναισθηματικά, αλλά καθαρά ορθολογικά, θα το ασπαστώ. Προσωπικά δεν εχω διαβάσει Hayek.

Διαφωνώ καθετως, πλαγιως, οριζοντιως και διαγωνιως, με την λογική ότι η εκπαιδευση απλά ειναι ένα εργαλειο γωνσης για τον καθενα μας προσωπικά. Το είπα και πάρα πάνω, πιστευω βαθιά στην οικονομια της γνωσης, πιστευω βαθια στην Λισαβώνα, και ναι και στην Μπολονια και στην Κοπεγχαγη. Ειδικά για την Μπολόνια, εκτιμώ ότι ήταν ένα πολύ καλό βημα συγκλισης της τριτοβάθμιας εκπαιδευσης.
Πριν και πάνω απο όλα κανεις δνε πρέπει na ξεχνάει ότι με δεδομενη την κινητικότητα και την λογική na κάνουμε ότι ειναι δυνατόν για την αρση των εμποδιων της κινητικοτητας, η Μπολόνια ήταν πάρα πάνω απο αναγκαια. Αν δεις τους φοιτητές Erasmus μας... και τα αποτελεσματα τους θα καταλάβεις.

Αν για κάτι θα ειχα να εγκαλεσω πρωτα και πάνω απο όλα το Ελληνικό Κρατος, ειναι γιατί δνε τιμάει την υπογραφή του. Η Μπολόνια υπογραφηκε απο την εποχή Αρσενη, και τοτε χειροκροτησα και τωρα χειροκρτώ ακομα δυνατοτερα, εστω και αν στην Ελλαδα, εμεινε απλά μια υπογραφή σε ένα χαρτι.

Τους πολιτικους τους αξιολογει ο λαός Στεργιε, και τους εκπαιδευτικους, πολύ συγκεκριμενες δομές εσωτερικής και εξωτερικής αξιολογησης. Αν ΜΟΝΟ εμεις ...δεν μπορουμε να αξιολογηθουμε γιατί μας φταιει... ο Χατζηπετρης... ε, τι να πω. Νομιζω ότι η κλασική εξηγηση ειναι ότι όποιος δεν θελει αν ζυμωσει (κοινώς να σπάσει τα αποστηματα των κατεστημενων, καθηγητικών και άλλων) δέκα μερες κοσκινιζει.... Εν προκειμενω...πολλά πολλά χρονια, και τα αποτελεσματα όλης αυτής της αθλιοτητας ειναι τόσο ορατά. Ναι η Μπολωνια...δνε μας άρεσε...
Πολυ θα ήθελα να συζητησουμε ένα ένα τα μετρα της συνθηκης, ΄και της Μπολόνια και της Κοπεγχαγης... να δουμε που διαφωνουμε. Αλλά επι της ουσιας.

katerina είπε...

Μη μου λες τετοια, μη μου λες τετοια βρε Σχολιαστή.
Αλλοι δηλαδή παιρνουν λεφτά για να τα γραφουν αυτά και εγώ το κάνω τζάμπα;;; Το γνωστό ανεκδοτο με τις Πόντιες «κυριες», θυμιζω μου φαινεται..

Το εγραψα και παραπάνω, προσωπικά δεν εχω διαβάσει Hayek, αλλά ποτε δεν μετρησα το όποιο σωστό αναλογα με το ποιος το λεει. Το δικο μου κριτηριο ειναι πολύ πιο απλοικο.

Αν δεν μπορώ να το αντικρουσω ορθολογικά, αν τα ...εργαστηριακά ευρηματα και δεδομενα δεν το απορριπτουναλλά το επιβεβαιώνουν, οφειλω να το ασπαστω.

Ξερεις Σχολιαστή, εγώ πιστευα πάντα ότι αυτο που ειπε ο μακαριτης «όταν τα γεγονοτα δνε συμφωνουν με την θεωρία σου, ...άλλαξε τα γεγονοτα», το ειπε αστειευομενος. Κάποιοι στην ιστορια το πηραν τοις μετρητοις.

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λογια, και όποτε εχεις χρονο, και σε φερνει ο δρομος σου απο εδώ, για έλα να καταθεσεις ειτε τα καλά σου λογια(προτιμητεα βέβαια!!!!) αλλά και το τραβηγμα του αυτιου μου, αναλογα με την περισταση, το θεμα, την οπτική και την προσεγγιση του εκ μερους μου, όπoτε κλισεδιαζω και λαικιζω. Και το κάνω και αυτό, απο καιρου εις καιρόν...μην λεω kai ψεμματα.

katerina είπε...

Όχι ρε Τσοτσο μου. Εγώ δεν ζητάω τιποτα περισσότερο απο τους πολιτικους απο ότι κανω εγώ. Ο μεσος πολιτης αν θες.
Το εχω ξαναπει, εικονα μας ειναι και αυτοι. Γιαυτό και δνε εγραψα ποτέ για σκάνδαλα σε αυτό το blog.
Αντιθετα εχω γραψει, τουλαχιστον τρεις φορές, αν εγώ "έσβησα" μια κλιση, ε, κάποιος άλλος πηρε μιζα.
Και "σβηνοντας" την κλιση μου, τον νομιμοποιώ να πάρει μιζα Τσοτσο.
Εμφυλιος πολεμος ειναι η διαφθορά Τσοτσο, και όλοι τον καλλιεργουμε, και δνε ειναι ποσοτικό το θεμα, ποιοτικό ειναι.
Κια όχι μονο η διαφθορά. Αυτοι και εμεις... αλλά τελικά όλοι... εμεις ειμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Οι απαντήσεις σου τείνουν όλο και πιο πολύ σε φασίζουσα φρασεολογία.
Συγνώμη λοιπόν το λάθος είναι δικό μου που νόμιζα πως μιλώ σε μια δημοκράτισα. Κρίμα που ο τσαμπουκάς αντικατέστησε τον διάλογο

katerina είπε...

Δεν πέρασα λοιπόν τις εξετάσεις δημοκρατίας...
Ναι, αν ειναι για να πιασω την ...βάση να πρέπει να πω ναι σε όλα, λυπάμαι, δεν θα ξανακατεβω στο μάθημα.
Ακουσε ανωνυμε, έχεις πάντα το δικαιωμα να θέτεις τα δικά σου κριτηρια και να βγάζεις τα δικά σου συμπεράσματα, στις δικές σου εξετάσεις για τον όποιονδήποτε, και βέβαια και για μενα.

Εχω πάντα το δικαιωμα, να διαφωνώ στο όποιο timing εσυ θεωρείς ότι πρέπει αν υποστηριχτεί το οτιδήποτε εσυ θεωρείς δημοκρατικό.
όπως βλέπεις ατ σχολια σου ειναι εδω δημοσιευμένα με την όποια ενσταση σου. Δεν με αφορά να απολογηθώ στις κατηγορίες σου.

Αν με ακουμπουσαν, πιστεψε με δεν θα δισταζα να κάνω την αυτοκριτική μου δημοσια (άλλωστε το εχω κάνει πάρα πολλές φορές) και να αποδεχτώ το όποιο λάθος μου.

Λυπάμαι εμμενω στην αρχική μου αποψη για την ποιοτητα της Γιαννακου σε σχεση με ότι κυκλοφορεί στην ελληνική πολιτική αγορά.
Και θα επιμένω πάντα, μα ΠΑΝΤΑ. Σιχαινομαι τους χειροκροτητες.
Αυτά.